Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Αχ ζωή μάγισσα


Από τη παρουσίαση του δίσκου Rock of my Soul που έγινε στο Black Duck τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Συνεδρίαση Δ.Σ της Παρέμβασης Πολιτών Ερμιονίδας 17/02/2013 Kυριακή 19:00

Το ΔΣ  καλεί τα μέλη του και τους φιλους του Σωματείου στη συνεδρίαση αύριο Κυριακή και ώρα 19:00 στις Λάκκες Κρανιδίου στον ειδικό χώρο που μας  έχει διαθέσει μέλος του Σωματείου.
Η συνεδρίαση  όπως  πάντα  είναι ανοιχτή σε όλους.
Για πληροφορίες πρόσβασης ,  εισαγωγή θεμάτων πρός συζήτηση παρακαλούμε να επικοινωνείται στο τηλεφωνο.
Για τα  μέλη που βρίσκονται μακριά μας μπορούν να στείλουν ηλεκτρονικά τις απόψεις τους  ή τις προτάσεις τους για τις δράσεις του Σωματείου.
 6944322236  Πρόεδρος  κ.Μαρία Καρρά
Να ενημερώσουμε τα μέλη μας ότι πρέπει να εξοφλήσουν τις οικονομικές οφειλές πρός το Σωματείο(Ετήσια συνδρομή 10 Ευρώ)
Το Σωματείο δεν έχει άλλους πόρους εκτός απο τις συνδρομές των μελών του .

Ο Γερμανός

Μια δεκάλεπτη ταινία μικρού μήκους, στην οποία ένας Βρετανός πιλότος προσπαθεί να εκδικηθεί ένα Γερμανό πιλότο,  ο οποίος κατέρριψε το αεροπλάνο του φίλου του σε μια αερομαχία. Τον κυνηγά επίμονα σε ουρανό και γη με σκοπό να τον σκοτώσει. Όμως τελικά  ανακαλύπτει ότι δεν είναι και τόσο εύκολο να σκοτώσεις έναν άνθρωπο, όταν πρέπει να τον κοιτάξεις στα μάτια …



Η ταινία γυρίστηκε το Νοέμβριο του 2007. Ο προϋπολογισμός της ήταν 70 χιλ ευρώ.
 Σκηνοθεσία: Nick Ryan
 Πρωταγωνιστούν:Toby Kebbell και Christian Brassington
 http://antikleidi.com

Για της Ελλάδας το γαμώτο!


The Economist : Οι "μοντέρνες" οικογένειες

παρακολουθούν τα παιδιά με μοντέρνες συσκευές και τσιπ

Προτείνει η Έλλη Βασιλάκη
 
Σχόλιο ΚΟ: Το σημαντικό σε αυτό το άρθρο του ECONOMIST, είναι το πώς η παρακολούθηση γίνεται πλέον, «κομμάτι στης σύγχρονης ζωής». Όπως έγινε μέσα σε λίγα χρόνια με το κινητό τηλέφωνο, που θεωρείται πλέον, απαραίτητο εργαλείο και αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας. «Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό»! Και όπως έγινε και με το facebook. Και φυσικά κυρίως η «νέα τεχνολογία» απευθύνεται κυρίως στους νέους και αγκαλιάζεται πιο εύκολα από τους νέους. Έτσι το να παρακολουθείς και να σε παρακολουθούν, θα είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό, μοντέρνο, αλλά και «απαραίτητο». Στην απενοχοποίηση της παρακολούθησης στις συνειδήσεις των μαζών, άλλωστε, συνέβαλαν όλα εκείνα τα χαζο-ριάλιτυ του στυλ ‘Big Brother’. Το ίδιο φυσιολογικό, ως και «πιο ασφαλές» θα είναι το τσιπάρισμα. Ως «πιο ασφαλές» εννοείται ότι θα είναι η εμφύτευση του τσιπ στο ανθρώπινο σώμα. Άλλωστε το άρθρο, όπως θα διαβάστε, προετοιμάζει το κοινό για το επόμενο βήμα, «το εμφυτεύσιμο τσιπ». Όταν οι άνθρωποι ξυπνήσουν μια μέρα και δουν ότι είναι έγκλειστοι σε όμορφα hi tech ψηφιακά κελιά, όχι χάριν «μόδας» και όχι υπό το άγρυπνο μάτι του «στοργικού μπαμπά», αλλά βάσει σχεδίου και υπό το άγρυπνο βλέμμα του πραγματικού Μεγάλου Αδελφού, θα είναι αργά.  

