Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

ΚΑΛΗΜΕΡΑ

Καλημέρα,

σήμερα είναι μια πολύ ωραία μέρα!

για να μην ξεχνιόμαστε... 
 
ΕΛΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ

Η επίδραση της τηλεόρασης στην νηπιακή ηλικία

 

Στο βίντεο θα δείτε τον Δημήτρη Χριστάκη, παιδίατρο, ο οποίος σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες στην Αμερική έκαναν συγκεκριμένα πειράματα για να ανακαλύψουν την επίδραση της τηλεόρασης στην νηπιακή ηλικία.

Τα συμπεράσματα είναι συγκλονιστικά.
Δείτε το βίντεο και μην ξεχάσετε να το δείξετε σε όλες τις μητέρες.

 Έλλη Βασιλάκη



ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Δέκα οκτώ μαθητές του Γενικού Λυκείου Κρανιδίου οι οποίοι συμμετέχουν στην Ερευνητική Εργασία (μέθοδος project) που πραγματοποιείται στο σχολείο μας την τρέχουσα σχολική χρονιά με τίτλο « Το θέμα του νερού. Παρελθόν-Παρόν. Μέλλον; » θα μεταβούν στη Γερμανία για να λάβουν μέρος στο «International Science Camp 2012. The subject of water».
Στη διεθνή αυτή συνάντηση, η οποία οργανώνεται από το Γυμνάσιο Πένζμπεργκ (Gymnasium Penzberg) και πραγματοποιείται από 5 έως 9 Νοεμβρίου 2012 στο Κέντρο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Benediktbeuern στην πόλη  Πένζμπεργκ (Penzberg) της Βαυαρίας θα συμμετάσχουν 150 μαθητές από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαλέξεις, εργασίες και επισκέψεις σε χώρους που σχετίζονται με το νερό. Επί πλέον οι μαθητές θα επισκεφθούν μουσεία, ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της περιοχής του Πένζμπεργκ και της πόλης του Μονάχου.
Με τη συμμετοχή των μαθητών σε διεθνείς εκπαιδευτικές συναντήσεις ενισχύονται οι σχέσεις των συμμετεχόντων μαθητών στο πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης σ’ ένα πνεύμα αμοιβαιότητας ισοτιμίας και αλληλοσεβασμού ενώ παράλληλα προβάλλεται η πολιτιστική ταυτότητα της κάθε χώρας με την ιδιαίτερη φυσιογνωμία και κουλτούρα της.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Γενικού Λυκείου Κρανιδίου http://1lyk-kranid.arg.sch.gr .
Ιωάννης Δημαράκης
Δ/ντής Γενικού Λυκείου Κρανιδίου

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Ανέκδοτο κείμενο του Ελύτη μετά την απονομή του Νόμπελ

Με αφορμή την ολοκλήρωση του εορτασμού των 100 χρόνων από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη το 2011 στην Ελλάδα, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων παρουσίασε ένα ανέκδοτο κείμενο του ποιητή, από ομιλία του στους Έλληνες μετανάστες στη Στοκχόλμη. Η ομιλία του ποιητή έγινε τον Νοέμβριο του 1979, μετά την τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ της Σουηδικής Ακαδημίας για το έργο του...
Η ομιλία μεταφέρεται αυτούσια με την επισήμανση του Ελύτη «ότι η γλώσσα είναι ένας φορέας ήθους που, αν δεν τον υπακούσεις, θα τιμωρηθείς».
Η ομιλία
«Αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες,
περίμενα πρώτα να τελειώσουν οι επίσημες γιορτές που προβλέπει η “Εβδομάδα Νόμπελ” και ύστερα να ’ρθω σ’ επαφή μαζί σας. Το έκανα γιατί ήθελα να νιώθω ξένιαστος και ξεκούραστος.
Ξεκούραστος βέβαια δεν είμαι. Χρειάστηκε να βάλλω τα δυνατά μου για να τα βγάλω πέρα με τις απαιτήσεις της δημοσιότητας, τις συνεντεύξεις και τις τηλεοράσεις. Αλλά ένιωθα κάθε στιγμή ότι δεν εκπροσωπούσα το ταπεινό μου άτομο αλλά ολόκληρη τη χώρα μου. Κι έπρεπε να την βγάλω ασπροπρόσωπη. Δεν ξέρω αν το κατάφερα. Δεν είμαι καμωμένος για τέτοια. Για τιμές και για δόξες. Τη ζωή μου την πέρασα κλεισμένος μέσα σε 50 τετραγωνικά (μέτρα), παλεύοντας με τη γλώσσα. Επειδή αυτό είναι στο βάθος ή ποίηση: μια πάλη
συνεχής με τη γλώσσα. Τη γλώσσα την ελληνική που είναι η πιο παλιά και η πιο πλούσια γλώσσα του κόσμου.
Ό,τι και να πει ένας ποιητής, μικρό ή μεγάλο, σημαντικό ή ασήμαντο, δεν φέρνει αποτέλεσμα, θέλω να πω δεν γίνεται ποίηση αν δεν περάσει από την κρησάρα της γλώσσας, αν δεν φτάσει στην όσο γίνεται πιο τέλεια έκφραση. Ακόμα και οι πιο μεγάλες ιδέες, οι πιο ευγενικές, οι πιο επαναστατικές, παραμένουν σκέτα άρθρα εάν δεν καταφέρει ο τεχνίτης να ταιριάσει σωστά τα λόγια του. Μόνον τότε μπορεί ένας στίχος να φτάσει στα χείλια των πολλών, να γίνει κτήμα τους. Μόνον τότε μπορεί να ’ρθει και ο συνθέτης να βάλει μουσική, να γίνουν οι στίχοι τραγούδι. Και για ένα τραγούδι ζούμε, στο βάθος, όλοι μας. Το τραγούδι που λέει τους καημούς και τους πόθους του καθενός μας. Τόσο είναι αλήθεια ότι το μεγαλείο και η ταπεινοσύνη πάνε μαζί, ταιριάζουν.
Ταπεινά εργάστηκα σ’ όλη μου τη ζωή. Και η μόνη ανταμοιβή που γνώρισα πριν από τη σημερινή, ήταν ν’ ακούσω τους συμπατριώτες μου να με τραγουδούν. Να τραγουδούν το ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ που μου

Από Ιχνηλάτες

Του Βασίλη Γκάτσου

(ΙΧΝΗΛΑΤΕΣ σχετικό άρθρο)
  
Αν το όριο είναι 2000 στρέμματα = 2 τετρ. χιλιόμετρα για ΑΠΕ (ΑΠΕ είναι και τα αιολικά πάρκα) για την Ερμιονίδα δεν μιλάμε για «τεράστιες εκτάσεις» δεδομένου ότι η έκταση της Ερμιονίδας είναι 417 τετρ. χιλιόμετρα.
Δηλαδή το 0.5 % της Ερμιονίδας πρέπει να μετατραπεί σε ένα εργοστάσιο παραγωγής πράσινου ρεύματος, με τα γνωστά πλέον σε όλους «πράσινα μηχανήματα», τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά. Δεν είναι κάτι το φοβερό. Για όνομα του θεού. Εδώ μία ζώνη αιγιαλού που περιτρέχει την Ερμιονίδα έχει υποστεί τα πάνδεινα, έχει σχεδόν αποκλειστεί η χρήση της .... και όλοι καμαρώνουμε, μαζί και οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας.
Είμαστε υποχρεωμένοι να παράγουμε τουλάχιστον το ρεύμα που καταναλώνουμε με τις όποιες περιβαλλοντικές συνέπειες, γιατί μέχρι σήμερα καταναλώνουμε χωρίς περιβαλλοντικές συνέπειες το ρεύμα που παράγεται στην Μεγαλόπολη με βαρύτατες περιβαλλοντικές συνέπειες σε έναν από τους ιστορικότερους και παραγωγικότερους κάμπους της Πελοποννήσου. Αυτός ο κάμπος δεν είχε μονοπάτια; Δεν τον διασχίζει ιερός ποταμός; Δεν έχει παππούδες και γιαγιάδες; Δεν είχε όχι βένια αλλά θεόρατα πλατάνια, βελανιδιές, λεύκες και τόσα άλλα; (στην φωτογραφία βλέπετε τον κάμπο της Μεγαλόπολης, έκτασης περίπου 25 τετρ.
χιλιομέτρων, τριπλάσιο από τις εύφορες καλλιεργήσιμες εκτάσεις της Ερμιονίδας. Κρανίου τόπος πλέον, ακριβώς κάτω από την πόλη για να παίρνουμε εμείς ρεύμα χωρίς περιβαλλοντικές συνέπειες.).
Πέραν αυτού, είμαστε υποχρεωμένοι να παράγουμε και ένα σεβαστή ποσότητα ρεύματος και να το εξάγουμε, ως συνεισφορά στα εργοστάσια και τις συγκοινωνίες της χώρας μας.

Και πάλι όμως αλλού είναι το θέμα:
Ο Δήμος μας, δηλαδή η εκάστοτε διοίκηση του Δήμου μας και φυσικά η εκάστοτε αντιπολίτευση, δεν είναι δυνατόν να μην γνώριζε αυτήν την κατανομή για τα ΑΠΕ. Δεν είναι δυνατόν να μην γνώριζε για το 2000 στρέμματα ΑΠΕ που θα εγκατασταθούν στην Ερμιονίδα και την ανυπαρξία κατανομής τους. Μα ακριβώς ο επιμερισμός ανά Επαρχία και ο μη προσδιορισμός θέσεων και περιοχών εντός της επαρχίας μας, έδινε το δικαίωμα στη διοίκηση

Αλέξανδρος Ανδρουλάκης

ή Σολωμάντζαρος! 
Προτείνει η Έλλη Βασιλάκη
Επιλέξαμε κάποιους από τους πίνακες του με θεματολογία γύρω από την μουσική.
Ποιος είναι ?
Ας αφήσουμε τον ίδιο να μας διηγηθεί την ιστορία του:
“Λοιπόν , γεννήθηκα τον 20ό αιώνα και … «με τον ένα μ-πόδα  πατώ στην Εύβοια και με τον άλλο στην Κρήτη».
Είμαι , τρόπος του λέγειν , κάτι σαν κολοσσός του Αιγαίου.
Δεν με βλέπετε όμως γιατί , όπως κι ο άλλος (της Ρόδου ) έχω χαθεί , παρόλο που υπάρχουν πολλές περιγραφές για μένα και κατά καιρούς κάποιοι ισχυρίστηκαν πως με είδαν κιόλας ! Εξακολουθούν πάντως να με γυρεύουν Αρχαιολόγοι , Ιστορικοί , Ψυχίατροι , Παραψυχολόγοι  , Γκάνκστερς , Παπάδες , και ο διευθυντής του μουσείου του Λούβρου.”
atitlo-1
ceb5cf81cf89cf84ceb9cebacf8c-cf84cf81ceb1ceb3cebfcf85ceb4ceb9

Κατάθλιψη

σε fast forward

Επιλέγει η Έλλη Βασιλάκη
 
Στην αρχή όλα πάνε καλά.
Τίποτα το διαφορετικό. Τίποτα έξω από τα συνηθισμένα. Ρουτίνα. Η μία μέρα μετά την άλλη. Περνάνε από μπροστά σου αδιάφορα. Γρήγορα. Εσύ σταθερός. Τις βλέπεις να φεύγουν.
Αλλά τίποτα το διαφορετικό. Τίποτα έξω από τα συνηθισμένα.
Και μετά;
Και μετά, κάποια στιγμή το ξανασκέφτεσαι. Και θες να τις κυνηγήσεις. Και προσπαθείς να τις προλάβεις. Και δεν τις προλαβαίνεις. Και συνεχίζουν να περνάνε. Και τώρα γελάνε καθώς περνάνε μπροστά σου.
Και στην αρχή σφίγγεις τις γροθιές.
Και σφίγγεις τα δόντια. Και δεν το λες σε κανέναν. Και λες “εγώ δεν είμαι σαν τους άλλους”. Και σκέφτεσαι “εγώ θα τα καταφέρω”. Και σκέφτεσαι “εγώ είμαι άνθρωπος, όχι στατιστική”. Και χωρίς να το ξέρεις, είσαι ήδη στατιστική.

Κάποιοι άνθρωποι μένουν μόνοι…

Μοναξιά

Προτείνει η  Έλλη Βασιλάκη
Βράδιασε, οι πόρτες των σπιτιών κλείνουν….
Πέφτει σιγά, σιγά το σκοτάδι στη γη και στην ψυχή κάποιων ανθρώπων!
Οι φωνές χαμηλώνουν και με το πέρασμα της ώρας χάνονται.
Κάποιοι άνθρωποι μένουν μόνοι….
Η μοναξιά είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της εποχής μας.
Ο σύγχρονος άνθρωπος βουτηγμένος στις αμέτρητες υποχρεώσεις του έχει χάσει την αίσθηση του χρόνου. Περνάνε οι μέρες, οι βδομάδες, οι μήνες! Ο άνθρωπος γίνεται θεατής της ίδιας του της ζωής!
Δεν μπορεί να εκτιμήσει πια τον χρόνο στην πραγματική του αξία! Για αυτόν τα πάντα είναι χρήμα! Ακόμα και ο χρόνος είναι χρήμα…. Και αυτός δεν έχει χρόνο για χάσιμο….

ζητούνται σκουπίδια


Ενώ εμείς έχουμε γεμίσει την Ελλάδα χωματερές η Σουηδία...εισάγει σκουπίδια!

Κάποιοι λύνουν τα ενεργειακά τους προβλήματα 
εκεί που εμείς απλά καταστρέφουμε το περιβάλλον
Ελάχιστα από τα σκουπίδια της Σουηδίας καταλήγουν σε χωματερή.
Το πρόγραμμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σκουπίδια είναι επιτυχημένο αλλά, όπως φαίνεται, όχι όσο θα μπορούσε γιατί λείπει κάτι βασικό: ακόμα περισσότερα σκουπίδια για την παραγωγή περισσότερης ενέργειας.
 

Σε μια χώρα όπου μόνο το 4% των απορριμμάτων καταλήγει σε χωματερές, όπως γράφει το NPR (προφανώς το υπόλοιπο αξιοποιείται με διάφορους τρόπους), οι Αρχές εξετάζουν τρόπους να αποκτήσουν ακόμα περισσότερα σκουπίδια.

Ήδη εισάγουν από τη Νορβηγία, η οποία καταβάλλει και το σχετικό αντίτιμο, και εξετάζουν το ενδεχόμενο να εισάγουν από την Ιταλία, την Βουλγαρία και τη Ρουμανία, χώρες που εξαρτώνται από χωματερές.
Με την καύση και την παραγωγή ενέργειας έχουν σήμερα ρεύμα 250.000 νοικοκυριά ενώ καλύπτεται το 20% των αναγκών του κεντρικού συστήματος θέρμανσης.
 Έλλη Βασιλάκη

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Δ. Γαλάνη στη δίκη Βαξεβάνη: «Ήρθα να υπερασπιστώ το δικαίωμά μου στην ενημέρωση»

Το δικαίωμα της στην ενημέρωση υποστήριξε ότι ήρθε να υπερασπιστεό στην κατάθεση της στο δικαστήριο η Δήμητρα Γαλάνη, υποστηρίζοντας ότι ο Κώστας Βαξεβάνης το εξασφαλίζει.
«Ήρθα να υπερασπιστώ το δικαίωμα μου στην ενημέρωση. Ο Κώστας Βαξεβάνης, μου το εξασφαλίζει, με την έγκυρη δημοσιογραφία παρουσιάζοντας την αλήθεια» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι «ο ελληνικός λαός υποφέρει και έπρεπε ήδη να είχει ενημερωθεί».
Παράλληλα υπενθύμισε και τη δημοσιοποίηση του δικού της ονόματος πριν από λίγο καιρό σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», αναφορικά με τα ποσά που εισέπρατταν η ίδια αλλά και άλλοι καλλιτέχνες.
«Δε στράφηκα εναντίον της εφημερίδας αλλά στις αρχές του υπουργείου Οικονομικών. Στη λίστα υπήρχαν περιουσιακά στοιχεία, τα οποία όπως επεσήμανα δεν ήταν και ακριβή».
Μιλώντας για τη δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ στο HOT DOC, η κ. Γαλάνη τόνισε ότι «το άρθρο που ακολουθούσε της λίστα, το χαρακτήρισε εξαιρετικά προσεκτικό και διασταυρωμένο» και έκανε λόγο για παραλογισμό, «την ώρα που φωτίζεται η αλήθεια, να βλέπουμε διώξεις».  

Την επόμενη Τετάρτη η λαϊκη στην Ερμιόνη


Την ερχόμενη Πέμπτη 08-11-12, ημέρα γιορτής των Ταξιαρχών και τοπικής αργίας για την Ερμιόνη, δεν θα διενεργηθεί η λαϊκή αγορά στην Ερμιόνη.
Σε αντικατάσταση αυτής Η ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΙΝ, ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 07-11-12.

Ερμιόνη, 01-11-12
Ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος
Κολυμπάδης Παντελεήμων

Φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα

Τώρα και στην Επαρχία μας
Του Βασίλη Γκάτσου
Βλέπω την τοπική οικολογία σε σύγχυση.
Πριν μερικά χρόνια υμνούσαν την πράσινη ενέργεια από τον ήλιο και τον αέρα και κατακεραύνωναν τον καπιταλισμό (ποτέ τον σοσιαλισμό) που χρησιμοποιούσε λιθάνθρακα, πετρέλαιο και πυρηνική ενέργεια. Μόλις είδαν τα μηχανήματα της πράσινης ενέργειας στον τόπο μας πάθανε ταράκουλο. Είχαν κατά νουν το κλασικό ρητό των οικολογούντων: Πράσινη ενέργεια αλλά οι εγκαταστάσεις αλλού. Εμείς μόνον την πράσινη ενέργεια θέλουμε στον τόπο μας! Στου άλλου το οικόπεδο οι εγκαταστάσεις. Όπως και με τις χωματερές κ.λ.π.

Αγαπητοί μου τα μηχανήματα της πράσινης ενέργειας είναι αυτά που σήμερα βλέπετε να αναπτύσσονται και στην Ερμιονίδα. Και δυστυχώς τα μηχανήματα και οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές που τα φιλοξενούν είναι ΙΔΙΕΣ, είτε είναι κρατικά, είτε δημοτικά, είτε συνεταιριστικά, είτε ιδιωτικά. Τα μηχανήματα όμως της πράσινης ανάπτυξης είναι όντως απολύτως οικολογικά. Όχι μόνον δεν παράγουν ρύπους αλλά και τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα είναι πλήρως ανακυκλώσιμα. Πέραν αυτού, η απομάκρυνσή τους από μία θέση αφήνει το έδαφος ανέπαφο χωρίς καμία ανάγκη εξυγίανσης ή αποκατάστασης.
Τώρα λοιπόν που «έρχονται τα μηχανήματα» η τοπική ‘οικολογία’ αρχίζει και μιλάει για εγκλήματα κατά της φύσης και τα παρόμοια και βρίσκει μάλιστα και λύσεις για φτηνό πράσινο ρεύμα από τις στέγες των σπιτιών! Γιατί, λέει, θα καλύπτονται άμεσα οι ανάγκες του νοικοκυριού και το υπόλοιπο θα το δίνει το νοικοκυριό πολύ φτηνά για να το χρησιμοποιούν οι άλλοι. Φυσικά και πάλι δεν έχουν δει στον τόπο τους τα «πράσινα μηχανήματα οικιακής παραγωγής φτηνού ρεύματος». Διότι η ‘οικολογία’ αυτού του

“Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ’ το τραπέζι, κηρύχνουν τη λιτότητα”

Μπέρλοχτ Μπρεχτ

Αυτοί που βρίσκονται ψηλά
Θεωρούνε ταπεινό
Να μιλάς για το φαΐ
Ο λόγος; Έχουνε κι όλας φάει

Οι ταπεινοί αφήνουνε τον κόσμο
Χωρίς να’χουνε δοκιμάσει κρέας της προκοπής

Πώς ν’αναρωτηθούν πού’θε έρχονται
Και πού πηγαίνουν
Είναι τα όμορφα δειλινά τόσο αποκαμωμένοι
Το βουνό και την πλατειά τη θάλασσα
Δεν τά’χουν ακόμα δει
Όταν σημαίνει η ώρα τους

Αν δεν νοιαστούν οι ταπεινοί
Γι’αυτό που είναι ταπεινό
Ποτέ δεν θα υψωθούν

Το ημερολόγιο
Δεν δείχνει ακόμα την ημέρα
Όλοι οι μήνες, όλες οι ημέρες

«Η απεργία είναι η κραυγή σου»



Είναι το βίντεο των Ισπανικών συνδικάτων για την απεργία της 14ης Νοεμβρίου. Με σύνθημα «Your strike is your scream», πολίτες από διάφορες κοινωνικές ομάδες εκφράζουν την ασφυξία που τους προκαλούν τα τελευταία μέτρα της Ισπανικής κυβέρνησης.

  lifo

Οι κάτοικοι της Ερμιονίδας συντονίζονται..


             Πηγη: ΙΧΝΗΛΑΤΕΣ    
    Σχετικά με τα  "Πράσινα" έργα στην Ερμιονίδα  
            
 Εγιναν απόψε 2 συγκεντρώσεις ,τοπικές συνελευσεις στους Φούρνους και στο Λουκαίτι.
Ομάδα απο τους πολίτες των Φούρνων στη συνέχεια  μετέβησαν στο Λουκάιτι και συζήτησαν τον συντονισμό των δράσεων  των πολιτών .  Στο Λουκαίτι ήταν παρών και ο πρόεδρος του ΤΣ Διδύμων κ.Πάνος Σερέτης.
Να σημειωθεί η παρουσία πολιτών απο όλη την Ερμιονίδα.
Εκεί και η Παρέμβαση Πολιτών Ερμιονίδας με το υλικό που είχε συγκεντρώσει.
Μεστή , σοβαρή συζήτηση  και στις δύο περιπτώσεις σε πολύ υψηλό επίπεδο.
Συμφώνησαν όλοι ότι αιφνιδιαστήκαμε. Πολλοί τόνισαν ότι δεν έπρεπε να γίνει αυτό σε καμμιά περίπτωση καθώς αρκετοί πολίτες είχαν αντιληφθεί  τις προκαταρκτικές ενέργειες των εταιρειών
(μετρήσεις,σημάνσεις κλπ). Δυστυχώς οι πληροφορίες δεν έφθασαν ή δεν αξιολογήθηκαν αν έφτασαν κάπου.
Αυτό που τρομάζει  όλους είναι το μέγεθος του έργου. Αδιανόητο για απλούς ανθρώπους της υπαίθρου που είχαν μάθει ότι το δασικό είναι "ιερό και ανέγγιχτο".
Η εποχή είναι πολύπλοκη,και χρειάζονται ειδικές ικανότητες και γνώσεις για να προφυλάξεις την περιοχή σου απο τα κύματα των καιρών των κερδοσκόπων .

Χρειάζεται καλή διασύνδεση στα κέντρα εξουσίας,ειδικά πρός την Τρίπολη(δεν παίρνουμε καλό βαθμό).Επιπλέον χρειάζεται συστηματικό σκανάρισμα των δημοσίων διαθεσίμων εγγράφων για δημιουργία συνεχούς τακτικής εικόνας σε ότι αφορά την Ερμιονίδα. Σε αυτο μπορούν να συνεισφέρουν και οι πολίτες.
Νομίζω ότι ο Δήμος μας  που αντέδρασε σε γενικές γραμμές καλά όταν υπήρξε εικόνα της κατάστασης  και όλοι εμείς πήραμε ένα γερό μάθημα...για αυτά πού έρχονται.


"Ι"

Ημερίδα: Καλλιέργεια Αρωματικών Φυτών


2η ΓΙΟΡΤΗ ΕΛΙΑΣ & ΛΑΔΙΟΥ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΔΙ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Δήμος Ερμιονίδας στην προσπάθεια ανάδειξης των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων του συνεχίζει για 2η συνεχή χρονιά την Γιορτή Ελιάς & Ελαιόλαδου που ξεκίνησε και καθιέρωσε.

Η 2η ΓΙΟΡΤΗ ΕΛΙΑΣ & ΛΑΔΙΟΥ

που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη του Κρανιδίου στις 3 & 4 Νοεμβρίου 2012,

Έχει σαν σκοπό την επαφή και αναβίωση της πλούσιας αγροτικής παράδοσης που διαθέτει ο τόπος μας, την ανάδειξη μνημείων που σχετίζονται με την ελιά, την αναγνώριση του πρωταγωνιστικού ρόλου της ελιάς στην ιστορία και στην οικονομία του τόπου μας και την ανάδειξη και προώθηση του τοπικού ελαιολάδου του Δήμου Ερμιονίδας, εξαιρετικής ποιότητας με την ονομασία ΠΟΠ (1996).


“ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ”


Το χαρακτηριστικό του είναι το χρυσοκίτρινο χρώμα, η γλυκόπικρη

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Ο ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΣΤΟ ΛΟΥΚΑΪΤΗ


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η απαξίωση του Δήμου για τις αθλητικές εγκαταστάσεις αποδεικνύει την ανικανότητα του  Δημάρχου κ Δημήτρη Καμιζή 

Την περασμένη Κυριακή το γήπεδο Κρανιδίου ως έδρα της ¨Ένωσης Ερμιονίδας, φιλοξένησε τον 1ο εντός έδρας αγώνα του πρωταθλήματος μεταξύ των ομάδων Ένωσης Ερμιονίδας και Παρνασσού. Η έδρα της ενοποιημένης ποδοσφαιρικής  ομάδας παρουσίαζε εικόνα χωραφιού.
Επί θητείας μου μετά από μεγάλες προσπάθειες να έχουμε αξιοπρεπείς χώρους άθλησης καταφέραμε να συντηρούμε όλα τα γήπεδα του Καποδιστριακού Δήμου Κρανιδίου, σε αρίστη κατάσταση. Κατασκευάσαμε το νέο στάδιο γήπεδο Περιφερειακού δρόμου και  χλοοτάπητες σε όλα τα γήπεδα του Δήμου(Δίδυμα- Πόρτο Χέλι- Κοιλάδα).  Τα γήπεδα ως γνωστό αποτελούν περιουσία του Δήμου και η εγκατάλειψή τους δείχνει την απόλυτη αδιαφορία για την περιουσία  του Δήμου , την σωματική ακεραιότητα των αθλουμένων και  απαξιωτική   εικόνα της περιοχής  που παρουσιάζουμε στις φιλοξενούμενες ομάδες απ’ όλη την Ελλάδα.
Η συγκεκριμένη εικόνα του γηπέδου του  Κρανιδίου θα μπορούσε να ήταν μια ατυχής στιγμή την συγκεκριμένη ημέρα. Όμως είναι μόνο η ανικανότητα των διοικούντων γιατί εδώ και δυο χρόνια όλα τα γήπεδα παρουσιάζουν την ίδια εικόνα, απ’ άκρη σε άκρη του Δήμου ακόμη κι αυτού της Ερμιόνης που αθλούνται  τα παιδικά τμήματα.
Η υπέρβαση που έγινε από τις διοικήσεις των δυο μεγαλύτερων ομάδων της περιοχής του Κρανιδίου και της Ερμιόνης και τους φιλάθλους τους ώστε να δημιουργήσουν την Ένωση Ερμιονίδας   , ενώνοντας την ποδοσφαιρική τους ιστορία, δυστυχώς δεν έτυχε καμιάς στήριξης από τον Δήμο Ερμιονίδας. Ούτε στοιχειωδώς για το αυτονόητο την απλή συντήρηση του γηπέδου. Με τόσες  θυσίες που γίνονται από τον κόσμο να διατηρήσουν την ομάδα  της Ένωσης και τις άλλες τοπικές ομάδες , μέσα στο κλίμα της κρίσης, είναι τουλάχιστον ντροπή να συμπεριφέρεται έτσι ο Δήμος.
Ο αθλητισμός βοηθάει τους νέους και τα παιδιά της περιοχής και ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να δαπανά κονδύλια για τις αθλητικές εγκαταστάσεις κι όχι να αδιαφορεί .
Πρέπει άμεσα ν’ αποτελέσει θέμα στο Δ.Σ. του Δήμου για την απαράδεκτη εικόνα που παρουσιάζουν οι αθλητικοί χώροι και να υπάρξει άμεση και οριστική λύση. 

Δημήτρης Σφυρής
Τέως Δήμαρχος Κρανιδίου
Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης 

H πράσινη ανάπτυξη σβήνει νόμιμα το λιγοστό πράσινο της Ερμιονίδας

Ο φίλος   ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ    κάτι παράλογο εντόπισε.. Θα ξεριζώσουν τα βένια από δασική περιοχή μας, για να φυτέψουν φωτοβολταϊκά;

 

 Λίγα μέτρα από την μεγάλη καμμένη έκταση κοντά στα δημοτικά σφαγεία υλοποιείται η εγκατάσταση μονάδας  μεγάλης μονάδας ΑΠΕ(Φωτοβολταικά).  Ετσι συνεχίζεται η δραματική υποβάθμιση της Βόρειας Ερμιονίδας (σκουπίδια,αδρανή λατομεία χωρίς αποκατάσταση) .
Ποιοί επενδύουν στις  δασικές εκτάσεις; Συνήθως είναι οι πλούσιοι αυτου του τόπου που Έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό δανεισμό. Επέβαλλαν στις δασικές εκτάσεις γιατι αυτο έχει χαμηλότερο κόστος απο το να αγοράζουν γή..
Εναλλακτικά προγράμματα  όπως αυτά στις στέγες περιορίσθηκαν τεχνικά ώστε να  προωθηθούν οι μεγάλοι "επενδυτές".  Ετσι χιλιάδες απλοί πολίτες που θα κέρδιζαν ενα μικρό αλλά σημαντικό
βοήθημα περίπου 7000 τον χρόνο.παραγκωνίσθηκαν για τους λίγους και εκλεκτούς.
Να σημειωσουμε οτι  οι ΑΠΕ είναι "τεχνικά κερδοφορές"  και η κερδοφορία τους είναι επιδοτούμενη από όλους τους πελάτες της ΔΕΗ.(Δλδ όλη την Ελλάδα)
 Επίσης αποκλείσθηκαν οι ΟΤΑ (νομίζω υπάρχει ενα μικρό

Ελπιδοφόρα μηνύματα

Την ίδρυση μιας μορφής συνεταιριστικής οργάνωσης (Ομάδας Παραγωγών ή συνεταιρισμού) για τη μεταποίηση, αξιοποίηση και διάθεση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών που καλλιεργούν, δρομολογούν οι Νέοι Αγρότες της Αργολίδας.

Είναι ήδη καλλιεργητές και για να προσθέσουν αξία στο προϊόν τους προχωράνε στην μεταποίηση, αξιοποίηση και διάθεση, δηλαδή στον σωστό δρόμο. Η προσπάθεια έχει ρίσκο, ατέλειωτες ώρες εργασίας πέρα από ωράρια Κυριακές και γιορτές, μέσα στα βαθιά νερά της αγοράς και του ανταγωνισμού. Καλή τους επιτυχία. Οικοδομούν την ΝΕΑ Ελλάδα.

Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά έχουν μέλλον στη χώρα μας ως καλλιέργειες φυσικά. Γιατί υπάρχουν και παρενέργειες. Ομάδες «κυνηγών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών» κτενίζουν τα βουνά της χώρας μας και στην κυριολεξία τα αποψιλώνουν από τα εκατοντάδες είδη αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, πολλά των οποίων είναι σπάνια. Η αποψίλωση είναι μαζική με σκοπό τον εύκολο πλουτισμό.
Μέχρι τώρα γνωρίζαμε την συλλογή αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών για οικιακή χρήση. Τσάι του βουνού, χαμομήλι, θυμάρι, ρίγανη,  κ.λ.π. Συλλογή καθ’ όλα επιθυμητή γιατί μεταξύ των άλλων βρισκόμαστε μέσα στην ελληνική φύση. Ελάχιστοι, κυρίως στα ορεινά χωριά, το είχαν σαν βοηθητική εργασία και γύριζαν τα χωριά και πουλούσαν. Πανάρχαια εργασία ενταγμένη στην παράδοσή μας.
Τώρα όμως τα βουνά μας κινδυνεύουν και πρέπει να παρθούν ειδικά μέτρα.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

 

αυτά που ξέρατε, να τα ξεχάσετε! (..."είναι πολλά τα λεφτά Άρη"...)

Ούτε σπόρος στον κόρφο μας...

Προτείνει η Έλλη Βασιλάκη

Παραδοσιακές ποικιλίες χιλιάδων ετών
χάνονται στο βωμό της παραγωγικότητας.


Αρνητική η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την ελεύθερη διακίνηση των παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων.

Το Κοκοπελί (γαλλική μη κερδοσκοπική οργάνωση που προστατεύει και πουλά παραδοσιακούς σπόρους), είχε μηνυθεί to 2005 από την σποροεταιρία Graines Baumaux, ως αθέμιτος ανταγωνιστής επειδή πουλά παραδοσιακούς σπόρους που δεν είναι γραμμένοι στον επίσημο κατάλογο.

Το Κοκοπελί καταδικάστηκε το 2008 από γαλλικό δικαστήριο. Πριν την εκδίκαση της έφεσης που άσκησε, αποφάσισε να προσφύγει στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων προσβάλλοντας την ισχύ των ευρωπαϊκών οδηγιών για τους σπόρους ως μη συμβατές με αρχές της Ευρ. Ένωσης.

Δυστυχώς υπάρχουν ευρωπαϊκές οδηγίες που περιορίζουν την εμπορεία παραδοσιακών ποικιλιών με τους ακόλουθους τρόπους :


1. Ο σπόρος για να πουληθεί πρέπει υποχρεωτικά να περιλαμβάνεται σε επίσημο κατάλογο στον οποίον εγγράφεται μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου η οποία έχει και κόστος. Για τις παλιές ποικιλίες που αποτελούν Κοινό Αγαθό είναι πολύ δύσκολο για έναν αγρότη να αναλάβει το κόστος και τη γραφειοκρατία της αίτησης. Αντίθετα, οι πολυεθνικές που κατοχυρώνουν πνευματικά δικαιώματα για τα υβρίδια τους, έχουν ιδιαίτερο κίνητρο να τα εγγράψουν στον κατάλογο.
2. Επιπλέον οι σπόροι για να συμπεριληφθούν στον κατάλογο πρέπει να παρουσιάζουν συγκεκριμένα

έξυπνο, οικονομικό, φιλικό και ελληνικό τεχνολογικό προϊόν

Της Έλλης Βασιλάκη

 Ο πρώτος ηλιακός ανελκυστήρας είναι ελληνικής κατασκευής 

Εκτός την οικονομία στην κατανάλωση 
ο ηλιακός ανελκυστήρας δεν ακινητοποιείται 
σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.
Έχει ήδη βγει στην παραγωγή.

Ένας Έλληνας Μηχανολόγος Μηχανικός, ο Γιάννης Σαχσαμάνογλου και η ομάδα του ανέπτυξαν τον πρώτο ανελκυστήρα (κατά το κοινότερο ασανσέρ) που λειτουργεί με τη δύναμη του ήλιου.
Το τεχνολογικό προϊόν του κ. Σαχσαμάνογλου επελέγη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Καμπάνια για την Κλιματική Αλλαγή του 2012.

Ο κ. Σαχσαμάνογλου που πήρε την ιδέα κατασκευής ενός ηλιακού ανελκυστήρα από τη νεαρή κόρη του, δηλώνει πως η κατασκευή καθ’ εαυτή ενός κατάλληλου φωτοβολταϊκού συστήματος δεν παρουσιάζει δυσκολίες. Η πρόκληση είναι η συγκράτηση του κόστους παραγωγής σε ανεκτά για την αγορά επίπεδα.

Η ομάδα κατάφερε να αναπτύξει τον ηλιακό ανελκυστήρα μετά από τέσσερα χρόνια εκτεταμένης έρευνας και ελπίζει ότι το κόστος παραγωγής θα μειωθεί περαιτέρω εάν επιτευχθούν οικονομικές κλίμακες με μαζική παραγωγή του προϊόντος.
Οι μπαταρίες του προσφέρουν αυτονομία 
3 ημερών χωρίς ήλιο
Ο ηλιακός ανελκυστήρας καταναλώνει 80% λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα από τους συμβατικούς και λειτουργεί με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες αυτονομίας τριών ημερών.
Σε περίπτωση συννεφιάς το σύστημα συνδέεται με μονοφασικό ρεύμα

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

ΚΡΑΝΙΔΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΠΟΠ

Του Βασίλη Γκάτσου

Παρακάτω η σχετική απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, του 1994 και όχι του 1996 εκτός και αν έκανε δύο χρόνια να περάσει στο ΦΕΚ.

