Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

Προχωρεί η διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο ;;


Το τελευταίο εμπόδιο στη δημιουργία των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων που θα εξυπηρετήσουν πέντε νομούς της Πελοποννήσου ήρθη χθες. Η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε την απαλλοτρίωση των απαραίτητων εκτάσεων για την κατασκευή από την ΤΕΡΝΑ μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και ΧΥΤΥ στην Αρκαδία και στη Λακωνία και ενός σταθμού μεταφόρτωσης στην Αργολίδα. Τις εκτάσεις είχε ήδη αγοράσει προ ετών η ΤΕΡΝΑ, όπως την υποχρέωναν οι όροι του διαγωνισμού, ωστόσο λίγο μετά την αγορά πολίτες κινήθηκαν νομικά εναντίον της εταιρείας, υποστηρίζοντας ότι ήταν εκείνοι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες, με αποτέλεσμα το έργο να «μπλοκαριστεί».
Η οικονομική επιτροπή αποφάσισε να κηρυχθούν υπό απαλλοτρίωση 278,1 στρέμματα στην Αρκαδία και 91 στρέμματα στη Λακωνία. «Η κήρυξη των απαλλοτριώσεων θα γινόταν κανονικά από το περιφερειακό συμβούλιο, όμως δεν είχα την πλειοψηφία και αυτό δεν μπορούσε να καταστεί δυνατόν», λέει στην «Κ» ο νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας. «Ετσι, ζητήσαμε και έγινε νομοθετική ρύθμιση που έδινε τη δυνατότητα να κηρυχθεί η απαλλοτρίωση από την οικονομική επιτροπή, κάτι που έγινε σήμερα (σ.σ.: χθες) παρουσία 26 δημάρχων». Να σημειωθεί ότι στη λήψη απόφασης για τις απαλλοτριώσεις... δεν συναίνεσε η παράταξη του προηγούμενου περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη, ούτε στο νέο περιφερειακό συμβούλιο ούτε στην οικονομική επιτροπή, παρότι επί των ημερών του δημοπρατήθηκε ο διαγωνισμός και υπεγράφη η σύμβαση.
Ως αποτέλεσμα, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται συνάντηση ανάμεσα στον κ. Νίκα, σε εκπροσώπους της ΤΕΡΝΑ και του υπουργείου Περιβάλλοντος. «Εχουμε ορισμένες διαφωνίες για το έργο, αλλά θέλουμε να ξεκινήσει το ταχύτερο, γιατί δεν έχουμε άλλη λύση», λέει ο κ. Νίκας. «Θα διορθώσουμε όσα περισσότερα μπορούμε – για παράδειγμα, θα αυξήσουμε τους σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων».
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου θα γίνει σε τρεις εγκαταστάσεις: στην Αρκαδία, που θα εξυπηρετεί Κορινθία, Αργολίδα και δύο δήμους της Αρκαδίας (Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας), με μέγιστη δυναμικότητα 105.000 τόνους απορριμμάτων το έτος, στη Μεσσηνία, που θα εξυπηρετεί και τους δήμους Μεγαλόπολης και Γορτυνίας Αρκαδίας, με μέγιστη δυναμικότητα 65.000 τόνους ετησίως, και στη Λακωνία, με μέγιστη δυναμικότητα 30.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως

Βασίλης Γκάτσος : Η ΑΝΟΧΗ στον τόπο μας.

Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου ζητά την ανοχή της αντιπολίτευσης για το θέμα των απορριμμάτων μέχρι να βρεθεί λύση. Ομοίως την ανοχή της Περιφέρειας και άλλων αρμοδίων αρχών και φυσικά των δημοτών (αυτοί πληρώνουν για τα απορρίμματα και υφίστανται και τις συνέπειες).
Ανοχή λοιπόν εδώ και 30 χρόνια για οποιαδήποτε "λύση" για τα απορρίμματά μας.
Ανοχή για κτήματα που πουλούσαν το χώμα τους και δέχονταν για το κλείσιμο της "τρύπας" μπάζα και ό,τι άλλο.
Ανοχή για την απόθεση μπαζών και απορριμμάτων όπου λάχει, αρκεί να τα ξεφορτωθούμε.
Ανοχή για τη βρώμα που ζήσαμε κάπου 30 χρόνια από τα λύματα στο Λιμάνι Ερμιόνης.
Ανοχή για τις αυτόματες αυτοαναφλέξεις επί άλλα 30 χρόνια στις χωματερές μας.
Ανοχή για τη λειτουργία του δεματοποιητή.
Ανοχή για τη λειτουργία του "πράσινου" σημείου.
Ανοχή για απορρίψεις κατσιγάλων, "επεξεργασμένων" λυμάτων όπου βολεύει.
Ανοχή για το υφάλμυρο πόσιμο νερό που το πληρώνουν όλοι αλλά δεν το πίνει κανένας.
Ανοχή για το ότι η θάλασσά μας έμεινε χωρίς ψάρια.
Ανοχή για το ότι πλέον τις περισσότερες παραλίες τις προσεγγίζουμε μέσα από ατραπούς ή καθόλου.
Ανοχή για την υφαλμύρωση των υπογείων υδάτων μας.
Ανοχή που το καλοκαίρι δεν μπορούμε να περπατήσουμε στις παραλίες να πάμε στο Μπίστι από τα αυτοκίνητα.
Ανοχή που στα Μαντράκια δεν μπορεί να αράζει πλέον βάρκα.

Ανοχή σε όλα, η Ερμιονίδα της ανοχής. Τόσο ανοχή που σε λίγο θα γίνουμε αξιοθέατο ανοχής.

Πάντως η αγροτική κοινωνία μας μέχρι τη δεκαετία 1950 δεν είχε ανοχές. Μάλλον θα ήταν απολίτιστη.

Βασίλης Γκάτσος

Οι «δημοδιδασκάλισσαι» του Δημοτικού Σχολείου Θηλέων Κρανιδίου των ετών 1880 -1899


Οι «δημοδιδασκάλισσαι» του Δημοτικού Σχολείου Θηλέων Κρανιδίου των ετών 1880 -1899
Γιάννης Μ. Σπετσιώτης - Τζένη Δ. Ντεστάκου
Εισαγωγικά
Το Δημοτικό Σχολείο για κορίτσια (Παρθεναγωγείο) στο Κρανίδι συστάθηκε στα τέλη της 10/ετίας του 1850 με επικρατέστερη χρονολογία το έτος 1858. Στον πρώτο κατάλογο του σχολείου, έτους 1858 - 1859, φέρονται γραμμένες 181 μαθήτριες με πρώτη δημοδιδασκάλισσα τη Χ. Β. Βασιλοπούλου.
Το 1888, σύμφωνα με την έκθεση (1 Αυγούστου 1888) του Νομαρχιακού δημοδιδάσκαλου Θεοδώρου Μ. Λύρα, το σχολείο λειτουργούσε ως 2/τάξιο, φοιτούσαν σ’ αυτό 293 μαθήτριες και υπηρετούσαν οι δημοδιδασκάλισσες Φερενίκη Παπαδήμα, πρωτοβάθμια και διευθύντρια του σχολείου «διδάσκουσα εις τας δύο ανωτέρας τάξεις» και η Αδριανή Δέδε «διδάσκουσα εις τα δύο κατωτέρας τάξεις».
Το 1892, πέντε χρόνια αργότερα, όπως αναγράφεται στο «Μητρώον των εν Κράτει Δημοτικών Σχολείων», το σχολείο φαίνεται να έχει προαχθεί σε 3/τάξιο και διδάσκουν σ’ αυτό η Ελένη Γκιώνη, η Ιωάννα Οικονόμου και η Αδριανή Δέδε. Τέλος στο υπ’ αριθμ. Φ.Ε.Κ. 223/21 Δεκεμβρίου 1898 δημοσιεύεται «η προαγωγή εις πλήρες του εν Κρανιδίω Δημοτικού Σχολείου Θηλέων».
Στη συνέχεια αναφέρουμε ονόματα δημοδιδασκαλισσών που υπηρέτησαν στο Δημοτικό Σχολείο Θηλέων Κρανιδίου. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι κάποιες απ’ αυτές ίσως να ήταν και ντόπιες που είχαν αλλεπάλληλους διορισμούς, μεταθέσεις και απολύσεις.
Ονόματα δημοδιδασκαλισσών

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

έεεετσι


Οι νοσοκομειακοί γιατροί ξεκαθαρίζουν ότι θα περιθάλπουν πρόσφυγες και μετανάστες ακόμα και χωρίς ΑΜΚΑ

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ξεκαθαρίζει ότι θα προσφέρουν περίθαλψη σε όλους ανεξαιρέτως τους πρόσφυγες και μετανάστες ακόμα κι αν δεν έχουν ΑΜΚΑ, παίρνοντας έτσι θέση για περιστατικά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας με καρκινοπαθείς πρόσφυγες και μετανάστες που δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τις χημειοθεραπείες τους, επειδή δεν τους έχει χορηγηθεί το νέο προσωρινό ΑΜΚΑ (Κάρτα Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπών - ΚΥΠΕ). Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά «θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που υπαγορεύει η συνείδησή μας και η ιατρική δεοντολογία. Θα συνεχίσουμε να περιθάλπουμε τους ασθενείς ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, θρησκείας».

Έλλη Βασιλάκη

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Διακοπή του 5G στην Καλαμάτα αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο

Προς συζήτηση ήρθε το βράδυ της Δευτέρας το θέμα της λειτουργίας της πιλοτικής λειτουργίας του 5G στην Καλαμάτα.
Ένα ζήτημα που έχει φέρει αναστάτωση στην πόλη εδώ και καιρό, με αυτούς που διαφωνούν μάλιστα να έχουν προβεί σε διάφορες κινήσεις.
Απόψε, λοιπόν, έπειτα από αίτημα των παρατάξεων της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, το θέμα- που μάλιστα είχε οριστεί ως έκτο στη σειρά -συζητήθηκε πρώτο, αφού στην αίθουσα βρίσκονταν δημότες που ήθελαν να ενημερωθούν, αλλά και να εκφέρουν τη γνώμη τους.
Η συζήτηση του θέματος, τελικά, κράτησε πάνω από τρεις ώρες, με το δήμαρχο Καλαμάτας σε ρόλο πυροσβέστη να προσπαθεί να ηρεμήσει το κλίμα,  κάνοντας μάλιστα πρόταση να πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα μια ημερίδα- εκδήλωση στις αρχές Ιανουαρίου,  και αν έβγαιναν συμπεράσματα ότι δεν είναι επιβλαβές για τον κόσμο να δινόταν παράταση της πιλοτικής λειτουργίας, αν αυτή ζητούνταν από τη Wind.
Τελικά, προς ψήφιση έφτασαν δύο προτάσεις,  η πρώτη από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, που αναφερόταν σε μη ανανέωση της σύμβασης στις 31/12 και η δεύτερη που ζητούσε τη διακοπή της σύμβασης στο τέλος του χρόνου.
Έπειτα από μια ψηφοφορία, που κράτησε ώρα με εντάσεις, υπερψηφίστηκε η πρόταση της διακοπής με 16 ψήφους, ενώ 13 ψήφους έλαβε η μη ανανέωση.
Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος οι παρευρισκόμενοι δημότες πανηγύρισαν και χαρακτήρισαν την απόφαση μια πρώτη νίκη.

Πρόσκληση απο τη Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης για ενημερωση σχετικά με τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις


Aγία Λέρνη

Ταινία που έμελλε ένα μουσικό έργο αφηγηματικής υφής, πλεγμένο με νήματα ονείρων και ερωτικών αναμνήσεων Eικονοληψία: Μένανδρος Μανουσάκης- Πέτρος Κολότούρος Μοντάζ: Μένανδρος Μανουσάκης Ήχος: Νίκος Μιαούλης | Σύνθεση | Κάτια Ανδριανάκου | Ενορχήστρωση | Κάτια Ανδριανάκου & οι μουσικοί | Ερμηνεία | Κάτια Ανδριανάκου: ακκορντεόν Λουκάς Γιαννακίτσας: κοντραμπάσο Αλέξανδρος Λέρνης: κρουστά Σοφία Παραρά: τραγούδι Ιωάννα Ρήγα: σαντούρι Χρήστος Ροζάκης: καβάλ, τρίχορδο, γκάιντα, κλαρίνο


Έλλη Βασιλάκη

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: “Η ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΕΝ ΕΦΤΑΣΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΕΝΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ».


           

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: “Η ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΕΝ ΕΦΤΑΣΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ. ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΕΝΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ».
  Δεν είναι όπως φαίνεται μόνο η Συμφωνία των Πρεσπών, το Ελληνικό  και το προσφυγικό- μεταναστευτικό τα θέματα όπου η Νέα Δημοκρατία αναγκάζεται να κάνει στροφή 180 μοιρών. Είναι και αρκετά άλλα ζητήματα, όπως οι ζημιές από καιρικά φαινόμενα αλλά και τα κενά στην Εκπαίδευση. Κι αν για τα πρώτα δεν φταίει πλέον η Δούρου  αλλά η «κλιματική αλλαγή», για τα κενά στην Εκπαίδευση ανακάλυψαν τον «φταίχτη». Μέχρι πρότινος έφταιγε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τώρα φταίνε οι εκπαιδευτικοί. Ναι, αυτό ισχυρίζονται εκεί στο Υπουργείο Παιδείας. Φταίνε οι εκπαιδευτικοί που τοποθετούνται εκεί αλλά δεν πάνε. Θα περιμένουμε λίγο ακόμη, μέχρι να ακούσουμε τους Κυβερνώντες να παραδεχθούν ότι φέρουν για κάποιο πρόβλημα, ευθύνη.
  Στην Ερμιονίδα, τα κενά στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είναι πολλά και ουσιαστικά. Για παράδειγμα, το μάθημα της Πληροφορικής, στο οποίο θα εξεταστούν πολλοί μαθητές στις Εισαγωγικές εξετάσεις, δεν διδάσκεται στο Λύκειο Ερμιόνης. Επί τρεις μέρες οι μαθητές έκαναν κατάληψη αλλά το αυτί των αρμοδίων, δεν ίδρωσε. Η τριήμερη αποχή σταμάτησε μετά από «υποσχέσεις» ότι το θέμα θα λυθεί με ατομικές εξειδικευμένες προσλήψεις αναπληρωτών. Από τότε πέρασαν σχεδόν δύο περίπου μήνες αλλά το πρόβλημα παραμένει. Από την συνεχιζόμενη προβληματική αυτή κατάσταση, όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, πλήττονται κυρίως οι μαθητές που βρίσκονται σε οικονομικά δυσχερή θέση και αδυνατούν να ξοδέψουν υπέρογκα ποσά για ιδιαίτερα φροντιστήρια.
  Δεν επιχαίρει κανείς γι’ αυτή την κατάσταση. Παραμερίζοντας κάθε δικαιολογημένη υπερβολή, ζητάμε να λυθούν αυτά τα ζητήματα ΑΜΕΣΑ. Όχι μόνο γιατί οι σημερινοί Κυβερνώντες μας υπόσχονταν πέρυσι ότι θα τα έλυναν σε μηδέν χρόνο αλλά για το καλό των μαθητών και κυρίως των υποψηφίων στις επερχόμενες Εισαγωγικές εξετάσεις.

                                                 ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ
                                                      ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