Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

Βασίλης Γκάτσος: Δεν χρειάζεται να απολογείται κανείς για τα σταμπωτά

Δεν κατηγορείται κανείς γιατί έστρωσε δρόμο με σταμπωτό τσιμέντο, ή σκέτο τσιμέντο ή πίσσα. Άλλωστε οι τσιμεντοστρώσεις είχαν αρχίσει από την αρχή του 20ου αιώνα στην Ερμιόνη και κυριάρχησαν την εικοσαετία 1970 - 1990. Υλικά είναι και αυτά και φυσικά χρήσιμα, αποτελεσματικά και φθηνά. Αλλοιώς όμως τα χρησιμοποιεί ο εμπνευσμένος αρχιτέκτονας.

Όσοι έχουν επισκεφθεί τα πλακόστρωτα του Πικιώνη στην Ακρόπολη θα έχουν διαπιστώσει ότι από τη μεριά τού Λουμπαρδιάρη μέχρι το μνημείο του Φιλοπάππου (Λόφος των Μουσών) υπάρχει συνδυασμός τσιμέντου, πέτρας, μαρμάρου, κεραμικών, μορφοποιημένης πέτρας με εξαιρετικό εικαστικό αποτέλεσμα.
Αν η Ερμιόνη είχε δομηθεί σε οικοδομικά τετράγωνα με ψηλά κτίρια - μικρές πολυκατοικίες, το φυσικό και αποδεκτό θα ήταν, τα πεζοδρόμια να ήταν πλακόστρωτα με τεχνητές τσιμεντόπλακες σαν αυτές που βλεπουμε στην Αθήνα και τον Πειραιά.
Αν η Ερμιόνη είχε διατηρηθεί στο σύνολό της ως ιστορικός παραδοσιακός οικισμός με διατηρητέα σπίτια όπως ή Ύδρα, θα κυριαρχούσαν τα πλακόστρωτα, τα σκαλοπάτια, αλλά και το χώμα, γιατί στα παραδοσιακά Μαντράκια το χώμα ταίριαζε.

Σήμερα έχουμε μια πολύπλοκη κατάσταση. Δεν έχουμε μαντράκια, αλλά προκυμαίες, ζώνες λιμένων και μόλους. Δεν έχουμε, ούτε μπορούμε να έχουμε, παντού πεζοδρόμια. Έχουμε τεράστιους χώρους "αφιερωμένους" στο αυτοκίνητο. Έχουμε λογικούς χώρους για εστίαση, δεν έχουμε χώρους για πεζούς, πάρκα, μνημεία κ.λ.π. Εντός οικισμού δεν έχουμε χώρους παρά μόνο στο Λιμάνι και στα Μαντράκια. Και τελικά επικράτησε και αυτή η φτηνή λύση του σταμπωτού παντού, που δίνει μια άχρωμη μονοτονία.
Σήμερα κυριαρχούν στην Ερμιόνη τα σπίτια τύπου μικρής πολυκατοικίας σε δρόμους στενούς, πολυδαίδαλους. Έχουν πνίξει τα παραδοσιακά εντελώς, και η "θέα" του οικισμού δεν θυμίζει την θαυμάσια Ερμιόνη, αλλά ένα συνοθήλευμα σπιτιών χωρίς αρχιτεκτονική.
Παρ' όλα αυτά υπάρχουν περιοχές - γειτονιές που κρατούν ακόμη τα παλιά σπίτια και θα μπορούσαν να είναι θαυμάσιες, με πλακοστρωμένα δρομάκια, σκαλοπάτια κ.λ.π. Υπάρχει η περιοχή που την περπατούν όλοι, που συνδέει τα δύο λιμάνια. Ο κύριος δρόμος που περνούν τα αυτοκίνητα κάλλιστα μπορεί να είναι πίσσα, τα δρομάκια όμως, τα πεζοδρόμια, όπου είναι δυνατά, και οι μικρές πλατείες δεν μπορεί να είναι σταμπωτό, ή συνέχεια της πίσσας και του τσιμέντου.

Με άλλα λόγια και με αφορμή τη νέα επίστρωση σταμπωτού, η Ερμιόνη πρέπει να προχωρήσει σε ένα εμπνευσμένο συνολικό "ανασχηματισμό" δημοσίου χώρου της, να αποκτήσει εκ νέου χαρακτήρα αλλά και να προσφέρει άνεση, ξεγνοιασιά, απόλαυση, όνειρο, σε ντόπιους και επισκέπτες, κάτι που συνέβαινε παλιά, που δεν συμβαίνει σήμερα, παρά μόνο στα διαφημιστικά του Δήμου.

Ο Δήμος Ερμιονίδας, καλεί τους Δημότες του σε επαγρύπνηση για την πρόληψη και προστασία από πυρκαγιές.

Κρανίδι, 03.06.2022


Έκτακτη Ανακοίνωση

Ο Δήμος Ερμιονίδας, υπενθυμίζει και καλεί τους Δημότες του σε επαγρύπνηση για την πρόληψη και προστασία από πυρκαγιές.

Με την έναρξη της Καλοκαιρινής περιόδου και λόγω των ισχυρών ανέμων που επικρατούν στην περιοχή καθώς και την παρουσία πυκνής βλάστησης και δασικής έκτασης, την οποία διαθέτει ο Δήμος μας, υπάρχει υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών.

Εφιστούμε την προσοχή όλων σας και σας παρακαλούμε να αποφύγετε κάθε δραστηριότητα στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσει σπινθήρα και πυρκαγιά και αν αντιληφθείτε οποιαδήποτε φλόγα να ειδοποιήσετε αμέσως την Πυροσβεστική.

Σε περίπτωση Πυρκαγιάς τηλεφωνούμε ΑΜΕΣΩΣ στους αριθμούς κλήσης 199 ή 112 και δίνουμε σαφείς οδηγίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρισκόμαστε.

Μπορείτε να καλείτε επίσης το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο του Δήμου Ερμιονίδας στο τηλ.: 2754022199.

Αυτές τις μέρες, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων στην περιοχή, ας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς, αλλά και προετοιμασμένοι για την άμεση αντιμετώπισή της.

Τηρούμε όλες τις οδηγίες και τους κανόνες που ορίζονται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

 Ο Δήμαρχος

Ιωάννης  Γεωργόπουλος

 

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Ένας πίνακας, μια ιστορία στο ΙΛΜΕ

Την Τρίτη 31/05/2022 το Δημοτικό Σχολείο Διδύμων επισκέφθηκε το Μουσείο μας. Οι μαθητές παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Ένας πίνακας, μια ιστορία».

Είναι γνωστό ότι οι ζωγραφικοί πίνακες «κρύβουν» τις δικές τους ιστορίες. Έτσι δίνεται η αφορμή στους μαθητές με τα στοιχεία που απεικονίζουν οι πίνακες να δημιουργήσουν τη δική τους ιστορία καλλιεργώντας τη φαντασία τη μνήμη και το λόγο τους.

Στους μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης εκτέθηκε ο πίνακας της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης του 1827 και αναφέρθηκαν τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου. Στη συνέχεια οι μαθητές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο ιστορικού περιεχομένου, το οποίο εκπόνησε το ΙΛΜΕ.

Καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ


 
Στίχοι: Νίκος Γκάτσος
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
Πρώτη εκτέλεση: Αλίκη Καγιαλόγλου

Ακούστε την ιστορία του Κεμάλ
ενός νεαρού πρίγκιπα, της ανατολής
απόγονου του Σεβάχ του θαλασσινού,
που νόμισε ότι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.
αλλά πικρές οι βουλές του Αλλάχ
και σκοτεινές οι ψυχές των ανθρώπων.

Στης Ανατολής τα μέρη μια φορά και ένα καιρό
ήταν άδειο το κεμέρι, μουχλιασμένο το νερό
στη Μοσσούλη, τη Βασσόρα, στην παλιά τη χουρμαδιά
πικραμένα κλαίνε τώρα της ερήμου τα παιδιά.

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Βασίλης Γκάτσος:Θα μπορούσαν να γραφτούν και για την Ερμιόνη, αλλά πριν το 1965.

"Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος έχει γράψει για τον πολυαγαπημένο του Μόλυβο μεταξύ πολλών άλλων τα εξής:

Άφησα τελευταίο τον Μόλυβο, γιατί είναι σχεδόν η πατρίδα μου. Εκεί ζω όλα τα καλοκαίρια, εκεί γράφω, εκεί ψαρεύω, κολυμπάω και χαρτοπαίζω με τους αλιεργάτες και τα γκαρσόνια. Η εντύπωση που σχημάτισα από την πρώτη μου επίσκεψη στον Μόλυβο:
Ανηφόρισα τα καλντερίμια και στάθηκα στο κέντρο της αγοράς, όπου γίνονται οι λαϊκές συνελεύσεις. Ήμουν μαγεμένος! Δε χωρούσε η ψυχή μου τόση ομορφιά! Χάζευα με τα χρώματα, με τα πέτρινα σπίτια, με τα παράθυρα, με τ’ αγριοπερίστερα, που τινάζονταν από τις φωλιές τους και πετούσαν προς τη θάλασσα. Κάποια στιγμή είπα μέσα μου: «Εδώ πρέπει να έρθω μ’ ένα κορίτσι που θ’ αγαπώ ως την τρέλα!» Και η ευχή μου έπιασε. Και πολύ γρήγορα, μάλιστα.
Με ρωτούν πολλοί γιατί ξεχωρίζεις τον Μόλυβο – γιατί τον βάζεις πρώτο στις προτιμήσεις σου απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας; Δεν μπορώ ν’ απαντήσω με επιχειρήματα. Αρκούμαι στο να δείχνω και να αναφωνώ. Να δείχνω τον οικισμό από το ύψος των «Δελφινιών» και να ρουφάω τον θαυμασμό του επισκέπτη μέσα από τα μάτια του ή να αφήνω να βγει από μέσα μου ένα βαθύ «αχ», καθώς αντικρίζω το φεγγάρι που ανατέλλει απ’ τη μεριά της Στύψης.
Μου αρέσει ο Μόλυβος –με αναστατώνει– γιατί είναι κι αυτός «χειροποίητος». Δεν έχει πάρε δώσε με μηχανές. Δούλεψαν γι’ αυτόν χιλιάδες μαστόροι, εκατοντάδες χρόνια. Με το γούστο, τη φρονιμάδα και την αξιοσύνη του χελιδονιού όταν φτιάχνει τη φωλιά του. Όλα είναι στη θέση τους. Οι δρόμοι, οι εκκλησιές, τα σπίτια, τα δέντρα, τα σαλκίμια, οι βάρκες, οι βρύσες, οι άνθρωποι. Ανθρωποι καλοί, νοικοκυραίοι, μαραγκοί, ψαράδες, οικοδόμοι, κτηνοτρόφοι, αγρότες, που βαδίζουν αργά, αλλά σκέφτονται πολύ γρήγορα.
Φοβάμαι πολύ για τον Μόλυβο. Ο τουρισμός, που έδωσε μπόλικο ψωμί στον τόπο, έχει και τα κουσούρια του. Φέρνει, σε πολλές περιπτώσεις, και την απληστία. Και είναι κακός σύμβουλος η απληστία. Αλλιώς ήταν ο Μόλυβος που γνώρισα. Αλλιώς είναι σήμερα, που πολλά συμφέροντα μπήκαν στη μέση. Μπορούν, όμως, όλα να γίνουν. Και οι δουλειές να τρέχουν και η εικόνα του χωριού να γίνεται όλο και καλύτερη. Ποτέ χειρότερη. Στο κάτω κάτω, ο κόσμος τρέχει στον Μόλυβο μόνο για την ομορφιά του, την ανέγγιχτη. Την ομορφιά που είδαν καταπρόσωπο, αλλά και την εθώπευσαν και την προστάτευσαν, με νύχια και δόντια και σε δύσκολους καιρούς, ο Καραμανλής, ο Βασιλείου, ο Βενέτης και τόσοι άλλοι…"


Για την αντιγραφή
Βασίλης Γκάτσος

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στο Κοινοτικό Κατάστημα Ερμιόνης την Κυριακή 22 Μαΐου μετά από προτροπή ενεργών συμπολιτών μας έγινε συζήτηση και ενημέρωση για το έργο που κατασκευάζεται στην πόλη μας, “συνέχιση της ανάπλασης με σταμπωτό δάπεδο  στις Δημοτικές οδούς που συνδέουν την πλατεία πεύκου με  την κεντρική οδό της Χερσαίας Ζώνης Βόρειου Λιμένα”.

Συζητήθηκαν πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις και εκδηλώθηκαν ανησυχίες για τον παραδοσιακό χαρακτήρα και τις κατασκευαστικές αναπλάσεις της πόλης μας.

Παράλληλα είχαμε ανοικτή τηλεφωνική επικοινωνία με τον συμπολίτη μας πολιτικό μηχανικό   και  ενεργό  πολίτη στα δρώμενα του τόπου μας κ. Παναγιώτη Δημ. Γούτο.

Στην ιστοσελίδα  ‘Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης” με πρωτοβουλία τους αυτές τις ημέρες έχει  αναδημοσιεύει μια αναλυτικότατη και εμπεριστατωμένη άποψη του κ. Παναγιώτη Δημ. Γούτου για την χρησιμοποίηση τέτοιων υλικών  σταμπωτού δαπέδου σε αναπλάσεις που γίνονται σε χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς, όπως είναι η πόλη μας από το 1978.

Κατόπιν προτροπής της ομάδας “Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης” επικοινωνήσαμε με τον κ. Δήμαρχο, ο οποίος όρισε  μια ανάλογη συνάντηση για την Παρασκευή 27/5/2022 στο γραφείο του, στο πρώην Δημοτικό Κατάστημα Ερμιόνης, με την συμμετοχή των υπευθύνων τεχνικών – μηχανικών του έργου, ώστε να γίνουν οι ανάλογες ενημερώσεις και να δοθούν οι ανάλογες απαντήσεις.

Η συζήτηση ήταν εποικοδομητική, όπου ο κ. Γούτος με μια εξαίρετη και εμπεριστατωμένη ανάλυση διατύπωσε  τις διαφωνίες του και τις ενστάσεις  για την επιλογή αυτής της τεχνοτροπίας, δηλαδή ανάπλαση στην πόλη μας με σταμπωτά δάπεδα.

Ο κ. Γούτος ανέπτυξε εμπεριστατωμένα προς τον κ. Δήμαρχο και τους  παρευρισκόμενους Δημοτικούς και Κοινοτικούς Συμβούλους,  ότι σε αυτά τα έργα πρέπει να προηγείται αρχιτεκτονική μελέτη να έρχονται προς διαβούλευση με τους πολίτες και κατόπιν να δημοπρατούνται.

Παράλληλα οι εκπρόσωποι της “Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης” εξέφρασαν  τις διαφωνίες τους και τις ανησυχίες τους για την προστασία του παραδοσιακού μας οικισμού και τις ξεχωριστής αισθητικής του τόπου μας.

Ο κ. Δήμαρχος εξέφρασε την κατανόηση του και υποσχέθηκε ότι στο μέλλον θα προσπαθεί να λαμβάνει σοβαρά υπόψη του  τις προτάσεις  ενεργών και ευαισθητοποιημένων πολιτών.

Η Κοινότητα μας ικανοποιημένη και ευαισθητοποιημένη ακούγοντας το ενδιαφέρον ενεργών συμπολιτών μας, όπως και κατά καιρούς οργανωμένων φορέων και Συλλόγων που δυστυχώς τις τελευταίες εποχές   υπάρχει υποτονικότητα και απενεργοποίηση στον τόπο μας, παρακολουθώντας διάφορα αξιόλογα και ευεργετικά δημοσιεύματα συμπολιτών μας, παρά την οποιαδήποτε ενδεχομένως ουτοπική για κάποιους  πραγματικότητα, θα θέλαμε  όλη η κοινωνία μας να γνωρίζει   ότι η Κοινότητα μας αντλεί ιδέες, γνώσεις και το ενδιαφέρον της για τον τόπο μας εμπλουτίζεται και ανανεώνεται.

Ιδέες και γνώσεις από προτάσεις ενεργών και ευαισθητοποιημένων συμπολιτών μας όπως τα άτομα που προαναφέραμε, συμπολίτες μας που εκπροσωπούν εκλεκτούς φορείς μας, ανιδιοτελείς συμπατριώτες μας που δημοσιεύουν τις προτάσεις , τις γνώσεις και την εμπειρία τους, όπως ο κ. Βασίλης Γκάτσος και άλλοι σπουδαίοι πατριώτες μας αναγνωρισμένοι και πετυχημένοι ο καθένας στον τομέα του.

Βασίλης Γκάτσος: Τα "πλακόστρωτα" είναι δουλειά Αρχιτέκτονα (εμπνευσμένου) ή παλιού Μάστορα (εμπνευσμένου).

 

"Ο Δημήτρης Πικιώνης ήταν μία από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές φυσιογνωμίες του πρώτου μισού του 20ού αιώνα, στην Ελλάδα, και άφησε το στίγμα του στην πόλη των Αθηνών ως αρχιτέκτων, ζωγράφος, φιλόσοφος, ποιητής και ακαδημαϊκός καθηγητής. Είναι γνωστός κυρίως για την σχεδίαση και την υλοποίηση της πλακόστρωτης διαδρομής που οδηγεί στον Παρθενώνα και τα έργα πρασίνου γύρω από την Ακρόπολη και τον λόφο του Φιλοπάππου, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργα τέχνης παγκοσμίου ενδιαφέροντος." (Σοφό έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή που το ανέθεσε στον Πικιώνη. Κάθε πρωί ανέβαινε στην Ακρόπολη και επέβλεπε τις εργασίες που γίνονταν με μαρμαροτεχνίτες από την Τήνο.)

Οι ψήφοι δεν σε κάνουν ούτε Αρχιτέκτονα ούτε Μάστορα. Ουσιαστικά τίποτα δε σε κάνουν, εκτός από Σύμβουλο, Πρόεδρο, Δήμαρχο, συνάμα δε σου φορτώνουν τον κίνδυνο της φθοράς και της αλλοίωσης που επιφέρει η εξουσία αλλά και η διεκδίκησή της.

Οι πρόγονοί μας Ερμιονίτες, οι σοφοί παππούδες μας, αρχές 20ου αιώνα, αποφάσισαν να πλακοστρώσουν τους τότε βασικούς δρόμους τού χωριού που οδηγούσαν στα τότε κοσμοπολίτικα Μαντράκια και όχι στο Λιμάνι (βλέπε φωτογραφία Ρίνας). Ένα τεράστιο έργο για μια μικρή Κοινότητα.

Έγινε με βαριές πλάκες γρανιτόπετρας από τα λατομεία του Πόρου. Η κάθε μία περί τα 40-50 κιλά, για να φορτώνονται εύκολα στο μουλάρι, μία δεξιά μία αριστερά, αλλά και να μπορεί να την μεταφέρει γερός εργάτης.

Πλακοστρώθηκαν λοιπόν οι βασικοί δρόμοι, μήκος περίπου 500 μέτρα, και μέσο πλάτος περί τα 5 μέτρα.

Πόσες πλάκες; Αν έχει κάποιος υπομονή ας τις μετρήσει. Βάρος; Πιθανόν 1000 τόνοι! Πόσα δρομολόγια ιστιοφόρων; Πόσα μουλαριών και κάρων;

Πόσο κόστισε; Θα υπάρχουν στοιχεία στα αρχεία της Κοινότητάς μας.

Το πλακόστρωτο αυτό είναι τόσο σταθερό που η Ερμιόνη θα το έχει όχι αιώνες, αλλά χιλιάδες χρόνια! Ζωή νάχει!

Επί των ημερών μας, αρχίσαμε να το καταστρέφουμε κάνοντας επεμβάσεις για αποχέτευση, νερό κ.λ.π. μη φροντίζοντας τη συστηματική του αποκατάσταση, αλλά μάλλον τελικά βάλαμε μυαλό. Για αυτό το πλακόστρωτο, σήμερα καμαρώνουμε.

Να σημειωθεί ότι τον προηγούμενο αιώνα, το στενό του Τροκαντερού ήταν στρωμένο με μεγάλες πέτρες, κανονικό καλντερίμι (σαν αυτό που περνάει από το σπίτι του Παύλου Φραγκούλη και το χρυσοχοείο του Νάκου) που το καταστρέψαμε τη δεκαετία του 1960.

-----

Για την ιστορία τώρα: Ο Γιάννης ο Βόλης, έφηβος τότε και πολύ γεροδεμένος, δούλεψε σε αυτό το έργο. Οι παλιοί λέγανε ότι όλες οι πλάκες περάσανε από τους ώμους του Γιάννη. Λίγο πριν τελειώσει το έργο αρρώστησε με πολιομυελίτιδα και οι νεότεροι τον γνωρίσαμε ως τον καλοκάγαθο και πρόσχαρο Γιάννη με τη μπαστούνα, παρ' όλη την τραγικότητα της ζωής του. Ας φροντίσει ο Δήμος και η Κοινότητα ένα τμήμα αυτού του δρόμου να το ονομάσει "οδός Γιάννη Βόλη".

-----

Και επί των ημερών μας επίσης, αφού κατεδαφίσαμε απερίσκεπτα το 80% των υπέροχων ερμιονίτικων σπιτιών, αφού ενταφιάσαμε τα Μαντράκια χωρίς αιδώ, κάναμε νέα μας αισθητική το σταμπωτό τσιμέντο, το οποίο βάζουμε όχι μόνο ως επιφάνεια δρόμων, αλλά και πλατειών και πεζοδρομίων με αλλαγή λίγο στην απόχρωσή του. Αντί λοιπόν οι της Πρωτεύουσας να ανεβαίνουν στην Ακρόπολη να θαυμάζουν και απολαμβάνουν το έργο του Πικιώνη, θα έρχονταν στην Ερμιόνη, την ουκ των ασήμων πόλεων, να δουν τα σταμπωτά.

Σε όλα όμως τα παραδοσιακά χωριά της χώρας μας, οι πλατείες οι πεζόδρομοι, τα πεζοδρόμια, οι ζώνες λιμένων, αλλά και οι δρόμοι που περνούν από γειτονιές με παραδοσιακά σπίτια και μνημεία, στρώνονται όχι απλώς με πέτρα, αλλά με αρχιτεκτονική άποψη που σέβεται την παράδοση του κάθε τόπου. Μια βόλτα στην Ύδρα, μια βόλτα στο λιμάνι των Χανίων, αρκεί.

 

Βασίλης Γκάτσος

Καλό μήνα!




«Αρχές του θεριστή του δρεπανιού μας η γιορτή».
 Πίνακας της  Ανθούλας Λαζαρίδου- Δουρούκου, που τόσο πολύ μας λείπει, από τη συλλογή "Οι μήνες".

Οι Φούρνοι σε ένα όμορφο video


 

Βιβή Σκούρτη : Αχ τι ζούμε!!..

Το είδαμε κι' αυτό .. 

οι Δημοτες απαγορεύεται να χρησιμοποιούν την σκίαση των δυο μοναδικών δέντρων στην ακτή Βερβεροντα Ερμιονίδαςμιας κ ο δημος Ενοικίασε την Μοναδική σκίαση στα ενοικιαζόμενα BlueBeach, ευρισκόμενα όπισθεν κάνω του δημοτικού δρομου που διασχίζει την παραλία 

Ευνόητο κύριε Δήμαρχε , την επομένηπροτεινουμε να ανατρέξετε για ψήφους αποκλειστικά κ μόνο στους εκμερους σας εξυπηρετούμενους πελάτες του εν λόγω μινι συγκροτήματος … 

Παραλίες περικυκλωμένες από μαντρότοιχους φυσικούς και τεχνητούς που αποκρύπτουν βίλες. Παραλίες περικυκλωμένες από ηλεκτρικά καλώδια, από μαντρόσκυλα και σεκιουριτάδες.

Αλλά και απλά εξοχικά, νόμιμα, ημινόμιμα, παράνομα. Αυθαίρετα που φυτρώνουν μέσα σε δασικές εκτάσεις και νομιμοποιούνται για εισπρακτικούς λόγους, μα και για ψηφοθηρικούς.

Για όλα τούτα που συμβαίνουν στον τόπο μας αλλά και αλλού, υπάρχουν φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί που για χρόνια κερδοσκοπούν σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών. Πίσω από όλα αυτά επίσης κρύβονται (όχι και τόσο) εργολάβοι, δικηγόροι, δημόσιοι υπάλληλοι και «άλλοι» παράγοντες.

Το θέμα είναι θα υπάρχουν παρεμβάσεις από άτομα και συλλογικότητες, ώστε να σταματήσουν να συμβαίνουν στο μέλλον κάτω από τη μύτη μας;

Θα εναντιωθούμε στην παθολογία του πολιτικού συστήματος;

Σκεφτείτε! Είμαστε υπόλογοι απέναντι στα παιδιά μας κι εγώ έχω πολλά στα 36 χρόνια της θητείας μου ως δασκάλα και δεν μου επιτρέπεται να σιωπώ, γιατί η σιωπή σημαίνει συναίνεση.

                    Σκεφτείτε κι ελάτε να δράσουμε!

Βιβή Σκούρτη


Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Το δικό μας πλακόστρωτο.

 


Για να νιώσεις την ενέργειά  του και το μεγαλείο του, πρέπει να χαμηλώσεις το βλέμμα.

Ταπεινά  να  πατήσεις αυτές τις πέτρες που θυμούνται τόσα βήματα. 

Χαρούμενα, λυπημένα, απλά, σημαντικά, τώρα τα δικά σου, αύριο άλλων.

Είναι  εκεί ένα με τη γη, κληρονομιά και καμάρι μας.


Για να μην ξεχνάμε και να μην ξεχνιόμαστε.

Ρίνα Λουμουσιώτη


Τι ωραία!! Εθελοντικός Καθαρισμός από μαθητές του Β’ Δημοτικού Σχολείου Κρανιδίου στο Μπίστι

Κρανίδι, 31.05.2022

Ανακοίνωση

Εθελοντική δράση καθαριότητας στην περιοχή «Μπίστι» της ΔΕ Ερμιόνης του Δήμου Ερμιονίδας, πραγματοποίησαν σήμερα, Τρίτη 31 Μαΐου, μαθητές από το Β’ Δημοτικό Σχολείο Κρανιδίου, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, την Κυριακή στις 5 Ιουνίου.

 Τα παιδιά της Α’, Β’ και Δ’ τάξης του Β’ Δημοτικού Σχολείου Κρανιδίου, συνοδευόμενα από τους δασκάλους τους, την κα Ιωάννα, την κα Γεωργία και τον κ. Παντελή, πριν φτάσουν στο σημείο καθαρισμού επισκέφτηκαν  την Βιβλιοθήκη της Ερμιόνης και περιηγήθηκαν στον χώρο για αρκετή ώρα.

Στους μικρούς μας φίλους που συμμετείχαν στη δράση, προηγήθηκε ενημέρωση για τον σκοπό εορτασμού της  «Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος» και δόθηκαν οδηγίες  ως προς την ασφαλή περισυλλογή απορριμμάτων από την παραλία. Στη συνέχεια μοιράστηκαν γάντια και σακούλες σκουπιδιών από τον Αντιδήμαρχο της ΔΕ Ερμιόνης, κ. Δαμιανό Κουτούβαλη.

Στο σημείο παρευρέθηκαν επίσης Ο Αντιδήμαρχος της ΔΕ Κρανιδίου, κ. Σπυρίδων Αντουλινάκης, καθώς και μέλη του Α.Τ. Ερμιονίδας και του Λιμενικού Τμήματος Ερμιόνης, για την ασφάλεια των μικρών μαθητών.

Στόχος της δράσης ήταν η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος  αλλά κυρίως να δοθεί  γι’ αυτή την προστασία ένα μήνυμα σε όλη την κοινωνία. Ταυτόχρονα τα παιδιά έζησαν μια βιωματική εμπειρία για την αγάπη προς την φύση και τον δημόσιο χώρο.

Ευχαριστούμε πολύ τους μικρούς μαθητές και τους δασκάλους για την πρωτοβουλία τους!

Ο Αντιδήμαρχος της ΔΕ Κρανιδίου,

Πρόεδρος Α/θμιας Σχολικής Επιτροπής

Σπυρίδων Αντουλινάκης

Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Φραϊδάκης Μιχαήλ: ¨ΔΗΛΩΝΩ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ¨

 

ΕΡΜΙΟΝΗ 30/5/2022

Αγαπητοί Συμπολίτες και Συμπολίτισσες.

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 25 Μαΐου 2022 ο  πρόεδρος της κοινότητας Ερμιόνης κ. Γανώσης Ιωσήφ, ενημερώνει τους πολίτες του τόπου μας για ¨αναδιοργάνωση¨ καθηκόντων και αρμοδιοτήτων με πρωτοβουλία του Δήμου καθώς επίσης και για ¨ καθαρά γνωμοδοτική εξουσία ¨ στη λύση των προβλημάτων της πόλης μας. Οι ευθύνες και οι αρμοδιότητες των κοινοτήτων είναι περιορισμένες και συγκεκριμένες βάση νόμου( ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ) και δεν πραγματοποιήθηκε τώρα καμία αναδιοργάνωση. Τα όσα δηλώνει ο πρόεδρος πως γίνονταν με δικούς μας οικονομικούς πόρους, γίνονταν στο όριο της υπέρβασης από μέρους μας για το καλό του τόπου. Μετά από αρκετές ερωτήσεις από συμπολίτες μας προσπάθησα να ερμηνεύσω το δελτίο τύπου και κατέληξα πως ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ. Το εν λόγω δελτίο τύπου συντάχθηκε με ατομική πρωτοβουλία του Προέδρου, εκφράζει την προσωπική του άποψη και ουδέποτε ερωτήθηκα ή ενημερώθηκα για το περιεχόμενο του. Οι όποιες πολιτικές ή όχι κόντρες με τους γνωστούς- αγνώστους, όπως τους αναφέρει ο Πρόεδρος δε με αφορούν. Εγώ εκλέχθηκα για να υπηρετώ την Ερμιόνη και αυτό μόνο με ενδιαφέρει. Υπήρξαν αρκετές φορές που και εγώ ίσως διαφώνησα με κάποιον αλλά ποτέ δεν σκέφτηκα να ανταποδώσω ακολουθώντας την πολιτική του ρεβανσισμού. Δηλώνω ΚΑΘΕΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ με απόψεις όπως ¨ ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας και τους ιδιοκτήτες παραθεριστικών κατοικιών……. να απευθύνονται πλέον στη Δημοτική αρχή¨. Εγώ θα συνεχίσω να ασκώ τις όποιες αρμοδιότητες μου αναλογούν αναλαμβάνοντας τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες όπως ορίζει ο νόμος. Θα είμαι παρών με όποιες δυνάμεις έχω για βοήθεια με εθελοντική εργασία σε οτιδήποτε μου ζητηθεί από το Δήμο ή κάποιον συμπολίτη μας για το καλό της ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΜΑΣ.

Ο εκλεγμένος κοινοτικός σύμβουλος με την παράταξη ¨ΕΡΜΙΟΝΗ ΞΑΝΑ¨

ΦΡΑΪΔΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

Σταμπωτό η πλακόστρωτο

ΑΠΕΙΡΑΝΘΟΣ


 ΖΑΡΟΥΧΛΑ

Έχει ξεκινήσει ένας διάλογος σχετικά με την καθιέρωση του σταμπωτού στην Ερμιόνη.

Θα σας ενημερώσουμε σχετικά. 

Ακολουθούν φωτογραφίες από μερικές από τις πόλεις που δεν τολμούν να σκεφτούν και να υιοθετήσουν την εύκολη χωρίς αισθητική και μελέτη λύση, της απομίμησης πλακόστρωτου (Σταμπωτό).

ΛΗΜΝΟΣ

 ΣΕΡΙΦΟΣ

ΚΥΘΝΟΣ
 
ΤΗΝΟΣ

Κόρινθος

ΣΚΟΠΕΛΟΣ


ΣΥΡΟΣ 



Αντικατάσταση του ασφαλτοτάπητα με πλακόστρωτο στην οδό Σήφακα στα Χανιά.

Εδω η σχετική ανάρτηση 

 ΧΑΝΙΑ

ΑΕΡΟΠΟΛΗ