Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Η ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ

Σήμερα στην Ερμιόνη!

Ξεκινάει η 5η Γιορτή Ροδιού στην Ερμιόνη!


TA KITΡINΑ ΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ....TA KITΡINΑ ΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ....

Του Τάκη Σπετσιώτη

΄Ολα τα τρελλά σήμερα συμβαίνουνε. Δεν φτάνει που, απ' το πρωί, χτυπάει το τηλέφωνο και μια μουρλή μού ζητάει ''Τον κύριο Αντώνη Σπετσιώτη, παρακαλώ..','
και τής απαντάω ''Λάθος κάνετε'', κι εκείνη, σα να θέλει ν΄ακούσει τη συνέχεια του μυθιστορήματος, μού ξαναχτυπάει το τηλέφωνο, με ακόμα πιο υποβλητική φωνή, σαν από το υπερπέραν: ''Τον κύριο Αντώνη Σπετσιώτη, παρακαλώ...'', και τής απαντάω: ''΄Ασε με, κυρά μου με τον μπάρμπα μου που ΄ναι πεθαμένος πενηνταπέντε χρόνια τώρα...'', και εξακολουθεί : ''Μήπως είχε πεθάνει στην Αμερική;'' '' Ωχ, βρε καλή μου! Ποια Αμερική, στην Καστέλλα πέθανε ο άνθρωπος... Στην Αμερική πέθανε ο αδερφός του, ο θείος μου ο Γιώργης, θεός σχωρές τον... βρε μανία με τους νεκρούς μπαρμπάδες μου, πρωί πρωί...'' '' ΄Οχι, τον Αντώνη Σπετσιώτη εξ Αμερικής ψάχνω...'' '' Ε, τι να σου πω, κυρά μου, κάνε ένα συνδυασμό πληροφοριών από το 11880 με τον Χρυσό Οδηγό του Κάτω Κόσμου, και...'', - δεν φτάναν όλ' αυτά λοιπόν, αλλά και, πάνω στη χαρά μου που είδα στο πλατύ πεζοδρόμιό μας για πρώτη φορά, μετά από κανά εικοσαήμερο, οδοκαθαριστή - αχ κι εμπνεύστηκα! βλέποντάς τον να σαρώνει τα νεκρά φθινοπωρινά φύλλα που σχημάτιζαν βουναλάκια, και, να τι θα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΟΓΙΣΤΩΝ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΝΑΥΠΛΙΑΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΟΓΙΣΤΩΝ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΝΑΥΠΛΙΑΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
Για το Δ.Σ. εκλέχθηκαν :
1) ΓΚΟΛΕΜΑΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ
2)ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.)
3)ΚΕΦΑΛΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
4)ΜΠΑΣΤΟΥΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Δ.Σ.)
5)ΚΑΖΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
6)ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ (ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.)
7)ΜΑΛΛΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ (ΤΑΜΙΑΣ Δ.Σ.)


Για την ΠΟΦΕΕ (ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ) εκλέχθηκαν :
1)ΓΚΟΛΕΜΑΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ
2)ΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
3)ΔΑΝΙΓΓΕΛΗΣ ΦΩΤΙΟΣ
4)ΚΑΖΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΚΑΛΟΡΙΖΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ!!

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

«9ο Διεθνές Συνέδριο Πελοποννησιακών Σπουδών» Συμμετέχουν Γιάννης Σπετσιώτης – Τζένη Ντεστάκου«9ο Διεθνές Συνέδριο Πελοποννησιακών Σπουδών»
Ναύπλιο - 30 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου 2015 

Η Εταιρεία Πελοποννησιακών Σπουδών, οργανώνει σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, την Εταιρεία Πελοποννησιακών Σπουδών και τον Δήμο Ναυπλιέων το Θ΄ Διεθνές Συνέδριο Πελοποννησιακών Σπουδών στο οποίο θα  συμμετέχουν ειδικοί ερευνητές και μελετητές του Πελοποννησιακού Πολιτισμού σε όλους τους τομείς του, όπως επίσης πνευματικοί άνθρωποι του Ναυπλίου και της ευρύτερης περιοχής της Αργολίδας.
Ανακοινώσεις που αφορούν τoν Δήμο Ερμιονίδας είναι οι ακόλουθες:
Α)ΑΡΧΑΙΟΙ ΧΡΟΝΟΙ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 Οκτωβρίου 2015, ρα 5.00 μ.μ. (Αθουσα ΤΡΙΑΝΟΝ, Πλ. Συντάγματος)
·       Στέλλα Κατσαρού – Ελένη Ψαθή, Ξαναδιαβάζοντας το σπήλαιο Φράγχθι: Επιστροφή στη μελέτη του Νεολιθικού Κεραμέα.

ΣΑΒΒΑΤΟ 31 Οκτωβρίου 2015, ρα 5.00 μ.μ.
·       Ειρήνη Πέππα - Παπαϊωάννου, «Ιδίως θαυμαστάς πλαγγόνας». Από τις ανασκαφές του Αλ. Φιλαδελφέως στην Ερμιονίδα το 1909.

ΚΥΡΙΑΚΗ 1 Νοεμβρίου 2015, ρα 5.00 μ.μ.
·       Άδωνις Κύρου, Το χρονικό μίας σημαντικός αρχαιολογικός ανακαλύψεως: Η σημασία του σπηλαίου του Φράγχθι στα προϊστορικά δεδομένα της Αργολίδας.

Β)Βυζαντινή – Μεταβυζαντινή Περίοδος
ΚΥΡΙΑΚΗ 1 Νοεμβρίου 2015, ώρα 5.00 μ.μ. (Αίθουσα Εργατικού Κέντρου Ναυπλίου)
·       πρ. Νεκτάριος Πέττας, Απεικονίσεις ως μοναχού του οσιομάρτυρος Νικολάου του εκ Βουνένης στην Πελοπόννησο.

Γ) Νεότεροι χρόνοι
ΚΥΡΙΑΚΗ 1 Νοεμβρίου 2015, ώρα 9.00 π.μ. (Αίθουσα «Βουλευτικού» Ναυπλίου)
·       Ιωάννης Σπετσιώτης – Τζένη Ντεστάκου, Η εκπαίδευση των κοριτσιών στην Ερμιόνη κατά τον 19ο αιώνα.
·       Γεώργιος Λέκκας, Ιστορική αναδρομή στη γαστρονομία της Αργολίδας.
·       Ibrahim Alper Arisoy – Μιχαλόπουλος Δημήτριος, Ειδήσεις για τον πολιτιστικό βίο των Τούρκων της Πελοποννήσου (17ος – 18ος αι.).

Γιάννης Σπετσιώτης – Τζένη Ντεστάκου

Βιβλική καταστροφή στην Ύδρα από τη σφοδρή καταιγίδα!

Τα άσχημα καιρικά φαινόμενα χτύπησαν σήμερα και την Ύδρα. Σαν βομβαρδισμένο τοπίο μοιάζει το νησί μετά τη σημερινή καταιγίδα. Μόλις σταμάτησε να βρέχει και όλα μοιάζουν σχεδόν κατεστραμμένα. Από τις 8:30 το πρωί μέχρι και τις 12:10 δυνατή βροχή γέμισε με "ποτάμια" τους δρόμους, ορμητικά νερά έτρεχαν με τρελή πίεση και κατεύθυνση προς τα κάτω, ενώ στο διάβα τους παρέσερναν φερτά υλικά και ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Άνθρωποι κινδύνευσαν, σπίτια έχουν πλημμυρίσει, ζώα έχουν πνιγεί και οι κάτοικοι αυτή την ώρα ελέγχουν τους χώρους τους και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις καταστροφές. 
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι ζημιές εστιάζονται εκτός από τα σπίτια στα οποία έχουν εισέλθει νερά και σε συγκεκριμένους δρόμους όπως στο ποτάμι στην περιοχή Αγγέλικα, στην Μπρατσέρα, την ίδια ώρα που από τα ψηλά του νησιού έχουν καταλήξει υλικά, χώματα και λάσπες στην παραλία και έχουν καλύψει τα πάντα. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τη δύναμη του νερού και τους ορμητικούς χειμάρρους βαριά υλικά κατέληξαν στην παραλία και αναμείχθηκαν με τις καρέκλες από τα μαγαζιά δημιουργώντας μια άμορφη μάζα. Ο δήμος Ύδρας αυτή την ώρα ελέγχει τις καταστροφές στους δημόσιους δρόμους ενώ ταυτόχρονα γίνονται καταγραφές στα πλημμυρισμένα σπίτια.
fonitisydra

Ερμιονίδα:Πρόγραμμα Ημερίδας Τουρισμού


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ CLLD ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΔΙ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

CLLD
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κρανίδι 23-10-2015
Κλιμάκιο της Αναπτυξιακής Εταιρείας «Πάρνωνας» θα παρευρεθεί την Κυριακή, 25-10-2015 και ώρα 11:00 με 14:00 στην Ερμιόνη, στη γιορτή του Ροδιού.
Συγκεκριμένα στο περίπτερο της Δ.Κ Ερμιόνης του Δήμου Ερμιονίδας εκπρόσωποι της Αναπτυξιακής Πάρνωνα, η κα. Αραχωβίτη, Οικονομολόγος και η κα. Τσιατά Μαρία, Δικηγόρος, θα ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους δημότες για τις δράσεις που μπορεί να χρηματοδοτήσει το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα CLLD «Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία των Τοπικών Κοινοτήτων, 2014-2020».
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν, όχι μόνο για δραστηριότητες που αφορούν το ρόδι αλλά και για άλλες δραστηριότητες του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα της οικονομίας.

Mάνος Χατζιδάκις Γεννήθηκα στις 23 Οκτωβρίου 1925...

Γεννήθηκα στις 23 Οκτωβρίου 1925...
Πρέπει να πω ότι δεν μ’ αρέσει η αναμνησιολογία, την απεχθάνομαι. Νοσταλγώ μόνο δυο περιόδους της ζωής μου, όταν ήμουν και στις δυο περιπτώσεις ένα άγνωστο πρόσωπο και το στοιχείο της εξαφάνισής μου ήταν εντελώς ισοβαρές με την παρουσία μου. Απορείτε που νοσταλγώ την ανωνυμία και όχι έναν έρωτα; Δεν συμφιλιώθηκα ποτέ με τη διασημότητα. Όταν είμαι με κόσμο, είμαι αμήχανος. Κάθε φορά νιώθω έναν μικρό πανικό που απλώς έχω τη δύναμη να μεταμφιέζω. Δεν υπερβάλλω που σας λέω πως μόνο οι δυο περίοδοι της ανωνυμίας μου ήταν οι κορυφώσεις της ζωής μου. Αυτές οι εποχές είναι οι μόνες στιγμές που μπορώ να νοσταλγήσω. Όλες τις άλλες σάς τις χαρίζω.

Και γιατί να νοσταλγώ έναν έρωτα, όταν ερωτευμένος είμαι πάντα; Μπορεί ίσως κάποιος να χαθεί ακόμα και μέσα σ’ αυτό το διαμέρισμα, και εύχομαι να αποκτήσω μια τέτοια δύναμη που να εξαφανίσει το εγώ μου, που μεγαλώνει μαζί με τα χρόνια, κι η ωριμότητα προσπαθεί να εξαφανιστεί, ξαναγράφοντας τη μουσική και όλες τις διαμεσολαβήσεις του ονείρου, διαλύοντάς τα όλα αλλά κυρίως τον εγωισμό, την πιο μεγάλη ασθένεια που μας κρατάει δεμένους στη γη, όταν προορισμός μας είναι να πετάξουμε.
Ναι, επιθυμώ την εξαφάνισή μου. Φαίνεται.
Μ.Χ.

Photo © αρχείο Mάνου Χατζιδάκι http://www.manoshadjidakis.gr/

1o Πανελλήνιο Συμπόσιο για τους συγγραφείς της Αργολίδας - «Αργολίδα, ο τόπος της συν-γραφής».

Ο Απρίλιος 2016 μετουσιώνεται στο μήνα της γραφής με αφορμή το πρώτο Πανελλήνιο Συμπόσιο Συγγραφέων Αργολίδας, που διοργανώνεται από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Σε σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών αναφέρονται τα εξής:
«Η δημιουργικότητα στον τόπο της Αργολίδας είναι εμφανώς ανεπτυγμένη ως προς τη γραφή. Ο χάρτης της Αργολίδας είναι διάστικτος από φωτεινά σήματα που εκπέμπουν οι συγγραφείς και οι ποιητές.
Αυτή τη δυναμική ενέργεια επιθυμεί να αναδείξει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και μαζί με πολλούς άλλους φορείς (θα ανακοινωθούν σύντομα), να τη διαχύσει πολλαπλασιαστικά και εν τέλει να εμπνεύσει μικρούς και μεγάλους που σκέπτονται, ζουν, ονειρεύονται, αγωνίζονται και μεγαλώνουν στην Αργολίδα και στην ελληνική γλώσσα.
Ο Απρίλιος μετουσιώνεται στο μήνα της γραφής και είναι τότε που οργανώνεται ένα πολυδιάστατο διαδραστικό Πανελλήνιο Συμπόσιο

«Η ΛΕΣΧΗ ΤΩΝ ΧΑΣΙΣΟΠΟΤΩΝ»


Του Γιάννη Λακούτση
Η εμφάνιση της νέας ψυχοτρόπου ουσίας, αιχμαλώτισε το ενδιαφέρον της γαλλικής ιατρικής κοινότητας και από το 1840, ποικίλες εφαρμογές της κάνναβης  διατίθονταν ελεύθερα σε πολλά φαρμακεία του Παρισιού.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε ο Δρ. Ζακ-Ζοζεφ Μορό ( 1804-1884), ο οποίος άρχισε να ερευνά τις ιδιότητές του χασίς. Κατάπιε  κάποια φύλλα κάνναβης, ώστε να συντάξει μια εμπεριστατωμένη έκθεση, σχετικά με τα μεθυστικά αποτελέσματά της. Αργότερα  χρησιμοποίησε ινδικά χοιρίδια για πειραματόζωα. Το 1844 ο Μορό , εντυπωσιάστηκε με τις θεωρίες του φίλου του, φιλόσοφου, συγγραφέα, Θεόφιλου Γκωτιέ ( 1811-1872), για το μανιφέστο του ρομαντισμού, που έδινε έμφαση στη πρόκληση δυνατής συγκίνησης, μέσω της τέχνης. Από την πλευρά του ο Γκωτιέ έδειξε ενδιαφέρον για τις θεωρίες του Μορό, περί « πνευματικής μέθης» της κάνναβης, που την προτιμούσε από την « επαίσχυντη βαριά μέθη του αλκοόλ».
Ο Γκωτιέ έφερε μαζί του μια σειρά από κορυφαίους Παριζιάνους λογοτέχνες, τον Αλέξανδρο Δουμά, πατέρα, τον Βίκτωρ Ουγκώ, τον

Μυκήνες 1954 - Το καταμεσήμερο: έκθεση του Robert McCabe στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών

culturenow
Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών εγκαινιάζεται η έκθεση φωτογραφίας του Robert McCabe, Μυκήνες 1954 - Το καταμεσήμερο, την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015.

Στην έκθεση παρουσιάζεται μια σειρά από ασπρόμαυρες φωτογραφίες οι οποίες  αποτυπώνουν τον αρχαιολογικό χώρο και τη γύρω περιοχή των Μυκηνών όπως ήταν το καλοκαίρι του 1954 και του1955 πριν  από την έλευση του τουρισμού.

O φωτογραφικός φακός του Robert McCabe, όπως αναφέρει η συγγραφέας Αθηνά Κακούρη στο ομώνυμο βιβλίο, συνοδεύει στη σειρά αυτή τους αφοσιωμένους αρχαιολόγους μαζί με τους ανθρώπους του μόχθου της ανασκαφής των Μυκηνών στις αρχές της δεκαετίας του ΄50.  Οι φωτογραφίες αυτές πέρα από την ευαίσθητη και ποιητική αποτύπωση του αρχαιολογικού χώρου είναι και μια ιστορική μαρτυρία της προσπάθειας εκατόν σαράντα χρόνων της αρχαιολογίας να ανασύρει από το βαθύ σκοτάδι της λησμονιάς την εποποιία των Ατρειδών.

