Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Ο δικός μας Αργύρης Παλούκας


«Μόνη μας έγνοια πού ισιώνει λίγο ο βράχος 
 για να απλώσουμε πάνω το σώμα.
Σπίτι μας όλο κι όλο μια πετσέτα, 
 που το χαλάμε και το ξαναφτιάχνουμε
σαν παραζαλισμένοι από χαρά  
 για όσα θέλουμε να προλάβουνε τα μάτια» 

Από την
ποιητική συλλογή του «Θέλω το σώμα μου πίσω»
 
Ο Αργύρης Παλούκας γεννήθηκε το 1975 στην Ερμιόνη της Αργολίδας. Σπούδασε θεατρολογία. Από το 1994 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Κείμενά του -ποιήματα και μελέτες- έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά, έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες κι έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά. 

Μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση-συνέντευξή  του Αργύρη   στο bookbar
 
 Μία σωματική περιπλάνηση…
 
Ο Αργύρης Παλούκας μέσα από την ποιητική συλλογή του «Θέλω το σώμα μου πίσω» (Μεταίχμιο, 2011), μας υπενθυμίζει το μέγεθος της απώλειας ενός κορμιού που έχει χάσει τον χρόνο και τον χώρο του. Με φωνή αρκετά γνώριμη, το γλωσσικό σύμπαν του Α. Παλούκα ορθώνεται μπροστά στα μάτια μας, χωρίς τις συνηθισμένες έτοιμες συνταγές. Η ποίησή του αναδύεται ως καθαρό αίτημα για έναν πιο όμορφο κόσμο, μέσα από μια ελευθερία που αναζητά την σωματική πληρότητα ενός κατακερματισμένου σύμπαντος.
Της Πωλίνας Γουρδέα
 Οι εικόνες του μοιάζουν εκστατικές, υπό την έννοια ότι

Περί ευθύνης πολιτών

Πιτσιρίκο,
Μετά τις διαδικτυακές οιμωγές, τα καντηλάκια, τα κεράκια συμπαράστασης, τις σημαιούλες στο φατσοτέφτερο, τις δεήσεις και της προσευχές περί παγκόσμιας ειρήνης και αδελφοσύνης, επίτρεψε μου να επιχειρήσω και μια δεύτερη ανάγνωση των γεγονότων του Παρισιού.
Παραθέτω μερικά ερωτήματα ρητορικού χαρακτήρα (Η Ιστορία έχει φροντίσει να τα απαντήσει πριν από μένα).

1. Οι Γάλλοι πολίτες γνωρίζουν ή δεν γνωρίζουν για την αποικιοκρατική δράση της χώρας τους και το γεγονός οτι η Γαλλία εχει λεηλατήσει συστηματικά χώρες του Τρίτου κόσμου για τον πλούτο τους για πάνω από ενάμιση αιώνα; Υποθέτω πως θα έχουν διαβάσει για τον πόλεμο της Αλγερίας, το σκληρότερο αντιαποικιοκρατικό αγώνα που δόθηκε ποτέ μόνο και μόνο γιατί κάποιοι σήκωσαν κεφάλι και ζήτησαν την ανεξαρτησία τους από τον αφέντη.
2. Γνωρίζουν τίποτα για την προέλευση της φτηνής πυρηνικής τους ενέργειας; Δεν παίζει μήπως η γαλλική TV την επίσκεψη του Σαρκοζί

1ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ


«Αργολίδα, ο τόπος της συν-γραφής»
14-18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016
ΝΑΥΠΛΙΟ, AΡΓΟΣ, ΚΡΑΝΙΔΙ, ΕΡΜΙΟΝΗ, ΛΥΓΟΥΡΙΟ, ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ
Εκδηλώσεις Συμποσίου 1-18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016
 

Κάλεσμα
Καλούνται όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του 1ου Συμποσίου για του Συγγραφείς της Αργολίδας(διοργάνωση το Τμήματος Θεατρικών Σπουδών,στο Ναύπλιο) από 1 -18 Απριλίου σε συνάντηση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κρανιδίου, την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου και ώρα 4:00 μ.μ ,προκειμένου να συζητήσουμε ιδέες και προτάσεις και να συνδιοργανώσουμε τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στη περιοχή της Ερμιονίδος
Συντονίστριες:
Αποστολοπούλου Αγγελική: 6977 985 073
Κοτσοβού Χρυσούλα: 6977 980 205
Αξαρλή Δήμητρα (Δημοτική Βιβλιοθήκη Κρανιδίου) 27540-23461


argolida 

Το Μάζεμα της Ελιάς


Ένα εκπληκτικό φιλμ για μια ελληνική παράδοση αιώνων
Μαίρη Φασιλή

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Ο ΜΑΚΗΣ Ο ΝΑΚΟΣ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ (2ο )

Το πρώτο μέρος της αφήγησης

Πηγή: Αλιβάνιστος 
Από την άλλη πλευρά, πηγαίνοντας από το επιπλάδικο του Κοτσογκιώνη (Παναγιώτη Οικονόμου) προς την Παναγία, δεξιά μας στη γωνία ήταν ο φούρνος του Μήτσου Παναγιώτου, εμείς δεν προλάβαμε να το δουλεύει, αργότερα το είχε ο Παντελής ο Κομμάς και το εκμεταλλευόταν, είχαμε ακούσει ότι μαζί με το φούρνο του Γρηγόρη Καραγιάννη, του Διονύση του  Γκάτσου και του Μήτσου του Μερτύρη, έφτιαχναν τις γαλέτες (διπυρίτης άρτος) που έπαιρναν οι ναυτικοί μας για την Μπαρμπαριά, στον καιρό το δικό μας τις γαλέτες τις έπαιρναν από την Ύδρα, διότι και αυτή ήταν περίφημοι στην κατασκευή τους.

Ανεβαίνοντας προς την Παναγία μετά το φούρνο, ήταν το ραφείο του Κώστα του Κομμά (πατέρα της Μαντώ) και ποίο πάνω στη γωνία δεξιά το χρυσοχοείο του Δημήτρη του Νάκου, πατέρα του Λευτέρη και της Κικής, το μοναδικό τότε, αριστερά το σπίτι του Ανάργυρου του Μερτύρη με το τυροκομείο και το λιοτρίβι, προχωρώντας δεξιά ήταν το τσαγκαράδικο του Πάνου Μανουσάκη, βγαίνοντας στην πλατειούλα της Παναγίας αριστερά, ήταν το κρεοπωλείο του Δημήτρη Παπαμιχαήλ παππού του Χρήστου Παπαμιχαήλ και δίπλα ήταν το διώροφο σπίτι της οικογένειας Ιωάννου Παπαμιχαήλ, πατέρα του Κώστα και της Αικατερίνης Ρήγα Παπαμιχαήλ, που το Ισόγειο ήταν το μπακάλικο του πατέρα τους, ο οποίος είχε ένα από τα ωραιότερα περιβόλια της Ερμιόνης.

Μαθήματα Παγκόσμιας Ιστορίας – Παρακολούθηση και μέσω διαδικτύου

Ξεκινούν τα μαθήματα Παγκόσμιας Ιστορίας – Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα παρακολουθήσουν και μέσω διαδικτύου
Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργανώνει έναν κύκλο μαθημάτων Παγκόσμιας Ιστορίας με τίτλο:  «Δεκαέξι μικρά μαθήματα για έναν μεγάλο κόσμο».

Τα μαθήματα αυτά, προσφέρονται από την κ. Μαρία Ευθυμίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και απευθύνονται σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Η έναρξή τους θα γίνει την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου και ώρα 5.30 στην αίθουσα «Ανδρόγεω» και η παρακολούθησή τους είναι δωρεάν.
Επίσης οι ενδιαφερόμενοι που δεν έχουν εγγραφεί, μπορούν να τα παρακολουθήσουν μέσω του διαδικτύου, στον παρακάτω σύνδεσμο:

Πρόσφυγες ή Εισβολείς;


Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου*
Στο: kourdistoportocali 
 Η παρουσια του Ισλαμ σε μια χωρα επιδρα στις εξελιξεις ευθεως αναλογα με τους αριθμους των μουσουλμανων που βρισκονται εκει. Αν οι αφοσιωμενοι οπαδοι του Μωαμεθ δεν ξεπερνουν το 1% του πληθυσμου τοτε οι μουσουλμανοι ειναι φιλησυχοι, αγαπουν την ειρηνη και δειχνουν ετοιμοι να ασχοληθουν αποκλειστικα με την καθημερινοτητα τους. Αυτο ισχυει απολυτα σε χωρες οπως οι Ηνωμενες Πολιτειες η Αυστραλία η ο Καναδάς με ποσοστο μουσουλμανων απο 0,08 έως 1,8% .
Η 'επιθετικη ισλαμοποιηση' εχει σαν αφετηρία την στιγμη που οι αριθμοι των μουσουλμανων ειναι αρκετοι ωστε να επιτρεπουν διεκδικητικες κινητοποιησεις με στοχο την κατοχυρωση κατ' αρχην δικαιωματων που στην συνεχεια εξελισσονται σε επιλογες επιθετικες η καταπιεστικες για τις αλλες πληθυσμιακες ομαδες μιας χωρας. Οπως με λεπτομερεια αναφερει ο Δρ. Peter Hammond στο εξαιρετικα διαφωτιστικο του βιβλιο Slavery, Terrorism and Islam: The Historical Roots and Contemporary Threat

εις υγείαν

Τα κρασιά της Πελοποννήσου «ανέβηκαν» στην Αθήνα -Αυτά είναι τα οκτώ καλύτερα.

Βρεθήκαμε στην 9η ετήσια γευστική δοκιμή των κρασιών της Πελοποννήσου και σας προτείνουμε όσα μας έκαναν εντύπωση, σε μύτη και ουρανίσκο. 


SEMELI COLLECTION: Κτήμα Semeli

Ρουμπινί ροζε απο τις ποικιλίες Αγιωργίτικο και Shyrah σε αναλογία 70%, 30%. Δοκιμάσαμε φιάλη του '14. Φρέκο, μυρωδάτο, γλυκίζει ελαφρώς, πίνεται δροσερο, με συνοδεία φρούτου, αλλαντικών, τυριών και ήπιων σε ένταση φαγητών.


EKECHEIRIA: Κτήμα Ολύμπια γη

Διαχείριση Άγχους

SLP: Smart Living Program - Έξυπνος Τρόπος Ζωής
Διαχείριση Άγχους
Συνεχίζουμε τα ραντεβού μας με την Τέταρτη συνάντησή, Κυριακή 22 Νοέμβρη, καθώς κεντρικός μας άξονας σε αυτή τη συνάντηση θα είναι: «Άγχος και Μυοσκελετικό σύστημα». Πως το άγχος καταπονεί και τελικά τραυματίζει με πολύ σοβαρές συνέπειες τα δύο αυτά συστήματα, το σκελετικό και το μυϊκό.
Λύσεις και πως μπορούμε να επέμβουμε με τεχνικές χαλάρωσης, με αναπνοή, με συγκέντρωση, με τον οραματισμό και τέλος με τον διαλογισμό, στα δύο αυτά ''δομικά'' συστήματα που στηρίζουν το ανθρώπινο σώμα.
 Έκπληξη ''εξωτερικός συνεργάτης'', βελονιστής,  που θα μας οδηγήσει σε σημεία πιέσεως στο σώμα που χαλαρώνουν και αποφορτίζουν το αποθηκευμένο στρες.
Μην χάσετε λοιπόν αυτήν την Κυριακή 18:00 με 20:00.
Παρακαλώ, ειδοποιήστε μας για την παρουσία σας - διευκολύνει και εμάς και εσάς.
Γιάννης - Αντέλα
 tel: 6974 042 037 - 6976 247 209 - Κρανίδι - κάτω πλατείαπ / σχολή kung fu

Θέλει κότσια ο συνδικαλισμόςΣυνδικαλιστής στη Μογγολία αντιγράφει τους Έλληνες συναδέλφους του.
Γιάννης Λακούτσης 

Έναν ακραίο τρόπο διάλεξε ένας συνδικαλιστής στην Μογγολία να διαμαρτυρηθεί για τα αιτήματά του: Αυτοπυρπολήθηκε!

Το τρομακτικό περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχωρούσαν τα συνδικάτα της χώρας, με αφορμή το «ξεπούλημα», όπως καταγγέλλουν, του κλάδου εξόρυξης άνθρακα της χώρας στην Κίνα. Ο άντρας φαίνεται ξαφνικά να βάζει φωτιά στον εαυτό του, αφού προηγουμένως έχει προφανώς ποτίσει το κοστούμι του με κάποιο εύφλεκτο υγρό.
 Πριν προβεί στην ενέργεια αυτή, είχε δηλώσει: «Η κυβέρνηση δεν υποστηρίζει πια την εταιρία μας, οι οικογένειες των εργαζομένων μας είναι αναγκασμένες να πεινάσουν και γι' αυτό θα αυτοπυρποληθώ για το λαό της Μογγολίας και τα παιδιά»! 

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Η κα Ανθούλα Λαζαρίδου -Δουρούκου θα συνεργαστεί με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κρανιδίου

Η Ερμιονίτισα, αυτοδίδακτη, Ανθούλα Λαζαρίδου -Δουρούκου στο εργαστήριο της, συντροφιά με τα βιβλία και τους πίνακές της.Τα έργα της έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς σε διάφορες εκθέσεις.Το 2009 ο Δήμος εξέδωσε σχετικό λεύκωμα με τους πίνακές της.Οι φωτογραφίες είναι από τη σημερινή μας συνάντηση με αφορμή το Συμπόσιο που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου -Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο Ναύπλιο με θέμα "Συγγραφείς της Αργολίδας".Ευχαριστούμε την κα Λαζαρίδου- Δουρούκου που αποδέχτηκε να συνεργαστεί με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κρανιδίου και να ενισχύσει με την καλλιτεχνική της ιδιότητα τα θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα που προβλέπονται.


"Η ζωγραφική των ναϊφ είναι σαν ένας παράδεισος χωρίς το δέντρο του καλού και του κακού,ένα ολάνθιστο περιβόλι πέρα από το καλό και το κακό ,όπως είναι η ζωγραφική των παιδιών και καθενός, που έχε παραμείνει παιδί ακόμα και μετά από την έξωση από τον παράδεισο.Για αυτό άλλωστε οι περισσότεροι από τους ναϊφ ζωγράφους ζωγραφίζουν κήπους, λουλούδια ή αναμνήσεις από το χωριό ή την ηρωϊκή-ρομαντική ατμόσφαιρα των παραμυθιών."(Στέλιος Λυδάκης,Έλληνες ναϊφ ζωγράφοι ,Ιδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή,2013)"

Δημοτική Βιβλιοθήκη Κρανιδίου 

Μουσική εκδήλωση Πολιτιστικού Συλλόγου ΦΡΑΓΧΘΙ


Παρουσίαση του βιβλίου "ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΘΡΙΑΜΒΟΙ, ΟΙ 7 ΚΥΚΛΟΙ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ" στη FOUGARO THE GALLERY


Παρουσίαση του βιβλίου του Στάθη Ν. Καλύβα, "ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΘΡΙΑΜΒΟΙ, ΟΙ 7 ΚΥΚΛΟΙ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ"
THE GALLERY
21 Νοεμβρίου 2015 στις 7 μμ

Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΝΘΟΣ του Φουγάρου και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας παρουσιάζουν το Σάββατο 21 Νοεμβρίου στις 7 μμ στη FOUGARO THE GALLERY το νέο βιβλίο του Kαθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Yale, Στάθη Ν. Καλύβα, με τίτλο "ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΘΡΙΑΜΒΟΙ, ΟΙ 7 ΚΥΚΛΟΙ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Κωνσταντίνος Χελιώτης, Πρόεδρος του Ναυπλιακού Ιδρύματος Ιωάννης Καποδίστριας και ο Νικολάος Μπουμπάρης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Αργολίδας.

«Προοδευτική Συμμαχία Ερμιονίδας» Ζητούμε να τηρηθούν οι προβλεπόμενες προθεσμίες στην παράδοση εγγράφωνΚρανίδι 18/11/2015

ΠΡΟΣ:
       Πρόεδρο Δ.Σ κ. Α. Δημαράκη
          Πρόεδρο Οικονομικής Επιτροπής και Αντιδήμαρχο
κ. Ι. Αντωνόπουλο
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Γραφείο Δημάρχου Δήμου Ερμιονίδας κ. Δ.Σφυρή


ΘΕΜΑ : Η ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ, Η ΚΑΤΑΤΜΗΣΗ, ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Σε συνέχεια του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ερμιονίδας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015 και την συζήτηση – λήψη απόφασης που ακολούθησε σχετικά με το θέμα της ημερησίας διάταξης περί αναμόρφωσης προϋπολογισμού, αλλά και των θέσεων που σας καταθέσαμε τόσο στη Συνεδρίαση του Δ.Σ όσο και τις επιστολές – δελτία τύπου που σας κοινοποιήσαμε, θα θέλαμε συμπληρωματικά επί του επίμαχου θέματος να μας παραδώσετε τα εξής έγγραφα, τα οποία είναι απαραίτητα για την άσκηση των καθηκόντων μας και την προάσπιση των συμφερόντων του Δήμου μας.
α) Αντίγραφο της απόφασης του Δ.Σ. σχετικά με αναμόρφωση προϋπολογισμού της Παρασκευής 6 Νοεμβρίου 2015.
β) Αντίγραφο του πίνακα αποφάσεων με το αντίστοιχο αριθμό

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Τα πιο πολύνεκρα τρομοκρατικά χτυπήματα που πάγωσαν την Ευρώπη.Συγκρίσεις
Του Γιάννη Λακούτση

« Ένας θάνατος είναι τραγωδία. Ένα εκατομμύριο θάνατοι είναι στατιστική».
                                                                                     Στάλιν
Τα πιο πολύνεκρα τρομοκρατικά χτυπήματα που πάγωσαν την Ευρώπη:

  1. Σε σχολείο της πόλης Μπεσλάν της Ρωσίας, τον Σεπτέμβριο του 2004,  Τσετσένοι ισλαμιστές κρατούν ομήρους1.100 ανθρώπους, μεταξύ αυτών 777 μαθητές. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν εισβολή. Απολογισμός:  372 νεκροί, 747 τραυματίες.
  2. Μάρτιος 2004, το σιδηροδρομικό δίκτυο της Μαδρίτης δέχεται πολλαπλό χτύπημα από τρομοκράτες της Αλ Κάιντα. Απολογισμός:  191 νεκροί, 1876 τραυματίες.
  3. Ιούλιος 2005. Έρχεται η σειρά του Λονδίνου να δεχθεί επίθεση ισλαμιστών, με εκρήξεις σε τραίνα και λεωφορείο. Απολογισμός: 52 νεκροί , 784  τραυματίες.
  4. Ιανουάριος 2015. Παρίσι. Επίθεση στο περιοδικό Charlie Hebdo, από ισλαμιστές. Απολογισμός: 12 νεκροί, δεκάδες τραυματίες.
  5. Νοέμβριος 2015. Επίθεση από ισλαμιστές στη καρδιά του Παρισιού. Απολογισμός: 129 νεκροί, 352 τραυματίες.  

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ

Πρόταση από τη Μαίρη Φασιλή 

Μαθήματα ζωής από τον Paulo Coelho

woman-walking-away-alone Ευχαριστώ όλους εκείνους που γελούν με τα όνειρά μου..
Εμπνέουν τη φαντασία μου.
Ευχαριστώ όλους όσους με γεμίζουν ψέματα..
Μου δίνουν τη δύναμη της αλήθειας.
Ευχαριστώ όλους εκείνους που δεν έχουν πιστέψει σε μένα..
Μου έμαθαν πως μετακινούνται τα βουνά.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους με πολεμούν..
Προκαλούν το θάρρος μου.
Ευχαριστώ όλους εκείνους που ήθελαν να μου επιβάλουν περιορισμούς..
Μου δίδαξαν την αξία της ελευθερίας .

Συμμετοχή του Δήμου Ερμιονίδας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης «Φιλοξένια»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
fil1
Δυναμική παρουσία έδωσε και φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά  ο Δήμος Ερμιονίδας στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Θεσσαλονίκης «Philoxenia», η οποία διεξήχθη στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης από 12 έως 15 Νοεμβρίου 2015.
Η συγκεκριμένη έκθεση, τις πύλες της οποίας πέρασαν πάνω από 17.000 επισκέπτες, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά τουριστικά γεγονότα της νοτιοανατολικής Ευρώπης με κύριο σκοπό ο εμπορικός επισκέπτης να έχει τη δυνατότητα να «αγοράσει Ελλάδα» έχοντας στη διάθεσή του το σύνολο του εγχώριου τουριστικού προϊόντος.

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

ΧΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΟ ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΦΙΛΗ, ΤΗ ΒΡΟΧΗ...Χάσαμε και την πιο καλή μας φίλη τούτου του μήνα, ο Νοέμβρης θεωρείται ο κατ' εξοχήν μήνας των βροχών. Δεν ήρθε να μάς χτυπήσει τα τζάμια, να πλατσουρίσει στις πλάκες της αυλής. Με τούτες τις καλοκαιρινές ζαβολιές του Νοέμβρη - 27 βαθμούς και βάλε- τόριξα στη νοσταλγία. Θυμήθηκα ένα παλιό πεζό ποίημα μιας κοπέλλας με τον τίτλο του Καβάφη ''Εν τω μηνί Αθύρ'', και το αναζήτησα στο αρχείο μου. Φέρει ημερομηνία δημοσίευσης 8-11- 1967 στο γυναικείο περιοδικό όπου είδε το φως- πόσοι Αθύρ ή Αθώρ πέρασαν από τότε! κοντά μισός αιώνας! Η νεαρή συγγραφεύς φεύγει σε μια μακρινή πόλη για σπουδές : '' H δυτική ετούτη πόρτα, πάντα ανοιχτή στην απογευματινή μελαγχολία, απόψε νοτίζει τα μαλλιά μου... Σε λίγο θ' αρχίση η σιγανή βροχή όλο πλήξη και θάνατο κι ετούτη η κάμαρη θα με πνίγη... Η λυπημένη βροχή γυρίζει πίσω το λογισμό μου. ΄Ομως εγώ θέλω ν' ακολουθήσω τους γερανούς που φεύγουν.Δεν ακούω πια το τραγούδι του πατρικού σπιτιού που μας νανούριζε...'' Πέρασα λίγη ώρα με τις ανησυχίες της δεκαεννιάχρονης έφηβης ώσπου ένιωσα - όπως εκείνη -, '' να έρχεται βαρύ και γρήγορο το σκοτάδι''... κι είδα - όπως εκείνη- ''την απέναντι φιγούρα στο τζάμι. Να κάνη την ίδια κίνηση μ' εμένα. Να περπατάει όταν περπατάω και ύστερα να στέκει..'' ΄Ηταν το είδωλο του εαυτού μου, ήταν το είδωλο του φθινοπώρου που μ' έκανε κι ένιωσα το ρίγος του για λίγο, μέσα στο μισοφωτισμένο σπίτι, γιατί όλη την ημέρα σε δρόμους, κτίρια, γραφεία, ασανσέρ, νοσοκομεία χόρτασα αμάνικα
και κοντομάνικα, μπράτσα και πλάτες έξω, κι ο ήλιος ανελέητος.

TAKHΣ ΣΠΕΤΣΙΩΤΗΣ

Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Blue Cup Regata 2015 στην Δημοτική Κοινότητα Πορτοχελίου

111
Δελτίο τύπου
Με επιτυχία τερμάτισε και το τελευταίο σκάφος του μεγάλου ιστιοπλοϊκού αγώνα Blue Cup Regata 2015 στις 20.30 το βράδυ της Πέμπτης 05 Νοεμβρίου 2015 στο λιμάνι του Πορτοχελίου. Πενήντα σκάφη με τριακόσιους ιστιοπλόους συμμετέχοντες σε μία άρτια διοργάνωση της εταιρείας Vernicos Yachts η οποία για 25η συνεχόμενη χρονιά με την εμπειρία, την τεχνογνωσία, και την ακούραστη παρουσία του προσωπικού της εταιρείας αναδεικνύουν τουριστικά τη χώρα μας και ιδιαίτερα την περιοχή του Αργοσαρωνικού.