The Economist / ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ
- Chips off the old block - 
Tracking children has never been easier.

Ο Paul Wallich πηγαίνει συνήθως ο ίδιος το μικρό γιο του στη στάση του λεωφορείου που είναι σε απόσταση αναπνοής από το σπίτι τους στο Βερμόντ. Αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει ένα ρομπότ: ένα drone σε μέγεθος μπάλας ποδοσφαίρου, αιωρείται αρκετά μέτρα πάνω από το έδαφος, ακολουθεί ένα beacon (μικρός φάρος που αναβοσβήνει) που είναι κρυμμένο στη σχολική τσάντα του μικρού αγοριού. Ένα smartphone που είναι δεμένο στη συσκευή βιντεοσκοπεί περιμετρικά τα πάντα.
Λίγοι γονείς είναι επιδέξιοι σαν αυτό το σύστημα, αλλά ακόμη και σε εκείνους οι οποίοι δεν είναι καθόλου ‘fan’ της τεχνολογίας, αρέσει η ιδέα ενός ηλεκτρονικού ματιού που προσέχει τους μικρούς τους. Ένα από τα πρώτα τέτοια συστήματα, από το 2003, ήταν ένα ‘Wherify’, μια συσκευή

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Bρεθήκαμε κοντά στην Ερμιονίτισσα ζωγράφο Ανθούλα Λαζαρίδου -Δουρούκου


Της Μυρσίνης Σαμαρά

Η έκθεση Έλληνες Ναΐφ Ζωγράφοι, που εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 11  Φεβρουαρίου στο Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή, Β. Σοφίας 79,  στην Αθήνα, προσκαλεί τους επισκέπτες της σ’ ένα ταξίδι στον κόσμο του αυθόρμητου. Αυτή τη σημασία έχει και ο όρος ναΐφ από τη λατ. λέξη nativus, του φυσικού, του εκ γενετής.
Στους χώρους, όπου εκτίθενται τα έργα, το ταξίδι περιέχει  έργα με θεματική ποικιλία από την καθημερινή αστική αλλά και φυσική ζωή, έντονα χρώματα, αφέλεια, σχεδόν παιδικότητα στην απόδοση των προσώπων, χωρίς την απαραίτητη προοπτική στα τοπία και στους άλλους χώρους. Είναι ένας κόσμος πιο ελεύθερος, πιο κοντά στη βιαστική μας εντύπωση για την πραγματικότητα, που μπορεί να πλησιάζει την ονειρική ατμόσφαιρα. Όλα, όμως, αποπνέουν τη χαρά της ζωής που αφήνουμε και φεύγει γιατί τη νομίζουμε ασήμαντη, άπιαστη ούτε καν την επιτρέπουμε ως νοσταλγία μέσα στον τεχνοκρατούμενο κόσμο μας. Γι’ αυτό ο μεγάλος ζωγράφος Ανρί Ρουσώ προσέφυγε στις ζούγκλες και αυτές αποτύπωσε με

Φτιάξαμε τυρόπιτα με παραδοσιακό φύλλο και γαλατόπιτα ή Πουπέκι

To Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013  μέλη και φίλοι του Λαογραφικού Εργαστηρίου, μαζευτήκαμε και φτιάξαμε τυρόπιτα με χειροποίητα φύλλα και  γαλόπιτα  , γνωστή  στο Κρανίδι σαν  "πουπέκι " .που σημαίνει χωρίς καπάκι. Η ονομασία προέρχεται από τον τρόπο παρασκευής της , γιατί δεν σκεπάζεται με φύλλα στο πάνω της μέρος.
Η ΣΥΝΤΑΓΗ
ΥΛΙΚΑ
3 κιλά γάλα (κατα προτίμηση πρόβειο)
400 γραμ σιμιγδάλι ανάμικτο (ψιλό και χονδρό)
750 γραμ ζάχαρη
2 αυγά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ απο το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ
ΤΑΜΕΙΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την  Πέμπτη  14  Φεβρουαρίου  2013 και ώρα 19: 00 στο γραφείο του Δ.Λ.Τ.Ε. στην Ερμιόνη,  πραγματοποιήθηκε άτυπη συνάντηση , ύστερα από προφορικό αίτημα του Δ.Λ.Τ.Υ. μεταξύ  αντιπροσωπείας   φορέων   του Δήμου Ύδρας  και  του  Δήμου  Ερμιονίδας  με αντικείμενο συζήτησης,  τον  προβλήτα στο Μετόχι  Θερμησίας.  Στη συνάντηση  παρευρέθησαν  ο Δήμαρχος Ερμιονίδας , ο Πρόεδρος κι ο Αντιπρόεδρος του Δ.Λ.Τ.Ε., ο Δήμαρχος Ύδρας, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Δ.Λ.Τ.Υ.  Επίσης και  τρία μέλη της επιτροπής που έχει συσταθεί γι’ αυτό το σκοπό . 
Έγινε διερευνητική συζήτηση  για  εξεύρεση  λύσης  κοινά αποδεκτής .  Καταλήξαμε    χωρίς καμιά δέσμευση  ότι όλα  ξεκινούν  από  μηδενική  βάση  με διαφανείς και νόμιμες  διαδικασίες  ύστερα από αποφάσεις που θα πάρουν τα αρμόδια όργανα, με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών της Ερμιόνης και ευρύτερα του Δήμου Ερμιονίδας.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Λ.Τ.Ε.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ  Π  ΦΛΩΡΗΣ

Για την κυρία Ανθούλα Λαζαρίδου – Δουρούκου


Για την κυρία Ανθούλα Λαζαρίδου – Δουρούκου

Γιάννης Σπετσιώτης – Τζένη Ντεστάκου

Ο πίνακας της κ. Ανθούλας Λαζαρίδου – Δουρούκου, «Σφουγγαράδες ετοιμάζονται για τη Μπαρμπαριά», δεσπόζει, σε περίοπτη θέση, στην κεντρική αίθουσα του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή, που θα φιλοξενεί, μέχρι το τέλος Μαρτίου, έργα 40 Ελλήνων Ναΐφ Ζωγράφων.
Συγκεντρώνει τα βλέμματα και τα θετικά σχόλια των παρευρισκομένων, των «ξένων» μα και των συμπολιτών, που παίρνουν το ρόλο του «ειδικού» και μιλούν, με περηφάνια, στους «αδαείς» για τη δικιά τους, κυρία Ανθούλα!
Για την κυρία Ανθούλα που συνεχίζει, γενναιόδωρα, σε πείσμα των καιρών, να μας προσφέρει αυθεντικές συγκινήσεις και στιγμές καλλιτεχνικής ανάτασης,
Για την ικανότητά της να εκφράζεται πηγαία και αυθόρμητα και, με οδηγό το καλλιτεχνικό της ένστικτο, να δημιουργεί εξαιρετικές εικόνες ενός κόσμου φανταστικού,  μαγικού και πραγματικού, με την ειλικρίνεια και την αθωότητα μικρού παιδιού,
Για τη δύναμη, το πάθος της, την αντοχή και το μεράκι να «ξετυλίγει», με εικονική αφήγηση και λεπτομερειακή περιγραφή, την καθημερινότητα της πόλης μας, ιδωμένη με τα μάτια της ψυχής της και πλημμυρισμένη από μνήμες νοσταλγικές,
Για το μοναδικό της χάρισμα να απαλύνει, μέσα από την τέχνη της, τις δύσκολες στιγμές μας, μεταλλάσσοντας και το δικό της, πρόσφατο, πόνο, σε έκφραση και δημιουργία,
Για την ανιδιοτέλεια και το δόσιμό της σε ένα συλλογικό σκοπό που γίνεται για εμάς πηγή έμπνευσης, μέσα στη μιζέρια, τη σκληράδα και τη «θλίψη» της εποχής μας,
Για τη δυνατότητά της ν΄ «αφουγκράζεται» τη βαθύτερη ανάγκη όλων μας, να στρέψουμε το βλέμμα στην τέχνη και γενικότερα σε ό,τι δεν μας προδίδει…
Προχθές, βράδυ Δευτέρας, το βράδυ των εγκαινίων, ήταν πολύ χαρούμενη. Έλαμπε, συγκινημένη, μοιράζοντας χαμόγελα και αγκαλιές στα παιδιά της, στη μικρή Φοίβη, σε όλους εμάς που είμαστε εκεί, να πάρουμε χαρά απ΄ τη χαρά της…
Και σε άλλα… 


Υ.Γ. Για τους δασκάλους και τους μαθητές μας
Κάθε έργο της κ. Ανθούλας Λαζαρίδου – Δουρούκου μοιάζει με παραμύθι μαγικό, σαν αυτά που λένε οι γιαγιάδες μας, με ήρωες ανθρώπους της παράδοσής μας που έγραψαν, μέσα από τις καθημερινές τους ασχολίες, την ιστορία της πόλης μας. 
Η παρουσία της στα σχολεία θα βοηθούσε τους μαθητές μας να γνωρίσουν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας που συνδέονται με τον κύκλο της ζωής, την καθημερινότητα, εργασίες της θάλασσας και της στεριάς, παραδοσιακά επαγγέλματα, συμβολικά πρόσωπα και ήρωες, λαμπερά και χαρούμενα χρώματα, την «κρυμμένη γοητεία της ζωγραφικής», καθώς και την ανάδειξη νέων ταλέντων, συνεχιστών του έργου της.
Έτσι, οι μαθητές μας από παιδιά της θεωρίας θα γίνουν παιδιά της πράξης. Άνθρωποι ελεύθεροι, ευαίσθητοι, σκεπτόμενοι, δημιουργικοί…  

.

Πάμε γι' άλλα

Πιο τρανά και πιο μεγάλα

Του Βασίλη Γκάτσου
«…..εδόθη η διαβεβαίωση ότι σύντομα, με ευθύνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα αρχίσει η μεταφορά απορριμμάτων από το χώρο του δεματοποιητή Σταυρού Διδύμων έτσι ώστε να αποσυμφορηθεί ο χώρος αυτός.
Το μέτρο αυτό έχει προσωρινό χαρακτήρα έως ότου δημιουργηθεί ο κατάλληλος χώρος για να μετεξελιχθεί η συγκεκριμένη εγκατάσταση, σύμφωνα και με την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που ήδη έχει υποβληθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου προς έγκριση, σε χώρο όπου θα εφαρμοστεί το μοντέλο της διαχείρισης των απορριμμάτων: ανακύκλωση στην πηγή – κομποστοποίηση – οικολογική διαχείριση του απομένοντος στερεού υπολείμματος, το οποίο ήταν και είναι θέση αρχής για το Δήμο μας όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων…..»

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της ‘κλειστής’ σύσκεψης, με τον κύριο Σφυρή κλειδωμένο απ’ έξω.

Η μόνη διαβεβαίωση (ανάλογη βέβαια και του βαθμού αξιοπιστίας της Περιφέρειας) είναι ότι σύντομα (άρα ακαθόριστα) θα αρχίσει η μεταφορά απορριμμάτων από Σταυρό (άραγε για πού;) ώστε να
αποσυμφορηθεί ο χώρος αυτός. Όχι να αδειάσει, αλλά να απομακρυνθούν προς άγνωστη κατεύθυνση τα γύρω από το μηχάνημα δεματοποίησης απορρίμματα, όπως και από άλλον εξοπλισμό της εγκατάστασης, ώστε αυτή να μπορέσει να λειτουργήσει. Κανένα άλλο νόημα δεν έχει η αποσυμφόρηση, πόσο μάλλον που τα δέματα παραμένουν, όπως θα παραμένουν εκεί... χωρίς μέλλον και όσα στο μέλλον παραχθούν.
Άρα: Σε πρώτο στάδιο, επαναλειτουργία του δεματοποιητή με έξοδα φυσικά των δημοτών, προφανώς για να δεματοποιηθούν όλα τα χύμα απορρίμματα + αυτά που θα εισέρχονται μέχρι να λειτουργήσει πλήρως το νέο σύστημα που ήταν και θέση αρχής του δήμου μας, όπως διατείνονται οι υπογράφοντες Αντιδήμαρχοι την ανακοίνωση. Το μέτρο αυτό είναι προσωρινού χαρακτήρα, έως ότου δημιουργηθεί ο κατάλληλος χώρος για να μετεξελιχθεί

Επιμορφωτικό Παιχνίδι....τι αλλο θα δούμε στις μέρες μας;

Η Playmobil κυκλοφόρησε μια νέα σειρά παιχνιδιών «στήνοντας» ένα ολόκληρο σκηνικό ληστείας τραπέζης! 

Μαιρη Φασιλη

Ενώ στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα γίνονται αλλεπάλληλες συζητήσεις για το φαινόμενο της βίας, η γνωστή εταιρεία παιχνιδιών Playmobil με τα χαρακτηριστικά πλαστικά ανθρωπάκια κυκλοφόρησε στην αγορά μια νέα σειρά παιχνιδιών «στήνοντας» ένα ολόκληρο σκηνικό ληστείας τραπέζης!
Ελένη Τομπέα
Πηγή socialpolicy

Playmobil armed robbery: Manufacturer's bank raid toy set

Η Γερμανική εταιρεία Playmobil απαντά απαθέστατα πως το παιχνίδι είναι μάλλον επιμορφωτικό μιας και παροτρύνει τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους και να δημιουργήσουν!
Είναι να απορεί κανείς για το διαστροφικό μυαλό της σημερινής κοινωνίας (αναφέρομαι στις κοινωνίες όλου του κόσμου) που ενώ καταδικάζει τη κάθε μορφή βίας, ωθεί όλο και περισσότερο σε αυτήν τους πολίτες της με τον κάθε δυνατό τρόπο. Τα μηνύματα που στέλνονται και οι εικόνες που προβάλλονται είναι ξεκάθαρα μιας και εστιάζουν στα πιο άγρια ένστικτα του ανθρώπου.
Αυτή τη φορά δεν έχουμε να κάνουμε με ενήλικες ούτε με εφήβους αλλά με αγνές παιδικές ψυχές που δηλητηριάζονται και μολύνονται από την πιο τρυφερή τους ηλικία. 
Το παιχνίδι που αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο στην ανάπλαση των παιδιών γίνεται ένα άσχημο «όπλο» στα χέρια τους μιας και η ψυχοσύνθεση τους μπορεί εύκολα να αναγάγει το παιχνίδι ως μια πραγματική και συνάμα φυσιολογική εικόνα του κόσμου.
Ήταν αναμενόμενο οργανώσεις προστασίας παιδιών και ανάλογες οργανώσεις κατά τη κατοχή και χρήση όπλων να αντιδράσουν για τη νέα αυτή τρέλα, όμως η Γερμανική εταιρεία Playmobil απαντά απαθέστατα πως το παιχνίδι είναι μάλλον επιμορφωτικό μιας και παροτρύνει τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους και να δημιουργήσουν!
Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους!

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Αντιπεριφερειάρχης κ. Χειβιδόπουλος

«...Σε ότι έχει να κάνει με τις δηλώσεις του κ. Σφυρή όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί και αναφέρονται στην αποτελεσματικότητα και την ικανότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου να δώσει λύση σε ένα χρονίζον πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας χαρακτηρίζονται τουλάχιστον άδικες, καθότι η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού αποτελεί δεδηλωμένα πρώτη προτεραιότητα για τον Περιφερειάρχη κ. Τατούλη. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα καταστεί με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας. Μέχρι τότε, όπως και σήμερα, θα δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό για την εξεύρεση των βέλτιστων δυνατών προσωρινών λύσεων οι οποίες θα εδράζονται στο τρίπτυχο: ασφάλεια του πολίτη, λιγότερη δυνατή επιβάρυνση του περιβάλλοντος και διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση....»

               
Από την ασφάλεια (!) που πρόσφερε  η Περιφέρεια, ο κύριος Τατούλης και ο κύριος Χειβιδόπουλος με τη εγκατάσταση του δεματοποιητή, στον πολίτη της Ερμιονίδας, από την λιγότερη δυνατή (!) επιβάρυνση του περιβάλλοντος, και την διαφάνεια (!!!) στην οικονομική διαχείριση στο επί μέρους, δηλαδή στον Σταυρό, γίνεται αντιληπτό τι θα γίνει με την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων. Ο κύριος Χειβιδόπουλος, ο και της διαφανείας, προφανώς θα έχει στην κατοχή του όλα τα τετράδια - βιβλία, στα οποία κατά τον νόμον την ΜΠΕ και την ΑΕΠΟ του Σταυρού τεκμηριώνουν το ποίος παραλάμβανε σκουπίδια, με ποια παραστατικά, την καταγραφή των δεμάτων, τους ελέγχους, ώστε να πληρωθούν οι εργολάβοι και τόσα άλλα, τα οποία περιέργως, παρά την έντονη και διαρκή κοκορομαχία συμπολίτευσης – αντιπολίτευσης Δήμου Ερμιονίδας, παραμένουν εφτασφράγιστα μυστικά και μυστήρια. Τοπική Αυτοδιοίκηση, Περιφέρεια, Πολιτεία στο ίδιο επίπεδο αδιαφάνειας επικαλούμενοι ....την Διαύγεια.
Αυτό που γίνεται αμέσως αντιληπτό είναι ότι η Ερμιονίδα είναι μία άκρη της Πελοποννήσου με λίγους κατοίκους, είναι δηλαδή η περιφέρεια της Περιφέρειας, δηλαδή όσο υπολογίζει το ξεχασμένο Ράντο η Ερμιονίδα, άλλο τόσο υπολογίζει αυτήν η Περιφέρεια. Την δεματοποιημένη βλακεία του Σταυρού, την απαράδεκτη κατάσταση, την έξω από κάθε ευρωπαϊκή οδηγία και ελληνική νομοθεσία την βλέπει ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου ως παρωνυχίδα «ενός χρονίζοντος προβλήματος της ελληνικής κοινωνίας», κοινωνικό φαινόμενο του τύπου «αχ! κακούργα κοινωνία» δηλαδή, και όχι της εξουσίας που ο ίδιος ασκεί με την ψήφο μας.
Και όταν ο Αντιπεριφερειάρχης βλέπει μέσα στο γραφείο του τον ίδιο τον Δημαρχό μας μετά της Κουστωδίας του, να εκδιώκει τον Αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή τους μισούς παρά κάτι δημότες, την στιγμή που σε συνεδριάσεις κλειστές ή ανοικτές συμμετέχει σχεδόν όποιος θέλει, ανακουφίζεται από τη διχόνοια που του δίνει έρεισμα για να ξεφύγει με ανακοινώσεις σαν την παραπάνω.
Μέγα το ατόπημα του Δημάρχου και της Κουστωδίας.
Για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα σαν του Σταυρού, πάει στην Περιφέρεια ο Δήμαρχος, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, και ο Μητροπολίτης μας. Πάνε ως εκπρόσωποι της κοινότητας Ερμιονίδας και της εκκλησίας. Μη ξεχνάμε ότι το περιβάλλον είναι ΑΜΕΣΗ προτεραιότητα του Πατριαρχείου, και φυσικά η υγεία του πληρώματος, και η μετοχή του κλήρου δεν μπορεί να είναι ευχές από άμβωνος για τη σωτηρία τους περιβάλλοντος. Πάνε τελεσίδικα, να θέσουν για ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ φορά το θέμα, και να απαιτήσουν άμεση λύση, πάνε ως μία γροθιά, και δηλώνουν ότι αν η υπεύθυνη για την κατάσταση Περιφέρεια εντός ευλόγου χρόνου δεν δώσει λύση, τότε τη λύση θα τη δώσουν οι δημότες της Ερμιονίδας με την καθοδήγηση των τριών, με νόμιμους τρόπους προς κάθε κατεύθυνση.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

ΑΣΜΑ ΑΣΜΑΤΩΝ

Του Γιάννη Λακούτση

ΑΣΜΑ ΑΣΜΑΤΩΝ
 « Όσο πολύ και αν είναι το νερό, δεν μπορεί να σβήσει την φλόγα της αγάπης.
Και αυτοί ακόμα οι ποταμοί δεν μπορούν να την πλημμυρίσουν και να την πνίξουν.
Εάν πλημμυρισμένος από αγάπη ο άνδρας δώσει όλη την περιουσία του, δια να την εξαγοράσει, θα τον ελεεινολογήσουν και θα τον εξευτελίσουν οι άλλοι.
Διότι η αγάπη δεν αγοράζεται» ( Άσμα Ασμάτων κεφ. 8).
                                   
Ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της εβραϊκής λογοτεχνίας που έδωσε το έναυσμα σε πολλούς δημιουργούς να αποτολμήσουν την εικονογράφησή του, είναι το « Άσμα Ασμάτων» του Σολομώντα; Πρόκειται για κείμενο που άσκησε έλξη, σε κριτικούς και ερμηνευτές, σε λογοτέχνες για να το μεταφέρουν στην νεοελληνική και σε καλλιτέχνες για να αποδώσουν το περιεχόμενό του με εικαστικά μέσα.
Ένα βαθύτατα ερωτικό έργο, το «Άσμα Ασμάτων»  προκαλεί έκπληξη στον αναγνώστη, επειδή  βρίσκεται στις σελίδες της Αγίας Γραφής. Αλλά ο έρωτας είναι δώρο Θεού και η εξύμνησή του δεν θα μπορούσε  να απουσιάζει από τη Βίβλο.
Από την άλλη μεριά η συζυγική αγάπη ανάμεσα σε έναν άντρα και μία γυναίκα, απεικονίζει στα βιβλικά κείμενα τη σχέση Θεού-Ισραήλ και Χριστού –Εκκλησίας.
Έτσι το περιεχόμενο του βιβλίου κατανοήθηκε τόσο από τους Ιουδαίους όσο και από τους Χριστιανούς, ως αλληγορική έκφραση των σχέσεων αυτών.
Το 28ο βιβλίο της Π. Διαθήκης είναι το τραγούδι των τραγουδιών(Άσμα Ασμάτων), ένα λυρικό ποίημα με πλούσιες εικόνες, μεγαλειώδη νοήματα, βάθος αισθήματος και ευγένεια έκφρασης που κατέχει ιδιάζουσα θέση στην παγκόσμια λυρική ποίηση.
Οι απόψεις τόσο για τον συγγραφέα, όσο και για την εποχή που γράφτηκε, καθώς
και  για το νόημα του ποιήματος διίστανται. Δεν είναι γνωστό αν είναι ένα ενιαίο κείμενο, η συρραφή πολλών ασμάτων.
Ο Σεφέρης, θεωρεί ότι πρόκειται για ένα γαμήλιο τραγούδι, ενώ ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος, ως το «ωραιότερο ερωτικό ποίημα  που γράφτηκε ποτέ».

                                        
Ύμνος στην ομορφιά της νύμφης

Όμορφη, όμορφη, όμορφη που ’σαι αγάπη μου!
Τι όμορφη που είσαι, τι όμορφη που είσαι!
Γλυκιά σαν του περιστεριού και τρυφερή η ματιά σου.
Καμιά, καμιά  από τις όμορφες δεν παραβγαίνει εμπρός σου.
Εσύ ’σαι κρινολούλουδο, 
εσύ ’σαι κρινολούλουδο κι εκείνες είναι αγκάθια.
Ίδια με κόκκινη κλωστή τα κόκκινά σου χείλη.
Σα ρόδι που το κόψανε στη μέση,
μου φαντάζει πίσω από το πέπλο σου το ροδομάγουλό σου.
Τα δυό σου  στήθια μοιάζουνε δίδυμα ζαρκαδάκια,
που να βοσκήσουν βγήκανε μες στα ανθισμένα κρίνα.
Φίλα με, φίλα με, μ’ όλα τα φιλιά που έχεις μες στο στόμα.
Μέθα μεσ’ στης αγκάλης σου το πιο γλυκό κρασί.
Και τ’ όνομά σου, άρωμα, μύρο χυμένο κάτω.
Όλων των μύρων τ’άρωμα, κι η ευωδιά είσαι εσύ.
Ναι πιο πολύ κι από το κρασί μεθώ όταν μ’άγγίζεις.
Να σ’ αγαπάνε , άντρα μου, αυτό μονάχα αξίζεις.
Όμορφη, αψεγάδιαστη, είσαι αγαπημένη.
Αχ, μου ’χεις κλέψει την καρδιά, αγάπη μου, αδελφή μου.
Μ’ένα σου βλέμμα μοναχά, μια χάντρα στο λαιμό σου.
Μέλι κερήθρας στάζουνε τα δυο γλυκά σου χείλη.
Μέλι και γάλα αργοκυλούν στη γλώσσα σου από κάτω.
Κήπος κλειστός, ολάνθιστος είσαι αγαπημένη,
πηγή με γάργαρο νερό, παράδεισος από δροσιές,
παράδεισος από ροδιές, το κάθε σου αυλάκι.
Κανέλα, μοσχοκάλαμο κι ο νάρδος με τον κρόκο,
και ρίζες αρωματικές του Λίβανου και σμύρνα και αλόη,
και όποιο μύρο πεις, σε ’σένα ευωδιάζουν .
Σήκω Βοριά, έλα Νοτιά φυσήξτε τα κλωνιά μου,
να ξεχυθούν, να σκορπιστούν παντού οι ευωδιές μου.
Σήκω Βοριά, έλα Νοτιά φυσήξτε τα κλωνιά μου
να ξεχυθούν, να σκορπιστούν παντού τα αρώματά μου.
Σήκω Βοριά, έλα Νοτιά, φυσήξτε τα κλωνιά μου
να ξεχυθούν, να σκορπιστούν παντού τα αρώματά μου
Κι ας κατεβεί ο άντρας μου στο κήπο που ’ν δικός του,
για να γευτεί όποιο  καρπό απ΄τα κλαδιά του θέλει,
για να γευτεί όποιο καρπό απ’ τα κλαδιά μου θέλει.

(Άσμα Ασμάτων κεφ.4. Μεταγραφή: Λευτέρης Παπαδόπουλος)


Ειρήνη Παππά - ΑΣΜΑ ΑΣΜΑΤΩΝ (Song of the Songs) ● Μουσική: Vangelis (Βαγγέλης Παπαθανασίου) ● Ποιητική απόδοση: Λευτέρης Παπαδόπουλος ● Από το δίσκο 33' στροφών ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ & ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ - ΡΑΨΩΔΙΕΣ (Irene Papas & Vangelis Papathanasiou - Rapsodies) 1986 

λόγω της ημέρας



κι όμως... Ελλάδα έχει τον δικό της Άγιο του Έρωτα!

Και το όνομα αυτού είναι Άγιος Υάκυνθος!
Εορτάζεται στις 3 Ιουλίου, κυρίως στην Κρήτη
(12 χιλιόμετρα νότια των Ανωγείων, στους ορεινούς Φούρνους, στο ομώνυμο πέτρινο εκκλησάκι -σε στυλ ΜΙΤΑΤΟΥ- που χτίστηκε στην χάρη του και σε υψόμετρο 1200 μέτρα στον Ψηλορείτη) και είναι επίσημα ο Έλληνας Άγιος της Αγάπης και του Έρωτα.
Είναι ο προστάτης των ζευγαριών, της σχέσης του άνδρα και της γυναίκας, ο Άγιος των αισθημάτων, της ανάμνησης και της προσδοκίας.

Σύμφωνα με την παράδοση μάλιστα, οι πιστοί, που επισκέπτονται την εκκλησία του Αγίου Υακίνθου ανάβουν πάντα  δύο κεράκια:
Ένα για την ανάμνηση και ένα για την προσδοκία!
Έλλη Βασιλάκη

Μαρία Πολυδούρη

Μόνο γιατί μ' αγάπησες  


Δεν τραγουδώ παρά γιατί μ' αγάπησες
στα περασμένα χρόνια.
Και σε ήλιο, σε καλοκαιριού προμάντεμα
και σε βροχή, σε χιόνια,
δεν τραγουδώ παρά γιατί μ' αγάπησες.


Μόνο γιατί με κράτησες στα χέρια σου
μια νύχτα και με φίλησες στο στόμα,
μόνο γι' αυτό είμαι ωραία σαν κρίνο ολάνοιχτο
κ' έχω ένα ρίγος στην ψυχή μου ακόμα,
μόνο γιατί με κράτησες στα χέρια σου.


Μόνο γιατί τα μάτια σου με κύτταξαν
με την ψυχή στο βλέμμα,
περήφανα στολίστηκα το υπέρτατο
της ύπαρξής μου στέμμα,
μόνο γιατί τα μάτια σου με κύτταξαν.


Μόνο γιατί όπως πέρναα με καμάρωσες
και στη ματιά σου να περνάη
είδα τη λυγερή σκιά μου, ως όνειρο
να παίζει, να πονάη,
μόνο γιατί όπως πέρναα με καμάρωσες.


Γιατί δισταχτικά σα να με φώναξες
και μου άπλωσες τα χέρια
κ' είχες μέσα στα μάτια σου το θάμπωμα
- μια αγάπη πλέρια,
γιατί δισταχτικά σα να με φώναξες.


Γιατί, μόνο γιατί σε σέναν άρεσε
γι' αυτό έμεινεν ωραίο το πέρασμά μου.
Σα να μ' ακολουθούσες όπου πήγαινα,
σα να περνούσες κάπου εκεί σιμά μου.
Γιατί, μόνο γιατί σε σέναν άρεσε.


Μόνο γιατί μ' αγάπησες γεννήθηκα,
γι' αυτό η ζωή μου εδόθη.
Στην άχαρη ζωή την ανεκπλήρωτη
μένα η ζωή πληρώθη.
Μόνο γιατί μ' αγάπησες γεννήθηκα.


Μονάχα για τη διαλεχτήν αγάπη σου
μου χάρισε η αυγή ρόδα στα χέρια.
Για να φωτίσω μια στιγμή το δρόμο σου
μου γέμισε τα μάτια η νύχτα αστέρια,
μονάχα για τη διαλεχτήν αγάπη σου.

Μονάχα γιατί τόσο ωραία μ' αγάπησες
έζησα, να πληθαίνω
τα ονείρατά σου, ωραίε που βασίλεψες
κ' έτσι γλυκά πεθαίνω
μονάχα γιατί τόσο ωραία μ' αγάπησες.
 
Έλλη Βασιλάκη