Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

1ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στην Ύδρα

Στην Ύδρα, ένα νησί που οφείλει το όνομά του στα άφθονα νερά που ανάβλυζαν από τις πηγές του στην αρχαιότητα, και σε μια εποχή που ο πολιτισμός είναι τόσο απαραίτητος όσο και το νερό, εγκαινιάζεται φέτος ένα φεστιβάλ με άξονα την κλασική μουσική και σκοπό τη δημιουργία μιας «πηγής» από την οποία θα ρέουν δράσεις επικοινωνίας και πολιτισμού...
Σ’ ένα από τα πιο όμορφα λιμάνια του κόσμου, με τα επιβλητικά αρχοντικά και τα γραφικά σοκάκια, πηγή έμπνευσης για τον Χατζηκυριάκο-Γκίκα, τον Εγγονόπουλο και τον Ακριθάκη, αλλά και για τον Σαγκάλ και τον Πικάσο, εκεί που «συναντήθηκαν» ο Σεφέρης, ο Ελύτης κι ο Σαχτούρης με τον Miller... εκεί, υπό το ευμενές βλέμμα των νυμφών των νερών, Ναϊάδων, αλλά και των Μουσών και των Καπεταναίων... σύγχρονοι διακεκριμένοι ερμηνευτές από την Ελλάδα και τον Κόσμο, συμπλέουν από 6 έως 9 Σεπτεμβρίου...
ydra
Ανάμεσά τους, ο πιανίστας και συνθέτης Γιώργος Ψυχογιός, μοναδικός μαθητής του Keith Jarrett, θα αυτοσχεδιάσει στο πιάνο πάνω σε θέματα του Sergei Rachmaninoff, στις 6 Σεπτεμβρίου, η ηθοποιός και σκηνοθέτης Μαγδα Μαυρογιάννη, με την σοπράνο Μάρθα Αράπη και τον Δημήτρη Γιάκα στο πιάνο, θα «χτυπήσουν την πόρτα» της Καπετάνισσας Λασκαρίνας, την κατά τους Γάλλους

Στο Λούβρο η ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας

'Αρχαία Μακεδονία: Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου' είναι ο τίτλος της έκθεσης, που θα φιλοξενήσει το Λούβρο τον Οκτώβριο του 2011. Για τις ανάγκες της έκθεσης, από τη Θεσσαλονίκη στο Παρίσι θα ταξιδέψουν 668 αρχαία έργα, τα οποία θα φιλοξενηθούν στην κεντρική αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του μουσείου, έκτασης 1.200 τ.μ.
Η έκθεση ξετυλίγει την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας από τους μυκηναϊκούς χρόνους μέχρι την ύστερη αρχαιότητα και αποτελεί καρπό συνεργασίας Ελλήνων και Γάλλων ειδικών, με πρωταρχικό στόχο να συστήσει στο γαλλικό και διεθνές κοινό του μεγαλύτερου μουσείου του κόσμου τον αρχαιολογικό πλούτο του ελληνικού Βορρά, μια κληρονομιά της Ευρώπης εν πολλοίς άγνωστη ακόμη λόγω των αλλεπάλληλων σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων και ανακαλύψεων των τελευταίων 30 χρόνων στη Μακεδονία.
Στην έκθεση, εκτός των αρχαιοτήτων που θα δανείσει το υπουργείο Πολιτισμού, θα περιλαμβάνονται

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ερμιόνη 16 – 8 – 2001

            Το Ι.Λ.Μ.Ε. διοργάνωσε στο χώρο του Μουσείου εκδήλωση στις 13 Αυγούστου 2011 με θέμα:  «Ο Λαϊκός Πολιτισμός σήμερα: Ξαφνικός επισκέπτης ή μόνιμος συγκάτοικός μας;»

            Η ομιλήτρια Μυρσίνη Σαμαρά, φιλόλογος, επικέντρωσε το θέμα στον 20ο αιώνα και ιδιαίτερα από το 1960 μέχρι σήμερα. Σκοπός της ήταν να δείξει πώς οι ιστορικές και κοινωνικές μεταβολές επέδρασαν στο δίπολο, Λαϊκός Πολιτισμός και ταυτότητα του Νεοέλληνα (ο οποίος σήμερα συμμετέχει «εκών άκων» στο νέο κόσμο των κρίσεων και των αλλαγών) και πώς αυτό το δίδυμο επιστρέφει στο νέο πολυπολιτισμικό κόσμο αλληλοϋποστηριζόμενο. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν το γεγονός ότι η ομιλήτρια επικεντρώθηκε στην Ερμιόνη και στη διαφοροποίηση που υπέστη ο Λαϊκός Πολιτισμός της πόλης μας τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα και στα λαϊκά στοιχεία που ακόμα υπάρχουν και τονίζουν την ιδιαιτερότητά της.

            Το δεύτερο μέρος με τίτλο «Εις Εμπόδιον Λησμονιάς»  με προβολή παλαιών φωτογραφιών από το Αρχείο που δημιουργεί η «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης» είχε σκοπό να δείξει πώς η μνήμη γίνεται γέφυρα ανάμεσα στις γενιές.

            Ένα στοιχείο Λαϊκού Πολιτισμού είναι «το όνομα». Γι’ αυτό λοιπόν στο τρίτο μέρος με τίτλο «το όνομα» παρουσιάστηκε διαχρονικά από τη φιλόλογο Τίνα Αντωνοπούλου η σημασία της ονοματοδοσίας από τον Όμηρο και τον Ευριπίδη μέχρι το σύγχρονο Καβάφη, σε μια προσπάθεια να φανεί ότι το όνομα ήταν και είναι ο συνδετικός κρίκος της πατρογενιάς των ανθρώπων. Το δρώμενο που ακολούθησε κατέδειξε ότι καθιερωμένες συνήθειες μπορούν να ανατραπούν από τις βαθιές αλλαγές που συμβαίνουν στο νέο πολυπολιτισμικό κόσμο μας. Η συμμετοχή των νέων της Ερμιόνης στο δρώμενο και η παρουσία του τροβαδούρου Σταμάτη Βλαχοδημήτρη είχε ως επιδίωξη να ενώσει το σύγχρονο με την παράδοση.

            Το Ι.Λ.Μ.Ε. ευχαριστεί θερμά όλους όσους συνέβαλαν με οποιονδήποτε τρόπο σ’ αυτήν τη πολυεπίπεδη εκδήλωση η οποία στηρίχθηκε στην ευρηματικότητα και τη συλλογικότητα προσώπων και φορέων. Οι ευρύτερες συνεργασίες άλλωστε αποτελούν βασική επιδίωξη του Ι.Λ.Μ.Ε. 

Ι.Λ.Μ.Ε.

Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Τα βραβεία του διαγωνισμού φωτογραφίας στην Ερμιόνη

Τα  βραβεία του διαγωνισμού φωτογραφίας στην Ερμιόνη
Με θέμα «Άνθρωποι, πρόσωπα, μορφές»
Συμμετείχαν στον φετινό διαγωνισμό 39 ερασιτέχνες φωτογράφοι με 98 φωτογραφίες.
Κάθε χρονιά το επίπεδο των συμμετοχών, σύμφωνα με την κριτική επιτροπή, είναι και καλύτερο. Νέα παιδιά μας ξάφνιασαν όμορφα με τα έργα τους.
Στο κάλεσμά μας για την στελέχωση της κριτικής επιτροπής με προθυμία ανταποκρίθηκαν και τους ευχαριστούμε οι :
κα Ανθούλα Λαζαρίδου-Δουρούκου , η λαϊκή ζωγράφος μας,
κος Παντελής Μπαλής γνωστός φωτογράφος,
κος Ιάσων Φίλντ γλύπτης ζωγράφος και γνώστης της φωτογραφίας,
κος Τάκης Σπετσιώτης σκηνοθέτης συγγραφέας.
κα Χρύσα Γλύκα φωτογράφος .
Η επιτροπή αποφάσισε λόγω των πολλών συμμετοχών να δημιουργήσει τρεις ενότητες και να δώσει τα βραβεία ως εξής:
Καλλιτεχνική φωτογραφία
1ο βραβείο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΕΡΜΑΤΑΣ (Άτιτλο)
2ο βραβείο ΤΙΜΟΣ ΜΠΟΖΙΚΗΣ (Άτιτλο)
Πορτραίτο
1ο βραβείο ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΜΠΟΥΡΙΚΑ (Ο πατέρας μου )
2ο βραβείο ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΤOΛΗ (Ματιές )
Ρεπορτάζ
1ο βραβείο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΜΕΞΗΣ (Μέχρι τον ουρανό )
2ο βραβείο  Α.Γ.    ( Άτιτλο )
Ήταν δύσκολη η επιλογή των βραβείων για την επιτροπή, αφού όλες οι φωτογραφίες είχαν κάτι να πουν και να δώσουν.
Την έκθεσή μας τίμησαν με την παρουσία τους άνθρωποι κάθε ηλικίας ντόπιοι και παραθεριστές , που συμμετείχαν με την ψήφο τους ( 380), στην δημιουργία των αποτελεσμάτων .
Πάντα τους συγκινούν και παρακολουθούν με ενδιαφέρον κάθε χρονιά, τις προβολές από το αρχείο των ασπρόμαυρων φωτογραφιών της Ερμιόνης.
Τους ευχαριστούμε όλους ..
Ευχαριστούμε επίσης τον Χρήστο Παπαμιχαήλ που μας παραχώρησε τον χώρο για την καθημερινή αποθήκευση της έκθεσης, τον κο Τάσο Κερεμέζη και τον κο Δημήτρη Δουρούκο για την παροχή ρεύματος, τον κο Μιχάλη Οικονόμου για τον φωτισμό, την διεύθυνση του PORTO HYDRA για την κάλυψη ήχου και την κα Βαγγελίτσα Αραπάκη για τους βασιλικούς, την Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης για τα καθίσματα..
Στους νικητές πρόσφερε ο κος Βασίλης Γκάτσος το βιβλίο του "Η ανασυγκρότηση της Ερμιονίδας"

Το θέμα του επόμενου διαγωνισμού είναι ελεύθερο με συμμετοχή έως και τριών φωτογραφιών.
Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης

 ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΕΡΜΑΤΑΣ (Άτιτλο)

ΤΙΜΟΣ ΜΠΟΖΙΚΗΣ (Άτιτλο)
ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΜΠΟΥΡΙΚΑ (Ο πατέρας μου )
ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΤΟΛΗ (Ματιές )
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΜΕΞΗΣ (Μέχρι τον ουρανό )
Α.Γ.    (Άτιτλο)

Μέλη της επιτροπής