Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Κάθε μέρα μια καλή πράξη

Το γνωστό: Τσακώνονταν τα παιδιά ποιος θα πάρει να περάσει στο απέναντι πεζοδρόμιο τη γιαγιά που δεν είχε σκοπό να περάσει!

Μακάρι σε λίγο να τσακώνονται ποιο θα καλλιεργήσει τη γη μας, ποιο θα κάνει την πιο καινοτόμο επιχείρηση, ποιο θα πάρει βραβείο για την παραγωγή του, ποιο θα έλθει πρώτο στις εξαγωγές, ποιο θα πρωτοστατήσει στη δημιουργία συνεταιρισμού και συνεταιριστικής μεταποίησης.
Ήλθε ο καιρός!
Αν όχι τώρα, πότε οι νέοι θα ξεκινήσουν μια ΝΕΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ;
Η παραγωγή και μεταποίηση με σεβασμό στο περιβάλλον είναι ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.
Τι σας έρχεται πρώτο στο μυαλό από τη Χίο; Η καταστροφή της, η μαστίχα της και τα περιβόλια του Κάμπου της.
Από τη Λέσβο; Οι ελαιώνες της και οι σαρδέλες Καλονής.
Από τη Σάμο; Το γλυκό κρασί και ο συνεταιρισμός των αμπελουργών της.
Αλλά και από την Ερμιόνη το μανταρίνια και τα ρόδια της.

**** Διαβάστε με προσοχή όσα γράφει η συμπατριώτισά μας που εργάζεται στην Ελβετία. Αυτά πρέπει να φτάσουμε με τον δικό μας τρόπο με τη δική μας αντίληψη σχέσεων.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

"ΔΥΝΑΤΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ" ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο συνδυασμός μας έχει γίνει αποδέκτης των αρνητικών κριτικών αναφορικά με τα ανώνυμα σχόλια που δημοσιεύονται σε ρεπορτάζ γνωστού ιστολογίου της Αργολίδας.

Προκειμένου να διευκρινίσουμε τη θέση μας, σας δηλώνουμε ότι ο συνδυασμός μας καταδικάζει απερίφραστα οποιονδήποτε εκμεταλλευόμενος την δυνατότητα της ανωνυμίας που του παρέχεται, θίγει, προσβάλει και συκοφαντεί κάθε πρόσωπο σε οποιονδήποτε συνδυασμό κι αν ανήκει. Η τακτική της «κουκούλας» και της ανώνυμης κατασυκοφάντησης μας βρίσκει κάθετα αντίθετους και είναι εντελώς ξένη για εμάς.

Αποτελεί βασική αρχή του συνδυασμού «ΔΥΝΑΤΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ» αλλά και του ήθους που διακατέχει τον επικεφαλή της και υποψήφιο Δήμαρχο κύριο Γιάννη Γεωργόπουλο, η αποφυγή των στείρων αντιπαραθέσεων που τόσο πολύ κούρασαν τους συνδημότες μας. Στόχος μας, όπως ήδη έχουμε δηλώσει επανειλημμένα είναι να οδηγήσουμε τον τόπο μας σε ανοδική πορεία και να λειτουργήσουμε με γνώμονα τη δυναμική και την διαφάνεια για το καλό της Ερμιονίδας και των πολιτών.

Τόσο ο κύριος Γιάννης Γεωργόπουλος, όσο και πληθώρα υποψηφίων συμβούλων του συνδυασμού «ΔΥΝΑΤΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ», αλλά και συνεργατών μας, έχουν γίνει πολλές φορές αποδέκτες της άδικης κριτικής όσων, εξυπηρετώντας προφανώς σκοτεινά συμφέροντα και εκμεταλλευόμενοι τη δυνατότητα της ανωνυμίας που τους παρέχεται, βρίζουν, συκοφαντούν και λασπολογούν, θίγοντας ακόμα και πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος κάποιων από τους ανωτέρω.

Είμαστε και θα παραμείνουμε υπέρμαχοι της ελευθερίας του τύπου και της επώνυμης και μόνο πολιτικής κριτικής. Αντιλαμβανόμαστε την ενόχληση ή την ανησυχία ορισμένων κύκλων, οι οποίοι ανησυχούν, βλέποντας την ιδιαίτερα μεγάλη δυναμική που έχει αποκτήσει η «ΔΥΝΑΤΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ», την αγάπη και την επιλογή του κόσμου της Ερμιονίδας, για το ήθος, την αξιοπρέπεια, την ειλικρίνεια, την καθαρότητα που διακρίνει τόσο τον κύριο Γεωργόπουλο ως προσωπικότητα όσο και όλους τους συνεργάτες του. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Στη λογική της «κουκούλας» δεν μπήκαμε ποτέ και ούτε πρόκειται να μπούμε. Κι αυτό γιατί έχουμε μάθει να έχουμε το θάρρος της γνώμης μας και να κάνουμε μόνο επώνυμη πολιτική κριτική.

Για το λόγο αυτό, οφείλουμε να γνωστοποιήσουμε σε κάθε ανώνυμο σχολιαστή ότι η «ΔΥΝΑΤΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ», ενωμένη σαν μια γροθιά, θα υπερασπίσει την προσωπικότητα, την τιμή και την υπόληψη του κάθε θιγόμενου στελέχους της, στρεφόμενη άμεσα προς την δικαιοσύνη. Οι μάσκες θα πέσουν και τα πραγματικά επώνυμα-ανώνυμα πρόσωπα θα λογοδοτήσουν ενώπιον των αρμόδιων αρχών.
 
"ΔΥΝΑΤΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ"

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ 3 ΝΕΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ  ΣΥΜΜΑΧΙΑ  ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Κρανίδι, 12  Απριλίου  2013


ΔΕΛΤΙΟ    ΤΥΠΟΥ

        Σας  γνωστοποιούμε  ότι  αποφάσισαν  να  ενταχθούν  στην  παράταξή  μας  και  να  συμμετέχουν  ως  υποψήφιοι  Σύμβουλοι  στις  επικείμενες  Δημοτικές  Εκλογές  του  Μαΐου  2014  οι  παρακάτω :
       
45.  Κορδώνη  Ειρήνη  του  Κωνσταντίνου
Δικαστικός Υπάλληλος   
46.  Ηλιού  Ευαγγελία  του  Νικολάου
Καθηγήτρια  Αγγλικής  Φιλολογίας   
47.  Πετρέλλης  Ευστράτιος  του  Στυλιανού
Εργολάβος  Οικοδομών   

Η  απόφασή  τους  αποτελεί  τιμή  για  εμάς. Τους  εύχομαι  κάθε  προσωπική  επιτυχία  και  μαζί  θα  δώσουμε  έναν  έντιμο  αγώνα  για  την  πρόοδο  του  τόπου μας.

ΜΕΞΗ ΜΑΡΙΛΗ ΤΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΥ: ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΦΥΡΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Δρ. Μαρίλη Μ. Μέξη *
«Γιατί Στηρίζω τον Δημήτρη Σφυρή»
Τα τελευταία χρόνια ζω και εργάζομαι στην Ελβετία. Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, όπως και στην Ελβετία, οι δήμοι διαθέτουν οικονομική επάρκεια και δυνατότητα άντλησης ιδίων πόρων, διοικητική ικανότητα με καλά οργανωμένες υπηρεσίες και ανθρώπινο δυναμικό που αξιοποιούν τις νέες δυνατότητες και νέες τεχνολογίες για την παροχή ποιοτικά αναβαθμισμένων υπηρεσιών. Για βασικά αγαθά όπως το νερό και για μια σειρά υπηρεσιών προς τον πολίτη, όπως η καθαριότητα και η διαχείριση απορριμμάτων,  οι τοπικές διοικήσεις και οι τοπικές κοινωνίες συνδιαμορφώνουν μέσα από δημόσιες διαβουλεύσεις λύσεις μακροπρόθεσμες, περιβαντολλογικά ορθές και με οικονομικό όφελος για τους δημότες.
Για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης όπως η ανεργία των νέων και η τόνωση της τοπικής απασχόλησης εφαρμόζονται σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς δραστικά και καινοτόμα μοντέλα υπηρεσιών. Ένα από αυτά είναι η λειτουργία δημοτικών «Φυτωρίων Νεανικής Επιχειρηματικότητας  και Καινοτομίας» τα οποία προσφέρουν νομική υποστήριξη και καθοδήγηση στους νέους για να αναπτύξουν μια πρωτότυπη επιχειρηματική ιδέα σε τομείς όπως η γεωργία, ο τουρισμός, η κτηνοτροφία, να δικτυωθούν σε νέες αγορές και να αποκτήσουν εμπειρία. Έτσι κανένα ταλέντο δεν πάει χαμένο, κανένα νέο παιδί δεν εγκαταλείπει τον τόπο του, ενώ οι συνέπειες για την τοπική οικονομία και ανταγωνιστικότητα είναι πολλαπλές.
Τις καινοτόμες πρωτοβουλίες των τοπικών κοινωνιών, τις επιτυχημένες πολιτικές ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο, δεν τις συναντά κανείς μονάχα στο εξωτερικό. Εδώ στην χώρα μας, υπάρχουν δήμοι που πρωτοπορούν, τοπικές διοικήσεις που με φρεσκάδα, επινοητικότητα και εφευρετικότητα προκρίνουν λύσεις οι οποίες διασφαλίζουν την οικονομική ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής του πολίτη.
Στον τομέα της καθαριότητας, για παράδειγμα, η υλοποίηση του προγράμματος

ΔΥΝΑΤΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ - Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Ενσωματωμένη εικόνα 1

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ  ΣΥΜΜΑΧΙΑ  ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Κρανίδι, 12  Απριλίου  2013

ΔΕΛΤΙΟ    ΤΥΠΟΥ

        Σας  γνωστοποιούμε  ότι  μετά  από  τηλεφωνική  επικοινωνία, ο  φίλος  και  παλιός  συνεργάτης  κ.  Δημήτρης  Μίζης,  αποφάσισε  να  ενταχθεί  στην  παράταξή  μας  και  να  συμμετέχει  ως  υποψήφιος  Δημοτικός  Σύμβουλος,  στις  επικείμενες  Δημοτικές  Εκλογές  του  Μαΐου  2014.
        Η  απόφαση  του  Δημήτρη  αποτελεί  τιμή  για  εμάς. Του  εύχομαι  κάθε  προσωπική  επιτυχία  και  μαζί  θα  δώσουμε  έναν  έντιμο  αγώνα  για  την  πρόοδο  του  τόπου μας.

44.      Μίζης  Δημήτριος  του  Παναγιώτη
Υπάλληλος  ΔΕΗ
Δημοτικός  Σύμβουλος  Κρανιδίου  περιόδου  2003 – 2010 Αντιδήμαρχος  Δήμου  Κρανιδίου  2005 – 2006.

Κατασκευή μουσείου ξυλοναυπηγικής στο Τολό

Του Γιάννη Ρεκούμη
Από μικρός έβλεπα το ξυλοναυπηγείο στην είσοδο του Τολού και θαύμαζα τα παραδοσιακά τρεχαντήρια που ανά καιρούς επισκευάζονταν ή κατασκευάζονταν εξ’ αρχής εκεί. Κάποτε ήταν πολλά τα ναυπηγεία παραδοσιακών σκαφών σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σήμερα λιγοστά έχουν απομείνει στην Πρέβεζα, στη Λευκάδα, στον Αστακό, στην Κάτω Γατζέα Πηλίου…στο Τολό.

Το Τολό διαθέτει μεγάλη παράδοση στην ξυλοναυπηγική, ως κομμάτι μιάς περιοχής που φημίζονταν για τα ναυπηγεία της. Απ’ τον 18ο αιώνα ήταν ξακουστά τα ναυπηγεία στον Πόρο, στο Κρανίδι, στην Ύδρα και στις Σπέτσες. Μια τέχνη που κρατάει εξ’ αρχαιοτάτων χρόνων. Μια τέχνη που σβήνει και οι τελευταίοι ξυλοναυπηγοί επιβιώνουν χάρη στο πείσμα και στο μεράκι

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΤΟΥΛΙΠΑΣ ΣΗΜΕΡΑ


ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΕΡΜΙΟΝΗΣ
                                                            ΕΡΜΙΟΝΗ 10/04/2014                                                                  
Συνάδελφοι κρίνουμε σκόπιμο να σας ενημερώσουμε για την απαραίτητη από τον νόμο εκπαίδευση ιδιοκτητών και εργαζομένων στις επιχειρήσεις τροφίμων όπως παραγωγής, επεξεργασίας, αποθήκευσης, διακίνησης, λιανεμπορίου, μαζικής εστίασης, ζαχαροπλαστικής κ.α. και τη δυνατότητα διοργάνωσης του απαιτούμενου σεμιναρίου σε συνεργασία με τον Επαγγλεματικό Σύλλογο Κρανιδίου "Ερμής".                                                                                                                                                                                        Σας καλούμε την  Κυριακή 13 Απριλίου στις   18.30  στη καφετέρια Παλυβός.                                                                        
  Η παρουσία σας είναι απαραίτητη. 
                                                             
  Ο Πρόεδρος
 Γανώσης Αναστάσιος         

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Τρεις νέες υποψηφιότητες της Ρι.Κ.Ερ. Συμμετοχή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με ιδιαίτερη χαρά η κίνησή μας υποδέχεται  τρεις νέους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιό της για τις Δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2014. Οι φίλες Γιούλα και Χαρά και ο φίλος Γιάννης συστρατεύονται στο ενωτικό ψηφοδέλτιό μας.
Η παρουσία τους δυναμώνει τον αγώνα που όλοι μαζί κάνουμε για μια άλλη πορεία στο Δήμο Ερμιονίδας.


