Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Πρόσκληση 21ης Συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
 Κρανίδι, 27.09.2019
      Αρ. πρωτ.: οικ. 7450


Προς:
Τακτικά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου
(σύμφωνα με τον πίνακα αποδεκτών)

Θέμα: Πρόσκληση σύγκλησης Δημοτικού Συμβουλίου (άρθρο 74 Ν. 4555/2018)

Παρακαλείσθε, όπως προσέλθετε στη δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία θα λάβει χώρα σε αίθουσα του Γενικού Λυκείου Κρανιδίου του Δήμου Ερμιονίδας στις02.10.2019, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:30, για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης.

1. Έγκριση της υπ’ αρ. 24/2019 (ΑΔΑ: ) απόφασης του Δ.Σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης Αθλητισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Ερμιονίδας με θέμα: «Εισηγητική πρόταση προςτο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ερμιονίδας για την αποζημίωση του Προέδρου του Δ.Σ. της Επιχείρησης»
2. Σχετικά με αίτηση ένταξης σε Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας
3. Ορισμός Προέδρου και Παραγωγικών Τάξεων της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Ερμιονίδας (άρθρο 50 Ν. 1566/1985 και υπ’ αρ. Δ4/86 απόφαση Υπ.Ε.Π.Θ.)
4. Ορισμός μελών Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία«Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Παιδείας Δήμου Ερμιονίδας»
5. Ορισμός μελών του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Ερμιονίδας με την επωνυμία:«Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ερμιονίδας»
6. Ορισμός μελών του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Ερμιονίδας με την επωνυμία:«Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ερμιονίδας»
7. Σχετικά με τον ορισμό μελών στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης τηςΠρογραμματικής Σύμβασης για το έργο: «Κατασκευή κυκλοφοριακού κόμβου στην έξοδο από Κρανίδι προς Πορτοχέλι»
8. Σχετικά με τον ορισμό μελών στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης τηςΠρογραμματικής Σύμβασης για το έργο: «Ολοκλήρωση αποχετευτικού δικτύου Κρανιδίου»
9. Ορισμός μέλους στην Επιτροπή για επανασύνδεση καταναλωτών, των οποίων η παροχή ρεύματος έχει απενεργοποιηθεί λόγω ληξιπρόθεσμων χρεών (ΚΥΑ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/7408/1228/08.02.2018, ΦΕΚ 474Β’/14.02.2018)
10. Αναμόρφωση προϋπολογισμού Δήμου Ερμιονίδας οικ. έτους 2019

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού ΣυμβουλίουΧρήστος Μπαλαμπάνης

Πίνακας αποδεκτών

Ο Καποδίστριας πίστευε ότι θα μπορούσε να κάνει όλους τους ανθρώπους τόσο τίμιους όσο τίμιος ήταν και ο ίδιος

1828–1831, 3 χρόνια κοσμογονίας για την μικρή Ελλάδα, ο μόνος που παρέλαβε χάος και έφτιαξε κράτος, ξεκίνησε ως ιδεολόγος γιατρός στην Κέρκυρα που στις επισκέψεις κατ’ οίκον έβαζε διακριτικά κάτω από το μαξιλάρι του ασθενή χρήματα για τα φάρμακα, ως κυβερνήτης αρνήθηκε μισθό (δείτε τα πόθεν έσχες των σημερινών).
Στην πρώτη περιοδεία του μετά την άφιξη του, ο λαός που είχε συγκεντρωθεί ζητωκραύγαζε όχι μόλις είδε τον Καποδίστρια ντυμένο απλά και κάτισχνο από την ταλαιπωρία αλλά τον ταχυδρομικό διανομέα ονόματι Καρδαρά που ήταν ντυμένος με βελούδινη, χρυσοκέντητη στολή. Ο Κολοκοτρώνης δεν άντεξε και του μίλησε «Και τι θέλεις να κάμνω Θεοδωράκη;» «Η εξοχότης σου να ενδυθεί την κυβερνητική του στολή», έτσι ο Καποδίστριας οδηγήθηκε σε ένα κοντινό χάνι και φόρεσε τη δεύτερη στολή του που ήταν χειρότερη από την πρώτη!
Κυβέρνησε πράγματι αυταρχικά, λες που μέσα στο χάος υπήρχε άλλος τρόπος, δεν εμπιστευόταν κανέναν παρά μόνο συγγενείς και φίλους, σύνταγμα δεν υπήρχε, ο Μαρξ τον αποκαλεί «πολιτικά ανυπόληπτο», στις διαμαρτυρίες απαντούσε «πρώτα δίνεις ψωμί σε αυτόν που πεινάει και μετά πολιτικά δικαιώματα».
Αφηγείται ο ίδιος «…είδα πολλά εις την ζωήν μου, αλλά σαν το θέαμα εδώ εις την Αίγιναν, δεν είδα τι παρόμοιο ποτέ, και άλλος να μην το ιδεί… γυναίκες αναμαλλιάρες, άνδρες με λαβωματιές πολέμου, ορφανά γδυτά κατεβασμένα από τες σπηλιές (…) γέροντες μου ζητούσαν να αναστήσω τους αποθαμένους τους,

Βασίλης Γκάτσος:Αρμοδιότητες και ευθύνες "ων ουκ εστί αριθμός".


Αντιδήμαρχος έχει την ευθύνη των δασών και την προστασία και διαχείριση των υδάτινων πόρων!

Πιστεύω όλοι οι νέοι Αντιδήμαρχοι (όπως πριν οι παλαιότεροι) να μένουν εμβρόντητοι από τις αρμοδιότητες που τους μεταβιβάζει ο Δήμαρχος. Είναι τόσες πολλές και αόριστες που τελικά χάνεται και η έννοια της αρμοδιότητας και της ευθύνης.

Τι ευθύνη μπορεί να έχει για τα Δάση της Ερμιονίδας ένας Αντιδήμαρχος όταν τα δάση (και κτηματολογικά) ανήκουν στο Δημόσιο; Όταν υπάρχει Δασική Υπηρεσία, Πυροσβεστική και τόσες άλλες δημόσιες αρμόδιες υπηρεσίες;
Τι ευθύνη μπορεί να έχει ένας Αντιδήμαρχος για την προστασία και διαχείριση των υδατικών πόρων της Ερμιονίδας, όταν με την Οδηγία 60 της ΕΕ πλήρη αρμοδιότητα, ευθύνη και διαχείριση έχει η Διεύθυνση Υδάτων Περιφέρειας και αρμοδίου Υπουργείου; Όταν και ο Δήμος ελέγχεται από αυτές τις Διευθύνσεις όπως ο κάθε ιδιώτης;
Δήμο αναλαμβάνει να διοικήσει και η Δυνατή Ερμιονίδα, όχι Κράτος.

Με κείμενα, υπουργικές αποφάσεις κ.λ,π. αυτό το μόρφωμα που ξεκίνησε από Καποδίστριας για να γίνει Νέος Κλεισθένης γέμισε με κάθε είδους αρμοδιότητες και ευθύνες τον  Δήμο.
Μου φαίνεται ότι όλοι οι νέοι που αναλαμβάνουν πόστα,  Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων κ.λ.π. δικαίως θα έχουν μείνει άναυδοι μπροστά στη χαώδη κατάσταση των αρμοδιοτήτων και των ευθυνών που αναλαμβάνουν. Ιδιαίτερα οι Πρόεδροι Κοινοτήτων που αναλαμβάνουν ευθύνες τη στιγμή που ο ρόλος τους είναι συμβουλευτικός προς τον Δήμο, ενώ εποπτεύονται και από τον Δήμο.

Ως εκ τούτου είναι απαραίτητο από τις πρώτες μέρες η νέα Δημοτική Διοίκηση να ενεργοποιηθεί, ώστε ο Δήμος να αποκτήσει ISO 9001 όπου όλα θα γίνονται και θα μετριούνται με διαδικασίες και δείκτες και οι υπευθυνότητες αιρετών και προσωπικού (που επιτέλους πρέπει να αξιοποιηθεί και να αναλάβει ευθύνες διοίκησης) θα είναι επί σαφών και συγκεκριμένων πραγμάτων.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερος εχθρός στην οργάνωση και αποτελεσματικότητα από την ασάφεια και την περιπλοκότητα.
Κατά τον γράφοντα τρία πράγματα θα αξιολογήσουν το έργο της Δημοτικής αρχής στο τέλος της τετραετίας: Διοικητική Αναδιοργάνωση του Δήμου, πόσιμο νερό και νερό άρδευσης.
Αν σε αυτά υπάρξει ουσιαστική πρόοδος, άξιες ..... οι αντιμισθίες. Αν όχι, πάμε για τους επόμενους και την επόμενη 4ετία. Σαν τα κουτσούμπια.

Βασίλης Γκάτσος

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Γιώργος Τσεγκής νέος Πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΡ


Δεν "πέρασαν" οι αποφάσεις για αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για το ΣΔΙΤ των σκουπιδιών!

Την κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης με τις διατάξεις του ν.2882/2001 για την απόκτηση της αναγκαίας έκτασης συνολικού εμβαδού 91.050,96 τμ γιο την κατασκευή της ΜΕΑ - ΧΥΤΥ της ΠΕ Λακωνίας, που αποτελεί τμήμα του έργου «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΜΕ ΣΔΙΤ» και η κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης με τις διατάξεις του ν.2882/2001 για την απόκτηση της αναγκαίας έκτασης συνολικού 278.103,70 τμ για την κατασκευή της ΜΕΑ - ΧΥΤΥ της ΠΕ Αρκαδίας που αποτελεί τμήμα του έργου «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΜΕ ΣΔΙΤ» απασχόλησαν το περιφερειακό συμβούλιο. ύστερα, από πολύωρη συζήτηση, τελικά τα θέματα απορρίφθηκαν, αφού μόνο 17 περιφερειακοί σύμβουλοι ψήφισαν υπέρ. 
Την εισήγηση έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ανδρέας Τσουκαλάς.
Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν δεκάδες πολίτες από την Αρκαδία και τη Λακωνία.
Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε η Δήμητρα Λυμπεροπούλου.
ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

26η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Ημέρα μνήμης για την Ερμιόνη26η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Ημέρα μνήμης για την Ερμιόνη (2ο)

Γιάννης Σπετσιώτης – Τζένη Ντεστάκου

Ημέρα μνήμης για όλους τους Ερμιονίτες η σημερινή! Πριν από 71 χρόνια, στις 26 Σεπτεμβρίου 1943, βυθίστηκε από τις βόμβες των γερμανικών αεροπλάνων το θρυλικό αντιτορπιλικό «Βασίλισσα Όλγα», στο Πόρτο Λακκί της Λέρου. Μεταξύ των 70 μελών του ηρωικού πληρώματος, που βρήκαν «υγρό τάφο» στο βυθό του Αιγαίου, ήταν και «ο δικός μας» ήρωας, ο Αργύρης Ιωαν. Στεργίου.
Όταν το θλιβερό μαντάτο έφτασε στο σπίτι του Αργύρη, στα Μαντράκια, οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν ήσαν συγκλονιστικές, βγαλμένες, θαρρείς, από αρχαία τραγωδία. Η καλή μου φίλη, Ελένη Στεργίου, κόρη του αείμνηστου Διονύση Στεργίου, αδελφού του Αργύρη, ξεδίπλωσε με ιδιαίτερη συγκίνηση τις τραγικές αυτές στιγμές, όπως τις θυμόταν από τις διηγήσεις των δικών της ανθρώπων.
Μόλις το έμαθε η γιαγιά, μου είπε, που έχω και τ’ όνομά της, μέσα σε λίγα λεπτά κατέρρευσε,  έφτασε στα όρια της τρέλας, όπως λέμε. Ο πόνος της μάνας, όταν αποχωρίζεται παντοτινά το σπλάχνο της, είναι ασύλληπτος, αβάσταχτος. Το σπίτι δεν τη χωρούσε. Με το κεφάλι σκυφτό, τα μάτια χαμηλωμένα -βρύσες που γρήγορα στέρεψαν, με λόγια λιγοστά, φαρμακωμένα, χαμένη στις σκέψεις της, περνούσε ώρες πολλές αγκαλιά με τη φωτογραφία του γιου της, «μη μένει το παιδί μου μόνο», καθώς μονολογούσε. Δεν ήθελε να βλέπει κανέναν και τίποτε απ’ αυτά που της θύμιζαν τον Αργύρη της και της έδιναν χαρά. Πόνος αβάσταχτος, οδύνη, κενό… Το σπίτι της, με τα σκαλιστά ταβάνια και τους ζωγραφιστούς τοίχους, βάφτηκε ολόκληρο, μαύρο και γκρι, ευθύς σαν «έφυγε» ο Αργύρης.
Θυμάμαι κι εγώ, μέχρι τελευταία, την πίσω πόρτα του σπιτιού τους, απέναντι απ’ του κυρ-Απόστολου, με τη μαύρη φάσα -ένδειξη πένθους... Πολύ γρήγορα η χαροκαμένη μάνα, μη μπορώντας να αντέξει το χαμό του παιδιού της, έφυγε από την Ερμιόνη και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.

Φίλοι μας,
Χρέος των εκπαιδευτικών, που υπηρετούν στα σχολεία της Ερμιόνης και ιδιαίτερα των ντόπιων Ερμιονιτών, κάθε χρόνο τέτοια μέρα να «ανασύρουν από τον βυθό του Αιγαίου» αυτό το ένδοξο και συγκινητικό κεφάλαιο της νεότερης τοπικής μας Ιστορίας. Να το παρουσιάζουν με τον σεβασμό που αρμόζει αλλά και με τον προσφορότερο τρόπο στους μαθητές τους αξιοποιώντας κάθε στοιχείο και μέσο. Κρίνεται σκόπιμη η επίσκεψη των μαθητών στο Ηρώον της πόλης μας και ο εντοπισμός του ονόματος του Αργύρη Ιωαν. Στεργίου ανάμεσα σε εκείνα των πεσόντων «υπέρ πατρίδος». Υποχρέωση όλων μας να έχουμε συλλογική μνήμη και να τη σεβόμαστε! 


ΣΗΜ. Οι φωτο είναι από το μνημείο πεσόντων στο Λακκί της Λέρου.


26η Σεπτεμβρίου, ημέρα μνήμης για την Ερμιόνη26η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Ημέρα μνήμης για την Ερμιόνη 

Σαν σήμερα, πριν από 70 χρόνια, στις 26 Σεπτεμβρίου του 1943, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, βυθίστηκε στο Λακκί της Λέρου από τις βόμβες γερμανικών αεροπλάνων, το ένδοξο αντιτορπιλλικό του ελληνικού στόλου, «Βασίλισσα Όλγα». Μεταξύ των 70 μελών του ηρωικού πληρώματος που χάθηκαν, ήταν και ο «δικός μας» ήρωας, Αργύρης Στεργίου. Θεωρούμε πως κάθε τέτοια μέρα οι ιερείς του τόπου μας, κατά τη Θεία Λειτουργία, θα πρέπει να μνημονεύουν το όνομα του Αργύρη που έπεσε «υπέρ πατρίδος» και οι εκπαιδευτικοί να ενημερώνουν τους μαθητές τους, στο πλαίσιο της τοπικής ιστορίας.
Η μνήμη του Αργύρη ας είναι αιωνία και δοξασμένη!

ΣΗΜ.
Με αφορμή ένα βιβλίο η δεύτερη επετειακή αναφορά στο «δικό μας» ήρωα.
1.  «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ» - ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΛΙΚΟΥ
     Γραμμένο από τον Αχιλλέα Α. Κύρου και εκδοθέν το 1946, το βιβλίο των 191 σελίδων «είναι καρπός της φιλικής συνεργασίας του συγγραφέως με τους ναυτικούς της Όλγας», καθώς ο ίδιος σημειώνει στον πρόλογό του. Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί, καθώς περιέχει σημαντικές ιστορικές πληροφορίες και συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό. 

2.  Πρώτη ανάρτηση την 3η Σεπτεμβρίου 2012
«Φθινόπωρο ήταν και τότε. Σεπτέμβρης μήνας…»


Γιάννης Σπετσιώτης – Τζένη Ντεστάκου

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Απόλλων Γλύκας συμμετέχει στις «ΕΚΛΕΚΤΙΚΕΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΕΣ»

Εγκαίνια: Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 19:30
       Στην αίθουσα τέχνης «ε κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου» πραγματοποιείται η έκθεση με τίτλο «ΕΚΛΕΚΤΙΚΕΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΕΣ» μέρος Α’: χώρος - ανθρώπινα τοπία.

 Παρουσιάζονται εικόνες χειρωνακτικής επεξεργασίας υλικών και μέσων σε μια συνύπαρξη διαφορετικών αποτυπώσεων ενός ευρέος ανθρώπινου τοπίου - χώρου.

  Το «βλέμμα», φορέας μνήμης μέσα από ποικίλα γεγονότα, αποκαλύπτει τις αισθητικές φράσεις των επτά καλλιτεχνών σε μια αρμονική συνεργασία, θέτοντας ανοιχτά ερωτήματα της έρευνάς τους στον παρατηρητή.


 

Απόλλων Γλύκας

Κορνήλιος Γραμμένος

Νικολέττα Κατσαμπέρη

Νίκος Παπαδημητρίου

Ηλίας Σιψάς

Κώστας Τσώλης
 
Ευάγγελος Χατζής
 
Εγκαίνια: Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 19:30

Διάρκεια: 20 Σεπτεμβρίου – 12 Οκτωβρίου 2019


 
Facebook
Website