Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Αναζητώντας το άστρο των μάγων


Αναστάσιος Γανώσης :Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν έχει λυθεί για την Ερμιονίδα

Την Δευτέρα 16/12/2019 στις 18.30 στο Περιφερειακό Συμβούλιο στην αίθουσα του Αποστολοπούλειου Πνευματικού Κέντρου θα συζητηθεί το μείζον θέμα της προσωρινής διαχείρισης απορριμμάτων για την Ερμιονίδα έπειτα από επερώτηση που κατέθεσα στις 2  Δεκεμβρίου 2019 στον Πρόεδρο του Πεσυ. Η ημερομηνία που κατέθεσα την επερώτηση από μόνη της καταδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον για το θέμα αυτό και όχι την όψιμη εκμετάλλευση του για μικροπολιτικούς και επιφανειακούς αντιπολιτευτικούς σκοπούς. Από την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου που ο Δήμαρχος Ερμιονίδας οδηγήθηκε για 2η φορά στο αυτόφωρο στην προσπάθεια του να μαζέψει με όποιον τρόπο έχει απομείνει τα χύδην απορρίμματα από τους δρόμους και μετά από το κάλεσμα που απηύθυνα στους Δημοτικούς και Κοινοτικούς Συμβούλους καθώς και στον κόσμο τον οποίο τον ενδιαφέρει πραγματικά το θέμα να παραστεί την Δευτέρα στην Τρίπολη στο Περιφερειακό Συμβούλιο είδαμε μια μεγάλη

Ο ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Ο ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝΚατόπιν σχετικού αιτήματος που έκανε ο Δήμαρχος Ερμιονίδας προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιάς Νικόλαος, το μεσημέρι της Παρασκευής 13 Δεκεμβρίου 2019, με την υπ. αριθμ. πρωτ. 8977/13-12-2019 κατεπείγουσα Απόφασή του, κήρυξε  τον Δήμο Ερμιονίδας σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για χρονικό διάστημα 3 μηνώνεξαιτίας του σοβαρότατου προβλήματος που έχει προκύψει με την αδυναμία της διαχείρισης των απορριμμάτων στον Δήμο μας (βλέπε συνημμένη την απόφαση στο τέλος του κειμένου).
Επίσης την ίδια ώρα, ανταποκρινόμενος σε σχετικό αίτημα του Δημάρχου Ερμιονίδας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Νίκας Παναγιώτης με την υπ. αριθμ πρωτ. 341677/6039 Απόφασή του, ανέστειλε την προηγούμενη απόφασή του, με την οποία αφαιρούσε την άδεια λειτουργίας του ιδιωτικού Πράσινου Σημείου Ερμιονίδας (βλέπε συνημμένη την απόφαση στο τέλος του κειμένου).
Έτσι από σήμερα Σάββατο, τα απορριμματοφόρα του Δήμου Ερμιονίδας ξεκίνησαν με εντατικούς ρυθμούς την αποκομιδή των απορριμμάτων.Το προσωπικό καθαριότητας του Δήμου Ερμιονίδας θα εργαστεί ακατάπαυστα τις επόμενες μέρεςπροκειμένου το συντομότερο δυνατό να αποκατασταθεί πλήρως το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα απορρίμματα έτσι ώστε να κάνουμε Χριστούγεννα σε ένα όμορφο και καθαρό περιβάλλον.
Ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του συνεχίζουν αδιάκοπα την προσπάθεια υλοποίησης του προγράμματος στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, το οποίο προβλέπει την δημιουργία ενός Δημοτικού Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτωνμε σκοπό να δοθεί μια οριστική και μόνιμη λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Ερμιονίδας, ένα πρόβλημα που ταλανίζει τον τόπο μας εδώ και μια δεκαετία και μας έχει ταλαιπωρήσει αφάνταστα.

