Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Φυσάει πολύ σήμερα και μοσχοβολάει ο λόφος στην Αγία Ερμιόνη θυμάρι..

Μουσική πρόταση «SPLENDOR IN THE GRASS» ΠΙΝΚ ΜΑΡΤΙΝΙ


Το «Splendor In the Grass» έχει 14 κομμάτια. Εννέα από αυτά είναι γραμμένα από τον αισθαντικό πιανίστα Τόμας Λοντερντέιλ και τη μούσα του, την τραγουδίστρια της μπάντας Τσάινα Φορμπς.

Μυστική σύνοδος για να σωθεί η Γη που πιθανώς απειλείται από μεγάλο αστεροειδή


Ακούγεται σαν χολιγουντιανή ταινία καταστροφής όπως το «2012» ή ο «Αρμαγεδδών», αλλά ρώσοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η Γη βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο και αναλαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση του!
  Συγκεκριμένα, οι ρώσοι επιστήμονες θα πραγματοποιήσουν σύντομα σύνοδο κεκλεισμένων των θυρών για να εξετάσουν πως θα αποφευχθεί η πτώση στη Γη γιγαντιαίου αστεροειδή σε 26 χρόνια, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της ρωσικής Υπηρεσίας Διαστήματος, Ανατόλι Περμίνοφ.
"Το επιστημονικοτεχνικό συμβούλιο μας θα συναντηθεί σύντομα κεκλεισμένων των θυρών για να εξετάσει τι μπορούμε να κάνουμε" για να μην επιτρέψουμε ο αστεροειδής Αποφις να καταστρέψει μέρος του πλανήτη Γη το 2036, δήλωσε ο Περμίνοφ στον ραδιοσταθμό "Φωνή της Ρωσίας".
"Καλύτερα να δαπανήσουμε μερικά εκατομμύρια δολάρια για να δημιουργήσουμε ένα σύστημα που θα αποτρέψει την πτώση του αστεροειδή, παρά να περιμένουμε να συμβεί αυτό και να προκαλέσει το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων", πρόσθεσε, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Ηλεκτρισμός «με τη βοήθεια» του Ποσειδώνα...


Ηλεκτρική ενέργεια που θα προέρχεται από τα κύματα της θάλασσας θα απολαμβάνουν στο μέλλον οι Κύπριοι καταναλωτές.
Ύστερα από μελέτες και ενέργειες τριών ετών η ισραηλινή εταιρεία «SDΕ» ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε τελικές διαβουλεύσεις με κυπριακές και άλλες εταιρείες για διαμόρφωση κοινοπραξίας για την κατασκευή μονάδας που θα παράγει στην Κύπρο ηλεκτρισμό από την ενέργεια των κυμάτων της θάλασσας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», η ισραηλινή «SDΕ» ήταν μεταξύ των ενδιαφερομένων που βρήκαν ότι μπορούν να προσφέρουν σύστημα παραγωγής ηλεκτρισμού από την ενέργεια των κυμάτων με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος, στην περίπτωση που η τεχνολογία –διεθνώς κατοχυρωμένη– που προσφέρει η ισραηλινή εταιρεία εγκατασταθεί στον κυματοθραύστη της μαρίνας Λάρνακας.
  Ο διευθυντής της ισραηλινής «SDΕ», Σμουέλ Οβαντία, ο οποίος είναι και ο δημιουργός της συγκεκριμένης τεχνολογίας, που την κατοχύρωσε στις ΗΠΑ και το Ισραήλ, εξασφάλισε και τη συγκατάθεση του Ιδρύματος Ενέργειας Κύπρου, όπως και την ετοιμότητα για βοήθεια, για να εγκατασταθεί για πρώτη φορά στην Κύπρο σύστημα μετατροπής της ενέργειας των κυμάτων σε ηλεκτρική ενέργεια.
ΣΚΑΙ

Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

Καλή χρονιά!! Το «10» το καλό για όλους μας..

 Ευχές για ένα ευτυχισμένο, υγιές, δημιουργικό και γεμάτο
ΑΓΑΠΗ 2010!
 Ατομικές και συλλογικές επιτυχίες στη δεκαετία που έρχεται...
Ας ξεκινήσει η νέα χρονιά γεμάτη ελπίδα για ό,τι καλύτερο για τον καθένα και για τον τόπο μας..

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Ο Αη Βασίλης δύτης


Ο Αη Βασίλης σας εύχεται Χρόνια Πολλά μέσα από το ενυδρείο Ηρακλείου.
ethnos.gr

Αναδρομική έκθεση του Γιάννη Τσαρούχη στο Μουσείο Μπενάκη


Το Μουσείο Μπενάκη, το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη και το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τραπέζης Κύπρου, στο πλαίσιο του εορτασμού των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Γιάννη Τσαρούχη, σκοπεύοντας να τιμήσουν τον καλλιτέχνη που σφράγισε τη νεοελληνική ζωγραφική δημιουργία και διαμόρφωσε την εικόνα της εθνικής μας αυτογνωσίας, οργανώνουν μεγάλο εκθεσιακό αφιέρωμα, το οποίo φιλοξενείται στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς, από τις 19 Δεκεμβρίου του 2009 έως τις 14 Μαρτίου του 2010. Πρόκειται για την πρώτη αναδρομική έκθεση έργων του Γιάννη Τσαρούχη που παρουσιάζεται στην Αθήνα.

