Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Φράχθι

Άρχισε η .... υμνολογία πριν τα εγκαίνια. 

Οι αυλικοί υποδεικνύουν και το τελετουργικό!
Για ένα έργο που έπρεπε να είχε γίνει με δικούς μας πόρους αμέσως μετά το πέρας των ανασκαφών και όχι μετά από 30 χρόνια. Για ένα έργο που μας το κάνανε οι Ευρωπαίοι με τα ΕΣΠΑ, δηλαδή με τα λεφτά τους. Απλά εμείς τους υποδείξαμε πού θέλουμε να πάνε τα λεφτά τους και αυτοί το δέχτηκαν.
Αν θυμάμαι καλά το όλο έργο είναι της τάξης των 180000 ¤. Δηλαδή αν αποφασίζαμε να δίναμε 10 ¤ το άτομο (μαζί και των εξοχικών) το έργο θα το είχαμε κάνει χρόνια τώρα. Ή, οι έχοντες άμεσα οικονομικά συμφέροντα από την τουριστική εκμετάλλευση αυτού του έργου, να είχαν βάλει από 50 ¤.
Και να υπενθυμίσω ότι όλα τα έξοδα ανασκαφής τα ανέλαβαν οι ξένες ανασκαφικές αποστολές. Δραχμή δεν βάλαμε, όφελος είχαμε από τις δαπάνες τους. Όταν γίνονταν οι ανασκαφές στο Φράχθι και στους Αλιείς σχεδόν κανένας δεν το ήξερε, εκτός από τους αρχαιολόγους και πολύ λίγους συμπατριώτες. Μεταξύ αυτών των ολίγων και ο αείμνηστος φίλος μας Παντελής Μήτσου, που με το Χίλμαν του πήγαμε και συναντήσαμε, επί τω έργω, τους αρχαιολόγους (φοιτητές τότε οι περισσότεροι, σήμερα διάσημοι καθηγητές λόγω της ανασκαφής στο Φράχθι) και δημοσιεύσαμε στην τοπική εφημερίδα ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ λίγα λόγια για το έργο τους και δύο τρεις φωτογραφίες. Δεν ξέρω αν κάναμε καλά που τους ευχαριστήσαμε για την επιλογή του τόπου μας στο ερευνητικό τους έργο, δεδομένου ότι τότε καμία αρχή και κανένας κοινοτάρχης η δήμαρχος ή ό,τι άλλο δεν έκανε έστω και μια τυπική υποδοχή σε αυτούς που το έργο τους θαυμάζουμε, επαινούμε και προβάλλουμε σήμερα.

Να ξανα υπενθυμίσω και το παρακάτω, σύγχρονο των ανασκαφών στο Φράχθι και τους Αλιείς:
Όταν το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιοτήτων ερευνούσε το ναυάγιο του Δοκού (η έρευνα έγινε από Έλληνες με εξαιρετικό τρόπο και μέθοδο) παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα: Δεν είχαν χώρο για να αποθηκεύουν, καθαρίζουν και μελετούν τα ευρήματα. Τότε, καλοκαίρι ήτανε, με πρωτοβουλία του θείου Απόστολου Γκάτσου, έγινε μία σχετική ομιλία - παρουσίαση της έρευνας στο θερινό σινεμά του Παλαιού. Πλήθος κόσμου άκουσε τους ενθουσιώδεις ερευνητές, άκουσε και το αίτημά τους να τους παραχωρηθεί ένα οίκημα από την Κοινότητα για να κάνουν τη δουλειά τους. Δεν τους είχε παραχωρηθεί στην Ύδρα και οι άνθρωποι στράφηκαν σε μας που είμαστε κοντά τους. Είχαμε τότε άδειο και χωρίς χρήση όλο το κτήριο του Συγγρού και όχι μόνον. Δεν κάναμε τίποτα, ενώ μπορούσαμε. Κανένας από τους κοινοτάρχες δεν κατανόησε τη σημασία αυτού του ναυαγίου. Αν είχαμε διαθέσει το κτήριο, σήμερα το Μουσείο που το φιλοξενεί κατά υποδειγματικό τρόπο στις Σπέτσες θα ήταν στην Ερμιόνη, δηλαδή στο φυσικό του χώρο λόγω ιστορίας, ιστορικής σχέσης, εγγύτητας. Στην κυριολεξία το κέρδισαν επάξια οι Σπέτσες, που δεν έχουν σχέση με τον Δοκό, γιατί αμέσως διέθεσαν το μέγαρο της Μπουμπουλίνας. Και όχι μονον αυτό, αλλά εκεί πήγαν και τα ευρήματα του ναυαγίου στο ακρωτήρι Ιρίων και είναι φυσικό να πάνε και άλλα.

Ας μένουν λοιπόν στη άκρη τα προεκλογικά πανηγυράκια με αφορμή το Φράχθι και να κοιτάξει ο Δήμος μας να μην καταλήξει αυτό το έργο σε ρημαδιό, γιατί από δω και μπρος είναι τα δύσκολα.
Ας προσέξει και η Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης, να περιφρουρήσει την τρισχιλιετή ιστορία της Ερμιόνης και αναδείξει τα αρχαιολογικά τεκμήριά της και ευρήματα στον φυσικό τους χώρο που είναι η Πόλις των Ερμιονέων, γιατί πολύ εύκολα μπορεί να τα δει διασκορπισμένα να κοσμούν τα μουσεία Ναυπλίου, Άργους, Κρανιδίου, Κοιλάδας, Πορτοχελίου, Σπετσών και Ύδρας.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Κρουαζιέρα και Προορισμός

Σαν τα κουτσούμπια τα Κρουαζιερόπλοια στην Ύδρα, τόνα μετά το άλλο.

