Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Τάσος Τόκας: Η παράταξή μας θα συμμετέχει στις Δημοτικές Εκλογές 2019

Πέμπτη  10 Ιανουαρίου 2019


Φίλες και Φίλοι,

Οι προσεχείς Δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2019 είναι πολύ σημαντικές για το Δήμο Ερμιονίδας.

Στα, έως τώρα, 4,5 χρόνια  της 5ετούς δημοτικής περίοδου 2014-2019, αποκτήσαμε εμπειρία και  εκπροσωπήσαμε   τους δημότες που μας εμπιστεύθηκαν  αφού μέσα  από τις τοποθετήσεις και τις παρεμβάσεις μας πετύχαμε πολλά. Και όχι μόνο δώσαμε το στίγμα μας αλλά η φωνή μας ήταν δυνατή και πεντακάθαρη.

Λάμπρου: Αδικαιολόγητη αδιαφορία και αδράνεια του Δημάρχου Ερμιονίδας για την δημιουργία του Λιμενικού Φυλακίου Κοιλάδας

ΚΡΑΝΙΔΙ 10/01/2019
Αδικαιολόγητη αδιαφορία και αδράνεια του Δημάρχου Ερμιονίδας για την δημιουργία του Λιμενικού Φυλακίου Κοιλάδας
Αγαπητοί συνδημότισσες και συνδημότες,
Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δημήτρης Σφυρής, για μια ακόμα φορά αδιαφορεί επιδεικτικά για ένα σοβαρότατο θέμα όπως αυτό της λειτουργίας του Λιμενικού Φυλακίου Κοιλάδας, με κίνδυνο μάλιστα αυτή η αδιαφορία και η αδράνειά του να αποβούν μοιραίες για την λειτουργία του εν λόγω Λιμενικού Φυλακίου.
Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τον Αύγουστο του 2018, έλαβε την απόφαση για την δημιουργία ενός Λιμενικού Φυλακίου στην Κοιλάδα, η λειτουργία του οποίου είναι εξαιρετικά σημαντική για τους αλιείς και τους κατοίκους της Κοιλάδας αλλά και για τους αλιείς της Ερμιονίδας γενικότερα, με δεδομένη την κατάργηση του Λιμενικού Σταθμού Κοιλάδας το 2014.

Πόρτο Χέλι: Νεκροί βρέθηκαν ένας αστυνομικός και η φίλη του

Νεκρός αστυνομικός στο Κρανίδι
Διπλή τραγωδία με θύματα έναν αστυνομικό που υπηρετούσε στο τμήμα του Κρανιδίου Αργολίδας και τη νεαρή φίλη του, αποκαλύφθηκε πριν από λίγη ώρα στο Πορτοχέλι. Το ζευγάρι βρέθηκε νεκρό κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες, μέσα στο σπίτι όπου κατοικούσε.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το ενδεχόμενο της εγκληματικής ενέργειας δεν θεωρείται πιθανό. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δίπλα στην σορό του άτυχου ένστολου βρέθηκαν αντικείμενα τα οποία παραπέμπουν σε χρήση ναρκωτικών και θα σταλούν στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής υπηρεσίας για να εξεταστούν.

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

Δήλωση υποψηφιότητας Γιάννη Γεωργόπουλου


Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες,
με αυτό μου το μήνυμα σας γνωστοποιώ και επίσημα την εκ νέου υποψηφιότητά μου για το αξίωμα του Δημάρχου της Ερμιονίδας.
Πέντε χρόνια τώρα με την παράταξή μας την ΔΥΝΑΤΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ εκπροσωπούμε τους δημότες με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, αλλά πάνω από όλα με ειλικρίνεια έχοντας ως μόνο και κύριο μέλημα το συμφέρον της Ερμιονίδας και των κατοίκων της.

Τ. ΛΑΜΠΡΟΥ: ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ


ΚΡΑΝΙΔΙ 07/01/2019
Με αυτό τον τρόπο θα σταματήσουμε τις απευθείας αναθέσεις και τα παραμάγαζα

Αγαπητοί συνδημότισσες και συνδημότες,
μετά από όλα αυτά τα δημοσιεύματα και τα γεγονότα που συμβαίνουν στην αμαρτωλή και καταχρεωμένη ΔΕΥΑΕΡ, ο καθόλα υπεύθυνος γι’ αυτή την κατάντια της, δηλαδή ο κ. Δήμαρχος, κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του και δεν βγαίνει να αναλάβει τις ευθύνες του.
Ας λέμε την αλήθεια, όλες αυτές οι παρανομίες και οι παρατυπίες που έχουν γίνει στην ΔΕΥΑΕΡ και πληγώνουν τις τσέπες των Δημοτών μας, ευνοώντας τον περίγυρο της Δημοτικής Αρχής, έχουν την στρατηγική, τον προγραμματισμό, την σφραγίδα και την υπογραφή του Δημάρχου κ. Δημήτρη Σφυρή.
Εδώ και τρία χρόνια τους είχα επισημάνει, ότι στη ΔΕΥΑΕΡ υπήρχε μηχανισμός απευθείας αναθέσεων και λειτουργία παραμάγαζου με εξαρτήσεις, ότι όλες αυτές οι ατασθαλίες που γίνονταν είναι παράνομες και παράτυπες και ότι κάποτε θα βγουν στην επιφάνεια.
Και ο κ. Δήμαρχος αντί να επιληφθεί του θέματος όπως είχε υποχρέωση να κάνει, υπέβαλε μήνυση στο πρόσωπό μου για να με φιμώσει πιστεύοντας ότι έτσι θα εμποδίσει το αντιπολιτευτικό μας έργο.

ταξιδευτείτε


Έλλη Βασιλάκη

Η ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ Δέκατο ένατο μέρος.


Η ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ Δέκατο ένατο μέρος.

Δημήτρης Τουτουντζής
  
Η Ιαπωνία και η Κίνα. 

Όπως ακριβώς οι Άραβες της Ερυθράς Θάλασσας και οι Φοίνικες, και οι Κινέζοι είχαν γίνει πειρατές ακόμα πριν αρχίσουν να γράφουν ιστορία. Τα κείμενα ωστόσο του Ουράνιου Κράτους ανατρέχουν παλιότερα από τα κείμενα των άλλων χωρών. Υπάρχουν στα αρχεία του Πεκίνου περιγραφές, γραμμένες πριν από πολλούς αιώνες, για πειρατές που λυμαίνονταν τους κόλπους και τα ποτάμια των ακτών της Κίνας. Πολύ λίγες από αυτές έχουν μεταφραστεί και σ’ αυτές υπάρχει ένα χρυσωρυχείο πληροφοριών για όποιον σοφό θα έχει τις αναγκαίες γνώσεις και την υπομονή να τις ερευνήσει.  στους τρεις τελευταίους από τους εξήντα τόμους των «Απομνημονευμάτων σχετικά με το Νότο των Βουνών Μεϊλίγκ» και συνεχίζουν την εξιστόρηση ως το τέλος της δυναστείας Τσόου.
    Στην ενδιάμεση περίοδο ανάμεσα σ’ αυτήν την παλιά ιστορία και στους σύγχρονους καιρούς, οι περισσότεροι από τους πειρατές στις θάλασσες της Κίνας ήταν Γιαπωνέζοι και Ευρωπαίοι μάλλον, παρά Κινέζοι. Το μεσαίωνα η Κίνα ήταν χώρα πολύ πιο πλούσια από τη γειτόνισσά της που βρίσκεται στην απέναντι ακτή της Κίτρινης Θάλασσας και παρουσίαζε μεγάλους πειρασμούς στους τολμηρούς Γιαπωνέζους ναυτικούς. Οι Γιαπωνέζοι πειρατές δρούσαν με μεγάλους στόλους και φορούσαν όλοι μια στολή από κόκκινα ρούχα και κίτρινα καπέλα. Πραγματοποιούσαν τις σημαντικότερες επιθέσεις τους στις ακτές της Κίνας, εισδύοντας συχνά βαθειά στο εσωτερικό, για να λεηλατήσουν πόλεις. Στη μάχη κρατούσαν δύο σπαθιά, ένα από το κάθε χέρι, και οι Κινέζοι δεν ήταν σοβαροί αντίπαλοι γι’ αυτούς στην πάλη σώμα με σώμα. Από την άλλη μεριά, κάθε φορά που οι Κινέζοι έπιαναν ένα Γιαπωνέζο πειρατή, τον βουτούσαν σε ένα καζάνι ζεματιστό νερό, πράγμα που δυνάμωνε τη μαχητικότητα των εισβολέων, γιατί ήταν καλύτερα να σκοτωθεί κανείς παρά να παραδοθεί. Οι Γιαπωνέζοι πειρατές δεν περιορίζανε τις επιχειρήσεις τους στην ακτή της Κίνας, αλλά κατεβαίνανε νοτιότερα ως το στενό της Μαλάκκας. Μόλις στα μέσα του 16ου αιώνα κατόρθωσαν να τους περιορίσουν αποτελεσματικά.
    Ένας από αυτούς τους Γιαπωνέζους πειρατές, ο Γυατζίρο, στάθηκε πρωτοπόρος της χριστιανικής θρησκείας στην Άπω Ανατολή. Έγινε πειρατής με τον ίδιο τρόπο που έγιναν εγκληματίες πολλοί τίμιοι άνθρωποι, αφού σκότωσε τυχαία έναν άνθρωπο και υποχρεώθηκε να φύγει από την πατρίδα του. Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του άραξε στη Μαλάκκα, όταν κήρυττε εκεί ο Άγιος Φραγκίσκος Ξαβέριος και προσηλυτίσθηκε στον καθολικισμό. Το 1549 συνόδεψε τον Άγιο ως την Ιαπωνία σαν πιλότος, σ’ ένα καράβι με το όνομα «Η Τζόγκα του κλέφτη». Όταν ο Ξαβέριος έφυγε από την Ιαπωνία, εγκατέστησε τον Γυατζίρο επικεφαλής της εκκλησίας που είχε ιδρύσει, οι Πορτογάλοι παπάδες όμως ζηλεύανε τόσο το Γιαπωνέζο προσήλυτο, που είχε τοποθετηθεί από πάνω τους, ώστε ο Γυατζίρο παραιτήθηκε από το λειτούργημά του και από αηδία γύρισε στην πειρατεία. Σκοτώθηκε σε μια επιδρομή στην Κίνα.

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

Ερμιόνη Θεοφάνεια 2019


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος γιορτάσαμε  τη μεγάλη γιορτή των Φώτων, τηρώντας ευλαβικά το μοναδικό μας έθιμο  «Γιάλα-Γιάλα».


Πρωταγωνιστές του  φέτος οι νέοι της Ερμιόνης: Μίζης Θανάσης  (έπιασε το Σταυρό)  Μερτύρης Παναγιώτης (έπιασε την εικόνα), Αμπελάς Γιάννης, Νοταράς Λάζαρος, Τζουλίανο Τσούνι, Παυλίδης Γιώργος, Λαλούσης Αναστάσης, Δημαράκης Δαμιανός, Μέλλος Νίκος, Μεϊντάνης Γιάννης.
Μπράβο στα παιδιά και του χρόνου!

Πρ.Ε.Π.Ερμιόνης

Πότε καθιερώθηκε η ρίψη του Σταυρού με κορδέλαΠότε  καθιερώθηκε  η  ρίψη  του  Σταυρού  με  κορδέλα

Του Γιάννη Λακούτση

Τα  Θεοφάνεια  ή  γιορτή  των  Επιφανίων  ή  Αγίων  Φώτων είναι  μια  από  τις  δεσποτικές  γιορτές  του  Χριστού  μέσα  στο  λειτουργικό  πλαίσιο  της  Ορθόδοξης  Εκκλησίας,  που  γιορτάζεται  στις  6  Ιανουαρίου.  Με  λαμπρότητα  εορτάζονταν  τα  Θεοφάνεια  στο  Βυζάντιο  με  μεγαλειώδεις  τελετές  και  δημόσιες  εμφανίσεις  των  αυτοκρατόρων.  Στην  Ελλάδα,  επίσημη  κατάδυση  του  Σταυρού  όπου  παρίστανται  οι  Αρχές  της  χώρας, ορίστηκε  να  γίνεται  στον  Πειραιά,  απέναντι  από  τις  παλαιές  βασιλικές  αποβάθρες ,  απέναντι  από  το  παλαιό  Δημαρχείο,  μπροστά  από  τον  Αγ.  Σπυρίδωνα.
Η  εφημερίδα  ΠΡΟΝΟΙΑ  στις  7  Ιανουαρίου  1886  μας  πληροφορεί  σχετικά:  «Μετά  την  εν  τω  Ναώ  ακολουθίαν  του  μεγάλου  Αγιασμού  εν  μέσω  κωδωνοκρουσιών,  εξεχύθη  ο  εν  αυτώ  κόσμος  προς  την  Β.  αποβάθραν  προπορευομένων  των  εξαπτερύγων  και  της  μουσικής  του  Ορφανοτροφείου  Ελένης   Τζάνη  και  επομένων  του  αρχιερέως  μετά  του  ιερού  κλήρου,  του  εκκλησιαστικού  συμβουλίου  και  των  αρχών  της  πόλεως,  ένθα  εγένετο  η  κατάδυσης  του  Τιμίου  Σταυρού  υπό  του  αρχιερέως.  Μόλις  εγένετο  το  σημείον  της  καταδύσεως  άπαντα  τα  εν  τω  λιμένι  ημών  ορμούντα  πολεμικά  πλοία,  το  προ  του  λιμένος  πυροβολείον  και  η  εν  Κερατσινίω  ελλην.  Μοίρα  ήρξαντο  πυροβολούντα,  η  μουσική  του  Ορφανοτροφείου  παιανίζουσα  και  αι  σάλπιγγες  του  τάγματος  ηχούσαι… Στα  χρόνια  της  Τουρκοκρατίας  η  εορτή  αυτή  συνδέθηκε  με  διάφορα  έθιμα.  Ένα  από  αυτά  τα  έθιμα  είναι  και  η  ανέλκυση  του  Σταυρού  από  τους  βουτηχτάδες.  Νέοι,  αψηφώντας  το  κρύο,  βουτούν  στα  παγωμένα  νερά  για  να  πιάσουν   τον  Σταυρό  και  να  λάβουν  την  ευλογία από  τον  ιερωμένο. Ένα  θλιβερό  επεισόδιο,  το  οποίο  δεν  έχει  γίνει  ευρέως  γνωστό,  συνέβη  στις  αρχές  της  δεκαετίας  του  1880, όταν  δυο