Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Η γενοκτονία των Ποντίων

Πριν από τον όρο «Γενοκτονία» υπήρχε ο όρος «Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας». Η γενοκτονία ως όρος διαμορφώθηκε κυρίως στη δίκη της Νυρεμβέργης το 1945, όπου δικάστηκε η ηγεσία των ναζιστών εγκληματιών του πολέμου.
Συγκεκριμένα ο όρος σημαίνει τη μεθοδική εξολόθρευση, ολική ή μερική, μιας εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας. Πρόκειται για ένα πρωτογενές έγκλημα, το οποίο δεν έχει συνάρτηση με πολεμικές συγκρούσεις.
Ο γενοκτόνος δεν εξοντώνει μια ομάδα για κάτι που έκανε, αλλά για κάτι που είναι. Στην περίπτωση των Ελλήνων του Πόντου, επειδή ήταν Έλληνες και χριστιανοί.
Το 1915 ήταν μια χρονιά ορόσημο για τον ποντιακό ελληνισμό της Μικράς Ασίας. Τη χρονιά εκείνη, και ενώ όλα τα ευρωπαϊκά κράτη είχαν εμπλακεί στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Τούρκοι

Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Βασίλης Γκάτσος: Σχετικά με την Αφαλάτωση Υφάλμυρου, το οικόπεδο στο Γκούρι και τις γεωτρήσεις

Μονάδα αφαλάτωσης θαλασσινού νερού

Η ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων), αφορά κατασκευή και λειτουργία έργου. Μελετά τις επιπτώσεις της κατασκευής και της λειτουργίας συγκεκριμένου έργου.  Δεν παραγγέλνει κάποιος μια ΜΠΕ για κάτι που γενικώς θέλει να εξετάσει.
Εξηγούμαι: Κάποιος θέλει να φτιάξει ένα ξενοδοχείο σε μια ακτή και σκέπτεται να παραγγείλει μια ΜΠΕ για το ξενοδοχείο του, να την πάει στο Υπουργείο προς έγκριση, για να εξασφαλιστεί εκ των προτέρων για το έργο που σκέπτεται να φτιάξει, οπότε μετά να προβεί και στην αγορά οικοπέδου. Οι μελετητές θα γελάσουν, το δε Υπουργείο, αν μια τέτοια ΜΠΕ έφτανε στα χέρια του, έπρεπε να πάρει την άδεια λειτουργίας του μελετητικού γραφείου.

Πρέπει, πρώτα από όλα, ο επιχειρηματίας να είναι ιδιοκτήτης της έκτασης που θα φτιάξει το ξενοδοχείο, όχι να πρόκειται να αγοράσει. Να είναι εταιρεία και να συγκεντρώσει όλες τις άδειες από δασαρχείο, πολεοδομία κ.λ.π. Να υποβάλει τα σχέδια πολιτικού μηχανικού, αρχιτέκτονα, μηχανολόγου κ.λ.π., τον εξοπλισμό για τη λειτουργία του και την προστασία του περιβάλλοντος. Το μελετητικό γραφείο θα πει στον επιχειρηματία τι συμβόλαια, χαρτιά και άδειες χρειάζεται, ώστε κατά τον νόμο να εκπονήσει τη ΜΠΕ που περιλαμβάνει την κατασκευή των έργων και τη λειτουργία τους. Αν εγκριθεί, βγαίνει ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων), και μετά δίδεται η άδεια λειτουργίας του ξενοδοχείου.
Άρα η ΔΕΥΑΕΡ δεν μπορεί να υποβάλλει καμιά ΜΠΕ για αφαλάτωση υφάλμυρου από την στιγμή που δεν έχει στην ιδιοκτησία της το οικόπεδο που θα εγκαταστήσει τη μονάδα, και αυτό το ξέρει πολύ καλά και από χρόνια. Πρέπει ή να αγοράσει έκταση, ή να της παραχωρηθεί νομίμως. Αυτό προσπάθησε η ΔΕΥΑΕΡ. Αν το πετύχει αυτό και βρεθεί με δικό της οικόπεδο, τότε συνεχίζει το έργο κανονικά και η ΜΠΕ που θα εκπονήσει μέσω μελετητικού γραφείου, μπορεί να απορριφθεί, μπορεί να εγκριθεί, και αν εγκριθεί, μπορεί να πάει στο ΣτΕ κ.λ.π.

