Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023

Βασίλης Γκάτσος: Τι ΠΟΠ Κρανιδίου και κουροφέξαλα ......

 


Σας τα βάλανε τα γυαλιά!
Μείνετε με τη γιορτή της ελιάς και τις λαδολιχουδιές. Πανηγύριζε Δήμε Ερμιονίδας. Τα κτήματα με μανάκι στην κατάξερη Ερμιονίδα, ουσιαστικά στο Θερμήσι, στα χέρια Άραβα Πρίγκιπα δίνουν το εξαιρετικό λάδι HERMIONE μόνο από μανάκι! Στα δικά μας χέρια δεν βγαίνουν τα κτήματα!



Η επιχειρηματικότητα, η συνεταιριστική ιδέα, η συσπείρωση και προσήλωση σε κοινό στόχο μετράνε. Όλα τ΄ άλλα απλά βοηθάνε.




Λεπτομέρειες στο παρακάτω site.

https://oliviangroves.com/products/hermione/

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023

Εμείς οι …Νεοερμιονίτες του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

 Εμείς οι Νεοερμιονίτες

του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

Έχουν περάσει περισσότερο από 10 χρόνια που ο Μητροπολιτικός μας Ιερός Ναός των Ταξιαρχών έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του και παρουσιάζει τουλάχιστον κατά το ήμισυ φαινόμενα ερημοποίησης.

Όνειδος και αίσχος μετά από τόσα χρόνια η σημερινή του κατάσταση για τη Μητρόπολη, την Τοπική Εκκλησιαστική Αρχή, την Πολιτεία, την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Υπεύθυνη Αρχαιολογική Υπηρεσία, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, την κοινωνία της Ερμιόνης. Κανένα ενδιαφέρον, καμιά ντροπή! Έχουμε εγκαταλείψει στη μοίρα του τον ιστορικό μας ναό, καύχημα τόσων γενεών, αφήνοντας στη μέση τις εργασίες συντήρησής του

Άραγε έχουμε σκεφθεί εμείς οι Νεορμιονίτες τι σχέση μπορεί να έχουμε με τους συμπολίτες που έζησαν και έδρασαν τις τρεις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα; Εκείνους που διαφύλαξαν τα δύο διδακτήρια της πόλης μας (Καποδιστριακό και Συγγρού) από τους πλειστηριασμούς που είχαν δρομολογηθεί, προκειμένου να βρεθούν οικονομικοί πόροι, προσφέροντας οι ίδιοι μέρος των χρημάτων που χρειάζονταν για την αποπεράτωση του «νέου» διδακτηρίου

Θεωρώ πως όχι μόνο δεν τους μοιάζουμε αλλά και δεν σεβαστήκαμε τις επιλογές τους. Γι’ αυτό αδιαφορήσαμε,όταν η αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία εντελώς αυθαίρεταξήλωσε την αναθηματική πλάκα από την ανατολική είσοδο του ναού και την τοποθέτησε στη δυτική αφήνοντας «τον τύπον των ήλων» χαίνουσα πληγή στο σώμα της τοπικής μας ιστορίας

Μήπως, όμως, έχουμε σκεφτεί εμείς οι Νεοερμιονίτες τι σχέση μπορεί να έχουμε με τους ηρωικούς προγόνους μας της Επανάστασης του 1821; Εκείνοιμε μπροστάρηδες τους δημογέροντές τους Λογοθέτη Ράδο και Αναγνώστη Χατζησταύρου, όταν η πατρίδα ζήτησε ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων, πλήρωσαν με δικά τους χρήματα τον πρώτο και τον δεύτερο μισθό των στρατιωτών του Γιάννη Μήτσα κατά το έτος 1825. 