Οι προσπάθειες του Robert McCabe το καλοκαίρι 1954 να συλλάβε

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Ανδριανός στη Βουλή: Τα περιφερειακά Μέσα είναι βήμα Δημοκρατίας για τις τοπικές κοινωνίες

                                
Ναύπλιο, 22 Οκτωβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY
Ανδριανός στη Βουλή: Τα περιφερειακά Μέσα είναι βήμα Δημοκρατίας για τις τοπικές κοινωνίες – δεν πρέπει να οδηγηθούν σε κλείσιμο.
Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός, στην τοποθέτησή του στη Βουλή κατά την συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών για την συζήτηση του Νομοσχέδιου που αφορά τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Αυτό που χρειάζεται το τηλεοπτικό μας τοπίο είναι κανόνες. Κανόνες σαφείς, γενικοί, καθολικής εφαρμογής, αποπροσωποποιημένοι. Σε αυτή λοιπόν την κατεύθυνση πρέπει να κινείται το νομοσχέδιο, πράγμα που δεν συμβαίνει, αλλά πιστεύω ότι ο κ. Παππάς μέχρι το βράδυ όταν ακούσει όλες τις προτάσεις, όπως άκουσε και το πρωί τους φορείς, μέχρι να έρθει το νομοσχέδιο στην

«ΠΑΡΩΝ » ΤΗΣ ΝΕΔΥΠΕΡ ΣΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2016 ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Πέμπτη 22 Οκτωβρίου  2015

Στο ΔΣ του Δήμου Ερμιονίδας της 19-10-2015, η παράταξή μας ψήφισε «Παρών»  στο θέμα που έφερε η Δημοτική Αρχή για έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος οικονομικού έτους 2016.

Στην τοποθέτησή μας κάναμε καταρχήν λόγο για την αμέλεια της Δημοτικής Αρχής, η οποία δεν έφερε το θέμα πιο γρήγορα  για συζήτηση αφού είναι προαπαιτούμενο για την ψήφιση του  Προϋπολογισμού, ο οποίος  έπρεπε ήδη να έχει έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης κ. Τάσου Τόκα:

«Κυρίες και Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Για να μπορέσουμε να έχουμε μια πλήρη εικόνα της πραγματικής κατάστασης του Δήμου θα έπρεπε να έχετε φέρει   στο  Δημοτικό Συμβούλιο  για έγκριση και ενημέρωσή μας, τις εκθέσεις αποτελεσμάτων εκτέλεσης προϋπολογισμού ανά τρίμηνο και σωρευτικά, όπως προβλέπει ο νόμος,   για το 2015.