Η έκθεση ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ 1910-1989, την οποία επιμελήθηκε η Πρόεδρος του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη, Νίκη Γρυπάρη και την οποία σχεδίασε η Λίλη Πεζανού, περιλαμβάνει 680 περίπου έργα, προερχόμενα από μουσεία και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Εκτείνεται σε δύο ορόφους του κτηρίου της οδού Πειραιώς: στο ισόγειο παρουσιάζεται το ζωγραφικό έργο του Γιάννη Τσαρούχη, ενώ στον πρώτο όροφο τα έργα του για το θέατρο.Το ζωγραφικό του έργο πολύ περισσότερο οικείο -από δημοσιεύσεις αλλά και από προηγούμενες, μικρότερες, θεματικές κυρίως εκθέσεις- παρουσιάζεται σε μια γενικότερη χρονολογική ακολουθία με μικρές, ωστόσο, περιστασιακές θεματολογικές ομαδοποιήσεις, κυρίως για να αναδειχθούν οι συχνές, στο έργο του Γιάννη Τσαρούχη, παραλλαγές στο ίδιο θέμα.

Με αφετηρία ένα από τα πρώτα του έργα, το έργο Καράβια στο ηλιοβασίλεμα, του 1917, διαγράφεται γλαφυρά η καλλιτεχνική διαδρομή του Γιάννη Τσαρούχη, καταλήγοντας στις τελευταίες δημιουργίες του. Για τη διαδρομή αυτή αναφέρει χαρακτηριστικά η επιμελήτρια της έκθεσης, Νίκη Γρυπάρη: η πορεία χρόνο με τον χρόνο, οι πειραματισμοί και οι αναζητήσεις, οι ανησυχίες και οι κατευθύνσεις, τα θαρραλέα άλματα αλλά και οι ‘επιστροφές’, η θεματολογία, οι εμμονές, οι τεχνοτροπίες, οι χρωματικές κλίμακες, η ωριμότητα.. Πορεία που την καθόρισε περισσότερο από όλα η σκέψη και η πνευματικότητα, πορεία βαθειά, ουσιαστική, πλούσια και παραγωγική.

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Λίνα Νικολακοπούλου. Να μη με πνίγει ο φόβος του μέτριου και του ασφαλούς.

Η ποίηση για μένα είναι ένα κεφάλαιο. Γιατί είναι δωρεάν. Η ποίηση δεν είναι θεωρία, είναι άλλη διάσταση της ζωής, η οποία είναι πραγματικότητα. Αυτό που κάνουν οι ποιητές είναι να σου δώσουν μια άλλη αιτία της ζωής την οποία την κουβαλάς μέσα σου. Για μένα, σε αυτά τα χρόνια πενίας, η ποίηση είναι ένα κεφάλαιο. Δεν αντέχω να μου κάνουν τόσο μονόχρωμη τη ζωή μου. Θέλω αυτό το δικαίωμα, να έχω αυτό το ξέφωτο. Ας είναι γύρω γύρω πολλά υπερκαταστήματα, που και αυτά έχουν τη χάρη τους. Αυτό για μένα είναι μια επαλήθευση ότι μιλάμε για μια βιώσιμη ζωή.

Έχω υλοποιήσει τα όνειρα μου, νιώθω χορτασμένη και τώρα λέω πάμε γι' άλλα, γιατί είμαι ζωντανή. Αυτό που μας ελευθερώνει είναι οι γέννες που γίνονται με αλήθεια. Δηλαδή να είναι αθώος ο άλλος την ώρα που το έκανε ή πολύ εμπνευσμένος και ενδιάμεσα υπάρχει η ρουτίνα.
Η τέχνη είναι το πράσινο της ψυχής. Όπως τα δέντρα στη φύση είναι το οξυγόνο για τα πνευμόνια έτσι και η τέχνη είναι το οξυγόνο της πιο άυλης πλευράς μας.Ακόμα έχω όρεξη. Επίσης σκέφτομαι αυτούς τους ανθρώπους που μας άνοιξαν εμάς τα μάτια και πήραν ένα ρίσκο. Πόσο χρωστάμε σε αυτούς! Κατάλαβα με λίγα λόγια ότι οφείλω να πάρω την ευθύνη. Πάντα το παράδοξο είναι έτοιμο να φάει πέτρα ή χλευασμό. Κάποιοι άνθρωποι πάνε μπροστά και αν αυτό λείψει θα γίνουμε όλοι συντηρητικοί και νιώθω την ανάγκη να μη γίνω ποτέ συντηρητική. Να μη με πνίγει ο φόβος του μέτριου και του ασφαλούς.
LIFO

Στην Σιβηρική πόλη του Κρασνογιαρσκ σίγουρα δεν φοβούνται το κρύο και οι χειμερινοί κολυμβητές της πόλης το αποδεικνύουν, ποζάροντας στο χιόνι, σχηματίζοντας τον αριθμό της νέας χρονιάς. (REUTERS/Ilya Naymushin)


Eπιλογή: Αιμιλία Καλογεράκη photo@kathimerini.gr

8 πράγματα που μπορούμε να κάνουμε καθημερινά για τη Γη

Να πλένεστε χωρίς να σπαταλάτε νερό Είναι πλέον αποδεδειγμένο πως αν κάνετε ντους αντί για μπάνιο, εξοικονομείτε δεκάδες λίτρα πόσιμου νερού. Όμως η μέγιστη διάρκεια του ντους πρέπει να είναι τρία με τέσσερα λεπτά.
Στην πόλη με το ποδήλατο
Στην πόλη, το πιο οικολογικό μέσο μεταφοράς είναι το ποδήλατο. Ακολουθούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οι μοτοσικλέτες. Βέβαια, για να κυκλοφορούν ποδήλατα χρειάζεται να υπάρχουν και δρόμοι γι΄ αυτά. Στην Κοπεγχάγη, οι ποδηλατόδρομοι έχουν συνολικό μήκος 450 χλμ..
Αν μετακινείστε με αυτοκίνητο, να φροντίζετε να είναι καλά φουσκωμένα τα λάστιχα.
Δεν αρκεί να υιοθετήσετε έναν τρόπο οδήγησης που να μειώνει την κατανάλωση, άρα και τις εκπομπές- δηλαδή να αποφεύγετε να τις υπερβολικές επιταχύνσεις, να σβήνετε τη μηχανή στα μποτιλιαρίσματα, να μη χρησιμοποιείτε τον κλιματισμό άνευ λόγου-, αλλά πρέπει και να διατηρείτε το αυτοκίνητό σας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Να ελέγχετε την πίεση των ελαστικών κάθε φορά που γεμίζετε το ντεπόζιτο και να τους προσθέτετε αέρα αν χρειάζεται.
Στη δουλειά, να καλείτε μόνον έναν ανελκυστήρα
Φτάσατε στον προορισμό σας, τώρα πρέπει να ανεβείτε στο γραφείο. Πρώτη επιλογή: η σκάλα. Κάνει καλό σε σας, επειδή ανεβαίνοντας μερικά σκαλοπάτια κάνετε και λίγη γυμναστική, αλλά και στο περιβάλλον, επειδή δεν καταναλώνετε ηλεκτρική ενέργεια. Δεύτερη επιλογή: ο ανελκυστή- ρας. Συνήθως υπάρχουν περισσότεροι από ένας και καλείτε τόσο τον δεξιό όσο και τον αριστερό. Το αποτέλεσμα: με διαφορά λίγων δευτερολέπτων κινούνται και τα δύο ασανσέρ, το ένα καταναλώνοντας ανώφελα ενέργεια.
Μην τυπώνετε τα e-mail
Στην εποχή του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε πολύ χαρτί. Ίσως υπερβολικά πολύ. Για να παραχθεί ένας τόνος χαρτιού χρειάζονται 15 δένδρα, 440.000 λίτρα νερού και 7.600 ΚWh ηλεκτρικής ενέργειας. Και όποιος εργάζεται σε γραφείο, μπορεί μέσα σ΄ έναν χρόνο να χρησιμοποιήσει 10.000 σελίδες χαρτιού. Ιδού μερικές καλές συνήθειες: χρησιμοποιείτε ανακυκλωμένο χαρτί, κρατάτε σημειώσεις σε χαρτί που είναι ήδη τυπωμένο, τυπώνετε και τις δύο σελίδες κάθε φύλλου, φτιάξτε ένα αρχείο στον ηλεκτρονικό υπολογιστή σας αντί να δημιουργήσετε ένα αρχείο από χαρτί. Και ανακυκλώνετε κάθε χαρτί που χρησιμοποιείτε.
Τρώτε μόνο φρούτα εποχής
Υπάρχουν φορές που ο φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος ζωής αποδεικνύεται και ικανοποιητικός για τον άνθρωπο. Οι βασικοί κανόνες για να τρώετε καλά χωρίς να βλάπτετε τον πλανήτη είναι οι εξής: να τρώτε τρόφιμα εποχής, να προτιμάτε τα τοπικά προϊόντα έναντι αυτών που εισάγονται από την άλλη άκρη του κόσμου, να περιορίσετε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος για να μειωθούν οι εκπομπές που οφείλονται στην εντατική κτηνοτροφία βοοειδών, να αγοράζετε από τα μικρά καταστήματα κοντά στο σπίτι αντί να κατεβαίνετε στην κεντρική αγορά χρησιμοποιώντας το αυτοκίνητο και να μαγειρεύετε περισσότερο και να αγοράζετε λιγότερα έτοιμα φαγητά.
Βάλτε πλυντήριο τη νύχτα και κάντε υπομονή με τον θόρυβο
Εν γένει τα σπίτια μας αντιστοιχούν γύρω στο ένα τρίτο της εθνικής ενεργειακής κατανάλωσης: η μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας είναι για τη θέρμανσή τους, ακολουθεί η κατανάλωση ηλεκτρικού για τις οικιακές συσκευές και τον φωτισμό. Φροντίζετε να γεμίζετε το πλυντήριο όταν το χρησιμοποιείτε και να το ανάβετε πριν πάτε για ύπνο. Η τάση του ηλεκτρικού είναι πιο σταθερή τη νύκτα, καθώς η κατανάλωση είναι μικρότερη και το νυκτερινό ρεύμα είναι φθηνότερο.
Μην αφήνετε τις ηλεκτρικές συσκευές στη θέση αναμονής (stand by)
Τα φωτάκια που παραμένουν αναμμένα αφού σβήσουμε την τηλεόραση ή το στερεοφωνικό συγκρότημα καταναλώνουν άσκοπα μέχρι 400 ΚWh σ΄ ένα χρόνο. Όμως το βράδυ μπορεί να είναι κανείς πολύ κουρασμένος για να πηγαίνει από πρίζα σε πρίζα αποσυνδέοντας τις συσκευές. Μια λύση είναι να ενώσετε την τηλεόραση και το στερεοφωνικό σ΄ ένα πολύπριζο συνδεδεμένο σε μια πρίζα και το βράδυ να αφαιρείτε μόνον αυτό.
  ΤΑ ΝΕΑ

