Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Για την ασέβεια στο πρόσωπο του κου Βασίλη Λέκκα

 Ο κος Λέκκας, είναι ένας άνθρωπος που έχει προσφέρει στην τέχνη τόσα και που τιμά την Ερμιονίδα με την παρουσία του όταν του ζητηθεί, αφιλοκερδώς, στηρίζοντας ομάδες που παράγουν πολιτισμό.

 Εμείς παρότι λάβαμε μαζί με τους άλλους το καταγγελτικό μέιλ από τον «Πολίτη Ερμιονίδας», που διαλέγει τον εύκολο τρόπο να καταγγέλει χωρίς ονοματεπώνυμο, σαφώς και δεν το αναρτήσαμε θεωρώντας το ανέντιμο και κακοήθες.
 Εμπιστευόμαστε την νοημοσύνη των συμπολιτών μας που μπορούν να διακρίνουν την εντιμότητα στους ανθρώπους και τα κομμένα και ραμμένα στα μέτρα του καθένα νοήματα συνεντεύξεων.
 Ντροπή μας ρε παιδιά, υπάρχουν και όρια και μια έννοια που ξεχάσαμε: ΣΕΒΑΣΜΟΣ.

Εμείς ζητάμε συγγνώμη από τον κο Λέκκα..

Aνακοίνωση της δημοτικής βιβλιοθήκης Ερμιόνης "Απ. Γκάτσος"

Ολοκληρώθηκαν για τρίτη συνεχή χρονιά οι χριστουγεννιάτικες γιορτές της δημοτικής βιβλιοθήκης Ερμιόνης «Α. Γκάτσος» που στόχο έχουν να εξοικειώσουν τα παιδιά στον φιλόξενο χώρο της βιβλιοθήκης , τη δημιουργική τους απασχόληση ,τη προσέγγιση στη γνώση, τη ψυχαγωγία μέσα σ΄ένα κοινωνικό σύνολο.

Στην μικρή όμορφη αίθουσα –ασφυκτικά γεμάτη, σε όλες τις εκδηλώσεις – μάγεψαν τα παιδιά οι ποιοτικές ταινίες που προβλήθηκαν και τα παραμύθια της κ. Παρασκευής Σκούρτη-Δαγρέ και της κ. Ελένης Σιωρά. Συγκίνηση προκάλεσε η παρουσία του νεοεκλεγέντος δημάρχου κ. Δημήτρη Καμιζή για να τιμήσει τη δασκάλα του της πρώτης δημοτικού κ. Ελένη Σιωρά και να αφηγηθεί στα παιδιά τις σχολικές αναμνήσεις του από χρόνια δύσκολα αλλά και όμορφα συνάμα.

Ευχαριστούμε όλους που συμμετείχαν. Ευχόμαστε καλή υγεία και πορεία στο 2011.

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Στο σπήλαιο Φράχθι της Αργολίδας το σπίτι του Homo Sapiens

tvxs  Την ανάδειξη του σπηλαίου Φράχθι της Αργολίδας αποφάσισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Στο σπήλαιο που είναι ένα από τα σημαντικότερα προϊστορικά μνημεία της ανατολικής Μεσογείου και υπήρξε η κατοικία του Homo Sapiens, οι επισκέπτες θα έχουν στο μέλλον τη δυνατότητα αναρρίχησης αλλά και μπάνιου σε μια μικρή λίμνη που έχει διαμορφωθεί εντός του.
Το έργο έχει ήδη ενταχθεί με 200.000 στα ΠΕΠ Αργολίδας κι αν ξεκινήσει την άνοιξη, θα έχει ολοκληρωθεί σε 18 μήνες, σύμφωνα με δηλώσεις της εφόρου Σπηλαιολογίας και Παλαιανθρωπολογίας, Νίνα Κυπαρρίση στο ΚΑΣ.
Στις αλλεπάλληλες συστηματικές έρευνες που έχουν γίνει (δεκαετίες 1960, ’70), σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, διαπιστώθηκε η διαχρονική του χρήση από την ανώτερη Παλαιολιθική, Μεσολιθική και Νεολιθική εποχή.
Σήμερα, το σπήλαιο που βρίσκεται στο δυτικό άκρο του κόλπου της Κοιλάδας, στην Ερμιονίδα, είναι σε αρκετά κακή κατάσταση. Οι παλιές ερευνητικές τομές έχουν διαβρωθεί, έχει καταρρεύσει μερικώς η παλιά θαλάσσια προβλήτα, ενώ η άγρια βλάστηση στα στενά μονοπάτια παρεμποδίζουν την πρόσβαση.
Η Εφορεία Παλαιανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας της Νότιας Ελλάδας έχει προτείνει: διαπλάτυνση του υπάρχοντος μονοπατιού, αποκατάσταση της πλωτής προβλήτας που βρίσκεται μπροστά από το σπήλαιο, διαδρόμους περιήγησης στο εσωτερικό του σπηλαίου, καθαρισμούς και μικρές ανασκαφές στα παλιά σκάμματα κι ενημερωτικές πινακίδες σε επιλεγμένα σημεία του χώρου. Η μελέτη προβλέπει επίσης την κατασκευή μιας αίθουσας 5 τ.μ. έξω από το σπήλαιο για τη στέγαση βοηθητικών αναγκών.
Ευρήματα που μαρτυρούσαν την ιστορική χροιά του σπηλαίου ανακάλυψε τυχαία ο δημοσιογράφος Άδωνις Κύρου, το 1956, όταν μαθητής ακόμα πήγε με μια παρέα για να ψήσουν στην παραλία μπροστά από το σπήλαιο. Στην προσπάθειά του να ανοίξει χώρο για τη φωτιά, βρήκε όστρακα τα οποία του φάνηκαν προϊστορικά.
Ύστερα από χρόνια, όταν ο χώρος ερευνήθηκε από τον καθηγητή Τζάκμπσεν του Πανεπιστημίου Ιντιάνα των ΗΠΑ, βρέθηκαν λίθινα και οστέινα εργαλεία όλων των περιόδων, οστά ζώων και ψαριών, θαλάσσια όστρεα και φυτικά κατάλοιπα. Επίσης, μέσα στο σπήλαιο και στην παραλία βρέθηκαν τάφοι ενηλίκων και παιδιών.
Το προϊστορικό σπήλαιο της Αργολίδας προσφέρεται για να μελετήσει κανείς στη στρωματογραφία του, τη μετάβαση από το Πλειστόκαινο στο Ολόκαινο, καθώς και την εξέλιξη της λιθοτεχνίας και της κεραμικής τεχνολογίας.

Καλό, πολύ καλό νέο για την Ερμιονίδα..!

.

Ενημέρωση Δήμου Ερμιονίδας προς τους Δημότες του και κάθε ενδιαφερόμενο.

Ενημέρωση Δήμου Ερμιονίδας προς τους Δημότες του και κάθε ενδιαφερόμενο.
Του Βασίλη Γκάτσου
Είναι γεγονός ότι η ηλεκτρονική πληροφόρηση έχει ήδη επικρατήσει και δίνει μεγάλο πλεονέκτημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Άρα το site του Δήμου είναι σήμερα το επίσημο όργανο πληροφόρησης του Δήμου. Άρα παρέχει έγκυρη πληροφόρηση και μόνον. Το επίσημο έγγραφο είναι έγκυρο από μόνο του. Η οποιαδήποτε άλλη πληροφορία πρέπει να είναι με την υπογραφή του Δημάρχου ή εκπροσώπου του, ή υπογραφή αντιδημάρχου που όμως για να αναρτηθεί θα θέλει την έγκριση του Δημάρχου. Να μη ξεχνάμε ότι η πλειοψηφία του Δήμου διοικεί ως μία συλλογικότητα και καλό θα ήταν να υπάρχει ένας εκπρόσωπος τύπου του Δήμου μας.

Το σπάταλο κράτος ξόδεψε 400 εκ. ευρώ για να φτιαχτούν τα sites Δήμων και Κοινοτήτων σχεδόν με μηδενικό αποτέλεσμα. Ακόμη και αυτά που κατάφεραν να λειτουργήσουν, σκόνταψαν στην αδιαφορία των υπαλλήλων, των εκλεγμένων αλλά και στο φόβο και την αμηχανία. Τι να αναρτήσουν και τι όχι, δεδομένου ότι η κάθε εξουσία απεχθάνεται την πληροφόρηση ακόμη και των ψηφοφόρων της.

Αν θέλει πραγματικά ο Δήμος Ερμιονίδας να ενημερώνει τους Δημότες του και φυσικά κάθε ενδιαφερόμενο κατά τη γνώμη μου πρέπει να αναρτά:

1.    Διοικητικά έγγραφα, αποφάσεις, διαγωνισμούς, διορισμούς, εγκυκλίους, συμβάσεις, ισολογισμούς, διαβουλεύσεις κ.λ.π.,  κ.λ.π. Δηλαδή έγγραφα που συνήθως ενδιαφέρουν λίγους, ενώ οι περισσότεροι

Επανεκδίδονται όλα τα έργα του Νίκου Καζαντζάκη

Την επανέκδοση των απάντων του κορυφαίου Έλληνα συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη, µε τη φροντίδα επιτροπής ειδικών, αποφάσισε το το υπουργείο Πολιτισµού και Τουρισµού.

 Πρωτοβουλία για την επανέκδοση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη υπό καλύτερους όρους από τους σηµερινούς και την προώθηση του έργου του στην Ελλάδα και το εξωτερικό ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισµού και Τουρισµού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επιχειρεί να πράξει όσα δεν έχουν πράξει ώς τώρα οι ίδιες οι Εκδόσεις Καζαντζάκη που έχουν τα πνευµατικά δικαιώµατα του έργου του µεγάλου Κρητικού διανοούμενου.«Επιβάλλεται η επανέκδοση των έργων του Νίκου Καζαντζάκη, µε ερµηνευτικά σχόλια και σηµειώσεις από έγκυρους µελετητές και µε τυπογραφική εµφάνιση που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αισθητικές απαιτήσεις» αναφέρει το κείμενο της απόφασης. Παράλληλα, «η Επιτροπή θα συγκεντρώσει: α) όλα τα ανέκδοτα χειρόγραφα (ηµερολόγια, επιστολογραφία κ.λπ.) αναζητώντας τα όπου και αν βρίσκονται, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, σε χέρια ιδρυµάτων ή ιδιωτών και β) όλα τα κείµενα που έχουν δηµοσιευθεί κατά καιρούς σε περιοδικά, επιθεωρήσεις, εφηµερίδες κ.λπ. Αφού

Τα chopsticks γίνονται πάλι δέντρα!

Του Γιάννη Λακούτση
Μπορεί το νεκρό ξύλο να επανέλθει στη ζωή; Φυσικά όχι, μπορεί όμως να ξαναπάρει τη μορφή δέντρου. Αυτό είναι το σύνθημα μιας προωθητικής καμπάνιας της  Greenpeace για να βοηθήσει τους ανθρώπους να καταλάβουν της φυσική καταστροφή που προκαλείται από τα εκατομύρια δέντρα που κόβονται για να μετατραπούν σε ξυλάκια φαγητού (chopsticks).
Διακόσιοι εθελοντές από πανεπιστήμια του Πεκίνου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Greenpeace και συγκέντρωσαν 80.000 χρησιμοποιημένα chopsticks, από εστιατόρια της κινεζικής πρωτεύουσας. Αφού τα καθάρισαν, τα χρησιμοποίησαν για να δημιουργήσουν 4 δέντρα κάτω από τις οδηγίες του καλλιτέχνη Xu Yinhai.  Ήταν μια ιδιαίτερα κοπιαστική ερτγασία με την οποία η Greenpeace ελπίζει να ευαισθητοποιήσει τους Κινέζους ώστε να είναι πιο προσεκτικοί στην κατανάλωση των φυσικών πρώτων υλών.
Σύμφωνα με στοιχεία του κινεζικού υπουργείου δασών, η χώρα παράγει 57 δισ. ζεύγη chopsticks κάθε χρόνο, τα οποία απαιτούν 1.18 εκατομύρια τ.μ. δασών. Μιας και η Κίνα έχει περιορισμένες πηγές ξύλου οι Κινέζοι πρέπει να αναρωτηθούν αν αξίζει η θυσία 3,8 εκατομυρίων δέντρων το χρόνο για κάτι που απλά θα πετάξουν μετά από ένα γεύμα.
Τα δέντρα από chopsticks τοποθετήθηκαν στις 20 Δεκεμβρίου του 2010 σε ένα από τα δημοφιλ’έστερα εμπορικά κέντρα του Πεκίνου και σχεδιάζεται να εκτεθούν σε διάφορα πανεπιστήμια και εκθέσεις της πόλης periergos


Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Ο Ανάργυρος Πασχάλης στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών

Έκθεση ζωγραφικής  του Ανάργυρου Πασχάλη Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011 στις 19.30 μ.μ.  
Διάρκεια έκθεσης: έως 5 Φεβρουαρίου 2011

Το δελτίο τύπου 
Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών εγκαινιάζεται η τρίτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του Ανάργυρου Πασχάλη. Στην έκθεση παρουσιάζονται με ύφος προσωπικό, μια σειρά απο πίνακες στους οποίους ο καλλιτέχνης επιχειρεί να προσδώσει στο θεατή τον κυρίαρχο ρόλο που έχει το φως στη ζωγραφική του. Το φως υπάρχει παντού όχι μόνο ως βασικό εικαστικό στοιχείο αλλά και ως κινητήρια δύναμη. Τα έργα του απεικονίζουν σχοινοβάτες, οι οποίοι δεν ακροβατούν απλώς σε σχοινιά ή ξύλα φωτισμένα αλλά συνδιαλέγονται με το φως και τη σκιά, αλλά και τοπία τα οποία διαμορφώνονται απο την πέτρα, τον ουρανό και τη θάλασσα αναζητώντας νέα μονοπάτια.
  Ο καλλιτέχνης με αυτή του την έκθεση μας προσφέρει ένα ώριμο, ξακάθαρο έργο χωρίς υπεκφυγές και ανασφάλεια. Η επιρροή του ρομαντισμού και του συμβολισμού στα έργα του είναι εμφανής καθώς αποτυπώνει τις ιδέες και τα συναισθήματά του στον καμβά. Μπροστά στα μάτια μας χορεύουν μοναχικές φιγούρες και απέραντα τοπία που ορισμένες φορές αγγίζουν τα όρια του μελαγχολικού και του ζοφερού. Και τότε το φώς ζωντανό και απροκάλυπτο έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι μετά το σκοτάδι ακολουθεί το ξημέρωμα και μετά την καταιγίδα ο ήλιος. Μέσα απο το έργο του ο καλλιτέχνης μας θυμίζει αυτό που συχνά ξεχνάμε: όπου υπάρχει σκοτάδι, υπάρχει και φως. Το φως λοιπόν πέρα από τις καθαρά εικαστικές ανάγκες που καλύπτει αποκτά και μια συμβολική υπόσταση δίνοντας μορφή στην αισιοδοξία.
Η πρόσκληση
Τί γράφουν οι ειδικοί, για τα έργα που περιλαμβάνονται σ αυτή την έκθεση. 
 Βλέποντας τα έργα του Ανάργυρου Πασχάλη αντιλαμβάνεται κανείς ότι κυρίαρχο ρόλο έχει το φως. Το φως είναι παρόν παντού και πάντα. Όχι μόνο ως βασικό εικαστικό στοιχείο που έρχεται να φωτίσει το έργο αλλά ως κινητήρια δύναμη η οποία κινεί και κατευθύνει τα πάντα. Οι σχοινοβάτες δεν ακροβατούν απλώς σε σχοινιά ή ξύλα φωτισμένα από το πινέλο του καλλιτέχνη, αλλά συνδιαλέγονται με το φως και τη σκιά αναζητώντας νέα μονοπάτια. Το σχοινί δεν είναι πλέον σχοινί, αλλά μία δεσμίδα φωτός που πρωταγωνιστεί στο έργο. Τα έργα που ακολουθούν απεικονίζουν τοπία τα οποία διαμορφώνονται από την πέτρα, τον ουρανό και τη θάλασσα. Οι πέτρες δημιουργούν μονοπάτια που οριοθετούν μυστικές διαδρομές στο απέραντο γαλάζιο. Καθώς τεμαχίζουν το τοπίο το φως διαχέεται πάνω στις πέτρες και εκείνες αντανακλώνται στο νερό.
 Ο καλλιτέχνης μας προσφέρει ένα ώριμο, ξεκάθαρο έργο χωρίς υπεκφυγές και ανασφάλεια. Προχωράει από εκεί που μας είχε αφήσει και ακολουθεί μία πορεία με συνοχή και συνέχεια. Η έντονη επιρροή του ρομαντισμού και του συμβολισμού είναι εμφανής καθώς αποτυπώνει τις ιδέες και τα συναισθήματα του στον καμβά. Με τη χρήση ενός ιμπρεσιονιστικού φωτός έρχεται να ορίσει εκείνη την λεπτομέρεια που έχει επιλέξει να προβάλλει.
 Μπροστά στα μάτια μας χορεύουν μοναχικές φιγούρες και απέραντα τοπία που ορισμένες φορές αγγίζουν τα όρια του μελαγχολικού και του ζοφερού. Και τότε, το φώς ζωντανό και απροκάλυπτο έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι μετά το σκοτάδι ακολουθεί το ξημέρωμα και μετά την καταιγίδα, ο ήλιος. Έτσι για άλλη μία φορά, ο καλλιτέχνης, μας κλείνει πονηρά το μάτι και μας ξαφνιάζει ευχάριστα γιατί τελικά μας θυμίζει αυτό που συχνά ξεχνάμε: όπου υπάρχει σκοτάδι, υπάρχει και φως.  Το φως λοιπόν πέρα από τις καθαρά εικαστικές ανάγκες που καλύπτει αποκτά και μια συμβολική υπόσταση δίνοντας μορφή στην αισιοδοξία.
Ιόλη Δεληβάνη

Οι σπουδές και οι διακρίσεις του
1990 - 1993 Σπουδές στο Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών, Πανόρμου-Τήνου. Με καθαρό προσανατολισμό στον τομέα της Γλυπτικής. Επίσης, σπουδές στην Μαρμαροτεχνία Αρχιτεκτονικό Σχέδια, Ζωγραφική. Αποφοίτηση με γενικό βαθμό 15,3/5. 1994 - 1995 Μαθήματα Γραφιστικής στις Σχολές ΑΚΤΟ
1999 - 2000 Εισήχθη στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με καθηγητές τον κ. Δημητρέα και κ. Δηβάρη και κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2000-2001, 2001-2002, 2002-2003 και 2003-2004 στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας.
Κατεύθυνση Ζωγραφικής με καθηγητές τον κ. Βαλαβανίδη και κ. Μανουσάκη. Αποφοίτηση με βαθμό πτυχίου Άριστα (29/30). Κατ’ επιλογήν μαθήματα: ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ, ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ.
2001 - 2002 Υποτροφία ERASMUS 6μηνη παρακολούθηση στο Middlessex University School of Fine Arts στο Λονδίνο.
2002 - 2003 Πρώτη Κρατική Υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών «Ι.Κ.Υ.» για το 4ο έτος.
2003 - 2004 Δεύτερη Κρατική Υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών «Ι.Κ.Υ.» για το 5ο έτος.
2004 Βράβευση από τη EUROBANK ως αριστούχος απόφοιτος της Α.Σ.Κ.Τ.

Καμαρώνουμε πολύ και όχι μόνο εμείς, για την πορεία του  Ερμιονίτη και φίλου μας Ανάργυρου.
Είναι καιρός να φιλοξενηθεί  η τέχνη του, με μια έκθεση , στην πατρίδα του...

