Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

"είθε ...;..."!


Το αυθεντικό νόημα των ευχών


Χαράλαμπος Πίσχος, Ψυχολόγος – Υπαρξιακός Συστημικός Ψυχοθεραπευτής
 Κάθε ευχή κλείνει μέσα της την επιθυμία και την ελπίδα για κάτι που θέλουμε να συμβεί και ειδικότερα σε κάθε εορταστική περίοδο, ευχόμαστε στους ανθρώπους που αγαπάμε να τους συμβούν αυτά που επιθυμούν. Ουσιαστικά λέμε: «Eύχομαι να σου συμβεί…»… προσωπικά μου ακούγεται σα μαγική σκέψη.
Οι ευχές που λέγονται στο τέλος της χρονιάς, συνήθως εγκλωβίζονται μέσα σε τρεις αυτοματοποιημένες λέξεις που με τη συνεχή επανάληψη τείνουν να χάσουν το νόημά τους: Υγεία, Αγάπη, Ευτυχία (δε βάζω τη λέξη «τύχη» γιατί έχω ως προσωπική αρχή ότι την τύχη την φτιάχνουμε μόνοι μας).
Και ενώ αυτές οι τρείς έννοιες, μοιράζονται τόσο εύκολα και αβίαστα, μένουμε στην απλή αναφορά και τις αφήνουμε να ξεθωριάσουν, μη διακρίνοντας ότι η επίτευξή αυτών των «ιδανικών» είναι τόσο δύσκολη, καθώς η κάθε μία απαιτεί μία ιδιαίτερη, προσωπική σύνθεση επιμέρους συστατικών.
Οπότε, θα αποφύγω να ευχηθώ απλώς «Υγεία» αλλά θα ευχηθώ:

17 "Αθώες" Φράσεις των Γονέων που "Σκοτώνουν" το Παιδί..
του Νικήτα Καυκιού

Ο ψυχικός κόσμος του μικρού παιδιού.
Το μικρό παιδί ζει σε ένα δικό του παιδικό κόσμο. Σκέπτεται, αντιλαμβάνεται και ερμηνεύει όλα όσα συμβαίνουν με διαφορετικό τρόπο από ότι οι μεγάλοι. Δίνει ένα ιδιότυπο-παιδικό νόημα στην πραγματικότητα που το περιβάλλει.
Για να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε δημιουργικά με το παιδί οφείλουμε να καταλάβουμε όσο μας είναι δυνατόν τον τρόπο που σκέπτεται και αισθάνεται τον κόσμο. Να δούμε με τα δικά του μάτια και να ακούσουμε με τα δικά του αυτιά.
Στην προσπάθειά μας αυτή μπορούν να μας βοηθήσουν σημαντικά κάποιες επιστημονικές μελέτες που προσεγγίζουν τα εξελικτικά στάδια της νοητικής και ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης του παιδιού.

– Ο Jean Piajet μελέτησε πειραματικά και περιέγραψε αναλυτικά τα στα στάδια της νοητικής ανάπτυξης του παιδιού. Τα συγγράμματά του μας βοηθούν να κατανοήσουμε τον τρόπο που σκέπτεται το παιδί ανάλογα με την ηλικία του.
Νεογέννητο:

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Χ.Α.Ε Αγ.Ι.Ελεήμων: Πρόσκληση - Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας


Σας προσκαλούμε την Κυριακή 08/01/2017 και ώρα 5:00 μ.μ. στον φιλόξενο χώρο της καφετέριας - εστιατορίου Ιωσήφ Γανώση στο λιμάνι της Ερμιόνης να κόψουμε μαζί την Πρωτοχρονιάτικη πίτα μας!


Σας περιμένουμε
Με αγάπη το Δ.Σ. της Αδελφότητας

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΔΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Αργύρης Παλούκας: «Θέλησα να παρατηρήσω, έργο το έργο, τη σχέση του Χειμωνά με την αγάπη»


Φώτο: Βασίλης Μαθιουδάκης
Συνέντευξη: Ελένη Μαρκ
ΠΗΓΗ: artcoremagazine

Ο ποιητής Αργύρης Παλούκας και οι εκδόσεις Κριτική ξανασυστήνουν το έργο του Γιώργου Χειμωνά, σημαντικού συγγραφέα, δοκιμιογράφου και μεταφραστή, στο κοινό με μία πανέμορφη, λιλιπούτεια έκδοση, μια ανθολόγηση αποσπασμάτων από το έργο του πεζογράφου που μιλούν για αγάπη, για την αγάπη όπως την αντιλαμβανόταν ο Χειμωνάς, για «την αγάπη ως ανάγκη του άλλου, ως ανάγκη για συντροφιά, ως ανάγκη για αναπάντεχες χειρονομίες. Για την αγάπη ως αναγκαία πράξη μέσα στη μοναξιά, την απελπισία, τα αδιέξοδα του νου».
Πώς θα συστήνατε το έργο του Γιώργου Χειμωνά σε έναν νέο αναγνώστη;
Τυποτεχνικά, οι εκδόσεις Κριτική, που φέτος κλείνουν 30 ολόκληρα χρόνια στον εκδοτικό χώρο, (ξανα)σύστησαν το έργο του Γιώργου Χειμωνά με αυτή την καλαίσθητη, μικρού σχήματος, έκδοση. Το βιβλίο είναι έτοιμο να δωρηθεί, δεν χρειάζεται καν περιτύλιγμα. Απαντώντας πιο ειδικά σε αυτό που με ρωτάτε, θα πω ότι το έργο του Χειμωνά είναι ένα μάθημα ειλικρίνειας, που νομίζω ότι χρωστάμε στον εαυτό μας με την τόση θολούρα που μας περιβάλλει. Βασική μου επιδίωξη ήταν να επαναφέρω στο προσκήνιο έναν σπουδαίο συγγραφέα και το έργο του, αυτή τη φορά όμως ως εγκόλπιο που μπορεί να κουβαλήσει κάποιος και μαζί του, σαν προσευχητάρι. 

Τα 10 σημαντικότερα επιστημονικά επιτεύγματα του 2016thetimes
Η ανακοίνωση για την πρώτη ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων, που έκαναν οι επιστήμονες των ανιχνευτών LIGO στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, υπήρξε η επιστημονική ανακάλυψη της χρονιάς που φεύγει, σύμφωνα με ένα από τα κορυφαία στον κόσμο επιστημονικά περιοδικά, το «Science».
Τα βαρυτικά κύματα, οι «ρυτιδώσεις» του χωροχρόνου που ταξιδεύουν στο σύμπαν από μακρινές πηγές για να φθάσουν έως τη Γη, είχαν προβλεφθεί θεωρητικά από τον Αϊνστάιν πριν από περίπου ένα αιώνα και η ύπαρξή τους επιβεβαιώθηκε φέτος με μεγάλη καθυστέρηση. Τα πρώτα βαρυτικά κύματα που ανιχνεύθηκαν, όπως εκτιμάται, δημιουργήθηκαν από τη συγχώνευση δύο μεγάλων μαύρων οπών σε απόσταση 1,3 δισεκατομμυρίων ετών φωτός.
Τη λίστα (Top 10) με τα δέκα σημαντικότερα επιτεύγματα του 2016 συμπληρώνουν:
  1. Η ανακάλυψη από τους αστρονόμους ενός μικρού εξωπλανήτη που μοιάζει με τη Γη, γύρω από το κοντινότερο άστρο, τον Εγγύτατο του Κενταύρου.

ΕΥΧΕΣ

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Τελευταία παράσταση για το 2016 σήμερα ARTiki

Πολυχώρος ARTίκι “Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ” – Ώρα : 20.30
ΕΙΣΟΔΟΣ : 7 € - ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ : 698 698 2224

Με αντιολισθητικές αλυσίδες στην Ερμιονίδα

Η κίνηση από Τραχειά προς Κρανίδι και αντιστρόφως γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες λόγω χιονόπτωσης.
Τα εκχιονιστικά του Δήμου Ερμιονίδας διευκολύνουν τους οδηγούς.

Αν μείνουνε τα πράγματα όπως είναι

Φιλόνοφ Πάβελ "Κεφάλι"

Αν μείνουνε τα πράγματα όπως είναι
είσαστε χαμένοι.
Φίλος σας είναι η αλλαγή
η αντίφαση είναι σύμμαχός σας.
Από το Τίποτα
πρέπει κάτι να κάνετε, μα οι δυνατοί
πρέπει να γίνουνε τίποτα.
Αυτό που έχετε, απαρνηθείτε το και πάρτε
αυτό που σας αρνιούνται.Μπέρτολτ Μπρεχτ


Έλλη Βασιλάκη

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Το έστρωσε στην Αργολίδα

στο Αραχνείο

Λεωνίδας Καβάκος: Ο καλύτερος μουσικός του κόσμου για το 2017!


Ο Λεωνίδας Καβάκος ανακοινώθηκε ως ο νικητής του βραβείου Léonie Sonning Music Prize 2017. Αυτό το πολύ σημαντικό βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο σε έναν διεθνώς αναγνωρισμένο συνθέτη, σολίστα, διευθυντή ορχήστρας ή τραγουδιστή. Από το 1959, η ξεχωριστή λίστα των νικητών αυτού του βραβείου περιλαμβάνει ονόματα – γίγαντες όπως: Sir Simon Rattle, Sir John Eliot Gardiner, Pierre Boulez, Mstislav Rostropovich, Miles Davis, Dietrich Fischer-Dieskau, Benjamin Britten και Leonard Bernstein.
 
Το βραβείο θα απονεμηθεί σε συναυλία στις 12 Ιανουαρίου 2017 στο Koncerthuset, DR Byen, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Δανίας υπό τη διεύθυνση του Fabio Luisi, όπου ο Κυριάκος θα παίξει κοντσέρτα για βιολί των J.S. Bach, Berg και Brahms.

ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ: ΔΕ ΜΕΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΕΥΧΕΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κρανίδι, 27/12/2016
ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΝΕΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ
ΔΕ ΜΕΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΕΥΧΕΣ
Σε λίγες μέρες θα υποδεχτούμε το νέο έτος, δημιουργείται μία νέα αφετηρία για όλους μας. Ευχόμαστε σε όλους τους δημότες του Δήμου Ερμιονίδας αλλά και όλους τους κατοίκους της Αργολίδας Καλή Χρονιά, να διαθέτουμε όλοι υγεία, δύναμη, υπομονή και επιμονή για να πετύχουμε τους στόχους μας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.
Πάντα με την νέα χρονιά γεννιέται μία νέα ελπίδα, ξεκινάμε λοιπόν μία νέα προσπάθεια για να βελτιώσουμε τη ζωή μας και ευρύτερα την κοινωνία μας. Η Ελληνική κοινωνία βρίσκεται για μία ακόμη χρονιά σε μία δύσκολη συγκυρία, αναζητούμε την οικονομική και κοινωνική ομαλότητα και αυτή αμφισβητείται από επικίνδυνους χειρισμούς της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά και των «παιχτών», των θεσμών του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος.
Ελπίζουμε σε μία ουσιαστική επανακίνηση της λειτουργίας της αγοράς και ευρύτερα της Ελληνικής οικονομίας και αυτή εξαρτάται από τις στρατηγικές και τακτικές κινήσεις των υπεύθυνων που τις υλοποιούν. Η ύφεση, η οικονομική συρρίκνωση αλλά και η

Γιάννης Γκιόλας: Σημαντική η παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού στο Ναύπλιο


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ως    ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε ο Βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης  Γκιόλας την επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού  κ. Λυδίας Κονιόρδου στο Ναύπλιο.

 Με  την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Ναύπλιο η κ. Κονιόρδου  είχε τη  δυνατότητα να ενημερωθεί   απ ευθείας από  την προϊσταμένη   της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Άλκηστη Παπαδημητρίου σε συνάντηση που είχαν στην έδρα της Εφορείας, παρουσία του  βουλευτή Γιάννη Γκιόλα      , για όλα τα ανοιχτά  θέματα   που  είναι της αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η   υπουργός   στη συνέχεια, πραγματοποίησε  σύντομη επίσκεψη στο  Αρχαιολογικό Μουσείο και στα γραφεία της Εφορείας  Αρχαιοτήτων , ενώ είχε προηγηθεί μετάβαση στο Μητροπολιτικό ναό Αγίου Γεωργίου  και στο παρακείμενο ενετικό κτίριο όπου   η κ. Κονιόρδου, διαπίστωσε τις φθορές και την αναγκαιότητα  συντήρησης ,  αφού για πολλά χρόνια δεν   είχαν γίνει οι  απολύτως απαραίτητες εργασίες .

Ακολούθησε ευρεία  σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια  για όλα αυτά τα θέματα και  εξετάστηκε διεξοδικά η πορεία σύνταξης των αναγκαίων μελετών  και οι πιθανοί τρόποι χρηματοδότησης  των έργων αποκατάστασης (  Αγίου Γεωργίου και Ενετικού)  από περιφερειακά κλπ προγράμματα του ΕΣΠΑ , καθώς το ΠΔΕ του Υπουργείου  Πολιτισμού  είναι ιδιαίτερα περιορισμένο.

Στη σύσκεψη  συμμετείχαν  ,εκτός της Υπουργού,  οι βουλευτές   Γιάννης Γκιόλας, Γιάννης Μανιάτης,  ο   Αντιπεριφερειάρχης Τάσος Χειβιδόπουλος, ο δήμαρχος Ναυπλίου Δημ. Κωστούρος, ο Μητροπολίτης κ.κ,. Νεκτάριος, , ο Περιφ. Σύμβουλος Γιωργος Γαβρήλος, η Έφορος Αρχαιοτήτων κ. Παπαδημητρίου και

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

ΔΕΥΑΕΡ: Ανακοίνωση "Το Χαμόγελο του Παιδιού"

Κρανίδι, 27-12-2016
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σας ενημερώνουμε ότι την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016 θα πραγματοποιηθεί προγραμματισμένο δρομολόγιο παράδοσης των προσφορών συνδημοτών μας προς τον εθελοντικό οργανισμό, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ». Η παράδοση θα γίνει στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας του οργανισμού, που λειτουργεί στην Κόρινθο. Σας παρακαλούμε όποιες προσφορές σας να παραδοθούν στα γραφεία της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. έως την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου, ώστε να συμπεριληφθούν στην αποστολή.
Σας ευχαριστούμε όλους εκ των προτέρων για τις προσφορές σας.
Ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ.
Παναγιώτης Αποστόλου

ΕΝΑ ΒΛΕΜΜΑ...ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ !!!

Καλή χρονιά!!
Γιώργος Μπόλμπος

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Οικογενειακή υπόθεση το σκλαβοπάζαρο στην Αγία Τριάδα Ναυπλίου

Σωτηρία Παπαδοπούλου
parapolitikaargolida

Ένας πατέρας με τους δυο γιους του από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας είναι οι άνθρωποι που είχαν ως σκλάβους τους 7 Ρουμάνους στην Αγία Τριάδα Ναυπλίου. Η υπόθεση ήρθε στην επιφάνεια όταν κάποιος συγγενείς ενός εκ των Ρουμάνων έκανε καταγγελία στην Πρεσβεία της Ρουμανίας στην Ελλάδα και αυτοί με την σειρά τους πήραν τηλέφωνο το τμήμα ασφαλείας Θεσσαλονίκης πιστεύοντας πως ήταν στην εκεί Αγία Τριάδα. Οι 7 Ρουμάνοι χωριατόπαιδα πίστεψαν τους πατριώτες τους που συμμετέχουν στο κύκλωμα πως θα έρθουν στην Ελλάδα και θα πάρουν μεγάλο μεροκάματο.

Τάσος Λειβαδίτης: Είδες - μου λέει - γεννήθηκε η ευσπλαχνία. Έσκυψα τότε το κεφάλι κι έκλαψα κι εγώ

Πρόταση:  Έλλη Βασιλάκη

Η Γέννηση, είναι ίσως, το ωραιότερο ποίημα που έχει γραφτεί για τα Χριστούγεννα.
Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή
klik.gr
 Με το δικό του, μοναδικό τρόπο, εκφράστηκε ο Τάσος Λειβαδίτης για το πανανθρώπινο νόημα των Χριστουγέννων. Θα λέγαμε πως εκτός από την ποιητική δεινότητα του ποιητή, διακρίνεται ο εκπληκτικός ψυχικός και πνευματικός του κόσμος.
«Τα διάβαζε όλα ως το κόκαλο και όσο μεγαλύτερη αξία τους έβρισκε, τόσο την αναγνώριζε και τη διακήρυσσε (…) άσκησε την κριτική με διεισδυτική ευαισθησία, με στοχασμό που δεν κατέληγε σε κάποια κανονιστικότητα, με άνοιγμα σε όλους τους τρόπους της ποίησης και αγάπη για όλους τους ποιητές, χωρίς εύνοιες και πατερναλισμούς», γράφει ο στενός φίλος και συνεργάτης του Τίτος Πατρίκιος για το Τάσο Λειβαδίτη.
Ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο ποίησης στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας στη Βαρσοβία (1953 για τη συλλογή του «Φυσάει στα σταυροδρόμια του κόσμου»), το πρώτο βραβείο ποίησης του Δήμου Αθηναίων (1957 για τη συλλογή του «Συμφωνία αρ.Ι»), το Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1976 για τη συλλογή «Βιολί για μονόχειρα»), το Α΄ Κρατικό

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

Φωτεινόν  και  μέγα  δώρον  η  φωτιά  των  ανακτόρων


Φωτεινόν  και  μέγα  δώρον  η  φωτιά  των  ανακτόρων
                                    Γ. Σουρής

Βασίλη  πόθεν  έρχεσαι  μες  τη  δική  μας  τρέλα;
Από την  πόλιν  έρχομαι  και  στην  κορφή  κανέλα…
Χίλιες  φορές  σπολάτι  σας,
είδα  και  το  Παλάτι  σας από  παντού  να  φλέγεται
και  σαν  δαδί  να  καίγεται.
Νερό  δεν  είχατε  σταλιά,
και  στης  φωτιάς  τη  ζέστη
βλέπω  κι  αυτόν  τον  Βασιλιά
ως  είδος  πυροσβέστη.
Τρέχουν  με  τρόμπες  μερικοί,
ανάβει  κάθε  μούρη,
κι  ο  Βασιλιάς  εδώ  κι  εκεί
προβαίνει  με  τσικούρι.

Ευχές και όχι μόνο

ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ & ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ, ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΥΤΟΥΝΤΖΗΣ


 Γεώργιος Σουρής (1853-1919)
Ποιος είδε κράτος λιγοστό
σ' όλη τη γη μοναδικό,
εκατό να εξοδεύει
και πενήντα να μαζεύει;

Να τρέφει όλους τους αργούς,
να 'χει δυο τρεις Πρωθυπουργούς,
ταμείο δίχως χρήματα
και δόξης τόσα μνήματα;

Να 'χει αστυνόμους για φρουρά
και να σε κλέβουν φανερά,
κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε
τον κλέφτη να γυρεύουνε;

Όλα σ' αυτή τη γη μασκαρευτήκαν
ονείρατα, ελπίδες και σκοποί,
οι μούρες μας μουτσούνες εγενήκαν
δεν ξέρομε τί λέγεται ντροπή.

Ο Μουσικός Σύλλογος Ερμιόνης ευχαριστεί