«Πράσινο φως» για το project Kilada Hills της Dolphin Capital

Σε θετική εισήγηση για το σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) της στρατηγικής επένδυσης «Kilada Hills» προχώρησε σήμερα το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης (ΚΣΔ).
Η συνεδρίαση έγινε παρουσία του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα και με προεδρεύοντα του συμβουλίου τον γενικό γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόη Λαμπριανίδη.
Κατόπιν της θετικής εισήγησης του συνόλου των μελών του ΚΣΔ, ο φορέας επένδυσης σχεδιάζει τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της πρώτης Στρατηγικής Επένδυσης με την έναρξη των έργων υποδομής αμέσως μετά την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ.

H επένδυση αφορά στην κατασκευή του πολυτελούς τουριστικού θερέτρου «Kilada Hills» στον δήμο Ερμιονίδας του νομού Αργολίδας, προϋπολογισμού 418 εκατ. ευρώ. Η επένδυση υλοποιείται από τον Όμιλο Dophin Capital σε έκταση 2.000 στρεμμάτων και περιλαμβάνει ξενοδοχείο, εξοχικές κατοικίες, γήπεδο γκολφ 18 οπών, αθλητικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις εστίασης/αναψυχής και εμπορικά καταστήματα.
«Βρισκόμαστε πλέον στο σημείο που υλοποιούνται μεγάλες τουριστικές αναπτύξεις που θα συνεισφέρουν σημαντικά και ποσοτικά οφέλη για την ελληνική οικονομία, έπειτα από πολύ κόπο και παραγωγική εργασία από το υπουργείο Οικονομίας και τα συναρμόδια υπουργεία σε αγαστή συνεργασία με τους επενδυτές» επισήμανε κατά τη συνεδρίαση ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας.Η επένδυση αποσκοπεί στην προσέλκυση τουριστών υψηλού επιπέδου με υψηλή ταξιδιωτική δαπάνη (high spenders) και εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 800 νέες θέσεις εργασίας κατα την περίοδο της κατασκευής και 600 μόνιμες θεσεις εργασίας.
Στο ΚΣΔ παρουσιάσθηκε η εισήγηση επί του σχεδίου ΚΥΑ από την Γενική Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων, οι εισηγήσεις των διευθύνσεων Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, καθώς και το επενδυτικό σχέδιο από τον φορέα της επένδυσης με έμφαση στο πολυτελές τουριστικό προϊόν της Ελληνικής Ριβιέρας στην Αργολίδα, γνωστό και ως Porto Heli Collection
με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
http://www.sofokleousin.gr

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ 2018


Παρουσίαση του βιβλίου της Χ. Σπυροπούλου, Ταραγμένα Νερά, στο Ναύπλιο

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπλίου Ο Παλαμήδης, οι Εκδόσεις Μεταίχμιο και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας παρουσιάζουν το βιβλίο «Ταραγμένα Νερά» της κ. Χρύσας Σπυροπούλου καταξιωμένης συγγραφέως και συναδέλφου εκπαιδευτικού. 
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Μαΐου 2018 και ώρα 20:00, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπλίου. Μπορείτε να διαβάσετε το Δελτίο Τύπου ή να μάθετε περισσότερα στο Facebook.
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν: η κ. Άννα Μπουλμέτη, Φιλόλογος και η κ. Καλλιόπη Καλποδήμου, Φιλόλογος-Θεατρολόγος. Μαζί τους θα είναι και η συγγραφέας.
Η Χρύσα Σπυροπούλου γεννήθηκε στις Σέρρες το 1957. Σπούδασε Κλασική και Αγγλική Φιλολογία και εργάζεται στη Μ.Ε. Ασχολείται με την κριτική βιβλίου και συνεργάζεται με την εφημερίδα «Η Καθημερινή» από το 2000 και λογοτεχνικά περιοδικά. Διατηρεί στήλη στο περιοδικό Τα Ποιητικά και συνεργάζεται με το ηλεκτρονικό περιοδικό «Ο Αναγνώστης».

