Σάββατο 16 Μαΐου 2020

Ραδιοφωνική συνέντευξη Νίκου Παππά για την τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας.Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση - συνέντευξη από τον πλέον αρμόδιο  σε θέματα παιδείας.  
Από ένα δάσκαλο που τίμησε το λειτούργημά του.

Η λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Αρρένων Κρανιδίου κατά την περίοδο 1847-1859

Η λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Αρρένων Κρανιδίου κατά την περίοδο 1847-1859
Γιάννης Σπετσιώτης – Τζένη Ντεστάκου

Το έτος 1847 υπηρετούσε ως δημοδιδάσκαλος στο Δημοτικό Σχολείο Αρρένων Κρανιδίου ο Ιωάννης Πάνος. Με την από 4 Ιουνίου 1847 αναφορά του ζητούσε να του καταβληθούν οι μισθοί των προηγουμένων μηνών, ειδάλλως θα υποχρεωνόταν να υποβάλλει την παραίτησή του.1 Φαίνεται, ωστόσο, ότι ο Ιωάννης Πάνος παρέμεινε και τον επόμενο χρόνο (1848) στη θέση του, ενώ στη συνέχεια πήρε μετάθεση για τον Πόρο. 
Την ίδια περίοδο προβλήματα είχε και το διδακτήριο του Σχολείου. Με την υπ’ αριθμ. 7408/28 Δεκεμβρίου 1848 αναφορά του προς τον Υπουργό ο Νομάρχης Αργολίδας, αναφέρει ότι «το διδακτήριο του Δημοτικού Σχολείου Αρρένων Κρανιδίου μετά και την προτροπή σας όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλ’ έκτοτε εχειροτέρευσεν. Η δε δημοτική αρχή Κρανιδίου, απροκαλύπτως ομολογούσης ως οικτράν την κατάστασιν αυτήν, μέχρις ότου νέα πρόσωπα αντικαταστήσωσι τα μέχρι τούδε διέποντα τα του Δήμου. Τοιαύτης ούσης της καταστάσεως δεν δυνάμεθα να γνωμοδοτήσωμεν περί του διορισμού δημοδιδασκάλου καθότι το διδακτήριο είναι ετοιμόροπον».2
Για τα θέματα εξάλλου της μισθοδοσίας των δημοδιδασκάλων ο Νομάρχης Αργολίδας με την από 23 Οκτωβρίου 1848 αναφορά του είχε διατυπώσει προς τον Υπουργό το παράπονο όλων σχεδόν των δημοδιδασκάλων, καθώς το ήμισυ των μισθών τους που καταβάλλεται από το Δημόσιο Ταμείο, δεν το είχαν λάβει εδώ και αρκετούς μήνες.3
Στη συνέχεια με το υπ’ αριθμ. 522/18 Φεβρουαρίου 1849 έγγραφό του ο επί των Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως Γραμματέας πληροφορεί τον Νομάρχη Αργολίδας ότι:

Εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς Κρανιδίου και Ερμιόνης

ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
& ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
Κρανίδι 15/5/2020
Αρ. Πρωτ: 207

ANAKOINΩΣΗ ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΡΜΙΟΝΗ 
Οι αιτήσεις εγγραφής & επανεγγραφής παιδιών για τους Παιδικούς Σταθμούς Κρανιδίου και Ερμιόνης θα υποβάλλονται από 18 Μαΐου μέχρι 31 Μαΐου 2020.
Καθημερινά στον παιδικό σταθμό Κρανιδίου, τις ώρες 8.00 με 10.00
και στον παιδικό σταθμό Ερμιόνης, τις ώρες 9.00 με 12.00.
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
Παιδικός Σταθμός Κρανιδίου: 2754021477 & 6978298121
Παιδικός Σταθμός Ερμιόνης: 2754031568
Οι αιτήσεις έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιηθούν και ηλεκτρονικά μέσω του e-mail: dimotikos.paidikos.kranidiou@gmail.com
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΡΧΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΥ.

Αναστάσιος Γ. Γανώσης Το Πορτοχέλι δεν είναι εργοτάξιο! Είναι ο πυλώνας του Τουρισμού Της Ερμιονίδας!

Οι πρωτοφανείς συνθήκες και καταστάσεις  που καλούμαστε όλοι να διαχειριστούμε για την αντιμετώπιση και εξάπλωση ιού Covid-19 έχουν δημιουργήσει μια τεράστια αβεβαιότητα για το  «τι μέλει γενέσθαι»  στην κοινωνικοοικονομική ζωή του τόπου. 
Η Ελλάδα κρατήθηκε ζωντανή στην κρίση από τον κλάδο του Τουρισμού όλα αυτά τα χρόνια με επιχειρήσεις να αναβαθμίζονται και να προσφέρουν υπηρεσίες και προϊόντα που καταγράφονται στην  «ελίτ»  της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς. Η κρατική μηχανή, οι κυβερνήσεις αλλά και το σύνολο των ΟΤΑ σε περιφέρειες και δήμους θα πρέπει να κεφαλαιοποιεί αυτό το επίτευγμα του τουριστικού κλάδου δημιουργώντας τις απαραίτητες υποδομές και αναβαθμίζοντας τις ήδη υπάρχουσες. 
Παρακολουθώντας την καθυστερημένη  πρόοδο του έργου «Αποχετευτικό Κρανιδίου-Πορτοχελίου»  που εκτελεί και χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου , ένα από τα πολλά έργα που άφησε παρακαταθήκη η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, αναρωτιέμαι αν έχει γίνει κατανοητό στην τωρινή διοίκηση το πόσο σημαντική  για την οικονομία ειδικά της  Ερμιονίδας  είναι η καλοκαιρινή σεζόν. Απομένουν μόνο λίγες μέρες για την επαναλειτουργία της εστίασης και των ξενοδοχείων και η  εικόνα ειδικά που παρουσιάζει ο δρόμος μπροστά στα καταστήματα στην παραλία του Πορτοχελίου  (φωτ. 1,2) και στο Κοκκινάρι (φωτ. 3) θυμίζουν κανονικό εργοτάξιο,  σε καμία περίπτωση τουριστικό και παραθεριστικό προορισμό, με τους καταστηματάρχες να βρίσκονται σε απόγνωση αφού όχι μόνο δυσχεραίνεται το έργο τους και ταλαιπωρείται η πελατεία τους αλλά μάταια προσπαθούν να κρατήσουν τα καταστήματα τους καθαρά από τα κύματα σκόνης και το χώμα που δημιουργούν οι εργασίες και τα ανοιχτά σημεία. 

    
Φωτογραφία 1

Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Βασίλης Γκάτσος: Δεν είναι και να πανηγυρίζει η ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ. Μια κακή λύση είναι, ας την πούμε, ανάγκης.

Λύση που την λέμε πολιτική. Όχι οικολογική.

"......... Ο Δήμος Ερμιονίδας στις 5 Μαΐου 2020, με την υπ.’ αριθμ. πρωτ. 83083/1690 Απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα (ΑΔΑ: 6Ι0Ι7Λ1-ΠΣ3), έλαβε άδεια λειτουργίας Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στη θέση Κάμπος Κρανιδίου,  ...."  

Ο ΣΜΑ παίρνει τα απορρίμματα ως έχουν από το απορριμματοφόρο, τα συμπιέζει, τα φορτώνει σε ειδικό όχημα και τα μεταφέρει σε Αδειοδοτημένη Εγκατάσταση προς Αξιοποίηση κ.λ.π.
Και τι έχει μέσα του το απορριμματοφόρο; Επισήμως κατά τον Δήμαρχό μας: "Στη σύσκεψη που ακολούθησε αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην οριστική λύση του προβλήματος με δημιουργία ΜΟΝΟ ενός Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων σύμμεικτων και προ-διαλεγμένων, στο νοικιασμένο από το Δήμο Ερμιονίδας οικόπεδο.".
Ο ΣΜΑ λοιπόν είναι μια απλή εγκατάσταση συμπίεσης και μεταφόρτωσης σαν αυτή της φωτογραφίας στην οποία μεταφορτώνονται σύμμεικτα και προ-διαλεγμένα.
Αλλά κωδικός ΕΚΑ, όπως βλέπουμε παρακάτω, για σύμμεικτα δεν υπάρχει. Υπάρχει για ανάμεικτα (20 03 01), που σημαίνει ο,τι ρίξετε στον κάδο.
Κωδικός ΕΚΑ για προ-διαλεγμένα δεν υπάρχει. Άρα όταν ο Δήμαρχος μιλάει για σύμμεικτα και προ-διαλεγμένα, μιλάει για δύο ξεχωριστές κατηγορίες, (άραγε με ποιους κωδικούς ΕΚΑ;) που δεν επιτρέπεται να αναμειχθούν στον ΣΜΑ και να μπουν στο ίδιο ειδικό όχημα. Αυτό θα γίνεται; Δηλαδή άλλοι κάδοι για σύμμεικτα, άλλοι για προ-διαλεγμένα, ξεχωριστά απορριμματοφόρα, ξεχωριστά ειδικά οχήματα;;; 

Πρόεδρος Ερμιόνης ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 ΕΡΜΙΟΝΗ  15/5/2020
Αγαπητοί Συμπολίτες
Σας είχαμε ενημερώσει  από την περίοδο του Πάσχα,  ότι οι εργασίες γενικής καθαριότητας – αποψίλωσης – συντήρησης και περιποίησης κοινοχρήστων χώρων θα είχαν  μεγάλη καθυστέρηση λόγω της πανδημίας, ειδικών αδειών και αναμονής προσλήψεων  προσωπικού.
Εδώ και λίγες μέρες η Υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου υπό την εποπτεία του Αντιδημάρχου καθαριότητας κ. Τσαμαδού Ιωάννη και την καθημερινή μέριμνα της Κοινότητας μας ξεκίνησε και προσπαθεί να υλοποιήσει τις εργασίες
Παράλληλα των ανωτέρω εργασιών ένα μεγάλο μέρος της αποψίλωσης αλσυλλίων της Κοινότητας μας όπως ΜπΊστι, Παλαιοχριστιανική -Νότιο Αλσύλλιο δημαρχείου , πευκόφυτος περιοχής “Γκουρουμέσι” έχουν ανατεθεί από την Δημοτική αρχή σε ιδιώτη εργολάβο ο οποίος αναμένεται εντός των προσεχών ημερών να ξεκινήσει τις εργασίες
Ο όγκος αυτών των εργασιών είναι αρκετά μεγάλος και η Κοινότητα μας δεν θέλει ούτε επιθυμεί να διαχωρίσει  καμία περιοχή ή γειτονιά του οικισμού μας και καθημερινά θα προσπαθεί να επιμεληθεί όλους τους χώρους έστω και με το λίγο  προσωπικό, το οποίο η Υπηρεσία Καθαριότητας έχει  κατανείμει σε όλους τους όμορους οικισμούς του Δήμου μας
Παράλληλα χρειαζόμαστε και την καθημερινή βοήθεια της κάθε νοικοκυράς για την καθημερινή περιποίηση της κάθε μικρής και μεγάλης γειτονιάς

Δήμος Ερμιονίδας: Σχετικά με την απομάκρυνση σκάφους από λιμένα Πορτοχελίου


Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Επιστολή Δημάρχου σχετικά με την εφαρμογή των επιπλέον περιοριστικών μέτρων προστασίας για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού covid-19 στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο ξενοδοχείο “Γαλαξίας”

Επιστολή Δημάρχου σχετικά με την εφαρμογή των επιπλέον περιοριστικών μέτρων προστασίας για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού covid-19 στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο ξενοδοχείο “Γαλαξίας”

37780001

Τ.ΛΑΜΠΡΟΥ: ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΩΝ, ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΔΡΆΣΕΩΝ

Κρανίδι, 14 Μαΐου 2020
ΠΡΟΣ:
κ. Δ. Κουτούβαλη
Πρόεδρο-Μέλη του Ν.Π.Δ.Δ Κοινωνικής Πρόνοιας, Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Παιδείας Δήμου Ερμιονίδας
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Γραφείο Δημάρχου Δήμου Ερμιονίδας
κ. Γ. Γεωργόπουλο

ΘΕΜΑ : ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΩΝ, ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΔΡΆΣΕΩΝ

Διανύουμε μία δύσκολη και παράξενη χρονιά τόσο στο Δήμο μας όσο και ευρύτερα στην Ελληνική κοινωνία εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης που έπληξε όλη την παγκόσμια κοινότητα. 

Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ
Διοργανώνεται  για 11η  χρονιά στην Ερμιόνη 
Διαγωνισμός Φωτογραφίας.

Το   θέμα του διαγωνισμού Ελεύθερο

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε όλους φωτογράφους.  Μπορείτε να συμμετέχετε με 1 έως και 3 έγχρωμες η ασπρόμαυρες φωτογραφίες.
Μετά τις 25/7/2020  τελευταία ημέρα αποδοχής συμμετοχών, θα ακολουθήσει έκθεση  των φωτογραφιών και  βράβευση των τριών πρώτων διαγωνιζόμενων.

Θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες της έκθεσης.

Η κριτική επιτροπή θα απαρτίζεται από  προσωπικότητες  με γνώση της φωτογραφίας και της τέχνης. 
Το κοινό  συμμετέχει στη διαμόρφωση του  τελικού αποτελέσματος  με τη ψήφο του. 

Επικοινωνία :  protoenpoermionis@gmail.com

         2754031366-41003
         6977255437- 6972425920

Οργάνωση : Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης

ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΟ διαγωνισμός απευθύνεται σε όλους τους φωτογράφους ανεξαρτήτου ηλικίας .  Η συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι ελεύθερη. Μπορεί να πάρει μέρος κάθε Έλληνας ή αλλοδαπός φωτογράφος.
Οι φωτογραφίες που μπορείτε να υποβάλετε  μπορεί να είναι 1 έως  3,  τυπωμένες σε μέγεθος  210 x 297 mm  (Α4) έγχρωμες ή ασπρόμαυρες σε φωτογραφικό χαρτί και να αναγράφουν στην πίσω πλευρά το όνομα του διαγωνιζόμενου και τον αύξοντα αριθμό που θα έχει η κάθε φωτογραφία. Στο protoenpoermionis@gmail.com θα  στείλετε τις φωτογραφίες σας και σε ηλεκτρονική μορφή. 

Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό δηλώνουν ότι παραχωρούν στους διοργανωτές του διαγωνισμού το δικαίωμα δημοσίευσης – έκθεσης – εκτύπωσης  των φωτογραφιών τους για κάθε σκοπό εκτός της εμπορικής εκμετάλλευσης, με τον όρο της αναφοράς του ονόματός του φωτογράφου.
Η κάθε φωτογραφία πρέπει να είναι αποκλειστικότητα του διαγωνιζόμενου. Ο διαγωνιζόμενος με τη συμμετοχή του δηλώνει  ότι  τα υποβαλλόμενα έργα αποτελούν προσωπικές και αυθεντικές δημιουργίες.
 Μετά τις 25/7/2020  τελευταία ημέρα αποδοχής συμμετοχών, θα ακολουθήσει έκθεση  των φωτογραφιών και θα διοργανωθεί η βράβευση των 3 πρώτων διαγωνιζόμενων  Οι φωτογραφίες σας θα σας επιστραφούν μετά τη λήξη της έκθεσης.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ

 ΑΘΗΝΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ 
(Για το διαγωνισμό φωτογραφίας)
ΕΡΜΙΟΝΗ
ΑΡΓΟΛΙΔΑ
ΤΚ 21051

 Στιγμιότυπα από το διαγωνισμό 2019

ΤΟ ΞΕΚΑΛΤΣΩΜΑ

ΤΟ ΞΕΚΑΛΤΣΩΜΑ

Με την άνοδο της θερμοκρασίας πιάνω τον εαυτό μου να χαίρεται μεν- όσο νάναι κάπως θα κατατροπωθεί ο ιός-, αλλά παράλληλα να διστάζει μπροστά στο συρτάρι με τις κάλτσες. Εντάξει, τα κλειστά παπούτσια περίπου τα κατάργησα. Τα ανατομικά πέδιλα είναι αναπαυτικότερα, αλλά ακόμη με κάλτσες, που είναι κι ένα γούστον μου ολίγον τι αμφιλεγόμενον, αν και από παιδί τα φοράω, παρά τις διχασμένες αντιδράσεις : ''Σαν κάτι Γερμανούς τουρίστες μοιάζεις!'' ή: ''Πεδιλάκι με καλτσούλα, βλέπω, σκίζει!'' Ν' αρχίσω από τώρα το ξεκάλτσωμα μού φαίνεται πάλι κάπως εκκεντρικό.. Ιδίως όταν πηγαίνω σε ραντεβού κάπως επαγγελματικό. Ίσως επειδή στη μικρή κωμόπολη που μεγάλωσα όσοι ξεκαλτσώνονταν πρόωρα -με βάση την καιρική θερμοκρασία- σχολιάζονταν, αποδοκιμαστικά : '' Kι αυτή η κυρία Κατίνα, βρε παιδί μου... (ήταν επιφανής δασκάλα, η επιφανέστερη και αυστηρότερη, με παρατσούκλι ''κυρά -Γραμματική'' - σύζυγος γιατρού), να εμφανιστεί στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου χωρίς κάλτσες, για όνομα του Θεού! πού πήγαινε; στην πλάζ;''. ΄Ασε που κάποιοι αληθινά έκπτωτοι, κάποιες αποσυνάγωγες, όπως η Μιχαλία, γύριζαν στο λιμάνι της μυθικής Ανεμώνης, χειμώνα - καλοκαίρι, ξεκάλτσωτες. Τα γυμνά τους πόδια όλο πληγές. Χωρίς κάλτσες, λοιπόν; - να δείξω τις πληγές μου; κοινωνικές; επαγγελματικές; Αυτό το ''μη ανήκειν'';


Τάκης Σπετσιώτης

Πριν πεθάνεις ΖΗΣΕ


“Είμαστε η ζωντανή απόδειξη ότι το χθες δεν ήταν μια μέρα δίχως αύριο.”

Γκριγκόρ Λακρουά


Είμαι πάντα ευτυχισμένος. Ξέρετε γιατί; Γιατί δεν περιμένω τίποτα από κανέναν.
Οι προσδοκίες πάντα πληγώνουν.
Η ζωή είναι μικρή. Γι’ αυτό αγάπα τη ζωή σου και συνέχισε να χαμογελάς.
Ζήσε για σένα και πριν μιλήσεις, άκου.
Πριν γράψεις, σκέψου.
Πριν ξοδέψεις, δούλεψε.
Πριν προσευχηθείς, συγχώρεσε.
Πριν πληγωθείς, νιώσε.
Πριν μισήσεις, αγάπα.
Πριν τα παρατήσεις, προσπάθησε.
Πριν πεθάνεις ΖΗΣΕ…
Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Έλλη Βασιλάκη

Δελτίο τύπου – Γραφείο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΓΕΦ) Κρανιδίου

Κρανίδι, 13.05.2020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μία ακόμη δέσμευση της Δημοτικής Αρχής υλοποιήθηκε και από σήμερα το Γραφείο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΓΕΦ) Κρανιδίου λειτουργεί στον πλήρως ανακαινισμένο χώρο με ανθρώπινες συνθήκες.
Επί σειρά ετών, τόσο οι εργαζόμενοι στο ΓΕΦ Κρανιδίου, όσο και οι φορολογούμενοι κατήγγελλαν συνεχώς την κτιριακή ανεπάρκεια λόγω των μεγάλων φθορών που υπήρχαν στους τοίχους, στο ταβάνι και στα πορτοπαράθυρα, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το έργο των υπαλλήλων, οι οποίοι αναγκάζονταν να εργάζονται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες.
Άμεσα και ενάντια στους λασπολόγους που ήθελαν την δική μας Δημοτική Αρχή να απαξιώνει το ΓΕΦ Κρανιδίου και την αναγκαιότητα της ολικής ανακαίνισης του εν λόγω κτιρίου, εξασφαλίσαμε δωρεά μέσω της οποίας επισκευάστηκαν όλες οι φθορές, αλλάχθηκαν όλα τα κουφώματα και το ΓΕΦ λειτουργεί από σήμερα στον ανακαινισμένο χώρο με άριστες συνθήκες για τους εργαζόμενους και τους φορολογούμενους.

Γραφείο Δημάρχου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΙΝ

Τα παράσημα της πατριαρχίας


Άρθρο για τη δίκη Ελένης Τοπαλούδη
Γράφει η Αδαμαντία Αρανίτη*
Όταν ο βιασμός και η δολοφονία μιας νέας γυναίκας γίνονται γνωστά, υπάρχει πάντα η φωνή του πρώτου καλοθελητή “δε μπορεί, κάτι θα έκανε κι αυτή”. Σαν να μην έχει όνομα ή ταυτότητα. Η “αυτή”. Η παθητική σύνταξη των ειδήσεων βοηθά στις αντιδράσεις αυτές, διότι λέμε βιάστηκε και δολοφονήθηκε, σαν να λέμε σκόνταψε. Δε βιάστηκε, ΤΗ ΒΙΑΣΑΝ. Δε δολοφονήθηκε, ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ


Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής για την παράταση των περιοριστικών μέτρων στο Κέντρο Φιλοξενίας στο ξενοδοχείο "Γαλαξίας"

12.05.2020
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τα παρακάτω έγγραφα αφορούν τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής σχετικά με τους μετανάστες που φιλοξενούνται στο Κέντρο Φιλοξενίας στο ξενοδοχείο "Γαλαξίας" στο Δήμο μας. Προστατεύοντας τη δημόσια υγεία, ως οφείλουμε, ως Δημοτική Αρχή, σεβόμενοι όμως και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αποστείλαμε τις παρακάτω επιστολές στους αρμόδιους.

Εντός της  ημέρας αναμένεται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Αποφάσεως για την παράταση των περιοριστικών μέτρων στο Κέντρο Φιλοξενίας.

Ο Δήμαρχος
Γιάννης Γεωργόπουλος

Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Σ.Ε.Σ.Α..Κ.Ε ΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΡΓΟΥΣ-ΜΥΚΗΝΩΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΜΠΟΣΟ

                                                       Δελτίο Τύπου 
Σήμερα, Δευτέρα 11/5 πραγματοποιήθηκε συνάντηση  μελών του συλλόγου μας με τον Δήμαρχο Άργους Μυκηνών, κ. Δημήτρη Καμπόσο  όπου και του εκθέσαμε ζητήματα που αφορούν τον τομέα της εστίασης, ο οποίος έχει πληγεί σφόδρα  από την εξάπλωση του Κορωνοϊού. 
Ο Δήμαρχος, θέτοντας ως ύψιστη προτεραιότητα τον τομέα της καθαριότητας και υγιεινής σε ολόκληρο τον Δήμο, ανακοίνωσε την επανάληψη των ειδικών απολυμάνσεων σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, λίγο πριν την προβλεπόμενη ημερομηνία επανέναρξης των καταστημάτων μας την 1η Ιουνίου. Στην συνέχεια, αφού μας άκουσε προσεκτικά,  αποδέχθηκε τα αιτήματα μας για  σημαντικές ελαφρύνσεις στα τέλη κατάληψης κοινόχρηστου χώρου για τραπεζοκαθίσματα , έκπτωση 50% στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΑΡΜ μέχρι το τέλος του 2020 και για ενίσχυση της επισκεψιμότητας  στον Δήμο  μας, μέσω καμπάνιας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα ΜΜΕ. 
Δηλώνουμε απολύτως ικανοποιημένοι για την σημερινή συνάντηση εργασίας, διότι πέραν των σημαντικών οικονομικών ελαφρύνσεων που παραχώρησε ο Δήμαρχος κ. Καμπόσος, διαφαίνεται πως η συνεργασία μας θα συνεχιστεί και στο μέλλον για την στήριξη της τοπικής οικονομίας και την αύξηση της επισκεψιμότητας. Ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών στέκεται συνοδοιπόρος σε  αυτή την δύσκολη περίοδο για την εστίαση αλλα και  ολόκληρη την τοπική οικονομία με πράξεις.

ΙΩΣΗΦ ΓΑΝΩΣΗΣ: " Συνάντηση με τους επαγγελματίες της εστίασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος "

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 
ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 

ΕΡΜΙΟΝΗΣ 

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

Ταχ. Δ/νση: ΕΡΜΙΟΝΗ

Τ.Κ.: 21051

Τηλ: 2754360219 – 2754360221

E-mail: proedroske@gmail.com

ΕΡΜΙΟΝΗ 11/5/2020 

Προς:
Δήμαρχο Ερμιονίδας 
Κ. Ιωάννη Γεωργόπουλο
ΚΟΙΝ.
1)Πρόεδρο Δ.Λ.Τ.
κ. Εμανουήλ Φλωρή
2)Πρόεδρο ΔΕΥΑΕΡ
κ. Γεώργιο Τσεγκή
3)Αντιδήμαρχο Ενότητας Ερμιόνης
κ. Ιωσήφ Μερτύρη 
ΘΕΜΑ: “Συνάντηση με τους επαγγελματίες της εστίασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος “
Αγαπητέ Κύριε Δήμαρχε, 
Την Παρασκευή 8 Μαΐου 2020 στον προάυλιο χώρο του Κοινοτικού Καταστήματος, μετά από προφορικό αίτημα επαγγελματιών της εστίασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος συγκεντρωθήκαμε για να συζητήσουμε τους νέους έκτακτους κανόνες υγειονομικής συμπεριφοράς, τα διαδιδόμενα μέτρα στήριξης εκ μέρους των ΟΤΑ και ποιες άλλες δυνατότητες μπορεί να υπάρξουν από τον Δήμο μας ξεχωριστά.
Λόγω της διπλής μου ιδιότητας ως επαγγελματίας εστίασης και Πρόεδρος της Κοινότητας μας οι συνάδελφοι μου ανέθεσαν να συντάξω και να σας αποστείλω την παρούσα επιστολή:
Κύριε Δήμαρχε,

Καθαρισμός οικοπέδων που βρίσκονται εντός οικισμών.

Κρανίδι, 11.05.2020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Καθαρισμός οικοπέδων που βρίσκονται εντός οικισμών.
Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 4/2012 Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ 1346/25-04-2012/Β’ – Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών), οι ιδιοκτήτες υποχρεούνται στη λήψη μέτρων για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς. 
Συγκεκριμένα οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, οφείλουν να προβούν στην αποψίλωση από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνσή τους, όπως και στην απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται εντός αυτών των χώρων, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, καθώς και στη λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου, που αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη μείωση του κινδύνου πυρκαγιάς. 
Σύμφωνα με τα παραπάνω, παρακαλούνται όλοι οι ιδιοκτήτες να προβούν άμεσα σε καθαρισμό των οικοπέδων. Σε βάρος εκείνων που δεν συμμορφώνονται επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα λεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο (0,50 € /m2) του οικείου χώρου -  το οποίο και αποτελεί έσοδο του οικείου Δήμου – και βεβαιούται εις βάρος τους η ισόποση σχετική δαπάνη του Δήμου προς καθαρισμό των οικοπέδων, σύμφωνα με το άρθρο 94 παρ. 1 περ. 26 του Ν.3852/2010 Καλλικράτης.
Ο Δήμαρχος

Ιωάννης Γεωργόπουλος

Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Της μάνας η καρδιά


Πρόταση Γιάννης Λακούτσης

Πως θα λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία, τα ενοικιαζόμενα και τα Rent a carΑνάβει το πράσινο φως για την επαναλειτουργία της βαριάς βιομηχανίας του τουρισμού. Η ασφαλής λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων αποτελεί και την παρακαταθήκη για την επόμενη ημέρα του κλάδου.
Το υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ ολοκλήρωσε την επεξεργασία ασφαλούς λειτουργίας των ξενοδοχείων εν μέσω πανδημίας και κατά πληροφορίες βγάζει αύριο σε διαβούλευση προς τους φορείς το σχετικό Πρωτόκολλο.

Αυτή τη στιγμή ένα κρουαζιεροπλοιο έχει προσεγγίσει το λιμένα Ερμιόνης,


Αυτή τη στιγμή ένα κρουαζιεροπλοιο έχει προσεγγίσει το λιμένα Ερμιόνης, κατόπιν εντολών του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας εν προκειμένω να αποβιβασει ένα μέλος του πληρώματος (ασθενή, κατά δήλωση με συμπτώματα άσχετα του κορονοϊού). Το πλοιο παραμένει αροδου εν αναμονή εντολων του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος και των Υπηρεσιών Υγείας. Η μετακίνηση-μεταφορά του ασθενή θα γίνει σύμφωνα με τα υγειονομικά Πρωτόκολλα. Σε καμία περίπτωση το πλοιο δε θα προσεγγίσει λιμένα και ούτε θα αποβιβαστεί άλλο άτομο από αυτό. Η Λιμενική Αρχή Ερμιόνης όπως και η Δημοτική Αρχή είναι παρούσες, παρακολουθούμε το θέμα και αν χρειαστεί θα σας ενημερώσουμε με νεότερη ανακοίνωση.

Γιάννης Γεωργόπουλος

Μήνυμα Δημάρχου Ερμιονίδας για τη γιορτή της ΜΗΤΕΡΑΣ


Κρανίδι 10/05/2020
 Η μάνα είναι η πιο ξεχωριστή ύπαρξη, ο άνθρωπος που είναι εκεί για μας να μας στηρίξει και να μας βοηθήσει σε κάθε μας βήμα, ο αγωνιστής της ζωής που προσφέρει την αγάπη της ακατάπαυστα. Θυσιάζει τα θέλω της, τα όνειρά της και την ζωή της ακόμα, ώστε τα παιδιά που έφερε στον κόσμο να έχουν το καλύτερο, για να τα βλέπει ευτυχισμένα. Ακόμα και στο λάθος ή την στιγμή που πληγώνεται από τα λόγια, τις πράξεις ή την συμπεριφορά των παιδιών της, παραμένει εκεί, δίπλα τους βράχος για να πιαστούν και δεν λογαριάζει τα κύματα που την χτυπούν, παρά το μόνο που θέλει είναι να βοηθήσει και να προστατεύσει τα παιδιά της.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας ή αλλιώς «γιορτή της μητέρας» είναι η ημέρα αφιερωμένη στις γυναίκες που μας έφεραν στη ζωή.  Είναι κινητή εορτή όπως και η γιορτή του πατέρα. Φυσικά τους γονείς μας τους τιμάμε και τους αγαπάμε κάθε μέρα του χρόνου, αλλά οι παγκόσμιες ημέρες αυτές μας δίνουν τη ευκαιρία, να τους πούμε και να τους δείξουμε για μία ακόμα φορά πόσο τους αγαπάμε !  Όπου λοιπόν και αν βρίσκεστε, πάρτε την ένα τηλέφωνο να της ευχηθείτε, πηγαίνετε να την συναντήσετε και κάντε την μία αγκαλιά. Κι αν δεν μπορείτε δεν πειράζει, εκείνη το ξέρει.
Χρόνια πολλά σε κάθε μητέρα του τόπου μας !!!
Χρόνια πολλά ΜΑΝΑ !!!
Ο Δήμαρχος
Γιάννης Γεωργόπουλος

Ένας πίνακας, ένα ποίημα, ένας στίχος, ένα τραγούδι, ένα …φυλαχτό και μια ευχή…
Ένας πίνακας
«Μητέρα και παιδί», Pablo Picasso, 1902

Ένα ποίημα
«….Κι ένα τέταρτο μητέρας
αρκεί για δέκα ζωές, και πάλι κάτι θα περισσέψει.
Που να το ανακράξεις
σε στιγμή μεγάλου κινδύνου…»
            Οδυσσέας Ελύτης, «Εκ του πλησίον»

Ένας στίχος
«Πώς λαχταρώ να μου πιάσεις το χέρι…», Γιώργος Μυζάλης

Ένα τραγούδι
«Μάνα», Γιώργος Μυζάλης – Γιώργος Νταλάρας

Ένα …φυλαχτό
Η ανιδιοτελής αγάπη, ένα χαμόγελο, ένα άγγιγμα, μια κουβέντα, ένα βλέμμα… 

…και μια ευχή
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στις μανούλες όλου του κόσμου!


Τζένη Ντεστάκου