Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Τ. Λάμπρου: Η αφαλάτωση των υφάλμυρων γεωτρήσεων θα προκαλέσει ερημοποίηση της Ερμιονίδας


Η αφαλάτωση των υφάλμυρων γεωτρήσεων θα προκαλέσει ερημοποίηση της Ερμιονίδας

Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες,
Στις 8 Σεπτεμβρίου 2017, ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δημήτρης Σφυρής είχε ανακοινώσει στο αγαπημένο του facebook ότι:
«Δρομολογείται η μονάδα αφαλάτωσης από υφάλμυρο νερό για το Κρανίδι, Ερμιόνη, Πόρτο Χέλι, Κοιλάδα με πόσιμο νερό
Σήμερα, δεκαεννέα μήνες μετά και δυο μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΡ  κ. Ι. Πάλλης, υπερήφανος και περιχαρής, μας ανακοίνωσε κι’ αυτός από το
facebook  ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα αναρτηθεί ο σχετικός διαγωνισμός και έπειτα από έξι μήνες θα δώσει πόσιμο νερό στις βρύσες μας.

Βρέθηκαν οστά στην παραλία της Δάρδιζας

Με πορτοκαλί το σημείο που βρέθηκαν

Βρέθηκαν  στην παραλία της Δάρδιζας του Δήμου Ερμιονίδας οστά.
Το σημείο έλεγξε  η Λιμενική Αρχή, ενώ ιατρός του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου γνωστοποίησε ότι πιθανόν πρόκειται για ανθρώπινα οστά.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας έχει ενημερωθεί η αρχαιολογική υπηρεσία αφού  μπορεί να  προέρχονται από   αρχαίο τάφο στην περιοχή.


Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης

Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος - Δελτίο Τύπου

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η Πρεμιέρα της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Ελλάδος, όπου πραγματοποιήθηκε στις 23/03/2019 στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Το κοινό της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, επιφύλαξε θερμή υποδοχή με παρατεταμένο το χειροκρότημα του, κατά την είσοδο των νέων μουσικών, που ταξίδεψαν από όλη την Ελλάδα ώστε να παρευρεθούν στην πρεμιέρα της ΣΟΝΕ για το 2019.
Συμμετείχαν οι Χορωδίες:
- Γυναικεία Χορωδία ''Καλλιτεχνήματα'' Κερατσινίου - Αθηνών
(Μουσική Διδασκαλία: Μαρία Μιχαλοπούλου)
''Αγγέλων Φωνές'': Παιδική - Νεανική Χορωδία Ι. Μ. Σερρών & Νιγρίτης 
(Μουσική Διδασκαλία: Μαρία Κουβακλή)

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Έκτορας Γκάτσος: Ανάρτηση Μελέτης στο Site της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ερμιόνης.

Ανάρτηση Μελέτης στο Site της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ερμιόνης.

Στο Site της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ερμιόνης αναρτήθηκε η εκ 124 σελίδων Μελέτη : «ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ Η ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΛΙΘΩΝ ΤΟΥΣ».

Ακολουθείστε τη διαδρομή: Συλλογές > Άρθρα και Τεκμήρια > Αρχαία Ιστορία > και ανοίξτε τη Μελέτη.
Μπορείτε να την κατεβάσετε στο  κομπιούτερ σας για να την διαβάσετε με την άνεσή σας.
Εξυπακούεται ότι τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στον συγγραφέα. Δεν επιτρέπεται η αναπαραγωγή από ψηφιακά ή άλλα μέσα, ιδιαίτερα για εμπορικό σκοπό. Φυσικά επιτρέπεται η αναπαραγωγή τμημάτων για επιστημονικούς λόγους. Μπορεί όποιος επιθυμεί τη διάδοση, να παραπέμπει τον αναγνώστη στο Site της Δημοτικής  Βιβλιοθήκης Ερμιόνης.

Ευχαριστώ
Έκτορας Γκάτσος

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΑΝΑΓ ΜΕΞΗΜπίρκου – Σοφικίτη Αθηνά :Θα είμαι υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με την Προοδευτική Συμμαχία Ερμιονίδας.

Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες,
Ονομάζομαι Μπίρκου – Σοφικίτη Αθηνά, είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Τουριστικών
Επιχειρήσεων του Τομέα Οικονομίας & Διοίκησης του ΤΕΙ Πάτρας και δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά ως Στέλεχος Επιχειρήσεων σε εταιρείες της Ερμιονίδας.
Είμαι παντρεμένη με τον Γιώργο Σοφικίτη και μητέρα ενός παιδιού.
Αποδέχτηκα την τιμητική πρόταση που μου έκανε ο υποψήφιος Δήμαρχος Ερμιονίδας και φίλος μου Τάσος Λάμπρου και θα είμαι υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με την Προοδευτική Συμμαχία Ερμιονίδας στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2019.
Πιστεύω  ότι εμείς οι νέοι άνθρωποι πρέπει να συμμετέχουμε δυναμικά στα κοινά και στις τοπικές υποθέσεις, για να συμβάλουμε όλοι μαζί στην επίλυση των προβλημάτων και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας και τα παιδιά μας.
Πιστεύω ότι ο Τάσος Λάμπρου, τον οποίο γνωρίζω αρκετά χρόνια, διαθέτει την εμπειρία, την εργατικότητα και το συλλογικό πνεύμα που απαιτούνται, προκειμένου να αναλάβει με επιτυχία τα καθήκοντα του Δημάρχου Ερμιονίδας από την 1η Σεπτεμβρίου 2019.
Η στασιμότητα και η απραξία των τελευταίων χρόνων δεν μας ταιριάζει και με τις δικές μου δυνάμεις και με την συνεργασία των άλλων συνυποψήφιων δημοτικών συμβούλων της παράταξής μας θα δώσουμε την νικηφόρο μάχη των εκλογών, για να γυρίσουμε μια νέα σελίδα για τον τόπο μας.
Ήρθε η ώρα η νέα γενιά να ηγηθεί και αναλάβει τις ευθύνες της για το γενικό καλό.
Προχωράμε μπροστά και γυρίζουμε σελίδα,
 Όλοι Μαζί για την δικιά μας Ερμιονίδα.
#proxwrame #gyrizoume_selida

ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΣΠΡΟΥΛΗ ΗΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ

Aγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες,
θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι αποδέχτηκα την τιμητική πρόταση του υποψήφιου Δημάρχου Ερμιονίδας Τάσου Λάμπρου και θα είμαι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Ερμιονίδας με τον συνδυασμό «Προοδευτική Συμμαχία Ερμιονίδας» στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2019.
Ως νέος άνθρωπος και ενεργός πολίτης, αφού είμαι μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Θερμησίας και πρώην μέλος του Αθλητικού Συλλόγου «Αστέρας» Θερμησίας, πιστεύω στη συμμετοχή στα κοινά και στην ενασχόληση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με σκοπό να δημιουργήσουμε όλοι μαζί ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας.
Οι ερχόμενες δημοτικές εκλογές είναι εξαιρετικά κρίσιμες.
Είναι επιτακτική η ανάγκη να ξεφύγουμε από την σημερινή περίοδο στασιμότητας, απραξίας και οικονομικής εγκατάλειψης.
Στο να λάβω αυτή την απόφαση έπαιξαν σημαντικό ρόλο η εμπειρία, η εργατικότητα και ο χαρακτήρας του Τάσου Λάμπρου καθώς και οι βασικοί άξονες του προγράμματος της ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ., με τους οποίους συμφωνώ απόλυτα.
Όλοι μαζί μπορούμε να εργαστούμε ενωμένα με συναίνεση, συλλογικότητα και αλληλεγγύη, για να δημιουργήσουμε ένα Δήμο πρότυπο για τις επόμενες γενιές.
Προχωράμε μπροστά και γυρίζουμε σελίδα,
Όλοι Μαζί για την δικιά μας Ερμιονίδα.
#proxwrame #gyrizoume_selida
Με Εκτίμηση
Ασπρούλης Ηλίας του Ιωάννη
Ηλεκτρολόγος Εγκαταστάσεων, Εργολάβος ΔΕΔΔΗΕ - ΟΤΕ

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Δυνατή Ερμιονίδα:Ας το πούμε... ¨αφαλάτωση¨

Σχετικά με την δημοσίευση του Προέδρου της ΔΕΥΑΕΡ κ. Πάλλη ενημερώνουμε πως τα προεκλογικά βεγγαλικά δεν ωφελούν τον τόπο και τους δημότες. Αντίθετα επιβαρύνουν την τσέπη των καταναλωτών και δεσμεύουν τις επόμενες Δημοτικές Αρχές σε αποφάσεις για τις οποίες σύσσωμη η αντιπολίτευση και οι πλειοψηφία των δημοτών είναι αντίθετοι.
Παραθέτει ο κ. Πάλλης, παραδείγματα αφαλάτωσης σε άλλες περιοχές, που δυστυχώς, όσο επιτυχημένα και αν είναι, σχεδόν κανένα κοινό δεν έχουν με την Ερμιονίδα. Η αφαλάτωση λοιπόν, που θέλει να ξεκινήσει η απερχόμενη Δημοτική Αρχή και η απερχόμενη διοίκηση της ΔΕΥΑΕΡ, θα κοστίσει ακριβά και στους δημότες και στο περιβάλλον μας. Είναι κοινώς αλλά και επιστημονικώς αποδεκτό πως ο υδροφόρος ορίζοντας της Ερμιονίδας έχει καταστραφεί. Εάν λοιπόν εφαρμοστεί το μοντέλο που ονειρεύεστε, το μόνο κοινό που θα έχει με τον όρο αφαλάτωση είναι ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα οι γεωτρήσεις θα βγάζουν θαλασσινό νερό. 

ΤΑΣΟΣ ΤΟΚΑΣ :ΝΑ ΔΙΑΚΟΠΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗ ΑΠΟ ΝΕΡΟ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ- ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2019

Επιστολή απέστειλε σήμερα η παράταξή μας στο Δήμαρχο Ερμιονίδας, τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΕΡ και τους Επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για διακοπή των διαδικασιών για αφαλάτωση από υφάλμυρα νερά γεωτρήσεων.

"ΠΡΟΣ

κ. Σφυρή Δημήτρη,
Δήμαρχο Ερμιονίδας

Κοινοποίηση:

κ. Πάλλη Ιωάννη,

Πρόεδρο της ΔΕΥΑΕΡ

Επικεφαλής Παρατάξεων:

κ.  Γεωργόπουλο Ιωάννη

κ. Λάμπρου Αναστάσιο

κ. Λυμπερόπουλο Κων/νο

ΘΕΜΑ: Αίτημα διακοπής των διαδικασιών για αφαλάτωση από νερό γεωτρήσεων

κ. Δήμαρχε,

Λίγο πριν το τέλος της θητείας σας στο Δήμο Ερμιονίδας

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη: Επίτιμη διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας


Αισθάνομαι βαθύτατη συγκίνηση για τη μεγάλη τιμή που μου έκανε το αρχαιότερο Πανεπιστήμιο της χώρας, να με αναγορεύσει σε Επίτιμη διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό μου όχι ένα συγκεκριμένο επιστημονικό έργο, αλλά μία στάση ζωής κι ένα έργο πάνω από όλα ανθρωπιστικό. Με μεγάλη σεμνότητα και ταπεινότητα έλαβα αυτόν τον τιμητικό τίτλο, αναλογιζόμενη τα τεράστια επιτεύγματα που έχουν σημειωθεί στον κόσμο και στη χώρα μας από το έργο ζωής και τις θυσίες επιστημόνων, γιατρών και ερευνητών, που φέρουν τον τίτλο του διδάκτορα, για το καλό της ανθρωπότητας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κύριο Προκόπιο Παυλοπούλο, και τη σύζυγό του, κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου, καθώς και την Πρώτη κυρία της Κύπρου, κυρία Άντρη Αναστασιάδη, που με τίμησαν με την παρουσία τους στην τόσο σημαντική αυτή στιγμή, στον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,

Καθηγητή Αθανάσιο Μελέτιο Δημόπουλο, τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Καθηγητή Πέτρο Σφηκάκη, και όλα τα μέλη της Ιατρικής Σχολής και ολόκληρου του Πανεπιστημίου για τη μεγάλη τιμή. Η στιγμή αυτή είναι αφιερωμένη σε ολόκληρη την οικογένεια της «ΕΛΠΙΔΑΣ», κυρίως όμως στους μικρούς μας ασθενείς και τις οικογένειες τους που με τη δύναμη της ψυχής τους αποδεικνύουν ότι η ελπίδα πάντα νικά.
- Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, 28 Μαρτίου 2019

ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΕΡΜΗΣΙΑΣ

Φίλες και Φίλοι της Κοινότητας Θερμησίας, αγαπητοί μας συγχωριανοί….
Από σήμερα, ξεκινάμε μαζί σας τον αγώνα για το όμορφο χωριό μας, για το Θερμήσι που όλοι μας τόσο πολύ αγαπάμε.
Αξιοποιώντας το νέο μοντέλο Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποφασίσαμε με υψηλό αίσθημα ευθύνης να οργανώσουμε την ¨ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΕΡΜΗΣΙΑΣ¨, μια ομάδα που σκοπό έχει, να δώσει στο Χωριό μας, στο Θερμήσι μας την θέση που του αξίζει στον ενιαίο Δήμο Ερμιονίδας.
Ξεκινάμε δυναμικά, με κέφι και όραμα για το χωριό μας. Με ομαδικό πνεύμα και άριστη συνεργασία, ώστε κάθε γωνία του χωριού μας να αλλάξει και να ομορφύνει.
Στόχος μας είναι η αναβάθμιση της καθημερινότητας των συγχωριανών μας και των επισκεπτών μας. Θέλουμε να συμβάλουμε καθοριστικά στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του χωριού μας . Αυτό θα το πετύχουμε με την δική σας υποστήριξη και βοήθεια. Εσείς θα είστε η δύναμή μας, όπου καθημερινά, σαν μια γροθιά θα παλεύουμε για το καλύτερο στην όμορφη Θερμησία μας.
Στην δική μας ομάδα, την ¨ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΕΡΜΗΣΙΑΣ¨, η εμπειρία και η γνώση των παλαιότερων, σε συνδυασμό με την ενεργητικότητα και την περίσσια όρεξη για πρόσφορα των νέων, θα συμβάλουν καθοριστικά στην νέα δραστήρια Κοινότητα της Θερμησίας.
Θέλουμε και θα δουλέψουμε όλοι μαζί για το Θερμήσι μας.
Κάνουμε τον «Κλεισθένη» εργαλείο στα χέρια μας, και συγκροτούμε την οκταμελή ομάδα που στις εκλογές του Μαΐου θα ζητήσει την εμπιστοσύνη σας και  την 1η Σεπτέμβρη, εκλεγμένοι και μη, θα δουλεύουμε κοπιαστικά και ακατάπαυστα για το χωριό μας.
Για την ¨ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΕΡΜΗΣΙΑΣ¨, οι πρώτοι 6 Υποψήφιοι τοπικοί Σύμβουλοι :
  • Ασπρούλης Γεώργιος 
Αγρότης - κτηματίας
  • Βογιατζής Κοσμάς
Αγρότης – επιχειρηματίας – πρώην ταμίας Συνεταιρισμού Θερμησίας ¨Το Κάστρο¨
  • Δημαράκης Δημήτριος
Αγρότης – πρώην Πρόεδρος Κοινότητας Θερμησίας
  • Κοροντίνης Παναγιώτης
Ιδιωτικός υπάλληλος – Τοπικός Σύμβουλος Θερμησίας
  • Πραχαλιά Βαρβάρα
Ιδιωτική υπάλληλος – απόφοιτος Τμήματος Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και Οργανώσεων ΑΤΕΙ Μεσολογγίου – τέως Πρόεδρος Χορευτικής Ομάδας Θερμησίας ¨Ευαγγελίστρια¨
  • Σαραντόπουλος Πέτρος
Ελεύθερος επαγγελματίας – Πρόεδρος Τοπικής Κονότητας Θερμησίας

