Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης ανακοίνωση



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η εθελοντική ομάδα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ερμιόνης «Απόστολος Γκάτσος» απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ίδρυση Συλλόγου «Φίλων της Βιβλιοθήκης» επιδιώκοντας τους παρακάτω σκοπούς:
·       Υποστήριξη του έργου της Βιβλιοθήκης.
·       Εκσυγχρονισμός της Βιβλιοθήκης με την προσθήκη νέων τεχνολογιών και δραστηριοτήτων.
·       Δημιουργία νέων τμημάτων.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέλθουν  αύριο, Κυριακή  9-12-2012 και ώρα 18:00       στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ερμιόνης.

Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΡΜΙΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ


ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΡΜΙΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ερμιονικού Συνδέσμου, σε έκτατη συνεδρίασή του, μετά την αναγγελία της εκδημίας του αγαπητού συμπολίτη μας,
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΟΥΡΟΥΚΟΥ
αφού άκουσε τον Πρόεδρο του Δ.Σ. ο οποίος εξήρε το ήθος και τις αρετές του εκλιπόντος, την πολλαπλή και ποικίλη δραστηριότητα, την όποια επέδειξε, όντας εκπαιδευτικός, επί σειρά ετών, στο Δημοτικό Σχολείο της πατρίδας μας, καθώς και την πρόσφορα του θανόντος, ηθική και υλική, προς τον Ε.Σ., του οποίου, επί πολλά χρόνια, ήταν ενεργό μέλος,
ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ 0ΜΟΦΩΝΑ:
1.  Να εκφράσει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος
2.  Να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία, ως εκπρόσωπος του Συνδέσμου, ο Αντιπρόεδρος, Γιώργος Φασιλής
3.  Να εκφωνήσει τον προσήκοντα λόγο, εκ μέρους του Δ.Σ., το μέλος, Κοσμάς Γεωργίου
4.  Να καταθέσει στη μνήμη του, αντί στεφάνου, χρηματικό ποσό, όπου οι οικείοι του υποδείξουν
5.  Να δημοσιευτεί το παρόν ψήφισμα στα τοπικά ιστολόγια


     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                     ΤΑ ΜΕΛΗ                      Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΕΤΣΙΩΤΗΣ                                                ΜΑΤΙΝΑ ΒΟΝΤΑ

Ο κος Γιώργος Φασιλής μετά την ανάγνωση του ψηφίσματος αποχαιρέτησε και προσωπικά το δάσκαλό του:
Δασκαλε , σαν μαθητη σου ,σε ευχαριστω που με εμαθες να γραφω και να διαβαζω. Θα μου λειψει η πατρικη αγκαλια σου, το χαμογελο σου   και  ο καλος σου λογος, που παντα μου ελεγες , οταν συναντιομαστε.
Καλο σου ταξιδι Δασκαλε και ας ειναι ελαφρυ το χωμα που θα σε σκεπασει.


.

Στην ανοικτή δημόσια συζήτηση χθες, για την διαχείριση απορριμμάτων Ερμιονίδας


Είχαμε την τύχη να συμμετάσχουμε  χθες, στην πολύ ενδιαφέρουσα  και εποικοδομητική συνάντηση, που διοργάνωσε η ΠΑΠΟΕΡ σε συνεργασία με τη  CISD.
Μάθαμε από πρώτο χέρι αλήθειες που αφορούν  τα σκουπίδια μας και το τι   «παίζεται» γύρω απ αυτά.
Οι εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων, που τίμησαν αυτήν τη συνάντηση, κατέθεσαν ολοκληρωμένες απόψεις και μίλησαν με ειλικρίνεια.
Η κα Καραβασίλη πρόεδρος της CISD ( Παρατηρητήριο πολιτών για την αειφόρο ανάπτυξη) με γνώση και εμπειρία για θέματα που αφορούν τη διαχείριση απορριμμάτων, αφού μας ενημέρωσε αναλυτικά μας διαβεβαίωσε ότι αυτή η συνάντηση ήταν η αρχή και ότι μέσα στο Δεκέμβρη θα δρομολογηθεί η επόμενη.
Η κα Αλεβίζου ήταν εκεί.
Ο κος Καμιζής Δήμαρχος Ερμιονίδος,  ο άμεσα ενδιαφερόμενος για τη διαχείριση των απορριμμάτων μας, ανακοίνωσε την πρόφαση να μην παρευρεθεί στο ιστολόγιο της παράταξης του, την τύπωσε και την έστειλε με τον αντιδήμαρχο κο Κούστα να μας την μοιράσει και να μετά να φύγει…
Το πρώτο βιντεο, με μια σημαντική είδηση απο τον κο Μπούκλη που εκπροσώπησε τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, απο τον  Ιχνηλάτη .

Θα ακολουθήσουν και άλλα.

 Το κάλεσμα του κου Μπούκλη ήταν για συμμετοχή του Δήμου Ερμιονίδας σε πρόγραμμα διαχείρισης στερεών αποβλητών υπο την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου αν και εφόσον το επιθυμεί με απόλυτη προτεραιότητα .
Η χρηματοδότηση θα είναι απο το ΕΠΕΡΑ και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.


Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης

Δώρα εορτών από την Επανάσταση μέχρι σήμερα


Δώρα εορτών από την Επανάσταση μέχρι σήμερα

Του Ιωάννη Λακούτση
Τα Δώρα των μεγαλύτερων εορτών της Χριστιανοσύνης (Χριστούγεννα-Πάσχα), καθιερώθηκαν για τους εργαζόμενους στην Ελλάδα επισήμως κατά τον Μεσοπόλεμο με εθιμικό δίκαιο. Κατά την διάρκεια του εμφυλίου, σύμφωνα με μαρτυρίες, η καταβολή του δώρου γινόταν σε δύο φάσεις, η πρώτη στα τέλη Δεκεμβρίου και η δεύτερη μετά τα Φώτα.  Ας δούμε όμως πώς ξεκίνησε αυτό το έθιμο.
« Προς τον Μινιστέριον της Οικονομίας. Επειδή και κατ’ αυτάς έφθασαν αι του Πάσχα εορτάσιμοι ημέραι και θέλομεν να αγοράσωμεν, άλλος παπούτσια, άλλος τζουράπια, άλλος άλλο τι, δια τούτο παρακαλούμεν τον Μινιστέριον να μας δώσει ολίγα γρόσια δια ν’ αποπεράσωμεν ταύτας τας εορτασίμους ημέρας, αναπληρούντες τας χρείας μας». Κόρινθος, Απρίλιος 1822.
Το  απόσπασμα αυτό  προέρχεται από σχετικό έγγραφο που έχει διασωθεί και το οποίο ο ιστορικός Γιάννης Κορδάτος χαρακτήρισε αίτημα για δώρο του Πάσχα.
Μετά  την Επανάσταση και μέχρι τον Α παγκόσμιο πόλεμο, Χριστούγεννα και Πάσχα δίνονταν έκτακτα χρηματικά ποσά σε υπαλλήλους τα οποία δεν ήταν αυστηρώς καθορισμένα. Αυτό το έθιμο είχε περιορισμένη εφαρμογή στις μικρές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Τα όποια δώρα εορτών δίνονταν εθιμικά και πάντα οικειοθελώς από τους εργοδότες, χωρίς αυτό να είναι νομικά κατοχυρωμένο. Συνήθως δε ήταν πράξεις φιλανθρωπίας. Το έθιμο του δώρου ήταν τότε άγνωστο σε όλη την Ευρώπη.
Στην αρχή με τους νόμους 28/1944 και 866/1946 δινόταν στους Υπουργούς το δικαίωμα να καθορίζουν τους μισθούς, ενώ για πρώτη φορά με τους  νόμους 1777/1951 και 1901/1951,  στην έννοια μισθός περιλαμβάνονται οι έκτακτες ενισχύσεις των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Η πληροφορία που θέλει την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος να εισηγείται την θεσμοθέτηση του δώρου, ελέγχεται, χωρίς να επιβεβαιώνεται. Ωστόσο, πρέπει να θεωρείται βάσιμη τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το δώρο του Πάσχα, η καταβολή του οποίου δεν συναντάται σε άλλες χώρες. Τριάντα χρόνια μετά επί Πρωθυπουργίας Γ. Ράλλη, με τον νόμο 1082/1980,οι «έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις για τις εορτές» μετονομάζονται σε «επιδόματα εορτών  Χριστουγέννων και Πάσχα» και νομιμοποιείται ο μισθολογικός χαρακτήρας τους. Ρυθμίζεται έτσι με οριστικό τρόπο το ύψος και ο χρόνος καταβολής  τόσο των δώρων, όσο και του επιδόματος αδείας.
Στις 31/12/2012, πέφτουν οι τίτλοι τέλους σε έναν θεσμό που από το 1951, καμία κυβέρνηση δεν τον αμφισβήτησε ποτέ.

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Πιλοτικό πρόγραμμα

Οι κρυστάλλινες θέσεις και η θεωρία δεν γίνονται αποτέλεσμα με το κατ’ ευθείαν

Αφού λοιπόν θέλουμε πλήρη ανακύκλωση μετά διαλογής (ξεχωριστά χαρτί, γυαλί, πλαστικό κ.λ.π.) δεν ξεκινάμε με εθελοντές σε όλη την Επαρχία. Ήδη ο εθελοντισμός σε Κοιλάδα, και Σχολείο Ερμιόνης ήταν τα πρώτα πειράματα που δείξανε και τα όρια του εθελοντισμού. Δυστυχώς δεν έχουμε κανένα επαγγελματικό πείραμα, δηλαδή ανακύκλωση με ανθρώπους που πληρώνονται γι’ αυτό ιδιωτικά και κυρίως με υπαλλήλους του Δήμου Ερμιονίδας, ώστε να βγουν και εκεί συμπεράσματα. Επίσης δεν υπήρχε κανένας σημειακός πειραματισμός, δηλαδή ένα νοικοκυριό, δύο τρία καταστήματα, δύο τρεις βιοτεχνίες, δύο τρία εξοχικά να κάνουν έναν κύκλο διαχείρισης των απορριμμάτων τους με πλήρη ανακύκλωση και διαλογή, ώστε να εντοπιστούν τα προβλήματα και να επιλυθούν. Γιατί η πλήρης ανακύκλωση και διαλογή σε επίπεδο νοικοκυριού και καταστήματος είναι πολύ προχωρημένο πράμα, μέχρι τώρα μόνο για κοινωνίες τύπου Σουηδίας, Γερμανίας κ.λ.π.
Μετά από αυτό το πειραματικό στάδιο και με την εξ αυτού εμπειρία, δεν απλώνεσαι σε όλη την Ερμιονίδα. Διαλέγεις έναν οικισμό που τα έχει όλα μαζί με μια στενή γύρω του ζώνη εξοχικών. Εκεί εφαρμόζεις το πλήρες σχέδιο σου και τις διαδικασίες που αποφάσισες. Εκεί συνδυάζεις επαγγελματισμό, εθελοντισμό (προσοχή, όχι με εθελοντές που ο εθελοντισμός τους εξυπηρετεί πολιτικές ή κομματικές θέσεις, ή προσωπικές ιδεοληψίες) και τη συμμετοχή του κόσμου. Αν επιτύχεις, αν διορθώσεις όλα τα στραβά και λειτουργήσεις το σχέδιο σου δύο χρόνια, ώστε να διαπιστώσεις ότι είναι βιώσιμο στην πράξη, τότε το μεταφέρεις σε όλη την Ερμιονίδα. Και βέβαια η συμμετοχή του κόσμου είναι κρίσιμο θέμα. Γιατί δεν είναι εύκολο να συμμετέχεις βγάζοντας από το σπίτι σου 2 κιλά σκουπίδια και ανακυκλώσιμα και να πληρώνεις στον δήμο τα ίδια με ένα κατάστημα που βγάζει 100 κιλά τη μέρα, όταν μάλιστα ούτε στον κάδο δεν τα πάει.
Η Ερμιόνη μπορεί να είναι το πιλοτικό πρόγραμμα του Δήμου μαζί με τον Κάμπο της και μέχρι την Πικροδάφνη. Υπάρχει τοπική θέληση αποδεδειγμένη, υπάρχει εμπειρία, και υπάρχουν όλες οι δυσκολίες, εδάφους, πολλών καταστημάτων, παραλιών, εξοχικών, κότερων, κ.λ.π.
Για τα έργα που γίνονται για την νέα Λυρική Σκηνή και τη Βιβλιοθήκη στον παλιό Ιππόδρομο θα κατασκευαστεί ένα τεράστιο στέγαστρο που θα φέρει και φωτοβολταϊκά. Έ, δίπλα του φτιάχνουν ένα μικρό πανομοιότυπο για να δουν πώς συμπεριφέρεται και να λύσουν προβλήματα πριν πάνε στη μεγάλη κατασκευή.
Εμείς του ιδιωτικού τομέα έτσι δουλεύουμε. Ας μας αντιγράψει ο αγαπητός Αντιδήμαρχος.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Περιβαλλοντικό όραμα

Ή ό,τι μας έρθει στο κεφάλι

Του Βασίλη Γκάτσου

«Η μόνη λύση είναι το πλαίσιο ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΗ ΠΗΓΗ – ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ - ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΑΠΟΜΕΝΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΜΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΥΠΟΛΛΕΙΜΑΤΟΣ,»

Ωραία: ανακύκλωση στην πηγή. Άρα όλα τα υλικά που ανακυκλώνονται παίρνουν την οδό της αξιοποίησης προς επανάχρηση.
Το υπόλοιπο πάει για κομποστοποίηση. Και μετά από αυτήν, όταν έχει γίνει κομπόστα πάει στα κτήματα και στους κήπους. Υπό την προϋπόθεση όμως ότι η ύλη των απορριμμάτων προς κομποστοποίηση θα είναι αποκλειστικά αποφάγια και φυτική ύλη κλαδέματος. Δυσκολότατο εγχείρημα γιατί μέσα θα περιέχει πλήθος μικροαντικειμένων που θα μολύνουν τη κομπόστα και δεν θα μπορεί να πιστοποιηθεί ως βελτιωτικό εδάφους. Μόνον αν το κάθε νοικοκυριό, το κάθε κατάστημα, η κάθε επιχείρηση μετά θρησκευτικής ευλαβείας παραδίδει αποφάγια πεντακάθαρα και φυτική ύλη πεντακάθαρη θα έχουμε πραγματικά κομπόστα για χρήση ως βελτιωτικό εδάφους.
Αγαπητέ Αντιδήμαρχε, από πού θα προέρχεται το μη επικίνδυνο περιβαλλοντικά υπόλειμμα το οποίο μάλιστα θα είναι ελάχιστο και το οποίο θα πρέπει να δεματοποιηθεί;;; (Προφανώς ως ελάχιστο θα

«Έφυγε» ο Δημήτριος Δουρούκος


Έφυγε από τη ζωή χθες το βράδυ, ο Κος Δημήτρης .
Ένας ευγενικός άνθρωπος με πηγαίο σεβασμό, αγαπητός σε όλους.
 Ένας  ήπιος, γλυκός δάσκαλος.

Θα τον θυμόμαστε  όπως τον γνωρίσαμε,  χαμογελαστό με ανοικτή πάντα μια ζεστή αγκαλιά.

Τα  συλλυπητήρια μας στην  Ανθούλα μας, στα παιδιά στα εγγόνια του.

Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο.



.