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Συζήτηση και λήψη απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ερμιονίδας επί του σχεδίου νόμου αναφορικά με το Πρόγραμμα "ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι"

            

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                            
N. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
Εκ του Πρακτικού της υπ’ αρ. 10ης /2018 Κατεπείγουσας Συνεδρίασης
του Δημοτικού Συμβουλίου
4ο Θέμα Ημερήσιας Διάταξης:
Συζήτηση και λήψη απόφασης επί του σχεδίου νόμου αναφορικά με το Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι»
 Αριθμός Απόφασης 105/2018
 Α. Σήμερα, την 11η του μηνός  Μαΐου έτους 2018, ημέρα Παρασκευή και ώρα 18:00, το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας συνήλθε σε δημόσια κατεπείγουσα συνεδρίαση σε αίθουσα του Γενικού Λυκείου Κρανιδίου του Δήμου Ερμιονίδας ύστερα από την υπ’ αρ. πρωτ.: οικ. 2759/09.05.2018 πρόσκληση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, που επιδόθηκε σε κάθε Δημοτικό Σύμβουλο και στο Δήμαρχο, σύμφωνα με τις διατάξεις των σχετικών άρθρων του Ν.3852/2010, για συζήτηση και λήψη αποφάσεων.
Β. Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ., κ. Αριστείδης Δημαράκης, διαπίστωσε ότι σε σύνολο είκοσι επτά (27) Συμβούλων ήταν δεκαέξι (16) παρόντες και έντεκα (11) απόντες.

Γιάννης Δημαράκης. Η υπεραπλούστευση συλλογισμών οδηγεί σε ψευδείς κατηγορίες.


Δεν διαθέτω face book και συνεπώς δεν αναλώνομαι στο να παρακολουθώ συζητήσεις προσώπων που διεξάγονται στο συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. 
Η κα Αγγ. Λούμη την Τρίτη 15-5-2018 δημοσιοποίησε από διάλογο στο face book φράσεις, που αποδίδονται στον Δήμαρχο Ερμιονίδας κ. Δημ. Σφυρή, οι οποίες εμπεριέχουν πολιτική μομφή στο πρόσωπό της αλλά και στο δικό μου λόγω κατηγοριών που εκτοξεύονται από τον Δήμαρχο και οι οποίες διαστρεβλώνουν την αλήθεια. 
Η κα Λούμη απάντησε στις κατηγορίες του Δημάρχου με σωστά επιχειρήματα, τα οποία σηματοδοτούν τις δράσεις του Δήμου Ερμιονίδας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως ακριβώς είναι.  
Στέκομαι στη φράση του Δημάρχου, η οποία αναφέρεται στο όνομά μου «… η Αντιπολίτευση συνεπικουρούμενη από τους Δημοτικούς Συμβούλους κ.κ. ΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΑΡΑΚΗ και

Έχασε τη ζωή του σε καραμπόλα στην Ιταλία ο Σωτήρης Παπαηλίου


Ένας νέος από την Ερμιόνη ο Σωτήρης Παπαηλίου,  οδηγός φορτηγού, σκοτώθηκε την ώρα της δουλειάς σε καραμπόλα στην Ιταλία.

Καλό ταξίδι Σωτήρη.
Κουράγιο στη μάνα και την αδελφή του.

Νικόλαος Ρενιέρης «Ο Πρόεδρος της Βουλής και η επίσκεψή του στην Ερμιόνη»του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη


Νικόλαος Ρενιέρης

«Ο Πρόεδρος της Βουλής και η επίσκεψή του στην Ερμιόνη»
του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη
Σύμφωνα με το ψήφισμα ΙΘ΄ της 4ης Μαΐου 1827 η Γ’ Εθνοσυνέλευση στην Τροιζήνα, επειδή θεωρούσε άμεση ανάγκη την όσο το δυνατόν ταχύτερη συγκρότηση της Βουλής και την εκλογή Προέδρου χωρίς καμία καθυστέρηση, εξέλεξε ομόφωνα, μετά από πολλές προτάσεις και φιλονικίες, ως Πρόεδρό της τον Νικόλαο Ρενιέρη. 
Η εκλογή του έγινε με υπόδειξη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη την «κλώσα των πληρεξουσίων», όπως τον ονομάζει ο Φωτάκος στα Απομνημονεύματά του, ο οποίος δείχνοντάς τον στους παραστάτες, είπε: «Αυτόν τον γέροντα τον ασπρομάλλην τον θέλετε δια πρόεδρον της Βουλής; Και αμέσως όλοι είπον, ναι». 
Σχετική και η περιγραφή του Χρίστου Στασινόπουλου στο «Λεξικό της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821» όπου φαίνεται ο Κολοκοτρώνης να λέει: «Εκοίταξα τριγύρω μου και είδα ένα γεροντάκι που εκάθητο με τους Κρητικούς αλλ’ ούτε το όνομά του εγνώριζα, ούτε τον είχα δει. Πηδάω μέσα από τη Συνέλευση και τον αρπάχνω και τον πηγαίνω εις το κάθισμα του Προέδρου Σισίνη και τον κάθισα στο σκαμνί.
-  Τούτος είναι άξιος; 
Οι πληρεξούσιοι φώναξαν:
-  Άξιος, άξιος».

Βασίλης Γκάτσος: Η πρώτη έκφραση - καταγραφή δημοκρατικής άποψης , σύμφωνης με την ιστορική μας παράδοση των Κοινών και Κοινοτήτων μας.

"................Το εν λόγω νομοσχέδιο πρέπει να αποτελέσει βάση συζήτησης και να καταθέσει η Αυτοδιοίκηση τις προτάσεις της. Αποτελεί την πρώτη φάση μιας νέας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας για την επίλυση πραγματικών αναγκών των ΟΤΑ. Η μεταρρύθμιση στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αναγκαία λόγω του παρωχημένου συστήματος που επικρατεί σήμερα και απαιτείται  ένα νέο μοντέλο που θα καταστήσει εφικτή την προοδευτική ανακατανομή αρμοδιοτήτων. Ο Καλλικράτης έχει θέματα και το έχουμε διαγνώσει.  Δεν πρέπει να τρομάζουμε με τις αλλαγές, πρέπει να είμαστε ανοικτοί με τις αλλαγές. Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας  κατά την διάρκεια της συζήτησης προσπάθησε να δείξει την αντίθεσή του με κάθε τρόπο.Όμως ποιον φοβίζει ένας ανοικτός διάλογος με την κοινωνία; Μήπως αυτούς που  ανησυχούν γιατί  στο  μέλλον θα εκδηλωθούν συνεργατικές κινήσεις και συγκλίσεις στο χώρο της  αυτοδιοίκησης, πράγμα που θα δυσχεράνει τη χειραγώγησή της από το  κατεστημένο. Ή μήπως αυτούς που τρομάζουν στο ενδεχόμενο να καταλάβουν επιτέλους οι δημότες ότι η αυτοδιοίκηση δεν είναι υποχρεωμένη να συναθροίζεται πίσω από πρόσωπα του χθες.Oι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης,  πρέπει να μάθουν να συνεργάζονται, δίνοντας το θετικό παράδειγμα σε μια κοινωνία που, αν μη τι άλλο, της λείπει η αντίληψη της συνεργασίας. Το ζητούμενο είναι η δημιουργία  προοδευτικών συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο, για την συγκρότηση ενός ισχυρού αυτοδιοικητικού πόλου  με μέτωπο τον συντηρητισμό και με στόχο την ενίσχυση της δημοκρατίας. "
Τάσος Τόκας