                  ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

36. Αλεξανδρής Ιωάννης του Δημητρίου
37. Βάθη Χαρά του Δαμιανού
38. Πουλή  Γιούλα του Παναγιώτη (Τάκη)

Καλή Δύναμη!


Ήρθε η ώρα ο Δημότης να είναι συμμέτοχος!
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ για ΡΗΞΗ! ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ!
    
Για τη Ρι.Κ.Ερ Συμμετοχή

Ο επικεφαλής και υποψήφιος Δήμαρχος Ερμιονίδας


Κώστας Π. Λυμπερόπουλος .

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΑΡΑΚΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Κύριε Σφυρή

Ανταποκρινόμενος στην πρόσκλησή σας, σας ανακοινώνω την απόφασή μου να συμμετάσχω ως υποψήφιος σύμβουλος στο κεντρικό συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας με το συνδυασμό σας «Δημοτική Συνεργασία Ερμιονίδας» στις προσεχείς Δημοτικές Εκλογές.

Επέλεξα τη συνεργασία μαζί σας διότι πιστεύω ότι εσείς και η ομάδα σας μπορείτε να είστε αποτελεσματικότεροι στην επίλυση των προβλημάτων του Δήμου μας.

Δυστυχώς η τετραετία που πέρασε αξιολογείται ως μη αποτελεσματική.

Θεωρώ ότι η επιλογή και η έμφαση που δίνετε στους τέσσερις άξονες του προγράμματός σας (1. Προστασία του περιβάλλοντος και βελτίωση της ποιότητας της ζωής -2. Ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής και των υπηρεσιών παιδείας, πολιτισμού και αθλητισμού -3. Οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση -4. Βελτίωση της διοικητικής ικανότητας του Δήμου) είναι ουσιαστική, θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής του δημότη αλλά και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, που είναι επιτακτική ανάγκη σήμερα.

Πρέπει να γίνει πεποίθηση όλων μας ότι η υλοποίηση των παραπάνω φιλόδοξων στόχων μπορεί να γίνει ευκολότερη εάν υπάρχει όλων των πολιτών η συναίνεση και η συνεργασία, αρετές τις οποίες εμείς θερμώς θα επιδιώξουμε.


Γιάννης Δημαράκης


Κύριε Δημαράκη, Διευθυντή του Γενικού Λυκείου Κρανιδίου

Με ικανοποίηση σας καλωσορίζω στην παράταξή μας.

Θεωρώ ουσιαστική την συνειδητή επιλογή σας να συμπορευτείτε με το συνδυασμό μας.

Πιστεύω ότι η ικανότητά σας και η αξιοσύνη σας, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί κατά την επιτυχή θητεία σας ως Σχολικός Σύμβουλος και ως Διευθυντής του ΓΕ.Λ. 

Κρανιδίου αλλά και η πολυετής εθελοντική προσφορά σας μέσα από πολιτιστικούς συλλόγους (Μουσικός Σύλλογος Ερμιόνης, Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης) της ιδιαίτερης πατρίδας σας της Ερμιόνης αποτελούν εχέγγυο για τη θετική προσφορά σας και στο Δήμο Ερμιονίδας.

