Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Στο «Δίκτυο Πολεων-Βιώσιμη Πολη» θα συμμετάσχει ο Δήμος Ερμιονίδας.


Δίκτυο Πόλεων – Βιώσιμη Πόλη
Στο «Δίκτυο Πόλεων-Βιώσιμη Πόλη» θα συμμετάσχει ο Δήμος Ερμιονίδας.
Το «Δίκτυο Πόλεων – Βιώσιμη Πόλη», με σκοπό την εξασφάλιση κοινής χρηματοδότησης από μεγάλα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και με τη συμμετοχή τριάντα (30) δήμων από ολόκληρη την χώρα και την Κύπρο, ιδρύθηκε την Παρασκευή 10 Μαρτίου στο Δημαρχείο Ελληνικού – Αργυρούπολης.
Ο Δήμος Ερμιονίδας συμμετέχει στη πρωτοβουλία αυτή και εκπροσωπήθηκε στην πρώτη σύσκεψη από το Δήμαρχο, κ. Σφυρή Δημήτρη. Το δίκτυο έχει στόχο, με κεντρικό συντονισμό και σε συνεργασία με πανεπιστήμια και ιδρύματα εγνωσμένου κύρους, να διεκδικεί απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση κοινοτικά κονδύλια στους τομείς της Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης, της Αειφορίας, της Εξοικονόμησης Ενέργειας, κ.α..
Το «Δίκτυο Πόλεων» θα παρέχει τεχνική υποστήριξη στη δικτύωση και οργάνωση των δήμων που συμμετέχουν σε αυτό, ώστε να υποβάλλουν και να υλοποιούν προτάσεις σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Επίσης, το δίκτυο θα συμμετέχει και το ίδιο σε προτάσεις και στη συνέχεια θα υποστηρίζει την υλοποίησή τους.
Έδρα του «Δικτύου Πόλεων» θα είναι ο Δήμος Πύλου – Νέστορος, ενώ ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης θα διαθέσει χώρο για τις δραστηριότητες του δικτύου στην Αθήνα.Η συμμετοχή του Δήμου μας στο «Δίκτυο» αναμένεται να επικυρωθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο σε επόμενη συνεδρίαση.

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Ναύπλιο: Μεγάλη προσέλευση κόσμου στα Μαθήματα Ιστορίας

Απονομή τιμητικής διάκρισης από τον Δήμαρχο Ναυπλιέων Δ.Κωστούρο στην καθηγήτρια Ιστορίας Μ. Ευθυμίου
Μεγάλη προσέλευση κόσμου στα Μαθήματα Ιστορίας
 Ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Κωστούρος την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017  κατά την έναρξη των μαθημάτων ιστορίας της Ελληνικής Επανάστασης, απένειμε στην καθηγήτρια Μαρία Ευθυμίου τιμητική διάκριση εκ μέρους του Δήμου Ναυπλιέων σε αναγνώριση της συμβολής της στη διαμόρφωση της ιστορικής συνείδησης των πολιτών.

Τα Μαθήματα Ιστορίας της Ελληνικής Επανάστασης με ομιλήτρια την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας του ΕΚΠΑ Μαρία Δ. Ευθυμίου συνδιοργανώνουν ο Δήμος Ναυπλιέων, το Ναυπλιακό Ίδρυμα «Ιωάννης Καποδίστριας» και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας, στο πλαίσιο των εορτασμών της 25ης Μαρτίου.

ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ Ευχαριστήρια επιστολή προς εθελοντέςΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
Επιτροπή Οργάνωσης των Επετειακών Εκδηλώσεων για την Γ΄ Εθνοσυνέλευση 1827

 

Πληρ.: Ιωαν. Δημαράκης

Τηλ: 2754360221, 6974193894

email: idimarakis@sch.gr                           Ερμιόνη  17-03-2017


Ευχαριστήρια επιστολή προς εθελοντές
Η Οργανωτική Επιτροπή του Δήμου Ερμιονίδας διεκπεραίωσε τις εργασίες, τις οποίες είχε αναλάβει για την προετοιμασία και υλοποίηση των επετειακών εκδηλώσεων μνήμης για τα 190 χρόνια από τη Γ΄ Εθνοσυνέλευση του 1827, μέρος της οποίας διεξήχθη στην Ερμιόνη.
Θεωρούμε ότι το έργο της Επιτροπής δεν θα μπορούσε να έχει τόση επιτυχία, όπως άλλωστε εκφράστηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας και τους προσκεκλημένους, εάν δεν είχε την επικουρία τόσων εθελοντών, οι οποίοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για την επιτυχία των εκδηλώσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην Ερμιόνη στις 11 και 12 Μαρτίου 2017.
Οι εθελοντές είναι οι εξής:

Ασλάνης Μιχάλης Βλάσση-Δημαράκη Ελένη Βογανάτσης  Ανδρέας Βουβαλάρη Βασιλική Γεωργίου Γεωργία
Γκόλια Θάλεια
Δάγκλης Νίκος
Δαγρέ Ελένη
Δεβελέκος Αναστάσης Δέδε Μαρία
Δημαράκης Γιώργος
Δημαράκης Μάκης
Ελευθερίου Κυριακή Ζωγράφου Μιρέλλα Θανασιά Κωνσταντίνα Κασνέστη Μάντω Κατσουράνη Κάτυ
Κουβαρά Μαρία
Κουβαρά Ματίνα Κοσνέτσωφ Ηλίας Μαντζαβίνου Αγγελική
Μέξης Παναγιώτης Μπογιατζής Νικόλας
Οικονόμου Χρήστος
Προκοπίου Δήμητρα
Ρουσοπούλου Σοφία
Σπηλιωτοπούλου Στελίνα Σκλαβούνου Θεοδότη Σκούρτη Κατερίνα
Στάικος Σταμάτης
Στάικου Μαρία
Τσεγκής Γιώργος
Τσίρνα Χρύσα
Χατζής Βαγγέλης.


Επίσης στις εκδηλώσεις συμμετείχαν τα σχολεία της Ερμιόνης, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο, ο Σύλλογος Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης και ο Μουσικός Σύλλογος Ερμιόνης.

Καλό Σαββατοκύριακο


Η άγνωστη ταινία κινουμένων σχεδίων του Νταλί

Η άγνωστη ταινία κινουμένων σχεδίων του Νταλί για τον ανεκπλήρωτο έρωτα, που έμεινε στα συρτάρια της «Ντίσνεϋ» 58 χρόνια

Το φίλμ έχει διάρκεια 6:30 και ονομάζεται «Destino» δηλαδή «Μοίρα», αλλά έμεινε ανολοκλήρωτο. Για μεγάλο χρονικό διάστημα το έργο παρέμεινε μυστικό.
Salvador Dali & Walt Disney
Salvador Dali & Walt Disney
Χρειάστηκε να περάσουν  58 χρόνια και το 2003, οι συνεργάτες της «Ντίσνεϋ» την «ανέστησαν».
Διηγείται την ιστορία ενός άνδρα, του Χρόνου, που παρουσιάζεται ως ο χρόνος προσωποποιημένος, ο οποίος αδυνατεί να καταλάβει την ανάγκη που έχει μία θνητή κοπέλα να την ερωτευτεί.
Η ίδια ελπίζει μέχρι τέλους πως θα καταφέρει να τον κερδίσει, όμως τελικά δεν τα καταφέρνει.

Είναι μια απόλυτα σουρεαλιστική ταινία που εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο ίδιος ο Νταλί.

Ο Ισπανός ζωγράφος  δούλευε ασταμάτητα στα στούντιο της «Ντίσνεϋ», θέλοντας να αποδώσει όσο καλύτερα γινόταν την ιδέα που είχε στο μυαλό του.
Είχε σκεφτεί να τοποθετήσει κάπου μέσα στην ταινία το άγαλμα του Δία, απ’ όπου κάποια στιγμή θα αποκολλάται ένα ηλιακό ρολόι.

ΙΛΜΕ: «Ευχαριστήρια επιστολή προς εθελοντές»Ερμιόνη:    16-03-2017
Αρ. Πρωτ.:  42


                             

                          ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΡΜΙΟΝΗΣ
Πληροφορίες: Τίνα Αντωνοπούλου

Διεύθυνση: 21051  Ερμιόνη

Τηλ.        2754032095

Ηλ. ταχ.:  i.l.m.ermionis@gmail.com

Ιστοσελίδα: https://mouseioermionis.com

Θέμα: «Ευχαριστήρια επιστολή προς εθελοντές»


            Το Δ.Σ. του Ι.Λ.Μ.Ε. ευχαριστεί θερμά, όσους βοήθησαν αφιλοκερδώς για την άψογη παρουσίαση του χώρου του Μουσείου, το οποίο υποδέχθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 12-3-2017,  κατά τη διάρκεια των επετειακών εκδηλώσεων για τα 190 χρόνια από τη Γ΄ Εθνοσυνέλευση, μέρος της οποίας διεξήχθη στην Ερμιόνη.

            Οι εθελοντές που βοήθησαν είναι οι παρακάτω:

1.      Αραπάκης Γιάννης και Νίκος

2.      Δαγρές Θεόδωρος

3.      Δημαράκης Γιάννης

4.      Δημαράκης Μάκης

5.      Κουτούβαλης Δαμιανός και Κώστας

6.      Λίτσας Γιάννης

7.      Λουμουσιώτη Ρίνα

8.      Νίκα Φωτεινή

9.      Πάλλης Νίκος

10.    Τράκη Μαρία

11.    Φασιλής Γιώργος

12.     Φραγκούλη Ήρα


Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος του Ι.Λ.Μ.Ε.

Τίνα Αντωνοπούλου

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Μια Ελληνίδα μετανάστης στο Λονδίνο


Μια Ελληνίδα μετανάστης στο Λονδίνο, ντυμένη κλόουν κάνει show στους δρόμους για να βγάλει τα προς το ζειν.
Με μια πλαστική κιθάρα προσποιείται ότι παίζει το αγαπημένο της τραγούδι του Μάνου Χατζηδάκη. Στο τηλέφωνο με την μητέρα της περιγράφει μια άλλη πραγματικότητα. Εκείνη που οι γονείς της θα ήθελαν για να είναι περήφανοι για το παιδί τους. Το τραγούδι το Βαλς το χαμένων ονείρων, συμβολίζει τα χαμένα όνειρα των νέων στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης.
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Δερμιτζάκη
Σενάριο: Ειρήνη Δερμιτζάκη, Μάιρα Στεργίου
Ηθοποιοί: Μάιρα Στεργίου και η Δήμητρα Βαννού
Παραγωγή: Vertebra Theatre Company
H ταινία διακρίθηκε στις δέκα καλύτερες στο φεστιβάλ ταινιών για την ελληνική μουσική της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών το 2014.

Γιάννης Γκιόλας: Ολοκληρώνονται οι αθλητικές        υποδομές      στην Ερμιονίδα


Κλιμάκιο  της ΓΓΑ παρέλαβε   σήμερα  το έργο  στο ΔΑΚ Κρανιδίου
Γιάννης Γκιόλας: Ολοκληρώνονται οι αθλητικές        υποδομές      στην Ερμιονίδα.
Από το γραφείο του βουλευτή Αργολίδας  του ΣΥΡΙΖΑ   Γιάννη Γκιόλα  έγινε γνωστό ότι σήμερα( 16 Μαρτίου) κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού  μετέβη στο  Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Κρανιδίου και παρέλαβε – και τυπικά- το έργο ανακαίνισης του ποδοσφαιρικού γηπέδου.
Τα έργα αντικατάστασης του χλοοτάπητα καθώς και οι  υπόλοιπες, απαραίτητες  ,εργασίες ανακαίνισης  του γηπέδου(  ολοκλήρωση  φωτισμού ώστε να γίνονται και βραδινοί αγώνες αν χρειαστεί)  χρηματοδοτήθηκαν από  τις Δημόσιες Επενδύσεις  και επιβλέφθηκαν από τη ΓΓΑ.
Το πλήρως ανακαινισμένο γήπεδο του Κρανιδίου θα δοθεί και επίσημα σε χρήση  στις 2 Απριλίου  στον αγώνα της Ένωσης Ερμιονίδας με τον Παναργειακό , για το πρωτάθλημα της Γ εθνικής κατηγορίας.

Το ΔΑΚ Κρανιδίου είναι πλέον πανέτοιμο να φιλοξενήσει  τους συλλόγους της περιοχής καθώς και  αγώνες μεγαλύτερης εμβέλειας που μπορεί να ανατεθούν στην Ερμιονίδα  , λόγω και της τουριστικής υποδομής που διαθέτει.
Σε δήλωση του ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ  Γιάννης Γκιόλας εξέφρασε  την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση των εργασιών  αναβάθμισης του ΔΑΚ Κρανιδίου  το οποίο, όπως είπε, θα απολαύσει η αθλητική νεολαία της Ερμιονίδας   καθώς και ο φίλαθλος κόσμος που θα παρακολουθεί τους αγώνες.To   αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να γίνει   και η επίσημη παραλαβή του γηπέδου Ηλιοκάστρου, όπου   τοποθετήθηκε χλοοτάπητας και έγιναν   βελτιωτικές εργασίες.

Εκπαιδευτικά προγράμματα Ι.Λ.Μ.Ε.Εκπαιδευτικά προγράμματα Ι.Λ.Μ.Ε.

για την Γ΄ τάξη του Γυμνασίου Ερμιόνης και

την ΣΤ΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης


Το Ι.Λ.Μ.Ε. στο πλαίσιο του όλου εορτασμού για τα 190 χρόνια από τη Γ΄ Εθνοσυνέλευση 1827, μέρος της οποίας διεξήχθη στην Ερμιόνη, σχεδίασε και εκπόνησε εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως διεξάγει άλλωστε και κάθε χρόνο σχετικά με το προαναφερόμενο ιστορικό γεγονός.

 Την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017 οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Ερμιόνης, οι οποίοι διδάσκονται στην τάξη τους την Ελληνική Επανάσταση του ’21 αλλά και τα πολιτικά γεγονότα αυτής της περιόδου, παρακολούθησαν στο χώρο του Μουσείου εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Η Γ΄ Εθνοσυνέλευση στην Ερμιόνη. Τα πρόσωπα και οι πρωταγωνιστές. Οι αποφάσεις και τα ιστορικά ντοκουμέντα της Εθνοσυνέλευσης.» Το πρόγραμμα υλοποίησε η Πρόεδρος του Ι.Λ.Μ.Ε. και φιλόλογος Τίνα Αντωνοπούλου σε συνεργασία με τις φιλολόγους καθηγήτριες του Γυμνασίου Ερμιόνης Κουγιά Παναγιώτα και Πλιάτσικα Κων/να.Την Τρίτη 7 Μαρτίου 2017 οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του

Δήμος Ερμιονίδας - ΚΕΔΕ - ΠΕΔ


ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΛΟΓΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ. 
Η ΚΕΔΕ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΣΥΡΟΥΝ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. 
Στην Τρίπολη, στις 15.03.2017, το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. και η Π.Ε.Δ. Πελοποννήσου συνεδρίασαν με θέματα αναφορικά με τη λειτουργία των Δήμων και τη νέα μεταρρύθμιση που ετοιμάζουν τεχνικά κλιμάκια της κυβέρνησης χωρίς τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

 Η συζήτηση και ο διάλογος των Δημάρχων αφορούσε, εκτός από το νέο νόμο, στα εξής:

Στο κλείσιμο των δομών για την καταπολέμηση της φτώχειας.