Ή μήπως έχουμε καμιά σχέση με τους κατοίκους της Ερμιόνης των Βυζαντινών χρόνων που οικοδόμησαν την παλαιοχριστιανική Βασιλική που βρίσκεται δίπλα στο Κοινοτικό κατάστημα (Παλαιό Δημοτικό Σχολείο) και είναι μέχρι σήμερα παρατημένη; 

Τέλος, ποια, άραγε, σχέση μπορεί να έχουμε εμείς οι Νεοερμιονίτες με τους αρχαίους Έλληνες και κατά συνέπεια με τους αρχαίους Ερμιονείς που σέβονταν τους θεούς και τα ιερά τους, τιμούσαν τους ήρωες και υπάκουαν στους νόμους; Ρίξτε μια ματιά στην κατάντια του Ι.Ν. των Ταξιαρχών που κλείνει μέσα του σπουδαία γεγονότα όχι μόνο της τοπικής μας ιστορίας αλλά και της ιστορίας του έθνους μας και θα το διαπιστώσετε! Και αν αυτό δεν σας αρκεί κοιτάξτε το Ηρώο μας… Τα συμπεράσματα δικά σας!

Η Ανασύσταση των Ολυμπιακών Αγώνων Του Γιάννη Λακούτση

 


Η Ανασύσταση των Ολυμπιακών Αγώνων 

Του Γιάννη Λακούτση 

 

Η  Ελληνική  Γυμναστική στα  πρώτα  βήματά  της  συναντάται με  τη  μορφή  του «πλανόδιου αθλητισμού», όπου  διάφοροι  άνθρωποι με  υπερβολική  σωματική δύναμη  δίνουν  παραστάσεις σε πλατείες  και  άλλα  σημεία  των  πόλεων.  Αυτή  η μορφή  αθλητισμού  δεν θα  βρει  ανταπόκριση στα  ανώτερα  κοινωνικά  στρώματα,  την  οποία  θεωρούσαν  κενή  πνευματικού  περιεχομένου. 

Σημαντική  στροφή  στην  πορεία  της  εξέλιξης  του χαρακτήρα   της  φυσικής  αγωγής  επιτυγχάνεται  όταν  ο  γυμναστής  Ιωάννης  Φωκιανός  συγκρούεται  με  τον πλανόδιο  αθλητισμό.  Καθοριστικός  παράγοντας  στην  πορεία  της  εξέλιξης  του  χαρακτήρα  της  Ελληνικής  γυμναστικής,  θα  αποτελέσει  και  ο  θεσμός  των  τοπικών  Ολυμπιάδων.  Με  τη  διεξαγωγή  της  τελευταίας  Ολυμπιάδας   του  1889  με  τις  προτροπές  διανοουμένων  θα  ιδρυθούν  οι  πρώτοι  αθλητικοί  σύλλογοι  όπως  ο  Πανελλήνιος  και  ο  Εθνικός  Γυμναστικός  σύλλογος.  Εκτός  από  τις  θεωρητικές  εισηγήσεις  που υποστήριζαν  την αναβίωση  των Ο.Α, υπήρξαν  και προσπάθειες υλοποίησης  της ιδέας  αυτής. Χρονολογικά,  η πρώτη  προσπάθεια κατοχυρώνεται στον Robert Dover  ( 1582-1641) για την ίδρυση των αγώνων στην Αγγλία. Οι αγώνες αυτοί  περιλάμβαναν « ραβδί» ( πρόδρομο  του χόκεϋ), άλμα χωρίς φόρα, «ρίψη  της  βαριοπούλας», «δόρυ»,  «βαρελάκια», περπάτημα  με  τα χέρια, κυνήγι  λαγού  και  ιπποδρομίες. Το ιδιαίτερο στοιχείο  τους  ήταν  η  προσθήκη  της  ομηρικής  άρπας, η οποία  προσέδιδε  αίσθηση  Ολυμπισμού, Υπήρξαν  και άλλες  τέτοιες  προσπάθειες  στην Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία,  Πολωνία, Σουηδία. Συνήθως  επρόκειτο  για  μικρές τοπικές  διοργανώσεις  με  « ρομαντικό  ελληνοπρεπές  περιτύλιγμα  και αρχαιοπρεπή ονομασία».




Οι ενέργειες για επανεκκίνηση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα έγιναν με μεγάλη καθυστέρηση. Μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι αναβιωτήςτων Ολυμπιακών Αγώνων  είναι ο  βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν. Η ιστορική αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. Ο Κουμπερτέν δεν αναβίωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ήταν ένας  μεγάλος φιλέλληνας που συνέβαλε στην αναβίωσή τους και στη συγκρότηση της ΔΟΕ  

Διεθνής  Ολυμπιακή  Επιτροπή). Η

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ Δελτίο Τύπου

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2023, με χαρά υποδεχθήκαμε στο Γενικό Λύκειο Κρανιδίου, τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Κρανιδίου κ. Γεώργα Νικόλαο, ο οποίος ενημέρωσε τους μαθητές και  τις μαθήτριες της Α’ τάξης Λυκείου για θέματα Οδικής ασφάλειας και ορθής Οδικής συμπεριφοράς.

Στόχος της ομιλίας/ συζήτησης ήταν η κατανόηση εκ μέρους των μαθητών/ τριών των κινδύνων της οδήγησης( π.χ. αλκοόλ, ταχύτητα, χρήση πατινιού, κράνος..κλπ.) καθώς και η ευαισθητοποίηση/ ενεργοποίηση τους για ένα κόσμο χωρίς ατυχήματα και δυστυχήματα.

Ακολούθησε γόνιμη  και ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Η δράση θα συνεχιστεί με την Β’ και Γ’ Λυκείου.

Θερμές ευχαριστίες στον κ. Διοικητή για την εξαιρετική παρουσίαση του .

Η Διευθύντρια

Στογιάννου Ελένη κλ. ΠΕ05

Λίγες θέσεις έμειναν για την 14ηΣχολή Ιστιοπλοΐας ανοιχτής θαλάσσης από τον Ναυταθλητικό Όμιλο Ερμιόνης

 Η 14η Σχολή Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης «ανοίγει πανιά»

Η σχολή περιλαμβάνει όλα τα επίπεδα μάθησης, εκπαίδευσης και εξάσκησης, που διδάσκονται από τον έμπειρο και καταξιωμένο εκπαιδευτή, κύριο Βασίλη Τριαντάφυλλη.
Τα θεωρητικά μαθήματα διεξάγονται στις εγκαταστάσεις του Ν.Ο.ΕΡ. κάθε Παρασκευή και Σάββατο απόγευμα. Η πρακτική εξάσκηση με το σκάφος γίνεται , κάθε Σάββατο και Κυριακή .
Οι εκπαιδευόμενοι εξοικειώνονται με την ιστιοπλοΐα και τις αρχές της, γνωρίζουν τα σκάφη ανοιχτής θάλασσας, τις αρχές χειρισμού και αγκυροβολίας εντός και εκτός λιμανιών, τη χρήση των πανιών, βασικές γνώσεις μετεωρολογίας, βασικές γνώσεις μηχανικής, ώστε να μπορούν αποκτώντας και την κατάλληλη εμπειρία, να μανουβράρουν ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος ανοιχτής θάλασσας.
Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων χορηγείται στους απόφοιτους δίπλωμα Ιστιοπλοΐας Ανοικτής θάλασσας .
Το δίπλωμα που παίρνουν όσοι παρακολουθήσουν με επιτυχία τη σειρά μαθημάτων και προπονήσεων δίνει το δικαίωμα πλόων και κυβέρνησης ιστιοφόρων ανοιχτής θάλασσας, καθώς και ενοικίασης, σε περίπτωση που κάποιος το επιθυμεί.
Τα θεωρητικά μαθήματα μπορούν να τα παρακολουθήσουν δωρεάν και οι απόφοιτοι των προηγουμένων σχολών της ιστιοπλοΐας του Ν.Ο.ΕΡ., που θέλουν να φρεσκάρουν και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους γύρω από την Ανοιχτή Θάλασσα.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν πληροφορίες από την Γραμματεία του Ομίλου στο τηλέφωνο 6977092121 ή στο e-mail: noermionis@gmail.com
Περιμένουμε για τις εγγραφές σας...

ΙΛΜΕ. Ευχαριστήρια επιστολή προς την κα Αρχοντία Μ. Οικονόμου

 


Ερμιόνη:     10/11/2023

Αρ. Πρωτ.:  96

 

ΠΡΟΣ: Την κυρία Αρχοντία Μ. Οικονόμου 


Θέμα: Ευχαριστήρια επιστολή προς την κα Αρχοντία Μ. Οικονόμου.

 

Το ΔΣ του ΙΛΜΕ ευχαριστεί θερμά την κυρία Αρχοντία Μιχ. Οικονόμου, η οποία προσέφερε το ποσό των 500 ευρώ ως δωρεά στο σωματείο ΙΛΜΕ για την ενίσχυση των δράσεων του στη μνήμη του αδελφού της Βασιλείου Μιχ. Οικονόμου.

 

Ο Βασίλης Οικονόμου υπήρξε μέλος και φίλος του Μουσείου, παρακολουθούσε ανελλιπώς τις εκδηλώσεις του και προσέφερε πέραν της συνδρομής του χορηγίες στο ΙΛΜΕ.

 

Ευχόμαστε ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του.

 

Για το ΔΣ του ΙΛΜΕ

η Πρόεδρος

Τίνα Αντωνοπούλου

 

Ταχ. Δ/νση: Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης, ΤΚ 21051 Ερμιόνη.

Ηλεκτρ. Δ/νσηi.l.m.ermionis@gmail.com Ιστοσελίδα: https://mouseioermionis.com

 

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 38η PHILOXENIA


Δελτίο τύπου

Νοεμβρίου 2023

 

Συναντήσεις  με σημαντικούς εμπορικούς επισκέπτες,από αύριο και για τρεις ημέρες, με στόχο την σύναψη συμφωνιών ώστε το 2024 να είναι μια ακόμη καλύτερη τουριστική χρονιά, θα έχουν οι οκτώ δήμοιπουσυμμετέχουν με την  Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου, στην 38η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia, που πραγματοποιείται από την HELEXPO στις 11,12 και 13 Νοεμβρίου 2023, στη Θεσσαλονίκη.

Τον ίδιο στόχο εξυπηρετεί και η συνάντηση και γνωριμία με τους χιλιάδες απλούς επισκέπτες της Philoxeniaπου θα περάσουν τις πύλες της διοργάνωσης στο τριήμερο της λειτουργίας της.

Οι οκτώ δήμοι – ισχυρά τουριστικά brand, που συμμετέχουν με το σταντ της ΠΕΔ Πελοποννήσου στην 38η Philexenia είναι:

Ο δήμος Άργους  Μυκηνών, ο δήμος του πορτοκαλιούκαι μία από τις μακροβιότερες με ιστορία 5.000 ετών,συνεχώς κατοικούμενες πόλεις, πρωταγωνιστεί στη μυθολογία αλλά και στην  ιστορία…  Οι Μυκήνες -  το πλουσιότερο ανακτορικό κέντρο της εποχής του  χαλκού στην Ελλάδα, ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία του ελληνικού πολιτισμού, μαζί με την Ακρόπολη και το βασίλειο του Αγαμέμνονα, κάνουν τον προορισμό διακριτό, μοναδικό. 

O δήμος Γορτυνίας, ενώνει την Ορθοδοξία με την Επανάσταση, με τον μεγάλο Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων… Ο μύθος, η παράδοση, η ήπια ή άλλοτε άγρια ομορφιά της φύσης, κι ανάμεσά της, τα πανέμορφα πέτρινα χωριά, σαν  αετοφωλιές στα βουνά της, τα μυθικά ποτάμια της, τα Μουσεία της, τα ιστορικά Μοναστήρια της, και μια διακριτή γαστρονομία και παράδοση, τον καθιστούν σπουδαίο προορισμό και τον χειμώνα.

O δήμος Γορτυνίας στη φετινή Philoxenia προβάλλει τοΜουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουναςτο οποίο αποτελεί έναν διακριτό στην Ελλάδα …τουριστικό προορισμό που αναδεικνύει τον αγώνα για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία. Το Μουσείο για τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη, στοχαστή  και πολιτικό Μίκη Θεοδωράκη, φιλοξενεί εκθέματα από το έργο και τους αγώνες του,  και καταγράφει διαρκώς αυξανόμενη επισκεψιμότητα, από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Ο δήμος Επιδαύρου,  ο πιο θεατρικός δήμος της χώρας,γνωστός σε όλον τον κόσμο, κορυφαίος ιστορικός τόπος, με  το διεθνούς φήμης Ασκληπιείο, το πιο διάσημο μετά την Ακρόπολη μνημείο της Ελλάδας,  στο θέατρο του οποίου διεξάγεται από το 1954 το φεστιβάλ Επιδαύρου.  Εκεί, οι πρώτοι παραστάτες από όλο τον ελλαδικό χώρο, ορκίστηκαν και συνυπέγραψαν το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας, πριν από 202 χρόνια…Ένα υπέροχο σύνολο, με τα χρώματα της ιστορίας, του πολιτισμού,  της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, των  εναλλακτικών μορφών τουρισμού και της γαστρονομίας. Του χθες και του σύγχρονου σήμερα.

Ο δήμος Ερμιονίδας – ένα κοσμοπολίτικο …’’νησί’’προσβάσιμος από στεριά και θάλασσα στους επισκέπτες του, προσφέρει, πέρα από τη φυσική ομορφιά των δαντελωτών ακρογιαλιών του, σπουδαίες εμπειρίες, με εναλλακτικές δραστηριότητες, ενώ, έχει διακριτή θέση στον θρησκευτικό, γαμήλιο και θαλάσσιο τουρισμό. Το σπήλαιο Φραγχθί, ένα από τα σπουδαιότερα σπήλαια της Ευρώπης, οι γραφικοί ταρσανάδες, οι αρχαιολογικοί τόποι, οι υπεραιωνόβιες ελιές, μαζί με το ρόδι Ερμιόνης αποτελούν ισχυρή επωνυμία για την περιοχή.  

Ο δήμος Καλαμάτας

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

Βασίλης Γκάτσος : Είναι για όλους μας: Από την ομιλία του Κώστα Σημίτη στην προς τιμήν του εκδήλωση.

 (Ο Κώστας Σημίτης εγγράφεται στη συλλογική μας συνείδηση ώς ο δεύτερος Χαρίλαος Τρικούπης, ως ο πρωθυπουργός που την ιδέα την έκανε πράξη και αποτέλεσμα, με σύστημα, προσήλωση και πείσμα).


""....... Δεν ήταν πάντα εύκολο, γιατί στις αλλαγές υπάρχουν αντιστάσεις. Είναι βαθιά πεποίθησή μου, όμως, πως με προσπάθεια λύνονται προβλήματα. Υπάρχουν δύο λέξεις κλειδιά: το σχέδιο και η συγκυρίαΔεν προχωράς χωρίς σχέδιο – χωρίς στόχο και πρόγραμμα υλοποίησης. Προχωράς με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, αλλά συχνά κόντρα στο ρεύμα. Είναι το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί, για να είναι το όφελος που θα προκύψει πολύ μεγαλύτερο.
Γι’ αυτό και πιστεύω, παρά τα εμπόδια, δεν πρέπει να διστάζουμε. Να έχουμε το θάρρος της γνώμης μας, το θάρρος να συνεισφέρουμε χωρίς δισταγμούς σε μια δημιουργική πρόοδο....... ""

 - - - - - - - - - - - - - 

Και για τον τόπο μας, την Ερμιονίδα,καλύτερη συγκυρία άλλη, δεν θα υπάρξει:
Το 92,15%  σε μια ψηφοφορία σχεδόν καθολικής συμμετοχής, έδωσε πλειοψηφία και αξιωματική αντιπολίτευση ιδεολογικά ταυτόσημη με την πλειοψηφία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Κυβέρνησης.
Η χώρα ξεπερνά την κρίση και η Ερμιονίδα βλέπει την σταδιακή αναγέννηση της "τουριστικής της βιομηχανίας" των μεγάλων εγκαταλελειμμένων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων της.
Η χώρα γνωρίζει μια νέα αρχή στον πρωτογενή παραγωγικό τομέα.
Η χώρα αντιλαμβάνεται ότι όπως αλληλοσυνδέει της περιοχές και τα νησιά με αγωγούς ρεύματος, έτσι πρέπει να αλληλοσυνδέσει τους Δήμους με αγωγούς νερού άρδευσης, δημιουργώντας και τα απαραίτητα έργα αποταμίευσης νερού.
Η χώρα αντιλαμβάνεται ότι ήρθε ο καιρός και οι επαρχίες να συνδεθούν με άνετους και ασφαλείς αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας με τους κύριους εθνικούς δρόμους.

Αλλά για τον τόπο μας, την Ερμιονίδα, Σχέδιο εκπορευόμενο από τον Δήμο μας, δεν υφίσταται, ούτε Σχέδιο εκπορευόμενο από την τοπική μας κοινωνία. Και χωρίς Σχέδιο, δεν μπορεί να υπάρχει στόχος, δεν μπορεί να υπάρξει προγραμμα υλοποίησης και αποτέλεσμα. Πώς λοιπόν θα εκμεταλλευτούμε την συγκυρία;;;;

Βασίλης Γκάτσος

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023

Βασίλης Γκάτσος : Καλοκαιρινά 2023. Α΄ ΜΕΡΟΣ

 


(Μετά τις εκλογές για να μην επηρεαστούν  οι ψηφοφόροι)


1). Οι κόκκινες σημαδούρες μπήκαν στις θέσεις τους προσφέροντας προστασία από τα κότερα κ.λ.π. Κάλυψαν την ακτή από Αγιογιάννη έως Πρώτη Μπανιέρα Μάστρογιάννη και από μαντράκι του μπαρμπα Προκόπη Φολώκα έως μπανιέρα Γκουριμέσι. Μερικές και πάλι έφυγαν από τη θέση τους αλλά επανατακτοποιήθηκαν.
Έτσι τα κότερα κατά κανόνα πλέουν τουλάχιστον 50 μέτρα πέρα από τις σημαδούρες και όλοι κάνουν άνετα το μπάνιο τους.

2). Πολλά κότερα, ιδιαίτερα τα ταχύπλοα και τα πολύ μεγάλα, δεν κόβουν ταχύτητα από Αγιογιάννη μέχρι Μαντράκια με αποτέλεσμα να έρχεται μεγάλο κύμα στις μικρές μπανιέρες και τα βράχια. Πολλά τα επεισόδια που το κύμα πήρε τσάντες, ρούχα, πέδιλα κ.λ.π. που αφήνουν οι κολυμβητές στην ακτή. Μάλλον πρέπει να τοποθετηθούν πινακίδες: "Προσοχή, μην αφήνετε τα ρούχα σας χαμηλά στην ακτή, γιατί έρχεται κύμα μεγάλο από κότερα".
Τα κύματα αυτά είναι επικίνδυνα και για μικρά παιδιά που παίζουν στις μικρές αμμουδιές και οι γονείς εξέφραζαν την ανησυχία τους. Το Λιμεναρχείο μάλλον πρέπει να επέμβει με κάποιο τρόπο, γιατί ναι μεν μπορεί να υπάρχει σχετικός κανονισμός να ρίχνουν την ταχύτητα τα σκάφη, αλλά στην πράξη δεν συμμορφώνονται όλοι.

3). Κάτι που πλέον ξενίζει και στενοχωρεί τους Ερμιονίτες. Τα κυρίως Μαντράκια αρχίζουν από την γλίστρα του παλιού ναυπηγείου του μπαρμπα Γιάννη Κοτταρά και τελειώνουν στο μαντράκι  του  μπάρμπα Φολώκα. Εδώ αράζουν όλα τα κότερα τα τουριστικά μικρά και μεγάλα, ενώ αρόδου στέκουν τα πολύ μεγάλα και πολυτελείας.
Το ερώτημα προς το Λιμενικό Ταμείο Ερμιονίδας και το Λιμεναρχείο Ερμιόνης είναι: Ως τι είναι