Δημήτρης Σφυρής

Επικεφαλής της Δημοτικής Συνεργασίας Ερμιονίδας 
Υποψήφιος Δήμαρχος Ερμιονίδας 

Τουλίπα, η πρώτη «φούσκα» στην ΙστορίαΤουλίπα, η πρώτη «φούσκα» στην Ιστορία

Του Γιάννη Λακούτση

Περί το 1550 είχε κοπάσει κάπως η έχθρα των ευρωπαϊκών κρατών προς την Οθωμανική Αυτοκρατορία και  η  Κωνσταντινούπολη είχε γίνει κέντρο του εμπορίου προς τη Δύση. Τότε έκαναν την εμφάνισή τους στην Ευρώπη οι πρώτοι βολβοί τουλίπας. Το άγνωστο μέχρι τότε λουλούδι εντυπωσίασε τους ευγενείς και τη ραγδαία ανερχόμενη αστική τάξη και άρχισε εξ ίσου ραγδαία να αυξάνει η ζήτηση για τους βολβούς του φυτού, που μεγάλωνε σχετικά αργά. (Οι τουλίπες καλλιεργούνται από βολβούς, οι οποίοι μπορούν να προέρχονται είτε από σπόρους είτε από αποστήματα άλλων βολβών. Οι σπόροι εξελίσσονται σε ανθοφόρο βολβό σε 7-12 έτη, ενώ το απόστημα μπορεί να αναπτυχθεί σε 1-3 έτη). Στο μεταξύ οι τουλίπες χτυπήθηκαν από έναν σχετικά αβλαβή ιό, το μωσαϊκό, που δημιούργησε ραβδώσεις στα λουλούδια, κάνοντας τα ακόμα πιο εντυπωσιακά και επομένως περιζήτητα. Η ζήτηση κορυφώθηκε το 1635 όταν στο παιχνίδι μπήκαν και οι πλούσιοι Γάλλοι.
Οι Ολλανδοί, λοιπόν, οι οποίοι ανάπτυξαν πολλές από τις πρακτικές της σύγχρονης χρηματοοικονομικής, δημιούργησαν μια οργανωμένη αγορά για ανθεκτικούς βολβούς τουλίπας. Τα συμβόλαια διαπραγματεύονταν σε αίθουσες πανδοχείων, παρουσία

ουδέτερων μερών από οργανωμένες ομάδες που ονομάζονταν κολέγια.
Η διαπραγμάτευση αυτή είχε πολλά από τα χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης χρηματοοικονομικής συναλλαγής, συγκεκριμένο χρόνο δυνατότητας συναλλαγής, τυποποιημένα έγγραφα και προμήθεια

ΔΥΝΑΤΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 11-4-14 1ο Σεμινάριο επιμόρφωσης υποψηφίων συμβούλων.


Ενσωματωμένη εικόνα 1

Από Ιχνηλάτες

Η διαφορά επιχειρησιακού Manager και αιρετών στελεχών διοίκησης

Κάποια παρανόηση γίνεταιΟι Δημότες δεν είναι υπάλληλοι. Για όνομα του θεού! Είναι εντολείς, σχεδόν το αντίστοιχο του μετόχου, αυτοί βγάζουν τους αιρετούς και δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος να τους ανακαλέσουν. Εμφανίζονται και ως πελάτες στις υπηρεσίες του Δήμου, αλλά αυτό δεν είναι κάτι το κύριο. Ο Δήμος όμως έχει μόνιμους και έκτακτους υπαλλήλους, συνεργάζεται με εταιρείες, έχει προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών, έχει προϋπολογισμό κ.λ.π. Ως προς αυτό η δομή και η λειτουργία του Δήμου δεν διαφέρει από της επιχείρησης. Μπορεί να μην έχει σκοπό το κέρδος αλλά έχει σκοπό το κέρδος των δημοτών του, δηλαδή άριστες υπηρεσίες με το ελάχιστο κόστος, αλλά και ανάπτυξη υποδομών με το ελάχιστο κόστος από τις οποίες κερδίζουν οι Δημότες. Οι αιρετοί ως προς αυτήν τη δομή δεν διαφέρουν από τους ανθρώπους των ιδιωτικών επιχειρήσεων που ασκούν διοίκηση. Φυσικά ο Δήμος έχει να κάνει με πλήθος μονίμων υπαλλήλων, ενώ η επιχείρηση όχι. Και το πλεονέκτημα της μονιμότητας φαίνεται σήμερα με την μεγάλη κρίση. Άρα ο Δήμος έχει να κάνει με λειτουργούς - υπαλλήλους, που η πολιτεία τούς έχει δώσει το αγαθό της μονιμότητας για να είναι λειτουργοί. Είναι μια σχέση δύσκολη, αλλά είναι θέμα διοίκησης.