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης στην τηλεόραση της Βουλής

Η τηλεόραση της Βουλής έχει ξεκινήσει ήδη την προβολή του αξιόλογου ιστορικού ντοκιμαντέρ με τίτλο «Δημοκρατία κέκληται».
Την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019 και ώρα 8:30 μμ η τηλεόραση της Βουλής στο πλαίσιο προβολής της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης 1827 θα παρουσιάσει μεταξύ άλλων και το Βουλευτικό οίκημα της Ερμιόνης, στο οποίο διεξήχθη μέρος της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης.
Για τα ιστορικά γεγονότα της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης στην Ερμιόνη θα μιλήσει η Τίνα Αντωνοπούλου, Πρόεδρος του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ερμιόνης.
Δείτε το σχετικό τρέιλερ της τηλεόρασης της Βουλής:

Τάσος Λάμπρου: Προκαλώ τον Δήμαρχο σε ανοιχτή Δημόσια Λογοδοσία


Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες,
διάβασα στο διαδίκτυο το παράπονο του απερχόμενου Δημάρχου Ερμιονίδας κ. Δημήτρη Σφυρή, ότι αποφεύγω επιμελώς την μεταξύ μας τηλεμαχία (debate).
Αυτές οι άναρθρες κραυγές που βγάζει, είναι το κύκνειο άσμα του.
Προσπαθεί έτσι να δικαιολογήσει το άδοξο τέλος της Δημαρχιακής του θητείας, που πλησιάζει σε λίγους μήνες.
Εγώ είμαι παρών και τον προκαλώ, αντί για τηλεμαχία σε τηλεοπτικό στούντιο, σε μια συνάντηση με την συμμετοχή των Δημοτών, σε έναν ανοιχτό δημόσιο απολογισμό πεπραγμένων, όπως ορίζει ο νόμος.

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΛΑΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΦΑΡΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗΣ


Καλό σου ταξίδι Μπεμπέκα..


ΠΕΝΘΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Μια μεγάλη καρδιά για μας έπαψε, τελείως ξαφνικά, να χτυπάει πια, χθες τ' απόγευμα. Η πρώτη ξάδερφη εκ μητρός της μάνας μου Κυριακή (Μπεμπέκα) Σπετσιώτη- Γυφτοπούλου, απ' τα παιδικά μας χρόνια ήταν πάντα παρούσα στο σπίτι μας, ζεστή παρουσία. Αλλά και στα δύσκολα, τωρινά χρόνια, που το τήλεφωνό μας δεν χτυπάει πια τακτικά, ξεχώριζε απ' τους άλλους συγγενείς - που αν τηλεφωνήσουν σε καμιά γιορτή πολύ είναι, γιατί αλλιώς εμφανίζονται μόνο στις κηδείες σαν τους νεκροθάφτες-, αυτή τηλεφωνούσε τακτικά, πριν τρεις μέρες μιλήσαμε για τελευταία φορά. Πριν χάσει τον σύζυγο, τον Γιάννη, πριν ενάμιση χρόνο, ήταν στο σπίτι μας κάθε Σαββατοκύριακο με ωραία λεμόνια απ' τον κηπάκο τους στη Γλυφάδα. Εδώ στη φωτογραφία του 1969 από αριστερά εγώ, η αδερφή μου, η εκλιπούσα ξαδέρφη στη μέση, η μητέρα μου. Καλό σου ταξίδι Μπεμπέκα..