10χρονο δυσλεκτικό αγόρι έγραψε βιβλίο για παιδιά με δυσλεξία

Πηγή:skai         Στη Σλοβενία


  Ο Χένρικ Ρίκο Ζούπαν, ένα 10χρονο παιδί με δυσλεξία, έγραψε με τη βοήθεια της μητέρας του ένα βιβλίο ειδικό για συνομήλικούς του, με την ίδια μαθησιακή δυσκολία.
  Στην προσπάθεια συνέτρεξε και ο φίλος του μικρού συγγραφέα, Γιάντραν Χόχνιετς, επίσης παιδί με δυσλεξία, που ανέλαβε την εικονογράφηση του βιβλίου.
  Το βιβλίο, που είναι ειδικά προσαρμοσμένο στις αναγνωστικές απαιτήσεις των παιδιών με δυσλεξία και μαθητών με προβλήματα ανάγνωσης, έχει τίτλο «Πώς σχηματίστηκε η λίμνη Μπλεντ».
  Η σελιδοποίηση και ο σχεδιασμός έχουν γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε τα παιδιά με δυσλεξία να το διαβάζουν και να κατανοούν τα μηνύματα ευκολότερα.
  Η μητέρα του συγγραφέα, Μίρα Ζούπαν, δήλωσε ότι τα άτομα με δυσλεξία έχουν δυσκολία να διαβάζουν μαύρα γράμματα σε άσπρο φόντο, σε γυαλιστερό χαρτί. Η κ. Ζούπαν βοήθησε το γιο της στην προσπάθειά του να βρει ποιος συνδυασμός χρωμάτων συμβάλει στη βελτίωση της ικανότητάς του στην ανάγνωση.  Το βιβλίο τυπώθηκε με πράσινα γράμματα και με τα γράμματα b και d έντονα, σε κόκκινο και πορτοκαλί χρώμα. Η αντίθεση μεταξύ του χαρτιού και των γραμμάτων δεν είναι πολύ έντονη, αλλά υπάρχουν μεγαλύτερα διαστήματα μεταξύ των γραμμών, καθώς τα παιδιά με δυσκολίες στην ανάγνωση απωθούνται από μεγάλες παραγράφους.
 Ο Χένρικ Ρίκο Ζούπαν και ο Γιάντραν Χόχνιετς είναι ένα από τα 15.000 παιδιά με δυσλεξία στη Σλοβενία.
                                    Φωτ: Ο μικρός συγγραφέας με τη μητέρα του.

σε ανάμνηση ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ

επιλεγμένη ανθολογία, με την ευκαρία της γενέθλιας επετείου  (13/1/1859) του ποιητή
___________________
ΕΛΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ

O γκρεμιστής

Ἀκοῦστε. Ἐγὼ εἶμαι ὁ γκρεμιστής, γιατί εἶμ᾿ ἐγὼ κι ὁ κτίστης,
ὁ διαλεχτὸς τῆς ἄρνησης κι ὁ ἀκριβογιὸς τῆς πίστης.
Καὶ θέλει καὶ τὸ γκρέμισμα νοῦ καὶ καρδιὰ καὶ χέρι.
Στοῦ μίσους τὰ μεσάνυχτα τρέμει ἑνὸς πόθου ἀστέρι.
Κι ἂν εἶμαι τῆς νυχτιᾶς βλαστός, τοῦ χαλασμοῦ πατέρας,
πάντα κοιτάζω πρὸς τὸ φῶς τὸ ἀπόμακρο τῆς μέρας.
ἐγὼ ὁ σεισμὸς ὁ ἀλύπητος, ἐγὼ κι ὁ ἀνοιχτομάτης·
τοῦ μακρεμένου ἀγναντευτής, κι ὁ κλέφτης κι ὁ ἀπελάτης
καὶ μὲ τὸ καριοφίλι μου καὶ μὲ τ᾿ ἀπελατίκι
τὴν πολιτεία τὴν κάνω ἐρμιά, γῆ χέρσα τὸ χωράφι.
Κάλλιο φυτρῶστε, ἀγκριαγκαθιές, καὶ κάλλιο οὐρλιάστε, λύκοι,
κάλλιο φουσκῶστε, πόταμοι καὶ κάλλιο ἀνοῖχτε τάφοι,
καί, δυναμίτη, βρόντηξε καὶ σιγοστάλαξε αἷμα,
παρὰ σὲ πύργους ἄρχοντας καὶ σὲ ναοὺς τὸ Ψέμα.
Τῶν πρωτογέννητων καιρῶν ἡ πλάση μὲ τ᾿ ἀγρίμια
ξανάρχεται. Καλῶς νὰ ῾ρθῆ. Γκρεμίζω τὴν ἀσκήμια.
Εἶμ᾿ ἕνα ἀνήμπορο παιδὶ ποὺ σκλαβωμένο τό ῾χει
τὸ δείλιασμα κι ὅλο ρωτᾷ καὶ μήτε ναὶ μήτε ὄχι
δὲν τοῦ ἀποκρίνεται κανείς, καὶ πάει κι ὅλο προσμένει
τὸ λόγο ποὺ δὲν ἔρχεται, καὶ μία ντροπὴ τὸ δένει
Μὰ τὸ τσεκοῦρι μοναχὰ στὸ χέρι σὰν κρατήσω,
καὶ τὸ τσεκοῦρι μου ψυχὴ μ᾿ ἕνα θυμὸ περίσσο.
Τάχα ποιὸς μάγος, ποιὸ στοιχειὸ τοῦ δούλεψε τ᾿ ἀτσάλι
καὶ νιώθω φλόγα τὴν καρδιὰ καὶ βράχο τὸ κεφάλι,
καὶ θέλω νὰ τραβήξω ἐμπρὸς καὶ πλατωσιὲς ν᾿ ἀνοίξω,
καὶ μ᾿ ἕνα Ναὶ νὰ τιναχτῶ, μ᾿ ἕνα Ὄχι νὰ βροντήξω;
Καβάλα στὸ νοητάκι μου, δὲν τρέμω σας ὅποιοι εἶστε
γκρικάω, βγαίνει ἀπὸ μέσα του μιὰ προσταγή: Γκρεμίστε! 
Ὁ Ὀλυμπιακὸς Ὕμνος

memo...!

και για να μην ξεχνιόμαστε...                          
 
Καλημέρα,                                                               
σήμερα είναι μιά πολύ ωραία μέρα!  
________________________________________ 
 
ΕΛΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ  
 

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Η ιστοσελίδα του Δήμου Ερμιονίδας

Μπορούμε να ενημερωνόμαστε απο το site του Δήμου Ερνιονίδας που ξεκίνησε τις ανακοινώσεις εδώ:     http://www.kranidi.gr/
Ο προηγούμενος προσωρινός τίτλος θα αλλάξει, η ενημέρωση απο εδώ:  sikam.

Πώς σώθηκε το Καταφύκι 1

Του Βασίλη Γκάτσου
Πώς σώθηκε το Καταφύκι:

Διαβάζοντας σχετικό σημείωμα στο μπλογκ των Ιχνηλατών διαπιστώνω ότι με το πέρασμα του χρόνου δημιουργείται μια ‘ βολική μυθολογία’ σχετική με το πώς σώθηκε το Καταφύκι.

Διαβάζω στο εν λόγω σημείωμα ότι «Η κινητοποίηση ήταν καθολική από τους κατοίκους των Φούρνων», ότι «είχαμε εξαιρετική υποστήριξη από πολλούς κατοίκους της Ερμιονίδος και από την Ερμιόνη», ότι υπήρξε «λυσσαλέα αντίδραση από την τότε Κοινότητα Ερμιόνης και τους ενδιαφερόμενους για το project» κ.λ.π.

Τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη.

Από τους Φούρνους κινήθηκε και έσωσε το Καταφύκι ο τοπικός περιβαλλοντικός σύλλογος, με πολύ λίγα μέλη που έδειξαν μεγάλη ευαισθησία και μαχητικότητα. Κανένας άλλος από τους Φούρνους και, αν κάποιοι κινήθηκαν μέσα από την Κοινότητα Φούρνων, ήταν εξ ανάγκης μετά τις ενέργειες του περιβαλλοντικού συλλόγου.

Η υπόλοιπη Ερμιονίδα, οι Ερμιονιδείς όπως σήμερα αποκαλούνται από τα μπλογκ, πλήρως αδιάφοροι και δεν υπάρχει η αιτιολογία «από που να μαθαίναμε τι γίνεται», γιατί η τοπική μας εφημερίδα «Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ» έφτανε συστηματικά κάθε μήνα ή κάθε δύο μήνες με το ταχυδρομείο σε 300 σπίτια στο Κρανίδι, 300 στην Ερμιόνη, 100 στο Πορτοχέλι, 60 στα Δίδυμα, 50 στους Φούρνους, 30 Καρακάσι, 20 Θερμήσι και άλλα 300 σε Αθήνα – Πειραιά, περίπου 20 σε άλλα μέρη της Ελλάδας και γύρω στα 15 εξωτερικό.

Σας στέλνω λοιπόν προς ανάρτηση τα σχετικά φύλλα της Φωνής της Ερμιονης και τα συμπεράσματα δικά σας και των αναγνωστών. Τα ίδια διαβάζανε επί μήνες ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ οι συμπατριώτες και όλες οι κομματικές οργανώσεις, και όλοι οι σύλλογοι, σχολεία, Κοινότητες, τράπεζες, ξενοδοχεία κ.λ.π. και σύμπας ο «κλήρος και ο λαός». Ούτε μια πληροφορία, ούτε μια διαμαρτυρία δεν έφτασε στην εφημερίδα, γι’ αυτό και δεν υπάρχει στα σχετικά φύλλα τίποτα άλλο σχετικό εκτός από μια επιστολή που λάβαμε υπογεγραμμένη από Κατσαΐτη και ένα όνομα με ξένη γραφή, πρόσωπα παντελώς άγνωστα σε μας. Ούτε συζητιόταν το θέμα «ανά τας οδούς και τα καφενεία της Ερμιόνης», ούτε έγινε καμιά εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Η μαχητικότητα της εφημερίδας μας δεδομένη, αλλά από πού η πληρότητα της ενημέρωσης για αυτό το θέμα; Δική μας έρευνα και προσπάθεια σε πλήρη επαφή με τον Γιάννη και τους Φίλους του στο περιβαλλοντικό σύλλογο των Φούρνων. Και η φωτιά στο Καταφύκι ήταν δική μας αποκάλυψη, την αγνοούσαν πλήρως στον περιβαλλοντικό σύλλογο Φούρνων.

Ένα μεγάλο Εύγε και πάλι στον περιβαλλοντικό σύλλογο Φούρνων που με τις ενέργειές του

Πώς σώθηκε το Καταφύκι 2

Τα υπόλοιπα για το καταφύκι

Πώς σώθηκε το καταφύκι 3

Τα υπόλοιπα των υπολοίπων για καταφύκι

"Αυτοί που πήραν τα βουνά"

Πρόταση του κου Γιάννη Λακούτση
Έφτιαξαν στην Ηλεία τον δικό τους επίγειο Παράδεισο

Παρουσιάστηκαν στην εκπομπή της ΕΤ1 "Αυτοί που πήραν τα βουνά"
Το ενδιαφέρον της κρατικής τηλεόρασης προκάλεσε μια ξεχωριστή επένδυση στην ορεινή Ηλεία και συγκεκριμένα στις παρυφές του δρυοδάσους Φολόης όπου μια ομάδα νέων από την Αθήνα δημιούργησαν τον δικό τους επίγειο παράδεισο.

Η νέα εκπομπή της ΕΤ1 «Αυτοί που πήραν τα βουνά» πρόβαλε πρόσφατα το κτήμα «Φούγκα» που βρίσκεται στο χωριό Λουκά της ορεινής Ηλείας, ένα κτήμα που δραστηριοποιείται κυρίως στην παραγωγή μελιού και ελαιολάδου βιολογικής καλλιέργειας.

Η Καλλιόπη (σπουδές γραφιστικής) και ο Δημήτρης (μηχανικός αυτοκινήτων), η Ράνια (σπουδές νομικής) και ο Λεωνίδας (σπουδές ηλεκτρονικών υπολογιστών), ο Τάσος (σπουδές ψυχολογίας), ο Χρήστος (σπουδές ψυχολογίας) και ο Γιάννης (σπουδές διοίκησης επιχειρήσεων και ψυχολογίας) εγκατέλειψαν τις καριέρες τους και ακολούθησαν το όνειρό τους.

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Vanessa Mae

                   

Μουσική πρόταση του κου Γιάννη Λακούτση

...λεφτά υπάρχουν! (μια διάλεξη με τον Richard D. Wolff)Απλά και κατανοητά ..

Η βαριά φτερούγα της οικογένειας

    

Πηγή
Παραμονή Πρωτοχρονιάς συζητούσα με δύο εξαίρετους νέους, τέλος πάντων νεότερους μου, ο ένας κοντά στα 30, ο άλλος κοντά στα 40. Συζητούσαμε σαν φίλοι, πολιτισμένοι και αλληλοεκτιμώμενοι, ανταλλάσσαμε ροκιές και κοπλιμέντα, δίναμε έναν τόνο εορταστικό και φιλάλληλο σε μια χρονιά που ανέτελλε σκυθρωπή όσο να ‘ναι. Και ανακάλυπτα με ευχάριστη έκπληξη ότι, παρ’ όλη την πνευματική έλξη, δεν μοιραζόμασταν τα ίδια στερεότυπα.
Το σημαντικότερο στερεότυπο, γύρω από το οποίο βουΐζαμε σαν διψασμένες μέλισσες, ήταν η οικογένεια. Πολύ αδρά, σχεδόν απλουστευτικά: οι συνομιλητές μου υποστήριζαν ότι η ελληνική οικογένεια είναι καταπιεστική έως ευνουχιστική· εγώ υποστήριζα ότι η μεγαλύτερη καταπίεση που ασκεί η ελληνική οικογένεια είναι το παραχάιδεμα των κανακάρηδων και των πριγκιπέσων, δηλαδή μια αντίστροφη καταπίεση, μια υπερπροσφορά ευκολιών και προστασίας, που πνίγει, μπουκώνει και καθηλώνει. Αλλά ποιος φταίει περισσότερο; Η υπερπροστατευτική και υπερταϊστική Ελληνίδα μάνα, η “σου άφησα σκεπασμένο το φαΐ, αν αργήσεις” και “βάλε το κασκόλ, γύρισε χιονιάς”; Ή ο μαντράχαλος και η μουλάρα των 25-30 χρονών που σιτίζονται από το χαρτζιλίκι των συνταξιούχων γονιών περιμένοντας τη μεγάλη καριέρα και την αναγνώριση των πριγκιπικών προσόντων;

H Πόλη των Σκουπιδιών

Πρόταση ανάρτησης του κου Γιάννη Λακούτση
Νομίζετε ότι τα έχετε δει όλα…τότε δείτε την Πόλη των Σκουπιδιών (Garbage City )
  Οχι, δεν είναι σκουπίδια σε κάποια φτωχογειτονιά της πόλης…αυτό το μέρος είναι πραγματικά γνωστό ως Σκουπιδόπολη. Οι κάτοικοί της ζουν σε ένα σουρεαλιστικό αστικό τοπίο γεμάτο απόβλητα.
  Σε κάθε γωνιά και σε κάθε σημείο στοιβάζονται σκουπίδια. Αυτό το θλιβερό τοπίο απαθανάτισε με την κάμερα του ο φωτογράφος Bas Princen .
Περισσότερο εντυπωσιακή από τα σκουπίδια που διακοσμούν την αρχιτεκτονική των κτιρίων και τα σκουπίδια με τα οποία είναι γεμάτοι οι δρόμοι της πόλης – είναι το περίεργο γεγονός ότι ο τόπος αυτός είναι....πλήρως κατποικημένος και γεμάτος με δράση και ζωή.
  Οι άνθρωποι ζουν, εργάζονται, τρώνε και κοιμούνται σε αυτό το νεκροταφείο αντικείμενων έξω από το κέντρο της πόλης του Καΐρου στην Αίγυπτο. Χώροι που δεν καταλαμβάνονται από τους ανθρώπους, προορίζονται για το ζωικό κεφάλαιο (τρέφονται με υπολείμματα απορριμμάτων) και το αντάρτικο πόλεων.
  Επισήμως γνωστή ως Manshiyat Νάσερ , αυτή περιοχή έχει καταστήματα και διαμερίσματα όπως κα

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας
κ. Δημήτρης Καμιζής αφού έλαβε υπόψη τα άρθρα 59 και 282 παρ 16 του Ν.3852/10, τα επίσημα πληθυσμιακά δεδομένα της τελευταίας απογραφής έτους 2001 της Ε.Σ.Υ.Ε. για τον Δήμο Ερμιονίδας, σύμφωνα με τα οποία ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 14.901 κατοίκους και το γεγονός ότι ο Δήμος Ερμιονίδας έχει δύο Δημοτικές Ενότητες, αποφάσισε να ορίσει Αντιδημάρχους του Δήμου Ερμιονίδας, με θητεία δύο ετών......(Σημ. δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δυόμισι ετών. Σύμφωνα με την παρ 16 του άρθρου 282 του ν. 3852/10 ειδικά κατά την δημοτική περίοδο 2011- 2014 δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δύο ετών και η δεύτερη θητεία διετία λήγει στις 31 Αυγούστου 2014), εντός της τρέχουσας δημοτικής περιόδου, δηλαδή για τα έτη 2011- 2012, μεταβιβάζοντας σε αυτούς συγκεκριμένες αρμοδιότητες του, όπως παρακάτω:

Α.Ορίζει Αντιδήμαρχο τον Δημοτικό Σύμβουλο της πλειοψηφίας κ. Γουζούαση Ευάγγελο του Ανδρέα και του μεταβιβάζει καθ’ ύλην τις παρακάτω αρμοδιότητες:

• α)Οικονομικών θεμάτων και ιδίως:

- Την εποπτεία και ευθύνη των οικονομικών και των αντίστοιχων οργανικών μονάδων του Δήμου και συγκεκριμένα των: Προσόδων, ΤΑΠ και Τελών Καθαριότητας-Φωτισμού, Ελέγχου, Δημοτικής Περιουσίας, Ταμειακής Βεβαίωσης Εισπράξεων Κοινοποιήσεων φορολογητέας ύλης, Προϋπολογισμού, Εκκαθάρισης Δαπανών, Προμηθειών, Λογιστηρίου - Διπλογραφικού, Ταμείου, Διαχείρισης υλικών και αποθεματικού εξοπλισμού γραφείων, Διαχείρισης υλικών και αποθεματικού εξοπλισμού γραφείων

- Να συνυπογράφει τους βεβαιωτικούς καταλόγους και τα χρηματικά εντάλματα πληρωμής των δαπανών, οι οποίες έχουν εκκαθαριστεί από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου (άρθρο 58 παρ.1 περιπτ.ε ν.3852/10, ΦΕΚ 114Α'/2006, άρθρο 22 Β.Δ.15-6-1959, ΦΕΚ 114Α'/1959. ΕΣ Τμ. VII 175/2007), καθώς και όλα τα έγγραφα, αποφάσεις, δικαιολογητικά και πράξεις σχετικά με την οικονομική υπηρεσία.

• β)Διοικητικών θεμάτων και ιδίως:

- την εποπτεία και ευθύνη των Διοικητικών Υπηρεσιών και των αντίστοιχων οργανικών μονάδων του Δήμου και συγκεκριμένα των αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών, Γραμματείας Οργάνων Διοίκησης, Ληξιαρχείου, Δημοτολογίου, Δημοτικής Κατάστασης, Πρωτοκόλλου & Διεκπεραίωσης.
- την εποπτεία του συνόλου του προσωπικού του Δήμου.
- την έκδοση πιστοποιητικών προσωπικής και οικογενειακής κατάστασης των δημοτών, καθώς και τις βεβαιώσεις μόνιμης κατοικίας
- την έκδοση των πράξεων των υπηρεσιακών μεταβολών του προσωπικού
- τη χορήγηση αδειών του προσωπικού
- την τέλεση γάμων
- την εξυπηρέτηση και ενημέρωση των Πολιτών
- τη λειτουργία των ΚΕΠ,
- τη διαφάνεια και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση,
- τη λειτουργία του προγράμματος Διαύγεια
- τη λειτουργία των υπηρεσιών Αλλοδαπών και μεταναστών
- την έκδοση και υπογραφή όλων των αποφάσεων, εγγράφων και δικαιολογητικών που σχετίζονται με τις πιο πάνω ανατιθέμενες αρμοδιότητες.

• γ)Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης και ιδίως:

- την υποστήριξη και κοινωνική φροντίδα της βρεφικής και παιδικής ηλικίας και της τρίτης ηλικίας, την εφαρμογή κοινωνικών προγραμμάτων, την υποστήριξη και φροντίδα ευπαθών κοινωνικών ομάδων, την πρόνοια απόρων και αστέγων, τις δράσεις εθελοντισμού και τοπικών δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης, την απασχόληση.
- την εποπτεία και ευθύνη γενικότερα των αρμοδιοτήτων της Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης που προβλέπονται στο άρθρο 75 του ν. 3463/06 περίπτωση ε΄ του ΚΔΚ και ιδίως τη χορήγηση και υπογραφή αδειών, την έκδοση αποφάσεων, πιστοποιητικών, επιδομάτων, την επιβολή προστίμων, την ευθύνη λειτουργίας και εποπτείας των φορέων και της κείμενης νομοθεσίας της περίπτωσης αυτής και την ευθύνη λειτουργίας των αντίστοιχων οργανικών μονάδων του Δήμου.

• δ)Παιδείας, πολιτισμού, αθλητισμού και νεολαίας και ιδίως:
- τις αρμοδιότητες της παιδείας, του πολιτισμού και του αθλητισμού στον οποίο περιλαμβάνεται, ιδίως τα οριζόμενα στο άρθρο 75 περίπτωση στ΄ του ν. 3463/06 και τη χορήγηση και υπογραφή αδειών, πιστοποιητικών, την έκδοση αποφάσεων, την επιβολή κυρώσεων, την ευθύνη λειτουργίας και εποπτείας των αρμόδιων φορέων και την ευθύνη λειτουργίας των αντίστοιχων οργανικών μονάδων του Δήμου.
- τη Συμβουλευτική Αγωγή και Δράσεις Νεολαίας, το Τοπικό Συμβούλιο Νέων, των θεμάτων Νεολαίας, το Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας, τη χορήγηση της χρήσης – διάθεσης των αιθουσών και χώρων του Δήμου για Πολιτιστικές και Κοινωνικές εκδηλώσεις.

• Β)Ορίζει Αντιδήμαρχο την Δημοτικό Σύμβουλο της πλειοψηφίας κ. Σαμπάνη –Μπάρδη Παναγιώτα του Παναγιώτη για τις κατά τόπο αρμοδιότητες στη δημοτική ενότητα Κρανιδίου :

- Έχει την ευθύνη της λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών που είναι εγκατεστημένες στη δημοτική ενότητα.
- Παρακολουθεί την εξέλιξη των έργων και των εργασιών που εκτελούνται στη δημοτική ενότητα.
- Μεριμνά για την καλή κατάσταση και λειτουργία του εξοπλισμού που βρίσκεται στη δημοτική ενότητα.
- Υπογράφει, βεβαιώσεις, πιστοποιητικά και λοιπά διοικητικά έγγραφα που εκδίδονται από τις δημοτικές υπηρεσίες που λειτουργούν στα όρια της δημοτικής ενότητας Κρανιδίου.
- Συνεργάζεται με τους προέδρους των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων και τους εκπροσώπους των τοπικών κοινοτήτων για την επίλυση των προβλημάτων τους.
- την εξυπηρέτηση και ενημέρωση των Πολιτών για θέματα της δημοτικής ενότητας Κρανιδίου.
- την τέλεση πολιτικών γάμων στη δημοτική ενότητα Κρανιδίου.
- την Εποπτεία και έλεγχο για τη διαφύλαξη των εντός των καταργούμενων ΟΤΑ υλικών και περιουσιακών στοιχείων
-την εποπτεία και ευθύνη των κοιμητηρίων

• Καταστημάτων, επιχειρήσεων και εμπορίου

-τον έλεγχο καταστημάτων και επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος,
- την έκδοση πάσης φύσης αδειών που απαιτούνται για τη λειτουργία επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
- την έκδοση πάσης φύσης αδειών που απαιτούνται για τη λειτουργία οποιασδήποτε επιχείρησης, εκμετάλλευσης, οργανισμού, φορέα.
- τη χορήγηση αδειών άσκησης επαγγέλματος
- την προστασία της δημόσιας υγείας, τον υγειονομικό έλεγχο των καταστημάτων και επιχειρήσεων, την προστασία του καταναλωτή
- τη λειτουργία Δημοτικών και λαϊκών αγορών, εμποροπανηγύρεων, την άσκηση υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων και τη χορήγηση των σχετικών αδειών
- τη Διαφήμιση, και τους χώρους για την τοποθέτηση πλαισίων προβολής υπαίθριας διαφήμισης.
- την επιβολή πρόστιμων για τα παράνομα πλαίσια και τις παράνομες πινακίδες (ν.2946/2001, ΦΕΚ 224Α'/2001)
- γενικά τη χορήγηση και υπογραφή αδειών, πιστοποιητικών, την έκδοση αποφάσεων, την επιβολή προστίμων των ανωτέρω αρμοδιοτήτων καθώς και την ευθύνη λειτουργίας και εποπτείας των φορέων και την ευθύνη λειτουργίας των αντίστοιχων οργανικών μονάδων του Δήμου.

• Γ) Ορίζει Αντιδήμαρχο τον Δημοτικό Σύμβουλο της πλειοψηφίας κ. Κολυμπάδη Παντελεήμονα του Μιχαήλ για τις κατά τόπο αρμοδιότητες στη δημοτική ενότητα Ερμιόνης:

- Έχει την ευθύνη της λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών που είναι εγκατεστημένες στη δημοτική ενότητα.
- Παρακολουθεί την εξέλιξη των έργων και των εργασιών που εκτελούνται στη δημοτική ενότητα.
- Μεριμνά για την καλή κατάσταση και λειτουργία του εξοπλισμού που βρίσκεται στη δημοτική ενότητα.
- Υπογράφει, βεβαιώσεις, πιστοποιητικά και λοιπά διοικητικά έγγραφα που εκδίδονται από τις δημοτικές υπηρεσίες που λειτουργούν στα όρια της δημοτικής ενότητας Ερμιόνης
- Συνεργάζεται με τους προέδρους των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων και τους εκπροσώπους των τοπικών κοινοτήτων για την επίλυση των προβλημάτων τους
- την εξυπηρέτηση και ενημέρωση των Πολιτών για θέματα της δημοτικής ενότητας Ερμιόνης
- την τέλεση πολιτικών γάμων στη δημοτική ενότητα Ερμιόνης
- την Εποπτεία και έλεγχο για τη διαφύλαξη των εντός των καταργούμενων ΟΤΑ υλικών και περιουσιακών στοιχείων
-Την εποπτεία και ευθύνη των κοιμητηρίων

• Καταστημάτων, επιχειρήσεων και εμπορίου

-τον έλεγχο καταστημάτων και επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος,
- την έκδοση πάσης φύσης αδειών που απαιτούνται για τη λειτουργία επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
- την έκδοση πάσης φύσης αδειών που απαιτούνται για τη λειτουργία οποιασδήποτε επιχείρησης, εκμετάλλευσης, οργανισμού, φορέα.
- τη χορήγηση αδειών άσκησης επαγγέλματος
- την προστασία της δημόσιας υγείας, τον υγειονομικό έλεγχο των καταστημάτων και επιχειρήσεων, την προστασία του καταναλωτή
- τη λειτουργία Δημοτικών και λαϊκών αγορών, εμποροπανηγύρεων, την άσκηση υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων και τη χορήγηση των σχετικών αδειών
- τη Διαφήμιση, και τους χώρους για την τοποθέτηση πλαισίων προβολής υπαίθριας διαφήμισης.
- την επιβολή πρόστιμων για τα παράνομα πλαίσια και τις παράνομες πινακίδες (ν.2946/2001, ΦΕΚ 224Α'/2001)
- γενικά τη χορήγηση και υπογραφή αδειών, πιστοποιητικών, την έκδοση αποφάσεων, την επιβολή προστίμων των ανωτέρω αρμοδιοτήτων καθώς και την ευθύνη λειτουργίας και εποπτείας των φορέων και την ευθύνη λειτουργίας των αντίστοιχων οργανικών μονάδων του Δήμου.

• Δ) Ορίζει Αντιδήμαρχο τον Δημοτικό Σύμβουλο της πλειοψηφίας κ. Σταύρο Κούστα του Μιχαήλ και του μεταβιβάζει καθ’ ύλην τις παρακάτω αρμοδιότητες:

Την εποπτεία και ευθύνη της Καθαριότητας, του Περιβάλλοντος

- Την ευθύνη της καθαριότητας όλων των κοινόχρηστων χώρων της εδαφικής περιφέρειας του Δήμου, της αποκομιδής και διαχείρισης των αποβλήτων,
-Την ευθύνη και την εποπτεία της λειτουργίας των χώρων εναπόθεσης των απορριμμάτων
ή των χώρων μεταφόρτωσής τους ,την ευθύνη και την επίβλεψη της λειτουργίας του δεματοποιητή στη θέση Σταυρός Διδύμων .
- την επίβλεψη μελετών και έργων προστασίας περιβάλλοντος, Πρασίνου
-το συντονισμό την ενημέρωση και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την διαχείρηση των στερεών αποβλήτων του Δήμου Ερμιονίδας με την διαδικασία της διαλογής στην πηγή
και της ανακύκλωσης των επανακτήσιμων υλικών .
- το συντονισμό και την επίβλεψη του έργου της πολιτικής προστασίας
- την ευθύνη του τομέα Ανάπτυξης, Οικολογίας, Ενέργειας και εναλλακτικών μορφών ενέργειας, έρευνας και τεχνολογίας.
- Την ευθύνη των Δασών, δημοτικών και κοινοτικών καλλιεργητικών εκτάσεων και βοσκοτόπων, προστασία και διαχείριση των υδάτινων πόρων,
- Τις δράσεις για τα αδέσποτα ζώα

Για τις ανωτέρω αρμοδιότητες εξουσιοδοτείται για τη χορήγηση και υπογραφή αδειών, πιστοποιητικών, την έκδοση αποφάσεων, την επιβολή προστίμων καθώς και την ευθύνη λειτουργίας και εποπτείας των αρμόδιων φορέων και την ευθύνη λειτουργίας των αντίστοιχων οργανικών μονάδων του Δήμου.

1. Οι ανωτέρω κατά τη διάρκεια της θητείας τους δεν μπορούν να εκλεγούν μέλη του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου. Η ανάκληση αντιδημάρχου πριν τη λήξη της θητείας του είναι δυνατή με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του δημάρχου.

2. Στην περίπτωση απουσίας ή κωλύματος του Αντιδημάρχου τις αρμοδιότητες ασκεί ο Δήμαρχος. Τις κατά τόπον αρμοδιότητες του Αντιδημάρχου κ.Κολυμπάδη Παντελεήμονα του Μιχαήλ που απουσιάζει ή κωλύεται ασκεί ο Αντιδήμαρχος κ.Κούστας Σταύρος του Μιχαήλ , ενώ, τις κατά τόπον αρμοδιότητες της Αντιδημάρχου κ. Σαμπάνη –Μπάρδη Παναγιώτας του Παναγιώτη που απουσιάζει ή κωλύεται ασκεί ο Αντιδήμαρχος
κ. Ευάγγελος Γουζούασης του Ανδρέα .

3. Όταν ο Δήμαρχος απουσιάζει ή κωλύεται, τα καθήκοντα του ορίζεται να ασκεί ο Αντιδήμαρχος κ. Σταύρος Κούστας του Μιχαήλ , που αναπληρώνει το Δήμαρχο, και όταν αυτός απουσιάζει ή κωλύεται τα καθήκοντα του Δημάρχου θα ασκούνται από την Αντιδήμαρχο
κ. Σαμπάνη–Μπάρδη Παναγιώτα του Παναγιώτη.

4. Η παρούσα απόφαση να δημοσιευτεί σε μία τουλάχιστον ημερήσια εφημερίδα του νομού. (αν δεν υπάρχει ημερήσια, σε μια εβδομαδιαία της πρωτεύουσας του νομού). και να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα και στον πίνακα ανακοινώσεων του Δήμου.
ΚΡΑΝΙΔΙ 10/1/2011
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΙΖΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Μισιρλού..Σε πλατεία της Ρώμης

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Στενά της Ερμιόνης

Κυριακή μεσημέρι στο δρόμο για τον "Ταξιάρχη"
Ένα στενό που ο ήλιος με τις σκιές του, κάθε ώρα το κάνει διαφορετικό..

Φωτ:Ρίνα λουμουσιώτη

Καταφύκι νεώτερα..

  Οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι:
  Η καταγγελία μας για το Καταφύκι εδώ έγινε με σκοπό να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς και να φροντίσουν  την προστασία του.
  Πρόθεσή μας δεν ήταν να στοχοποιήσουμε κανέναν ούτε και ζητούμενό μας.
  Καταγράψαμε ένα συμβάν, που υπέπεσε στην αντίληψη μας όπως οφείλαμε, χωρίς να γνωρίζουμε ποιοι βρίσκονταν πάνω στις μηχανές και κάτω από τα κράνη.
 Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών  Ερμιονίδας μας ενημέρωσε ότι κανένας από τα μέλη της  δεν έχει ανάμειξη στο συγκεκριμένο συμβάν και ότι οι δυο μοτοσικλετιστές στους οποίους αναφερθήκαμε χρησιμοποιούσαν σαν διαδρομή   το φαράγγι του Καταφυκιού, χωρίς να γνωρίζουν ότι απαγορεύεται.

 Δεν έχουμε λόγο να  αμφισβητήσουμε ούτε τα λεγόμενα τους ούτε την αγάπη τους για το φαράγγι.

 Προκύπτει λοιπόν το θέμα της έλλειψης πινακίδων στις δύο εισόδους του Καταφυκιού.
 Πινακίδες  που θα ενημερώνουν ότι είναι προστατευόμενο φαράγγι, θα απαγορεύουν τη διέλευση μοτοσικλετών και θα το αναδεικνύουν.