Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Ένα επικίνδυνο και ύπουλο είδος αχινού εντοπίστηκε σε παραλίες της Αργολίδας • Χρειάζεται προσοχή…


 Ένα περίεργο είδος αχινού εντοπίστηκε τις τελευταίες ημέρες σε δύο σημεία του Αργολικού Κόλπου, στην παραλία της Καραθώνας και στο Κονδύλι. Το είδος του ονομάζεται “Diadema Setosum”  και είναι ένας αχινός “μετανάστης” από τον Ινδικό Ωκεανό. Τα προηγούμενα χρόνια εθεάθη να κολυμπάει στο Αιγαίο Πέλαγος…

Ο δύτης που τoυς εντόπισε στα παραπάνω σημεία, είδε δύο αποικίες 10-15 αχινών, κοντά στις ακτές. Όπως λέει, αν και κινείται σε πολλές παραλίες, προς το παρόν δεν έχει εντοπίσει κάπου αλλού.

Η διαφορά του “Diadema Setosum” με τον “ντόπιο”- ενδημικό αχινό είναι ότι φέρει ήπιο δηλητήριο στα μακριά αγκάθια του, ενώ ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι φαίνεται να “εκτοπίζει” τον ενδημικό μέρα με τη μέρα.

Το είδος αυτό είναι ένας ταξιδιώτης στα νερά της Μεσογείου και κανονικά βρίσκεται σε όλη την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, από την Αυστραλία και την Αφρική μέχρι την Ιαπωνία και την Ερυθρά Θάλασσα.

Περισσότερα :argolika.gr 

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Βασίλης Γκάτσος: Φανάρι Μπιστιού: Άλλο τοπόσημο, άλλο έκθεμα.

Το ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ και συνεπακόλουθα ο Δήμος μας, ας με συγχωρήσουν αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα.

Το Φανάρι του Μπιστιού ήταν τοπόσημο. Το Φανάρι επιτελούσε μια αναγκαία λειτουργία - αποστολή κρίσιμη για τους ναυτικούς σε συγκεκριμένη κατάλληλη θέση. Η λειτουργία αυτή υπηρετήθηκε χρόνια από συμπατριώτες μας. Στη πέτρινη βάση του κάθισαν χιλιάδες συμπατριώτες από παιδιά, έως βαθιά γεράματα. Το χειμώνα από τη νότια μεριά του που απάγγιαζε, με το νοτιά από τη βορινή, και με καλό καιρό την ανατολική να βλέπουν την Ύδρα και το φεγγάρι. Δεκάδες ανέβηκαν πάνω του, φωτογραφήθηκαν. Όταν το καράβι της γραμμής πλησίαζε στην Ερμιόνη βλέπαμε ξαφνικά από τα τζάμια τής μπάντας το Φανάρι και φώναζαν οι Ερμιομίτες επιβάτες: "Φάνηκε το Φανάρι! Ετοιμαστείτε, πάμε να πάρουμε τα πράγματα!".
Στο Φανάρι του Μπιστιού την Κατοχή έγινε μία από τις πρώτες αντιστασιακές πράξεις στην Ερμιόνη. Στην βορινή πλευρά του νύχτα σχεδίασε ο Παντελής Μήτσου, γυμνασιόπαις τότε, την χαρακτηριστική κεφαλή του Χιτλερ με το μουστάκι, αλλά με μορφή γουρουνιού. Την άλλη μέρα, όταν έγινε αντιληπτό, έγινε σούσουρο στο χωριό, και τελικά το σκέπασαν με μπογιά πριν πέσει στην αντίληψη των Ιταλών κατακτητών.

Στη νέα του θέση είναι έκθεμα. Η διαφορά είναι τεράστια. Είναι σαν να πάρετε την εικόνα των Ταξιαρχών από το τέμπλο του ναού και την τοποθετήσετε στις αίθουσες του ΙΛΜΕ. Δεν είναι πια εικόνα, αλλά έκθεμα. Κανείς δεν θα κάνει το σταυρό του, δεν θα την προσκυνήσει, δεν θα την στολίσει με άνθη στην εορτή των Αγίων.
Είναι σαν να σηκώνατε το μαντράκι του Φολώκα από τη θέση του (πριν την απρεπή τσιμεντόστρωση - μεταποίησή του από τον προηγούμενο Δήμαρχο) και φτιάχνατε στο Λιμάνι μια λιμνούλα, τοποθετούσατε όλες τις πέτρες του ως είχαν για να το βλέπει ο κόσμος. Αυτό είναι έκθεμα.

Με τον καιρό, εκεί που μπήκε ως έκθεμα θα γίνει νέο τοπόσημο, ξένο προς την λειτουργία - αποστολή φάρου, σε άσχετη θέση. Με τον καιρό θα πάρει και δικό του όνομα για να ξεχωρίζει από τον φάρο στο μόλο του Λιμανιού και τον νέο φάρο στο Μπίστι. Ίσως "Παλιός Φάρος".
Από το ολότελα, καλή και αυτή η λύση, καλλίστη η επανατοποθέτηση στη θέση του.

Το Φανάρι του Μπιστιού ανήκε μεν στην Υπηρεσία Φάρων, αλλά η ιστορία του ήταν και είναι καταδική μας (και σεις ιστορικό φανό τον αποκαλείτε). Η Υπηρεσία Φάρων έπρεπε να την σεβαστεί, όπως και την ίδια την κατασκευή η οποία είναι του 1906, άρα κατά την αποξήλωση ήταν άνω των 100 ετών και έχει αρμοδιότητα και η αρχαιολογική υπηρεσία ως διατηρητέο νεώτερο μνημείο.
Η τύχη του έπρεπε να συναποφασιστεί και από τους τρείς και όχι μόνο από την Υπηρεσία Φάρων.
Αν αυτό είχε συμβεί, τότε:
Θα μπορούσε να επισκευαστεί π.χ. στο μηχανουργείο Φασιλή στην Ερμιόνη, και να ξανατοποθετηθεί για άλλα 100 χρόνια ζωής. Είναι σιδηροκατασκευή και η επισκευή της πανεύκολη. Πάνω να τοποθετείτο ο νέος σύγχρονος φανός.


Επιπλέον για την Ιστορία:
Από την αρχή το όνομά του ήταν "Φανάρι του Μπιστιού", γιατί είχε σταθερό φως. Δεν τα λέγαμε ποτέ Φάρο ούτε Σπίθα. Δηλαδή αν σε ναυτικό λέγαμε "Η Σπίθα του Μπιστιού" θα απορούσε, γιατί Σπίθα λέγαμε αποκλειστικά τον Φάρο στο Μουζάκι και τον λέγαμε "Σπίθα" σκέτο, ή "Σπίθα στο Μπογάζι" γιατί το φως του αναβόσβηνε με συγκεκριμένο ρυθμό.

Βασίλης Γκάτσος

 

Εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή

 


υπάρχει τρόπος;


Wislow Homer: “Moonlight”


 Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ


Αλλάζει ο κόσμος και πρέπει ν’ αλλάζει
ο τρόπος μας που γράφουμε ποιήματα
είναι το κλειστό δωμάτιο
πολύ πια σκοτεινό, ο αέρας μυρίζει
μούχλα κι αποφορά αφώτιστης γωνιάς δρόμου στη μέση νύχτα
και το χέρι μας, το χέρι μας αγγίζει μόνο το άλλο μας χέρι
– δεν αρκεί
ούτε στην αίσθηση που αφήνει η αφή,
ούτε στο σχέδιο που κάναμε
για τον εαυτό μας, για τον κόσμο, μέσα σε τετραγωνισμένα
μέλλοντα ακριβείας
υπάρχει τρόπος; θα μου πεις· υπάρχει, δεν υπάρχει, πρέπει
να υπάρξει, αλλιώς
γιατί ανησυχούμε για τις μέλισσες που φθίνουν και πλέον
δεν θα δίνουν
επικονίαση στην ανθισμένη μας φαυλότητα
ο κόσμος όλος ξέρει πως δε χωράμε πια σ’ αυτόν τον κόσμο,
οπότε
λέω να στρέψουμε το βλέμμα μας σε κάποιον έστω λίγο κι
αφιλόξενο ουρανό, αρκεί
να κρατιόμαστε σφιχτά – το σκοτάδι όλο θα πυκνώνει μέσα κι έξω απ’ τις λέξεις, αγάπη μου.

Γιάννης Ευθυμιάδης
"το οικείο σκοτάδι"
εκδόσεις ΝΕΦΕΛΗ
Ιούνιος 2022

Έλλη Βασιλάκη

Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

«Ο ιστορικός Φάρος της Ερμιόνης»

ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Κρανίδι, 21/06/2022

Ανακοίνωση

Ο ιστορικός Φάρος της Ερμιόνης επέστρεψε εκεί που του αξίζει και εκεί που ανήκει. Μετά από ενέργειες πολλών αιρετών ο Φάρος βλέπει και πάλι την Ανατολή από το Βόρειο Λιμάνι της Ερμιόνης. Οι αγώνες όλων αναγνωρίστηκαν και είμαστε περήφανοι που   ο Φάρος στολίζει ξανά τον Τόπο μας.

Ο επιβλητικός Φάρος  που άντεξε όλες τις κακουχίες των δυσμενών καιρικών συνθηκών, αποτελεί πλέον έκθεμα πολιτιστικής κληρονομιάς πλημμυρισμένος  με αναμνήσεις, συναισθήματα   και ακόμη για τους παλαιότερους, το σημείο συνάντησης και η ανάμνηση που αντηχεί στα αφτιά όλων μας το «Ραντεβού στον Φάρο…».

Το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Ερμιονίδας, όλο το προηγούμενο διάστημα έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να αποπερατωθεί και να γίνει σημείο συνάντησης και για τις νεώτερες γενιές.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Φάρος της Ερμιόνης κατασκευάστηκε από το γαλλικό εργοστάσιο των αδελφών Barbier. Τοποθετήθηκε στις 16/03/1906, με αρχική φωτοβολία έξι (6) ναυτικά μίλια, με σταθερό λευκό φως και εστιακό ύψος τα 22 μέτρα.

Υπήρχε υποδοχή πυρσού με μεταλλική κλεισιάδα και ορθοστάτη τύπου Barbier. Το καύσιμό του ήταν το πετρέλαιο με μηχανική λυχνία, μονόμιξη από ελαιοδοχείο, αντλιοφόρο και αεροφόρους αυλούς, λιχνοστάτες και μικτήρες.

Στις 12 Μαΐου του έτους 1953, έγινε αντικατάσταση του σταθερού φανού με αυτόματο μηχανισμό αναλαμπών και πηγή ενέργειας την ασετιλίνη. Το φωτιστικό μηχάνημα αποτελούνταν από μια κεφαλή l-300mm και εκλαπτήρα Κ -80, τύπου AGA.

Το 1999 στα πλαίσια αναβάθμισης του φαρικού δικτύου μετατράπηκε σε ηλιακό. Για την λειτουργία και την συντήρηση του τότε συστήματος, υπήρξαν και Δημότες μας, οι οποίοι ήταν οι λεγόμενοι φαροφύλακες. Χάρη σε αυτούς, λοιπόν, οι ναυτικοί και οι ψαράδες  είχαν το φανάρι, την «σπίθα» όπως λένε στην γλώσσα τους οι ναυτικοί μας. Παρηγοριά και προσανατολισμό στα ταξίδια τους και στην επιστροφή τους στα λιμάνια της χώρας μας.

Αξίζει να τους αναφέρουμε έναν προς έναν, για να τους γνωρίσουν όλοι και να τιμήσουμε την μνήμη τους:

  1. Σπετσιώτης Ιωάννης
  2. Ταρούσης Κωνσταντίνος
  3. Παπακυριακού Κοσμάς
  4. Σταμέλος Σταμάτης
  5. Παπαβασιλείου Ανδρέας
  6. Παπαβασιλείου Φώτης

Η Δημοτική Αρχή πιστή στις δεσμεύσεις της, ολοκληρώνει άλλο ένα έργο αποκατάστασης.

Ο Δήμαρχος, κ.Ιωάννης Γεωργόπουλος, ευαισθητοποιημένος σε τέτοια ζητήματα, προέτρεπε τακτικά για την συντόμευση και την  ολοκλήρωση της τοποθέτησης του ιστορικού Φάρου στην Ερμιόνη, γιατί γνώριζε πολύ καλά το συναισθηματικό δέσιμο των Ερμιονιτών με το Φάρο.

Για κάθε ναυτικό «Φάρος»  σημαίνει ελπίδα, αισιοδοξία και ασφαλές ταξίδι.

Ο Πρόεδρος του Ν.Π.Κ.Π.Α.Π.Π.,

Παναγιώτης Μέξης

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Ο φάρος της Ερμιόνης..


.. κοσμεί τον τόπο του, με άλλη ιδιότητα.


 Όσοι διεκδίκησαν και όσοι εργάστηκαν για την επιστροφή και τη συντήρησή του, δικαιώθηκαν.

  Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης

Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Βασίλης Γκάτσος: ΕΡΜΙΟΝΗ - ΚΟΤΕΡΑ: Απορίες και σκέψεις που προφανώς έχουν κι άλλοι, αν όχι όλοι μας.

 

Η Ερμιόνη δέχεται από Μάιο έως Οκτώβριο, σχεδόν μέρα παραμέρα, περί τα 60 -80 κότερα οργανωμένης κρουαζιέρας με 6 τουρίστες κατά μέσο όρο το καθένα. Δηλαδή σε 6 μήνες υποδέχεται κατ' ελάχιστο 90Χ60Χ6 = 32400 τουρίστες (στην πράξη πολύ περισσότερους, αν συνυπολογίσουμε και τα ελεύθερα τουριστικά σκάφη που ελλιμενίζονται στην Ερμιόνη).
Ναι μεν η τουριστική περίοδο στην Ερμιόνη είναι πολύ μικρή, Ιούλιος, Αύγουστος, αλλά ως προς τον τουρισμό των κοτέρων περί τους 6 μήνες, ήτοι πάρα πολύ μεγάλη.
Δημιουργούνται τα παρακάτω συμφέροντα:

1ο. Το συμφέρον των εταιρειών οργανωμένης κρουαζιέρας. Θέλουν καλή ποιότητα υπηρεσιών ελλιμενισμού, ρεύματος, νερού, φυσικά στην πλέον συμφέρουσα τιμή. Συμφέρει να τροφοδοτούν το κάθε κότερο από την χονδρική αγορά με όλα τα αναγκαία τρόφιμα και ποτά, που θα είναι φυσικά κέρδος για αυτές αλλά και για τους επιβάτες στο κότερο. Δηλαδή κάτι σαν τα ξενοδοχεία all inclusive, προσφέρουν τα πάντα στους πελάτες τους, πρακτικά τους περιμαντρώνουν στο χώρο τους. Να μη ξεχνάμε ότι αυτές οι εταιρείες φέρνουν τους ξένους στην Ερμιόνη, και όχι η Ερμιόνη μέσω αυτών.

2ο. Το γενικό συμφέρον της Ερμιόνης. Να αυξήσει τα κότερα, να τραβήξει έξω από το κότερο τους τουρίστες για αγορές και διασκέδαση, και να φροντίσει να καταναλώνουν ντόπια προϊόντα και υπηρεσίες που αφήνουν το περισσότερο χρήμα στην Ερμιόνη. Συμφέρον της ακόμη ευρύτερο, οι τουρίστες να διαφημίζουν την Ερμιόνη, να την κάνουν τρόπον τινά: προορισμό - brand name ιστιοπλοϊκής κρουαζιέρας. Δηλαδή οι τουρίστες που φτάνουν στην πρωτεύουσα να μην ζητάνε απλά τουριστική ιστιοπλοϊκή κρουαζιέρα, αλλά αυτήν που έχει προορισμό την Ερμιόνη για πολλούς λόγους. Συμφέρον της Ερμιόνης να είναι πολιτιστικά, πολιτισμικά, οικιστικά, περιβαλλοντικά, γευσιγνωστικά, αθλητικά, κοινωνικά κ.λ.π. κ.λ.π. ελκυστικότατη και γνωστότατη.
 

3ο. Το ειδικό συμφέρον επαγγελματιών που επωφελούνται άμεσα από τους τουρίστες των κοτέρων. Τα περίπτερα, οι φούρνοι, η εστίαση, η διασκέδαση, τα μανάβικα, τα μπακάλικα, τα σούπερ μάρκετ, τα τουριστικά είδη. Ο καθένας έχει συμφέρον να τραβήξει τους τουρίστες στο μαγαζί του (αυτή είναι και η δουλειά του), αλλά συγχρόνως υπάρχει και το κοινό τους συμφέρον: Να βγουν οι ξένοι από τα κότερα και να ξοδέψουν.

4ο. Το συμφέρον των κατοίκων που η πηγή των εισοδημάτων τους ελάχιστη σχέση έχει με αυτό το είδος τουρισμού. Αισθάνονται ότι λόγω αυτών των τουριστών, αυξάνονται οι τιμές σε όλα τα αγαθά, ότι κατεβαίνουν στις παραλίες για να φάνε και είναι ο ένας πάνω στον άλλον με υποχρεωτική θέα σε πρώτο πλάνο τα κότερα. Ότι πάνε στο Μπίστι για μπάνιο και όλες οι θέσεις είναι πιασμένες. Παρόμοια σκέφτονται και πολλοί εξοχικάριοι αλλά και τουρίστες με αυτοκίνητο που θα πάνε κάπου αλλού πιο ήσυχα, κυρίως Ακρογιαλιά, Κοιλάδα. Να μη ξεχνάμε ότι είναι οι περισσότεροι.

Γ. Μανιάτης: "Εξαντλούμε τη Γη στα μέσα του χρόνου!" ("Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 17/06/2022)

 

Με τον τρόπο που ζούμε, στις 28 Ιουλίου θα εξαντλήσουμε τους φυσικούς πόρους που η Γη μπορεί να μας δώσει για όλο το 2022. Η ενεργειακή μετάβαση μπορεί να δημιουργήσει έως και 85 εκατ. θέσεις εργασίας, όμως θα απαιτήσει πολλαπλάσιες ποσότητες σε κοβάλτιο, λίθιο, χαλκό, τσιμέντο, χάλυβα, κ.α. Η Κίνα απορροφά τεράστιες ποσότητες, με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Πολλαπλασιάζονται τα κύματα καύσωνα και οι φυσικές καταστροφές λόγω εκπομπών.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ_17.06.2022_1.jpg

Φέτος, η ημέρα εξάντλησης των πόρων της Γης με βάση το πως τους χρησιμοποιεί η ανθρωπότητα, είναι η 28η Ιουλίου. Αυτό σημαίνει, ότι μέσα στους πρώτους 7 μήνες του 2022, θα έχουμε καταναλώσει ως ανθρωπότητα το σύνολο των πόρων που μπορεί να μας προσφέρει η Γη μέσα σε ένα έτος. Τους υπόλοιπους 5 μήνες, θα καταναλώνουμε πόρους από έναν ανύπαρκτο «άλλο» πλανήτη, μια ανύπαρκτη «δεύτερη» Γη. Το Κατάρ, μια μικρή και πλούσια χώρα, καταναλώνει τους πόρους με τη μεγαλύτερη παγκόσμια ταχύτητα. Αν όλη η ανθρωπότητα ζούσε όπως το Κατάρ, τότε οι φυσικοί πόροι της Γης θα εξαντλούνταν στις 10 Φεβρουαρίου κάθε έτους. Όμως, στην ίδια εξωφρενική ταχύτητα κατανάλωσης πόρων δυστυχώς, υπάγονται και χώρες όπως: ΗΠΑ, Δανία, Αυστραλία, Γερμανία, Γαλλία, Μεγ. Βρετανία κ.α. Η Κίνα βρίσκεται πίσω από τις παραπάνω χώρες.

 

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ_17.06.2022_2.jpg

Για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις των κρατών – μελών για αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω των 2°C μέχρι το τέλος του αιώνα, θα πρέπει μέχρι το 2040,  τα 100 GW εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταϊκών να έχουν υπερ-τριπλασιαστεί και να ξεπεράσουν τα 300 GW, με τη σημαντικότερη συμβολή να ανήκει στις αναδυόμενες οικονομίες Κίνας και Ινδίας, ενώ ΗΠΑ και Ευρώπη παραμένουν στους ίδιους σχεδόν με σήμερα ρυθμούς. Από την άλλη, το αισιόδοξο είναι ότι η ενεργειακή μετάβαση προς αύξηση θερμοκρασίας έως 1.5 °C, μπορεί να προσφέρει στις κοινωνίες επιπλέον 85 εκατ. θέσεις εργασίας, είτε άμεσα στους τομείς της ανανεώσιμης ενέργειας, είτε έμμεσα σε τομείς που σχετίζονται με τη μετάβαση.