Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

όλα καλά, όλ΄ ανθηρά...!

Καλημέρα,                                       
σήμερα είναι μιά πολύ ωραία μέρα!  
______________________________ 
 
πιστέψτε το, αλλιώς τη βάψαμε...
 
εγώ δεν είμαι και στα πολύ καλά μου,
(αλλά δεν πρόκειται να μ΄ ακούσετε να λέω ότι είμαι άσχημα)
αφού οι μέρες είναι όλες πολύ ωραίες,
κάνω απλώς την ωραία κι όλα δείχνουν καλύτερα
κι ίσως ομορφαίνουν κιόλας!
 
ευτυχείτε,
 
ΕΛΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ

Τσακώνικα Υφαντά

Της Έλλης Βασιλάκη
Μάθε τέχνη και... κράτα την 
Ο αργαλειός στον Τυρό Αρκαδίας δεν σταματάει ποτέ να δουλεύει

Επισκεφθείτε το μοναδικό εργαστήριο και δοκιμάστε και εσείς να υφάνετε στον αργαλειό


Στην εποχή της μαζικής παραγωγής και των φτηνών εισαγόμενων προϊόντων που μας κατακλύζουν, οι κυρίες Αγγελική και Θωμαή επιμένουν Τσακώνικα! Σας περιμένουν στο εργαστήριό τους στην Αρκαδία -το μοναδικό που έχει απομείνει στην περιοχή- όπου θα θαυμάσετε τα πανέμορφα σχέδιά τους αλλά θα δοκιμάσετε την τύχη σας στον αργαλειό!
Όπως μας λέει η Θωμαή, "υφαίνω από μικρό παιδί βλέποντας τη μητέρα μου. Πριν 50 χρόνια οι νέες κοπέλες μάθαιναν ακόμη την τέχνη της υφαντικής. Υπήρχαν αρκετές υφάντριες στην περιοχή οι οποίες έρχονταν και από άλλες περιοχές. Δυστυχώς όμως, καθώς περνούν τα χρόνια, η τέχνη εξαφανίζεται. Οι αργαλειοί ξηλώθηκαν και καταστράφηκαν. Εγώ όμως έχοντας κληρονομήσει το μεράκι από τη μητέρα μου το έκανα επάγγελμα, 30 χρόνια τώρα, αφού τελείωσα το λύκειο από την ανάγκη μου να ασχοληθώ με κάτι." Σήμερα εργάζεται μαζί με τη μητέρα της Αγγελική. Το εργαστήριό τους λειτουργεί ως εκθετήριο αλλά και ως σημείο πώλησης.

Ποια είναι η μοναδικότητα των τσακώνικων υφαντών;Η παραδοσιακή υφαντική τέχνη με τον όρθιο αργαλειό ξεκίνησε στο τέλος του 18ου και αποκλειστικά στην Αρκαδία και συγκεκριμένα στον Τυρό, τα Μέλανα και το Λεωνίδιο. Σήμερα το εργαστήριο της Αγγελικής και της Θωμαής είναι το μοναδικό που έχει απομείνει!  

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να γίνει ένα υφαντό;
Χρειάζεται περίπου 8 έως 10 μέρες το τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με το σχέδιο.

Ναπολέων Λαπαθιώτης

Φαντάσματα

Τ᾿ Ἄγνωστο γύρω καὶ παντοῦ κι ὁ Νόμος ὁ Τρανός του!
Κι ἐνῷ δὲν εἴμαστε παρὰ μορφὲς αὐτοῦ τ᾿ Ἀγνώστου,
φαντάσματα, ὅλοι καὶ καπνοί, στὴ δίνη τῆς ἀβύσσου,
-μὲ τ᾿ ὄνειρο, φτωχὴ ψυχή, γιὰ μόνη ἀπολαβή σου-,

μάταια φαντάσματα, τυφλά, ποὺ τὸ σκοτάδι σπέρνει,
ποὺ ἡ νύχτα φέρνει μία στιγμὴ κι ἡ νύχτα πάλι παίρνει,
χαμένοι, δίχως γυρισμό, μέσ᾿ στὸν αἰώνιο σάλο,
μισοῦμε κι ἐχθρευόμαστε καὶ κρίνει ὁ ἕνας τὸν ἄλλο...

Μυστικό...

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Τα λόγια τα μεγάλα..

Εδώ τον κο  Λέκκα δεν σεβαστήκαμε και τον ρίξαμε στην πυρά..
Εμάς τώρα.. 
Πως τολμήσαμε να έχουμε αντιρρήσεις !
Εξ άλλου τα σκουπίδια, ο δεματοποιητής και η ανακύκλωση,  όλα αυτά ήταν ξένες έννοιες και έγνοιες για εμάς.  Τώρα στα Δ.Σ.  τα μαθαίνουμε, μαζί με τους περισσότερους  από εκεί μέσα.. Κοκορομαχώντας.
Αφιερωμένο σ αυτούς που θύμωσαν και προσπαθούν να "στρογγυλέψουν" τη νοημοσύνη μας.


"Καναρίνι μου γλυκό",η Ρόζα Εσκενάζι ανοίγει το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ


Τρέιλερ του ντοκιμαντέρ “Καναρίνι μου γλυκό” (συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας-Ισραήλ), για τη Ρόζα Εσκενάζι. Με αυτό ανοίγει σήμερα Παρασκευή το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ , στις 9 το βράδυ, στο “Ολύμπιον” στη Θεσσαλονίκη.
Με συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας-Ισραήλ αρχίζει το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στο “Ολύμπιον” ενώ ιδιαιτέρως ξεχωρίζει το επίκαιρο αφιέρωμα στη Μέση Ανατολή.

Αύριο γιορτάζει η Αγία Θεοδώρα, της Μονής Αυγού

(Το Μοναστήρι του Αυγού, λεπτομέρεια, Ντιάνα Αντωνακάτου)   
                           Ανακοίνωση

Ενημερώνουμε τους δημότες της Επαρχίας μας ότι αύριο 12 Μαρτίου 2011, που γιορτάζει η Αγία Θεοδώρα στην Μονή Αυγού μπορούν να εκκλησιαστούν και να χαρούν τον όμορφο χώρο του Μοναστηριού.
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΣ
Η Αντιδήμαρχος
Γιώτα Σαμπάνη - Μπάρδη

Δημοσίευση απο την κα Αντιδήμαρχο, Γιώτα Σαμπάνη - Μπάρδη

Παρακαλώ σε δημοσιευση
Η Αντιδήμαρχος
Γιώτα Σαμπάνη - Μπάρδη

4η 'Εκθεση Λακωνικών προϊόντων στο Σύνταγμα

Η 4η 'Εκθεση Λακωνικών προϊόντων στο Σύνταγμα
Σήμερα τρώμε Λακωνικά!
Της Έλλης Βασιλάκη
 Σε πείσμα των καιρών και της ατμόσφαιρας που διαμορφώνεται λόγω της οικονομικής κρίσης, περισσότεροι από 20 Λάκωνες παραγωγοί από κάθε περιοχή του νομού έφτασαν στην Αθήνα και εκθέτουν τα προϊόντα τους στο Αθηναϊκό κοινό.

Τι θα δείτε στην έκθεση;
Τη μοναδικότητα των γνήσιων παραδοσιακών και βιολογικών προϊόντων της Λακωνίας! Θα γνωρίσετε τους παραγωγούς, θα σας δείξουν τα προϊόντα τους και θα έχετε την ευκαιρία να τα δοκιμάσετε. Επιπλέον, μπορείτε να κάνετε και τις αγορές σας και, επιστρέφοντας στο σπίτι, να στρώσετε με διαφορετικό τρόπο το καθημερινό σας τραπέζι!
Θα βρείτε μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών και βιολογικών προϊόντων όπως:

Προσωρινός χώρος αποθήκευσης πλατύ πηγάδι

Του Βασίλη Γκάτσου
Προσωρινός χώρος αποθήκευσης πλατύ πηγάδι
Προχωράμε ....καθώς επίσης και να προσληφθεί προσωπικό από το δήμο τους επόμενους δύο μήνες
Αυτά είναι τα βασικά που αποφασίστηκαν

Ο εθελοντής συντονιστής (πρώην συνοδοιπόρος, πρώην γιατί κάπου φαίνεται ότι σώθηκε ο δρόμος) εζήλωσε τελευταίως να παρακαθίσει ισότιμα με τους ξενοδόχους της Ερμιονίδας και να συσκεφθεί για το μέλλον των ξενοδοχείων των ξενοδόχων! Πήρε την πρέπουσα απάντηση από τον κύριο Ρόζο, ότι από το 1981 «σηκωθήκαν τα ποδάρια και βαράνε το κεφάλι».

Ως εθελοντής συντονιστής υποκαθιστά πλέον τον κύριο Δήμαρχο και κυρίως τον κύριο Αντιδήμαρχο ο οποίος έχει την αρμοδιότητα των αστικών απορριμμάτων και πλέον ως... άτυπος εκπρόσωπος τύπου του δήμου εκδίδει και ανακοίνωση μέρος της οποίας είναι και ο ως άνω τίτλος.
Για την πρόσληψη προσωπικού (κατά τον προεκλογικό αγώνα δεν μείναμε με την εντύπωση ότι ο συνδυασμός σας υπόσχετο στον κόσμο προσλήψεις), εκτός για τον διαχωρισμό των αποβλήτων, εν μέσω τέτοιας κρίσης και τέτοιων χρεών του δήμου, ούτε για αστείο. Σεβαστείτε τουλάχιστον τους φορολογούμενους πολίτες. Αυτή την δουλειά πρέπει να κάνει ο εθελοντής συντονιστής με τα χέρια του ανιδιοτελώς και αφιλοκερδώς και σιωπηλώς. Εθελοντής σημαίνει θέλω. Και το θέλω του το έχει ήδη εγκρίνει ο δήμος. Περιμένει το έργο του. Και όταν το εκτιμήσει μπορεί να του δώσει αναμνηστικό (όπως έδινε ο κύριος Λεμπέσης) και ευχαριστήριο επιστολή για την προσφορά του.
Και από τον εθελοντή συντονιστή δεν περίμενε κανείς καμιά περιβαλλοντική γνώση. Αλλά από τον

Αγάπη Ζαρουχλιώτη

Καλό ταξίδι Αγάπη.
΄Εσβησε στις 8 Μαρτίου-την ημέρα της Γυναίκας-νικημένη από την αρρώστια, η αγωνίστρια της ζωής, συντοπίτισσά μας , Αγάπη Ζαρουχλιώτη. Υπόδειγμα μητέρας, γαλούχησε με ήθος, δυναμισμό και αυταπάρνηση τις δύο εξαίρετες κόρες της.

Θα θυμόμαστε τη δωρική της φυσιογνωμία, την ευγένειά της.

Καλή ανάπαυση σ΄ Εκείνη, κουράγιο στα παιδιά της.

(μια φίλη που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στον τελευταίο αποχαιρετισμό)

Ονειρολόγιο

Της Έλλης Βασιλάκη
Στην αυλή με θέα το καλοκαίρι και στη ζεστασιά της ξυλόσομπας το χειμώνα

Πάμε για ρακόμελο στο "Ονειρολόγιο"
στα Δολιανά Αρκαδίας
Το στέκι της παρέας
Οι ιδιοκτήτες Γιώργος και Βίκυ επέστρέψαν στα Δολιανά μετά από πολλά χρόνια παραμονής στην Αθήνα. Είχαν την ιδέα να φτιάξουν ένα καφενείο, ένα στέκι, διαφορετικό από όλα τα άλλα και την πραγματοποίησαν. Σήμερα το "Ονειρολόγιο" έχει πιστούς και φανατικούς οπαδούς που συχνάζουν εκεί από την Παρασκευή το απόγευμα και όλο το Σαββατοκύριακο.
Τι θα βρείτε στο Ονειρολόγιο

ΤΑΔΕ ΕΦΗ ΚΑΝΤΑΦΙ ΕΝ ΕΤΕΙ 1979

Εγώ έκανα πραξικόπημα, ο λαός την επανάσταση" (από τη συνέντευξη του Μουαμάρ Καντάφι στην Οριάνα Φαλάτσι τον Νοέμβρη του 1979)

(Πρόταση της Έλλης Βασιλάκη)


Τον νοέμβριο του 1979, λίγο αφότου είχε συµπληρώσει δέκα χρόνια στην εξουσία, ο Μουαµάρ Καντάφι δέχθηκε να µιλήσει στην ιταλίδα δηµοσιογράφο Οριάνα Φαλάτσι. Το προϊόν εκείνης της συνάντησης δηµοσιεύθηκε στην εφηµερίδα «Κοριέρε ντέλα Σέρα» στις 2 ∆εκεµβρίου του ίδιου έτους. «ΤΑ ΝΕΑ» αναδηµοσιεύουν ένα σπαρταριστό απόσπασµα από εκείνη τη συνέντευξη.

Ας µιλήσουµε για την επανάσταση. Τι εννοείτε µε τον όρο επανάσταση; Και ο Παπαδόπουλος µιλούσε για επανάσταση. Και ο Πινοσέτ. Ακόµη και ο Μουσολίνι.

Επανάσταση είναι όταν οι µάζες κάνουν την επανάσταση. Η λαϊκή επανάσταση. Αλλά ακόµη και όταν την επανάσταση την κάνει κάποιος άλλος στο όνοµα των µαζών, µπορεί να είναι επανάσταση. Είναι λαϊκή γιατί έχει την στήριξη των µαζών και εκφράζει τηθέληση των µαζών.
Αυτό όµως που συνέβη στη Λιβύη τον Σεπτέµβριο του 1969 δεν ήταν καθόλου επανάσταση. Ηταν πραξικόπηµα, ναι ή όχι;
Ναι, αλλά έγινε επανάσταση µετά. Εγώ έκανα το πραξικόπηµα και οι εργαζόµενοι έκαναντην επανάσταση: κατέλαβαν τα εργοστάσια, διέλυσαν την µοναρχική διοίκηση και ίδρυσαν λαϊκές επιτροπές. Με λίγα λόγια, απελευθερώθηκαν µόνοι τους. Το ίδιο έκαναν οι φοιτητές ώστε σήµερα στη Λιβύη να µετράει µόνο ο λαός.
Αλήθεια; Τότε γιατί βλέπω µόνο πορτρέτα σας όπου και να κοιτάξω;
Εγώ τι σχέση έχω; Είναι κάτι που θέλει ο λαός. Τι µπορώ να κάνω για να τον εµποδίσω;
 

Η κακοκαιρία "πάγωσε" την αναδάσωση στον Ταΰγετο

Η κακοκαιρία που πλήττει την χώρα τις τελευταίες μέρες, πάγωσε ουσιαστικά την προβλεπόμενη αναδάσωση που θα λάμβανε τόπο σήμερα στον Ταΰγετο.

Επομένως η συγκεκριμένη αναδάσωση, η οποία έχει οργανωθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, σε συνεργασία με το μορφωτικό σύλλογο και την τοπική κοινότητα Χιράδων Μεγαλόπολης, θα πραγματοποιηθεί στις 17, 18, 19 και 20 Μαρτίου.
Mediasoup
(Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi)

Μαθητές δίνουν «ζωή» στα σκουπίδια

Μια πρωτοποριακή εκδήλωση, με θέμα την προστασία του Περιβάλλοντος, οργάνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα, το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο Βρίας Πιερίας. Οι τέσσερεις εκπαιδευτικοί των δύο σχολικών μονάδων κάλεσαν τους γονείς να παρακολουθήσουν, μαζί με τα παιδιά τους, μια ομιλία-παρουσίαση με θέμα την ανακύκλωση, και στη συνέχεια να συμμετάσχουν στην κατασκευή κομποστοποιητών, οι οποίοι τοποθετήθηκαν στον προαύλιο χώρο του σχολείου.
Μαθητές και γονείς παρακολούθησαν αρχικά μια σύντομη ομιλία, σχετικά με την ανακύκλωση και τη διαχείριση αποβλήτων, ενώ παράλληλα προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό με ενδιαφέροντα παραδείγματα οικιακής κομποστοποίησης, η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα λύσης για τη μείωση των απορριμμάτων.
Ακολούθησε συζήτηση με τους γονείς και τους μαθητές σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τα

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Μπήκαμε για τα καλά στον Μάρτη

Του Βασίλη Γκάτσου
Και ενημέρωση καμιά.

Δυστυχώς η νέα διοίκηση του Δήμου Ερμιόνης βγάζει καθημερινά δελτία θυέλλης λες και χάνετε ο κόσμος (για όνομα του Θεού πια, αφήστε τον να χιονίσει και να βρέξει, σημαίνει ότι μας αγαπάει ακόμα), μάλιστα και με την υπογραφή του Δημάρχου, μεταδίδει ολοζώντανες τις συνεδριάσεις του ΔΣ λες και πρόκειται για το Βρετανικό Κοινοβούλιο, αλλά για την ταμπακέρα μιλιά. ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ουσιαστικής ενημέρωσης δεν έχει γραφτεί, και εν ώρα κρίσης ο Δήμος ζητάει να προσλάβει οικονομολόγο με επάρκεια, ώστε να είναι σε θέση να εκπονεί μελέτες για την οικονομία και την τουριστική ανάπτυξη του τόπου. Και μάλιστα θα αξιολογηθεί για την επάρκειά του προφανώς από αιρετούς (;), από υπαλλήλους(;) του νέου Δήμου Ερμιονίδας.

Ερώτημα: Αφού είσαστε σε θέση να τον αξιολογήσετε σημαίνει ότι ως αξιολογητές γνωρίζετε πολύ καλύτερα να κάνετε αυτές τις μελέτες. Άλλο η χρησιμότητά τους. Όλη η Ελλάδα «μελετάει» με το αζημίωτο για τον μελετητή και το πολιτικό της κατεστημένο. Γιατί δεν τις κάνετε εσείς ως υπάλληλοι ή αιρετοί;

Βγαίνει μάλιστα και η μπλογκοπρόταση να προσλάβει ο Δήμος και περιβαλλοντολόγο. Φυσικά ο προτείνων δεν θα τον πληρώνει, αφού η αυτοφυής ιδιότητά του είναι του συντονιστή προτεινολόγου…

Ο άνεργος ηθοποιός και η εθνική μας κατάθλιψη

Γράφει ο Στέλιος Μάινας  Πηγή 
Χτύπησε προχθές το κινητό μου, ήταν ένας συνάδελφος, που άλλες χρονιές, όχι απλώς τα έβγαζε πέρα μα μπορούσες να τον κατατάξεις στους εύπορους, ας πούμε συμπολίτες μας, αν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος κάτι τέτοιο για ένα επάγγελμα που ψάχνεις δουλειά δυο φορές το χρόνο τουλάχιστον, και που οι τρόποι αμοιβής του ποικίλουν από »τηλεφωνήστε την άλλη βδομάδα, .. εως…δεν υπάρχει μία »
Ντράπηκε ο συνάδελφος και μου το εξομολογήθηκε, «έχω φτάσει σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή, σε παρακαλώ δώσε μου δανεικά εκατό ευρω να πληρώσω το ρεύμα, γιατί με απείλησαν πώς θα το κόψουν. »
Εντάξει, εμείς είμαστε προπονημένοι στη συνθήκη της αβεβαιότητας και του μετεωρισμού που

Μετανάστες... Και;

Μια πρόταση για ανάρτηση απο το  Άαχεν  Πηγή:leonidioneaselida

Εκεί στη διασταύρωση Ιεράς Οδού και Κωνσταντινουπόλεως, κάθε μέρα παρατηρείται το φαινόμενο της παρουσίας τριάντα τουλάχιστον μεταναστών, οι οποίοι με τρόπο φορτικό θέλουν ντε και καλά να καθαρίσουν τα τζάμια του αυτοκινήτου σου ενώ κάποιοι φορτωμένοι πραμάτεια, χωρίς να γίνονται πιεστικοί είναι η αλήθεια, προσπαθούν να πουλήσουν από ομπρέλες μέχρι βιολιά.

Τα πρόσωπα όσων έχουν ειδικότητα καθαριστή υαλοπινάκων λίγο-πολύ τα ίδια. Στους υπόλοιπους, μόνο τα είδη αλλάζουν. Βρέχει; Πουλάνε ομπρέλες και άλλα συναφή. Κάνει ζέστη; Να τα ανεμιστηράκια κεφαλής, οι βεντάλιες και φυσικά υπάρχουν πάντοτε, χειμώνα-καλοκαίρι, οι φορτιστές κινητών, σύνολα (ελληνιστί σετ) κατσαβιδιών, κούκλες, σπαθιά κι ότι βάζει ο νους του ανθρώπου.

Τα τελευταία δύο-τρία χρόνια που τυχαίνει να παρατηρώ καλύτερα τα τεκταινόμενα στη συγκεκριμένη διασταύρωση, βλέπω με ανησυχία ότι οι άνθρωποι αυτοί, σιγά-σιγά γίνονται πιο απαιτητικοί και για να είναι ακριβέστερος, πιο επιθετικοί. Προχθές, για πρώτη φορά είδα ότι σταμάτησε κι ένα περιπολικό, η

Τα δέκα στρέμματα στις Natura θα οικοδομούνται όπως και τα τέσσερα

tovima
Αλλο ένα βήμα πίσω έκανε η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη την Τετάρτη το βράδυ, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για τη βιοποικιλότητα από την Ολομέλεια της Βουλής. Η υπουργός υποχώρησε στις ασφυκτικές πιέσεις των «πράσινων» βουλευτών για την εκτός σχεδίου δόμηση στις περιοχές Natura.
Σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε, μετά την ψήφιση του νόμου για να είναι άρτια τα οικόπεδα που μεταγράφονται θα πρέπει να είναι δέκα στρέμματα. Ωστόσο, από αυτά θα οικοδομούνται όχι μόνο όσα έχουν ελάχιστο πρόσωπο 45 μέτρα σε διεθνείς, εθνικές, επαρχιακές, δημοτικές και κοινοτικές οδούς αλλά και όσα έχουν πρόσωπο 25 μέτρα σε κοινόχρηστο δρόμο. Την έννοια του «κοινόχρηστου δρόμου» όμως θα την ορίσει η υπουργός Περιβάλλοντος με Προεδρικό Διάταγμα.
Επίσης, κατά παρέκκλιση τα οικόπεδα έκτασης τουλάχιστον 4.000 τ.μ. που μεταγράφηκαν έως και τη δημοσίευση του νόμου (και όχι έως την 1 Μαρτίου 2011 όπως είχε προταθεί την Τρίτη) θα θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα, σύμφωνα με τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις. Η αλλαγή αυτή ουσιαστικά δίνει τον χρόνο σε όσους διαθέτουν μεγάλης έκτασης οικόπεδα στις περιοχές αυτές να προχωρήσουν στην κατάτμησή τους.
Παρά τις αντιδράσεις βουλευτών, καμία αλλαγή δεν έγινε στη ρύθμιση που καταργεί τη δυνατότητα δόμησης σε οικόπεδα με κλίση μεγαλύτερη του 35% η οποία επαναφέρει την απαγόρευση που είχε καταργηθεί το 2003 και αφορά πολλά μικρά νησιά του Αιγαίου.

Ελληνες καλλιτέχνες στήνουν γέφυρες πολιτισμού στο Μιλάνο

Ριτσα Mασουρα  kathimerini
ΦΕΣΤΙΒΑΛ. Αυτή την άνοιξη, Ελληνες καλλιτέχνες, γυρίζοντας την πλάτη στην οικονομική κρίση και την υφέρπουσα κατάθλιψη των πολλών, εξάγουν το ταλέντο και τη δουλειά τους στη γειτονική Ιταλία και μάλιστα στο Μιλάνο, στήνοντας γέφυρες επικοινωνίας με την Ευρώπη.
Από χθες και έως τις 13 Μαρτίου «Το Μιλάνο συναντά την Ελλάδα». Ενα ελπιδοφόρο φεστιβάλ υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, του γενικού προξενείου της Ελλάδας στο Μιλάνο και του Δήμου του Μιλάνου. Ο τίτλος του φεστιβάλ ευρηματικός. «Osmosis». Καθόλου τυχαίος τίτλος. Αναδεικνύει ακριβώς τη δυνατότητα ώσμωσης ελληνικών και διεθνών πολιτιστικών δρώμενων, αποτέλεσμα της γονιμοποίησης διαφορετικών πολιτισμών. Στις 8 Μαρτίου στο Piccolo Teatro, στο ιστορικό θέατρο του Μιλάνου, παρουσιάστηκε η Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α, ο θεατρικός μονόλογος της Λένας Κιτσοπούλου με την ηθοποιό Μαρία

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Η ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝIΔΑΣ

ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ

 ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 12   ΜΑΡΤΙΟΥ   2011 Η ΟΜΑΔΑ  ΜΑΣ   ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ  ΣΑΣ ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΩΠΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΤΟΞΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΜΑΝΤΡΑΚΙΑ

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΣΤΙΣ 10:00 ΤΟ ΠΡΩΙ ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΙΑΤΣΑ ΤΩΝ ΤΑΞΙ.


Δεν βάζετε στο πρόγραμμα και μια βόλτα προς τους Μύλους. Ο χώρος της δεξαμενής στην κορυφή του βουνού είναι  απαράδεκτος και επικίνδυνος. Ξερά δέντρα πεσμένα και όχι μόνο, μπορεί να προκαλέσουν, μόλις ζεστάνει ο καιρός πυρκαγιές .


Δ.Σ. Ερμιονίδας, Live απογοήτευση

Live Δημοτικά Συμβούλια Δήμου Ερμιονίδας
Μια μικρή βουλή, ένα πιστό αντίγραφο του τίποτα.
Οι ίδιες κινήσεις: Απειλητικό κούνημα  εγγράφων  και δαχτύλων και απαντήσεις  επί προσωπικού..
Οι ίδιες πρακτικές: Τι κάναμε εμείς, τι δεν κάνατε εσείς.. 
Διαίρει και βασίλευε..
Ένα ρίγκ που στις κερκίδες (Chat ) οι οπαδοί, ανάλογα φωνάζουν.. Πέστα!!, μπράβο!!,..
Το ίδιο έργο όμως, το έχουμε ξαναδεί.
Είναι αυτό το έργο που έδιωξε  τον κόσμο από τα προηγούμενα Δημοτικά  Συμβούλια και τα απαξίωσε. 
Θα μείνετε μόνοι κυρίες και κύριοι, Live εσείς και ο εγωισμός σας, αν δεν συνειδητοποιήσετε τις ευθύνες σας και τις απαιτήσεις των καιρών.

Μια και πήγαν οι Ιγνηλάτες στις Αδέρες, λίγα λόγια για την πορεία του βουνού αυτού.

Του Βασίλη Γκάτσου 
 
Μια και πήγαν οι Ιγνηλάτες στις Αδέρες, λίγα λόγια για την πορεία του βουνού αυτού.

Προκατοχικά είχε σε πολύ μεγάλη έκταση πυκνότατη και αδιαπέραστη βλάστηση. Κουνουκλιές, κουτσουπιές, βένια, αγριλιές, σκίντα, κουμαριές, πουνάρια, και πολλά άλλα. Στα περισσότερα μέρη του συνυπήρχαν όλα αυτά τα είδη περιπεπλεγμένα, το ένα όχι δίπλα αλλά σχεδόν μέσα στο άλλο και σχημάτιζαν ένα αδιαπέραστο τείχος ακόμη και για τα γίδια. Έφτανε και τα 5 μέτρα ύψος. Σπάνιο δάσος που σήμερα το συναντάμε στον δρόμο που από το Θερμήσι (αμέσως δεξιά μόλις αρχίζει η ποταμιά του Ρορό μέσα σχεδόν στο χωριό) ανεβαίνει στις βουνοκορφές των Αδερών. Σε άλλα μέρη κυρίως προς Γαλατά μεριά συναντάμε παρόμοια δάση αλλά με λιγότερα είδη.
Δρόμοι δεν υπήρχαν παρά μόνο μονοπάτια, το βασικότερο δεν σε χρήση αυτό που από Καρακάσι έβγαζε περίπου στον Γαλατά. Το χρησιμοποιούσαν οι ναυτόπαιδες του Πόρου για να έρχονται Ερμιόνη. Και έρχονταν παρεκκλίνοντας από μονοπάτι που έβγαζε περίπου Θερμήσι. Όποιος το πέρασε μπορεί να μας το περιγράψει μια και δεν υπάρχουν σήμερα ίχνη του.
Ο πρώτος δρόμος ήταν αυτός που οδηγούσε στο Παρατητήριο που το έκτισαν την Κατοχή οι Γερμανοί. Βρίσκεται προς Τσελεβίνια.
Υπήρχαν βοσκότοποι κοντά στα χωριά και στα στανοτόπια, όπου η βλάστηση ήταν χαμηλή, προφανώς από σκόπιμες φωτιές για να γίνεται χορτάρι.

Ανοιχτά μυαλά σε κλειστά κελιά

Ούτε το όνομα, ούτε η καταγωγή του, μόνο το σχολείο του ανακοινώθηκε και ας του απονεμήθηκε βραβείο για την επίδοσή του στο δύσκολο διαγωνισμό της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, πριν από λίγες μέρες.
Φωτ: Στο σχολείο των φυλακών Αυλώνα είναι εγγεγραμμένοι 283 μαθητές, όμως όσοι φοιτούν πραγματικά ανέρχονται σε 150. 
Πρόκειται για ένα παιδί της β' τάξης λυκείου, που ζει και σπουδάζει μέσα στις φυλακές Αυλώνα.
Μαζί με άλλα δέκα παιδιά πήρε μέρος στο διαγωνισμό, που έγινε μέσα στο σχολείο, το οποίο μετατράπηκε σε εξεταστικό κέντρο. Από τα δέκα, τα τρία παιδιά ξεχώρισαν και το γραπτό ενός βραβεύθηκε. Είναι 21 ετών, προέρχεται από χώρα του ανατολικού μπλοκ και είναι στη φυλακή, γιατί -όπως λέει ο διευθυντής του σχολείου του- βρέθηκε μια ατυχή στιγμή σε χώρο που δεν έπρεπε να βρεθεί. «Είναι ένα παιδί σεμνό, χαμηλών τόνων, που όταν του απευθύνεις το λόγο κοκκινίζει» λέει ο διευθυντής του σχολείου, μαθηματικός Πέτρος Δαμιανός. «Εχει επιφανή και πολλά ταλέντα. Δεν παραιτείται εύκολα. Βρίσκεται μόνο του στην Ελλάδα, αφού οι γονείς του εξακολουθούν να μένουν στην πατρίδα του. Από πέρσι που ήρθε στο σχολείο, καταλάβαμε αμέσως πως είχε κλίση στα μαθηματικά. Είχε γερή βασική παιδεία από την πατρίδα του, και μόλις σε λίγους μήνες έμαθε να μιλάει πολύ καλά τη γλώσσα μας. Εχει ταλέντο στα μαθηματικά, αλλά συγχρόνως διαβάζει

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Το "χέρι της ελπίδας" έγινε 11 χρονών

Το "χέρι της ελπίδας"
  Η φωτογραφία που βλέπετε δείχνει το χεράκι ενός εμβρύου 21 εβδομάδων να βγαίνει από την κοιλιά της μητέρας του. Η εικόνα αυτή που είχε συγκλονίσει τον κόσμο πριν από 11 χρόνια, έμεινε γνωστή με την ονομασία "το χέρι της ελπίδας".

















Ο Σάμιουηλ Αρμας, ήταν ακόμη αγέννητος όταν διαγνώστηκε πως πάσχει από δισχιδή ράχη (spina bifida) από την οποία δεν θα μπορούσε να επιζήσει, παρά μόνο αν τον χειρουργούσαν μέσα στην κοιλιά της μητέρας του.
  Ο γιατρός που ανέλαβε το δύσκολο έργο ήταν ο δρ Τζόσεφ Μπρυνέ, του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Βάντερμπιλτ στο Τένεσι, με την αξιοθαύμαστη τεχνική σε αυτές του ειδικού τύπου επεμβάσεις. Κατά την διάρκεια της επέμβασης ο χειρουργός αφαίρεσε την μήτρα με καισαρική κι έκανε μία μικρή τομή για να μπορέσει να εγχειρήσει τον μικρό Σάμιουηλ.
  Το χειρουργείο πλησίαζε στο τέλος του όταν συνέβει το "θαύμα": το βρέφος έβγαλε το μικροσκοπικό, αλλά πλήρως σχηματισμένο χεράκι του μέσα από την τομή και γαντζώθηκε από το δάχτυλο του έκπληκτου γιατρού.
  " Βίωσα την πιο συγκλονιστική στιγμή της ζωής μου, όταν ένιωσα το χεράκι του Σάμιουελ , είχε δηλώσει ο διάσημος χειρουργός.

Να υπενθυμίσω πως ό,τι ουσιαστικό έχει γίνει στην Ερμιόνη, είναι αποτέλεσμα εθελοντικής δημιουργικής εργασίας

Του Βασίλη Γκάτσου
ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Να υπενθυμίσω πως ό,τι ουσιαστικό έχει γίνει στην Ερμιόνη, είναι αποτέλεσμα εθελοντικής δημιουργικής εργασίας και προσφοράς των κατοίκων της και των όπου γης παροικιών της με κύρια αυτή της πρωτεύουσας. Φυσικά ελεύθερης εθελοντικής εργασίας και όχι κατευθυνόμενης ή συντονιζόμενης από θεσμικά ή πολιτικά κέντρα. Εθελοντικής εργασίας που αυτοοργανώθηκε σε καταστατικές ενώσεις, σωματεία κ.λ.π. και έδωσε  και δίδει έργο λαμπρό στην κοινότητά μας. Φυσικά και με τα προβλήματα και τις δυσκολίες του.

Υπενθυμίζω συνοπτικά:

1.    Στον αθλητισμό: Ο σύλλογος ΕΡΜΗΣ από την στιγμή της ιδρύσεώς του. Ο κορυφαίος σύλλογος της Ερμιονίδας. Παίκτες και παράγοντες και φίλοι. Το ίδιο στο μπάσκετ με το τέλειο γυμναστήριο – γήπεδο δωρεά Ερμιονήτισας. Το ίδιο στον ιστιοπλοϊκό όμιλο.
2.    Στον πολιτισμό: Το ΙΛΜΕ μαζί με το κτήριό του. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη. Ο προσκοπισμός κάποια εποχή. Ο Λάσσος κάποια εποχή. Ο Μουσικός Σύλλογος, η τεράστια αυτή εθελοντική προσφορά που όμοιά της μόνο σε μεγάλες πόλεις βρίσκεις. Ακόμη και η αυλή του Δημοτικού Σχολείου όπου γίνονται οι εκδηλώσεις είναι δημιούργημα εθελοντικής εργασίας των μαθητών του και κατοίκων Ερμιόνης. Οι τοπικές εφημερίδες.
3.    Στη δενδροφύτευση: Όλα τα πεύκα και τα αλσύλλια γύρω από την Ερμιόνη είναι δημιουργία εθελοντική κυρίως του Ερμιονικού Συνδέσμου. Και το Μπίστι ολόκληρο από τους παλαιότερους όπως και τα Ευκάλυπτα.
4.    Στο συνεταιρικό πνεύμα: Ο γεωργικός συνεταιρισμός με την αλωνιστική μηχανή του που δέσποσε στην Ερμιόνη επί δεκαετίες.
5.    Φιλοπτωχος: Παράδοση εθελοντικής προσφοράς από τις αρχές του 20ου αιώνα. Για σειρά ετών τα φιλόπτωχα ταμεία Ερμιόνης ήσαν τα πρώτα στη Μητρόπολή τους.
6.    Πολλά άλλα που ο καθένας συμπατριώτης θα φέρει στη μνήμη του ως εθελοντική προσφορά, από ανέγερση ναών μέχρι προσφορά αντλιτικών μηχανημάτων, τσιμέντων, χρηματικών ποσών, ακινήτων, συμμετοχή και προσφορά σε εκδηλώσεις, κ.λ.π.

Πόσιμο νερό.

Του Βασίλη Γκάτσου

Η ΔΕΥΑ Ερμιονίδας όπως και κάθε ΔΕΥΑ πρέπει να παρέχει πόσιμο νερό.

Μπορεί από τις αναλύσεις νερού να βγαίνει το συμπέρασμα ότι όλα τα χωριά της Ερμιονίδας, από άποψη υγιεινής, έχουν σωστό νερό, δηλαδή εντός προδιαγραφών, αλλά πόσιμο νερό έχουν μόνο το Θερμήσι, Φούρνοι, Δίδυμα, Ηλιόκαστο, Ράδο, γιατί μόνον αυτά τα νερά έχουν χλωριόντα (Cl-) κάτω από 250 mg/l.
Ιδιαίτερα Κρανίδι, Κοιλάδα, Πορτοχέλι έχουν χλωριόντα 1500 mg/l. Η Ερμιόνη είναι καλύτερα με γύρω στα 450 mg/l. Δηλαδή ως προς τα χλωριόντα είναι εκτός προδιαγραφών.
Το νερό είναι πόσιμο όμως όταν τα χλωριόντα είναι κάτω από 250 mg/l και έχουμε όλοι εμπειρία φυσικά, γι’ αυτό δεν πίνουμε νερό από τη βρύση στην Ερμιόνη, ενώ από τις βρύσες Κρανιδίου ούτε που το δοκιμάζουνε.
Επιμένω λοιπόν ότι κάθε ΔΕΥΑ υποχρεούται να παρέχει νερό πόσιμο, δηλαδή νερό εντός των προδιαγραφών του πόσιμου. Αν το νερό είναι εκτός των προδιαγραφών δεν υπάρχει νόμος που να της επιτρέπει να το παρέχει ως νερό γενικής χρήσης, δηλαδή για όλες τις οικιακές χρήσεις αλλά να μην το πίνετε. Για τον απλό λόγο, ότι μικρά παιδιά, φτωχές οικογένειες μπορεί άθελά τους ή από οικονομική ανάγκη να το χρησιμοποιήσουν συστηματικά ως πόσιμο με βλάβη στην υγεία τους.
Η ΔΕΥΑ Ερμιονίδας λοιπόν παρέχει στα ως άνω χωριά νερό μη πόσιμο, δηλαδή εκτός των προδιαγραφών του ποσίμου. Στην πράξη δηλαδή πόσιμο νερό αναμεμειγμένο με μία ποσότητα νερού θαλάσσης, μόνο που αυτό γίνεται μέσα στη γη. Αν δηλαδή έβγαινε και έλεγε ότι σε μια δεξαμενή αναμιγνύω 94 % πόσιμο νερό με 6% θαλασσινό και σας το δίνω για κατανάλωση, θα γινόταν χαμός.
Άρα και εδώ έχουμε μια κατάσταση όπως είχαμε και στις χωματερές, όπου από συνήθεια, από ανάγκη γιατί δεν έχουμε λύση, την ανεχόμαστε χωρίς να μιλάμε. Και κακά τα ψέματα, ακόμη θα είχαμε χωματερές ΧΑΔΑ αν δεν επενέβαινε η Ευρωπαϊκή Ένωση με αυστηρότατες οδηγίες και πρόστιμα.
Έτσι λοιπόν και για το νερό, αφού δεν έχουμε λύση το ανεχόμαστε, λες και αυτό είναι φυσικό. Μήπως και στο θέμα αυτό πρέπει να επέμβει η Ευρωπαϊκή Ένωση με αυστηρότατες οδηγίες και πρόστιμα, ώστε να μας αναγκάσει να βρούμε λύσεις; Μήπως τότε αρχίσουν να τρέχουν προγράμματα για αφαλατώσεις, για έλευση του Ανάβαλου, και ό,τι άλλο;

Έρρωσθε,

Βασίλης Γκάτσος

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Χρεοκρατία

 
DEBTOCRACY // ΧΡΕΟΚΡΑΤΙΑ

"Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα ντοκιμαντέρ με παραγωγό το θεατή. Το Debtocracy αναζητά τα αίτια της κρίσης χρέους και προτείνει λύσεις που αποκρύπτονται από την κυβέρνηση και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Το ντοκιμαντέρ θα διανέμεται δωρεάν από τα τέλη Μαρτίου χωρίς δικαιώματα χρήσης και αναμετάδοσης και θα υποτιτλιστεί σε τουλάχιστον τρεις γλώσσες.