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

ΚΑΡΤΑ ΕΡΜΙΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ«Σφραγίδες Ελευθερίας»
Στη φετινή ευχετήρια κάρτα του Συνδέσμου μας παρουσιάζονται δύο σφραγίδες που βρέθηκαν σε έγγραφα της εποχής της Επανάστασης του 1821 και σώζονται στο βιβλίο «Σφραγίδες Ελευθερίας 1821 – 1832», έκδοση της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος.
Στην εσωτερική σελίδα της κάρτας, αριστερά, βλέπουμε τηνπαλαιότερη σωζόμενη σφραγίδα της Πολιτείας Καστρί (Κάτω Ναχαγέ), χρονολογούμενη από το 1808, σε έγγραφο της 16ης Αυγούστου 1821, που απεικονίζει την Κοίμηση της Θεοτόκου. Στη δεξιά σελίδα φαίνεται η ελλειψοειδής σφραγίδα του Δημογεροντίου Ερμιόνης σε έγγραφο της 12ηςΦεβρουαρίου 1831, όπου απεικονίζεται η Πρόμαχος Αθηνά με την κουκουβάγια, το δόρυ και την ασπίδα, σύμβολα δύναμης και σοφίας. 
Η επιλογή του θέματος συνδέεται με επετειακά γεγονότα σχετικά με την Επανάσταση του 21 και την ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.
Καλή χρονιά!
                                          Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ερμιονικού Συνδέσμου

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΔΙ


χτες σήμερα αύριο ...

Αρχισαν τις … φιλοφρονήσεις …

… ο δήμαρχος με τον αρχηγό της μεγάλης αντιπολίτευσης.
Για τα απορρίμματα βέβαια ο λόγος.
Και περιμένουν από μένα τον Δημότη να κάνω τον Εισαγγελέα, τον Δικαστή, τον Κατή, τον Χότζα, …
Και να μοιράζω δίκιο και άδικο.
Αστε στον διάολο, όλοι σας, νυν και τέως.
Εγώ αυτό που ήταν να κάνω το έκανα.
Πλήρωσα!
Και αφού πλήρωσα απαιτώ υπηρεσίες.
Τα υπόλοιπα είναι δικά σας.
Δικαιολογίες δεν αναγνωρίζω.
Καμία κατανόηση, καθόλου υπομονή, καμία ανοχή,…
Μόνο απαιτώ.
Τελεία.

Τ. Τόκας: ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Ναυταθλητικός Ερμιόνης Ευχές


Δημητρης Ραψωματιωτης για τα απορρίμματα της Ερμιονίδας: “Οι λάθος συμπεριφορές, πολλές φορές φέρνουν αδιέξοδα που τα πληρώνεις ο ίδιος.”

Rap Group P.C.
Αυτό λοιπόν συμβαίνει, Ερμιονίτες και Ερμιονίτισσες, στον Δήμο σας.

Όπως, τελικά ξεδιπλώνεται η πραγματικότητα, φαίνονται και τα αδιέξοδα που δυστυχώς δημιουργήθηκαν στην αρένα της πολιτικής αντιπαράθεσης, στην πρώην και νυν δημοτική αρχή.

Από το τελευταίο συμβάν, χθες 11/12/2019, αποδείχτηκε περίτρανα η πλήρης νομιμότητα της επιχείρησης μας στο πλαίσιο της συλλογής και της μεταφοράς, αλλά κυρίως της πραγματικής διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου σας.

Αποδείχτηκε περίτρανα, καθώς ο οδηγός της εταιρείας μας, μετά τη διαδικασία της προανάκρισης και της κατάθεσης των εγγράφων νομιμότητας μας, του εδώθει εντολή να αποχωρήσει από το αστυνομικό τμήμα καθώς δεν διαπιστώθηκε καμία δική του ή δική μας αξιόποινη πράξη.

Όσο αφορά το Πράσινο Σημείο – Σταθμό Μεταφόρτωσης στη θέση Άγιος Γεώργιος, αυτό που πραγματικά έχει γίνει δεν έγκειται στη δική μας θέληση και ευθύνη.

“Η σωρεία παραβάσεων …….” που με μεγάλη ευκολία λέγεται, γράφεται και αναπαράγεται για  ότι αφορά την λειτουργία του Πράσινου Σημείου –Σταθμού Μεταφόρτωσης έχει να κάνει με δύο κατηγορίες, τυπικών βέβαια παρατυπιών, που έχουν σχέση με τις αδειοδοτήσεις, σε καμία όμως περίπτωση ουσιαστικά δεν έχει να κάνει με την πραγματικότητα της διαχείρισης και την διαφάνεια  της λειτουργίας.