Η απλή αναλογική είναι το σύστημα που ταιριάζει στις ΟΤΑ. Αν συμπατριώτες, που κάθε μέρα βλέπονται, δεν μπορούν να συνεργαστούν ειλικρινώς για το καλό του τόπου, χωρίς αυτό το παράδειγμα δημοκρατίας, δεν πάμε πουθενά. Και δεν χρειάζονται δεύτερες εκλογές για Δήμαρχο. Δεν έχει νόημα να εκλέξουμε με τις δεύτερες εκλογές Δήμαρχο, που στην πλειοψηφία που θα τον στηρίζει, οι περισσότεροι σύμβουλοι θα είναι πιθανόν της αντίπαλης παράταξης. Από τις πρώτες εκλογές να δημιουργείται δεσμευτική συναίνεση για πλειοψηφία μεταξύ των συμβούλων και να βγάζουν αυτοί τον Δήμαρχο, με το δικαίωμα να τον αντικαταστήσουν, αν νομίσουν, στο ενδιάμεσο, ότι έπαψε να αποτελεί πόλο συνοχής και συνεργασίας. Δεν εκλέγουμε Δήμαρχο, αλλά μυαλωμένους, ικανούς και έντιμους συμπατριώτες που ενωμένοι να κοιτάξουν το συμφέρον ολόκληρης της Ερμιονίδας και του κάθε χωριού της ξεχωριστά, σύμφωνα με τις ανάγκες του.
Όσα για τα προγράμματα των παρατάξεων, χρόνια τώρα έχουν αποδειχθεί εκθέσεις ιδεών. Ο κάθε υποψήφιος μπορεί να εκθέσει γραπτώς το βιογραφικό του, την μέχρι τις εκλογές κοινωνική και επαγγελματική του δράση, τις απόψεις του για τα θέματα του τόπου μας και αυτά αρκούν για να τον εμπιστευτούμε στο να συμβάλει με την εκλογή του στη δημιουργία δυναμικής και αποτελεσματικής πλειοψηφίας, που θα αντιμετωπίσει την όντως δύσκολη πραγματικότητα του τόπου μας.

Β . Γκάτσος

Τρίτη 15 Μαΐου 2018

«ΤΑ ΚΙΤΡΙΝΑ ΓΑΝΤΙΑ» των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου από τον Θεατρικό Όμιλο Ερμιονίδας

«ΤΑ ΚΙΤΡΙΝΑ ΓΑΝΤΙΑ» των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου από τον Θεατρικό Όμιλο Ερμιονίδας
Πρεμιέρα: Παρασκευή 18 Μαϊου 2018, ώρα 21.00
Παραστάσεις: 19, 20, 25, 26, 27, 28 Μαϊου και 2, 3, 4 Ιουνίου 2108, ώρα 21.00
Πολυχώρος ΑRTίκι Μαράικε Ηλιού ντε Κόνινγκ, Κρανίδι
Τιμή Εισιτηρίου 7€
Τηλέφωνο κρατήσεων: 698 698 2224

