Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Περνάμε δύσκολα αλλά όπως όλα, θα περάσει..

Στη λίμνη Θερμησίας
Φωτ: Ρίνα Λουμουσιώτη

Tην Τρίτη 23/03/2010 και ώρα 18:30 θα πραγματοποιηθεί τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιόνης

Τα θέματα που θα συζητηθούν
Πατήστε την πρόσκληση για να διαβάσετε

Μπίστι εκπέμπει S.O.S. συνέχεια..

  Λάβαμε χθες από τον Δήμο Ερμιόνης και δημοσιεύουμε την απάντηση που πήραν στις 16-3-2010, από το ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ για τον τρόπο καταπολέμησης του εντόμου marchalina.  Απ ότι φαίνεται όλοι οι αρμόδιοι φορείς ,Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, ως μόνη λύση για την αντιμετώπιση της βαμβακίασης που προτείνουν, είναι ο ψεκασμός με συγκεκριμένα φάρμακα και σε συγκεκριμένο χρόνο.
  Αφού οι εντολές από τους αρμόδιους είναι σαφείς, ας δώσουν οι υπεύθυνοι μεγάλη προσοχή στον ακριβή χρόνο και στον τρόπο του ψεκασμού και ας πάρουν τις αναγκαίες προφυλάξεις. Παρ όλα αυτά πιστεύουμε ότι μια συζήτηση σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο θα βοηθήσει, ως μια συλλογική προσπάθεια , αφού οι πρόθεση όλων μας είναι η ίαση του δάσους μας από την αρρώστια του  και τίποτα άλλο




Πατήστε τα έγγραφα για να ανοίξουν

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΡΜΑΤΩΝ - ΚΑΛΩΔΙΩΝ ΔΕΗ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ

Από τον κύριο Βασίλη Γκάτσο.

Μια πολύ πολύ ευχάριστη είδηση!
Όμως από ό,τι κατάλαβα θα φύγουν τα σύρματα και τα καλώδια αλλά θα μείνουν οι κολώνες της ΔΕΗ μέσα στον οικισμό που φέρουν πάνω τους φωτιστικό σώμα. Αυτό δεν είναι ωραίο για τους παρακάτω λόγους:
1. Δεν είναι ωραίο να στέκουν όρθιες κολώνες.
2. Το φωτιστικό σώμα που φέρουν είναι πολύ υψηλά και το φως έντονο. Κάνει τη μέρα νύχτα παντού και μας αναγκάζει να κοιμόμαστε με πατζούρια κλειστά, ενώ σκοπός είναι να φωτίζονται ικανοποιητικά οι δρόμοι και όχι όλα τα οικήματα από εστία φωτός πάνω από τις σκεπές τους. Αν τα φώτα μπουν χαμηλά, τότε θα βλέπουμε και τ’ άστρα καλύτερα.
3. Μεγάλα φωτιστικά σώματα, πολύ ψηλά = μεγάλη κατανάλωση ρεύματος.
Υπενθυμίζω ότι και πολλά καλώδια του ΟΤΕ περιζώνουν κτήρια και μάλιστα παραδοσιακά όπου χαλάνε την αισθητική. Η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ πρέπει να ελέγχονται από τον Δήμο για τις γραμμές που τραβάνε, ώστε να μη χαλάει η αισθητική των δρόμων και κτηρίων. Αλλά από πού αποκτούν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τους ιδιωτικούς τοίχους για δική τους χρήση; Αυτό γινόταν κάποτε. Σήμερα υπάρχουν τα εργαλεία και οι μέθοδοι, ώστε όλα να είναι υπόγεια. Ο οικισμός της Ερμιόνης, τώρα που καθάρισε η θάλασσα, θα γίνει σιγά σιγά κέντρο κρουαζιέρας και κότερου. Αυτό χρειάζεται ωραίο και φροντισμένο οικισμό.
ΠΡΟΤΑΣΗ:

"Pet Shop". Ταινία μικρού μήκους του Μ.Γ. Ζενέλη.

Για να νιώσουμε λίγη τρυφεράδα και συγκίνηση ..

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Από κύριο Γκάτσο λάβαμε το παρόν

Για να προλάβω της όποια στενοχώρια σας και να την μετατρέψω σε χαρά σας, σας πληροφορώ ότι χάρηκα, με τη σειρά μου πολύ για το σύνολο του γραπτού σας, το ήθος και το ύφος του οποίου είναι εξαίρετος έπαινος για μένα, όπως είναι πάντα και για κάθε συμπατριώτη μας.
Αντίθετα, όταν αντιγράφατε άρθρο μου από το «αδελφόν και συνοδοιπόρον blog» και του βάζατε ως προμετωπίδα «ο γνωστός επιστήμων και συμπατριώτης...», στενοχωρήθηκα πολύ για αυτή σας την προσβολή. Σκεφτόμουνα: «γιατί το κάνουν αυτό σε μένα; Γιατί με ξεχωρίζουν από τους συμπατριώτες μου;».
Ευτυχώς επανορθώσατε.
Ταπεινώς, σας λύνω και ορισμένες απορίες:
1. Κολυμπάμε και στο Δορούφι διότι είναι πανέμορφα και διότι μισός είμαι Κοιλαδιώτης άρα και Κρανιδιώτης. Το σόι μου Ηλιού (εκ γιαγιάς Κατίνας) με συγγενείς λίαν αγαπητούς εκ Βασιλικής Ηλιού (Τουτουτζή), Σταματίνας Ηλιού (Κουτούβαλη) και πολλών άλλων Ηλιού σε Κοιλάδα και Κρανίδι και να μην ξεχάσω τον σεπτό θείο Αρχιμανδρίτη Μακάριο (Ηλιού). Χώρια το πλήθος των συμμαθητών μου σε αυτά τα μέρη. Άνθρωποι που αγαπώ και θαυμάζω, μεταξύ των άλλων, για την εργατικότητά τους και τη ναυτοσύνη τους, την απλότητά τους, γι’ αυτό και το δεύτερο βιβλίο μου έχει υπότιτλο, «Κρανιδιωτών Πολιτεία», για να εκφράσω αυτή την αγάπη και τον θαυμασμό μου.
2. Από πέρσι και κατά την εκδήλωση του Δήμου Ερμιόνης για τον Τρύγο ανακαλύψαμε (είδαμε αλλιώς) το Ηλιόκαστρο πολλοί συμπατριώτες. Τον κόσμο του, την ησυχία, τη δροσιά, το πολύ καλό φαΐ, τις καλές τιμές, την εξυπηρέτηση, την ήσυχη βραδινή βόλτα. Μας φαίνεται σαν από τον Βόλο να ανεβαίνουμε στο Πήλιο. Το συνιστούμε ανεπιφύλαχτα χειμώνα καλοκαίρι.
3. Παξιμάδια, τυριά, τραχανάδες κ.λ.π. παίρνω από την Τραχιά.
4. Μαναβικής από το μανάβικο της γειτονιάς μου (όχι από τη λαϊκή) και μπακαλικής από το απέναντι μικρό παντοπωλείο.
5. Στη δουλειά μου έβαζα προϊσταμένους βάρδιας πάντα Α και Β Μηχανικούς Θαλάσσης με μεγάλη εμπειρία και γνώση και προέτρεπα τους συναδέλφους μου να τους προτιμούν γιατί το πλοίο είναι το καλύτερο σχολείο. Γι’ αυτό και το εργοστάσιο που δουλεύω με καμάρι το αποκαλούσαμε «το πλοίο της ξηράς», τόσους πολλούς μηχανικούς θαλάσσης είχαμε.
6. Καφέ, ποτό, στο παλιό λιοτρίβι του Μερτύρη.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος
17-03-10

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Πεθύμησα ένα σύννεφο..

Ακριβοθώρητος ο νέος μας Περιφερειάρχης..

Τον ψάχνουμε 2 εβδομάδες τώρα μήπως και πάρουμε κάποια απάντηση για το θέμα της ανακύκλωσης και  για τον δεματοποιητή, που όπως μαθαίνουμε προχωράει η κατασκευή του..  sikam
 Όλο θα μας τηλεφωνήσει ο ίδιος, ακούμε από την γραμματέα του..
 Μας δουλεύουν μάλλον όλοι τους, αλλά θα επιμένουμε..
Ο κος Μανιάτης είχε ζητήσει να παρθούν αποφάσεις για ανακύκλωση από τον Δήμο Ερμιόνης.Πάρθηκαν.
Να μου φέρουν κάποια μελέτη, μας είπε οι δικοί σας, να βοηθήσω να προχωρήσει το θέμα αλλά να έχω τις προτάσεις τους..Έγινε η μελέτη.
Τώρα μας στέλνει στον νέο Περιφερειάρχη κο Χατζημιχάλη, γιατί αυτός μας λέει είναι ο αρμόδιος..
Μάλιστα.
Μαθαίνουμε ότι ο Δήμος Ασκληπιείου θα πάει τα ανακυκλώσιμα του στην Τρίπολη τώρα (Εταιρεία Λαγός)
Επίσης μαθαίνουμε ότι φτιάχνεται άλλη μελέτη, από τον Δήμο Ερμιόνης, σχετικά με το τι κόστος θα έχει αν αναλάβουμε μαζί με τον Δήμο Κρανιδίου να κάνουμε μόνοι μας ανακύκλωση και να τα στέλνουμε μόνοι μας στην Τρίπολη (αν εγκριθεί απο το Δ.Σ..)
Επίσης ότι ο δεματοποιητής θα χρησιμοποιηθεί για να συγκεντρώνονται εκει τα υπόλοιπα μετά την ανακύκλωση υλικά χωρίς να ξέρουμε σίγουρα τον επόμενο  προορισμό..
Παράλληλα οι χωματερές μας γεμίζουν και ετοιμαζόμαστε για την επόμενη φωτιά.

Έλεος !!

Ερμιόνη δεν είναι μόνο το λιμάνι..

    Ερμιόνη δεν είναι μόνο το Λιμάνι,τα Μαντράκια  αλλά και ο κάμπος τα περιβόλια μας και οι άνθρωποι τους.
 Οι αγρότες και οι αγρότισσες μας, οι κτηνοτρόφοι μας.
 Άνθρωποι τίμιοι, ήσυχοι,  άνθρωποι  της δουλειάς και του μόχθου. 
 Όσοι έμειναν να παλεύουν με το χώμα και τα άνυδρα περιβόλια τους.
 Άνθρωποι που ζουν με το άγχος μόνιμα.
 Θα βγω δεν θα βγω..
 Και μετά που θα έρθει ο έμπορος, θα δώσει καλή τιμή;  
 Και ιδρώτας, πολύς ιδρώτας..

της Ρίνας Λουμουσιώτη

Το πείραμα του Αϊ - Στράτη

Ένα πείραμα για τη μετατροπή ενός νησιού σε αυτάρκες και αυτόνομο που μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για πολλά νησιά της Ελλάδας.

Το εγχείρημα της μετατροπής του νησιού Άγιος Ευστράτιος σε «πράσινο νησί», παρουσίασαν σε εκδήλωση στην Αθήνα ο καθηγητές Πανεπιστημίου Αιγαίου Νικήτας Νικητάκος και Αθαν. Βατίστας ανταποκρινόμενοι με μεγάλη χαρά στην πρόταση συνεργασίας του Επίσημου Τμήματος Ελλάδος του Κινήματος Zeitgeist, στα πλαίσια της διασύνδεσης και συνεργασίας με τις επιστημονικές ομάδες και φορείς στα Επιστημονικά και Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας μας.
 Η παρουσίαση αφορούσε στην μελέτη της αυτονόμησης του νησιού, με την χρήση των φυσικών πόρων που είναι διαθέσιμοι, στα θέματα ενέργειας, διαχείρισης απορριμμάτων, παραγωγή πόσιμου νερού, καλλιέργειες, εναλλακτικές και πρωτοπόρες τεχνολογίες για την εύκολη μετακίνηση και την οικονομία του νησιού και άλλα.

Για περισσότερα

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Τελείωσε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ATHENS EUROLYMP WEEK 2010


  Τελείωσε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ATHENS EUROLYMP WEEK 2010 που διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία απο την Ελληνική Ιστιοπλ. Ομοσπονδία, στο Φαληρικό όρμο από 10 έως14 Μαρτίου 2010. 
   Η δική μας Κική Βεντουρή Σέρφα μέλλος της οργανωτικής επιτροπής , απονέμει τα μετάλλια στους αθλητές τις κατηγορίας 2,4 MR (Αθλητών με αναπηρία)

Το χρυσό μετάλλιο κέρδισε ο Έλληνας αθλητής Γεώργιος Δεληκούρας

Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
  Το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης αφιερώνει το φετινό εορτασμό της Εθνικής Επετείου αλλά και τη μνήμη της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης στην Ερμιόνη (Ιαν-Μάρτιος 1827)  στην Ελληνική Σημαία.
 Στα πλαίσια του εορτασμού αυτού:
 Α. ΄Ολο το μήνα Μάρτιο προσκαλεί τους εκπαιδευτικούς των σχολείων της Ερμιονίδας να οδηγήσουν τους μαθητές τους στο χώρο του Μουσείου για να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα σε ημέρες και ώρες που θα επιλέξουν κατόπιν συνεννοήσεως.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα « Γαλανόλευκη η θωριά σου…» έχει εκπονηθεί από το Ιστορικό Εθνικό Μουσείο (Αθήνα 2002) και περιλαμβάνει …« πληροφορίες, προτάσεις και δραστηριότητες, που σκοπό έχουν να έρθουν σε επαφή οι μαθητές με αυθεντικές σημαίες, να ανακαλύψουν τα σύμβολα και τη χρήση της σημαίας γενικά και να γνωρίσουν ειδικότερα την ιστορία της ελληνικής σημαίας».
Το πρόγραμμα αυτό εμείς το έχουμε προσαρμόσει στα δεδομένα του Μουσείου μας και στο επίπεδο, την ηλικία και τις ιδιαιτερότητες κάθε τάξης μαθητών.
Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 6977 948539 για να ορίσουμε ημέρα και ώρα.
  Β. Η κορυφαία εκδήλωση εορτασμού, στην οποία είσθε όλοι προσκεκλημένοι, θα γίνει την Κυριακή, 21 Μαρτίου 2010 στις 7μμ, στην ιστορική αίθουσα του Μουσείου.
Από το Διοικητικό Συμβούλιο

Του Ιστορικού  Λαογραφικού Μουσείου Ερμιόνης

Στη Βιβλιοθήκη Ερμιόνης διερευνώντας τις διανθρώπινες σχέσεις

Γράφουν Αγγελική Μαντζαβίνου
                Αθηνά Μπουκουβάλα

  Το Σάββατο το απόγευμα βρεθήκαμε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Ερμιόνης όπου μαζί με το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου συνδιοργάνωσαν μια συνάντηση των πολιτών της Ερμιόνης με τον ψυχίατρο κ. Σπύρο Δερβενιώτη με θέμα την « Επικοινωνία και τις διανθρώπινες σχέσεις». Η συνάντηση κύλησε με διάλογο και συζήτηση πάνω σε ερωτήματα των συμμετεχόντων όπου ο κ. Δερβενιώτης πρότεινε ήπιες τακτικές και αντιμετωπίσεις κρίσιμων καταστάσεων, στην επικοινωνία και στις σχέσεις, με απλό αλλά συνειδητοποιημένο τρόπο.
 Τα κυριότερα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:
Βρισκόμαστε στη μεταμοντέρνα εποχή, σε μια κοινωνία χωρίς κανόνες όπου πρέπει να θέσουμε ξεκάθαρα αυτό που θέλουμε και που δεν μπορεί να είναι πολύ μακριά από τις απόψεις των γύρω μας.
Η οικογένεια να είναι αυτόνομη και οι γονείς των συζύγων να είναι σε ξεχωριστό πλάνο .
Μεταξύ συντρόφων η επικοινωνία να είναι ξεκάθαρη και ειλικρινής ακόμα κι αν δεν είναι πάντα χωρίς απώλειες.
   Στις σχέσεις γονέων – παιδιών.
Εμπνεύστε με παραδείγματα, υποδείξεις και συμπεριφορές τα παιδιά σας και μην τα πιέζετε ν’ακολουθήσουν δρόμους, σπουδές, συμπεριφορές κλπ.
Και οι δυο γονείς να έχουν κοινή, συνεννοημένη αντιμετώπιση για τις τακτικές ανατροφής των παιδιών τους.
Τα λόγια και οι πράξεις των γονιών να έχουν συνέπεια για να είναι παράδειγμα των επιθυμητών συμπεριφορών των παιδιών τους.
   Στο διάλογο.
Όχι παθητική φωνή όταν υπάρχει υποκείμενο. Μιλήστε υποκειμενικά και ενεργητικά γι’αυτό που έχετε συναποφασίσει να ζητήσετε από τα παιδιά ή που επιθυμείτε από τον σύντροφό σας .
Μιλάτε ξεκάθαρα για να καταλαβαίνει ακριβώς τι λέτε ο άλλος.
π.χ Συχνά χρησιμοποιούμε το ρήμα ακούω γενικά και αόριστα που δεν βοηθά να διαμορφωθούν απόψεις.
  Χρησιμοποιούμε το ακούω γενικά για θορύβους,υπακούω όταν θέλω ν’ακολουθήσουν αυτά που λέω,αφουγκράζομαι κάποιον που θέλει να τον προσέξω τι λέει.
  Και να μην ξεχνάμε ότι οι αλλαγές στις συμπεριφορές μας και στις συνήθειές μας δεν γίνονται «μαγικά» από τη μια στιγμή στην άλλη αλλά σιγά-σιγά και βήμα-βήμα, ένα τη φορά και με πολύ επιμονή και υπομονή.
  Ήταν μια ευχάριστη και εποικοδομητική συνάντηση και ευχόμαστε να υπάρξουν κι άλλες παρόμοιες.

Σκουπιδό...νησος (Αντί για Πελοπόννησος)

Μια περιβαλλοντική «βόμβα» έχουν να αντιμετωπίσουν οι πέντε νομοί της Πελοποννήσου, της πιο προβληματικής περιφέρειας στον τομέα της διαχείρισης των σκουπιδιών. Η ετήσια «παραγωγή» σε Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία, Αργολίδα και Κορινθία, που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν 79 σκουπιδότοπους, υπολογίζεται σε 300.000 τόνους.
Ο περιφερειακός σχεδιασμός του 2005 έχει μείνει κενό γράμμα και έτσι μπροστά στον κίνδυνο της «καμπάνας» από την Κομισιόν, που θα φθάνει τις 34.000 ευρώ το μήνα για κάθε ανοιχτή χωματερή, οι αρμόδιοι πριν από ένα χρόνο ξεκίνησαν το πρόγραμμα «στρίβειν διά του... δεματοποιητή». Την ίδια εποχή άρχισαν να διαρρέουν από μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους σχέδια για δημιουργία ενός εργοστασίου καύσης των σκουπιδιών της περιφέρειας, που θα παράγει ενέργεια από βιομάζα. Στοιχεία που έχει στα χέρια της η «Κ.Ε.» δείχνουν ότι έχει δοθεί το πράσινο φως στις 28 Σεπτεμβρίου 2009 από τον τότε περιφερειάρχη Πελοποννήσου, ενώ στις 12/10/2009 είχε κατατεθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αίτηση για χορήγηση της σχετικής άδειας. Το εργοστάσιο προβλέπεται να εγκατασταθεί στη θέση Γκα κοντά στα Αθίκια του δήμου Σαρωνικού, στη νοτιοανατολική Κορινθία.
Η δημοτική αρχή συμφωνεί, αλλά διαφωνούν οι πολίτες και οργανώνουν σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας. «Δεν υπάρχει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ούτε καν απόφαση του δημοτικού συμβουλίου», μας είπε ο Πέτρος Λέκκας, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο.
Στην Πελοπόννησο, στις αρχές του περασμένου χρόνου, οι περισσότερες δημοτικές αρχές αποφάσισαν να ξεπεράσουν το πρόβλημα των σκουπιδιών εκδίδοντας αποφάσεις ότι οι χωματερές έκλεισαν, αλλά στην πράξη αρκετές εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται. Ως καμουφλάζ επιστρατεύθηκαν οι δεματοποιητές, παρ' όλο που δεν προβλέπονται στον περιφερειακό σχεδιασμό.
Αυτό δεν εμπόδισε τον προηγούμενο περιφερειάρχη να προχωρήσει στην αγορά 12 απ' αυτούς, για τους οποίους διατέθηκαν περίπου 9 εκατ. ευρώ. Καθένας έχει δυναμικότητα επεξεργασίας 15.000 τόνων το χρόνο. Ο πρώτος ετοιμάζεται να λειτουργήσει στο Σταυρό στα Δίδυμα Ερμιονίδας, κοντά σε προστατευόμενη περιοχή του δικτύου NATURA.
Η γειτνίαση δεν φαίνεται να απασχολεί τις δημοτικές αρχές της Ερμιονίδας και του Κρανιδίου, που σήμερα διοχετεύουν τα σκουπίδια τους σε πέντε χωματερές, από τις οποίες μόνον μια έκλεισε πριν από μερικούς μήνες, αλλά δεν έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα αποκατάστασης. Αλλος ένας δεματοποιητής επρόκειτο να εγκατασταθεί στο Μαραθόλακκο Λακωνίας, αλλά προς το παρόν η υπόθεση έχει παγώσει λόγω της αντίδρασης των κατοίκων.
«Παραλάβαμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση», δήλωσε στην «Κ.Ε.» ο Φώτης Χατζημιχάλης, περιφερειάρχης Πελοποννήσου, που την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες ειδικά για την υπόθεση των σκουπιδιών. Εχει ήδη καταθέσει μελέτη στο υπουργείο Περιβάλλοντος για το νέο σχεδιασμό και υπολογίζει ότι μέσα στον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η εφαρμογή του.
Το πρόγραμμα, όπως μας διαβεβαίωσε, θα στηρίζεται στην ανακύλωση σκουπιδιών και την κομποστοποίηση. Η διαχείριση των υπολειμμάτων, που δεν αποκλείει όλες τις τεχνολογίες καύσης, θα αποφασιστεί από τους φορείς διαχείρισης. «Θα αξιοποιήσουμε τους δεματοποιητές», μας εξηγεί και διαβεβαιώνει ότι σε αυτή τη φάση θα παραλαμβάνουν το σύνολο των απορριμμάτων και θα τα αποθηκεύουν μέχρι να ξεκινήσει η εφαρμογή των οριστικών μέτρων. Στη συνέχεια όμως θα δεματοποιούνται μόνον τα υλικά που θα προέρχονται από ανακύκλωση

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ  Ελευθεροτυπία

Κυριακή 14 Μαρτίου 2010


Έργο της κας Ανθούλας Δουρούκου

Υποσυνείδητα, είμαστε όλοι φιλάνθρωποι

  Μπορεί οι άνθρωποι να χαρακτηρίζονται, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, από εγωισμό, ωστόσο αντλούν ευχαρίστηση και όταν μοιράζονται με τους συνανθρώπους τους, σύμφωνα με μια ασυνήθιστη μελέτη που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα.  Με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων, οι επιστήμονες εντόπισαν τα πρώτα στοιχεία που δείχνουν ότι η βοήθεια προς τους συνανθρώπους ενεργοποιεί τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου όπως και όταν σημειώνουν ένα προσωπικό επίτευγμα. Η τετράδα των επιστημόνων, με επικεφαλής τον Τζον Ο’Ντόχερτι του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, πραγματοποίησε πειράματα σε 20 ζευγάρια εθελοντών, κατά τη διάρκεια των οποίων παρατήρησε την εγκεφαλική δραστηριότητα με τη βοήθεια μηχανημάτων μαγνητικής απεικόνισης του εγκεφάλου.Οι ερευνητές εξέτασαν δύο συγκεκριμένες εγκεφαλικές περιοχές, που επεξεργάζονται τα αισθήματα ικανοποίησης και «ανταμοιβής», όπως το φαγητό, τα χρήματα και η ευχάριστη μουσική. Σε κάθε ζευγάρι δόθηκαν από τριάντα δολάρια, ενώ στη συνέχεια τράβηξαν κλήρους για να δουν σε ποιον θα δινόταν μπόνους πενήντα δολαρίων, ενώ σε κάποιες άλλες συναλλαγές, οι επιστήμονες έδωσαν επιπλέον διαφορετικά ποσά και στους δύο.
Αν ο «φτωχότερος» από τους δύο λάμβανε το μεγαλύτερο ποσό, ενεργοποιούνταν