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Ο δωδεκάλογος για γιορτές χωρίς στρες και κατάθλιψηΓια πολλούς ανθρώπους, η περίοδος των γιορτών συνοδεύεται από αισθήματα έντονου φόρτου εργασίας ή ακόμα και φόβου - και για απολύτως κατανοητούς λόγους, καθώς στην προσπάθεια να είναι όλα τέλεια φορτώνονται με πολλές και απαιτητικές υποχρεώσεις, από την καθαριότητα και τον στολισμό του σπιτιού έως τα δώρα και το μαγείρεμα.
Το πρόβλημα είναι πως συνήθως όλο και κάτι πηγαίνει στραβά, με συνέπεια αυτοί οι ήδη πιεσμένοι άνθρωποι να φτάνουν στα όριά τους. «Την περίοδο των εορτών βλέπουμε συχνά ανθρώπους με κρίση στρες ή κατάθλιψη που έχει προκληθεί από την διάψευση πολύ μεγάλων προσδοκιών», τονίζει ο δρ Ντόναλντ Γουϊλλιαμς, κλινικός ψυχολόγος στην Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα. «Είναι μεγάλο λάθος να επιδιώκει κανείς το τέλειο, διότι είναι πολύ πιθανό να απογοητευθεί οικτρά».
 Τί μπορείτε, συνεπώς, να κάνετε για να... επιβιώσετε τις γιορτές με το ελάχιστο δυνατό ψυχικό κόστος; Να τι συνιστά ο δρ Γουϊλλιαμς.
1. Να είστε ρεαλιστές. Οι οικογένειες και οι καιροί αλλάζουν και συχνά είναι μάταιο να προσπαθεί να αναβιώσει κανείς τα χαρούμενα Χριστούγεννα της νιότης του. Είναι λ.χ. πιθανό να μην μπορεί να συγκεντρωθεί ολόκληρη η οικογένειά σας στο σπίτι σας ή να μην είναι δυνατόν να κρατήσετε και φέτος μια παράδοση. Μην αποθαρρυνθείτε. Αναζητήστε νέους τρόπους για να περάσετε καλά.
2. Ξεχάστε τις διαφορές σας. Προσπαθήστε να αποδεχθείτε τους συγγενείς και τους φίλους σας με τα προτερήματα και τα ελαττώματά τους, ακόμα κι αν δεν σας αρέσουν. Ξεχάστε τις παλιές ή νέες έχθρες ή αντιζηλίες και μην συζητήσετε καθόλου γι' αυτές - αφήστε το για κάποια άλλη, πιο κατάλληλη στιγμή, διότι ει μη τι άλλο υπάρχει και ο κίνδυνος να ξεφύγουν τα πράγματα από κάθε έλεγχο.
3. Μην κάνετε αλόγιστες αγορές. Πριν βγείτε για ψώνια, αποφασίστε πόσα χρήματα μπορείτε να διαθέσετε για δώρα και άλλα είδη, και μην υπερβείτε το ποσόν αυτό, διότι οι λογαριασμοί που συσσωρεύονται αποτελούν πρόσθετη πηγή άγχους. Ούτως ή άλλως, όσοι σας αγαπούν αληθινά δεν θα σας κρίνουν από το πόσο ακριβά δώρα θα τους κάνετε.
4. Καταρτίστε εγκαίρως το πρόγραμμά σας. Αποφασίστε πότε θα πάτε για ψώνια, πότε για επισκέψεις, πότε θα ετοιμάσετε το σπίτι, πότε θα μαγειρέψετε κ.ο.κ. Καταρτίστε επίσης τα μενού σας και πηγαίνετε εγκαίρως στο σούπερ μάρκετ, κρατώντας μια λίστα με ό,τι χρειάζεστε, ώστε να υπάρχει περιθώριο να αγοράσετε κάτι που ξεχάσατε. Και αν έχετε να πάτε κάπου, ξεκινήστε εγκαίρως από το σπίτι, ώστε να μην τρέχετε τελευταία στιγμή.
5. Μάθετε να λέτε «όχι». Μπορεί να φαντάζει αδιανόητο, αλλά έτσι θα διώξετε πολύ στρες από πάνω σας.
6. Μην τα κάνετε όλα εσείς. Αναθέστε και στα άλλα μέλη της οικογένειάς σας ή ακόμα και στους φίλους σας συγκεκριμένες ευθύνες.
7. Μην εγκαταλείψετε τις υγιεινές συνήθειές σας. Δεν είναι υποχρεωτικό να φάτε και να πιείτε πολύ επειδή είναι γιορτές, ούτε να ξενυχτήσετε μέχρι τελικής πτώσεως. Κάνετε αυτό που θέλετε, ώστε να περάσετε καλά και να μην υποφέρετε μετά.
8. Πάρτε μια ανάσα. Να αφιερώνετε καθημερινά λίγη ώρα στον εαυτό σας. Ακόμα και 15 λεπτά,

Οι δήμοι θα πληρώνουν όσα σκουπίδια παράγουν

Ανατροπές στον τρόπο διαχείρισης των σκουπιδιών και υπολογισμού των τελών καθαριότητας, καθώς και κίνητρα για ουσιαστική ανακύκλωση προωθούνται με το σχέδιο νόμου που κατέθεσε η υπουργός Περιβάλλοντος στη Βουλή. Μια συμβολική κίνηση από την Τίνα Μπιρμπίλη, που θέλει με αυτό το πρώτο βήμα να αναδείξει το 2010 ως έτος σαρωτικών αλλαγών στο μεγάλο κεφάλαιο της διαχείρισης των απορριμμάτων, που αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα της χώρας μας.
Το ετήσιο κόστος διαχείρισης μόνο των οικιακών σκουπιδιών ανέρχεται σε ένα δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί την ταφή, που αποτελεί την πιο φθηνή μέθοδο. Να σημειωθεί ότι στην Αττική το κόστος αποτιμάται σε 40 ευρώ τον τόνο και με την πλήρη λειτουργία του «ξεχασμένου» περιφερειακού σχεδιασμού, που περιλαμβάνει σταθμούς μεταφόρτωσης, κέντρα διαλογής και ανακύκλωσης ώστε να καταλήγουν για θάψιμο μόνον υπολείμματα, θα διαμορφωθεί σε 90 έως και 110 ευρώ ανά τόνο, που θα υπερδιπλασιάσει το κόστος και επομένως τα τέλη καθαριότητας. Ιδιαίτερα ανεπαρκείς είναι οι επιδόσεις στον τομέα της ανακύκλωσης, που μαζί με την κομποστοποίηση (2%) μόλις φθάνει το 16% με βάση τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για το 2007, παρά τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του τέως υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ που έκανε λόγο για... διπλάσιες ποσότητες. Με το σημερινό καθεστώς, οι περισσότεροι δήμαρχοι δεν έχουν καν το κίνητρο να μειώσουν τον όγκο των σκουπιδιών που καταλήγουν σε χωματερές και χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ). Στις περισσότερες περιοχές πληρώνουν ανάλογα με τον πληθυσμό του κάθε δήμου. Ειδικά στην Αττική, το 96% των δήμων καλύπτεται από τον ΕΣΚΔΝΑ και τις μοναδικές εγκαταστάσεις στη Φυλή, καταβάλλοντας το 6% της ετήσιας επιχορήγησης που λαμβάνουν, ανεξάρτητα από τον όγκο των σκουπιδιών που παραδίδουν στον ΧΥΤΑ. Το νέο σύστημα έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στη Μαυροράχη, στον νέο ΧΥΤΑ που εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και με βάση την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», θεσπίζεται πλέον η ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία οι δήμοι θα πληρώνουν ανάλογα με τις ποσότητες σκουπιδιών που «παράγουν» και επομένως θα έχουν ουσιαστικά κίνητρα για να τις μειώσουν. Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα περάσει αυτή η αλλαγή στα τέλη καθαριότητας που πληρώνουν οι δημότες και σήμερα υπολογίζονται επίσης «μπακαλίστικα», δηλαδή με βάση την επιφάνεια της κατοικίας τους, ανεξάρτητα από τα άτομα που τη χρησιμοποιούν! Επομένως, ούτε τα νοικοκυριά έχουν κίνητρα για να κάνουν ανακύκλωση, σε συνδυασμό μάλιστα με την έλλειψη «μπλε» κάδων σε σημαντικές γειτονιές της πρωτεύουσας και τα προβλήματα του ξεχωριστού συστήματος αποκομιδής των προς ανακύκλωση υλικών.
Στο εξωτερικό
Στις πιο πολλές μεγαλουπόλεις εφαρμόζονται από χρόνια συστήματα μέτρησης των σκουπιδιών που παράγει στην πράξη το κάθε νοικοκυριό, ώστε να πληρώνει δίκαια τέλη. Σε άλλες περιπτώσεις, έχουν αξιοποιηθεί οι ειδικές σακούλες σκουπιδιών. Κάθε ενδιαφερόμενος αγοράζει σακούλες από τον δήμο ανάλογα με τα σκουπίδια που «παράγει» και είναι οι μόνες που μαζεύουν οι υπηρεσίες καθαριότητας. Αλλού έχουν αναπτύξει ειδικούς κάδους για κάθε υλικό που ανακυκλώνεται (χαρτί, γυαλί, πλαστικό), καθώς και έναν γι' αυτά που καταλήγουν για επεξεργασία. Μάλιστα, στην Ελβετία είναι εφοδιασμένοι με μικροτσίπ ώστε να ζυγίζουν αυτόματα τις ποσότητες. Στη δε βόρεια Ευρώπη, και κυρίως στις σκανδιναβικές χώρες, έχουν ήδη ξεκινήσει προγράμματα που στοχεύουν στο να πάμε σε πόλεις με μηδενική παραγωγή σκουπιδιών, με ολοκληρωμένα συστήματα αξιοποίησης. Χάρη σε αυτή την πολιτική, ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης «παράγει» 350 κιλά σκουπίδια τον χρόνο, με τάση μείωσης που είναι γύρω στο 5% σε ετήσια βάση, όταν στην Ελλάδα αναλογούν 500 κιλά και με τάση αύξησης σχεδόν κατά 10%.
Με το ίδιο νομοσχέδιο καθορίζεται τέλος 3% που θα πληρώνουν τα συστήματα ανακύκλωσης τα οποία λειτουργούν στη χώρα μας (ηλεκτρικές συσκευές, οχήματα, μπαταρίες, λιπαντικά κ.λπ.), ώστε να εξασφαλίζεται ποσό της τάξης των 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο που θα διατίθεται για τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης, ο οποίος έχει συσταθεί στα τέλη του 2008, αλλά παραμένει «στα χαρτιά». Με άλλη διάταξη, γίνονται πιο «τσουχτερά» τα πρόστιμα για όσους δεν εφαρμόζουν τα μέτρα ανακύκλωσης, που πλέον μπορούν να φθάσουν έως και το ένα εκατομμύριο ευρώ, καθώς και στη διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης. *
Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Χριστούγεννα στην Πελοπόννησο

Σε όλη την Πελοπόννησο την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους πραγματοποιούνται εκδηλώσεις από τους Δήμους, αλλά και πολιτιστικούς φορείς κάθε περιοχής, που την καθιστούν ελκυστικό τόπου προορισμού.Αρκαδία Επίκεντρο του εορτασμού αποτελεί η Τρίπολη, όπου σημείο αναφοράς αποτελούν οι πλατείες Πετρινού και κεντρική (Αγίου Βασιλείου). Εκεί ο Δήμος έχει μικρά σπιτάκια, όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να βρει όλα τα εποχικά είδη και να φωτογραφηθεί στη φάτνη και κάτω από το χριστουγεννιάτικο δένδρο. Τα παιδιά θα μπορούν να παίξουν και να διασκεδάσουν, την ίδια ώρα που οι ενήλικες θα μπορούν να απολαύσουν το ρόφημά τους ή γιορτινά γλυκίσματα στον ίδιο χώρο και που ξέρεις κάποιοι τυχεροί θα συναντήσουν και τον Άγιο Βασίλη.Παράλληλα η Εθνικής Αντιστάσεως ένας από τους κεντρικότερους κι εμπορικούς δρόμους της πόλης έχει πεζοδρομηθεί, προκειμένου να συνδέσει πλατείες που θα φιλοξενήσουν πολιτιστικά δρώμενα, ενώ όλες τις ώρες της ημέρας θα ακούγονται χριστουγεννιάτικες μελωδίες.Τόσο την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, το πρωί, τα ΚΑΠΗ του Δήμου και η Φιλαρμονική διοργανώνουν γιορτή, προσφέροντας γλυκίσματα έξω από το παλαιό Δημαρχείο στο γιορτινό πεζόδρομο.Τα μεσάνυχτα του Νέου Έτους στην πλατεία του Αγίου Βασιλείου θα γίνει η υποδοχή του νέου χρόνου κι αμέσως μετά, από τον εξώστη του Μητροπολιτικού ναού του Αγίου Βασιλείου, ο Μητροπολίτης Μαντινείας, κ. Αλέξανδρος, θα ευλογήσει την πίτα του Δήμου κι ο δήμαρχος Τρίπολης, Αλέξανδρος Κοτσιάνης, θα κόψει και θα μοιράσει την πίτα σε ντόπιους κι επισκέπτες, ενώ όσοι αντέχουν θα γευτούν και τσουκαλόκαυτο.Τα Θεοφάνεια θα εορταστούν στις ακτές της Κυνουρίας, με αφετηρία το Άστρος και το Λεωνίδιο.
Μεσσηνία Ο Δήμος Καλαμάτας την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου άνοιξε τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις με το άναμμα, από το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα του εντυπωσιακού χριστουγεννιάτικου δέντρο στην κεντρική πλατεία, που είχε πλημμυρίσει από χιλιάδες παιδιά κάθε ηλικίας. Σε μια εκδήλωση γεμάτη από μουσική και χριστουγεννιάτικες μελωδίες από τη Φιλαρμονική του Δήμου και την Τρίφωνη χορωδία του Δημοτικού Ωδείου, ενώ ακολούθησε συναυλία με το μουσικό συγκρότημα ''Poly Quartet'' κι έκλεισε με εντυπωσιακά πυροτεχνήματα.Με κέντρο αναφοράς την κεντρική πλατεία, με το καρουσέλ και τα μικρά σπιτάκια που το περιβάλλουν σχεδόν κάθε μέρα διοργανώνει ο Δήμος και μια γιορτή. Σταχυολογώντας τις εκδηλώσεις που έχει ετοιμάσει ο Δήμος Καλαμάτας και οι πολιτιστικοί του φορείς σας προτείνουμε:Την Τετάρτη 23/12 εκδήλωση από την Ένωση Μικρασιατών Μεσσηνίας ''Η Ιωνία'', στις 12:00 το μεσημέρι με τίτλο ''Χριστός γεννέθεν, χαρά σον κόσμον'' και στις 8:30 το βράδυ ''Καλαντίσιμα!'', εκδήλωση από το Δημοτικό Ωδείο.Την παραμονή των Χριστουγέννων στις 12:00 κάλαντα από τους μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας και δημιουργίες σε χριστουγεννιάτικα μοτίβα και face-painting για τους μικρούς φίλους στην πλατεία.Την Κυριακή 27/12 στις 11:30 το πρωί εκδήλωση με τίτλο ''Παίζοντας με τα παραμύθια και με τις κούκλες'' από την Πειραματική Σκηνή.Την Τρίτη 29/12 Γνωριμία με το προσκοπικό παιχνίδι στην κεντρική πλατεία, ''Χριστούγεννα με τα Παιδικά Χωριά SOS'' και στις 6:00 το απόγευμα προβολή με θέμα ''Χριστούγεννα στην Καλαμάτα'' από τη Φωτογραφική Λέσχη της πόλης.Παραμονή Πρωτοχρονιάς, από τις 23.30 ''Σ΄αυτήν την πόλη που 'μαστε, πέτρα να μη ραγίσει'', καλωσορίζουμε το 2010 στην κεντρική Πλατεία.Κορώνη: Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Δεκεμβρίου, το χριστουγεννιάτικο BAZAAR που διοργάνωσαν, με κέφι και αγάπη, οι Γυναίκες της Κορώνης και το Μανιατάκειο Ίδρυμα με τη στήριξη του Δήμου Κορώνης, του γυμνασίου, του πολιτιστικού συλλόγου, του συλλόγου επαγγελματιών και του συνδέσμου Κορωναίων. Για δεύτερη χρονιά, το Χριστουγεννιάτικο παζάρι της Κορώνης κέρδισε τις εντυπώσεις και έγινε τόπος συνάντησης για τους πολίτες της Κορώνης και πολλούς επισκέπτες από όλη τη Μεσσηνία, ένα αξίζει να σημειώσουμε ότι τα έσοδά του προορίζονται για κοινωνικούς σκοπούς.Αργολίδα Ναύπλιο: ο Δήμος έχει φορέσει τα γιορτινά του και σας περιμένει με κορυφαίες εκδηλώσεις την υποδοχή του νέου χρόνου αλλά και τα Θεοφάνεια στην παραλία.Την Τετάρτη 23/12 η εθνική Πινακοθήκη & το Μουσείο Αλ. Σούτσου θα λειτουργήσουν, 10 το πρωί με 2 το μεσημέρι, εργαστήρια για παιδιά 6 ως 12 χρόνων με την κατασκευή και ζωγραφική χριστουγεννιάτικων στολιδιών εμπνευσμένα από τον πίνακα του Σπύρου Βικάτου με θέμα ''Το χριστουγεννιάτικο δένδρο''. Το απόγευμα 5:00 με 8:00 ομάδα παιδιών από τη χορωδία του 1ου γυμνασίου της πόλης θα τραγουδήσουν χριστουγεννιάτικες μελωδίες στην παλιά πόλη και στις 8:30 το βράδυ στο Βουλευτικό η Δημοτική Χορωδία Ναυπλίου θα δώσουν χριστουγεννιάτικη συναυλία.Την παραμονή των Χριστουγέννων από νωρίς το πρωί ως αργά το βράδυ ομάδες παιδιών και χορωδίες θα πλημμυρίσουν με χριστουγεννιάτικα κάλαντα και μελωδίες την παλιά πόλη του Ναυπλίου.Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στο Ναύπλιο σχεδόν όλες τις ημέρες και την παραμονή της πρωτοχρονιάς ο Δήμος έχει ετοιμάσει στην πλατεία Τριών Ναυάρχων γιορτή για την υποδοχή του νέου χρόνου. Παράλληλα από τις 11:00 το βράδυ το Δημαρχείο της πόλης θα είναι ανοικτό για ευχές και κεράσματα σε ντόπιους κι επισκέπτες, ενώ ο δήμαρχος Παναγιώτης Αναγνωσταράς λίγο μετά τα μεσάνυχτα θα κόψει την βασιλόπιτα.Νέα Κίος: Με ξεχωριστό τρόπο γιορτάζουν τα Θεοφάνια οι Κιότες, αναβιώνοντας έθιμα από την Κίο της Μικράς Ασίας. Σταθμός των εκδηλώσεων το μπάνιο που ''θα πάρει'' ο καινούργιος βαρκάρης στο λιμάνι της Νέας Κίου μετά τον αγιασμό των υδάτων τα Θεοφάνια.Ερμιόνη: Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, τα Θεοφάνεια θα αναβιώσει το έθιμο ''γιάλα - γιάλα'' από τους νέους που κατά την διάρκεια του 2010 θα καταταγούν στο στρατό.Λακωνία Σπάρτη: Η θρυλική Λακωνική πρωτεύουσα με τη φωταγώγηση του δένδρου και με συναυλία από την Ελληνοαμερικανίδα σολίστ Nadia Weinberg έχει ξεκινήσει τις γιορτινές εκδηλώσεις από τις 4 Δεκεμβρίου.Ο Δήμος Σπαρτιατών έχει οργανώσει εκδηλώσεις τόσο για την πόλη όσο και για τα χωριά του, που περιλαμβάνουν θεατρικά και άλλα δρώμενα με την συμμετοχή και πολιτιστικών φορέων της περιοχής.Σταχυολογώντας τις εκδηλώσεις σας προτείνουμε να μην χάσετε στις 23 Δεκεμβρίου το απόγευμα την μουσική εκδήλωση με συγκρότημα τζαζ στο κέντρο της πόλης που θα δώσει ξεχωριστό τόνο τις γιορτινές αυτές ημέρες.Σκάλα: Ο Δήμος και η κοινωφελής δημοτική επιχείρηση έχει δημιουργήσει στην πλατεία των πηγών ένα παραμυθένιο χωριό με παγοδρόμιο και άλλα σπιτάκια για μικρούς και μεγάλους κι όλες τις γιορτινές ημέρες οι εκδηλώσεις ξεκινούν νωρίς το πρωί και τελειώνουν αργά το βράδυ.Μάνη: Θα αναβιώσουν και φέτος οι δοξασίες για τους καλικάντζαρους που μπαίνουν στα σπίτια από τις καπνοδόχους, γιατί τους προσελκύει η μυρωδιά του λαδιού από τις ''τηγανίδες'' που φτιάχνουν οι νοικοκυρές την παραμονή των Χριστουγέννων. Βέβαια μην φοβάστε οι καλικάντζαροι που ορισμένοι λαογράφοι υποστηρίζουν πως είναι απόγονοι του τραγοπόδη θεού Πάνα, όσο άγριοι κι αν φημολογείται πως είναι ως σήμερα δεν έχουν ενοχλήσει κανένα και θα φύγουν τα Θεοφάνια με τον αγιασμό των υδάτων, ο επίσημος εορτασμός των οποίων θα γίνει στην παραλία του Γυθείου.Τέλος σε όλα σχεδόν τα χωριά, σε κάθε γωνιά της Πελοποννήσου τις ημέρες των εορτών οι πολιτιστικοί σύλλογοι σε συνεργασία με τους Δήμους οργανώνουν εκδηλώσεις κι αξίζει να αποκτήσετε μια επιπλέον εμπειρία, ''Χριστούγεννα στο χωριό''.

ANA-MPA

Σκηνικό χριστουγεννιάτικου παραμυθιού θυμίζει η φωτογραφία. Ελαφάκια παντού στο παγωμένο Ρίτσμοντ Παρκ του Λονδίνου. 

(REUTERS/Michael Dalder).
 
Eπιλογή: Αιμιλία Καλογεράκη photo@kathimerini.gr