Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

Υβριδική παρουσίαση του βιβλίου «Φιλέορτο Βασίλειο, Δημόσιες εορτές και εθνικές επέτειοι κατά την Οθωνική περίοδο»

 


Η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου (Παράρτημα Ναυπλίου), ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας (ΣΦΑ) και οι Εκδόσεις Gutenberg παρουσιάζουν στο Ναύπλιο το βιβλίο των Παναγιώτη Κιμουρτζή και Άννας ΜανδυλαράΦιλέορτο Βασίλειο, Δημόσιες εορτές και εθνικές επέτειοι κατά την Οθωνική περίοδο.

Για το βιβλίο

Ένας ξένος ταξιδιώτης που θα παρεπιδημούσε για έναν χρόνο στην Αθήνα, το 1847 για παράδειγμα, θα παρευρισκόταν, εκών άκων, σε πολλαπλούς δημόσιους εορτασμούς. Ο ταξιδιώτης μας, τις ημέρες των εορτασμών, θα ξυπνούσε την αυγή από είκοσι έναν κανονιοβολισμούς, ενώ εωθινά άσματα θα ακούγονταν σε διάφορα μέρη της πόλης από τις στρατιωτικές μπάντες. Αργότερα, θα παρασυρόταν από τη βοή του πλήθους και, ενδεχομένως, θα έφτανε στον ναό της Αγίας Ειρήνης. Εκεί, θα μπορούσε να παρατηρήσει όλη την πολιτική,

Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης Δελτίο τύπου

 


Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ επισκέφθηκε το ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ




 Το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ επισκέφθηκε το ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ(Παλαιά Βουλή).


Ξεναγηθήκαμε από το φιλόξενο προσωπικό του Μουσείου,ζήσαμε όλη την ιστορία της Ελλάδας μας, αισθανθήκαμε δυνατοί και υπερήφανοι. Τι θησαυρούς στεγάζουν τα Μουσεία μας!!!

Παρακολουθήσαμε στη συνέχεια θεατρική παράσταση το <<Τερπνόν μετά του ωφελίμου  >>

Ανακοίνωση | Εταιρεία Μελετών Ερμιονίδος



 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: 

Ύστερα από τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν, ύστερα από την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του σωματείου μας & ύστερα από τη συγκρότηση σε σώμα του νεοεκλεγμένου Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και της Εξελεγκτικής Επιτροπής, προέκυψαν τα παρακάτω αποτελέσματα.
Ευχαριστούμε θερμά, εκείνους που μας τίμησαν με την ψήφο τους και καλωσορίζουμε στην "Εταιρεία Μελετών Ερμιονίδος", τα νέα μας μέλη που ψηφίστηκαν στις εκλογές, την Αθανασία Παυλίδου, την Παναγιώτα Κασνέστη αλλά και τον Παναγιώτη Παπαμιχαήλ στη σύσταση της Εξελεγκτικής Επιτροπής, ευχόμενοι: "Καλή θητεία" ! 

«ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΟΣ» Δελτίο τύπου



 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΕΜΕ

Χθες η «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΟΣ» έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα της στην αίθουσα του εστιατορίου του κ. Γανώση και ακολούθησαν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ.

 Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα μέλη μας, τους συνδρομητές μας και όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Να ευχαριστήσουμε τον κ. Ι. Γανώση για την παραχώρηση του πολύ όμορφου χώρου του και τον Δημοσιογράφο, αλλά και μέλος, συνδρομητή και αρθρογράφο  Σταμάτη Δαμαλίτη που κάλυψε την εκδήλωση.

Η ΕΜΕ εκδίδει το Περιοδικό  με τον τίτλο «Στην Ερμιόνη άλλοτε και τώρα» από το 2009 και αποτελεί τον εύ-χυμο καρπό της άδολης αγάπης κι έγνοιας για τον τόπο, της ομάδας που το υπηρετεί. 

Μια χούφτα παθιασμένων ανθρώπων των γραμμάτων και του πολιτισμού, που καταγράφει την ιστορία,  τον πνευματικό πλούτο, την κοινωνική ζωή και δραστηριότητες των κατοίκων του άλλοτε, που αποτελούν σπουδαία πολιτιστικά λείψανα.

Αυτοαποκαλείται περιοδικό, αλλά αποτελεί κιβωτό που συλλέγει τη μνήμη, συλλέγει εικόνες, φωτογραφίες, γεγονότα, κείμενα με σκοπό να τα διασώσει.

Δημιουργεί συνενώσεις έμπνευσης και δημιουργικότητας, καθώς «παρελαύνουν» αρθρογράφοι με ποικίλα αναγνώσματα.

Όταν ανοίγουμε ένα καινούργιο τεύχος, η απόλαυση των τυπωμένων σελίδων είναι απέραντη, καθώς και η ικανοποίηση γιατί η δουλειά είναι πολλή.

 Το τοποθετείς στη βιβλιοθήκη ως υποκείμενο όχι ως αντικείμενο. 

Από τις σελίδες του πέρασαν μεγάλα αφιερώματα για δημιουργούς και προσωπικότητες.

Λένε πώς το χαρτί αποτελεί παρελθόν. Λένε πώς τα περιοδικά δεν υπάρχουν, -και όντως, ίσως να είναι και το μοναδικό που εκδίδεται στον Νομό μας-ότι το χαρτί δεν χρειάζεται γιατί ο κόσμος πιά διαβάζει ψηφιακά, μιας και το άυλο διαδίκτυο έχει σαρώσει. 

Όπως και να έχει ο γραπτός μας λόγος θα συνεχίσει να αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας, ανταλλαγής απόψεων, πληροφοριών και γνώσεων.

Επίσης πολύ σημαντικές μας δράσεις αποτελούν τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους συνεργαζόμενοι με τον Ερμιονικό Σύνδεσμο και το Μουσείο παιχνιδιών, με τη Βιβλιοθήκη, με τη ΧΟΕΡ.

 Ευχαριστούμε και πάλι και ευχόμαστε μια καλή και δημιουργική χρονιά σε όλους γεμάτη υγεία σωματική και πνευματική.

 Για το ΔΣ της ΕΜΕ η Πρόεδρος

Βιβή Σκούρτη

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024

Χωρίς δρόμο Δερβενάκια - Ναύπλιο - Ίρια - Κρανίδι, δρόμο σαν την Αμβρακία Οδό, μέλλον γιοκ!


 "Με τον νέο αυτοκινητόδρομο η διαδρομή Λευκάδα-Αθήνα θα μειωθεί σε περίπου 3 ώρες και 20 λεπτά, ενώ θα μειωθούν αντίστοιχα και οι αποστάσεις προς Άκτιο Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα. Ο νέος οδικός άξονας μήκους 48,5 χιλιομέτρων έχει χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητόδρομου και διαθέτει 2 λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας."


Αθήνα - Λευκάδα, περίπου 340 χιλιόμετρα, σε 3 ώρες και 20 λεπτά, μέση ταχύτητα 102 χιλ/ώρα. Δεδομένου ότι σχεδόν σε όλη τη διαδρομή τα όρια ταχύτητας κυμαίνονται από 100 έως 130 χιλ//ώρα, ο οδηγός φτάνει σε χρόνο 3 ώρες και 20 λεπτά στη Λευκάδα, τηρώντας πλήρως τα σήματα ορίων ταχύτητας της Τροχαίας

Αθήνα - Κρανίδι είναι 165 χιλιόμετρα, μόνο τα 50 έχουν όριο ταχύτητας 100  έως 130, ενώ από τα υπόλοιπα μέγιστο 80 για λίγα χιλιόμετρα και περί τα 60 χιλιόμετρα διαδρομής έχουν όριο τα 50 γιατί περνά ο δρόμος μέσα από κατοικημένες περιοχές, ή περιοχές με πολλές στροφές, πτώσεις λίθων, διασταυρώσεις κ.λ.π. κ. λ.π. Αν τηρηθούν ακριβώς τα όρια ταχύτητας τότε Αθήνα - Ερμιόνη είναι 4 ώρες και μέση ταχύτητα  41 χιλ/ώρα!
Ναι, αλλά πως ένας κάνει 2 ώρες και 30 λεπτά; Δηλαδή μέση ταχύτητα 66 χιλ/ώρα; Τρέχοντας του σκοτωμού στην Εθνική, τρέχοντας του σκοτωμού στον υπόλοιπο δρόμο και τηρώντας περίπου τα όρια μόνο όταν περνά από ένα δύο οικισμούς στην Κορινθία δηλαδή για όχι πάνω από 5 χιλιόμετρα.
Όμως είτε ταξιδεύοντας 4 ώρες, είτε 2 ώρες και 30 λεπτά, το βέβαιο είναι ότι βγαίνεις .... κουδούνι από το αμάξι! Όλοι οι επισκέπτες που πρωτο έρχονται στην Ερμιονίδα το πρώτο που λένε είναι: μα τι δρόμος είναι αυτός!

Η Ριβιέρα - Ερμιονίδα, συγκοινωνιακά βρίσκεται ... πίσω από τις λάσπες, τουτέστιν τριτοκοσμική Ριβιέρα.

Βασίλης Γκάτσος