Γιατί δεν έρχονται και σε μας;
Δεν φτιάξαμε στα Μαντράκια κατάλληλο προβλήτα για να πιάνουν κρουαζιερόπλοια;
Απλά: Εμείς δεν είμαστε Προορισμός και για να γίνουμε δεν είναι εύκολο πράμα, όχι όμως και ακατόρθωτο.
Είμαστε όμως προορισμός για τα ιστιοπλοϊκά και τα κότερα. Ή μήπως όχι;
'Όχι.
Στην Ύδρα τα κρουαζιερόπλοια πάνε, γιατί είναι παγκοσμίως γνωστός ο οικισμός της (και το αξίζει νάνε), είναι χιλιοζωγραφισμένη (και το αξίζει νάνε), είναι γνωστή για το παρθένο τοπίο του νησιού (και το αξίζει νάνε), είναι γνωστή για την ανυπαρξία αυτοκινήτων, μοτοσακό κ.λ.π. είναι γνωστή για την ιστορία της, είναι γνωστή γιατί την επισκέφτηκαν και την επισκέπτονται προσωπικότητες ιδιαίτερα του καλλιτεχνικού χώρου.
Είναι δηλαδή Προορισμός, ενώ το λιμάνι της δεν μπορεί να εξυπηρετήσει άνετα τα κρουαζιερόπλοια. Και όμως είναι τέτοια η δύναμη του Προορισμού που αυτό δεν στέκεται εμπόδιο.
Τα ιστιοπλοϊκά και τα κότερα έρχονται στην Ερμιόνη, γιατί βρίσκουν θέση στα ασφαλή λιμάνια της, όπου πλέον τα νερά είναι καθαρά, παρ' όλο που δεν υπάρχει οργανωμένη εξυπηρέτηση μαρίνας. Δηλαδή Προορισμός είναι η ιστιοπλοΐα και το ταξίδι που καταλήγει στην Ερμιόνη επειδή έχει θέσεις στα ασφαλή λιμάνια της, και εξυπηρέτηση (φαΐ, αγορά) στα λιμάνια της.
Και πώς θα γίνουμε Προορισμός;

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Οι ιθαγενείς θα κρυφοκοιτούν την ανάπτυξη των άλλων από τις παράγκες τους;



Του Άκη Γκάτζιος, Δημοσιογράφος moriasnow
ΟΤΑΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 40 χρόνια ξεσηκωνόταν όλο το Ναύπλιο, κατά της παραχώρησης της Καραθώνας σε Γάλλους επενδυτές, κανείς δεν φανταζόταν ότι τόσα χρόνια μετά, θα επιχειρείτο το ίδιο και κανένας δεν θα ξεσηκωνόταν.
ΤΑ ΠΑΝΤΑ όμως έχουν αλλάξει. Ακόμα και αυτοί που κάποτε επαναστατούσαν σε τέτοιες πρακτικές, σήμερα ίσως να έχουν αλλάξει μυαλά είτε λόγω της οικονομικής κρίσης, είτε επειδή έτσι τους αρέσει, είτε τέλος πάντων επειδή έτσι επιβάλλει η νέα …τάξη πραγμάτων.
ΑΡΑΒΕΣ, Ασιάτες, Κινέζοι και κάθε λογής «χρυσοί» επενδυτές είναι γνωστό ότι έχουν βάλει στο μάτι όχι μόνο την Καραθώνα, αλλά και άλλα «φιλέτα» της Αργολίδας για να τα αξιοποιήσουν. Και ταυτόχρονα το Ελληνικό κράτος φαίνεται διατεθειμένο αυτή τη φορά να τους διευκολύνει με κάθε τρόπο, για να υλοποιήσουν αφενός τα σχέδιά τους και αφετέρου για να προσθέσει κι άλλα χρήματα στα άδεια ταμεία, μπας και κάποτε η χώρα αυτή ξεχρεώσει και απαλλαγεί από την Τρόικα.
ΗΡΘΕ ΤΕΛΙΚΑ η ώρα οι σθεναρές και μεμονωμένες αντιδράσεις που είχαν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια για απλά θέματα (όπως για το αν θα τοποθετηθούν καντίνες στον αιγιαλό) να καμφθούν, χάριν της οικονομικής κρίσης; Ήρθε τελικά η ώρα να ξεπουληθούν ολόκληρες εκτάσεις στο όνομα της αξιοποίησης, για να βγει από το αδιέξοδο η χώρα;
ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ αυτόματα ένα σωρό ερωτήματα… Αν η Καραθώνα, το Μπούρτζι, η Βερβερόντα, οι εκτάσεις στο Τολό ή στην Ερμιόνη, οι τουριστικές εγκαταστάσεις στην Επίδαυρο ή στις Μυκήνες και ότι άλλο διαθέτει υπό την προστασία του το δημόσιο εκποιηθούν, εκτός από τα χρήματα που θα εισρεύσουν στα ταμεία, θα υπάρξει και μακροπρόθεσμο όφελος για τις τοπικές κοινωνίες ή όχι; Ποιά θα είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη για την Αργολίδα σε μια τέτοια προοπτική; Θα γίνει σε λίγα χρόνια μια αξιοζήλευτη περιοχή για τους τουρίστες με τυχερούς κατοίκους ή μια αξιοζήλευτη περιοχή με τους ιθαγενείς να κρυφοκοιτούν την ανάπτυξη των άλλων από τις παράγκες τους;

Ελεύθερη είσοδος σε όλα τα Μουσεία σήμερα

Ελεύθερη είναι η είσοδος σήμερα, Σάββατο 18 Μαΐου, σε όλα τα Μουσεία της Ελλάδας, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

 Ένα  μεγάλο δείγμα της πολιτιστικής  κληρονομιάς της Ερμιόνης βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο Ναυπλίου.

 Είναι μια αφορμή η σημερινή ημέρα να το επισκεφτούμε.

Σχετική αναφορά :Τα ευρήματα απο τη Νεκρόπολη της αρχαίας Ερμιόνης


Μια εντυπωσιακή ορειβατική εξόρμηση στο Λούσιο!

Με την συμμετοχή περίπου 260 ορειβατών,  πραγματοποιήθηκε  κοινή πορεία του ΣΑΟΟ με τους ΕΟΣ Τρίπολης, Σπάρτης, Αχαρνών, Καλαμάτας και Κορίνθου, η οποία ξεκίνησε απ΄ την Στεμνίτσα Γορτυνίας έως την Γέφυρα Καρυταίνης.

Μ΄ αυτόν τον τρόπο, εγκαινιάστηκε το κίτρινο μονοπάτι που εθελοντικά σηματοδότησε ο ΣΑΟΟ με την αποφασιστική συμμετοχή στον καθαρισμό του, συνορειβατών απ΄την Τρίπολη αλλά και κατοίκων και επαγγελματιών της Στεμνίτσας.
Μετά τους σύντομους χαιρετισμούς των προέδρων των συλλόγων και του Δημάρχου Γορτυνίας, στην Πλατεία της Στεμνίτσας και τη συμβολική σηματοδότηση στην αφετηρία του μονοπατιού, η πολυπληθής ομάδα ξεκίνησε την πορεία της. 

Φράχθι

Τέλος καλό, όλα καλά.

Βέβαια μετά το πέρας των ανασκαφών έμεινε .... στη φροντίδα της φύσης και παρ' όλο τον δανεισμό τελικά με τα ΕΣΠΑ το φτιάξαμε, δηλαδή και αυτό μας το φτιάξανε οι Ευρωπαίοι.
Όντως έχει γίνει πολύ καλή δουλειά, φαίνεται και από τις φωτογραφίες, αλλά για να συντηρηθεί μακροχρονίως πρέπει να έχει συνεχή ροή επισκεπτών, οπότε και φύλαξη. Κάτι σαν τα σπήλαια του Δυρού.
Δηλαδή από δω και πέρα χρειάζεται επαγγελματισμός. Χρειάζονται έσοδα που να καλύψουν τα έξοδα και αυτό είναι το στοίχημα.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Πρόβλημα με το Νερό της βρυσούλας στην Πελεή;

villadidimo
Ολοι την ξέρουμε, και όλοι λίγο πολύ έχουμε ξεδιψάσει και δροσιστεί με το νερό της.
Δεν είναι λίγες οι φορές που όταν περνάω από κει βλέπω αυτοκίνητα σταματημένα και οι οδηγοί να γεμίζουν ακόμη και δοχεία.
Όμως τελευταίες μετρήσεις, αρχές Μάρτη, έδειξαν ότι το νερό της, όπως και αυτό της βρύσης στα Παπούλια, περιέχουν μικροοργανισμούς κ.α. εκτός των καθορισμένων ορίων (το σχετικό στο τέλος του σχολίου)
Ετσι χθες με δική του πρωτοβουλία και σε γνώση της ΔΕΥΑΕΡ,  ο Διδυμιώτης/Πελεώτης  δημοτικός σύμβουλος Πάνος Αποστόλου πήγε και τοποθέτησε μια πρόχειρη πινακίδα που ενημερώνει τους περαστικούς.

DSCN0706a
Ο λόγος, όπως μου εξηγήθηκε, είναι:
Κατά την τελευταία υδροληψία για την εξέταση του νερού στο δίκτυο ύδρευσης του Ράδου ζήτησα από τον υπάλληλο της ΔΕΥΑΕΡ να πάρει δείγμα και από το νερό της βρύσης στην Πελεή για εξέταση .Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το νερό είναι ακατάλληλο για πόση. Μέχρι να βρεθεί τι συμβαίνει ή εάν μπορεί να γίνει κάτι παρακαλούνται οι πολίτες να ΜΗΝ ΠΙΝΟΥΝ ΝΕΡΟ αλλά μπορούν κάλλιστα να το χρησιμοποιούν για οποιαδήποτε άλλη χρήση επιθυμούν.
Και εδώ αρχίζουν τα ερωτηματικά.
DSCN0705aΚαλά με την βρυσούλα της Πελεής, έτυχε ο Πάνος Αποστόλου να είναι μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΕΡ, να έχει ενημέρωση, να είναι Πελεώτης από μάνα και πατέρα, το ίδιο και η γυναίκα του, να αγαπάει την Πελεή, να είναι κάθε μέρα εκεί, να ‘είδε’ το πρόβλημα, και να μην αδιαφόρησε.
Η Τοπική Κοινότητα Διδύμων ενημερώθηκε;
Πρόεδρε Πάνο Σερέτη δεν έχεις περιθώρια να μην απαντήσεις, έχουμε να κάνουμε με θέματα υγείας.
Ανάλογα συμβαίνουν και με την βρύση στα Παπούλια, και αυτό το σχετικό στο τέλος του σχολίου. Η Τοπική Κοινότητα Φούρνων, και κατ’ επέκταση οι Φουρνιώτες, και όχι μόνο, έχουν ενημερωθεί;
Κυρίως όμως η ίδια η ΔΕΥΑΕΡ τι έκανε και τι κάνει;
Η κυρία της ΔΕΥΑΕΡ που απεδείχθη λαλίσταση και εξαιρετική πολιτική μεταγραφή μόνο για όσο

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΦΡΑΓΧΘΙ

Αυτές τις μέρες ολοκληρώνονται οι εργασίες ανάδειξης του σπηλαίου Φράγχθι με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και φορέα υλοποίησης την Εφορεία Σπηλαιολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή και καταπληκτική εργασία που έγινε με αυτεπιστασία από την Εφορεία Σπηλαιολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας.

Την υλοποίηση αυτής της εργασίας πέρα από το Δήμο Ερμιονίδας συνέδραμαν και άλλοι διεθνείς επιστημονικοί φορείς και τοπικοί παράγοντες. Στα εγκαίνια του έργου αυτού που θα γίνουν μέσα στο καλοκαίρι θα γίνει λεπτομερής αναφορά.

Εκ προοιμίου οφείλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ την Προϊσταμένη της Εφορείας Σπηλαιολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας κα Παναγοπούλου Ελένη, τους αρχαιολόγους, τους μηχανικούς αλλά και το εργατικό προσωπικό που εργάστηκε για να υπάρξει αυτό το άρτιο κατά τη γνώμη μου αποτέλεσμα.

Ένα μεγάλο όραμα του πρώην Δήμου Κρανιδίου και μια επίμονη προσπάθεια από το 1999, υλοποιήθηκε προς όφελος ολόκληρης της

H «σφαγή» των µελισσών

Ο Άλµπερτ Αϊνστάιν είχε διατυπώσει µια κορυφαία ρήση, απόρροια όχι τόσο της σοφίας του, αλλά της άριστης γνώσης που είχε για τον τρόπο λειτουργίας του πλανήτη. «Αν κάποτε οι µέλισσες αφανιστούν από προσώπου γης, το ανθρώπινο είδος δεν θα αργήσει να τις ακολουθήσει» είχε πει ξεκάθαρα. Ποιος, όµως, δίνει σηµασία στον σηµαντικότερο, ίσως, επιστήµονα που εµφανίστηκε στη Γη από τη στιγµή που υπάρχει η Bayer και η Syngenta, οι πολυεθνικές που σε πείσµα της κοινής επιστηµονικής λογικής έχουν βαλθεί στο όνοµα του κέρδους να εξοντώσουν τις µέλισσες;

Η απάντηση είναι: κανείς από εκείνους που οφείλουν, αφού φαίνεται πως θεωρούν ότι είναι πιο ασφαλές να υποκύψουν στις επιθυµίες των παραγωγών εντοµοκτόνων και φυτοφαρµάκων παρά τις προειδοποιήσεις των επιστηµόνων για τον κίνδυνο που συνεπάγεται για την ανθρωπότητα η εξαφάνιση των μελισσών.

Και τρανή απόδειξη των µεγάλων συµφερόντων που επικρατούν σε βάρος της δηµόσιας υγείας, της ασφάλειας τροφίµων και του περιβάλλοντος είναι το σκοτεινό, χωρίς κανόνες παιχνίδι που παίζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα θρίλερ µε απειλές και πιέσεις, µε στόχο να µην αλλάξει τίποτα απολύτως στη χρήση των επικίνδυνων φυτοφαρµάκων που, σύµφωνα µε τους επιστήµονες, ευθύνονται για τη µαζική θανάτωση µελισσών σε ολόκληρο τον κόσµο. Ένα φαινόµενο που έχει φέρει σε απόγνωση τους µελισσοκόµους σε ολόκληρο τον κόσµο και που απειλεί ακόµα και την παραγωγή τροφίµων.

Επιστηµονικοί φορείς, µελισσοκόµοι και περιβαλλοντικές οργανώσεις τα τελευταία χρόνια κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισηµαίνοντας ότι για την ακατανόητη αρχικά µαζική εξόντωση των µελισσών ευθύνονται τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρµακα.

Στο δρόμο της αγκινάρας στα Ίρια 24-25-26/5

Ο Τουριστικός Σύλλογος Επαγγελματιών Κάντιας Ιρίων, σε συνεργασία με της Ταβέρνες της περιοχής διοργανώνει "Τριήμερο Γεύσεων στο δρόμο της Αγκινάρας". Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν και Πολιτιστικές Εκδηλώσεις!  Σας περιμένουμε όλους στις 24, 25 και 26 Μάιου 2013 για να γνωρίσετε από κοντά την περιοχή μας.  Να πάρετε και εσείς μέρος σε κάποιες εκδηλώσεις και να έχετε την δυνατότητα να δοκιμάσετε την Αγκινάρα Ιρίων.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων 2013

Όλο το τριήμερο:
Περίπτερο στην πλατεία Ιρίων με κατασκευές των παιδιών του δημοτικου Σχολείου.

Οι ταβέρνες της περιοχής θα έχουν εμπλουτίσει το μενού τους με πολλά παραδοσιακά πιάτα

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Φεστιβάλ Επιδαύρου 2013

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ 2013
Τα Επιδαύρια που φέτος εκτείνονται από τις αρχές Ιουλίου ως το τέλος Αυγούστου, περιλαμβάνουν: δύο αρχαίες τραγωδίες, ένα σατυρικό δράμα, δύο αριστοφανικές κωμωδίες και μια του Μενάνδρου, μια πειραματική παράσταση με αποσπάσματα των τριών τραγικών και σύγχρονης ποίησης. Και μια έκπληξη...

  • Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει τον Κύκλωπα του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Βασίλη Παπαβασιλείου (2 & 3.08), και τις Τραχίνιες του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου (9 & 10.08).
  • Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συμμετέχει με την Ειρήνη του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. (26 & 27.07)
  • Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ζωντανεύει στο αργολικό θέατρο τις Τρωάδες του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή. (23 & 24.08)
  • Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου επανέρχεται στην αρχαία ορχήστρα με τη Σαμία του Μενάνδρου, σε σκηνοθεσία Εύη Γαβριηλίδη. (19 & 20.07)
  • Η Μήδεια είναι άντρας στην παράσταση της ομώνυμης τραγωδίας του Ευριπίδη που σκηνοθετεί ο Σπύρος Ευαγγελάτος. (5 & 6.07)
  • Ο Διονύσης Σαββόπουλος αυτή τη φορά υπογράφει όχι μόνο τη μουσική, αλλά και τη σκηνοθεσία του αριστοφανικού Πλούτου. (12 & 13.07)
  • Άσκηση Επίδαυρος- Σύσσημον: Στο κλείσιμο των Επιδαυρίων, η ερευνητική ομάδα Χώρος του Σίμου Κακάλα προτείνει μια πειραματική παράσταση βασισμένη σε σπαράγματα των τριών τραγικών και αποσπάσματα από το Σύσσημον του Νίκου Παναγιωτόπουλου. (31.08)
  • Kαι η έκπληξη: Mια θεατρική γιορτή θα συνδυαστεί με τις γιορτινές μέρες του Δεκαπενταύγουστου. Μια λαϊκή τραγωδία, η θρυλική Γκόλφω του Περεσιάδη στην εξαιρετική παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου θα ζωντανέψει για μια μοναδική βραδιά στα αρχαία ερείπια. (17.08)


Πηγή:www.monopoli.gr

Ναύπλιο: Αντίθετος ο Δήμος στην αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ της Καραθώνας

Αντίθετος είναι ο Δήμος Ναυπλιέων στην αξιοποίηση, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, μεγάλης δημόσιας έκτασης στην Καραθώνα, που αποτελεί την πιο φημισμένη παραλία της περιοχής.

«Η δημοτική αρχή και οι πολίτες του Δήμου Ναυπλιέων είναι αποφασισμένοι να προστατεύσουν τη δημόσια περιουσία τους με κάθε μέσο, να περιφρουρήσουν και να διαχειριστούν την Καραθώνα για την εξυπηρέτηση των τοπικών αναγκών» υπογράμμισε με δηλώσεις του ο δήμαρχος Ναυπλίου, Δημήτρης Κωστούρος.

Πρόσθεσε πως «πρόκειται για μια τεράστια έκταση, πολύτιμη τόσο για τους δημότες μας όσο και τους επισκέπτες της περιοχής του Δήμου Ναυπλιέων, την οποία δεν θα επιτρέψουν να την "διαχειριστεί" εν λευκώ το ΤΑΙΠΕΔ».

Επίσης, ο δήμαρχος κάνει λόγο για «ξεπούλημα» δημόσιας γης και των παραλιών του Δήμου Ναυπλιέων, με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα της πώλησης 1.911 στρεμμάτων δημόσιας γης στην Καραθώνα από το ΤΑΙΠΕΔ, και ενημέρωσε πως αναλαμβάνει πρωτοβουλία συνάντησης όλων των φορέων του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση των οικοπέδων στην Καραθώνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή:www.capital.gr

Λιμνοθάλασσα Θερμησιού

Ευκαιρία να ξαναδιαβάσουμε το άρθρο της Ρίνας (εδώ) για να κατανοήσουμε σε τι θαυμαστό τόπο ζούμε.
Το κτίριο της αποθήκης αλατιού είναι εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και στέκει σε πολύ καλή κατάσταση, χωρίς βέβαια σκεπή, και μου κάνει  εντύπωση πώς τόσα χρόνια δεν το έχει αξιοποιήσει η Κοινότητα Θερμησίου.
Η πιο ωραία διαδρομή για να γνωρίσεις τη λιμνοθάλασσα είναι από τη μεριά του Αλατοβουνιού. Καθώς πλησιάζεις από τη μεριά της Ερμιόνης τη λίμνη, στρίβεις με το αυτοκίνητο δεξιά και πας στη ρίζα του Αλατοβουνιού. Την περιοχή τη λένε Κιάφα (εδώ έχουμε Άνω και Κάτω Κιάφα νομίζω και Πέρα Κιάφα).
Εκεί που σταματάς υπάρχει μικρό παλιό αλώνι, πιστεύω ακόμα. Μετά αρχίζει μονοπάτι παμπάλαιο που ακολουθεί την όχθη της λιμνοθάλασσας και ανεβοκατεβαίνει στα βράχια του Αλατοβουνιού. Κάπου προς τη μέση συναντάς το καλύτερα διατηρημένο παλιό ασβεστοκάμινο της Ερμιονίδας. Μετά συνεχίζεις και βγαίνεις στο παλιό άμπουλο (αυλάκι εισόδου νερού στα τηγάνια που έβγαζαν το αλάτι), το περνάς και βρίσκεσαι στην ακτή με τα βότσαλα που και αυτή έχει μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί την δημιουργεί και την συντηρεί το κύμα και έτσι υπάρχει η λιμνοθάλασσα. Τηγάνια δεν υπάρχουν πλέον, γιατί ο τόπος έχει βουρκώσει. Μετά προχωράς προς την αποθήκη, όμως ποτέ χωρίς παπούτσια, γιατί το χώμα είναι γεμάτο τριβόλους. Το αλάτι και η υγρασία φαίνεται ότι ευνοούν πολύ την ανάπτυξη τριβόλων.
Αν έχει κάλμα, ή επιφάνεια του νερού γίνεται τέλειος καθρέπτης.

'Ερρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Είκοσι πέντε στρέμματα στην Λιμνοθάλασσα Θερμησίας πάνε στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσιου (ΤΑΙΠΕΔ)

Thermisia 
Άλλωστε ήδη με την ίδια απόφαση μεταβιβάζονται δύο ακόμη εκτάσεις στο νομό Αργολίδας, μία στην περιοχή “Γλυκειά” στο Ναύπλιο έκτασης 105 στρεμμάτων (!), και μία στη Θερμησία 25 στρεμμάτων, χωρίς όμως να προσδιορίζονται άλλα στοιχεία τους στην απόφαση.
Το παρακατω PDF ειναι γενικα πολυ σημαντικο (Στην σελιδα 14 θα βρειτε στοιχεια για τον ποταμο “Ραδο”   ,Σελας ,Μπεντενι-Φραγμα Τζερτζελιας Μονη Αυγου) .Την λιμνοθαλασσα Θερμησιας θα την βρειτε στην σελιδα 22
 Limnothalassa
Περισσότερα:sikam

Επίτιμος Διδάκτορας στο Ναύπλιο ο Θεόδωρος Τερζόπουλος

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, θα... αναγορευθεί ο διεθνώς καταξιωμένος ερευνητής του θεάτρου και πρωτοπόρος σκηνοθέτης, Θεόδωρος Τερζόπουλος για την προσφορά του στο Θέατρο, στις Τέχνες και στον Πολιτισμό. Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος είναι ιδρυτής του θεάτρου Άττις και Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής της Θεατρικής Ολυμπιάδας.

Στο έργο του, διάχυτη είναι η επιμονή του για την αποκάλυψη της διαχρονικότητας του νοήματος και της κοινής αλήθειας των διαφορετικών πολιτισμών. Το θέατρό του, κατεξοχήν διαπολιτισμικό, αποτελεί δείγμα παγκόσμιου πολιτισμού. Στο επίκεντρο της σκηνοθετικής του αντίληψης και πράξης τίθεται το πάσχον, παλλόμενο σώμα και η συνάρτηση του τελετουργικού με το ιδεολογικό.

Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Μαΐου 2013 και ώρα 19.00, στο Βουλευτικό στο Ναύπλιο.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Δημόσια Πανηγυρική Συνεδρίαση της Συνέλευσης του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών.

Έναρξη από την Πρόεδρο του Τμήματος, Καθηγήτρια κυρία Άλκηστη Κοντογιάννη.

Πρόγραμμα ζωής και χαράς


Τρίτη 14 Μαΐου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης με τη συνεργασία του Δήμου Ερμιονίδας, την Κυριακή του Θωμά 12 Μαΐου 2013 διοργάνωσε τον καθαρισμό του βυθού του κεντρικού λιμένος Ερμιόνης και των Μαντρακίων με τη στήριξη του Ναυταθλητικού Ομίλου Ερμιόνης και του Εμπορικού & Επαγγελματικού Συλλόγου. Στη δράση μας συμμετείχαν 11 εθελοντές  επαγγελματίες δύτες, 7μελής ομάδα από τη Λέσχη ΟΥΚ  Ν. Αργολίδας και εθελοντές πολίτες. Ο Δήμος Ερμιονίδας διέθεσε τον απαραίτητο εξοπλισμό (φορτηγό, σάκους) για τη συγκέντρωση και μεταφορά των υλικών που αποσύρθηκαν από το βυθό, το δε Λιμεναρχείο Ερμιόνης είχε την εποπτεία της όλης επιχείρησης. Συμμετείχε επίσης ιδιωτικό γερανοφόρο όχημα για την ανέλκυση βαρέων αντικειμένων.
Η δράση μας αυτή στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αφού καταφέραμε να καθαρίσουμε το βυθό των λιμανιών γεμίζοντας 2 μικρά φορτηγά με μικρά αντικείμενα (μπουκάλια, κουτάκια, σακούλες, σχοινιά, δίχτυα κ. ά.) κι ένα φορτηγό με μεγάλα αντικείμενα (ελαστικά αυτοκινήτων και εκσκαφέων, θερμοσίφωνο, σίδερα, σωλήνες, μπαταρίες αυτοκινήτου κ. ά.).  Στο τέλος το εστιατόριο «Σπυραντρέας» παράθεσε γεύμα σ` όλους τους συντελεστές. 
Παρόντες καθ` όλη τη διάρκεια της επιχείρησης ήταν ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας του δήμου κ. Γιάννης Τσαμαδός ο οποίος συνέβαλε σημαντικά στην επιτυχή έκβαση της όλης επιχείρησης με τις  πολύτιμες υπηρεσίες που πρόσφερε, καθώς και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δημαράκης Άρης, ο οποίος βοήθησε τα μέγιστα για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης δράσης.
Ευχαριστώ όλους τους συμμετέχοντες για τη σημαντική τους αυτή συνεισφορά και ιδιαίτερα τους επαγγελματίες δύτες: Καλλιάνο Γιώργο, Μπατίκα Νίκο, Αγρίμη Βασίλη, Βερόπουλο Δαμιανό, Αλεξίου Κώστα, Κουράμπελη Γιάννη, Σκαρβέλη Δημήτρη, Παπαϊωάννου Αλέξη, Χέλμη Πέτρο, Παπαδόπουλο Παύλο, Μουτζουρίδη Τάσο και τους επιχειρηματίες Άρη Σκούρτη και Δημαράκη Δημήτρη για τη σημαντική ανιδιοτελή προσφορά τους για ένα καλύτερο θαλάσσιο περιβάλλον.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΣΩΤΑΚΗΣ





προσθήκη συντηρητικών στις τροφές

Πρόσθετα τροφίμων:
όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Της Έλλης Βασιλάκη 
Οι συνθήκες επιβάλλουν την προσθήκη συντηρητικών στις τροφές,
για να διατηρηθούν για μεγαλύτερο διάστημα, να αποκτήσουν πιο ελκυστικό χρώμα ή να γίνουν πιο θρεπτικές για τον οργανισμό μας.
Τι σημαίνει όμως αυτό;

Το ιδανικό θα ήταν οι κάθε λογής τροφές, οι καρποί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, να πέρναγαν απευθείας από την παραγωγή… στην κατανάλωση.
Μάλλον όμως κάτι τέτοιο ακούγεται ουτοπικό. Τα φυτικά και ζωικά προϊόντα, σπάνια βρίσκονται απευθείας στο πιάτο μας.
Εκτός ίσως μόνο αν είμαστε τυχεροί και ζούμε στην ύπαιθρο και μπορούμε να γευτούμε απευθείας ό,τι μας χαρίζει η φύση.
    
Οι συνθήκες επιβάλλουν την προσθήκη συντηρητικών στις τροφές, για να διατηρηθούν για

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Λέγομαι Κωνσταντίνος Μανίκας και είμαι μαθητής της πρώτης Λυκείου στο 10 Λύκειο Δραπετσώνας

Λέγομαι Κωνσταντίνος Μανίκας και είμαι μαθητής της πρώτης Λυκείου στο 10 Λύκειο Δραπετσώνας…
Αποφάσισα να γράψω αυτό το κείμενο, θέλοντας να εκφράσω τον αποτροπιασμό και την αγανάκτησή μου για το θράσος και την υποκρισία και αυτών που μας κυβερνούν καθώς και όλων αυτών των δημοσιογράφων και ΜΜΕ που τους βοηθάνε για να επιβάλλουν τα άνομα και ανήθικα σχέδια τους σε βάρος των μαθητών και της νέας γενιάς.
Αφορμή είναι η απεργία των καθηγητών μου , μέσα στην εξεταστική περίοδο και τα κροκοδείλια δάκρυα πολιτικών και δημοσιογράφων για το μέλλον μου ,που «κινδυνεύει» απ αυτήν.
Τι λέτε;;;;;
Τι μέλλον έχω , -εξαιτίας σας – κι από ποιους πραγματικά κινδυνεύει;;;;
Ας δούμε πρώτα, ποιος διαμόρφωσε το μέλλον και την ζωή όλων, από παλιά.
- Ποιος έφτιαξε το μέλλον του παππού μου και το έντυσε με τα αποφόρια της ΟΥΝΤΡΑ, στέλνοντας τον μετανάστη στη Γερμανία;
- Ποιος κακοδιαχειρίστηκε και κατάκλεψε αυτόν τον τόπο;
- Ποιος ανάγκασε την μητέρα μου να δουλεύει απ το πρωί ως το βράδυ για 530 ευρώ, που αφού πληρώσει λογαριασμούς και φαγητό , δεν περισσεύουν –όχι για να μου πάρει παπούτσια- αλλά ούτε ένα βιβλίο που θέλω απ τον πάγκο του παζαριού;;;;;
- Ποιος μείωσε στο μισό τον μισθό του πατέρα μου;
- Ποιος τον συκοφάντησε ,τον απείλησε με επιστράτευση , απόλυση -αυτόν και όλους τους συναδέλφους του στις μεταφορές- όταν κατέβηκαν σε απεργίες μόνο και μόνο γιατί ήθελαν να ζήσουν με αξιοπρέπεια;
- Ποιος θέλει να κλείσει την σχολή που διάλεξε ο αδερφός μου για να πραγματοποιήσει τα όνειρα του, στο Πανεπιστήμιο;
- Ποιος μου έδωσε φωτοτυπίες αντί για βιβλία;
- Ποιος με άφησε να παγώνω χωρίς θέρμανση στην τάξη μου;
- Ποιος φταίει που μαθητές λιποθυμάνε απ την πείνα;
- Ποιος άφησε τόσους άνεργους;
- Ποιος οδήγησε 4000 ανθρώπους στην αυτοκτονία;
- Ποιος άφησε τους παππούδες μας χωρίς περίθαλψη και φάρμακα;
Οι καθηγητές μου ή ΕΣΕΙΣ τα κάνατε όλα αυτά;;;;
Λέτε επίσης ότι οι καθηγητές μου , με την απεργία , θα καταστρέψουν τα όνειρα μου.
Ποιος σας είπε ότι όνειρο μου είναι να είμαι ένας ακόμα άνεργος στο 67% των νέων ανέργων;
Ποιος σας είπε ότι όνειρο μου είναι να δουλεύω ανασφάλιστος και χωρίς ωράρια για 350 ευρώ το μήνα –όπως ψηφίσατε στην τελευταία σας τροπολογία-;
Ποιος σας είπε ότι όνειρο μου είναι να γίνω οικονομικός μετανάστης ;
Ποιος σας είπε ότι όνειρό μου είναι να γίνω delivery boy;
Δυο λόγια θέλω να πω και στους δασκάλους μου , σ όλη τη χώρα.
Δάσκαλοι μου , έχετε υποχρέωση απέναντι σ όλους τους μαθητές ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ .
Αν υποχωρήσετε στον δίκαιο αγώνα σας τότε πραγματικά θα έχετε παίξει με το μέλλον μου και θα το χετε υποθηκεύσει.
Όποια υποχώρηση και να κάνετε , όποια νίκη της κυβέρνησης , θα μου στερήσει το δικαίωμα να χαμογελάω , να ονειρεύομαι , να ελπίζω, να αγωνίζομαι για καλύτερη ζωή για μια ανθρώπινη κοινωνία.
Στους γονείς , τους συμμαθητές μου και σ όλη την κοινωνία έχω να πω τα εξής:
Θέλετε αυτοί που μας διδάσκουν να ζουν μες στην εξαθλίωση;
Θέλετε να μας στοιβάξουν σαν εμπορεύματα στις αίθουσες;
Θέλετε να κλείσουν τα σχολεία και να χτίσουν φυλακές;
Θα αφήσετε τους δασκάλους μας μόνους τους σε αυτόν τον αγώνα ;
Έτσι θα μας μάθετε να φωνάζουμε αλληλεγγύη ;
Θέλετε ο δάσκαλος να είναι παράδειγμα σε μας, αυτοσεβασμού , αξιοπρέπειας μαχητικότητας η παράδειγμα υποδούλωσης;;;
Θέλετε τελικά να ζήσουμε σαν δούλοι ;
Από αύριο κιόλας , καταλήψεις σε όλα τα σχολεία από μαθητές και γονείς για να στηρίξουμε τους δασκάλους μας μ’ ένα τραγούδι , ένα σύνθημα : «εμπρός να τσακίσουμε τυράννους φασίστες»
Όλοι μαζί για να αγωνιστούμε για δημόσια δωρεάν και ποιοτική παιδεία .
Όλοι μαζί για να ανατρέψουμε αυτούς που κλέβουν το γέλιο μας ,το γέλιο των παιδιών σας.
ΥΓ. όχι από ματαιοδοξία αλλά για να στερήσω από κάποιους το γελοίο επιχείρημα πως «απλά θέλω να χάσω μαθήματα» , παραθέτω τους βαθμούς μου…

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΦΥΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Η αλήθεια για το τι κρύβεται πίσω από την απουσία μας από το 

Δ.Σ. της 8/5/2013 και ποιοι κρύβονται πίσω από τα προσωπικά 

και ιδιωτικά συμφέροντα .



Η αλήθεια είναι ότι πίσω από την απουσία μας από το Δημοτικό Συμβούλιο  της 8/5/2013 δεν κρύβεται τίποτα γιατί εμείς πράττουμε νόμιμα και φανερά.
Οι λόγοι που οδήγησαν στην απουσία μας είναι ουσιαστικοί κι όχι διαδικαστικοί.
Δεν είχαμε τα στοιχεία για το Σαλάντι, τα οποία σκοπίμως απεκρύβησαν από την Δημοτική  Αρχή.
Ως εκ τούτου δεν μπορούσαμε να προσέλθουμε και να συζητήσουμε ένα θέμα τόσο σοβαρό όπως το Ρυμοτομικό Σχέδιο Σαλαντίου που διακυβεύονται οι περιουσίες των συμπολιτών μας, κυρίως των Διδυμιωτών.
Για άλλη μια φορά η Δημοτική Αρχή παρανόμησε κατάπατώντας τις αρχές του Δημοτικού Κώδικα.
Η υπόθεση Σαλαντίου ταλανίζει τους ιδιοκτήτες της περιοχής από το 1970, σημειωτέον  δε ότι δεν διαθέτω ιδιοκτησία στην περιοχή ούτε εγώ ούτε συγγενικά μου πρόσωπα.
Ως γνωστό  τα πεπραγμένα  και οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής 1998-2006          ( περίοδος Δημαρχίας Καμιζή) είχαν σαν αποτέλεσμα να σταματήσουν την εφαρμογή του Σχεδίου Πόλης στο Σαλάντι.
Το 2001 το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την υπ’ αριθμ. 2626  τμήματος Ε, απόφασή του έκρινε μη σύννομες τις ενέργειες που είχαν γίνει.
Για την παράταξή μας λοιπόν δεν έχει σημασία τι μαγειρεύει κάθε φορά ο κος Καμιζής και οι συν αυτώ, αλλά να δοθεί οριστική λύση στο θέμα του Σαλαντίου και να εφαρμοστεί το Ρυμοτομικό σύμφωνα με το ΦΕΚ του 1970, που ορίζει ρητώς τις παραμέτρους που πρέπει να ακολουθηθούν όσον αφορά τους κοινόχρηστους χώρους, τους οικιστικούς χώρους, την τουριστική ζώνη και τη ζώνη κατοικίας. Συνεπώς οποιαδήποτε αλλαγή που αντίκειται στο παραπάνω ΦΕΚ δεν θα τύχει καμιάς εφαρμογής. «Ξεχειλώνοντας» λοιπόν  τα οικόπεδα με νέες τοπομετρήσεις  δεν θα πετύχετε τίποτα, παρά μόνο για άλλη μια φορά το σταμάτημα του σχεδίου.
Όσον αφορά στους ισχυρισμούς του υπογράφοντα την επιστολή κου Λάμπρου για το θέμα: « Χαρακτηρισμός επαρχιακών οδών σε πρωτεύον η δευτερεύον επαρχιακό δίκτυο», έχω να απαντήσω δεν κρύβονται προσωπικά μου συμφέροντα πίσω από την απουσία μας, αλλά εσείς κρύβετε προσωπικά και ιδιωτικά συμφέροντα.
Κε Λάμπρου σας πληροφορώ ότι δεν έχω «παρόδια» ιδιοκτησία ( μάθετε και τι σημαίνει παρόδιος- αυτός που κατοικεί ή βρίσκεται κοντά σε δρόμο, στην προκειμένη  άλλοι είναι οι παρόδιοι) αλλά το οίκημα που αναφέρεστε επί του δρόμου είναι ιδιοκτησίας 50% της εταιρείας ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΕ και κατά το άλλο 50 % κ. Μονά  έχει αποπερατωθεί από το 2007 και διαθέτει κυκλοφοριακή σύνδεση. Συνεπώς ο αποχαρακτηρισμός που προωθείται δεν θα του προσθέσει ή αφαιρέσει τίποτα. Αντιθέτως με τον αποχαρακτηρισμό ζημιώνονται δεκάδες άλλες ιδιοκτησίες που θα επιβαρυνθούν με δυσμενέστερους όρους για τυχόν οικοδόμησή τους.
Όσο για τις απειλές εκ μέρους μου προς τον Σύλλογο Μηχανικών Ερμιονίδας, μόνο ως αχρειότητα, λαϊκισμός  και ανηθικότητα εκ μέρους σας, μπορούν να χαρακτηρισθούν και διατηρώ το δικαίωμα να υπερασπισθώ τον εαυτό μου, την προσωπικότητά μου και το επάγγελμά μου δια της νομικής οδού.
Τα «προσωπικά και ιδιωτικά συμφέροντα» που σχετίζονται με χαρακτηρισμούς ή αποχαρακτηρισμούς και τροποποιήσεις δρόμων , μάλλον εσείς τα εξυπηρετείτε, εξ ου και οι καταδικαστικές αποφάσεις που σας βαρύνουν.
 Αν δεν κάνω λάθος πρωτοδίκως έχετε καταδικαστεί με 8 μήνες ποινή για παράβαση καθήκοντος στην υπόθεση κατάργησης δρόμων  στη θέση Δέλπριζα.

Προς υποστήριξη της αλήθειας και για να μάθουν οι συμπολίτες ποιοι προωθούν προσωπικά και ιδιωτικά συμφέροντα.

Με εκτίμηση και σεβασμό προς τους  συμπολίτες μου


Δημήτρης Σφυρής
Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης
του Δήμου Ερμιονίδας

Η άνοιξη άργισε στη Δυτ. Ευρώπη















Η άνοιξη άργισε στη Δυτ. Ευρώπη. Η φωτογραφία είναι από το τόπο που έζησε ο Σαίξπηρ στην Αγγλία.
Καλή σας μέρα.
Δημ. Σπετσιώτης

.


ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ


ΠΑΣΧΑ 2013 ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ

Μ’ αρέσει
1.  Η πρώτη εντύπωση της πόλης, καθαρής και νοικοκυρεμένης.
2.  Η πρωτοβουλία του Εμπορικοεπαγγελματικού Συλλόγου, για τον καλαίσθητο στολισμό της.
3.  Ο ζεστός και αναζωογονητικός ήλιος της Μεγάλης Εβδομάδας, με εξαίρεση το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής που, ως είθισται, κρύφτηκε, ευλαβικά, πίσω από γκριζωπά συννεφάκια.
4.  Η έκθεση αγιογραφίας με έργα νέων αγιογράφων που οργάνωσε το Ι.Λ.Μ.Ε.
5.  Η συγκλονιστική απαγγελία του 12ου Ευαγγελίου το βράδυ της Μ. Πέμπτης από τον παπα-Δημήτρη στην «Παναγία».
6.  Ο απέριττα στολισμένος Επιτάφιος του «Ταξιάρχη» με φρέσκα λουλούδια και κορδέλες, πράσινες και μαβιές.
7.  Το σπίτι της «κυρα-Πανωραίας» στο λιμάνι με τα χρωματιστά γεράνια στην ασβεστωμένη αυλή και στα ριζά του πεύκου.
8.  Το μεθυστικό άρωμα των τριαντάφυλλων στο ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ τραπέζι της Ζωής και της Ζωίτσας.
9.  Το απολαυστικό απογευματινό παγωτό με γλυκό λεμόνι (!) από τα χέρια της Κικής.
10. Η συνάντηση, η κουβέντα και τα γέλια με τους παιδικούς μου φίλους.
11. Η βόλτα στο Μπίστι ξανά και ξανά…

Δε μ’ αρέσει
1.  Δυο πικρές απουσίες: του Ανάργυρου και του Αργύρη…
2.  Ο ήχος της καμπάνας τη Μεγάλη Παρασκευή και το βράδυ της Ανάστασης, «μακριά» από το πνεύμα των ημερών.
3.  Τα σφιγμένα πρόσωπα των ανθρώπων και η ένταση που επικρατούσε στις κουβέντες τους.
4.  Τα σκουπίδια στα στενά της πόλης μας, σημάδι αδυναμίας και αδιαφορίας.
5.  Το «βουβό» πρωινό της Κυριακής με τις ετοιμασίες της επιστροφής...

Γιάννης Σπετσιώτης