Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

πως τον λεν, πως τον λεν τον ποταμό...

Το κυνήγι της ατέλειας στις ανθρώπινες σχέσεις

Μία φίλη είχε κάποτε προβληματιστεί από τις φιλικές της σχέσεις και είχε αποφασίσει να τις μελετήσει ως προς ένα πολύ συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, προκειμένου να καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα που να άξιζε γενίκευσης και περαιτέρω συζήτησης.

Είχε παρατηρήσει, λοιπόν, ότι ο σύντροφός της έκανε πολύ πιο εύκολα σχέσεις απ’ ότι εκείνη, οι παρέες τον δέχονταν πολύ πιο εγκάρδια και οι φίλοι του ήταν λιγότερο ανταγωνιστικοί μαζί του. (Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρω ότι η φίλη δεν αναλώθηκε σε στερεοτυπικές διαφορές των δύο φύλων του τύπου “οι γυναίκες ζηλεύουν η μία την άλλη, ενώ οι άντρες είναι πιο αυθεντικοί, κλπ…”, αλλά πήγε πέρα από αυτό προσπάθησε να βρει τι είναι αυτό που κάνει κάποιους ανθρώπους (ασχέτου φύλου) περισσότερο συμπαθείς από κάποιους άλλους.)
Και μία μέρα λοιπόν έρχεται με μία ατάκα που έχει γραφτεί ανεξίτηλα μέσα στο μυαλό μου, και σαν μάντρα επανέρχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να με κάνει να προβληματιστώ ξανά και ξανά και ξανά για τις ανθρώπινες σχέσεις και την διαύγειά τους. “Ξέρεις, πιστεύω ότι ο Α. είναι περισσότερο συμπαθής, γιατί οι άλλοι νιώθουν ότι δεν απειλούνται από αυτόν.” Σκέφτηκα για λίγα δευτερόλεπτα. Ναι, όντως, όταν τον βλέπει κανείς και μιλάει μαζί του, κανένα σημάδι απειλής δεν φαίνεται να κουβαλάει πάνω του. Είναι αλήθεια λοιπόν αυτό το συμπέρασμα;
ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΠΙΖΑΣ
Άραγε αυτή η “ατέλειά” του τον
έκανε τόσο δημοφιλή;

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

«Η αληθινή ιστορία της 17ης Νοέμβρη». 


Με αφορμή την 44η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το TVXS.gr προβάλει online το δίωρο ντοκιμαντέρ του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα (14-11-2005), «Η αληθινή ιστορία της 17ης Νοέμβρη»

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Τ. ΛΑΜΠΡΟΥ:ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 2018 ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ , Η ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


Kρανίδι 16/11/2017

Την Τρίτη 7 Νοεμβρίου συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο και μέσα στα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν και η ψήφιση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου για το οικονομικό έτος 2018. Η καταψήφιση από την πλευρά μας της εισήγησης της διοίκησης του Δήμου ήταν δεδομένη και αυτονόητη και διατυπώσαμε τις παρατηρήσεις μας που έκριναν και την τελική στάση μας :

1.       Σε μια από τις κορυφαίες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου για την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος από την παράταξη της πλειοψηφίας παραβρίσκονταν και ψήφισαν μόλις 9 σύμβουλοι από τους 16 συμβούλους της δημοτικής παράταξης του Δ. Σφυρή. Και τελικά η έγκριση του τεχνικού προγράμματος πραγματοποιήθηκε με οριακή σχετική πλειοψηφία. Αυτό δείχνει σε όλους το μέγεθος του προβλήματος της πλειοψηφούσας παράταξης που δεν

Να γιατί πνίγεται η Μάντρα






Αυτή τη στιγμή (μεσημέρι 15 Νοεμβρίου 2017) η Δυτική Αττική με επίκεντρο την περιοχή της Μάνδρας ζει έναν εφιάλτη. Έναν εφιάλτη που οφείλεται ξεκάθαρα σε 3 παράγοντες:
- Στην ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ των αρμόδιων τοπικών φορέων να αντιμετωπίσουν σοβαρά το πλημμυρικό θέμα της περιοχής,
- Στην ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ της εκάστοτε Περιφερειακής πλειοψηφίας να αντιμετωπίσει το θέμα των ρευμάτων ορθολογικά και όχι εργολαβικά,
- Στην ΕΠΙΛΟΓΗ της εκάστοτε Κυβέρνησης να αντιμετωπίζει διαχρονικά το θέμα των πλημμυρών, με βάση το οικονομικό όφελος των μελών, συνδρομητών και φίλων της.
Το μόνο που έχουμε να προσθέσουμε στα νέα της σημερινής μαύρης Τετάρτης, είναι η οπτικοποίηση των αποτελεσμάτων των πιο πάνω παραγόντων: της ανικανότητας, της αδιαφορίας και της επιλογής αυτής της πορείας:



Αυτή είναι στην πραγματικότητα οι "δρόμοι" του νερού στην ευρύτερη περιοχή:

αξιοπρόσεκτη είδηση, παράδειγμα προς μίμηση

Το Εθνικό Βραβείο Energy Globe ΕΛΛΑΔΑΣ 2017 για το έργο του σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξή του, κερδίζει το νοσοκομείο Γρεβενών. 
Η απονομή του διεθνούς φήμης περιβαλλοντικού βραβείου National Energy Globe στο Νοσοκομείο, που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου από τον Εμπορικό Σύμβουλο και Επικεφαλής του Εμπορικού Τμήματος της Αυστριακής Πρεσβείας-ADVANTAGE AUSTRIA κ. Gerd Dueckelmann-Dublany σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, αποτελεί μία πραγματικά σημαντική διάκριση για νοσοκομείο του ΕΣΥ.

Το Βραβείο θα παραλάβει από μέρους του Νοσοκομείου Γρεβενών ο κ. Βύρων Μπακαϊμης, υπεύθυνος του έργου «Βιώσιμη ανάπτυξη για το Νοσοκομείο Γρεβενών ως αποτέλεσμα της μείωσης και ελεγχόμενης χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαίου και νερού στη νοσοκομειακή μονάδα».
onmed

Έλλη Βασιλάκη

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Ο Θανάσης Βαλτινός στο ΦΟΥΓΑΡΟ

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θανάση Βαλτινού "Ημερολόγιο της Αλοννήσου"


Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Tο ΦΟΥΓΑΡΟ υποδέχεται την Κυριακή 19 Οκτωβρίου στις 6 μμ τον Θανάση Βαλτινό στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του με τίτλο, "Ημερολόγιο της Αλοννήσου" (Εκδόσεις Εστίας). Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με τον υπεύθυνο της Βιβλιοθήκης του Φουγάρου, Γιάννη Στάμο, θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.

Ημερολόγιο της Αλοννήσου

"Και πονάω, ξέρεις πού. Ανεπαίσθητα αλλά αρκετά ώστε να μην μπορώ να το αγνοήσω. Ένας λεπτός πόνος που με διαβρώνει. Ξεκινάει από αριστερά, επίμονος και πάει κυκλικά πίσω στα νεφρά, ανεβαίνει στον αυχένα -με χτυπάει στο αυτί και ξαναγυρίζει προς τα κάτω. Με τυλίγει ζικ-ζακ στα πλευρά μου και καταλήγει πάλι στις σάλπιγγες αλλά χωρίς ένταση. Οι σάλπιγγές μου είναι άδειες. Μπρούτζινες και γυαλισμένες αλλά άδειες και ο ήχος τους φυσάει στα κόκκαλά μου σα φωνή αδύναμη. Φυσάει σα φωνή αυτός ο ήχος αλλά δεν μπορώ να τον ακούσω δεν μπορώ να ανταποκριθώ. Τέτοιο παίδεμα. Ίσως επειδή είμαι αριστερόχειρ. Είναι μια αναποδιά αλλά δεν αισθάνομαι σημαδεμένη. Δεν αισθάνομαι να έχω τη στάμπα στο μέτωπο. Είναι απλώς αποτέλεσμα ευαισθησίας".

Ο Θανάσης Βαλτινός

Υπέροχο ποίημα του Καβάφη κοσμεί κτήριο στην Ολλανδία

Όπως ανακάλυψε χρήστης του Twitter, στην πόλη Λάιντεν της Νότιας Ολλανδίας, ένα ποίημα του μεγάλου Κωνσταντίνου Καβάφη από την συλλογή «Κρυμμένα», είναι αναρτημένο σε τοίχο και μάλιστα στα ελληνικά
.


KΡΥΜΜΕΝΑ

Aπ’ όσα έκαμα κι απ’ όσα είπα
να μη ζητήσουνε να βρουν ποιος ήμουν.

Εμπόδιο στέκονταν και μεταμόρφωνε
τες πράξεις και τον τρόπο της ζωής μου.
Εμπόδιο στέκονταν και σταματούσε με
πολλές φορές που πήγαινα να πω.
Οι πιο απαρατήρητές μου πράξεις
και τα γραψίματά μου τα πιο σκεπασμένα —
από εκεί μονάχα θα με νιώσουν.
Aλλά ίσως δεν αξίζει να καταβληθεί
τόση φροντίς και τόσος κόπος να με μάθουν.
Κατόπι — στην τελειοτέρα κοινωνία —
κανένας άλλος καμωμένος σαν εμένα
βέβαια θα φανεί κ’ ελεύθερα θα κάμει.


(Από τα Κρυμμένα Ποιήματα 1877;-1923, Ίκαρος 1993)


awakengr

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Φλαμίνγκο στον υδροβιότοπο «Ποτόκια» της Ερμιόνης



Στον υδροβιότοπο  «Ποτόκια»,  μαζί με  τους ερωδιούς που έρχονται σιγά σιγά να ξεχειμωνιάσουν μαζί μας,  ήρθε  κι ένα πανέμορφο φλαμίγκο.

Είναι μερικές μέρες εδώ.

Το όνομα φλαμίνγκο προέρχεται από την πορτογαλική ή ισπανική λέξη "flamengo", που σημαίνει "αυτός που έχει το χρώμα της φλόγας".

Παρόμοιο νόημα έχει και η ελληνική λέξη "φοινικόπτερος" σημαίνει "αυτός που έχει φτερά στο κόκκινο χρώμα του αίματος".

Έχουμε επισκέψεις λοιπόν, γι αυτό πρέπει να καθαρίσουμε τον υδροβιότοπο που είναι γεμάτος πάλι από πλαστικά μπουκάλια που βγάζει με τον αέρα η θάλασσα και να φροντίσουμε να περάσουν ήσυχα κι αυτόν το χειμώνα.

Σχετικές αναφορές για τα Ποτόκια:

Πρ.Ε.Π.Ερμιόνης

Άντον Τσέχωφ: Οι καλλιεργημένοι άνθρωποι

Απόσπασμα από ένα γράμμα του στον αδερφό του Νικολάι.
Οι καλλιεργημένοι άνθρωποι σέβονται την ανθρώπινη ατομικότητα και γι' αυτό είναι πάντοτε συγκαταβατικοί, γελαστοί, ευγενικοί, υποχρεωτικοί.
Δεν χαλούν τον κόσμο για το σφυρί ή για τη γομολάστιχα που χάθηκαν. Δεν αγανακτούν για τους θορύβους ή το κρύο. Δέχονται με καλοσύνη τα χωρατά και την παρουσία ξένων ανθρώπων στο σπιτικό τους. Δεν συμπονούν μονάχα τους κατώτερους, τους αδύναμους και τις γάτες. Πονάει η ψυχή τους και για κείνο που δεν φαίνεται με γυμνό μάτι.
Είναι ντόμπροι και φοβούνται το ψέμα σαν τη φωτιά. Δεν λένε ψέματα ακόμα και για τιποτένια πράγματα. Το ψέμα προσβάλλει εκείνους που το ακούνε και ταπεινώνει στα μάτια τους εκείνους που το λένε. Δεν παίρνουν ποτέ πόζα, στο δρόμο είναι όπως και στο σπίτι τους, δεν ρίχνουν στάχτη στα μάτια του κατώτερου τους.
Δεν είναι φλύαροι και δεν αναγκάζουν τον άλλο να ακούει τις εκμυστηρεύσεις τους όταν δεν τους ρωτάει. Δεν ταπεινώνονται για να κεντήσουν τη συμπόνια του διπλανού. Δεν παίζουν με τις ευαίσθητες χορδές της ψυχής των άλλων για να κερδίζουν σαν αντάλλαγμα αναστεναγμούς και χάδια.
Δεν λένε "εμένα κανείς δεν με καταλαβαίνει", ούτε "πουλήθηκα για πέντε δεκάρες", γιατί αυτά δείχνουν πως αποζητάν τις φτηνές εντυπώσεις. Είναι πρόστυχα τερτίπια, ξεθωριασμένα, ψεύτικα. Δεν είναι ματαιόδοξοι. Δεν τους απασχολούν τέτοια ψεύτικα διαμάντια όπως οι γνωριμίες με εξοχότητες.
Όταν κάνουν δουλειά που δεν αξίζει ένα καπίκι, δεν γυρίζουν με χαρτοφύλακα των εκατό ρουβλιών και δεν καμαρώνουν πως τάχα τους άφησαν να μπουν εκεί που δεν επιτρέπουν στους άλλους. Κι ο Κριλώφ ακόμα λέει πως το άδειο βαρέλι ακούγεται πιο πολύ από το γεμάτο.
 Αν έχουν ταλέντο, το σέβονται. Θυσιάζουν γι' αυτό την ησυχία τους, τις γυναίκες, το κρασί, την κοσμική ματαιότητα. Είναι περήφανοι για την αξία τους και έχουν συνείδηση της αποστολής τους. Αηδιάζουν από την ασχήμια και καλλιεργούν μέσα τους την ομορφιά.
Δεν μπορούν να κοιμηθούν με τα ρούχα, δεν μπορούν να βλέπουν στο τοίχο κοριούς, να πατούν σε φτυσιές. Δαμάζουν όσα μπορούν και εξευγενίζουν το ερωτικό ένστικτο. Δεν κατεβάζουν βότκα όπου βρεθούν. Πίνουν μονάχα όταν είναι ελεύθεροι και τους δίνεται ευκαιρία. Γιατί τους χρειάζεται "γερό μυαλό σε γερό κορμί".

Το κάστρο Λάρισα στην πόλη του Άργους


Το κάστρο Λάρισα στην πόλη του Άργους είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο ιστορικά κάστρα στην Ελλάδα.
argolikeseidhseis
Η τοποθεσία είχε οχυρωθεί ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους. Η οριστική διαμόρφωση του κάστρου έγινε από τους Φράγκους. Βόρεια από το Άργος, εκεί που τελειώνει η πόλη, υπάρχουν δύο λόφοι ,της Ασπίδος και της Λάρισας όπου βρίσκεται το κάστρο. Το κάστρο λέγεται Κάστρο του Άργους ή κάστρο της Λάρισας.
Οι πρώτοι που εποίκισαν το Άργος ήταν οι Πελασγοί και οι ονομασίες είναι πελασγικές. «Άργος» σημαίνει κάμπος και «Λάρισα» σημαίνει ακρόπολη. Το κάστρο οικοδομήθηκε κατά τους προϊστορικούς χρόνους.
 Η βάση του σε ορισμένα σημεία έχει ογκόλιθους, που μας θυμίζουν τα κυκλώπεια τείχη. Τον 5ο και 6ο αι. π.Χ. οι Αργείοι επισκεύασαν και συμπλήρωσαν το τείχος, ακολουθώντας τα παλαιότερα ίχνη. Τον 10ο αι. μ.Χ. κτίστηκε το μεσαιωνικό κάστρο και υπήρξε για τους Βυζαντινούς από τις πιο σημαντικές οχυρώσεις στην Πελοπόννησο.
 Το 1203 περιήλθε στη δικαιοδοσία του άρχοντα του Ναυπλίου Λέοντα Σγουρού. Μετά την άλωση του 1204, το κάστρο άντεξε μέχρι το 1212 οπότε κυριεύτηκε από τον Othon de la Roche (Όθωνα Δελαρός), τον Φράγκο ευγενή στον οποίο είχε παραχωρηθεί το Δουκάτο των Αθηνών.
Οι Φράγκοι την περίοδο εκείνη, μέσα στον 13ο αιώνα, ανακατασκεύασαν το κάστρο και του έδωσαν τη σημερινή του μορφή. Το κάστρο παρέμεινε φράγκικο και μετά την εκδίωξη των Λατίνων από το θρόνο της Κωνσταντινούπολης, ενώ γλύτωσε και από τους Καταλανούς που κατέλαβαν το Δουκάτο των Αθηνών. Από το 1356 ανήκε στη Δούκισσα της Αργολίδας Μαρία Ντ’ Ανγκέν ( Maria d'Enghen), κληρονόμο του οίκου Δελαρός.
Το 1388 η Δούκισσα πούλησε την περιοχή στους Ενετούς, αλλά το κάστρο του Άργους το πείρε ο Θεόδωρος Παλαιολόγος, δεσπότης του Μυστρά για να το πουλήσει ο ίδιος στους Ενετούς το 1394. Οι Ενετοί κράτησαν το κάστρο μέχρι το 1463 οπότε έπεσε στα χέρια των Οθωμανών.
Οι Τούρκοι παρέμειναν κυρίαρχοι μέχρι το 1822. Στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, όταν έφτασε στο Άργος η μεγάλη στρατιά του Δράμαλη, ο Κολοκοτρώνης έκρινε ότι έπρεπε οι Έλληνες να καταλάβουν το κάστρο, για να απασχολήσουν τον εχθρό και να κερδίσουν πολύτιμο χρόνο.
Οι Έλληνες κράτησαν το κάστρο μέχρι τις 24 Ιουλίου του 1822 .Οι αγωνιστές είχαν κατορθώσει να καθυστερήσουν τον εχθρό 15 περίπου μέρες, που ήταν πολύτιμος χρόνος για την οργάνωσή τους και το θρίαμβο στα Δερβενάκια μετά από δύο μέρες.

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Υδατοδεξαμενή στο Καταφύκι

Όντως 50 χρόνια ακούμε για τον Ανάβαλο που θα "ξεδιψάσει" την Αργολίδα και φυσικά την Ερμιονίδα και πάνω από 15 χρόνια ακούμε για ώριμες μελέτες, για τεύχη δημοπράτησης, για αναζήτηση χρηματοδότησης κ.α. Και ο Ανάβαλος όλο αναβάλλεται αλλά και κανένας δεν ξέρει τι θα γίνει ακριβώς με το νερό του στην Ερμιονίδα. Αυτό που πλέον φαίνεται καθαρά είναι ότι αν θέλει ο Ανάβαλος 43 000 000 ευρώ για να έλθει σε μια δεξαμενή στα Δίδυμα θέλει άλλα 80 000 000 για να φτάσει σε όλα τα κτήματα της Ερμιονίδας, που όμως δεν θα μπορούν να ποτίσουν πάνω από 23 000 στρέμματα.
Προσβλέποντας λοιπόν οι Κοινότητές μας, οι Δήμοι μας, η Παλιά Νομαρχία, τώρα η Περιφέρεια, και φυσικά οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες σε αυτό το "όραμα" δεν κάνουν τίποτε άλλο από να το ..... οραματίζονται και φυσικά να το εκμεταλλεύονται πολιτικά. Άλλες λύσεις δεν βλέπουν μπροστά τους.

Παράδειγμα:

Από τα 2 000 000 κ.μ. νερό Ανάβαλου το χρόνο, λογικά θα πάρει η μεγάλη περιοχή Κρανιδίου - Πορτοχελίου - Κοιλάδας, ας πούμε, 1 000 000 κ.μ. Τα Δίδυμα - Λουκαΐτι - Ηλιόκαστρο - Θερμησία 600 000 κ.μ. και η Ερμιόνη 400 000 κ.μ., δηλαδή χοντρικά 100 000 για τον κάμπο των Αγ. Αναργύρων, 200 0000 κ.μ. για Αυλώνα και Κάμπο, και 100 000 για Ντάρδιζα.

Όμως:

Αν γίνει ένα μικρό φράγμα στην έξοδο του Καταφυκιού (κόκκινη γραμμή στο σχέδιο), μήκους γύρω στα 80 μέτρα και ύψους όχι πάνω από 10, θα σχηματιστεί μια μικρή λίμνη που θα χωράει περίπου 30 000 κ.μ. Ουσιαστικά δεν πρόκειται για λίμνη αλλά για "κράτημα" του νερού. Η κλίση του εδάφους στο σημείο αυτό για περίπου 100 μέτρα είναι 20 μέτρα.
Κοντά λοιπόν στο μικρό φράγμα έχω σχεδιάσει ακριβώς την υδατοδεξαμενή του Καρατζά στις κανονικές της διαστάσεις που είναι περίπου 40 - 50 στρέμματα και χωράει 400 000 κ.μ. νερό. Στο ενδιάμεσο την απαραίτητη σε αυτά τα έργα  εγκατάσταση φυσικού καθαρισμού του νερού από φερτές ύλες.
  • Σημείωση 1: Δεν σημαίνει ότι η υδατοδεξαμενή πρέπει να γίνει εκεί που φαίνεται στο σχέδιο. Ενδεικτικά τοποθετείται κάπου κοντά. Είναι απόφαση αρμοδίων και φυσικά των αγροτών του Κάμπου για το πού θα φτιαχτεί η υδατοδεξαμενή μέσα στον Κάμπο ή στις παρυφές του, δεδομένου ότι, λόγω υψομετρικής διαφοράς με το φράγμα, το νερό θα τρέχει προς αυτήν με φυσική ροή. Μη ξεχνάμε δε, ότι το φράγμα βρίσκεται σε υψόμετρο 80 μέτρων από τη θάλασσα. Αν η υδατοδεξαμενή γίνει κάπου στις παρυφές Κάμπο σε υψόμετρο 50- 60 μέτρων η πίεση θα είναι αρκετή, ώστε η διανομή να γίνεται σχεδόν χωρίς χρήση αντλιών. 

Τέσσερα τα σενάρια:

1). Πολύ βροχερή χρονιά που "κατεβαίνει το Καταφύκι". Μέσα σε δύο μέρες γέμισε η υδατοδεξαμενή. Το νερό του Καταφυκιού τρέχει στο σημείο αυτό μέχρι τον Απρίλιο, άρα θα τροφοδοτείται η υδατοδεξαμενή. Με δύο - τρεις καλοκαιρινές μπόρες το Καταφύκι επειδή έχει εκτεταμένους κάθετους γκρεμούς και πολύ μεγάλη λεκάνη απορροής για δύο τρεις -  μέρες κατεβάζει πολύ νερό που όλο θα πηγαίνει στην υδατοδεξαμενή. Μια τέτοια βροχερή χρονιά, συνολικά μπορούν να περάσουν πάνω από 1 200 000 κ.μ. νερό στην υδατοδεξαμενή.

2). Κανονική χρονιά χωρίς να κατέβει το Καταφύκι. Και πάλι θα περάσουν από την υδατοδεξαμενή 800 000 κ.μ.

3). Άνυδρη χρονιά. Σίγουρα το χειμώνα θα πιάσει η δεξαμενή τα 400 000 κ.μ. και το υπόλοιπο χρόνο τα 100 000 κ.μ.

4). Παρατεταμένη ανομβρία. Σίγουρα θα πιάσει λίγο νερό αλλά θα πρέπει τότε να δουλέψουν οι γεωτρήσεις του Κάμπου, που όμως θα έχουν πλέον πολύ περισσότερο νερό και καλύτερης ποιότητας.

Το κόστος όλου αυτού του έργου είναι της τάξης των 5 000 000 ευρώ μαζί με τη διανομή του στον Κάμπο Ερμιόνης. Η τιμή του κ.μ. για τον αγρότη πάρα πολύ χαμηλή (στην πράξη τζάμπα) και το νερό αρίστης ποιότητας. Μέσα σε δύο χρόνια όλα μπορεί να είναι έτοιμα.
Είναι πολύ μικρό το κόστος κατασκευής και λειτουργίας και το νερό που θα πηγαίνει στα κτήματα του Κάμπου ασφαλώς θα είναι πολύ περισσότερο από τη χωρητικότητα της υδατοδεξαμενής μέσα στο χρόνο.

Ένα τέτοιο έργο είναι ΑΜΕΣΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ για την Ερμιόνη, όσο για τον Ανάβαλο θα περιμένουμε πολλά χρόνια ακόμη.

Β. Γκάτσος

Γ. Μανιάτης: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις φίλες και τους φίλους της Αργολίδας»


«Φίλες και φίλοι,



Πριν δύο περίπου μήνες, σας ζήτησα να με στηρίξετε σε μια μεγάλη προσπάθεια.

Σας ζήτησα να μου δώσετε δύναμη από τη δύναμή σας, να φέρω στο πολιτικό προσκήνιο ένα νέο πολιτικό πολιτισμό για την παράταξη και την πατρίδα, διεκδικώντας τη θέση του προέδρου του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Με ενθαρρύνατε, με στηρίξατε! Η αφοσίωσή σας ήταν κάτι παραπάνω από συγκινητική.

Η συμπόρευσή μας ουσιαστική. Οι ψήφοι της Αργολίδας στο πρόσωπό μου, ήταν ψήφος εμπιστοσύνης στις αξίες και τις προτάσεις μου για το Κίνημα και την Ελλάδα μας, αλλά και τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη.

Σας ευχαριστώ που βρεθήκατε δίπλα μου, που στηρίξατε την προσπάθειά μου και πάνω απ’ όλα, σας ευχαριστώ που συμμετείχατε στο μεγάλο εγχείρημα της δημοκρατικής παράταξης επαναφέροντάς την δυναμικά στην κοινωνία και το κεντρικό πολιτικό σκηνικό, δίνοντάς της πρωταγωνιστικό ρόλο.

Είναι τιμή μου να σας εκπροσωπώ στη Βουλή των Ελλήνων.

Δεσμεύομαι να τιμήσω την καθεμία και τον καθένα από εσάς χωριστά και να δώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε με ενότητα να γυρίσουμε την ιστορική σελίδα της αισιοδοξίας και της ανάπτυξης για τον τόπο μας, για τους ανθρώπους μας».

Ερμιονή-Λυγουριό-Κρανίδι τι έβγαλαν οι κάλπες

                   


                   Κρανίδι  Λυγουριό   Ερμιόνη



Μανιάτης         94         60            26

Ανδρουλάκης   28         19            17
Γεννηματά        48         81            24
Θεοδωράκης     13         2              6
Καμμίνης          18          9              -



parapolitikaargolida

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

25-26/11/2017 ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

fysiolatriki

25-26/11/2017 ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ - Φαράγγι Κουμαριάς - Όρος Κτενιάς


Η Φυσιολατρική Ορειβατική Ομάδα Αργολίδας για τετάρτη συνεχόμενη χρονιά θα συμμετάσχει στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Φίλων Κρύας Βρύσης «Ο Κτενιάς» στην Κρύα Βρύση Αργολίδαςπου περιλαμβάνει πολιτιστικά δρώμενα και διαδρομές στο ιστορικό Φαράγγι Κουμαριάς .


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 25/11/2017

Το "ΜΕΤΑ" της γιορτής του ροδιού

Λιμνοδεξαμενή Εγγαρών

Του Βασίλη Γκάτσου

Είθισται στις αγροτικές γιορτές η τοπική, περιφερειακή και κεντρική διοίκηση να προσκομίζει τι, το ελπιδοφόρον στους καλλιεργητές.
Φέτος τίποτα, ούτε "για τα μάτια του κόσμου".
Για το νερό... που καίει την Ερμιονίδα δεν ακούστηκε τίποτε ουσιαστικό από την μεριά της Διοίκησης. Ούτε μια παραίνεση του τύπου: με δικά μας μέσα και προσωπική εργασία, ως Τοπικές Κοινότητες και Δήμος Ερμιονίδας, να φτιάξουμε ένα μικρό φράγμα, έτσι για την τιμή των όπλων, να δούμε πώς λειτουργεί και τι αποτελέσματα φέρνει *.
Για τη λύση Ανάβαλου δεν ακούστηκε τίποτα, πλην του ότι είναι ώριμο το έργο ... από το 2014 με  .... έτοιμα τεύχη και μπορούσε από τότε να χρηματοδοτηθεί. Και το κλασικό: ότι σήμερα είναι έτοιμη (η προ πολλού και πολλάκις) μελέτη και μπορεί το έργο να προχωρήσει... Αυτοί που έπρεπε να ξέρουν δεν ξέρουν, αλλά και οι αγρότες μας που ήλπιζαν έχουν πάψει να ελπίζουν, γιατί βλέπουν πλέον την πραγματικότητα. Και να φτάσει ο Ανάβαλος σε μια δεξαμενή πάνω από τα Δίδυμα:

1). Η μελέτη γράφει ότι θα φέρνει 2000000 κ.μ. το χρόνο. Όμως θα τα παίρνουμε την περίοδο Μαΐου - Σεπτεμβρίου που το έχουμε ανάγκη; Ή θα παίρνουμε συγκεκριμένη ποσότητα ανά μήνα, όλο τον χρόνο;

2). Το νερό ασφαλώς θα είναι πολύ καλύτερο από αυτό που έχουμε, αλλά ποια η ποιότητά του και πόσο σταθερή θα είναι;

3). Ποιος θα κατασκευάσει το δίκτυο διανομής και ποιος φορέας θα το λειτουργεί;

4). Το έργο από τα Ίρια μέχρι τη δεξαμενή στα Δίδυμα θα στοιχίσει γύρω στα 43000000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά είναι δημόσια επένδυση, ή μέρος των χρημάτων θα ζητηθεί να το καταβάλλουν οι αγρότες της Ερμιονίδας, μέσω παγίων, εισφοράς σύνδεσης κ.λ.π., κ.λ.π.;

5). Το έργο της διανομής στα κτήματα της Ερμιονίδας θα είναι δημόσιο έργο, ή θα το πληρώσουν μέσω τελών και εισφορών οι κτηματίες; Ο κύριος και μόνον αγωγός που από τα Δίδυμα θα φέρει νερό μόνο σε Κάμπο Κρανιδίου, Κάμπο Ερμιόνης, Θερμήσι θα έχει μήκος τριπλάσιο από τον αγωγό Ίρια - Δίδυμα. Πιστεύει κανείς ότι δεν θα κοστίσει το διπλάσιο και για όλη την Ερμιονίδα πολύ περισσότερα;

6) Το νερό είναι λίγο. Επαρκεί κατά τη μελέτη για 23000 στρέμματα. Θα υπάρχει περιορισμός για συγκεκριμένες καλλιέργειες; Γιατί αν κάποιος βάλει 50 στρέμματα καρπούζια και καλαμπόκι, πάει όλο το νερό.

7). Ποιες περιοχές θα πάρουν νερό Ανάβαλου; Γιατί για όλες δεν φτάνει. Πώς θα αισθανθεί ένας νέος αγρότης του Κάμπου Ερμιόνης που έχει 40 στρέμματα ξερικές ελιές και μπορεί να νοικιάσει μακροχρόνια γύρω του άλλα τόσα και να φτιάξει μια πετυχημένη αγροτική μονάδα, όταν του πουν ότι δεν θα πάει εκεί νερό Ανάβαλου, ενώ θα πάει στον Κάμπο Κρανιδίου;