Λούμη - Γιαννικοπούλου Αγγελική:Η αποκατάσταση της αλήθειας


Η αποκατάσταση της αλήθειας στο παραλήρημα του Δημάρχου Ερμιονίδας Δημήτρη Σφυρή
Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες,
με ενημέρωσαν ότι χθες ο Δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτρης Σφυρής αναφέρθηκε στο όνομά μου, σε μία ψευδή ανάρτηση  που έκανε στο αγαπημένο του ''παιχνιδάκι'', το facebook.
Συγκεκριμένα αναφέρει επί λέξη ότι ''η Αντιπολίτευση συνεπικουρούμενη από τους Δημοτικούς Συμβούλους κ.κ. ΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΑΡΑΚΗ και ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΛΟΥΜΗ Ψήφισαν να μην ΔΩΣΟΥΜΕ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ.''
Είναι ποτέ δυνατόν να έχει συμβεί κάτι τέτοιο;;;
Η αλήθεια , με την οποία είναι μόνιμα τσακωμένος ο Δήμαρχος είναι η εξής:
Ήρθε θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου η ΔΕΥΑΕΡ ζητούσε από τους Δημοτικούς Συμβούλους την μεταβίβαση από τον Δήμο Ερμιονίδας, ενός οικοπέδου εφαπτόμενου με την ιστορική πέτρα Γκούρι Βιτόριζα στο Κρανίδι, με σκοπό την δημιουργία ενός εργοστασίου αφαλάτωσης των υπαρχουσών γεωτρήσεων του Κάμπου Κρανιδίου - Κοιλάδας.
Καταψήφισα το αίτημα της ΔΕΥΑΕΡ για τέσσερεις λόγους:

Τάσος Τόκας:ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΣΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΣΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
Στο ΔΣ της 11ης  Μαΐου 2018 συζητήσαμε το θέμα της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με το Πρόγραμμα «Κλεισθένης 1» το οποίο  απέστειλε το Υπ. Εσωτερικών στην ΚΕΔΕ και στην ΕΝΠΕ ώστε να εκφράσουν   θέσεις και απόψεις.Κατά την διάρκεια της συζήτησης ο ακραία συντηρητικός  κ. Σφυρής  έδειξε, ότι   δεν μπορεί να  αντιληφθεί τις αναγκαίες αλλαγές που έχει ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση μένοντας πιστός στις κομματικές του αγκυλώσεις.
Έτσι προέτρεψε το σώμα να υπερψηφίσει το προηγούμενο Ψήφισμα της ΚΕΔΕ της 2ης Μαΐου 2018.

ΟΜΑΔΑ ΦΟΥΡΝΩΝ ΔΥΝΑΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣΗ : Η Μεγάλη γιορτή της Άνοιξης στους Φούρνους που κατάφερε η Δημοτική αρχή Ερμιονίδας, να την κάνει ...πολύ μικρή

Η Μεγάλη γιορτή της Άνοιξης στους Φούρνους που κατάφερε η Δημοτική αρχή Ερμιονίδας, να την κάνει ...πολύ μικρή


                                                                                     Φούρνοι 12 Μαΐου 2018

Μεγάλη η δυσαρέσκεια όσων επέλεξαν να περάσουν την πρωτομαγιά στη γιορτή της Άνοιξης στα "παπούλια" των Φούρνων.
  
Στον απόηχο της δυσαρέσκειας σχεδόν όλων των παρευρισκομένων στην γιορτή της άνοιξης στα Παπούλια οφείλουμε να τοποθετηθούμε ακόμα μια φορά δημόσια και να δηλώσουμε πως το αποτέλεσμα δεν μας εκπλήσσει διότι όπως και παλιότερα έχουμε πει, προεδρία εξ αποστάσεως δεν είναι δυνατόν να είναι παραγωγική και αποτελεσματική για τον τόπο.

  Ας θυμηθούν οι αρμόδιοι την συμμετοχή και την προσέλευση που είχε αυτή η γιορτή πριν αναλάβει την οργάνωση η παρούσα δημοτική αρχή. Είναι κατάντια μια τέτοια γιορτή να υποβαθμίζεται αντί να εξελίσσεται και να προσελκύει περισσότερο κόσμο κάθε χρόνο.

Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Osho: Απασχολείσαι τόσο πολύ με τα ασήμαντα που ξεχνάς τα ουσιώδη.