Επιπλέον λείπουν οι εκθέσεις του Παρατηρητηρίου για την πορεία του

Κάνναβη: Από τη χρηστικότητα στην απαγόρευσηΜπαλκόνι στην Ισπανία 

Του Γιάννη Λακούτση
Η σχέση του ανθρώπου με την κάνναβη χάνεται στα βάθη των χιλιετηρίδων.
Αρχαιολογικά, τα πρώτα παλιότερα ευρήματα χρήσης κάνναβης τα έχουμε στην Ταϊβάν, πριν από 10.000 χρόνια, στην Κίνα, πριν από 6.000 χρόνια και στο κινεζικό Τουρκμενιστάν, πριν από 5.000 χρόνια. Τότε υποτίθεται ότι ανακαλύφτηκαν και οι ιαματικές ιδιότητες του φυτού, όπως και οι παραισθησιογόνες ιδιότητές του. Το εύρημα όμως ενός κομματιού υφάσματος από κάνναβη έξω από το Ικόνιο της Τουρκίας, με χρονολόγηση 6.000 π.χ, όπως και η ανεύρεση σπόρων κάνναβης σε θρακικό τάφο του 3.000 π.χ στη σημερινή Ρουμανία, περιπλέκουν το θέμα του «εφευρέτη» της αξιοποίησής της. Καλλιεργήθηκε επίσης στην Ινδία, Μεσοποταμία, Αίγυπτο και Αρχαία Ελλάδα. Διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στη διατροφή, την ιατρική, τις θρησκευτικές τελετουργίες και ως πρώτη ύλη στην παραγωγή προϊόντων. Στην αρχαία Ελλάδα η τελετουργική χρήση χασίς από τους Σκύθες , αλλά και από άλλες φυλές, καταγράφεται λεπτομερώς από τον Ηρόδοτο, ( βιβλίο 4 στχ. 4.75.1).
« Λοιπόν οι Σκύθες παίρνουν το σπόρο απ’ αυτό το καννάβι, μπαίνουν κάτω από τις τέντες κι απλώνουν το σπόρο πάνω στα πυρωμένα λιθάρια κι ετούτος ο σπόρος μόλις τον απλώσουν καίγεται και δίνει αχνό τόσο πολύ, που βάζει κάτω κάθε ελληνικό ατμόλουτρο κι οι Σκύθες να ουρλιάζουν από αγαλλίαση».Το ότι η καλλιέργειά της ήταν πλέον εκτεταμάνη, στα μέρη αυτά, φαίνεται και από τη διήγηση του Παυσανία για την Ηλεία: « την μεν δη κανναβίδα την λίνον και την βύσσον σπείρουσιν όσοις η γη τρέφειν εστίν επιτείδιος». ( Ηλιακά VI 26.6).
Μετά τη σύσταση του νεότερου Ελληνικού κράτους, ξεκίνησε η

Νόαμ Τσόμσκι: Να γιατί σας νίκησαν και γιατί θα σας νικάνε πάντα.

Ο Αμερικανός ακαδημαϊκός και στοχαστής, Νόαμ Τσόμσκι, αναλύει τις δέκα τεχνικές για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης.
Το κείμενο αποτελεί μέρος μιας συλλογής συνεντεύξεων του Ν.Τσόμσκι, όπου ο κορυφαίος διανοητής διαπιστώνει διεισδυτικές παρατηρήσεις για τους θεσμούς που διαμορφώνουν τη σκέψη του κοινού και οι οποίοι βρίσκονται στην υπηρεσία της ισχύος και του κέρδους.
1. Η τεχνική της διασκέδασης
Πρωταρχικό στοιχείο του κοινωνικού ελέγχου, η τεχνική της διασκέδασης συνίσταται στη στροφή της προσοχής του κοινού από τα σημαντικά προβλήματα και από τις μεταλλαγές που αποφασίστηκαν από τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ, με ένα αδιάκοπο καταιγισμό διασκεδαστικών και ασήμαντων λεπτομερειών....
Η τεχνική της διασκέδασης είναι επίσης απαραίτητη για να αποτραπεί

«Προοδευτική Συμμαχία Ερμιονίδας» ΘΕΜΑ: ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2016ΠΡΟΣ:
ΠΡΟΕΔΡΟ Δ.Σ
κ. Άρη Δημαράκη
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Γραφείο Δημάρχου
κ. Δ. Σφυρή


ΘΕΜΑ: ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2016

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο της 19ης Οκτωβρίου 2015 συζητήθηκε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το οικονομικό έτος 2016. Η συζήτηση όμως δεν ήταν ολοκληρωμένη από την πλευρά της διοίκησης του Δήμου γιατί δεν είχαν διανεμηθεί στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ούτε στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων τα αντίγραφα-αποφάσεις των συμβουλίων Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων στα πλαίσια κατάρτισης του τεχνικού προγράμματος του 2016.

Ζητώ κ. Πρόεδρε
1)    Τα αντίγραφα των αποφάσεων όλων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων για το τεχνικό πρόγραμμα του 2016.
2)    Το αντίγραφο της γνωμοδότησης αποφάσεων της Επιτροπής διαβούλευσης για το συγκεκριμένο θέμα.
3)    Την οικονομική εικόνα του Δήμου Ερμιονίδας για την χρονική στιγμή που οι υπηρεσίες του Δήμου κατάρτισαν την εισήγηση για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το οικονομικό έτος 2016.

«Προοδευτική Συμμαχία Ερμιονίδας» ΘΕΜΑ: ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑ ΣΤΟ Δ.Σ. Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΕΠΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔΠΡΟΣ:
ΠΡΟΕΔΡΟ Δ.Σ
κ. Άρη Δημαράκη
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Γραφείο Δημάρχου
κ. Δ. Σφυρή


ΘΕΜΑ: ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑ ΣΤΟ Δ.Σ. Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΕΠΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015, ενημέρωσα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για τη Συνεδρίαση του Δ.Σ., μετά τα τελευταία δημοσιεύματα του ημερήσιου τύπου για την επικείμενη πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ του κτήματος της ΔΕΠΟΣ στο Πορτοχέλι.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και ο Δήμος άμεσα πρέπει να προχωρήσει στην επικυροποίηση παλαιών αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου τόσο από το Δήμο Κρανιδίου όσο και από το Δήμο Ερμιονίδας σχετικά με την παραχώρηση έκτασης για κοινόχρηστους και δημοτικούς σκοπούς καθώς και τις προτάσεις – αποφάσεις μας για την

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Πατσαρίνος: Ο Τατούλης έδωσε παράταση σε έργο ΕΣΠΑ που κατασκευάζει εταιρία του αδερφού του


argolika 
Έλεγχο νομιμότητας στη λειτουργία της Περιφέρειας Πελοποννήσου ζητά με επιστολή του στα υπουργεία Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Δικαιοσύνης Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και στο Σώμα Επιθεωρητών, Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, ο επικεφαλής της παράταξης «Πελοπόννησος Πρώτα» Νίκος Πατσαρίνος.
Ο κ. Πατσσαρίνος αναφέρεται σε συγκεκριμένες αποφάσεις του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη επισημαίνοντας ότι, «παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες και αναφορές μας σ΄ όλα τα όργανα διοίκησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, συνεχίζει προκλητικά να υπογράφει αποφάσεις που αφορούν επιχειρήσεις συγγενικών του προσώπων».
Ο κ. Πατσαρίνος στην επιστολή του σημειώνει:
«Με την 3634/21-8-2015 απόφασή του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης έδωσε προέγκριση για παράταση του χρονοδιαγράμματος του έργου «Βελτίωση της οδού Γύθειο – Αρεόπολη – Γερολιμένας κατά τμήματα» όπου ανάδοχος είναι η Κοινοπραξία «ΚΑΣΤΑΤ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ, ΑΤΕ- ΑΤΛΑΣ,

Ευχαριστήρια επιστολή προς τον κ. Λεωνίδα Βογιαζίδη

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δημήτρης Σφυρής, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Διδύμων κ. Κωνσταντίνος Σπανός  και η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ερμιονίδας κ. Αγγελική Λούμη, ευχαριστούν θερμά τον κ. Λεωνίδα Βογιαζίδη για την ευγενική προσφορά του, που αφορά στην πραγματοποίηση οικοδομικών και ηλεκτρολογικών εργασιών καθώς και ελαιοχρωματισμών στο Νηπιαγωγείο Διδύμων.
Η συγκεκριμένη σχολική μονάδα  είχε σοβαρά στατικά προβλήματα και δεν θα λειτουργούσε αν δεν αποκαθίσταντο άμεσα.
Η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ερμιονίδας αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω των περικοπών που έχουν επιβληθεί από την κεντρική διοίκηση. Επομένως, η χορηγία του κ. Βογιαζίδη είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει απρόσκοπτα η λειτουργία του Νηπιαγωγείου Διδύμων.
Επίσης θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για την άμεση ανταπόκρισή του σε κάθε μας αίτημα.

Ευρώπη 2015Αστυνομικός οδηγεί μια ομάδα μεταναστών κοντά στη Dobova, στη Σλοβενία, 20 Οκτωβρίου 2015. 
Το κοινοβούλιο της Σλοβενίας αναμένεται να εγκρίνει τις αλλαγές στους νόμους της για να επιτρέψει στο στρατό να βοηθήσει την αστυνομία στη φύλαξη των συνόρων, καθώς χιλιάδες μετανάστες πλημμύρισαν τη χώρα.
REUTERS / Σρντιάν Zivulovic