Προήλθε από πρωτοβουλία του συμπατριώτη Στυλιανού Δημαράκη, ιδιωτική πρωτοβουλία δηλαδή, και όχι των τότε Δήμων και Κοινοτήτων.

Έχω υπογραμμίσει με κόκκινο σημαντικά σημεία, που δείχνουν ότι το ΠΟΠ δεν είναι για τον καθένα. Δεν σημαίνει ότι πάω τις ελιές στο λιοτρίβι το τοπικό και το λάδι που παίρνω είναι ΠΟΠ. Μόνον επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί που διαθέτουν λιτρίβι, μηχανισμό ελέγχου του κτήματος από το οποίο θα πάρουν τις ελιές, της μεταφοράς, των διαδικασιών μέσα στο λιτρίβι, της συσκευασίας και τυποποίησης κ.λ.π., μόνον αυτοί έχουν τα μέσα να πιστοποιούν το λάδι τους ως ΠΟΠ. Δεν αρκεί η επιχείρηση ή ο συνεταιρισμός να αυτοαποκαλέσει έτσι το λάδια του... αυτοελεγχόμενος (δηλαδή να λέει το λιτρίβι, ναι, κράτησα τη θερμοκρασία πολτού στους 30 βαθμούς. Ποίος το πιστεύει; Ποια τα αντικειμενικά πειστήρια ότι όντως κρατήθηκε η θερμοκρασία στους 30 βαθμούς;). Πρέπει να ελέγχεται από φορέα πιστοποίησης. Τότε και μόνον τότε έχει αξία η αναγραφή ΚΡΑΝΙΔΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΠΟΠ.

Είναι ένα πρώτο στέρεο και καλό βήμα, αλλά υπάρχει μεγάλη απόσταση μέχρι το brand name, το λάδι ιστορικών ελαιώνων κ.λ.π. (έχω παλιότερα αναφερθεί εκτενώς σε αυτά).

Να σημειωθεί επίσης ότι με την ονομασία ΚΡΑΝΙΔΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΠΟΠ, χάνεται η ονομασία Κρανιδιώτικο λάδι, δηλαδή λάδι προερχόμενο από ελιές και λιτρίβια του παλιού Δήμου Κρανιδίου. Και το Θερμήσι για παράδειγμα παράγει πλέον λάδι ΚΡΑΝΙΔΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΠΟΠ. Κερδίζει σε αξιοπιστία το λάδι μας, αλλά ελάχιστα σε τιμή. Σε λίγο όλα τα λάδια της χώρας, κατά μικρές περιοχές θα είναι ΠΟΠ, πόσο μάλλον που οι διαδικασίες είναι κάπως περίεργες και απλοποιημένες. Ενώ για το Ρόδι Ερμιόνης ΠΟΠ, γίνεται ολόκληρη μελέτη για παλιά ποικιλία που εγκλιματίστηκε στην περιοχή, στο ΚΡΑΝΙΔΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΠΟΠ περιλαμβάνεται και η Κορωνέικη ποικιλία η οποία έχει μόνον λίγες δεκαετίες στη γη μας. Επίσης μαθηματικά η φράση «Μανάκι· και «Κορωνέϊκη» δεν αποκλείει σαφώς

Ναύπλιο: Καταδίκη 36 ετών σε πατέρα που βίαζε την ανήλικη κόρη του

Σε κάθειρξη 36 χρόνων για βιασμό της ανήλικης κόρης του, καταδικάσθηκε  από το Τριμελές Εφετείο Ναυπλίου πατέρας, ενώ στη μητέρα επιβλήθηκε η ποινή της 4ετούς φυλάκισης για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο και άσκηση ενδοοικογενειακής βίας.
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης «Χαμόγελο του Παιδιού», η εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης αναβλήθηκε επανειλημμένως (2,5 χρόνια), γεγονός που οδήγησε τον βουλευτή Αργολίδας Ι. Ανδριανό να καταθέσει σχετική ερώτηση στον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, Αντ.
Ρουπακιώτη, ο οποίος αναγνώρισε το πρόβλημα των καθυστερήσεων.
«Παραμένει επιτακτική η ανάγκη αντιμετώπισης των καθυστερήσεων στην εκδίκαση των υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων» σημειώνεται στην ανακοίνωση του Χαμόγελου, στην αγκαλιά του οποίου κατέληξε πλέον το ανήλικο κορίτσι μαζί με τις αδερφές του.

Η Πηνελόπη Δέλτα στη Λέσχη ανάγνωσης της Δ. Β. Κρανιδίου

Η Λέσχη ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κρανιδίου, την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 5:00 μ.μ., συναντάει τη συγγραφέα Μίτση Σκ. Πικραμένου στο χώρο της βιβλιοθήκης και συζητούν για τη Πηνελόπη Δέλτα. 

Πληροφορίες στο τηλ.  27540-23461 , στο email: bookrani@otenet.gr και στην ιστοσελίδα μας : http://library1kranidi.blogspot.gr.