Η ουσία είναι προκαθορισμένη, η προσωπικότητα είναι απλώς τυχαία. Εκείνο που είναι προκαθορισμένο για σένα, εκείνο το οποίο φαίνεται ότι είσαι, είναι απλώς τυχαίο. Το ότι είσαι Ινδουιστής, το ότι είσαι Χριστιανός, είναι τυχαίο. Το ότι είσαι άνδρας, το ότι είσαι γυναίκα, είναι τυχαίο. Το ότι είσαι Γερμανός ή Ινδός, είναι τυχαίο. Το ότι είσαι μαύρος ή άσπρος, είναι τυχαίο. Αλλά η ύπαρξή σου, το ότι υπάρχεις, είναι προδιαγεγραμμένο.
Προσπάθησε να βρεις εκείνο που είναι προδιαγεγραμμένο και μην σκοτίζεσαι πολύ για εκείνα που είναι άσχετα, τυχαία.
Η μύτη σου είναι λίγο μακριά ή λίγο κοντή. Μην σε απασχολεί, είναι απλώς τυχαίο. Ή το δέρμα σου έχει πολύ χρωστική ουσία και είσαι μαύρος. Ή δεν έχει αυτή την χρωστική ουσία κι είσαι λευκός – δεν αξίζει ούτε δεκάρα. Μην σε απασχολεί αυτό. Είναι απλώς άσχετο.

Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Καλή Κυριακή!


Γιάννης Σπετσιώτης: ΕΡΜΙΟΝΙΤΙΚΟΣ ΛΑΪΚΟΣ ΛΟΓΟΣ - Εκφράσεις και Διάλογοι


ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ                                                   

ΕΡΜΙΟΝΙΤΙΚΟΣ ΛΑΪΚΟΣ ΛΟΓΟΣ

Εκφράσεις και Διάλογοι

Κυκλοφόρησε το δεύτερο μέρος του πονήματος «Ερμιονίτικος Λαϊκός Λόγος». Περιλαμβάνει περισσότερες από επτακόσιες «ιδιωματικές» ερμιονίτικες εκφράσεις.

Αυτές αρχικά είναι καταχωρημένες στο «συλλογικό γλωσσικό ασυνείδητο» των κατοίκων του τόπου μας, καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο στον νου του, αντέχουν στον χρόνο και μεταφέρονται από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά αδιάκοπα, αβίαστα, δυναμικά, καθημερινά.

Το βιβλίο περιέχει ακαταχώριστες σε λεξικά λέξεις, ιδιωματικά ακούσματα, στοιχεία ξεχωριστής εκφοράς του λόγου με ποικίλους χρωματισμούς και εντυπωσιακούς αρθρωτικούς τονισμούς.

Πάντοτε αναλογιζόμουν και εκτιμούσα τον ερμιονίτικο λαϊκό λόγο! Μου αρέσει να τον χρησιμοποιώ στις παρέες και διασκεδάζω, όταν οι συνομιλητές μου εκφράζουν την απορία τους:

-  Τώρα, τι είπες;

-  Άφησέ το! Αυτό είναι ερμιονίτικο! απαντώ με περισσή περηφάνια.

Μου αρέσει, επίσης, να τον ακούω να τον μεταχειρίζονται, συχνά αστειευόμενοι, οι νέοι της Ερμιόνης και σκέφτομαι πως υπάρχει συνέχεια…

Το βιβλίο περιλαμβάνει και τρεις απολαυστικούς ερμιονίτικους διαλόγους με χιουμοριστικές περιγραφές που «βγάζουν» γέλιο και είμαι σίγουρος πως θα τους απολαύσετε.

Να, ένα μικρό δείγμα: 

-  Ήρθες, βρε, πάλι να φας ρεμούσκο και να ρουκουίνεις τζαμπέ, τράκα; Φτου! Χαράμι να σου γίνει! Άφησέ το, βρε, το φαγητό λίγο να ριχάνει! Θα ζεματιστείς που έπεσες με τα μούτρα… που να μη σώσεις!

-  Καλέ, μη με στεναχωρεύεις πια, γιατί τρώω αρπαχτά και μου πηγαίνει κάτω κόμπους - κόμπους…

-  Ναι πώς, το βλέπω…

Γιάννης Σπετσιώτης