ΤΑΚΗΣ ΣΠΕΤΣΙΩΤΗΣ

Ήρα Φραγκούλη-Βελλέ: Με τη συνεργασία ΙΛΜΕ και ΘΟΕ μια εξαίρετη παράσταση


Πλανάται το φάντασμα, η ψυχή (;) του  Νικολάου Γαλάτη  πάνω από την πόλη που άφησε την τελευταία του πνοή ένα πρωινό του Γενάρη  πριν από διακόσια χρόνια. Έτσι τον γνώρισαν και τον φαντάστηκαν  ερμιονίτες και φίλοι   παρακολουθώντας την  από σκηνής αναπαράσταση.
Επιθυμία και όνειρο, χρόνια τώρα, της Προέδρου του ΙΛΜΕ να αποδοθεί  θεατρικά το δύσκολο  αλλά εξαίρετο έργο του Σπύρου Ευαγγελάτου. Μου εξέφραζε  την επιθυμία της η φίλη Τίνα Αντωνοπούλου κάθε φορά που περπατούσαμε  εκεί ,στο Μπίστι, στη «σκάβιζα ε Γαλιότος», τοπωνύμιο που διέσωσαν στα αρβανίτικα οι πρόγονοί μας, με διάθεση και θέληση  να διασκευάσει η ίδια και να συνδέσει με   τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα  το θεατρικό δράμα, με όλες τις δυσκολίες της εύρεσης των ηθοποιών και της προετοιμασίας.
Το όραμά της αυτό μετέδωσε και ενθουσίασε αυθόρμητα τον κ. Δημήτρη Σίδερη, που αμέσως κινήθηκε η θεατρική του ευαισθησία, με τις ιδέες και τα μηνύματα που εκπέμπει το έργο   κι ακόμα γιατί – εκπαιδευτικός αυτός- αναγνώρισε ένα γεγονός της τοπικής μας ιστορίας που αξίζει  όλοι να μάθουν. Χωρίς τη σκηνοθεσία του ίδιου και τη συνεργασία με το Θεατρικού Όμιλο  Ερμιονίδας η παράσταση δεν θα μπορούσε να συντελεσθεί.
 Η απαγγελία του ποιήματος του Τάκη Σπετσιώτη που προηγήθηκε, δημιούργησε την κατάλληλη  συγκινησιακή ατμόσφαιρα..  «…κι εκεί που έτσι ποιητικό σ’ έπλασε η φαντασία μου, εράγισε και μένα η καρδιά μου, Νίκο ».

Πρώτος ο Δήμος Ερμιονίδας πανελλαδικά στην ανακύκλωση για το 2016. Διπλασίασε τα ποσοστά το 2018.

Με έρευνα του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ σχετικά με την Ανακύκλωση Δημοτικών Αποβλήτων Συσκευασίας ανά Περιφερεια και ΟΤΑ. Ο ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ αναδείχθηκε πρώτος Ηπειρωτικός Δήμος στην Ελλάδα. 

Ενώ η ανακύκλωση στο Δήμο μας ξεκίνησε μέσα του 2015. Για τα Έτη 2014-2016 κατέλαβε την 1η θέση με 65,20 kg ανα κάτοικο. Μεσοσταθμικά ανακύκλωσε 883 tn 
Το 2018 ο Δήμος Ερμιονίδας σχεδόν διπλασίασε την ανακύκλωση κι έφτασε στους 1586 tn. Δηλ. 118 kg ανα κάτοικο. 
Τα συγκριτικά στοιχεία με άλλους Δήμους , οι οποίοι κάνουν ανακύκλωση πριν το 2000 επιβεβαιώνουν το θαύμα του Δημου Ερμιονίδας αποστομώνοντας τους Υποψήφιους Δημάρχους της Αντιπολίτευσης και αποδεικνύοντας τα ψεύδη που διασπείρουν. 
ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΙΣΧΥΡΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΣΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ. 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014-2016

Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης: Θεατρική παράσταση "Νικόλαος Γαλάτης" στην Ερμιόνη


Κατ’ έτος από ιδρύσεώς του το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης τιμά την επέτειο της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης 1827, μέρος της οποίας διεξήχθη στην Ερμιόνη, με εκδηλώσεις ιστορικού περιεχομένου.
Φέτος το Μουσείο σε συνεργασία με το Θεατρικό Όμιλο Ερμιονίδας παρουσίασαν σε δύο παραστάσεις (23 και 25 Μαρτίου 2019, κτήριο Συγγρού, Ερμιόνη) το ιστορικό δράμα του σκηνοθέτη και ακαδημαϊκού Σπύρου Ευαγγελάτου «Νικόλαος Γαλάτης» σε διασκευή κειμένου Τίνας Αντωνοπούλου και σκηνοθεσία Δημήτρη Σίδερη.

Το έργο επιλέχθηκε επειδή σχετιζόταν με την Φιλική Εταιρεία, αφού ο Γαλάτης υπήρξε εξέχον μέλος της αλλά και την τοπική μας ιστορία ως εκ του γεγονότος ότι ο Γαλάτης δολοφονήθηκε στην Ερμιόνη. Το γεγονός ακόμη ότι ο αμφιλεγόμενος Γαλάτης παρέμεινε σχεδόν άγνωστος και με αφορμή την συμπλήρωση 200 χρόνων από τη δολοφονία του (1819) αποτέλεσαν την πρόκληση για το ανέβασμα του εξαιρετικού θεατρικού έργου.
Το έργο περιελάμβανε αφηγηματικά μέρη και δρώμενα με στόχο την παρουσίαση του ιστορικού πυρήνα των γεγονότων της Φιλικής Εταιρείας, των ιδρυτών της (Σκουφάς, Τσακάλωφ, Ξάνθος), του Νικόλαου Γαλάτη καθώς και του πολιτικού κλίματος μέσα στο οποίο κινήθηκαν και έδρασαν οι πολιτικές φυσιογνωμίες του Ιωάννη Καποδίστρια, του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου και άλλων επιφανών προσώπων της Φιλικής Εταιρείας (Σέκερης, Ριζάρης, Πεντεδέκας, Νέγρης κλπ).

Το θεατρικό κείμενο σκιαγραφεί τον θυελλώδη χαρακτήρα του Νικόλαου Γαλάτη, ενός προσώπου με προτερήματα αλλά και

ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΗ ΝΕΔΥΠΕΡ


Τρίτη 26 Μαρτίου  2019Φίλες και φίλοι

Ονομάζομαι  Παναγιώτα Αναστασοπούλου του Κωνσταντίνου και είμαι Πτυχιούχος  Σχολής Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Διαμένω μόνιμα στο Κρανίδι   και είμαι ιδιωτική υπάλληλος.

Στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, θα είμαι υποψήφια   δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό   του υποψηφίου Δημάρχου Ερμιονίδας Τάσου Τόκα (ΝΕ.ΔΥ.Π.ΕΡ), που  αποτελείται  στην  πλειοψηφία από νέους ανθρώπους,  χωρίς πολιτικό παρελθόν, άφθαρτους και αποφασιστικούς για να μπορέσουμε να φέρουμε μια νέα σελίδα στα δημοτικά δρώμενα.
ΚΑΛΩ  λοιπόν,  τους πολίτες να συνταχτούν μαζί μας για να χτίσουμε υγιείς και στέρεες βάσεις για το μέλλον των παιδιών μας και του τόπου μας.
ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΤΕ μας και δώστε μας την ΕΥΚΑΙΡΙΑ, ώστε μακριά από παλαιοκομματικούς μηχανισμούς, με  ευθύνη και σεβασμό προς τον πολίτη, να πάρουμε την τύχη αυτού του τόπου στα χέρια μας και να τον τοποθετήσουμε στην θέση που του αξίζει.


ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ''ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΑΛΑΤΗΣ '' ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ

Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

"Νικόλαος Γαλάτης" Θεατρικό έργο από το ΙΛΜΕ και το ΘΟΕ . 25 Μαρτίου η 2η παράστασηΣας συνιστούμε  να παρακολουθήσετε την παράσταση.
Έχει ενδιαφέρον η υπόθεση του έργου που αφορά  τον Νικόλαο Γαλάτη,  ένα από τα ιδρυτικά και πλέον δραστήρια μέλη της Φιλικής Εταιρείας και συνδέεται άμεσα με την Ερμιόνη, αφού τα τελευταία γεγονότα της ζωής του διαδραματίστηκαν εδώ.
Οι διοργανωτές και οι ηθοποιοί, πρωτοεμφανιζόμενοι και μη, προσπάθησαν να δώσουν  τον καλύτερό τους εαυτό.

Πρ.Ε.Π.Ερμιόνης

Πρωταθλητής Παίδων ο Α.Ο.ΕρμιονίδαςΠρωταθλητής Παίδων της ΕΣΚΑΚ στέφθηκε το Σάββατο το απόγευμα η ομάδα του Α.Ο.Ερμιονίδας αφού κέρδισε την αντίστοιχη ομάδα του ΚΑΟ Κορίνθου με 60 -49  .
 Την  ιστορική στιγμή του συλλόγου έγραψαν οι  : 

Ανδρέας Πουλής, Γκρίντι Λαπούσι,Πέτρος Σκούρτης, Σαιντί Ζώτος, Μιχάλης, Φλεβαράκης, Δημήτρης Καλογιάννης, Αααρόν Μεντόζα, Φίλιππος Ηλιάδης , Ανδρέας Πουλής (μικρός), Αναστάσης Λαλούσης, Ασημάκης Δημαράκης και Μάριος Θυμαράς.  
Τι δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας του Α.Ο.Ερμιονίδας Βαγγέλης Δημαράκης για την νέα μεγάλη επιτυχία της ομάδας. 


Μπράβο σε όλους!!

Βασίλης Γκάτσος: Μόνο αδιάφοροι δεν μείναμε για την πόλη μας.

Για να μη μείνουν οι συμπατριώτες με την αίσθηση ότι η σε λίγο  απερχόμενη Διοίκηση του Δήμου μας έμεινε αβοήθητη, δημοσιοποιώ Αίτησή μου προς τη Δημοτική Κοινότητα για έργα ήπιας αξιοποίησης και ανάδειξης του Μπιστιού. Αναγράφεται και ο αριθμός Πρωτοκόλλου. Ημερομηνία: 16/10/2017. Εγκρίθηκε ομοφώνως και προωθήθηκε στο ΔΣ του Δήμου για έγκριση και υλοποίηση μιας και η Δημοτική Κοινότητα προτείνει και δεν έχει μέσα και τρόπους υλοποίησης. Το ΔΣ την ενέκρινε ομοφώνως. Ε, και; Εγκρίνουμε για να εγκρίνουμε.

Βασίλης Γκάτσος

ΑΙΤΗΣΗ


Βασιλείου  Γκάτσου

Ερμιόνη

Τηλ. 6936140309

ΠΡΟΣ:
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
ΕΡΜΙΟΝΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 16-10-2017

ΕΡΜΙΟΝΗ. 16/10/2017
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 231


ΘΕΜΑ: Απόφαση - εισήγηση της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης προς τον Δήμο Ερμιονίδας για την ανάδειξη της ιστορικής διάστασης του χώρου του Μπιστιού μέσω προγραμμάτων και χρηματοδότησης ΕΣΠΑ.

Συνοπτική τεκμηρίωση ιστορικότητας του χώρου του Μπιστιού.