Επίκαιρο - Είμαι Ευρωπαίος

Από Αριστείδη Τέλη, Άαχεν Γερμανία"Είμαι Ευρωπαίος"
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις
Στίχοι: Μίκης Θεοδωράκης
Κύκλος: Αρκαδία 1 (Σύνθεση: Δεκέμβριος 1968 στη Ζάτουνα Αρκαδίας, τόπο της εξορίας του συνθέτη.)
Πρώτη Ηχογράφηση-κυκλοφορία δίσκου, Παρίσι ~ 1973.
Κυκλοφορία Δίσκου στην Ελλάδα: "Αρκαδίες 1-7-8" ~ 1997 (Τραγούδι, Πέτρος Πανδής, Μίκης Θεοδωράκης)
Εκπομπή: "Στην Υγειά μας" ~ Οκτώβριος 2005

Οι μουσικοί της Λαϊκής Ορχήστρας "Μίκης Θεοδωράκης" που έπαιξαν στην εκπομπή:

Λ. Κανέλλη: Το «Ισλαμικό Κράτος» είναι ιμπεριαλιστικό όργανο


Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Περίπου πενήντα ερωδιοί στον υδροβιότοπο Ποτόκια στην ΕρμιόνηΔεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται τόσα πολλά  πουλιά στη  λιμνοθάλασσα - υδροβιότοπο Ποτόκια της Ερμιόνης.

Πολλά είδη περνάνε κατά καιρούς  από εδώ για να ξεκουραστούν στη μεταναστευτική τους διαδρομή, άλλα φωλιάζουν εδώ για αρκετό διάστημα και γεννούν  τα μικρά τους.


Ο μακρύς λαιμός και το ράμφος, τα ψηλά πόδια και κυρίως η χάρη με την οποία περπατούν είναι τα χαρακτηριστικά των ερωδιών. 
Από τα 62 διαφορετικά είδη που υπάρχουν σε όλο τον Κόσμο, μόνον εννέα ζουν στην Ευρώπη. 


Σχηματίζουν  αποικίες σε παραποτάμια ή παραλίμνια δάση, βάλτους, μέσα σε πυκνούς καλαμώνες ή ακόμη και σε μεγάλα μοναχικά δένδρα.
Σ αυτό το κοπάδι  διακρίνεις πάνω από 2 η 3 είδη.


Ο μικρός που κάνει τα πρώτα χοροπηδηχτά βήματα και πετάγματα σ αυτόν το υδροβιότοπο, πρέπει να ανήκει στο είδος Λευκοτσικνιά, γιατί είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που ψάχνει την τροφή του.
Με τα πρασινωπά ποδαράκια του σκαλίζει στη λάσπη σέρνοντάς τα παράξενα κάτι που χαρακτηρίζει αυτό το είδος.

Είναι ευλογία για τον τόπο μας που μπορούμε να απολαμβάνουμε την ομορφιά τους. 
Γι αυτό είναι υποχρέωση μας  να προστατέψουμε με κάθε  τρόπο τις αποικίες τους για να μπορούν να επιβιώνουν .


Αυτή ομορφιά  όμως για το  ΤΑΙΠΕΔ , το ταμείο που φροντίζει  για  το  ξεπούλημα της χώρας μας, έχει ένα νούμερο: ΑΒΚ 190.
Το ΑΒΚ 190  που το χαρακτηρίζουν  "παραλιακή έκταση - βαλτότοπος",  για τα πουλιά έχει άλλη χρήση κι άλλη διεύθυνση. 
Είναι ο τόπος τους και ο υδροβιότοπός μας.
Δεν είναι για πούλημα  γιατί δεν θα το επιτρέψουμε. 

Για τα Ποτόκια και την ιστορία αυτού του τόπου του θαυμαστού, την αρχαία την παλιά, και την πρόσφατη έχει αναφερθεί σε παλαιότερη σχετική αναφοράς  μας  αναλυτικά ο κος Βασίλης Γκάτσος εδώ: Κινέτα Ερμιόνης πουλιέται από το ΤΑΙΠΕΔ;

Ρίνα Λουμουσιώτη 
Κι άλλες εικόνες