Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΙΩΣΗΦ ΓΑΝΩΣΗ


Αγαπητοί Συνδημότες,
Φίλοι και Φίλες,
Με τον ερχομό των εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου έτους, εύχομαι σε όλους σας τις θερμότερες ευχές της Κοινότητας μας για Καλά Χριστούγεννα και η νέα χρονιά του 2020 να είναι ένας ακόμη θεμέλιος λίθος στις ανθρώπινες αξίες της αγάπης της συμφιλίωσης και της προόδου της κοινωνίας μας.
Αγαπητοί συμπολίτες, η πόλη μας από την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019 φόρεσε τα γιορτινά της για να υποδεχτεί την εορταστική περίοδο, στηριζόμενη στις ανειλημμένες υποχρεώσεις ΔΗΜΟΥ – ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ και στην προσπάθεια και συμμετοχή πλήθους εθελοντών.
Πιστεύω ότι  το αποτέλεσμα είναι  ανάλογο της Ερμιονίτικης δυναμικής και εκφράζει την ταυτότητα της Ερμιονίτικης συλλογικής προσπάθειας.

TO ΛΙΟΚΟΥΡΟ


Κερασοφόρος  όφις


Το λιόκουρο-λιόκουρνο-λιοκόρνο-λιόκρινο-παντζέλι

Της Βιβής Σκούρτη

Η μητέρα μας όταν είμαστε παιδιά, τα χειμωνιάτικα βράδια, μάς διηγείτο διάφορες ιστορίες. Συχνά στις διηγήσεις της υπήρχε το πρόσωπο της  γιαγιάς της και μία από τις εντυπωσιακές ιστορίες είναι η παρακάτω. Η γιαγιά της, από τη μεριά της μητέρας της, η Μαρίνα Φλεβαράκη (Μπαμαρίνα όπως την φώναζαν) όταν αρρώσταινε, τις έστελνε με την αδελφή της την Πολυξένη -μικρά κορίτσια- με το τσίγκινο κύπελλο (την τσάσκα) με λίγο νερό στην Άννα Νάκου (Παπανάκου) για να βάλει μέσα, όπως τους έλεγε, το λιόκουρο, που αποτελούσε γι αυτήν γιατροσόφι.
-Καλέ κυρ-Άννα, μάς έστειλε η γιαγιά και είπε να βάλεις εδώ το λιόκουρο, γιατί δεν είναι καλά, να το πιεί και να συνέλθει. 
Έπαιρνε η κυρ-Άννα ένα μαύρο μικρό ξύλινο σταυρό δεμένο μ’ ένα σπαγκάκι, τον έβαζε μέσα στο νερό, έλεγε κάτι λόγια, το παίρναμε και φεύγαμε. Το έπινε η γιαγιά μας και… γινόταν καλά. Ήταν φορές που ντρεπόμαστε να πάμε∙ φτάναμε μέχρι τον Ταξιάρχη και γυρίζαμε, ξεγελώντας την ότι πήγαμε. Και πάλι η γιαγιά πίνοντας το νερό γινόταν καλά.
Εύθυμη και παράξενη η ιστορία της μαμάς. «Λιόκουρο», έψαχνα τη ρίζα της λέξης που με εντυπωσίαζε, ώσπου κάποια μέρα «έπεσε» στα χέρια μου το βιβλίο του Νικολάου Πολίτη πατέρα της λαογραφίας με τίτλο: «Οι παραδόσεις του Ελληνικού λαού» από τις Εκδόσεις της εφημερίδας των ΝΕΩΝ και εκεί διάβασα έναν μύθο για «το λιόκουρνο», σελ 338, που τον παραθέτω.
Το λιοκόρνο (Κεφαλληνία, Μάνη, Καλάμαι)

H EΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΜΙΑΣ ΚΑΡΤ-ΠΟΣΤΑΛ


Αθάνατα, διπλά παγκάκια στο πευκόδασος της Ερμιόνης, πώς θα μπορούσατε να ξεφύγετε απ' το μάτι του φακού. Ρομαντικά κι εγκαταλειμένα, γεμάτα σκαλισμένες καρδιές κι εφηβικά μυστικά. Στη σκιερή πλευρά, όπως οι πρώτες ανομολόγητες αγωνίες, και πίσω η μικρή πολιτειούλα στο φως - ένας ακόμη διχασμός. Από τότε, με σας Δασκάλους, χωρίς να το μάθετε ποτέ, πολλών τις ζωές τις καθόρισε αυτό το Δύο (2) ως Αριθμός. Εκείνων που ξαπόστασαν απ' τον περίπατο πάνω σας, όσων αγκάλιασαν έναν άλλο ώμο, αλλά και αρκετών που κάθησαν μόνοι βλέποντας την απέναντι μοναξιά - αναίσθητα, αμέτοχα κωλοπαγκάκια, τι καταλάβατε ποτέ; - συντροφικά, αλλά και σαν αντίπαλα; : μεταξύ σας, με το πίσω σας φως, με μας, με όλα.


ΤΑΚΗΣ ΣΠΕΤΣΙΩΤΗΣ

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Η προετοιμασία συνεχίζεται


στην Ερμιόνη, για τα Χριστούγεννα.

Όμιλος Ραψωματιώτη: Το πράσινο σημείο, κατοχυρωμένο νομικά, ξεκινά την μεταφορά των απορριμμάτων της Ερμιονίδας.

Rap Group P.C.
Ερμιονίτες και Ερμιονίτισες,

Έχουν ειπωθεί, έχουν γραφτεί αλλά και έχουν γίνει πολλά για μας, χωρίς εμάς.

Μας έχουν κατηγορήσει, έχουν πει και γράψει ανακρίβειες αλλά ταυτόχρονα και μας έχουν αγαπήσει και θέλουν να ξαναδουλέψουμε .

Το  ερώτημα μας είναι, “έχουμε κάνει κακό στον Δήμο σας ή έχουμε προσφέρει;”

Ξέρουμε ότι έχουμε κάνει κακό σε κάποιους γιατί δεν ασχοληθήκαμε με την επιβίωση τους.

Ξέρουμε ό,τι κανένας δεν έχει αμφισβητήσει την πραγματικότητα της διαχείρισης και τη διαφάνεια της διαδικασίας.

Ξέρουμε ότι κανένας δεν έχει, ούτε καν, υπαινιχτεί για περιβαλλοντική μόλυνση, πάρα μόνο για τυπικές αδειοδοτικές παρατυπίες οι οποίες όμως δεν μπορούσαν να ξεπεραστούν λόγω της νομοθεσίας, του περιφερειακού σχεδιασμού και του ΣΔΙΤ .

Τώρα έχει έρθει η ώρα να μην μπορούμε να κατανοήσουμε, πως είναι δυνατόν να νομίζουν κάποιοι ότι μπορούν να μας χρησιμοποιούν, είτε θετικά, είτε αρνητικά, ανάλογα με τη στιγμή και όπως τους συμφέρει να αλλάζουν απόψεις, ακόμη και στην ίδια γραπτή τους δήλωση.

Ευχαριστήριο από τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Ερμιονης
Ευχαριστήριο
Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης, ευχαριστούμε θερμά όλους τους κατοίκους της Ερμιόνης, Θερμησίας και Ηλιοκάστρου που  ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση μας για συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για το «Χαμόγελο του Παιδιού» στην Κόρινθο. Ιδιαίτερες  ευχαριστίες στο Super Market Βασιλόπουλος Ερμιόνης. Τα είδη παραδόθηκαν από τους μαθητές της Στ΄ Τάξης του σχολείου μας την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου στην Κόρινθο. 
Ευχόμαστε Καλές Γιορτές με υγεία σε όλους

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Σεκόντο από το διάστημαΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΕΥΧΕΣ

Ευχές απο τη Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης Πρόγραμμα εκδηλώσεωνΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

                                                    
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ 

ΤΗΛ. 2754360219
e-mail proedroske@gmail.com
                                                     ΕΡΜΙΟΝΗ   19/12/2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Όσα παιδιά εισήχθησαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το έτος 2019 και είναι δημότες της Κοινότητας Ερμιόνης ή αποφοίτησαν από το Γενικό Λύκειο Ερμιόνης, θα παρακαλούσαμε  να μας ενημερώσουν μέχρι 31/12/2019 για την παρουσία τους στην βράβευση που θα γίνει από τον Δήμαρχο Ερμιονίδας  και την Κοινότητα μας την 4η Ιανουαρίου 2020.Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
της ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ
ΙΩΣΗΦ ΓΑΝΩΣΗΣ


Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

Αυτά τα Χριστούγεννα στην Ερμιόνη θα είναι όλα πιο φωτεινά!


Στα Μαντράκια ετοιμάζουν το χωριό.


Γιατί όλοι, ο  Δήμος, η Κοινότητά μας, τα καταστήματα και οι εθελοντές, έχουν βάλει εκτός από  χρόνο και την ψυχή τους για ένα όμορφο εορταστικό αποτέλεσμα.
Και δεν είναι μόνο το λιμάνι και τα Μαντράκια χιλιοφωτισμένα αλλά και μέσα όλη η πόλη, τα σπίτια, οι δρόμοι.
Στους Μύλους πρώτη φορά είδαμε στολισμένο δρόμο και δέντρο.
Και η προετοιμασία συνεχίζεται..


Πρ.Ε.Π.Ερμιόνης


Στο Λιμάνι


Στο Πεύκο εθελοντές στήνουν το μπακάλικοΣτους Μύλους

Κάλαντα των Χριστουγέννων στο Πνευματικό Κέντρο Ερμιόνης

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Εορταστικό πρόγραμμα εκδηλώσεων στην ΕρμιόνηΔι' ασήμαντον αφορμή (1974)

Η ταινία βασίζεται σ’ ένα πραγματικό γεγονός.

Το έτος 1953, σ’ ένα καπνοχώρι της Μακεδονίας, διαπράττεται ένας περίεργος φόνος.
Κατά την ακροαματική διαδικασία, προκύπτει από τις καταθέσεις των μαρτύρων ότι τα πραγματικά αίτια δεν ήταν κάποιες συνήθεις κτηματικές διαφορές, όπως είχαν θεωρήσει αρχικά η χωροφυλακή κι ο εισαγγελέας, αλλά οι οικονομικές διαφορές και οι ανελέητες συγκρούσεις ανάμεσα σε καπνοκαλλιεργητές και καπνεμπόρους.
Η συνεταιριστική οργάνωση αποτελούσε τη μόνη δυνατότητα άμυνας των καλλιεργητών έναντι των εμπόρων, οι οποίοι βέβαια με κανένα τρόπο δεν ήθελαν τη δημιουργία και εδραίωση ενός συνεταιρισμού των καλλιεργητών, γιατί με αυτό τον τρόπο θα ενδυναμώνονταν η θέση και η διαπραγματευτική τους ικανότητα.
Έτσι έφτασαν μέχρι το έγκλημα, το οποίο είναι πλέον πολιτικό και όχι ποινικό, προκειμένου να ματαιώσουν τη σύσταση μιας συνεταιριστικής οργάνωσης.Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Ας έχετε λίγο το νου σας και στα ψηφιδωτά

Σε σημερινή κοινή συνέντευξη τύπου με τον Δήμαρχο Άργους Μυκηνών, Δημήτρη Καμπόσο, ο Γ.Γ του Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου ανακοίνωσε μεταξύ πολλών άλλων πως τη επόμενη εβδομάδα δημοπρατείται το νέο μεγάλο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης 

Υπενθυμίζω ότι στα υπόγεια του Μουσείου του Άργους υπάρχουν όλα τα περίφημα ψηφιδωτά που έχουν βρεθεί στην Ερμιόνη. Είναι τυλιγμένα έτσι όπως αποκολλήθηκαν. Αμελέτητα.  Στην αυλή του Μουσείου εκτίθενται εξαιρετικά ψηφιδωτά που έχουν βρεθεί στο Άργος.
Αν ήμουν Αργίτης με ικανοποίηση θα έβλεπα τα περίφημα ψηφιδωτά Ερμιόνης να κοσμούν το νέο Μουσείο Άργους συμπληρώνοντας τη συλλογή του. Του προσθέτουν αίγλη και επισκεψιμότητα.
Αν εκτεθούν, μετά χαιρετίσματα. Θα κάνουμε αγώνα επαναπατρισμού σαν τα Ελγίνεια του Παρθενώνα! 
Ξεκολλήστε λίγο από τα απορρίμματα....

Βασίλης Γκάτσος