Το θέμα της πολιτικής τέχνης αφορά σχέσεις, αλληλοεπιδράσεις και δράσεις αιρετών - δημοτών - κοινωνίας - κοινότητας. Αυτό είναι ΑΛΛΟ θέμα και η πολιτική τέχνη είναι του κάθε δημότη και ας υπογράφει με σταυρό. Δεν έχει να κάνει με μόρφωση, επάγγελμα, θέση κ.λ.π. Βοηθούν αυτά, αλλά δεν καθορίζουν. Γι' αυτό και η "πολιτική τέχνη" είναι το πιο δύσκολο πράγμα. Εδώ δεν υπάρχουν κανόνες και εγχειρίδια διοίκησης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει εμπειρία, δεν υπάρχει ιστορία, δεν υπάρχει βιβλιογραφία κ.λ.π.
Και αν για το πρώτο, το διοικητικό μέρος, διοικητικές ικανότητες ουσίας αναπτύσσει το 2% των αιρετών και των υπαλλήλων, για το δεύτερο και δύσκολο, δηλαδή ικανότητες πολιτικής τέχνης, το ποσοστό είναι πολύ μικρότερο. Γι' αυτό και στις εκλογές ψηφίζουμε αυτούς που έχουν κυρίως ικανότητες πολιτικής τέχνης, ώστε να δημιουργηθεί ένα ΔΣ που να έχει αξία και να λειτουργήσει συλλογικά.
Θυμάστε κανένα όνομα στην Ερμιονίδα, σε Δήμο ή Κοινότητα που η συλλογική μνήμη να του αποδίδει ότι ο τάδε έμαθε την Κοινότητα ή τον Δήμο να δουλεύει ρολόι;
Θυμάστε κανένα όνομα που να άφησε εποχή στον Δήμο, ώστε η συλλογική μνήμα να του αποδίδει ότι επί δημαρχίας του αιρετοί, δημότες, κοινωνία γίνανε ένα και κάνανε αυτά τα σημαντικά;
Για το πρώτο δεν θυμάμαι κανέναν.
Για το δεύτερο νομίζω ότι μένουμε στα ΚΟΙΝΑ Ύδρας και Σπετσών. Άντε και καμιά αναλαμπή που μας διαφεύγει. Η συλλογική μνήμη της Ερμιόνης όμως διατηρούσε την περίοδο που Κοινοτάρχης ή Δήμαρχος στην Ερμιόνη ήταν ο Άγγελος Παπαμιχαήλ (φαρμακοποιός) μνήμη: "που ήταν αυτός που με αγώνα και αυστηρότητα εξάλειψε από την Ερμιόνη την κλοπή αγροτικής παραγωγής και εργαλείων". Να μην μας ξενίζει ότι στην Ερμιόνη μιλάμε και για εποχή Λεμπέση θετικά ή αρνητικά, δεν έχει τόση σημασία, ως προς την πολιτική τέχνη, όχι ως προς τη διοίκηση.
Και έχω πολλές φορές εκφράσει την άποψη ότι η μόρφωση με την έννοια της εκπαίδευσης και των διπλωμάτων δεν είναι καθοριστική για την πολιτική τέχνη αλλά και για την επιχειρηματικότητα.
Ας μην μου αποδίδετε λοιπόν, εμμέσως πλην σαφώς, δήθεν σύγχυση μεταξύ διοίκησης Δήμου και πολιτικής τέχνης.

Σημείωση: Ο ημερήσιος κύκλος που κάνει ένα απορριμματοφόρο με οδηγό και δύο  βοηθούς δεν είναι της πολιτικής τέχνης. Διοίκηση είναι να παίρνει εντολή πήγαινε εκεί και μετά άραξε το όχημα. Διοίκηση είναι όμως να παίρνει οδηγός μαζί του ένα δελτίο με αριθμημένους κάδους σε αριθμημένες θέσεις και να καταγράφει δίπλα τους και απλά την κατάστασή τους, ποιος λείπει, αν είναι υπέρφορτοι ορισμένοι και στο τέλος να γράφει για κάθε δρομολόγιο την εκτίμηση τους βάρους απορριμμάτων(το μάτι του έμπειρου οδηγού δεν πέφτει έξω πάνω από 10%) και άλλες πληροφορίες. Με επίδομα 50 ευρώ το μήνα θα έκανε την δουλειά αυτή άριστα και οι υπηρεσίες του δήμου θα ήξεραν τα πάντα καθημερινά, θα μέτραγαν τα πάντα, και το κυριότερο: θα είχαν μετρήσεις και δεδομένα να βελτιωθούν οι υπηρεσίες θεαματικά. Θα ήξερε και ο Αγαπητός Αντιδήμαρχος (της Δυνατής πλέον) επιτέλους πόσους τόνους χύδην εναπόθεσε στον Σταυρό.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος