Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024

Γιάλα γιάλα 2024


Η Φωτογραφία του Δημ. Πάλλη
Η φωτογραφία του Δημήτρη Πάλλη 

Μια όμορφη ξανά γιορτή.

Οι πρωταγωνιστές :

Τσέλος Γιώργος, Προκόπιου Παναγιώτης, Μαρόγιαννης Ανάργυρος, Γκιόκας  Μανώλης, Νοταράς Κωνσταντίνος, Μπαλαμπάνης Άγγελος, Ξηρός Γιώργος, Αρανίτης Γιώργος, Δημαράκης Βασίλειος, Σαρρής Μερκούρης, Σαρρής Ερμής, Λαλούσης Κοσμάς,  Ζαβαλάρης Παναγιώτης, Ιβάνοβ Γρηγόρης, Μαμουτάϊ Ελιντιόν, Αγγελής Φανούρης. 

 Συγχαρητήρια στα παλικάρια μας που τίμησαν με τη σειρά τους  το έθιμο.

  Τον σταυρό έπιασε ο Κοσμάς Λαλούσης και την εικόνα ο Μανώλης Γκιόκας.

Και του χρόνου..

Πρ.Ε.Π.Ερμιόνης

Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΟΠΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

 



ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΟΠΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ 




Με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνουμε την τιμητική αποδοχή της πρόσκλησης της διακεκριμένης, πολυτάλαντης Σοπράνο Crossover, κας Μάνιας Βλαχογιάννη - άξιου τέκνου της Ερμιονίδας μας, Σολίστ πιάνου του Εθνικού Ωδείου Αθηνών και της Μουσικής Ακαδημίας Ρίχαρντ Στράους του Μονάχου, αποφοίτου της Μουσικής Σχολής Δρέσδης και της Δραματικής Σχολής του Μονάχου, Γενικής Γραμματέως του Ομίλου UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, με 29 δισκογραφικές δουλειές ποικίλων μουσικών ειδών στο ενεργητικό της, η οποία θα διανθίσει με την υπέροχη φωνή της και τη μοναδική παρουσία της, την πανηγυρική εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας του Ερμιονικού Συνδέσμου.

Στο πιάνο θα την συνοδεύσει ο εξαίρετος, βραβευμένος πιανίστας, δάσκαλος Ωδείου και συνθέτης, με πλήθος συμμετοχών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κος Δημήτρης Χρυσανθακόπουλος

Γιάλα γιάλα


Πίνακας της  Ανθούλας Λαζαρίδου - Δουρούκου.

Το μοναδικό αυτό  έθιμο που καταφέραμε να το διατηρήσουμε ζωντανό στο πέρασμα των χρόνων θα το ζήσουμε ξανά.

   


Η παλαιότερη φωτογραφία του (πριν το 1920) από το αρχείο της οικογένειας της κας  Καίτης ΠαπαμιχαήλΠηγή: Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης.


..Όσο για το ωραιότατο αυτό έθιμο, με τις παλιές γραφικές συνήθειες που το συντροφεύουν, θα πρέπει να βρεθεί κάποια λύση ώστε να μην ξεθωριάσει και σβήσει, γιατί τότε θα χαθούνε για πάντα οι Λαϊκές μας Παραδόσεις, οι οποίες με το συχνό ποτίσμά τους κρατάνε ακόμα θαλερό το αιωνόβιο της Φυλής μας Δέντρο..

Απόσπασμα από το βιβλίο του ΜΙΧ. ΑΓΓ. ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ "ΘΡΥΛΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ" Έκδοση 1988.


Πότε καθιερώθηκε η ρίψη του Σταυρού με κορδέλα



Πότε  καθιερώθηκε  η  ρίψη  του  Σταυρού  με  κορδέλα

Του Γιάννη Λακούτση

Τα  Θεοφάνεια  ή  γιορτή  των  Επιφανίων  ή  Αγίων  Φώτων είναι  μια  από  τις  δεσποτικές  γιορτές  του  Χριστού  μέσα  στο  λειτουργικό  πλαίσιο  της  Ορθόδοξης  Εκκλησίας,  που  γιορτάζεται  στις  6  Ιανουαρίου.  Με  λαμπρότητα  εορτάζονταν  τα  Θεοφάνεια  στο  Βυζάντιο  με  μεγαλειώδεις  τελετές  και  δημόσιες  εμφανίσεις  των  αυτοκρατόρων.  Στην  Ελλάδα,  επίσημη  κατάδυση  του  Σταυρού  όπου  παρίστανται  οι  Αρχές  της  χώρας, ορίστηκε  να  γίνεται  στον  Πειραιά,  απέναντι  από  τις  παλαιές  βασιλικές  αποβάθρες ,  απέναντι  από  το  παλαιό  Δημαρχείο,  μπροστά  από  τον  Αγ.  Σπυρίδωνα.
Η  εφημερίδα  ΠΡΟΝΟΙΑ  στις  7  Ιανουαρίου  1886  μας  πληροφορεί  σχετικά:  «Μετά  την  εν  τω  Ναώ  ακολουθίαν  του  μεγάλου  Αγιασμού  εν  μέσω  κωδωνοκρουσιών,  εξεχύθη  ο  εν  αυτώ  κόσμος  προς  την  Β.  αποβάθραν  προπορευομένων  των  εξαπτερύγων  και  της  μουσικής  του  Ορφανοτροφείου  Ελένης   Τζάνη  και  επομένων  του  αρχιερέως  μετά  του  ιερού  κλήρου,  του  εκκλησιαστικού  συμβουλίου  και  των  αρχών  της  πόλεως,  ένθα  εγένετο  η 

Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024

Βασίλης Γκάτσος Ο ΑΝΑΒΑΛΟΣ και τα μεγάλα, έως ανυπέρβλητα, προβλήματά του.

 



Ο αείμνηστος φίλος Γεώργιος Μπροδήμας, καθηγητής Παν. Πατρών, στο θαυμάσιο μπλογκ του (που πιστεύω ότι λείπει σε όλους μας ιδιαίτερα στους Διδυμιώτες), ως εκ της ειδικότητάς του, είχε κάνει την εξής επισήμανση:
"Μα είναι δυνατόν, είναι επιστημονικά ορθό, να βασίζεται η άρδευση μιας ολόκληρης επαρχίας, της Ερμιονίδας, αλλά και άλλων περιοχών, σε μία ασταθέστατη πηγή νερού, όταν ένας ισχυρός σεισμός, μπορεί να μεταβάλλει την υπόγεια πορεία του νερού και να αχρηστέψει το υπάρχον έργο συλλογής του, όταν μια κλιματική αλλαγή μπορεί να μειώσει δραματικά την ποσότητα, όταν δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο δραματικής ποιοτικής αλλαγής του νερού λόγω εισόδου θάλασσας;
Και πέραν αυτών η πραγματική πηγή του νερού είναι οι βροχοπτώσεις στο οροπέδιο της Τρίπολης τα νερά των οποίων οδεύουν προς τις καταβόθρες που τα οδηγούν στην εκροή του Ανάβαλου και είναι δικαίωμα των κατοίκων του οροπεδίου να χρησιμοποιήσουν το νερό αυτό πριν τις καταβόθρες για τις ανάγκες τους; Τότε τι θα οδεύει προς τον Ανάβαλο;".
Μάλλον επαληθεύεται η πρόβλεψή του όπως διαπιστώνουμε από τα συμπεράσματα της Σύσκεψης των Τ.Ο.Ε.Β. και Ομάδων Άρδευσης Αργολίδας με τους βουλευτές. 

Παρακάτω γράφω κύρια σημεία της ανακοίνωσης και με κόκκινο επισημάνσεις:

Σύσκεψη των Τ.Ο.Ε.Β. και Ομάδων Άρδευσης Αργολίδας με τους βουλευτές

Ανακοίνωση των Τ.Ο.Ε.Β. και Ομάδων Άρδευσης Αργολίδας

Μετά τη θετική ανταπόκριση των Βουλευτών Αργολίδας στην πρόσκληση που τους απευθύναμε με την ανοικτή επιστολή την 19.12.2023, σήμερα Σάββατο 23.12.2023 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Σχολείου Δαλαμανάρας, σύσκεψη για το αρδευτικό ζήτημα της Αργολίδας(Ο κανόνας από τη μεριά των τοπικών βουλευτών είναι η υπόσχεση ότι ο Ανάβαλος, κατόπιν φυσικά ενεργειών ενός εκάστου εξ αυτών, έρχεται προς Ερμιονίδα .... απροβλημάτιστος!  Όπως απροβλημάτιστος πήγαινε και προς άλλες περιοχές. Φέτος προέκυψε αυτό το "αρδευτικό ζήτημα";).

Από πλευράς των ΤΟΕΒ & Ομάδων Άρδευσης Αργολίδας, κατατέθηκαν εγγράφως ως βάση της συζήτησης μας, αιτήματα – ερωτήματα, για όλα τα θέματα που απαιτούν άμεσες λύσεις – παρεμβάσεις (Κεντρικό Αντλιοστάσιο, Διώρυγα, Αντλιοστάσια ΤΟΕΒ, κόστος νερού άρδευσης, λειτουργία ΓΟΕΒ Αργοναυπλίας κ.ά.) τα οποία στην συζήτηση που ακολούθησε, διεξοδικά αναλύθηκαν. (Αυτά δεν είναι αιτήματα - ερωτήματα. Είναι σοβαρότατα και πολυσχιδή προβλήματα. Δηλαδή υπάρχει κάτι που παραμένει απροβλημάτιστο;).

Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024

Χειροτονία του Διακόνου π.Νικολάου Μουρμούρη.



 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Την Τετάρτη  3η Ιανουαρίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.ΕΦΡΑΙΜ ιερούργησε εις τον Ι.Μητροπολιτικό Ναό των Παμ.Ταξιαρχών Ερμιόνης  και ετέλεσε  την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του  ευλαβούς Διακόνου π.Νικολάου  Μουρμούρη. 

Ο Σεβασμιώτατος  ομίλησε  για  το ύψιστο αξίωμα της Ιερωσύνης  και ευχήθηκε  στον νέο Πρεσβύτερο της τοπικής Εκκλησίας  να διακονήσει με πνεύμα  θυσιαστικό και με ταπείνωση  τον ταλαιπωρημένο άνθρωπο των καιρών μας.

Ο νέος πρεσβύτερος ομίλησε  με συγκίνηση  και ευχαρίστησε εκ βαθέων  τον Σεβασμιώτατο  την οικογένεια  του και όλους τους  ευλαβείς πιστούς της Ερμιόνης. 



Παρέστησαν  οι αρχές  του τόπου και πλήθος πιστών. 

Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024

Ναυταθλητικός Όμιλος Ερμιόνης Πρόσκληση

 


Πρόσκληση | Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης

 


ΙΛΜΕ. Για την εκδημία του Μιχάλη Παπακυριακού.

 

Το ΔΣ του ΙΛΜΕ εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για το θάνατο του Μιχάλη Παπακυριακού.

Ο εκλιπών υπήρξε μέλος του ΔΣ του ΙΛΜΕ από το 2011 έως το 2022 και μάλιστα τη χρονική περίοδο από το 2017 έως το 2022 διετέλεσε αντιπρόεδρος του ΙΛΜΕ.

Πρόθυμα και ακούραστα ξεναγούσε επισκέπτες του Μουσείου και φρόντιζε τη συντήρηση της ιστορικής οικίας.

Ήταν άνθρωπος ευθύς με ήθος και αξιοπρέπεια, άνθρωπος της ανιδιοτελούς προσφοράς με ευαισθησία για την παράδοση, την τοπική ιστορία και τον πολιτισμό.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Για το ΔΣ του ΙΛΜΕ

Η Πρόεδρος                                  

Τίνα Αντωνοπούλου

Σαν σήμερα πριν από 200 χρόνια... Ο Γεώργιος Κουντουριώτης εκλέγεται Πρόεδρος Εκτελεστικού στο Κρανίδι

 Σαν σήμερα πριν από 200 χρόνια...

Ο Γεώργιος Κουντουριώτης εκλέγεται Πρόεδρος Εκτελεστικού στο Κρανίδι


του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

Είναι γνωστές οι εμφύλιες διαμάχες των Ελλήνων κατά το τρίτο έτος (1823) της Επανάστασης, οι οποίες κορυφώθηκαν τον Δεκέμβριο του 1823 και συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση τους πρώτους μήνες του 1824. Τότε το Κρανίδι ορίστηκε ως έδρα της Προσωρινής Διοίκησης της Ελλάδος. Ο Φωτάκος στα απομνημονεύματά του σημειώνει:

«Το Κρανίδι είναι τόπος ξηρός, παράλιος απόκεντρος και δυνατός. Οι συνελθόντες εκεί εμάζευσαν πολλούς στρατιώτας του τόπου, οι οποίοι ήσαν εξησκημένοι εις τα όπλα. Έφεραν δε και άλλους από τας πλησίον νήσους Ύδραν και Σπέτσας. Όλος ο Κάτω Ναχαγές και όλον επίσης το Κρανίδιαπίστησεν…»Ωστόσο ο Γιάννης και ο Σταμάτης Μήτσας με τα παλικάρια τους, που όπως είναι γνωστό ακολουθούσαν πάντοτε τον Κολοκοτρώνη, διαφοροποιήθηκαν.

Τα σημαντικά γεγονότα της εκλογής του Γεωργίου Κουντουριώτη ως Προέδρου Εκτελεστικού που έλαβαν χώρα στην περιοχή μας (Κρανίδι - Ερμιόνη), αποτελούν ενδιαφέρουσα πτυχή της τοπικής μας ιστορίας.

Μετά, λοιπόν, τη μη αποδοχή της πρότασης του Βουλευτικού από τον Λάζαρο Κουντουριώτη, αδελφό του Γεωργίου, να αναλάβει την προεδρία του Εκτελεστικού επικαλούμενος λόγους υγείας και ορισμένας άλλας υποχρεώσεις του, εκείνος υπέδειξε για την Προεδρία τον αδελφό του Γεώργιο. Μάλιστα διαβεβαίωσε τον Αντιπρόεδρο του Βουλευτικού, Μητροπολίτη Βρεσθένης Θεοδώρητο, ότι η οικογένειά του και ολόκληρο το νησί της Ύδρας είναι με το Βουλευτικό, που υπερασπίζεται τα δικαιώματα του Έθνους. Η πρότασή του έγινε αποδεκτή.

Έτσι στις 2 Ιανουαρίου 1824 ο Γεώργιος Κουντουριώτης ξεκίνησε με το πλοίο του από την Ύδρα και μετά από δίωροταξίδι έφτασε με την ακολουθία του στο Μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων. Εκεί συνάντησε τους δύο παραστάτες, μέλη του Βουλευτικού, που είχαν έρθει από το Κρανίδι να τον υποδεχθούν και να τον ενημερώσουν για τα όσα μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν συμβεί. Τον πληροφόρησαν, λοιπόν,ότι παρουσιάστηκε στο Βουλευτικό Σώμα ο Χρυσοσπάθης,σταλμένος από τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, προκειμένου να προτείνει συμβιβαστικές προτάσεις για την επίλυση των θεμάτων που είχαν προκύψει. Πρωτύτερα, όμως, είχε επισκεφθεί τον Νικόλαο Οικονόμου στο σπίτι του όπου παρευρισκόταν και ο Σταμάτης Μπουντούρης. Αυτοί, αφού τον άκουσαν με προσοχή, του είπαν ότι τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο και κανένας συμβιβασμός δεν μπορεί πλέον να επιτευχθεί. Η θέση τους έγινε αποδεκτή και από τον Χρυσοσπάθη.

Πρόσκληση – Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας στη Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης


 

Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024

σας εύχομαι καλή χρονιά

 

Σας εύχομαι όνειρα ατελείωτα και την άγρια επιθυμία να πετύχετε κάποια απ' αυτά.  
Σας εύχομαι να αγαπάτε ό,τι πρέπει ν' αγαπηθεί και να ξεχάσετε ό,τι πρέπει να ξεχαστεί.  
Σας εύχομαι πάθη, σας εύχομαι σιωπές.  
Σας εύχομαι να ξυπνάτε με τραγούδια πουλιών και γέλια παιδιών.  
Σας εύχομαι να σέβεστε τη διαφορετικότητα των άλλων, γιατί είναι σπουδαίο να ανακαλύπτουμε την αρετή και την αξία του καθενός.  Σας εύχομαι να αντιστέκεστε στη στασιμότητα, στην αδιαφορία και στ' αρνητικά της εποχής μας.  

Τέλος, σας εύχομαι να μην εγκαταλείψετε ποτέ την αναζήτηση, την περιπέτεια, τη ζωή, την αγάπη, γιατί η ζωή είναι μια θαυμάσια περιπέτεια που κανένας δεν πρέπει να εγκαταλείπει χωρίς να δώσει σκληρή μάχη.  
Σας εύχομαι ιδιαίτερα, να είστε ο εαυτός σας, περήφανοι γι' αυτό που είστε, και να χαίρεστε -γιατί η ευτυχία είναι το πραγματικό μας πεπρωμένο.  

Ζακ Μπρελ,  
Ευχές για ευτυχισμένο νέο έτος,  
1η Ιανουαρίου 1968 


Έλλη Βασιλάκη