Η μια κατηγορία των τυπικών παρατυπιών έχει να κάνει με κατασκευαστικές ελλείψεις των χώρων, για τα οποία όμως με βάση το συμφωνητικό που από την αρχή είχαμε υπογράψει είχαν την ευθύνη να τα πραγματοποιήσουν η ιδιοκτήτρια του χώρου και  οι συνεταίροι μας, δηλαδή η οικογένεια Κοντοβράκη.

Όχι μόνο δεν τα πραγματοποίησαν, όχι μόνο δεν μας άφησαν να τα πραγματοποιήσουμε εμείς, έκαναν και απανωτές καταγγελίες σε όλες τις υπηρεσίες για αυτές τις ελλείψεις.

Οι λόγοι, θα φανούν και θα γίνουν γνωστοί, αφού πρώτα αναγνωστούν στις δικαστικές αίθουσες.

Η δεύτερη κατηγορία έχει να κάνει με την αποδοχή από μέρους μας των απορριμμάτων που ο Δήμος, πέρα από τις υποχρεώσεις της μεταξύ μας σύμβασης, μας παρέδιδε.

Είτε  γιατί θέλαμε να δείξουμε την καλή μας θέληση και να μην μείνουν σκουπίδια στους δρόμους, είτε γιατί αναγκαζόμασταν με βάση τη σύμβαση μας και τις έγγραφες απαντήσεις του  Δήμου, στα απανωτά δικά μας έγγραφα,  σε σχέση με τη διαλογή στην πηγή των απορριμμάτων, συνεχίζαμε να παραλαμβάνουμε και να πληρώνουμε εμείς για ευθύνες και υποχρεώσεις άλλων.

Είτε η  προηγούμενη, είτε η  τωρινή Δημοτική αρχή, πρέπει να καταλάβουν οτι οι υποχρεώσεις της σύμβασης είναι και από τις δυο πλευρές.

Το νόμιμο πληρώνεται.

Οι δουλειές της νύχτας μπορεί να έχουν άλλο τιμολόγιο, λογική και φιλοσοφία.

Τέλος οι λόγοι που κάποιες φορές η λειτουργία του Πράσινου Σημείου δεν ήταν ομαλή, είχε να κάνει με την ένταση των παραπάνω.

Αν πραγματικά ο Δήμος θέλει σωστή, νόμιμη, και σταθερή διαχείριση των απορριμμάτων του θα πρέπει να είναι έτοιμος να δεχτεί ότι έχει και υποχρεώσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε στην διάθεση σας, Ερμιονίτες και Ερμιονίτισσες.

Για τον Όμιλο Εταιρειών Π. & Δ. Ραψωματιώτη Ι.Κ.Ε.,
Ραψωματιώτης Δημήτρης

Γιάννης Γεωργόπουλος :Η απάντηση στο παραλήρημα του Δημήτρη ΣφυρήΑγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες,
Το θράσος του πρώην Δημάρχου Ερμιονίδας κ. Δημήτρη Σφυρή έχει ξεπεράσει κάθε όριο.Ενώ είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ υπεύθυνος για την σημερινή τραγική κατάσταση που βιώνουμε με τα απορρίμματα στον Δήμο Ερμιονίδας, προσπαθεί χωρίς Ντροπή, με ένα σημερινό δελτίο τύπου γεμάτο ψεύδη, συκοφαντίες και ανακρίβειες να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, όπως είναι μαθημένος να κάνει και να μεταφέρει τις τεράστιες ευθύνες του σε άλλους, νομίζοντας ότι μπορεί να κάνει το άσπρο μαύρο και την μέρα νύχτα.
Δυστυχώς γι’ αυτόν όμως, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη, η αλήθεια δεν κρύβεται, οι Δημότες έχουν μνήμη, κρίση και έχουν αντιληφθεί πλήρως τι συμβαίνει.
Η αλήθεια είναι ότι την 1η Σεπτεμβρίου 2019, όταν αναλάβαμε καθήκοντα σαν νέα Δημοτική Αρχή, παραλάβαμε έναν Δήμο απέραντη χωματερή, με τα σκουπίδια στους δρόμους, στις πλατείες, στα χωράφια, έξω από τα σπίτια, τα καταστήματα και τα ξενοδοχεία. Είχε προηγηθεί το εφιαλτικό Καλοκαίρι του 2019, όπου είχαν δημιουργηθεί γύρω από τους κάδους απορριμμάτων μικρές και μεγάλες χωματερές. Ένα ίδιο Καλοκαίρι είχαμε ζήσει και το 2018, με αρνητικότατες συνέπειες για την τουριστική Ερμιονίδα.

Λούμη Γιαννικοπούλου Αγγελική:Έχεις ακούσει ποτέ την έκφραση ''ΦΩΝΗ ΛΑΟΥ, ΟΡΓΗ ΘΕΟΥ'' ;Το πρόβλημα των απορριμμάτων από περιβαλλοντικό, το έχεις μετατρέψει σε πολιτικό παιχνίδι. Είναι πλέον φανερό ότι, για τους δικούς σου πολιτικούς λόγους, παρακωλύεις την όποια προσπάθεια μεταφόρτωσης των απορριμμάτων  και αυτό αποδεικνύεται από τις πράξεις σου.
Οι κάτοικοι του ευλογημένου αυτού τόπου στο παρελθόν  σε ''αγκάλιασαν'' τόσο επαγγελματικά όσο και πολιτικά και σε εξέλεξαν για δύο φορές Δήμαρχο.
Έτσι τους ευχαριστείς;
Όταν όμως οι δημότες της Ερμιονίδας τόλμησαν να εκλέξουν κάποιον άλλο Δήμαρχο και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία, αντί να το αποδεχτείς και να βοηθήσεις όπου χρειάζεται, φέρεσαι αλλόκοτα. 
Γιατί; Εκδικείσαι ;
Ισχυρίζεσαι ότι δημιούργησες το σύστημα  Διαλογής στην πηγή.
 Ποιους κοροϊδεύεις;

Δελτίο Τύπου του Δημήτρη Σφυρή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ    
                                                                                                                      
     ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΦΥΡΗ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ               
           ΓΙΑ ΤΑ ΨΕΥΔΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ                  
 κου ΙΩΑΝΝΗ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ       
Σας ανακοινώνω ότι ούτε εγώ ούτε κανείς άλλος Δημοτικός Σύμβουλος ή μέλος της παράταξης μου προβήκαμε σε καμία καταγγελία σήμερα 11/12/2019.                                                                      
.  Κάθε φορά η νυν Δημοτική Αρχή,από  την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της,  επιχειρεί να ρίχνει προσωπικά τις ευθύνες σε μένα.  Συστηματικά   επιχειρείται η συκοφάντηση μου θέλοντας να καλύψουν τις ευθύνες τους.                                                                                                                   Προσπαθεί να καλύψει την διοικητική του ανικανότητα και την ανυπαρξία πλάνου ως προς την  διαχείριση της αποκομιδής και των απορριμμάτων .              
     Αντιθέτως έχει βρει στο πρόσωπό μου το εξιλαστήριο θύμα                            
 Από τα γεγονότα αποδεικνύεται ότι δεν είχε σχέδιο για την αποκομιδή και την διαχείριση των απορριμμάτων και επιχειρεί στο πρόσωπό μου να φορτώσει το πρόβλημα.                                                                                                                                         100 μέρες άφησε τα σκουπίδια σε πολλά σημεία χύδην . Δημιούργησε  νέες χωματερές και τυλίχτηκαν στις φλόγες σωροί απορριμμάτων. Έδειξα ανοχή όταν δημιουργούσε χωματερές στους πρώτους μήνες Διοίκησης και δεν έκανα καμία καταγγελία.                                                                                                                   
      Το γνωρίζει καλάδιότι  συζητήθηκε στις δύο συγκλίσεις των αρχηγών των παρατάξεων, με θέμα τη διαχείριση του προβλήματος αλλά και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο που αφορούσε τις χωματερές που είχε δημιουργήσει και τις παράνομες μεταφορές χωρίς συμβάσεις.                                                                      
      Όμως σήμερα ο κύριος Γεωργόπουλος  είναι Δήμαρχος και η νέα Δημοτική Αρχή με Δήμαρχο τον κύριο Γεωργόπουλο οφείλουν να λύσουν το πρόβλημα  της αποκομιδής  των  απορριμμάτων χωρίς να προσπαθούν να κρυφτούν με ατέρμονες συζητήσεις, ψέματα, χαρακτηρισμούς και συκοφαντίες.    

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Ανακοίνωση Δημάρχου Ερμιονίδας για την αυτόφωρη διαδικασία εναντίον του

Οι σύγχρονοι Εφιάλτες της Ερμιονίδας ξαναχτύπησαν

Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες,

Σήμερα Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019, από το πρωί ξεκίνησε η μεταφορά των απορριμμάτων της Ερμιονίδας σε αδειοδοτημένο χώρο, σε άλλο Νομό, προκειμένου σε σύντομο χρονικό διάστημα να καθαρίσει ο Δήμος μας από τα σκουπίδια.
Η μεταφόρτωση των απορριμμάτων από τα απορριμματοφόρα του Δήμου Ερμιονίδας στα φορτηγά, γινόταν στο παλιό νταμάρι της Αυλώνας, εφόσον μέχρι σήμερα δεν έχει αδειοδοτηθείο Δημοτικός Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.
Απορρίμματα δεν έμεναν κάτω, αφού μόλις άδειαζαν τα απορριμματοφόρα, τα σκουπίδια κατευθείαν φορτώνονταν στα φορτηγά.
Ξαφνικά γύρω στις 12:00, εμφανίστηκε ο Δημήτρης Σφυρής και με το κινητό του τραβούσε φωτογραφίες και βιντεοσκοπούσε την όλη διαδικασία της μεταφόρτωσης και μεταφοράς των απορριμμάτων.
Έπειτα από λίγη ώρα όλως τυχαίως” εμφανίστηκε ο κ. Φωστίνης Εμμανουήλ του Λάμπρου, που είναι ιδιοκτήτης ενός όμορου αγροκτήματος, ο οποίος έκλεισε με το αυτοκίνητό του το δρόμο που οδηγεί στο νταμάρι και κάλεσε την Αστυνομία.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν να οδηγηθούν στο Αστυνομικό Τμήμα Ερμιονίδας, οι 4 υπάλληλοι του Δήμου Ερμιονίδας που χειρίζονταν τα μηχανήματα (οδηγοί και χειριστές).
Από την πρώτη στιγμή βρέθηκα δίπλα τους, αφού οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι δεν έφταιγαν σε τίποτα και εκτελούσαν εντολές μου.
Αυτή τη στιγμή έχει κινηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου εναντίον μου, εναντίον του Αντιδημάρχου Καθαριότητας κ. Τσαμαδού Ιωάννη και εναντίον των 4 υπαλλήλων του Δήμου Ερμιονίδας. 

Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες,

Είναι φανερό ότι ο Δημήτρης Σφυρής θέλει τα σκουπίδια στους δρόμους της Ερμιονίδας, προκειμένου να παίζει τα πολιτικά του παιχνίδια στις πλάτες των Δημοτών.
Αδιαφορεί για την δημόσια υγεία, για το περιβάλλον και για την εικόνα του Δήμου μας. Του αρέσει η σημερινή κατάσταση με τους κάδους απορριμμάτων να ξεχειλίζουν και τα σκουπίδια να υπάρχουν παντού, στους δρόμους, στις πλατείες, στα χωράφια, έξω από τα σπίτια και τα καταστήματα, με τεράστιο κίνδυνο για την Δημόσια Υγεία.
Θέλει τα φετινά Χριστούγεννα αντί για Χριστουγεννιάτικα Δέντρα, να στολίσουμε με λαμπιόνια τους ξέχειλους κάδους των απορριμμάτων.
Αρωγό και συνοδοιπόρο σε αυτή του την προσπάθεια βρήκε τον κ. Φωστίνη Εμμανουήλ του Λάμπρου, ο οποίος παραδόξως ενοχλήθηκε σήμερα από την ταχύτατη μεταφόρτωση των σκουπιδιών από τα απορριμματοφόρα του Δήμου στα φορτηγά(ενώ επί τόσα χρόνια ανέχεται τόνους σκουπιδιών στο όμορο αγροτεμάχιό του, τα οποία είχαν μεταφερθεί εκεί επί δημαρχίας Δημήτρη Σφυρή)και δεν ενοχλείται καθόλου από το σκουπιδομάνι που υπάρχει σήμερα στους δρόμους της Ερμιονίδας και φαίνεται μάλιστα ότι το προτιμάει.
Oι σύγχρονοι Εφιάλτες της Ερμιονίδας θα απογοητευτούν!!! Δεν θα τους περάσει!!!
Οι καταγγελίες και οι διαδικασίες του αυτοφώρου δεν θα ανακόψουν την προσπάθειά μας να καθαρίσουμε τον Δήμο Ερμιονίδας και ουδόλως θα μας πτοήσουν.
Εγώ και οι συνεργάτες μου δεν σταματάμε. Συνεχίζουμε και θα κάνουμε κάθε προσπάθεια, με οποιοδήποτε κόστος, προκειμένου σε σύντομο χρονικό διάστημα να ξεκινήσει η αποκομιδή των απορριμμάτων και να καθαρίσει η Ερμιονίδα.  

Ιωάννης Γεωργόπουλος
Δήμαρχος Ερμιονίδας

Μνήμη Παναγιούλας Μ. Λουκά


«Στεκόμαστε στην άκρη του δάσους και σε περιμένουμε»
(Α. Εμπειρίκος) 

Στις 3 Νοεμβρίου 2019 έφυγε από κοντά μας για τη θριαμβεύουσα Εκκλησία η Παναγιούλα Μ. Λουκά, μία από τις ανεκτίμητες αρχόντισσες του Κρανιδίου, και μας προξένησε βαθύ ανθρώπινο πόνο - «αταξία» στη φαινομενική ηρεμία της ζωής.
Η αναχώρησή της από τον επίγειο αυτό κόσμο σήμανε το τέλος μιας ζωής γεμάτης δραστηριότητα που συνοδευόταν από ανυπέρβλητες δυσκολίες, τις οποίες, όμως, ήξερε η ίδια να προσπερνά με τη στωικότητα και  τη γενναιότητα ψυχής που τη διέκρινε. Είχε τη δύναμη, μέσα από τη διάθεση αυτοθυσίας για τους άλλους, να κρατά τις απαραίτητες ισορροπίες διακονώντας «ανέκοπα κι αθόρυβα» με το χαμόγελο στα χείλη την «καθημερινή ανάγκη» της οικογένειάς της, αλλά και των άλλων, όσοι είχαν ανάγκη των υπηρεσιών της. Ιδιαίτερα με το πολύχρονο ειδικό πρόβλημα υγείας του γιου της αποδείκνυε, σε καθημερινή βάση, τον ύψιστο βαθμό γονεϊκής ευθύνης και στήριξης μέσα από την πρωτοφανή ενεργητικά λειτουργούσα ιώβειο - ισόβιουπομονή της.
Η κ. Γιούλα, όπως την αποκαλούσαμε, δεν είχε περγαμηνές, πέρα από τις βασικές γνώσεις του σχολείου και τη μαθητεία της στο άλλοτε Εργαστήρι Ραπτικής - ραφτάδικο της φημισμένης για την ποιότητα του παραγόμενου έργου Αικατερίνης Στρίγκου, αλλά διέθετε μια «μεγάλη καρδιά» με τεράστια αποθέματα εμπειρίας και σοφίας αγαθά που διασφαλίζει η μαθητεία στον πόνο, στην καταπόνηση και στηνταλαιπωρία - μια ατέρμονη διδαχή της καθημερινής πράξης στον κάθε περαστικό επίγειο διαβάτη
Το σημαντικό, όμως, είναι ότι η εκλιπούσα διέθετε παιδεία που τη διέτρεχε το άκρως ταπεινό φρόνημα, η καλοσύνη προς τους άλλους, η εγκαρτέρηση και η συγχώρεση, ο καλός ενθαρρυντικός λόγος, η αγόγγυστη στάση της απέναντι στις τρέχουσες ευθύνες, ο σιωπηλός και ακάματος αγώνας της για να αντιμετωπίζει επάξια τη σκληρή καθημερινότητα. Ήταν μια διαρκώς προσευχόμενη γρηγορούσα ύπαρξη.
Τα χαρίσματά της μπορούσαμε να διαπιστώνουμε στις κατά καιρούς συναντήσεις στο σπιτικό της∙ έναν χώρο που μας έκανε να νιώθουμε οικείοι, «σαν στο σπίτι μας», και ευπρόσδεκτοι μέσα από την «άνευ όρων» αγάπη και καλοσύνη της. Κάποτε, όταν πλημμύρισε το σπίτι μας στην Κοιλάδα, μας φιλοξένησε στο δικότης εκείνο το βράδυ με τη συνέργεια της αγαπητής της κόρης Ελένης και του εξαίρετου γαμπρού της Γιώργου, αγαπητών φίλωνπου είναι πάντα πρόθυμοι «τὰἀσθενήματα τῶν ἀδυνάτων βαστάζειν».
Έτσι, μπορούσαμε να διακρίνουμε το μεγαλείο της ψυχής τηςπου είχε σφυρηλατήσει με επιμέλεια ο λυτρωτικός πόνος, ο διαρκής μόχθος, η σκληρή πραγματικότητα. Σε πείσμα όλων αυτών, εύκολα μπορούσε κανείς να διακρίνει την ειρηνεύουσα ψυχική της διάθεση στο αειθαλές από κάλλος και ομορφιά πρόσωπό της, την ανθρωπιά της, την ευαισθησία και την αισιοδοξία της για τη ζωή -  ένα διαρκές άνοιγμα προς την ελπίδα του μέλλοντος, το δυναμισμό και την ψυχική της ανθεκτικότητα. Κι εμείς, γευόμενοι μιας τέτοιας ισορροπημένης εσωτερικής ψυχικής γαλήνης και προσωπικής πνευματικότηταςενδοβάλαμε στο δικό μας πρόγραμμα ζωής αξίες δικές της, μεταλαμβάνοντας του δικού της προσωπικού πολιτισμού.
Η περιστασιακή, αλλά πολύχρονη αυτή μαθητεία κοντά της μας ωθούσε να μετασχηματίζουμε την παραδειγματική αξιοπρεπή στάση ζωής της «στα δύσκολα», μαθαίνοντας από «τη ζωή των άλλων», σε προσωπικές στάσεις ζωής που μας επανάφεραν σε μια ανάταση ψυχής μέσα από το προσωπικό της ακτινοβόλο φως.
Και το αποτέλεσμα; Η εξαίρετη διαμόρφωση ήθους των παιδιών της, η διάχυση ανάλογου ήθους στα αγαπητά της εγγόνια, η υιοθέτηση  και η διατήρηση από τους απογόνους των δικών της πολιτιστικών στοιχείων. Η οικογενειακή αυτήσυναλλαγή διαμορφώνει το πλέγμα των αναμνήσεων που επιτρέπει να κρατούμε τους νεκρούς αναστημένους στη θύμησή μας.
Αυτός ο σύντομος απολογισμός ιστορίας ζωής, δίνει νόημα στη ζωή και στο θάνατο και αντιτάσσει νόημα ζωής στην «αλογία του θανάτου»Δεν είναι μια τέτοια πορεία, νίκη της ζωής επί του θανάτου; Δεν κατατροπώνεται ο θάνατος με μια τέτοια εξαίσια βιωτή ζωής; Δεν είναι μια τέτοια ζωή, σοβαρή προετοιμασία, άσκηση και γύμνασμα, μέχρι τη συνοριακή γραμμή του θανάτου – μια σοβαρή μελέτη θανάτου
Η απουσία της μητέρας Παναγιούλας εκφράζει την απώλεια σε κάθε «Παιδί»που ποθεί να έχει πλάι του μια τέτοια αντάξια μητέρα, αλλά η παρηγοριά έρχεται από τον ποιητή, όταν μας θυμίζει ότι «η μητέρα, που λείπει, έχει βγει μια στιγμή στον ουρανό να ποτίσει τα λουλουδάκια των άστρων»…
Παρόλα αυτά, κ. Γιούλα, θα σε ξαναβρούμε με τη θύμησή μας στην περιποιημένη αυλή του σπιτιού σου να μας κερνάς την αγάπη και την εκτίμηση, να μας χαμογελάς με ένα κάλεσμα: «περάστε πάλι από το σπίτι»∙ θα σε ξανασυναντήσουμε στις κατανυκτικές ολονυκτίες στον «Πρόδρομο», σε μια βόλτα στην Ερμιόνηστο Πορτοχέλι, στην Κοιλάδα ή κάτω από τις αστροφεγγιές και το ολόγιομο φεγγάρι του Αυγούστου στον Άγιο Αιμιλιανό…
Αιωνία σου η μνήμη, αγαπητή κ. Γιούλα. Ο Θεός ας αναπαύει την ψυχή σου.

                                                                                Γιάννης Β. Σούλης
                                                           Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός