Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Από Ιχνηλάτες

Τόπο στα νιάτα λοιπόν..."Ι"

Ναι, και χωρίς αποσιωπητικά. Στις επιχειρήσεις που πάνε πολύ μπροστά τις κύριες θέσεις καλύπτουν άτομα και των δύο φύλων 28 - 50 ετών. Στις πρωτοπόρες και καινοτόμες κάνουν καριέρα και μαθητές και φοιτητές. Στην TOYOTA σχεδόν έχουν καταργηθεί οι θέσεις διοίκησης και έχει επικρατήσει πλήρως η ομαδική εργασία. Εργάζεσαι, συμμετέχεις, οδηγείς την ομάδα, διδάσκεις, ενθαρρύνεις,  και αυτή σου η συνολική προσφορά αναγνωρίζεται και επιβραβεύεται πολύ αργότερα.
Και η TOYOTA είναι ακόμη μπροστά.
Εμείς στην Ερμιονίδα βλέπουμε παντού άσπρα μαλλιά, όταν υπάρχουν μαλλιά.
Τόπο όμως κανένας δεν χαρίζει. Οι νέοι οφείλουν να τον διεκδικήσουν και να πάρουν το τιμόνι από τους τιμονιέρηδες. Και εννοώ πρώτα το τιμόνι της παραγωγής και της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Και συγχρόνως το τιμόνι της τοπικής πολιτικής. Τίποτα δεν πρόκειται να τους χαριστεί.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος


Ο Καλλικράτης και πάλι

Τον έφτιαξαν με το σκεπτικό ότι θα συνενώσει Κοινότητες, θα έχει λιγότερα έξοδα, μα το κυριότερο ότι λόγω μεγέθους θα μπορεί ευκολότερα να βρίσκει πόρους και κονδύλια και προγράμματα για την Ανάπτυξή του, όπως και κατάλληλο προσωπικό για σωστή διοίκηση.
Μέχρι τώρα και από ό,τι γενικώς διαβάζω, μάλλον η συνένωση εξόντωσε τις Κοινότητες, χωρίς κανένα, μέχρι τώρα απτό αποτέλεσμα από τη συνένωσή τους. Συνετέλεσε δε στην απαγοήτευση των Κοινοτήτων και την απραξία των εκλεγμένων συμβουλίων τους που πλέον αισθάνονται διακοσμητικά σώματα χωρίς ψυχή, αρμοδιότητες, μέσα και πόρους.
Αντίθετα, στους περισσότερους μικρούς Δήμους σαν και τον δικό μας, που είναι και οι περισσότεροι στην Ελλάδα, αυτό που ενισχύθηκε με κάθε τρόπο από την συνένωση του Καλλικράτη είναι το κεφαλοχώρι σε βάρος των χωριών. Δηλαδή το πολιτικό βάρος του κεφαλοχωρίου με τον όγκο των ψήφων του καταφέρνει και στερεί πόρους από τα χωριά - δορυφόρους και τους μεταφέρει στο κεφαλοχώρι, ως έργα, υπηρεσίες κ.λ.π.
Από τους υποψηφίους για την Δημαρχία Ερμιονίδας, δεν πρέπει να δοθούν στοιχεία σχετικά με αυτό το θέμα; Τα βλέπουν όλα καλώς καμωμένα; 
Αυτά τα 4 χρόνια τι κέρδισε το Δίδυμο, το Ηλιόκαστρο, οι Φούρνοι, το Θερμήσι, ακόμη και η Ερμιόνη, που δεν το κέρδιζαν ως ανεξάρτητες Κοινότητες;
Για την Ερμιόνη που τη ζούμε, τι είναι αυτό που άλλαξε αυτά τα 4 χρόνια; Όπως την άφησε ο ιστορικός Δήμος Ερμιόνης, έτσι και παραμένει: ίδιο νερό, ίδιες παραλίες, ίδια τσιμέντα και άσφαλτοι, ίδια μη εξυπηρέτηση σκαφών, ίδια τα πράγματα της θάλασσας, στη μέση η πυροπροστασία Μπιστιού (παρατημένη δηλαδή), ίδιες εκδηλώσεις, ίδιες υποδομές πολιτισμού και άθλησης όλα μένους ίδια, ακόμη και η ρωμαϊκή σαρκοφάγος ακούνητη. Τίποτα δεν προστέθηκε, τίποτα δεν άλλαξε, τίποτα δεν βελτιώθηκε. Η επισκευή μιας παιδικής χαράς και ένα πεζοδρόμιο (της κακιάς ώρας) στο δρόμο του λιμανιού προς το Μπίστι, έ, δεν είναι και να το συζητάμε.
Το μόνο έργο που έμεινε είναι η καταπολέμηση της βαμβακίασης στο Μπίστι. Και τα έργα φαίνονται από μόνα τους. Ενδιαφέρθηκε ο Δήμος, παρέλαβε ένα Μπίστι κατάλευκο από το βαμβάκι και σήμερα είναι σε πολύ καλή κατάσταση, παρά τις αβαρίες. Το ίδιο και με την Βασιλική στο Σχολείο: Ήταν τα ψηφιδωτά στις αποθήκες και βγήκανε και μπήκανε στη θέση τους και φαίνονται.

Σημείωση: Ακούμε για πολλά εκατομμύρια ευρώ για το αποχετευτικό του Κρανιδίου, άλλα τόσα για την μεταφορά των λυμάτων από το Πορτοχέλι. Γιατί είναι αναγκαία έργα. Δηλαδή η Ερμιόνη που οι πρόγονοι φροντίσανε να έχει αποχέτευση το χωριό, οι νεότεροι που την ολοκλήρωσαν με τον βιολογικό, δεν δικαιούνται τίποτα, γιατί θεωρούνται προηγμένοι, ενώ τα δύο πλουσιότερα χωριά που δεν φρόντισαν χρόνια αυτά τα θέματα παίρνουν όλους αυτούς τους πόρους; Και την ίδια στιγμή βλέπουμε τα κέρδη των Διδύμων από τον Καποδίστρια και τον Καλλικράτη: Έχασε το δρόμο του και του δώρισαν την παράκαμψη. Του έφτιαξαν την ΧΑΔΑ Ερμιονίδας στον Σταυρό. Του έσβησαν τον δρόμο για το Ναύπλιο.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Ο Χανιώτης μαθητής που σκίτσαρε για την Ευρώπη και έφερε πρωτιά στην Ελλάδα

skitso.venianakis


Με ένα σκίτσο καθαρά πολιτικό, όπως ο ίδιος λέει, ο 15χρονος Κώστας από το γυμνάσιο Αλικιανού, κέρδισε τον πρώτο έπαινο, στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό γελοιογραφίας και κόμιξ, με τίτλο “οι νέοι σκιτσάρουν για την Ευρώπη”.
Η Ευρώπη, από την ελληνική μυθολογία μέχρι τη σύγχρονη πολιτικό-οικονομική πραγματικότητα, πάνω στον -μεταμορφωμένο σε ταύρο Δία- που την κουβαλά αλλά και την κατευθύνει, την εξουσιάζει “μαινόμενος” ενώ από τα ρουθούνια του βγαίνει… γερμανικός καπνός.
Και από πάνω, χαρτονομίσματα, τα ευρώ που βρίσκονται γύρω και πάνω από την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης.
venianakis“Συνειδητά ήθελα να το πολιτικοποιήσω”, λέει στο zarpa.gr, ο Κώστας Βενιανάκης. Ο ίδιος ασχολείται από μικρός με το σκίτσο και λαμβάνει πολύ συχνά μέρος σε ανάλογους διαγωνισμούς “Δεν το κάνω για να κερδίσω, το κάνω για τη συμμετοχή”, λέει και δηλώνει ότι δεν έχει σκοπό να αφήσει το σκίτσο!
Ο διαγωνισμός
Η Educartoon, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες» και η επιστημονική ένωση «Νέα Παιδεία», με αφορμή το Έτος Ευρωπαίου Πολίτη 2013, διοργάνωσαν Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Γελοιογραφίας-Κόμικς με θέμα «Οι νέοι σκιτσάρουν για την Ευρώπη» (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2013). Ο διαγωνισμός οργανώθηκε με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Συμμετείχαν μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων από όλη την Ελλάδα και από Ελληνικά σχολεία της Ευρώπης με πάνω από 1000 έργα, ατομικά ή ομαδικά.
Η κριτική επιτροπή αποτελείτο από τους :
Νίκο Νίκα, υπεύθυνο σχεδιασμού της Educartoon,
Κώστα Αγγελάκο, επίκουρο καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου και διευθυντή της Νέας Παιδείας,
Μιχάλη Κουντούρη, σκιτσογράφο,
Ελένη Ορνεράκη, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων στο Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών Ορνεράκης,
Νατάσα Μερκούρη, φιλόλογο, μέλος του ΔΣ της Νέας Παιδείας,
Αλεξάνδρα Αραγιάννη, ιστορικό – μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Π.Μ.Σ. «Ιστορική έρευνα, Διδακτική και Νέες τεχνολογίες» (Ιόνιο Πανεπιστήμιο).
Η τελετή απονομής των βραβείων και των επαίνων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου 2014, στις 11.00, στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα (αίθουσα κινηματογράφου).
Φωτογραφία: haniotika-nea.gr
zarpa 

Διαδραστική Περιήγηση στην Αρχαία Αγορά

Έτσι, για να μας πάει καλά ο μήνας..

Η "Νεμπράσκα" του Αλεξάντερ Πέιν. Ένα ασπρόμαυρο αριστούργημα«Νεμπράσκα» μια τόσο απλή και τόσο υπέροχη ταινία  απο τον ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν.
Εκπληκτική είναι επίσης η φωτογραφία του Φαίδωνα Παπαμιχαήλ, που εστιάζει  σε μια άλλη Αμερική.Το είδαμε μας άρεσε, σας το προτείνουμε. 

Πρ.Ε.Π.Ε.


Ο 26χρονος Δημήτρης Καραντζάς ανεβάζει «Ελένη» στην Επίδαυρο

Ο μόλις 26χρονος Δημήτρης Καραντζάς θα γίνει το καλοκαίρι ο νεότερος σκηνοθέτης στην 60χρονη ιστορία του Φεστιβάλ Επιδαύρου. Στο πλαίσιο του ανοίγματος των Επιδαυρίων -είναι η τολμηρότερη, ίσως, μέχρι τώρα απόφαση της διοίκησής του- θ’ ανεβάσει την «Ελένη» του Ευριπίδη, την οποία, όμως, ήδη πρωτοδοκίμασε την περσινή σεζόν με το Εθνικό Θέατρο και την Εφηβική Σκηνή του στο φουαγιέ της Νέας Σκηνής «Νίκος Κούρκουλος».
Στην ειρωνική, ιλαρή τραγωδία του Ευριπίδη ο Μενέλαος, ναυαγός στην Αίγυπτο μετά την άλωση της Τροίας, συναντάει τη γυναίκα του, την Ελένη, την οποία είχε μεταφέρει εκεί απ’ την Σπάρτη, κατ’ εντολή του Δία, ο Ερμής. Και αποκαλύπτεται πως ο δεκάχρονος Τρωικός Πόλεμος που ξεσήκωσε ο Μενέλαος για να πάρει πίσω την Ελένη την οποία, υποτίθεται, του είχε κλέψει ο Τρώας Πάρις έγινε «για ένα πουκάμισο αδειανό»: η Ελένη την οποία πήρε πίσω ύστερα απ την πτώση της Τροίας και μεταφέρει με το πλοίο του και που, μετά το ναυάγιο, την έκρυψε σε μια σπηλιά, δεν είναι παρά ένα είδωλό της. Το οποίο, γι αυτό ακριβώς το λόγο, στο μεταξύ αναλαμβάνεται.
Αλλά την πραγματική Ελένη την πιέζει να γίνει δική του ο

Εις τα εξ ων συνετέθη

Ο Αγαπητός Νίκος ξαναπήγε προφανώς προς τις ρίζες του. Ο κύριος Λάμπρου με αξιόλογους νεότερους έφτιαξαν τη δική τους "παράταξη". Μια αποχώρηση έχει συμβεί προ πολλού. Μερικοί φαίνεται να βλέπουν προς τη νυν αντιπολίτευση. Και εμείς οι ψηφοφόροι μέσα στη δεξαμενή ψήφων περιμένουμε τη νέα γραμμή από τον νυν Δήμαρχο που είχε πει ότι παραιτείται τον Οκτώβριο (τελική), όμως είναι στη θέση του αν και οι λόγοι της παραίτησης εξακολουθούν να υφίστανται. Δεν μπορώ πλέον να εντοπίσω και το μπλογκ του Αγαπητού Αντιδημάρχου. Λογοκρισία έπεσε στα μπλογκ και το κατεβάσατε από τη λίστα; Και πώς θα μάθουμε οι ψηφοφόροι για την νέα γραμμή; Ευφυώς γράφτηκε ότι τα γραπτά του Δημάρχου θυμίζουν απομνημονεύματα. Ευφυώς και ότι την εποχή που ο άνθρωπος πήγε στο φεγγάρι, οι Υδραίοι βγήκαν απέναντι.... και μας κάνει και εντύπωση!
Πατριώτες, ζητείστε μια Πατριωτική συγνώμη από τους ψηφοφόρους σας.
Από την άλλη ακούσαμε τον κύριο Σφυρή, που είναι αλήθεια ότι στάθηκε ως αντιπολίτευση με τα όποια λάθη, να έχει έναν λόγο απλό, σαν να δείχνει ότι έχει κατανοήσει τα λάθη και τις συνέπειές τους, όπως και ότι οι κοκορομαχίες μόνο τους δημότες και τα προβλήματά τους δεν αφορούν. Μένει βέβαια η επαλήθευση. Ο κύριος Αποστόλου ζήτησε αυτό που θέλουμε όλοι: Πέντε σταράτες κουβέντες, πέντε πράγματα που γίνονται και που μπορούμε να τα κάνουμε.
Από τις νέες "παρατάξεις" βλέπουμε μια ζέση για ενημέρωση δική τους και δική μας, και ένα ενδιαφέρον για τα προβλήματα του τόπου που όμως 4 χρόνια τώρα δεν το βλέπαμε. Να πούμε: θεμιτό για νέα "παράταξη", αλλά υπάρχει το αλλά.
Κουβέντα δεν ακούγεται για την καλλιεργήσιμη γη, την τύχη και τη μοίρα της.
Έχει προτείνει κανείς διαβούλευση και δεν το πήραμε πρέφα; Η οικολογία προτείνει τίποτα; Εύκολα ακούμε για προστασία των ακτών και των δασών, για προστασία από τη ρύπανση, για προστασία των βένιων και των πτηνών, για natura, τρανταχτά όχι στα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες, για όλα αυτά που προσδίδουν επίφαση προοδευτισμού και φέρνουν ψήφους. Για την καλλιεργήσιμη γη θα πείτε τίποτα για να μην βρείτε ούτε τον δικό σας ψήφο;
Γιατί ο Καποδίστριας που συχνά πυκνά πιάνουμε όλοι στο στόμα μας, αφαίρεσε τη γη από τους κοτσαμπάσηδες και τα μοναστήρια, τη δώρησε στο εξαθλιωμένο λαό να την καλλιεργεί και να αναστήσει γενεές επί γενεών ελευθέρων αγροτών σχέσεως και τρόπου και όχι δουλοπαροίκων και πριν καν χάσει τους ψήφους έχασε ενδόξως τη ζωή του από τους έλληνες κοτζαμπάσηδες. Και η παράταξή μας που είχε το θράσος να κηρυχθεί ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ (άραγε με τις υπογραφές ποιών;) δεν είχε το θάρρος να πει έστω δύο κουβέντες. Κατά τα άλλα τιμές στον Καποδίστρια, τιμές στον Ρέπουλη αγνοώντας και την ρήση: όταν η ραχούλα τιμά κορυφές για να πάρει τιμή από τη τιμή τους το κάνει.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Τι διαβουλεύσεις

Και πράσινα άλογα κύριε Κοδέλα για το νερό;

Ελάτε να καθίσετε 15 μέρες όλοι οι τοπικοί Βουλευτές μαζί με τους Περιφερειάρχες και με τον Δήμαρχό μας και το ΔΣ του Δήμου μας στην Μαγευτική Ερμιονίδα με την υποχρέωση να πίνετε αποκλειστικά και μόνον νερό Ερμιόνης, Κρανιδίου, Πορτοχελιού.
Συγχρόνως να διαβουλευόσαστε όσο θέλετε. Τι συμπέρασμα θα βγάλετε; Tο ίδιο που βγάζει χωρίς διαβουλεύσεις ο οποιοσδήποτε ζητήσει ένα ποτήρι νερό βρύσης στην περιοχή μας.
Πολύ της μόδας η διαβούλευση, έργα και αποτελέσματα γιοκ! Η δημοκρατία που συνεχώς διαβουλεύεται επί παντός επιστητού δεν είναι δημοκρατία. Η Δημοκρατία παίρνει αποφάσεις και τις εφαρμόζει.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ερμιονίδας. Οι αποφάσεις περί καθορισμού χώρου που εξομοιώνεται σε Ζώνη λιμένα στο Μετόχι Θερμησίας


Οι δυο  αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ερμιονίδας  και οι λόγοι  της άρνησης σε εξομοίωση ζώνης λιμένα, της προβλήτας στο Μετόχι.Πρ.Ε.Π.Ε.

Πρωτοβουλία για το Νερό στην Αργολίδα.

Πόσο νοιάξιμο απ όλους, για όλα, λίγο πριν τις εκλογές..
ΠρΕΠΕ
Με επιστολή του, που απευθύνεται  σε φορείς της Αργολίδας ο Βουλευτής Αργολίδας Δημήτρης Κοδέλας ζητά να ανοίξει δημόσια η συζήτηση για την επίλυση του προβλήματος του νερού και θέτει πέντε κύριους άξονες. Η επιστολή καταλήγει:

"Να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα στην ουσία του, από τη σκοπιά των συμφερόντων των πολιτών της περιοχής μας, αφήνοντας στην άκρη άλλες σκοπιμότητες. Θα βγούμε όλοι κερδισμένοι και κυρίως οι πολίτες της περιοχής μας, οι τωρινές και οι μελλοντικές γενιές, αν αντιμετωπίσουμε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα με τρόπο διαφορετικό από τις συνήθεις πρακτικές που μέχρι σήμερα επικρατούσαν."


Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής:


21/01/2014 ΘΕΜΑ: ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

Κύριοι,


Απευθύνομαι σε εσάς και σε όλους τους κατοίκους της Αργολίδας με σκοπό να ανοίξει μία συζήτηση, που έπρεπε να έχει γίνει δημόσια από καιρό. Ειδικά κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, το νερό που παρέχεται στα σπίτια των κατοίκων περιοχών του Νομού μας εμφανίζει, είτε για μεγάλο διάστημα είτε για κάποια διαστήματα, προβλήματα ως προς τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά.Ως εκ τούτου υπάρχουν Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (πχ. ΔΕΥΑ Ναυπλίου) που το έχουν χαρακτηρίσει ως ακατάλληλο για χρήση, με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, να δυσκολεύεται η ζωή των συμπολιτών μας και να επιβαρύνονται οικονομικά, σε μια ούτως ή άλλως εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Βεβαίως, το ζητήματα της ποιότητας και της εμπιστοσύνης των πολιτών στο νερό που φτάνει στις βρύσες τους

Προσφυγή στο ΣΤΕ για το Μετόχι, επιτέλους θέση για τη σαρκοφάγο της Ερμιόνης και άλλα ενδιαφέροντα..ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                     Κρανίδι, 31/01/2014
ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ                                                                Αρ. Πρωτοκ.: 1501
                                                                               
                                                                                          3η Συνεδρίαση
ΠΡΟΣ                                                                                                    
Τ…ν   κ.  ……………………………………
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ  ΔΗΜΟΥ  ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
Παρακαλούμε να προσέλθετε σε αίθουσα του Γενικού Λυκείου Κρανιδίου του Δήμου Ερμιονίδας, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων του Ν. 3852/10 στις  4 /2/2014 ημέρα Τρίτη ώρα 20:00 για συνεδρίαση για τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:
1ο: Λήψη απόφασης για την προσφυγή στο Στ Ε κατά της υπαγωγής της προβλήτας στη θέση  «ΜΕΤΟΧΙ» Θερμησίας στην αρμοδιότητα του Λιμενικού ταμείου Ύδρας.
2ο: Σχετικά με αγορές ακινήτων – αίτημα υποβολής δανείου στο Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων.
3ο: Σχετικά με λύση σύμβασης μίσθωσης και επαναπροκήρυξη πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την στέγαση της υπηρεσίας δόμησης.
4ο: Σχετικά με προμήθεια καυσίμων περιόδου 2014-2015.
5ο: Ανανέωση σύμβασης σχετικά με συλλογή και απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων Αυτοκινήτων.
6ο: Έγκριση υψομετρικής μελέτης οδών οικισμού στη θέση Κόστα της Δ. Κ. Πορτοχελίου.
7ο: Έγκριση Α.Π.Ε του έργου : «Επούλωση λάκκων 2013».
8ο: Σχετικά με τροποποίηση ο. τ 14 του τομέα Α΄ της πόλης του Κρανιδίου (εφαρμογή δικαστικής απόφασης).
9ο: Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου: «επισκευές και συντηρήσεις  σχολείων» αρ. μελέτης 208/2008.
10ο: Γνωμοδότηση Δ. Σ για τοποθέτηση πλωτής εξέδρας στην θέση ΠΕΤΡΟΘΑΛΑΣΣΑ του Δήμου Ερμιονίδας  - αίτημα της εταιρείας ΒΟΥΡΕΚΑΣ –ΠΕΤΑΛΑΣ.
11ο:  Γνωμοδότηση  Δ. Σ για τοποθέτηση πλωτής εξέδρας στη θέση «ΚΑΜΠΟΣ» στην Τ. Κ Θερμησίας  με αίτημα του  κ. Γ. Κοροντίνη.
12ο: Έγκριση της απόφασης 153/2013 του Δ. Σ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου περί τροποποίησης προϋπολογισμού.
13ο: Έγκριση της απόφασης 156/2013 του Δ. Σ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου περί
αποδοχής δωρεάς.
14ο: Έγκριση απόφασης του Δ. Σ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου περί αποδοχής δωρεάς καθιστικών πάγκων.
15ο: Σχετικά με έγγραφο του Κέντρου Οικουμενικών Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών – πρόταση διοργάνωσης συνεδρίου με θέμα: «Η συμβολή των Κρανιδιωτών Αρχιερέων στα εκκλησιαστικά ,κοινωνικά και οικουμενικά δρώμενα, της μέσο και μεταπολεμικής περιόδου» της χώρας μας.
16ο: Σχετικά με αίτημα αναζήτησης χώρου για skate park.
17ο: Σχετικά με αίτημα της εταιρείας «ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ 14 Α. Ε».
18ο: Εισήγηση σχετικά με διαγραφές χρεών.
19ο: Σχετικά με την εργασία των υπαλλήλων καθαριότητας και ύδρευσης κατά τα Σαββατοκύριακα  και τις αργίες.
20ο: Ορισμός δικηγόρων για υπεράσπιση υποθέσεων του Δήμου Ερμιονίδας σύμφωνα με το άρθρο 281 Κ. Δ. Κ και του άρθρου 72 του Ν.3852/10.
21ο: Σχετικά με αίτημα απόσπασης της κ. Αντωνία Μπαλωνά.
22ο: Αποδοχή και κατανομή 1ης δόσης 2014 στις σχολικές επιτροπές.
23ο: Έγκριση απόφασης 2/2014 της Δ. Κ. Κρανιδίου  - σχετικά με αίτημα της τράπεζας EUROBANK.
24ο: Σχετικά με έγκριση απόφασης 1/2014 του Δ. Σ της «Κοινωφελής επιχείρησης Αθλητισμού και Περιβάλλοντος» του Δήμου Ερμιονίδας περί αναμόρφωσης προϋπολογισμού.
25ο: Έγκριση προγραμματικής σύμβασης του Ν. Π. Δ. Δ Κοινωνικής Πρόνοιας Αλληλεγγύης  - Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου Ερμιονίδας και της «Κοινωφελής επιχείρησης  Αθλητισμού και Περιβάλλοντος» του Δήμου Ερμιονίδας.
26ο: Παραχώρηση δημοτικού οικοπέδου της Δ. Κ. Ερμιόνης στο ΥΠΠΟΑ για τοποθέτηση ρωμαϊκής σαρκοφάγου.
27ο: Αίτημα του Δ. Σ κ. Π. Αποστόλου για θέματα ύδρευσης στην Τ. Κ. Διδύμων.
       
    
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.
ΛΑΜΠΡΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΟΧΙΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΤΗΣ ΝΕΑΣ  ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ 

 
                                                                               Παρασκευή  31-01-2014
ΜΕΓΑΛΗ  ΕΥΘΥΝΗ   ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ  ΚΑΙ   ΜΕΙΖΟΝΟΣ  ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΑΠΩΛΕΙΑ  ΤΗΣ  ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ  ΥΠΟΔΟΜΗΣ   ΣΤΟ ΜΕΤΟΧΙ.
Με  αφορμή   το  δημοσίευμα  της  ηλεκτρονικής  έκδοσης  της  Εφημερίδας  Ενημέρωση  Πελοποννήσου,  την  Τετάρτη  29-01-2014  και  τις  δηλώσεις  του  κ.  Σφυρή,  αρχηγού  της  Αξιωματικής  Αντιπολίτευσης:  «  Επειδή  κάποιοι  πήραν  μια  απόφαση  και  εξέδωσαν ΦΕΚ,  πρέπει  αυτό  και  να  εφαρμοστεί;»  και  «Στην  πράξη,  άλλα  θα  γίνουν  και  ας  υπάρχει  το  σχετικό  ΦΕΚ»  για  το θέμα της προβλήτας στο Μετόχι η Νέα Δυναμική Πορεία έχει να παρατηρήσει τα εξής:
Η υπαγωγή της υφιστάμενης  λιμενικής υποδομής (προβλήτας) στη θέση ΜετόχιΘερμησίας  στην  αρμοδιότητα  του  Δημοτικού  Λιμενικού  Ταμείου  Ύδρας,  με απόφαση των Υπουργών  Εσωτερικών  και Ναυτιλίας και Αιγαίου  κ. Μιχελάκη  και  Βαρβιτσιώτη  αντίστοιχα,  στις  13-01-2014, η  οποία  δημοσιεύτηκε   στην  Εφημερίδα της Κυβέρνησης  στις 27-01-2014, δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία».
Το  θέμα  έχει  προκύψει  εδώ  και  2,5  σχεδόν  χρόνια,  όταν  με  την  απόφαση  του  ΔΣ  του  Δήμου  Ερμιονίδας  με  αριθ.  300/30-11-2011  είχε  γίνει  δεκτό  ομόφωνα  το  αίτημα  του  Δημοτικού  Λιμενικού  Ταμείου  Ύδρας για  επισκευή  και  μικρή  επέκταση  του Μώλου  στο Μετόχι  για  κοινωνικούς  λόγους,  χωρίς   βεβαίως  να αλλιωθεί το καθεστώς και τα χαρακτηριστικά της λιμενικής εγκατάστασης. 
 Στη συνέχεια και για  μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρξε  αλληλογραφία  μεταξύ  των   Υπουργείων  Οικονομικών,  Ναυτιλίας  &  Αιγαίου και  της Κτηματικής  Υπηρεσίας με  το  Δήμο  Ερμιονίδας,  τη  Δημοτική  Κοινότητα  Ερμιόνης  και  το  Δημοτικό  Λιμενικό  Ταμείο  Ερμιονίδας, με  κύριο  θέμα τη  νομιμοποίηση  της υφιστάμενης εγκατάστασης και τη λήψη απόφασης από το αρμόδιο  όργανο  (Δ.  Λιμενικό  Ταμείο  Ερμιονίδας)  για  εξομοίωση  του  χώρου  με   χερσαία  ζώνη λιμένα, ώστε να έχει φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης όπως ορίζει ο νόμος.   
Εν τω μεταξύ ο νόμος  4150 /2013  έδωσε την δυνατότητα της υπαγωγής σε άλλο      Δημοτικό  Λιμενικό  Ταμείο, λιμενικών  εγκαταστάσεων  η  υποδομών που  δεν  έχουν φορέα διοίκησης μετά από γνώμη των οικείων  Δημοτικών Συμβουλίων.
Όμως, με τις αποφάσεις με αριθ.  90 και  112 του 

Η Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων καλεί σε πανελλαδική συνάντηση συλλογικοτήτων

Η Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων (ΠΡΩΣΥΝΑΤ) καλεί
σε πανελαδική συνάντηση συλλογικοτήτων για τη διαχείριση των απορριμμάτων, το διήμερο 22 και 23 Φλεβάρη 2014
Τρία χρόνια, από τη συγκρότηση της ΠΡΩΣΥΝΑΤ, έχουν περάσει μέσα σε ένα περιβάλλον υπονόμευσης του δημόσιου χαρακτήρα 
της διαχείρισης των απορριμμάτων και προσπάθειας επιβολής πανάκριβων, αντιπεριβαλλοντικών, φιλοεργολαβικών λύσεων, με 
απούσα την κοινωνία. Αλλά και σε ένα περιβάλλον σημαντικών αντιστάσεων και παρεμβάσεων, προσπαθειών ευρύτερης συνεννόησης και προβολής ενός εναλλακτικού μοντέλου διαχείρισης και κοινών κινηματικών δράσεων.

Εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την Μεταφορά και Διανομή Νερού Άρδευσης από τον Αναβάλο στον Δήμο Επιδαύρου

Τρέχει, τρέχει το νερό αλλά όχι προς τα δω..
ΠρΕΠΕ

 Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιάννης Ανδριανός, σχετικά με την σημερινή υπογραφή της έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Έργα Μεταφοράς και Διανομής Νερού Άρδευσης από Δίκτυα Αναβάλου στους Δήμους Ασκληπιείου και Επιδαύρου Ν. Αργολίδας» από τον Υπουργό κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο μετά την σχετική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, δήλωσε πως η έγκριση της συγκεκριμένης μελέτης από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι ένα σημαντικό αναγκαίο βήμα προς την υλοποίηση αυτού του έργου πνοής για ολόκληρη την Αργολίδα.


Πώς ένας αληθινός παιδαγωγός δίδαξε το σεβασμό

Με τον καλύτερο τρόπο απάντησε ένας δάσκαλος δημοτικού σχολείου στο Ιράν στον εκφοβισμό και τα χλευαστικά σχόλια που δεχόταν ένας 8χρονος μαθητής του από τους συμμαθητές του, επειδή έχει χάσει τα μαλλιά του λόγω μίας σπάνιας ασθένειας.
Ο δάσκαλος Αλί Μοχαμαντιάν μπήκε μία μέρα στην τάξη και έκπληκτοι οι μαθητές είδαν ότι είχε ξυρίσει το κεφάλι του.
Οι μαθητές όχι μόνο αντιλήφθηκαν το λάθος τους και σταμάτησαν να ενοχλούν τον μικρό Μαχάν Ραχίμι, αλλά αποφάσισαν να του συμπαρασταθούν με τον ίδιο τρόπο: ξύρισαν και εκείνοι τα μαλλιά τους.
Ο δάσκαλος, που έχει γίνει ήρωας στο Ιράν, δέχθηκε τα συγχαρητήρια του ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί ενώ, σύμφωνα με τον Guardian, η κυβέρνηση αποφάσισε την οικονομική ενίσχυση της οικογένειας του παιδιού ώστε να καλυφθούν τα ιατρικά έξοδα για αντιμετώπιση της ασθένειάς του.

Η Φυσιολατρική Ομάδα Ερμιονίδας και οι Summit Runners Ερμιονίδα, κόβουν μαζί την πρωτοχρονιάτικη πίτα

ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ ΜΑΣ!!

Η Φυσιολατρική Ομάδα Ερμιονίδας και οι Summit Runners Ερμιονίδα, κόβουν μαζί την πρωτοχρονιάτικη πίτα για να ευχηθούμε όλοι μαζί  μια χρονιά γεμάτη υγεία και δραστηριότητες.

Σας προσκαλούμε το Σάββατο 1/2/2014 το πρωί στης 11:00 στο Καταφύκι στην εκκλησιά του Αγίου Νικολάου όπου με την καθιερωμένη μας πεζοπορία θα πραγματοποιηθεί η αρχή της σηματοδότησης του μονοπατιού Καταφύκι - Παπούλια από τον πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Αθλητισμού και περιβάλλοντος Δήμου Ερμιονίδας Ευάγγελο Γουζούαση.
Από εκεί θα συνεχίσουμε την διαδρομή μας περίπου 2 ωρών  προς την ταβέρνα Αρχοντικό στο Ηλιόκαστρο. Η εκδήλωση θα συνεχιστεί με γεύμα και την κοπή της πίτας μας και πολλές άλλες εκπλήξεις!!

Όσοι δεν μπορούν να ακολουθήσουν την πεζοπορία θα συναντηθούμε στην ταβέρνα Αρχοντικό στις 1:00μμ περίπου όπου θα είναι η άφιξη της πεζοπορικής ομάδας για το γεύμα.

Τιμή γεύματος ανά άτομο 12€

Σας περιμένουμε όλους.

Να θυμηθούμε της περσινές στιγμές!!
 
                       

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΩΝ ΠΟΡΤΟΧΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

Ο Πρόεδρος του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ  Εμμανουήλ Π. Φλωρής στην 1η συνεδρίαση του Δ.Σ. στις  28/01/ 2014 με πρώτο Θέμα της ημερήσιας διάταξης την Υποβάθμιση των Λιμενικών Αρχών ζήτησε ψήφισμα-διαμαρτυρία και κατέθεσε τις θέσεις του ως ακολούθως: 

Με μεγάλη δυσαρέσκεια πληροφορηθήκαμε τις τροποποιήσεις που σχεδιάζονται από το  Υπουργείο Ναυτιλίας κι Αιγαίου, στο όνομα  των μεταρρυθμιστικών δράσεων για την υποβάθμιση των Υπολιμεναρχείων Πορτοχελίου κι Ερμιόνης σε Λιμενικά Τμήματα και  την κατάργηση του   Λιμενικού  Σταθμού της Κοιλάδας.

Διαφωνώ, ενίσταμαι και διαμαρτύρομαι έντονα στο  Υ.Ν.Α. για την επερχόμενη αναδιάρθρωση ως προς το Δήμο Ερμιονίδας κι αιτούμαι να παραμείνουν ως έχουν τα Υ/Χ   Πορτοχελίου  κι  Ερμιόνης όπως κι ο Λ.Σ Κοιλάδας για τους παρακάτω λόγους:


1ον Αυτή η εξέλιξη, θα έχει σαν αποτέλεσμα  την απίστευτη ταλαιπωρία  των Δημοτών μας. Μία ακόμα οικονομική δυσκολία που θα αντιμετωπίσουν μέσα στη συνεχιζόμενη κρίση κι ύστερα από κατάργηση κι άλλων υπηρεσιών κρατικής παροχής στο Δήμο μας. Το Ναύπλιο, όπου συγκεντρώνονται όλες οι υπηρεσίες απέχει από το Δήμο μας 70-100 χιλιόμετρα.


2ο Προκύπτει πολύ μεγάλο θέμα ασφάλειας κι εφαρμογής των νόμων για όσους κινούνται στη θαλάσσια, χερσαία κι εξομοιούμενη ζώνη των τριών λιμανιών. Δεν πρέπει να διαφεύγει το γεγονός ότι  ο μεγάλος όγκος μονίμων κατοίκων κι επισκεπτών κινείται στις ζώνες λιμένων.


3ον Αστυνόμευση: Όπως είναι αποδεδειγμένο υπάρχει μεγάλη παραβατικότητα  με κατασχέσεις πλοίων και φορτηγών οχημάτων σχετικά με τη μεταφορά λαθραίων προϊόντων  και την αποβίβαση λαθρομεταναστών σε πολλά σημεία της μεγάλης ακτογραμμής του

"μάχες" για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην ΠελοπόννησοΌπως είναι γνωστό, ο διαγωνισμός για τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην περιφέρεια Πελοποννήσου, έχει φτάσει στη φάση της ανακήρυξης προσωρινού αναδόχου (ΤΕΡΝΑ). Για να γίνει η ανακήρυξη του οριστικού αναδόχου, πρέπει να προηγηθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση και να καταληχθεί το κείμενο της σύμβασης (αν δεν έχει, ήδη, καταληχθεί).
Στο διάστημα αυτό βρίσκεται σε διαβούλευση η ΜΠΕ των έργων. Την Παρασκευή 24/1, σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση
το περιφερειακό συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά στη ΜΠΕ.
Με την ευκαιρία, προωθούμε μια εμπεριστατωμένη κριτική, που πήραμε από τον περιφερειακό σύμβουλο Νίκο Πατσαρίνο.
Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων
 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Επικοινωνία     : patsarinos.perif@gmail.com                                    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κινητό              : 6977074318             

Οι θέσεις μας για το έργο «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ»
(με αφορμή τη γνωμοδότηση για την ΜΠΕ του έργου)
Α. Διαδικαστικά
Η Περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου δυσανάλογα με το μεγάλο πάθος που έδειξε για να γίνει κύριος αυτού του μεγάλου έργου από την πλευρά του Κράτους, δεν ανταποκρίθηκε στο ρόλο της και δεν ενημέρωσε όπως έπρεπε το Περιφερειακό Συμβούλιο, τους φορείς και την κοινωνία. Γι’ αυτό και υπήρξαν συνεχείς και απανωτές διαμαρτυρίες απ’ όλη την αντιπολίτευση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στην Οικονομική Επιτροπή (βλ. τα από 23/5/2013, 29/8/2013, 24/9/2013, 16/10/2013, 22/10/2013, 23/10/2013, 14/11/2013 έγγραφά μας και τα 29227/11-6-2013 και 40828/2-9-2013 έγγραφα του Γεν. Γραμ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης). Τελευταία προέκυψε η από 23/1/2014 ενιαία αντίδραση όλων των δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Ανάλογα παράπονα και διαμαρτυρίες στις ανοικτές συσκέψεις από τους Δημάρχους, τους φορείς της περιοχής και τους κατοίκους. Το αποτέλεσμα είναι, λαμβάνοντας ακόμα υπ’ όψιν και τα παρακάτω, να μην υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση:
·      Δεν υπήρξε ποτέ υπηρεσιακή δομή που να επιβλέπει τη σύνταξη και την διενέργεια του

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΥΔΡΑΣ κ.ΚΟΤΡΩΝΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΣΤΙΣ 30/11/2011

Ο κ.Κοτρώνης είχε δεσμευτεί τότε ότι η επισκευή του μώλου στο Μετόχι θα είχε μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση των κατοίκων της Ύδρας για τα έκτακτα περιστατικά και μάλιστα σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Μετά από αυτή την τοποθέτηση το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας είχε ομόφωνα αποφασίσει να κάνει δεκτό το αίτημα του Λιμενικού Ταμείου Ύδρας για την εξυπηρέτηση των κατοίκων του νησιού.
Ο καθένας πλέον μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του σε σχέση με το παρασκήνιο που ακολούθησε μέχρι σήμερα και τις αποφάσεις που ελήφθησαν. Πέραν αυτού όμως ο Δήμος Ερμιονίδας, με κάθε νόμιμο μέσο, θα βάλει τα πράγματα στη σωστή τους θέση. 

Κοπή της πίτας της ΔΗΣΥΕΡ χτές στο ΑΡΤΙΚΙ

ΝΑΥΠΛΙΑΚΑ ΑΝΑΛΕΚΤΑΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
 
Το Πνευματικό Ίδρυμα Ιωάννης Καποδίστριας και
η Οργανωτική Επιτροπή των εκδηλώσεων για τα
150 χρόνια από τη Ναυπλιακή Επανάσταση
σας προσκαλούν στο Βουλευτικό
Ναύπλιο, Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014, ώρα 12.00
στην παρουσίαση του 8ου τόμου των ΝΑΥΠΛΙΑΚΩΝ ΑΝΑΛΕΚΤΩΝ
με τα πρακτικά του Επιστημονικού Συμποσίου 12-14 Οκτωβρίου 2012
για τα 150 χρόνια από τη Ναυπλιακή Επανάσταση.
 
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Φώτη Κωνσταντινίδη,
Καλλιόπη Παπαλεξοπούλου (1809-1898). Μια θρυλική ηρωίδα.
 
Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα διανεμηθεί ο τόμος στο κοινό.
- Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο συνημμένο έγγραφο.
- Ιστοσελίδα http://nafpliakiepanastasi.com/

ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΟΥ ΑΓΓΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ

"Νοιώθω ευγνωμοσύνη για αυτούς τους "δύσκολους" ανθρώπους
που συνάντησα στη ζωή μου
Εξ  α ι τ ί ας τους έμαθα τι  ακριβώς ΔΕΝ θέλω  να  ε ί μ α ι !!
ΜΑΙΡΗ ΦΑΣΙΛΗ

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Η διαμαρτυρία του "Εμπορικού Συλλόγου Ερμιόνης" για το Μετόχι


 Μας  ζήτησαν  αναγνώστες μας, να αναρτήσουμε ξανά την διαμαρτυρία του "Εμπορικού Συλλόγου Ερμιόνης" για την παράνομη προβλήτα στο Μετόχι και να θυμίσουμε πως την ακολουθούν 310 υπογραφές Ερμιονιτών .
Επίσης  μας  ζήτησαν  να ενημερώσουμε   οποιονδήποτε προσπαθεί να μειώσει την νοημοσύνη μας,  πως   τους νεκρούς και τους αρρώστους  δεν τους  χρησιμοποιούμε σαν πρόσχημα,  τους σεβόμαστε.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΣΤΟ ΜΕΤΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΡΜΙΟΝΗΣ 

Ερμιόνη 22 Απριλίου 2013 

Από τον Εμπορικό και Επαγγελματικό   Σύλλογο Ερμιόνης 

Προς τον κο Κωστή Μουσουρούλη  Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου                                                                     Κοινοποίηση:


                           Κο  Καμιζή Δήμαρχο Ερμιονίδος.

                      Κο Κρητσωτάκη Πρόεδρο Τοπικού Διαμερίσματος Ερμιόνης.

                           Κο Κοτρώνη Δήμαρχο Ύδρας.


Επιστολή διαμαρτυρίας για την παράνομη λειτουργία  του  προβλήτα  στο Μετόχι


Σύντομο  ιστορικό
Ο προβλήτας στο Μετόχι λειτουργεί   και εξυπηρετεί  εδώ και  χρόνια τις ανάγκες της Ύδρας, με   άδεια   που εκδόθηκε  στις 27-8-1999  από το Υπουργείο  Οικονομικών,  για  πρόσδεση ΜΟΝΟ  υδροφόρου πλοίου για τη μεταφορά    νερού  στην  Ύδρα.

Από το 1995 ήδη  χρησιμοποιούν   αυτόν τον προβλήτα , εκτός όλης της  υπόλοιπης παράλιας  ζώνης στην στεριά – Πηγάδια,  PORTO HYDRA,  HYDRA BEACH, Ερμιόνη-  θαλάσσια ταξί με αφετηρία την Ύδρα.
Το Αύγουστο του 2009 ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ   ξεκίνησε μια δρομολογιακή γραμμή με πλοίο 16 θέσεων  της εταιρείας ΥΔΡΑ ΛΑΙΝΣ Ν.Ε.
Το 2010 η ίδια εταιρεία έβαλε  και ένα  μεγαλύτερο πλοίο 50 θέσεων στη γραμμή, μεταφέροντας με τα δυο αυτά πλοία  παράνομα τους επισκέπτες της Ύδρας.
Σ αυτή λοιπόν την αδειοδοτούμενη μόνο για υδροφόρα πρόσβαση, άρχισε να στήνεται  μια «επιχείρηση» από ιδιώτες,  με την κατασκευή parking κλπ,  σε μια   περιοχή των   11.000 περίπου

Επισήμως, επικυριαρχία της ΄Υδρας στο Μετόχι της Δ.Κ. Ερμιόνης

enimerosipeloponnisou 
Ρεπορτάζ: Κώστας Πρώιμος Η Διυπουργική απόφαση, που εκδόθηκε στις 13-1-2014 και δημοσιεύτηκε στο (ΦΕΚ 131/Β/2014) την 27-1-2014 παραχωρεί στο Λιμενικό Ταμείο της Ύδρας, την διαχείριση της προβλήτας στο Μετόχι, που όμως γεωγραφικά και διοικητικά, ανήκει στο Δήμο Ερμιονίδας.  Η υπαγωγή της διαχείρισης αυτού του στρατηγικού σημείου, που βρίσκεται εντός των ορίων της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης, στο Λιμενικό Ταμείο του …απέναντι Δήμου Ύδρας, έχει ανοίξει τους «ασκούς του Αιόλου»… Διαβάστε τι μας είπαν, οι κορυφαίοι αιρετοί των δύο Δήμων, σχετικά με το επίμαχο ζήτημα.


 
Άγγελος Κοτρώνης (Δήμαρχος Ύδρας): «Εμείς οι Υδραίοι, με τους φίλους μας τους Ερμιονίτες, έχουμε χρόνιες επαφές …Και εμπορικές και διαπροσωπικές…. Τους θεωρούμε και είναι, φίλοι μας… Όμως μια μικρή μερίδα από αυτούς, ίσως και λιγότεροι από πέντε, ξεσήκωσαν τον κόσμο αδίκως… Νομίζουν ότι εμείς στο Μετόχι, θέλουμε να φτιάξουμε  λιμάνι, ώστε να δένει και το Ιπτάμενο… Εγώ πήγα προσωπικά σε δύο συμβούλια στην Ερμιόνη και τους διαβεβαίωσα, πως δεν θέλουμε κάτι τέτοιο, ούτε είναι ο σκοπός μας αυτός… Μια προβλήτα, ένα μικρό «Τ» θα κατασκευάσουμε, ώστε να μπορεί να προσεγγίζει το θαλάσσιο ταξί, όταν έχει κακό καιρό… Όταν φυσάει νοτιοδυτικός άνεμος, δεν δένει εκεί τίποτα… Η απόσταση της Ύδρας μέχρι το Μετόχι, είναι μόλις τέσσερα μίλια, ενώ η Ερμιόνη έντεκα! Ένας άρρωστος πως θα διακομισθεί; Το μόνο που θέλουμε είναι, να υπάρχει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στην στεριά…»

Ρωτήσαμε τον κ. Κοτρώνη, σχετικά με την υποβληθείσα μελέτη, η οποία ουσιαστικά, φωτογράφιζε την κατασκευή λιμένα, προκαλώντας αντιπαραθέσεις και διαφωνίες, μεταξύ των δύο Δήμων… «Αυτή η μελέτη, είναι παλαιά» μας είπε.  «Συμπεριλαμβάνει ένα λιμενοβραχίονα...Ωστόσο τους ξεκαθάρισα πως δεν θέλουμε να φτιάξουμε λιμάνι εκεί… Μονό ένα μικρό «Τ», το επαναλαμβάνω αυτό, για να δένουν τα ταξί… Είναι ζωτικής σημασίας για το νησί και τους Κατοίκους της Ύδρας, αυτή η πρόσβαση… Το πήραν στραβά το όλο ζήτημα… θεώρησαν ότι θα παραγκωνιστεί, το λιμάνι της Ερμιόνης… Τίποτα δεν θα αλλάξει…. Και να σας πω και το άλλο; Ακόμη και τους νεκρούς Υδραίους, που φεύγουν από τη ζωή σε ένα νοσοκομείο της Αθήνας, μέσω «Μετοχίου» τους φέρνουμε στο νησί, για να τους θάψουμε… Εμείς τους αγαπάμε τους Ερμιονίτες, αυτοί μας αγαπούν και όπως ήμασταν, θα είμαστε»…

Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δημήτρης Καμιζής, σχετικά με την εξέλιξη και τα τεκταινόμενα, γύρω από το ζήτημα με το Μετόχι, δήλωσε στην εφημερίδα μας:

«Πρόκειται για μια πραξικοπηματική ενέργεια, από την πλευρά του κ. Κοτρώνη. Εμείς δεν είχαμε ποτέ αντίρρηση, για μια μικρή προβλήτα, που θα εξυπηρετεί τα επείγοντα περιστατικά… Αντίρρηση προβάλλαμε στην δημιουργία, κανονικού λιμανιού… Έχουμε εμείς λιμάνι, στην Ερμιόνη…. Το Λιμενικό Ταμείο Ερμιονίδας, στο οποίο είναι μέλος και ο κ. Σφυρής, είχε υπερτονίσει αυτό το ζήτημα, γιατί αντιστάθηκε, στις εκ των άνω διαταγές, του Υπουργείου… Υπήρξε έντονο παρασκήνιο με τον κ. Κοτρώνη…. Ο ίδιος ο Δήμαρχος Ύδρας  μας είπε, ότι είχε πάει και στον Πρωθυπουργό… Και από δω και από κει… Θα κινηθούμε νομικά για να διασφαλίσουμε, αυτή τη μικρή σκάλα εξυπηρέτησης, η οποία είχε δοθεί με την συγκατάθεση του πρώην Δήμου Ερμιόνης… Εκεί όμως λειτουργούσε και μια παράνομη δραστηριότητα… Πιστεύω πως στόχος, είναι η νομιμοποίηση αυτής της δραστηριότητας… Αυτό που έχει συμβεί, είναι μεγάλο σκάνδαλο και δεν το δεχόμαστε… Θα το προσβάλουμε, θα φτάσουμε στο ΣτΕ….»

Ενημερώσαμε τον κ. Καμιζή, για τις προηγούμενες δηλώσεις, του Δημάρχου Ύδρας κ. Κοτρώνη στην  «Ενημέρωση Πελοποννήσου», με τις οποίες ξεκαθαρίζει, πως δεν θα εφαρμοστεί η επίμαχη μελέτη, διότι είναι παλαιότερη, και ότι οι Υδραίοι επιθυμούν, μόνο την κατασκευή ενός μικρού «Τ», στο μετόχι… Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, μας είπε τα εξής:

«Θα ήταν πολύ κακό ένας Δήμαρχος, να λέει ψέματα διότι έχει δεσμευτεί, ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου…. Αν πράγματι αυτή η μελέτη ήταν λάθος και ο κ. Κοτρώνης το έχει αναγνωρίσει, εμείς την εξυπηρέτηση για την οποία μίλησα, την δεχόμαστε… Με τους Υδραίους και τους Σπετσιώτες, έχουμε κοινή ταυτότητα και ιστορία…. Ενδεχομένως ο κ. Κοτρώνης,  με αυτή την μελέτη, δεν γνώριζε τι έκανε, το λιμενικό του Ταμείο… Τον καλώ έστω και τώρα, να συνεργαστούμε για το κοινό καλό των Δήμων μας και του τόπου… Όσο για τον κ. Σφυρή,  αυτός  ότι κάνουμε, το βρίσκει αρνητικό... Τώρα μας κατηγορεί και για το Μετόχι… Αυτός που έχασε ολόκληρο έργο, επί Δημαρχίας του και αναφέρομαι στην αποχέτευση, απορώ πως έχει το θράσος, να κατέβει και πάλι υποψήφιος…»


Η «Ενημέρωση Πελοποννήσου», επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Ερμονίδας κ. Δημήτρη Σφυρή, ο οποίος έδωσε μια διαφορετική διάσταση, στο ανωτέρω ζήτημα: «Επειδή κάποιοι πήραν μια απόφαση και εξέδωσαν ΦΕΚ, πρέπει αυτό και να εφαρμοστεί; Τέτοιου είδους ενέργειες, δεν βοηθάνε ούτε συγκλίνουν προς την εκατέρωθεν συνεργασία και μάλιστα, με παρασκηνιακές πολιτικές… Δεν είπε κανείς ότι θέλει να αποκλείσει την Ύδρα, ούτε υπήρχε τέτοια πρόθεση, από οποιονδήποτε… Αλλά, δεν γίνεται με υπόγειες διαδρομές, να προσπαθούν να περάσουν, ένα τεράστιο λιμάνι, στην περιοχή του «Μετοχίου»… Βεβαίως και πρέπει να υπάρχει συνεργασία με την Ύδρα, όμως δεν μπορεί να κάνουν κατάληψη χώρου, που ανήκει στην δική μας δικαιοδοσία.. Αυτά είναι απαράδεκτα…. Όταν Καμιζής και Κοτρώνης, κινούνται παρασκηνιακά, αυτό χαλάει το όποιο κλίμα συνεργασίας, μεταξύ Ερμιονίδας και Ύδρας… Ο κ. Καμιζής  με την στάση του και τις ενέργειες του κατά το παρελθόν, ουσιαστικά σιγοντάριζε την περιβόητη μελέτη. Αν όλοι ήταν ξεκάθαροι, το έργο ως μικρή κατασκευή, θα είχε ήδη υλοποιηθεί…  Σήμερα η στάση τόσο του κ. Κοτρώνη όσο και του κ. Καμιζή, έχουν δημιουργήσει ένα εχθρικό περιβάλλον, μεταξύ των δύο Δήμων, ενώ από την πλευρά τους οι κάτοικοι, δεν έχουν να «χωρίσουν» τίποτα… Στην πράξη, άλλα θα γίνουν και ας υπάρχει το σχετικό ΦΕΚ… Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει, να γίνει ένα λιμάνι  διακόσια ενενήντα μέτρα επί εκατόν είκοσι πέντε… Ενώ θα μπορούσε να εξυπηρετείται η Ύδρα, με μια μικρή  κατασκευή… Εμείς ως Δήμος, είχαμε αποφασίσει να γίνει η επισκευή του μόλου, μέσα από νόμιμες διαδικασίες και να είναι ασφαλής για αυτούς, που θέλουν πρόσβαση…. Έχουν γίνει πολλές αυθαιρεσίες …Έχουν αδειοδοτήσει το δρομολογιακό… Υπάρχουν ευθύνες… Κάποιοι μέσα από την εξέλιξη αυτή, θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν το Μετόχι, παράνομα!»