Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα : Οι τοπικές φορεσιές στο γύρισμα του 19ου αιώνα


Η Ομιλία της προέδρου του κας Ιωάννας Παπαντωνίου με θέμα "Οι τοπικές φορεσιές στο γύρισμα του 19ου αιώνα" που έγινε την Κυριακή 25 Μαρτίου 2018 στο Stavros Niarchos Foundation Cultural Center .

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2018 Το Πρόγραμμα στην Αργολίδα

Η 18η Μαΐου έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων με σκοπό του εορτασμού: «Τα μουσεία να γίνουν φορείς πολιτιστικών ανταλλαγών, για την ενίσχυση της μόρφωσης, για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, για την ειρήνη και τη συνεργασία ανάμεσα στους λαούς».
Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων εορτάζεται κάθε χρόνο με διάφορες εκδηλώσεις και είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά τα μουσεία και τον ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία. Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό».

Το Πρόγραμμα στην Αργολίδα:


ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ 

Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Τάσος Λάμπρου: Καταστρατήγηση των Όρων Δημοπρασίας του Μύλου στο Κρόθι Ερμιόνης από τον Δήμο Ερμιονίδας


Συνδημότισσες και συνδημότες,
Σήμερα Πέμπτη 10 Μαΐου 2018, υπέβαλα ένσταση κατά της υπ. αριθμ. 37/2018 Απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ερμιονίδας «περί καθορισμού των όρων δημοπρασίας για την εκμίσθωση δημοτικού ακινήτου στην θέση Κρόθι στη Δ.Κ. Ερμιόνης του Δήμου Ερμιονίδας», η οποία ελήφθη από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ερμιονίδας την 18η Απριλίου 2018.
Η παραπάνω Απόφαση καταστρατηγεί πλήρως την Απόφαση 89/2018 του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας, την Απόφαση 04/2018 του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης και το ΦΕΚ 887/1995 χαρακτηρισμού του εν λόγω ακινήτου ως διατηρητέου με αποκλειστική χρήση ως αναψυκτηρίου.


_

Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

ΤΑΣΟΣ ΤΟΚΑΣ:ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τετάρτη 9  Μαΐου 2018

Με αφορμή την συζήτηση που έχει ξεκινήσει για τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το Πρόγραμμα «Κλεισθένης 1», που έστειλε το Υπ. Εσωτερικών στην ΚΕΔΕ και στην ΕΝΠΕ η παράταξή μας έχει να επισημάνει τα εξής:
Το εν λόγω νομοσχέδιο πρέπει να αποτελέσει βάση συζήτησης και να καταθέσει η Αυτοδιοίκηση τις προτάσεις της. Αποτελεί την πρώτη φάση μιας νέας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας για την επίλυση πραγματικών αναγκών των ΟΤΑ.
Οι αντιδράσεις όμως δεν πρέπει να αφορούν   αποκλειστικά το εκλογικό σύστημα και την απλή αναλογική αλλά χρειάζεται να κατατεθούν  συγκεκριμένες προτάσεις για τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Δεν πρέπει όμως  να ξεχνάμε ότι η απλή αναλογική   αποτελούσε πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης.
Πρέπει και εμείς επιτέλους να μάθουμε να συνεργαζόμαστε, όπως οι άλλοι λαοί μπορούν και το κάνουν πραγματικότητα και να ξεφύγουμε από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Πρόσκληση για τη Γιορτή της Μητέρας


Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Η ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ Δεύτερο μέρος


Η ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ  (Δεύτερο μέρος) 



Δημήτρης Τουτουντζής

Ρωμαϊκή περίοδος. 

 Σε αντίθεση με τους Ετρούσκους και τους Έλληνες, φαίνεται πως οι Ρωμαίοι δεν επιδόθηκαν στην πειρατεία σε κανένα στάδιο της εξέλιξής τους. Η αιτία είναι περισσότερο πρακτική παρά ηθική. Για να γίνει κάποιος πειρατής, πρέπει να προέρχεται από κοινωνία που διαθέτει συσσωρευμένες ναυτικές εμπειρίες, κάτι στο οποίο οι Ρωμαίοι υπολείπονταν, σε βαθμό που κάποιος μπορεί βάσιμα να ισχυριστεί ότι είχαν την αντιπάθεια για τη θάλασσα στο αίμα τους. Η επιθυμία για επέκταση, δούλους και υλικό πλούτο, η οποία έσπρωχνε τους υπόλοιπους λαούς στη θάλασσα, στη Ρώμη υλοποιήθηκε μέσω των λεγεώνων και της επικράτησης στην ξηρά. Έστω και έτσι όμως πρέπει να αναγνωρισθεί πως το Ρωμαϊκό Δίκαιο ήταν το πρώτο που κατέταξε την πειρατεία, από όπου και αν προερχόταν, στις απεχθείς δραστηριότητες.

    Μια δύναμη που επίσης δεν επιδόθηκε στην πειρατεία, τουλάχιστον κατά την κλασική εποχή, ήταν η Καρχηδόνα. Μολονότι κατάγονταν από τους Φοίνικες, οι οποίοι φημίζονταν ως ικανότατοι πειρατές, οι Καρχηδόνιοι ενδιαφέρονταν για θάλασσες ανοικτές και ασφαλείς, ώστε να διεξάγουν απερίσπαστα το εμπόριό τους.

    Το 86 π.Χ., όταν ο Σύλλας με τους Ρωμαίους κυρίευσε την Αθήνα, τα νησιά του Αιγαίου έπεσαν κατά τυπικά μονάχα στα χέρια της Ρώμης. Γιατί στην ουσία πραγματικοί κυρίαρχοι ήσαν οι πειρατές. Έπειτα από την καταστροφή της Καρχηδόνας και την εξασθένιση της Αιγύπτου και των άλλων θαλασσινών κρατών,

Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Η Ευανθία Ρεμπούτσικα στο Άργος ( Είσοδος ελεύθερη)

Το 1ο ΕΠΑΛ Άργους, το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Άργους, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου ΕΠΑΛ Άργους και η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Άργους Μυκηνών σας προσκαλούν στην παρουσίαση του πολιτιστικού προγράμματος που εκπονείται στα σχολεία μας με τίτλο:

Το Αστέρι Κι η Ευχή

Σάββατο 12 Μαΐου 2018, ώρα 8μ.μ. στο Μπουσουλοπούλειο Θέατρο Άργους.
Η Ευανθία Ρεμπούτσικα θα μας ταξιδέψει με το μαγικό βιολί της.
Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Άργους και 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Άργους θα τιμήσουν την αγαπημένη δημιουργό για την προσφορά της στον Ελληνικό Πολιτισμό.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Γιάννης Σπετσιώτης: Γενέθλια μηνύματα στου χρόνου τα γυρίσματα


Γενέθλια μηνύματα στου χρόνου τα γυρίσματα
Στη μηνιαία τοπική εφημερίδα «Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ» (αρ. φύλλου 20/Αύγουστος 1988) δημοσιεύσαμε εκτενές άρθρο με τίτλο «Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΜΑΣ», παρουσιάζοντας την πρώτη επίσημη καλοκαιρινή συναυλία της Μικτής Χορωδίας και της Παιδικής Μαντολινάτας της πόλης μας.
Τα χρόνια πέρασαν και φέτος ο Μουσικός Σύλλογος Ερμιόνης, με τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυσή του, γιορτάζει τα γενέθλιά του!
Αναδημοσιεύουμε, λοιπόν, αποσπάσματα από εκείνο το άρθρο θεωρώντας πως συντηρεί μνήμες, ανασκάπτει συναισθήματα και, έχει, ίσως, «ιστορικό» ενδιαφέρον…
Εύχομαι στους οργανωτές των φετινών επετειακών εκδηλώσεων κάθε επιτυχία!


Γιάννης Μ. Σπετσιώτης

Πρόεδρος Ερμιονικού Συνδέσμου

«Πράσινο φως» για την πολεοδόμηση οικοδομικού συνεταιρισμού στην Ερμιονίδα 114 στρεμμάτων

Το «πράσινο φως» για πολεοδόμηση παίρνουν σταδιακά 30 οικοδομικοί συνεταιρισμοί, οι οποίοι βρίσκονται στο σύνολό τους εκτός Αττικής. Πρόκειται για όσους δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά νομικά προβλήματα και οι διαδικασίες μπορούν να προχωρήσουν σχετικά γρήγορα. Αντίθετα στην Αττική, τα προβλήματα 220 οικοδομικών συνεταιρισμών δείχνουν αξεπέραστα. Ειδικότερα, στον δρόμο για οικιστική αξιοποίηση - μετά από δεκαετίες περιπετειών - βρίσκονται τριάντα οικοδομικοί συνεταιρισμοί σε Εύβοια, Κρήτη, Λάρισα, Πελοπόννησο, Χαλκιδική και Ρόδο. Από αυτούς τέσσερις έχουν λάβει την τελική έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος (με το οποίο εγκρίνεται η πολεοδομική μελέτη). Πρόκειται για τους συνεταιρισμούς «Έμποροι Ιωαννίνων» (έκτασης 214 στρεμμάτων), των υπαλλήλων υπουργείου Εσωτερικών «Η Ανώπολης» στις Γούβες Χερσονήσου (80 στρέμματα), του παραθεριστικού οικισμού «Κανελλάκης» στην Ερμιονίδα Αργολίδας (114 στρέμματα) και του παραθεριστικού συνεταιρισμού Ιατρών στο Μαρμάρι Ευβοίας (14 στρέμματα).
Περισσότερα:argolikeseidhseis 

άντε ALERT... (the gold one)!

Πώς γίνεται να τσακώνεται κάποιος με τις λέξεις; Μα, ο τρόπος αντανακλάται καθημερινώς στις αλληλεπιδράσεις με τους συνανθρώπους μας.
Σε ένα πρώτο στάδιο, να ξεκαθαρίσουμε πως αυτό που ακολουθεί δεν είναι κάποιο ψυχολογικό άρθρο, το οποίο επιχειρηματολογεί με αποδείξεις και αδιάψευστα στοιχεία εγκεκριμένα από την επιστήμη, αλλά πηγάζει από την εμπειρία και την παρατήρηση.
Εν ολίγοις γινόμαστε για λίγο “εμπειριστές” (με την πιο ελαφριά έννοια αυτής της λέξης, καθώς ο εμπειρισμός αποτελεί ολόκληρο κλάδο της Φιλοσοφίας, τον οποίο τυχαία ξεφυλλίσαμε, μυρίσαμε και διαβάσαμε κατά την διάρκεια των φοιτητικών μας ετών).
Οι “γνώσεις” μας, λοιπόν, προέρχονται από την εμπειρία η οποία αποκτάται μέσω των αισθήσεών μας. Τι συμβαίνει λοιπόν με κάποιες λέξεις και δεν λέμε να τις συμπαθήσουμε;
Με κάποιον τρόπο, λίγο-πολύ, αν όχι όλοι, τουλάχιστον μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων έχουμε βρεθεί σε περιβάλλοντα που δεν μας ταίριαξαν ή συνεχίζουν να μη μας ταιριάζουν. Χωρίς να προβούμε σε άμετρες κριτικές χαρακτηρίζοντάς τα ως “άσχημα” ή “όμορφα”, προχωράμε απλώς σε κάποιες παρατηρήσεις οι οποίες μας οδηγούν και σε αντίστοιχα συμπεράσματα.

Με ποιες λέξεις έχουμε τσακωθεί;

“Κανείς δεν θα σου πει μπράβο

Περισσότερα: pathfinder 

Έλλη Βασιλάκη