Χαμόγελο του Παιδιού:

Συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης 

Χαμόγελο του Παιδιού: Συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης

Τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τις οικογένειες που ζουν στην Ελλάδα και βρίσκονται ή απειλούνται να βρεθούν σε κατάσταση φτώχειας συγκεντρώνει το «Χαμόγελο του Παιδιού».
Όπως σημειώνει ο οργανισμός, ο αριθμός των οικογενειών που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα στοιχειώδη για τα παιδιά τους, αυξάνεται δραματικά - και τα ράφια στα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας που λειτουργούν πανελλαδικά, δεν έχουν αποθέματα.
Μεταξύ άλλων, συγκεντρώνονται:
γάλα εβαπορέ, λάδι, ρύζι, όσπρια, αλεύρι, σάλτσα τομάτας, είδη πρωινού, άνθος αραβοσίτου, αλάτι, ξύδι, μπαχαρικά, πουρές, βρεφικές κρέμες, βρεφικό γάλα, είδη βρεφικής φροντίδας, προϊόντα καθαρισμού, είδη προσωπικής φροντίδας, είδη οικιακής χρήσης και χαρτικά.
Η συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης πραγματοποιείται στα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας του «Χαμόγελου του Παιδιού»:
στο Μαρούσι, το Ίλιον, τη Νέα Μάκρη, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Πάτρα, τον Πύργο Ηλείας, την Κόρινθο, την Τρίπολη, τη Χαλκίδα, την Κέρκυρα, τα Χανιά και το Ηράκλειο.

Έλλη Βασιλάκη

Ο ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ.

Στην έκθεση τουρισμού ΜΙΤΤ στη Μόσχα στις 14-16 Μαρτίου έλαβε μέρος με εκπροσώπους της τουριστικής επιτροπής του Δήμου τον υπεύθυνο Τομέα Τουρισμού κ. Απόστολο Λαδά και τον πρόεδρο Δημ. Κοινοτητας Πόρτο Χελίου κ. Μανωλη Τριγκάκη.
Πάνω απο 80 χώρες με εκατοντάδες εκθέτες και χιλιάδες επισκέπτες συμμετείχαν στην έκθεση.


Ο Δήμος Ερμιονίδας συμμετείχε μέσω του ΕΟΤ και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, την οποία εκπροσώπησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Τάσος Τζανής.
Στόχος του Δήμου μας, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Επιτροπής Τουρισμού ήταν η παρουσίαση του τουριστικού προϊόντος της Ερμιονίδας.
Ο πρέσβης της Ελλάδας κ. Ανδρέας Φρυγανάς σαν εκπρόσωπος της κυβέρνησης παρέθεσε γεύμα στην Πρεσβευτική κατοικία στην αποστολή μας, δίνοντας την ευκαιρία να προβληθεί η Ερμιονίδα και να ανταλλαχθούν απόψεις με παράγοντες τουρισμού απο διάφορα μέρη.

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Παρουσίαση 24 ποιητών της Αργολίδας


Ποίηση υλικό ονείρου, υλικό ζωής
Το ΦΟΥΓΑΡΟ τιμά τους ποιητές της Αργολίδας, το Σάββατο 18 & την Κυριακή 19 Μαρτίου από τις 11πμ, σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό του ΤΘΣ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, την Ένωση Συγγραφέων και Λογοτεχνών Αργολίδας και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας.
Μεταπτυχιακές φοιτήτριες του ΤΘΣ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου εκπόνησαν συνοπτική εθνογραφική εργασία και διαμόρφωσαν «πορτρέτα» των ποιητών της Αργολίδας, τους οποίους και παρουσιάζουν.
24 φοιτήτριες παρουσιάζουν 24 ποιητές δίνοντας το λόγο στον κάθε τιμώμενο ποιητή για να απαντήσει σε ερωτήσεις και να διαβάσει ποιήματά του. Οι παρουσιάσεις εμπλουτίζονται με εικόνες και βίντεο.
Το διήμερο αυτό είναι συνέχε
ια του Συμποσίου που πραγματοποιήθηκε στο ΦΟΥΓΑΡΟ για τους Συγγραφείς της Αργολίδας το Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2016 από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και άλλους φορείς.
Είσοδος ελεύθερη
Ώρες λειτουργίας:
Σάββατο 18/3, 11:00 – 14:00 & 18:00–21:00
Κυριακή 19/3, 11:00 – 14:00
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 2752047380 | info@fougaro-library.gr

Ομιλία στο Δαναό με θέμα: «Διαχείριση συγκρούσεων στον εργασιακό χώρο»

O Σύλλογος Αργείων «O Δαναός» έχει την τιμή και την ευχαρίστηση να σας αναγγείλει, ότι  την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017   και ώρα 6.30 μ.μ. στην αίθουσα διαλέξεων του Συλλόγου Αργείων «ο Δαναός» θα μιλήσει, ο κ. Χρίστος Τσίμπος τ. Προϊστάμενος Α/θμιας Εκπαίδευσης με θέμα:  «Διαχείριση συγκρούσεων στον εργασιακό χώρο».
Θα προβληθούν σχετικές διαφάνειες και θα ακολουθήσει συζήτηση.
Χρίστος Τσίμπος
Γεννήθηκε στο Άργος όπου και διαμένει. Αποφοίτησε από το 1ο Λύκειο Άργους και έκανε τις εξής σπουδές:
  • Παιδαγωγική Ακαδημία Τρίπολης.
  • Σχολή Επιμόρφωσης Λειτουργών Δημοτικής Εκπαίδευσης Τρίπολης.
  • Περιφερειακό Επιμορφωτικό Κέντρο Τρίπολης.

ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

Καταρρίπτεται ο μύθος: Οι Πελοποννήσιοι δεν κατάγονται από Σλάβους -Πιο κοινό το DNA τους με των Ιταλών


φωτογραφία: pixabay.com
 Ήρθε η στιγμή ο Έλληνας ιστορικός Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος να δικαιωθεί και με τη «γλώσσα» του DNA. 
Το ποσοστό της σλαβικής καταγωγής των σύγχρονων Πελοποννησίων κυμαίνεται από 0,2% έως 14,4%, σύμφωνα με μια νέα γενετική έρευνα επιστημόνων από την Ελλάδα και τη διασπορά.
Η μελέτη καταρρίπτει με γενετικά δεδομένα τη θεωρία του 1830 του Γερμανού Γιάκομπ Φίλιπ Φαλμεράιερ ότι, μετά από τις σλαβικές επιδρομές κατά τον Μεσαίωνα, ο ντόπιος ελληνικός πληθυσμός ουσιαστικά εξαφανίσθηκε και αντικαταστάθηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ. σχεδόν πλήρως από σλαβικές φυλές, οι οποίες τελικά εξελληνίσθηκαν υπό την επιρροή και της Ορθόδοξης εκκλησίας.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή γενετικής Γιώργο Σταματογιαννόπουλο του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό

Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Παρουσίαση βιβλίου του Παναγιώτη Χαρμπή στο Ηλιόκαστρο


Βέβαια...


~ Η σκάλα ~

Όπως κατεβαίνεις σκάλα βαθιά
που τρίζει και το σκοτάδι
είναι υγρό και κολλάει πάνω σου.

Άξαφνα
παραπατάς.
Γκρεμίζεσαι.
Γύρω πορτοκάλια, ρολόγια και άλλα
είδη καθημερινής χρήσεως.

Ανάβουν φώτα και φωνές
από διάφορες μνήμες.

Μακριά ακούγεται σειρήνα.

Βέβαια δεν έρχεται κανείς.


Γιάννης Κοντός


Έλλη Βασιλάκη

Η ΦΡΕΓΑΤΑ ΕΛΛΑΣ


Η ΦΡΕΓΑΤΑ ΕΛΛΑΣ 

Δημήτρης Τουτουντζής

Στις 24 Νοεμβρίου 1826, έφτασε στο Ναύπλιο η φρεγάτα «Ελλάς», που ναυπηγήθηκε στη Νέα Υόρκη. Ήταν καράβι 1.660 τόνων, που η καρένα του είχε μάκρος 168 πόδια και το κατάστρωμά του 180. Πίσω από τις μπουκαπόρτες του βρίσκονταν 64 κανόνια των 32 λιτρών, τοποθετημένα σε δύο σειρές. Τα μισά στο «κατάφρακτο πυροβολείο» και τα άλλα μισά στο κατάστρωμα.
    Το όμορφο αυτό καράβι στάθηκε από κατασκευής του άτυχο. Στοίχισε, καθώς θα δούμε, τρεις φορές περισσότερο από όσο έπρεπε και τέλος τινάχτηκε στον αέρα όχι από τον εχθρό, αλλά από ελληνικά χέρια.
    Όταν τα ξεφτέρια μας για τα δάνεια Ορλάνδος και Λουριώτης πήραν εντολή από την κυβέρνηση του Γ. Κουντουριώτη να φτιάξουν ή να αγοράσουν «8 φρεγάτες Α΄ τάξεως των 44 κανονιών», κοίταξαν μήπως βρουν έτοιμες στο Λονδίνο. Πέτυχαν κάτι μεγάλα τρικάταρτα καράβια της Εταιρείας των Ινδιών, αλλά τα λογάριασαν για παλιά και δυσκίνητα. Αποφάσισαν λοιπόν να παραγγείλουν δύο φρεγάτες στα ναυπηγεία της

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ


ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ
του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη
Φέτος, την πρώτη Κυριακή του Μάρτη, η Εκκλησία μας «απαστράπτουσα και λάμπουσα» γιόρτασε την Α’ Κυριακή των Νηστειών (της Ορθοδοξίας), σε ανάμνηση της αναστήλωσης των ιερών εικόνων.
Η πανηγυρική Συνοδική Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον Καθεδρικό Ι.Ν. Αθηνών παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος απήγγειλε, ως είθισται, το «Σύμβολο της Πίστεως», κορυφαία ομολογία και μαρτυρία αδιαπραγμάτευτης πίστης και αποδοχής των δογμάτων της Εκκλησίας.
Την ημέρα αυτή μέσα από τ’ αναγνώσματα, τα κηρύγματα και κυρίως τα μυσταγωγικά, υμνολογικά ακούσματα επικοινωνείται με τρόπο εξαιρετικό η αναγκαία για την Εκκλησία ομόνοια, ενότητα και «συμφωνία μία».
Την επομένη Κυριακή, δεύτερη του Μάρτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε «την λαμπροτάτην πόλιν των Ερμιονέων», για να τιμήσει με την παρουσία του τον πανηγυρικό εορτασμό των 190 χρόνων «της εν Ερμιόνη Γ’ των Ελλήνων Εθνικής Συνελεύσεως επαναλαμβανούσης τας διακοπείσας εργασίας της εν Επιδαύρω Εθνικής Συνελεύσεως».
Η Γ’ Εθνοσυνέλευση της Ερμιόνης, όπως και άλλες φορές έχουμε τονίσει, καλλιέργησε και ενδυνάμωσε το πνεύμα ενότητας, ομοψυχίας, συλλογισμού, συναδέλφωσης, πειθαρχίας και συνεργασίας των Ελλήνων. Προετοίμασε δε και προέβαλε, σε κλίμα συναινετικό, τις αρχές του τρίτου, τελειότερου των προηγουμένων, «Επαναστατικού» Συντάγματος της Τροιζήνας καθώς και τα συνοδευτικά κείμενα (Διακηρύξεις).
Είθε, εμπνεόμενοι από πατριωτική συνείδηση και «θεϊκό πόθο και έρωτα», να μπορέσουμε να τροφοδοτήσουμε τη ζωή μας με τα κοινά τεράστια μηνύματα των δύο εορτών. Ιδιαίτερα φέτος, που αναπάντεχη ευνοϊκή συγκυρία τις έφερε τόσο κοντά, με την επίσημη παρουσία και στις δύο του Ανώτατου Πολιτειακού Άρχοντα, εγγυητή της τήρησης του Συντάγματος της Πατρίδας.   
Σημ. Η Β’ Κυριακή των Νηστειών (μετά την Α’ Κυριακή της Ορθοδοξίας) προτείνεται ως καταλληλότερη ημέρα εορτασμού της τοπικής ιστορικής επετείου της Γ’ Εθνοσυνέλευσης, λόγω κοινών μηνυμάτων των δύο μεγάλων αυτών γεγονότων της Πίστης και της Πατρίδας, όπως προαναφέραμε.