Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

ΕΥΧΕΣ

 


Μια διαφορετική παραμονή Πρωτοχρονιάς η φετινή! Με ανάμικτα συναισθήματα και αρκετή δόση μελαγχολίας! Στο κλίμα αυτό και οι ευχές μου με ένα αγαπημένο ποίημα του Γιάννη Ρίτσουγραμμένο στην Αθήνα την 1ηΙανουαρίου1988 και έναν πίνακα της Diane Leonard με θέμα τη «Χαρά» (Joy). Μακάρι ο νέος χρόνος να μας τη φέρει… Καλή χρονιά!

 

ΝΥΧΤΩΣΕ!

«Ακόμη ένας χρόνος... είπε.

Ένας χρόνος περισσότερο στο χρόνο του,

ένας χρόνος λιγότερο απ' το χρόνο του.

Κι η αποψινή γιορτή αναβλήθηκε (...)

Μεμιάς ανάψανε τα φώτα κι έσβησαν.

Απ' το παράθυρο είδαμε τους μουσικούς, 

πέρασαν άφωνοι τη λεωφόρο (...)

Μείνε, λοιπόν, εδώ (...)

μέσα σ' αυτή τη μεγάλη ησυχία,

μέσα σ' αυτό το θαύμα - τίποτα (...)

Νύχτωσε.» 


 Τζένη Ντεστάκου

Καλή χρονιά!

 


Στην πρωτοχρονιά

Πάλι με γέλια, με χαρές, με τρέλες, με στολίδια

σαν τρελοκόριτσο ζουρλό, μας έρχεσαι πρωτοχρονιά. 

Σ’ όλους μοιράζεις ομορφιές, ζωή, χαρά, παιγνίδια,

ελπίδες και χαμόγελο, αγάπη, έρωτα, φιλιά. 

Και όμως με τα γέλια σου αυτά τα τρελαμένα

μας κλέβεις της ζωής μας σύ τα χρόνια ένα, ένα.

Κι ενώ ποτέ σου δεν γερνάς, τρελή πρωτοχρονιά,

και είσαι πάντα γελαστή όλη δροσιά και χάρι

μα είσαι άκαρδη, τρελή, κρύβεις στα γέλια απονιά,

κρυφό φαρμάκι στις χαρές και φθόνο στο καμάρι,

γιατί μας κλέβεις της ζωής τα χρόνια ένα, ένα,

και τα σαρώνεις άσπλαχνα σα φύλλα μαραμένα.

Ελπίδες εις το διάβα σου μας δίνεις και μας παίρνεις

και μας χαρίζεις όνειρα και μ’ όνειρα μας ξεγελάς,

μας κλέβεις κάθε μας χαρά και ψεύτικη μας φέρνεις

σαν όνειρο μας έρχεσαι και σαν όνειρο περνάς.

Κι έτσι στο κάθε βήμα σου με χάδια πλανεμένα

μας σπρώχνεις σύ αλύπητα στον τάφο ολοένα.

εφημ. Αριστοφάνης 2 Ιαν. 1884).

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!


Γιάννης Λακούτσης 

Η ρίζα του εθίμου της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας



Ο ελληνικός λαός είναι φορέας και δημιουργός ενός θαυμαστού πολιτισμού, ο οποίος αρδεύεται τους χυμούς του από το αρχαίο ελληνικό παρελθόν, αλλά και από το χριστιανικό Βυζάντιο. Γι’ αυτό και όλα τα έθιμά μας έχουν την αρχαιοελληνική, αλλά και τη χριστιανική ερμηνεία τους ,αφού οι ρίζες τους βυθίζονται τόσο στην Αρχαία Ελλάδα, όσο και εις το χριστιανικό Βυζάντιο.
 Σύμφωνα λοιπόν με την χριστιανική παράδοση, η βασιλόπιτα καθιερώθηκε σαν έθιμο στη γιορτή του Αγίου Βασιλείου, που εορτάζεται την πρώτη μέρα του χρόνου, εξ αιτίας του ακόλουθου περιστατικού:
 Κάποια χρονιά, που ο Αγιος ήταν Επίσκοπος Καπαδοκίας, έπεσε μεγάλη σιτοδεία στη χώρα. Η γη δεν κάρπισε .Ο κόσμος πεινούσε. Ο σκληρός όμως Επαρχος Ελβίνιος ζητούσε οπωσδήποτε του φόρους , «τη δεκάτη», και απειλούσε με επιδρομή και λεηλασία την Καισσάρεια. Τότε ο Αγιος έκανε έκκληση, να προσφέρει ο κάθε νοικοκύρης από κάποιο χρυσαφικό, μήπως και τον δελεάσουν, τον εξευμενίσουν και σώσουν την πόλη και τη ζωή τους. Πράγματι μαζεύτηκε έτσι ένας ολόκληρος θησαυρός.

Ονόματα και αρμοδιότητες των νέων Αντιδημάρχων ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Ερμιονίδας

 Την πεντάδα των δημοτικών συμβούλων ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος μαζί με τις αρμοδιότητές τους Οι πέντε αντιδήμαρχοι είναι οι ακόλουθοι :

Αντωνοπούλου Αντωνία, Κουτούβαλης Δαμιανός,  Αντουλινάκης Σπύρος, Τσαμαδός Ιωάννης, Αγγελική Λούμη Γιαννικοπούλου και οι αρμοδιότητες όπως δημοσιεύθηκαν είναι οι εξής : 



Περισσότερα: https://www.argolikianaptiksi.gr

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

Κοινότητα Ερμιόνης: Ανακοίνωση


Η Κοινότητα μας κατόπιν των εξελίξεων της πανδημίας και αναλαμβάνοντας την  θεσμική της ευθύνη ενημερώνει τους εισαχθέντες  στην τριτοβάθμια  εκπαίδευση φοιτητές και φοιτήτριες κατά τα έτη 2020  και 2021 ότι η προγραμματισμένη βράβευση από την Κοινότητα μας για την 2/1/2022 στο Κοινοτικό μας Κατάστημα αναβάλλεται.

Ευχόμαστε την γρήγορη επαναφορά της ζωής μας στην κανονικότητα και ευελπιστούμε ότι σε νέα προγραμματισμένη εκδήλωση θα τιμήσουμε με τους Επαίνους  μας τους επιτυχόντες.

Πολλές ευχές για μια καλύτερη Νέα Χρονιά


Βασίλης Γκάτσος: Τολμήστε το επιτέλους.


Δόξα τω Θεώ, επιστήμονες θετικών επιστημών στον Δήμο υπάρχουν, και στο μόνιμο προσωπικό του, και στους εκλεγμένους.

Χάθηκε να καθίσουν λίγες ώρες στο τραπέζι και να ορίσουν λίγους δείκτες που να δίνουν την εικόνα του Δήμου μας και την αποτελεσματικότητα της Διοίκησής του; Τι περιμένουν; Να στείλουμε τον Προϋπολογισμό του Δήμου στο Μαντείο των Δελφών;

Γνωρίζουν καμιά ιδιωτική επιχείρηση - οργανισμό που να μην έχει δείκτες;

Όσο κανείς δεν τολμά το αυτονόητο, διάχυτη είναι η αίσθηση ότι ο Δήμος, ασχέτως ποια "παράταξη" τον διοικεί, δεν θέλει για δικούς του λόγους να δίνει την πραγματική του εικόνα στους δημότες του που στην πράξη είναι οι μέτοχοί του αλλά και οι κύριοι πελάτες του. Και η έλλειψη πραγματικής απλής και κατανοητής πληροφόρησης γεννά δυσπιστία, αμφιβολία, κακοπιστία του τύπου "όλοι ίδιοι είναι", "όλοι τρώνε", "τίποτα δεν αλλάζει", "τις καρέκλες τους κοιτάνε" και τα παρόμοια.

Βασίλης Γκάτσος


ΙΛΜΕ. Δραστηριότητες 2020-21



Ι
ΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΡΜΙΟΝΗΣ 

ΙΛΜΕ. Δραστηριότητες 2020-21

 

1.   Νοέμβριος 2020. Το ΙΛΜΕ συμμετείχε στις εργασίες της επιτροπής του Δήμου Ερμιονίδας «Ερμιονίδα 2021» για το σχεδιασμό, την οργάνωση και την εκτέλεση επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

 

2.   Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021. Στο 13ο τηλεοπτικό επεισόδιο της ιστορικής σειράς του OPEN TV με τίτλο « και εγένετο Ελλάς » παρουσιάστηκαν και τα γεγονότα της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης 1827 στην Ερμιόνη. Την παρουσίαση έκανε η πρόεδρος του ΙΛΜΕ Τίνα Αντωνοπούλου.

 

3.   Κυριακή 28 Μαρτίου 2021. Στο 4ο τηλεοπτικό επεισόδιο της ιστορικής σειράς του COSMOTEHISTORY με τίτλο «Οι Συνελεύσεις και τα Συντάγματα του Αγώνα» παρουσιάστηκαν και τα γεγονότα της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης 1827 στην Ερμιόνη. Την παρουσίαση έκανε η πρόεδρος του ΙΛΜΕ.

 

4.    Παρασκευή 28 Μαΐου 2021. Επισκέφτηκε το Μουσείο ο αρχιτέκτονας Ηλίας Παπαγεωργίου για να αποτυπώσει την αρχιτεκτονική του ιστορικού κτηρίου. Την εργασία του αυτή παρουσίασε σε συνέδριο στους Δελφούς, το οποίο διεξήχθη στις 3, 4 και 5 Σεπτεμβρίου 2021 με τίτλο «Η Αρχιτεκτονική της Παλιγγενεσίας - Η Παλιγγενεσία της Αρχιτεκτονικής». Το ΙΛΜΕ διευκόλυνε τον μηχανικό παρέχοντάς του σχέδια σχετικά με την αρχιτεκτονική του κτηρίου.

 

5.   Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021. Οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης άνοιξαν την αυλαία των εορτασμών των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 συμμετέχοντας σε εκπαιδευτικό επετειακό πρόγραμμα με τίτλο «1821 μέτρα σε 200 δευτερόλεπτα». Την εκπόνηση και τον συντονισμό του προγράμματος είχαν οι δάσκαλοι Παρασκευή Σκούρτη – Δαγρέ, Γιώργος Αλεξάκος και ο καθηγητής μουσικής Γιάννης Παπαχριστοδούλου.

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

Έγκριση για μεγάλη τουριστική επένδυση στην Ερμιονίδα ύψους 119 εκατ. ευρώ- Ποια έργα προβλέπονται

 


Η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ενέκρινε σήμερα 29 Δεκεμβρίου 2021 τέσσερα νέα επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 436 εκατομμυρίων ευρώ, που αναμένεται να δημιουργήσουν 550 νέες θέσεις εργασίας.

Το ένα εξ αυτών αφορά την δημιουργία τουριστικού φορέα – ξενοδοχειακή μονάδα με υποστηρικτικές υποδομές, παραθεριστικές κατοικίες, χώρους τέχνης και πολιτισμού, αναψυχής, άθλησης καθώς και μαρίνα σκαφών» της εταιρίας PLEPI LAND DEVELOPMENT LTD.

περισσότερα :

https://argolika.g2

μια όμορφη πινελιά..


 ..στον φετινό χριστουγεννιάτικο στολισμό και  μια κρυφή ελπίδα ότι θα ξαναζήσουμε το αγαπημένο μας έθιμο. 


Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Ερμιονίδα: Αναβολή όλων των προγραμματισμένων εορταστικών εκδηλώσεων

 


Κρανίδι, 28.12.2021

Ανακοίνωση

Με αίσθημα ευθύνης και λαμβάνοντας υπόψη τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για την προστασία της δημόσιας υγείας λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid – 19,  και κατόπιν συνεννόησης με όλους τους Προέδρους των Συμβουλίων των Κοινοτήτων, προχωράμε σε αναβολή όλων των προγραμματισμένων εορταστικών εκδηλώσεων (όπως η κοπή πίτας) που επρόκειτο να λάβουν χώρα, ως είθισται, κατά το πρώτο δεκαήμερο του Νέου Έτους σε κάθε Κοινότητα του τόπου μας.

Ευχόμαστε ο νέος χρόνος που φθάνει να ανατρέψει την δυσμενή εικόνα της έξαρσης της πανδημίας, που παρουσιάζεται αυτή τη περίοδο !!

Ο Δήμαρχος

Γιάννης Γεωργόπουλος

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ...

 


Εις μνήμην των 35 νεκρών και των 45 αγνοουμένων που χάθηκαν στα τρία ναυάγια μέσα σε τρεις μέρες στα παγωμένα νερά του Αιγαίου...

 

"Κανένας δεν αφήνει την πατρίδα του, εκτός αν πατρίδα είναι το στόμα ενός καρχαρία [..] 

Κανένας δεν βάζει τα παιδιά του σε μια βάρκα, εκτός αν το νερό είναι πιο ασφαλές από την ξηρά"

Από το ποίημα της Ουαρσάν Σάιρ για τους πρόσφυγες. O πίνακας «Πρόσφυγες» είναι φοιτήτριας Ομάν Ιμάναλ Χαταρί

Πηγή: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ - WORLD LITERATURΕ


Τζένη Ντεστάκου 

 

Πανελλαδικός κύκλος διαδικτυακών επιμορφώσεων στα Θέματα Νεοελληνικής Ιστορίας



Μαζί με τις πλέον θερμές ευχές μας για καλή σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά, σας ενημερώνουμε πως ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας διοργανώνει πανελλαδικό κύκλο διαδικτυακών επιμορφώσεων στα Θέματα Νεοελληνικής Ιστορίας της Γ' Λυκείου.

Κεφάλαια - Ενότητες

Συνολικά θα λάβουν χώρα 5 επιμορφωτικές εισηγήσεις και θα καλυφθούν 5 κεφάλαια:
  1. Από την αγροτική οικονομία στην αστικοποίηση (Ολοκληρώθηκε)
  2. Η διαμόρφωση και λειτουργία των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα (Ολοκληρώθηκε)
  3. Το Κρητικό ζήτημα
  4. Το προσφυγικό ζήτημα στην Ελλάδα (1821-1930)
  5. Παρευξείνιος Ελληνισμός

Κριτήρια συμμετοχής

Για να παρακολουθήσετε τον κύκλο, θα πρέπει να:

  • Υπηρετείτε σε Γυμνάσιο ή Λύκειο στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα
  • Διαθέτετε λογαριασμό Webex (συνιστάται χρήση του λογαριασμού σας @sch.gr).

Βεβαίωση παρακολούθησης