Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ..... ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ.

ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ..... ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ.

Του Βασίλη Γκάτσου
Βλέπω ότι επανέρχονται στο προσκήνιο σωτήριες ιδέες για την Ερμιονίδα, του τύπου «ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται».

Μία εξ αυτών και μάλιστα πολύ παλιά είναι οι περιβόητες διαδρομές και πορείες μέσα στο τοπίο μας που θα ενώνουν τις φυσικές μας ομορφιές με τους αρχαιολογικούς μας χώρους, τα κάστρα και τα μοναστήρια μας, τους ανεμόμυλους και τους υδρόμυλους, τις γκρεμήλες και τα φαράγγια μας, τα δάση των βένιων μας και των πεύκων, τα γραφικά χωριά και τ’ ακρογιάλια μας. Όχι για να βολτάρουν οι ντόπιοι, αλλά για να γεμίσουν από τουρίστες ειδικού τουρισμού (που προφανώς εναγωνίως περιμένουν στην ουρά για να γίνουν τα απαραίτητα έργα) που, πότε με το σακίδιο στον ώμο, πότε με το ποδήλατο, πότε με ανεμόπτερα και με γάντζους ορειβασίας θα οργώνουν την Ερμιονίδα και κάθε τόσο από την πολύ ευχαρίστηση θα βγάζουν ένα ευρώ και θα μας το δίνουν ή θα τους έχουμε βάλει ανά χιλιόμετρο παγκάρι να το ρίχνουν μέσα.

Μα αυτά τα έχουμε εδώ και χρόνια αλλά αμφιβάλλω αν ένας στους 100 μόνιμους κατοίκους τα ξέρει και ένας στους 1000 τα έχει περπατήσει.

Και εξηγούμε:

Φεύγεις με τα πόδια από Ερμιόνη, πας μια θαυμάσια διαδρομή μέσα από τους ελαιώνες μας, φτάνεις στο Καταφύκι, επισκέπτεσαι τη σπηλιά του Ντούλτσου, κάνεις στάση στο μυθικό φαράγγι της Περσεφόνης, περνάς μέσα από το φαράγγι, φωνάζεις δυνατά ΔΑ ΜΑ ΤΕΡ ! για να ακούσεις τη λέξει ολόκληρη από τον αντίλαλο όπως θέλει και ο θρύλος και βγαίνεις στα Παπούλια. Εκεί σε περιμένει θείος τόπος για ξεκούραση. Αμέσως μετά παίρνεις τον χωματόδρομο προς Ηλιόκαστρο, περνάς από τον υδρόμυλο και φτάνεις. Άμα θέλεις τρως κατσικάκι και τα συμπαραμαρτούντα. Μετά παίρνεις τον χωματόδρομο και πας προς Αδέρες περνώντας μπροστά από τους αρχαίους Ειλεούς. Έχεις δύο επιλογές:

1. Παίρνεις τον χωματόδρομο προς Χώριζα. Επισκέπτεσαι το κάστρο της και αν έχεις κέφι ανεβαίνεις

Βρέθηκε η «Νέα Γη», να φεύγουμε σιγά σιγά ..

Αστρονόμοι εντόπισαν για πρώτη φορά έναν πλανήτη με συνθήκες που ευνοούν 100% την ύπαρξη ζωής.

Για πρώτη φορά στα χρονικά της αστρονομίας εντοπίστηκε πλανήτης με περιβαλλοντικές συνθήκες που βρίσκονται στη «ζώνη Goldilocks» - δηλαδή ευνοούν την ύπαρξη ζωής, καθώς βρίσκονται σχετικά κοντά στις αντίστοιχες της Γης.

Ο πλανήτης, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το άστρο Γκλιέζ 581, βρίσκεται σε απόσταση 195 τρισεκατομμυρίων χιλιομέτρων (20 ετών φωτός) από τη Γη (επομένως ένα σκάφος αποικισμού θα χρειαζόταν να αποτελεί «σκάφος γενεών» ή «σκάφος- κιβωτό», με τους επιβάτες σε κάποιου είδους κατάσταση καταστολής). Πιθανώς διαθέτει βραχώδη επιφάνεια, ατμόσφαιρα και νερό, έχει το μέγεθος περίπου του δικού μας, θα μπορούσε να είναι κατοικήσιμος λόγω της κατάλληλης θερμοκρασίας του.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πάρα πολλοί, ίσως 20 έως 40 δισεκατομμύρια «γήινοι» εξωπλανήτες υπάρχουν μόνο στο γαλαξία μας και σιγά-σιγά θα ανακαλύπτονται, καθώς εντείνεται η σχετική αστρονομική έρευνα.

Ο πλανήτης κάνει μία περιστροφή γύρω από το άστρο του συστήματός του ανά 37 ημέρες, μαζί με άλλους πέντε εξωπλανήτες (είναι το μεγαλύτερο εξωπλανητικό ηλιακό σύστημα, μετά το δικό μας,

Διορισμοί: Εκμαύλισαν τον λαό, ζητούν και τα ρέστα

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ
Αυτή η συζήτηση σχετικά με το ποιοι διόρισαν ποιους και πόσους στην Ελλάδα καταντά τουλάχιστον αηδιαστική. Εξίσου αηδιαστική είναι και η προσπάθεια να ρίχνει ο ένας τα βάρη στον άλλο – κυρίως όταν αυτή η προσπάθεια προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ που έμεινε πολλά χρόνια στην εξουσία και αν σκόπευε να αλλάξει κάτι θα το είχε κάνει.

Συνέβη, όμως, το ακριβώς αντίθετο. Τα στοιχεία, που δεν αμφισβητούνται, δείχνουν πως όχι μόνο δεν έγινε καμιά προσπάθεια, αλλά οργανώθηκε μια ολόκληρη επιχείρηση υφαρπαγής ψήφων, με τον λογαριασμό να πηγαίνει πάντα στους φορολογούμενους.

Και δεν αποτελεί επιχείρημα ότι επί ΠΑΣΟΚ δημιουργήθηκε το ΑΣΕΠ. Διότι από το 1994 (νόμος 2190) που ψηφίστηκε ο νόμος για το ΑΣΕΠ μέχρι το 2004, επινοήθηκαν 49 τροποποιήσεις του, προκειμένου να εξυπηρετηθούν κομματικά ρουσφέτια.

Παράλληλα, επινοήθηκε και ο θεσμός των συμβασιούχων, με στρατιές ανθρώπων να τελούν επί χρόνια υπό ομηρία, χωρίς βέβαια να έχουν περάσει από την βάσανο του ΑΣΕΠ. Σύμφωνα δε με όλες τις εκθέσεις του ΑΣΕΠ, από το 2001 ως το 2003 σημειώθηκαν σταθερά παράνομες προσλήψεις με συνάψεις συμβάσεων έργου.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι περισσότερες προσλήψεις έγιναν τα έτη 1995, 1996, 2000, 2002 και 2003, ενώ το 2001 υπήρξε η χρονιά που εμφάνισε περισσότερες προσλήψεις ακόμη και από το ολυμπιακό 2004 – προφανώς λόγω των υποσχέσεων που είχαν δοθεί στις εκλογές του 2000.

Αυτό στάθηκε δυνατόν επειδή είχε ψηφιστεί ο νόμος 2839 του 2000, με τον οποίο, σύμφωνα με έγγραφα του ίδιου του ΑΣΕΠ «επήλθαν νέες σημαντικές μεταβολές στο σύστημα προσλήψεων του ΑΣΕΠ προς την κατεύθυνση περαιτέρω εξασθένισης των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων του».

Αθώα είναι όλα αυτά; Συνέβησαν επειδή τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν άντεχαν στις πιέσεις των ψηφοφόρων τους και τελικά υπέκυπταν; Δεν υπήρχε καμιά σκοπιμότητα;

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΟΥΚΙΣΣΑ - Στον ουρανό ειν' ένα αστέρι

                        

"Οδύσσεια προς την ελευθερία"

"Οδύσσεια προς την ελευθερία, 1928-1964"- Βιογραφία του Γιώργου Μπίζου, από της "Εκδόσεις Καστανιώτη"

Η δική του "Οδύσσεια" ξεκινά το 1941, όταν σε ηλικία δεκατριών ετών φεύγει από το Βασιλίτσι Μεσσηνίας μαζί με τον πατέρα του, δήμαρχο τότε του χωριού, σε μία βάρκα για να φυγαδεύσουν στην Κρήτη επτά Νεοζηλανδούς στρατιώτες, που είχαν σώσει με κίνδυνο της ζωής τους. Αντί για τη Μεγαλόνησο, φτάνουν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου τους μετέφερε ένα βρετανικό πλοίο, που τους περισυνέλεξε ύστερα από μία φοβερή τρικυμία. Και από εκεί στη Νότια Αφρική, όπου συνέδεσε τη ζωή του με τη μοίρα του λαού της αφρικανικής αυτής χώρας.

Σήμερα το όνομά του στη Νότια Αφρική έχει γίνει θρύλος, αφού ταυτίζεται όχι μόνο με τους αγώνες των μαύρων κατά του νοτιοαφρικανικού απαρτχάιντ, αλλά και με τον αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων, παγκοσμίως. Ο λόγος για τον Γιώργο (Τζορτζ) Μπίζος, ιδρυτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Νομικών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Νότια Αφρική και δικηγόρο του Νέλσον Μαντέλα, η βιογραφία του οποίου, με τίτλο "Οδύσσεια προς την ελευθερία, 1928 - 1964. Από το Βασιλίτσι Μεσσηνίας στην υπεράσπιση του Νέλσον Μαντέλα", κυκλοφόρησε

Χαιρετισμοί

             

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Ανακύκλωση στο Δήμο Κρανιδίου

ermionida1
Ο Δήμος Κρανιδίου μετά την εγκατάσταση του δεματοποιητή, ο οποίος κατήργησε τις χωματερές, προχώρησε κατόπιν συνεχών και επίπονων προσπαθειών του Δημάρχου κ. Δημήτρη Σφυρή, στην Ανακύκλωση χαρτιού, αλουμινίου, γυαλιού, πλαστικού και λευκοσίδηρου, δημιουργώντας εικοσιπέντε (25) σταθμούς μονών, διπλών και τριπλών μπλε κάδων ανακύκλωσης στον Δήμο Κρανιδίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύμβαση που έχει υπογραφεί πριν 7 μήνες, μεταξύ Δήμου Κρανιδίου και Ανταποδοτικής Εταιρίας Ανακύκλωσης, δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη και ο Δήμος με δικούς του πόρους υλοποιεί τον σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων. Επίσης σε συνεργασία με το μέλος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Νομού Αργολίδας και δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Ερμιόνης κ. Γεώργιο Μήτσου, σχεδιάζουν την επέκταση της ανακύκλωσης στον Δήμο Ερμιόνης.

Τα σημεία που οι δημότες θα μπορούν να αποθέτουν τα ανακυκλώσιμα υλικά είναι τα εξής:

ΚΡΑΝΙΔΙ

· Πλατεία Παπαρσένη

· Διχάλα Ανόδου – Καθόδου

· Ιερός Ναός Παναγίας (Φανάρι)

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

στο ΝΑΥΠΛΙΟ, Σάββατο: 2 & 3 / 10 / 2010

Διεθνής συνάντηση με θέμα «υπάρχει κάποιος κόσμος έξω από την εικόνα»
 Στα πλαίσια της XIIης διεθνούς συνάντησης της εταιρείας Φίλων του Atelier du roman της Αίθουσας Τέχνης Ναυπλίου και του γαλλικού λογοτεχνικού περιοδικού L’ Atelier du roman με την αιγίδα της ΔΕΠΑΝ στο Ναυπλιο 2 και 3 Οκτωβρίου 2010 στο Τριανόν με θέμα «υπάρχει κάποιος κόσμος έξω από την εικόνα» ή «το μυθιστόρημα μπροστά στην πανταχού παρούσα εικόνα»

Συμμετέχουν 13 συγγραφείς από έξι χώρες.
Έναρξη Σάββατο 2/10/10 ώρα 10.00 μμ

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ (επετειακό)

28/9/1828, Πόρος: ψήφισμα Καποδίστρια (ταχυδρομικόν)
ΕΛΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ

   28 Σεπτεμβρίου 1828σύγχρονη Ταχυδρομική Υπηρεσία
(με ψήφισμα του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, που εκδόθηκε στον Πόρο)
Η ιστορία του ταχυδρομείου ακολουθεί την ιστορία του πολιτισμού: με την εμφάνιση των οργανωμένων κοινωνιών, προέκυψε η ανάγκη επικοινωνίας μεταξύ τους• για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν αγγελιοφόροι, οι οποίοι μετέφεραν προφορικά μηνύματα. Με την πάροδο του χρόνου, την ανάπτυξη του πολιτισμού και την επινόηση της γραφής - πρώτα με ιδεογράμματα και αργότερα με αλφάβητο - είχαμε ως αποτέλεσμα οι αγγελιοφόροι αντί να μεταφέρουν μόνο προφορικά μηνύματα, να παραδίδουν και υλικά αντικείμενα (πέτρες, φύλλα ή φλοιούς δένδρων, δέρματα ζώων, περγαμηνές κτλ), πάνω στα οποία ήταν γραμμένα τα μηνύματα με διάφορους τρόπους. Τότε γεννιέται το ταχυδρομείο, με την έννοια της μεταφοράς ενός αντικειμένου πάνω στο οποίο έχουν αναγραφεί ανακοινώσεις.

Εμφανίζονται οι ταχυδρόμοι, που δεν μεταδίδουν οι ίδιοι τις ειδήσεις - όπως γίνεται με τους αγγελιοφόρους - αλλά μεταφέρουν τα γραμμένα αντικείμενα, ίχνη των οποίων έχουν βρεθεί στην Κίνα, την Αίγυπτο, την Ασσυρία και τη Βαβυλωνία, χώρες στις οποίες λειτουργούσαν αποκλειστικά και μόνον για την εξυπηρέτηση κρατικών αναγκών. Η πρώτη κανονικά οργανωμένη ταχυδρομική υπηρεσία, με αναφορά ιστορικών συγγραφέων (Ηρόδοτος, Ξενοφώντας), συγκροτήθηκε από το

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΛΕΓΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ (συνέχεια)

ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΛΕΓΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ (συνέχεια)

Έχουμε και λέμε:
Δήμαρχος: 3600 € Χ 14 μήνες = 50400 €
Αντιδήμαρχοι: 1800 € Χ 4 αντιδήμαρχοι Χ 14 μήνες = 100800 €
Πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων: 1440 € Χ 3 πρόεδροι δ. σ. Χ 14 μήνες = 60480 €

ΣΥΝΟΛΟ: 211680 €

Σε αυτό το ποσό πρέπει να προστεθεί ένα 30% από έξοδα κίνησης και παραστάσεως κ.λ.π.: 211680 Χ 1.3 = 275 184 €

ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ: 275 184 €

Θεωρούμε φυσικά ότι οι Πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων ( 5 χωριών) δεν θα παίρνουν μισθό (πράγμα που δεν το πιστεύω).

Το ανωτέρω τελικό σύνολο είναι το ΕΛΑΧΙΣΤΟ κόστος της εκλεγμένης Διοίκησης Δήμου Ερμιόνης.

Σε αυτό πρέπει να προστεθούν τα έξοδα παραστάσεως και οι αμοιβές θέσεων που θα αναλάβουν. Μαζί με αυτά εγώ θεωρώ ότι το ΕΤΗΣΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΛΕΓΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ θα υπερβεί τις 400 000 € και πιστεύω ότι δεν θα διαψευστώ.

Το θεωρώ εξαιρετικά υψηλό. Δεν νομίζω ότι υπάρχει διευθυντικό στέλεχος ιδιωτικής επιχείρησης

Αντιμισθίες αιρετών, αρμοδιότητες

Για να μαθαίνουμε..

Αναρτήθηκε απο ΛΑΜΠΗ ΒΑΘΗ

Η αντιμισθία του Δημάρχου Ερμιονίδας θα είναι ισόποση με το 60% των αποδοχών του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου (περίπου 3600 ευρώ το μήνα). Οι αντιδήμαρχοι θα λαμβάνουν το 50% της αντιμισθίας που αναλογεί στο δήμαρχο (1800 €), ενώ οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων θα λαμβάνουν το 40% αυτής (1440 €).

Στον πρόεδρο του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας παρέχονται από το δήμο έξοδα κίνησης, που ορίζονται με υπουργική απόφαση.

Οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι, καθώς και οι πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων και οι σύμβουλοι που έχουν περισσότερα από ένα αξιώματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, λαμβάνουν τις απολαβές μόνο από ένα αξίωμα.

Οι δήμαρχοι σε περιοχές άνω των 10.000 κατοίκων θα πρέπει να αναστείλουν κάθε επαγγελματική δραστηριότητα

Ο Νόμος θέλει τον ΔΗΜΑΡΧΟ, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Του επιτρέπει αν παίρνει από το κύριο επάγγελμά του αποδοχές, να τις διατηρήσει ή να συγκρίνει ποια αποζημίωση δικαιούται ως Δήμαρχος και να επιλέξει μία πηγή εισοδήματος.
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας:
– Συμμετέχει στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου στις οποίες καλείται υποχρεωτικά με δικαίωμα έκφρασης γνώμης για θέματα που αφορούν την κοινότητα.

- Εποπτεύει τη συντήρηση του δικτύου εσωτερικής και αγροτικής οδοποιίας.

Η ανάπτυξη του Καραγκιόζη

Tου Πασχου Mανδραβελη  kathimerini
  Μια πολύ διδακτική παραβολή για την ελληνική ανάπτυξη διά τής κατανάλωσης παραθέτει στα σχόλια των άρθρων της «Κ» ο αναγνώστης κ. Ν. Γιαννούλης. Είναι «η ιστορία από τον Καραγκιόζη που μαζί με τον Χατζηαβάτη θέλησαν να γίνουν έμποροι. Δανείστηκαν λεφτά και αγόρασαν μια νταμιτζάνα ούζο που θα το πωλούσαν προς 1 δραχμή το ποτήρι. Ομως, ο Χατζηαβάτης είχε πάνω του μία δραχμή. Την έδωσε στον Καραγκιόζη και ήπιε ένα ποτήρι ούζο. Μετά ο Καραγκιόζης την έδωσε στον Χατζηαβάτη και ήπιε και αυτός άλλο ένα ποτήρι ούζο και μετά πάλι το ίδιο. Ετσι χωρίς να το καταλάβουν άδειασαν όλη την νταμιτζάνα, χωρίς βεβαίως να έχουν πουλήσει τίποτα και όταν ήρθε ο δανειστής των χρημάτων δεν είχαν να ξεπληρώσουν το χρέος...».
  Ο μέγας της ανάπτυξης κλαυθμός παίζεται καθ’ εκάστην στα βραδινά δελτία των κατ’ ευφημισμόν ειδήσεων. Ενα ερώτημα κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα: «Πού είναι η ανάπτυξη; Γιατί δεν υπάρχει ανάπτυξη;» Λες και η ανάπτυξη είναι κάτι που διατάσσεται ή φύεται στους τηλεοπτικούς αγρούς που καθημερινώς αγοράζουμε. Το πραγματικό ερώτημα που υποκρύπτει ο κλαυθμός είναι άλλο και το θέτουν άπαντες οι κρατικοδίαιτοι της επικράτειας, οι συνήγοροι των μεταπρατών και οι συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ: πού είναι τα λεφτά του κράτους για να συνεχιστεί η κυκλοφορία της δραχμής από τον Χατζηαβάτη στον Καραγκιόζη και τανάπαλιν;

Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι «πού βρίσκεται η ανάπτυξη;», αλλά «ποια ανάπτυξη θέλουμε και με

Tospirto

 Η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους δεν πτόησε κανέναν από τους παρευρισκόμενους καπνιστές.
 Μεσημέρι Δευτέρας στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο Λάκης Λαζόπουλος και οι συνεργάτες του στο νέο σάιτ tospirto.net μάς υποδέχονται για να μας εξηγήσουν τι ακριβώς ετοιμάζονται να κάνουν. «Το ίντερνετ κλείνει τους ανθρώπους στο σπίτι, όμως εμείς φιλοδοξούμε να τους βγάλουμε έξω», δηλώνει η διευθύντρια του site, Άννα Βλαβιανού. Πρόκειται για μια ιστοσελίδα πολιτισμού, έτσι συστήνεται, και τον πρώτο λόγο έχει το θέατρο – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα προβάλλονται και οι υπόλοιπες μορφές τέχνης. «Οι θεατρικές παραστάσεις δεν καταγράφονται. Εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτό ακριβώς», εξηγεί ο Λάκης και συνεχίζει: