Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ 2ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ ΣΤΟ Ι.Λ.Μ.Ε.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΡΜΙΟΝΗΣ
                   
                                                                          Ερμιόνη 29-10-2016


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ 2ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ ΣΤΟ Ι.Λ.Μ.Ε.
Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κρανιδίου επισκέφθηκε την Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης. Ανά δύο οι τάξεις του Σχολείου ξεναγήθηκαν από την Πρόεδρο του Ι.Λ.Μ.Ε. στις αίθουσές του.
Οι μαθητές στάθηκαν αρχικά στο κήπο μπροστά από το Μουσείο όπου βρίσκονται οι προτομές των ερμιονιτών αγωνιστών Γιάννη και Σταμάτη Μήτσα και ενημερώθηκαν για την ηρωική προσφορά τους στον Αγώνα του ’21.
Στη συνέχεια ενημερώθηκαν για το παλαιό ερμιονίτικο αρχοντικό σπίτι του 18ου αιώνα, το οποίο σήμερα στεγάζει το Ι.Λ.Μ.Ε. και το οποίο το 1827 λειτούργησε ως Βουλευτήριο.
Έγινε συζήτηση για τη Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Ερμιόνης, τους 141 πληρεξουσίους των Ελλήνων, τις συνεδριάσεις και τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.
Στην αίθουσα του άνω ορόφου οι μαθητές παρατήρησαν τα ιστορικά ντοκουμέντα, τα όπλα του Αγώνα, τους πίνακες των ηρώων του ζωγράφου Raymond, τα ιστορικά κειμήλια και ενθυμήματα.


Στην αίθουσα του ισογείου περιεργάστηκαν αντικείμενα του Μουσείου, τις φορεσιές, τους ζωγραφικούς πίνακες και τις παλαιές φωτογραφίες του Μουσείου. Επίσης ενημερώθηκαν για τα εκθέματα από την οικονομική και κοινωνική ζωή της Ερμιόνης.
Ευχαριστούμε τους συνοδούς εκπαιδευτικούς για το ενδιαφέρον τους να επισκεφθούν το Μουσείο και ελπίζουμε η επίσκεψη των μαθητών στο Μουσείο να ήταν ένα ταξίδι γνώσης σχετικής με το παρελθόν, την τοπική ιστορία και παράδοσή μας.

Τίνα Αντωνοπούλου

Πρόεδρος Δ.Σ. του Ι.Λ.Μ.Ε.

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου σήμερα στη Γιορτή Ροδιού στην Ερμιόνη


Επισμηναγός Σωτήρης ΣτράληςΓ.Φασιλής

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Ομιλία Αρχιεπίσκοπου Αθηνών Ιερώνυμου στον Αη-Στράτη


6η Γιορτή Ροδιού στην Ερμιόνη με Βασίλη Παπακωνσταντίνου Το πρόγραμμαΗ θηριωδία των Γερμανών στο χωριό Καρατζά στην Αργολίδα

Πριν από 72 χρόνια, μια τραγωδία σημάδεψε για πάντα τις ψυχές των κατοίκων των φτωχών χωριών της Τροιζηνίας. Στις 4 Ιουνίου 1944, τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, εξοργισμένα με τους Τροιζήνιους που σήκωσαν κεφάλι και αντιστέκονταν, συγκέντρωσαν όλους τους άντρες του Καρατζά, και τους έκλεισαν σε μια αποθήκη.

Την επομένη 5 Ιουνίου, οι Γερμανοί διάλεξαν 23, ηλικίας 18-55 ετών, τους οδήγησαν στον ξεροπόταμο, που βρίσκεται κοντά στο δρόμο Τραχειάς- Κρανιδίου, στο συνοικισμό Νιχώρι και τους εκτέλεσαν. Κάποιοι κατάφεραν να γλιτώσουν. Σήμερα στο σημείο αυτό υπάρχει λιτή αναθηματική μαρμάρινη πλάκα.

Είχε προηγηθεί ο βασανισμός και η δολοφονία του 18χρονου Βασίλη Μπούρα, τον οποίο είχαν κρεμάσει για τρεις μέρες, στο δρόμο Τραχειάς – Κρανιδίου, στη θέση Νιχωρίτικα.
Οι εκτελέσεις των Γερμανών έγιναν ως αντίποινα για την δράση του ΕΛΑΣ στην περιοχή.

 ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ

Η Αντίσταση κατά των κατακτητών Γερμανών την περίοδο 1941-1944 είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της Τροιζηνίας , του Πόρου και του Γαλατά.

Στην αρχή όλοι οι Ελληνες αντιστασιακοί ξεκίνησαν μαζί, με τον ίδιο σκοπό, αλλά όσο περνούσε ο καιρός με την επέμβαση και τις υποσχέσεις ξένων δυνάμεων που ήθελαν να πετύχουν επιρροή, τους διαίρεσαν , κι έτσι φθάσαμε στις Εθνικές Αντιστασιακές Οργανώσεις «ΕΔΕΣ», «Ελληνικός Στρατό», αλλά και στο «ΕΑΜ», «ΕΛΑΣ», «ΟΠΛΑ» κλπ.

Ολίγα  σου  γράφω  και  πολλά  να  καταλάβεις.

Του Γιάννη Λακούτση

Με  την  έκρηξη  του  Ελληνοϊταλικού  πολέμου,  το  πρώτο  μέτρο  που  έλαβε  η  Κυβέρνηση  για  την  εσωτερική  ασφάλεια  της  χώρας,  ήταν  η  επιβολή  λογοκρισίας  σε  πολλούς  τομείς  επίφοβους  για  τη  διαρροή  πληροφοριών προς  τις  εμφανείς  και  μη  δυνάμεις  του  εχθρού. Ο  Μίνως  Δούνιας,  μέλος  μιας  τέτοιας  επιτροπής  στην    Αθήνα,  δεν  δίστασε  να  αποβάλλει  κάποιους  εύλογους  δισταγμούς  και  να  πραγματοποιήσει  την  ιδέα  του,  να  αντιγράψει   όσα  αποσπάσματα  του  προκαλούσαν  ενδιαφέρον.  Αντιγράφει  σε  μια  μικρή  ατζέντα,  προφανώς  μακριά  από  τα  περίεργα  βλέμματα  των  άλλων  μελών  της  επιτροπής  και  αργότερα  στη  σπιτική  του  άνεση  μεταγράφει  σε  ένα  σχολικό  τετράδιο  τη  συγκομιδή  της   ημέρας…
Μερικά  αποσπάσματα   από  αυτές  τις  επιστολές
Σου  γράφω  μόνο  πως  πέθανε  το  καημένο  το  παιδί  μας 


ευχαριστημένο  γιατί  δεν  είδε  το  χάρο.  Εκοιμήθηκε  από  βραδύς  στις  9  περίπου  με  την  πεποίθηση  πως  θα  μας  ξανάβλεπε  πάλι  την  άλλη  μέρα… Και  δεν  ξαναξύπνησε  πια…Ο  Λάκης  μας  δεν  ξαίρει  πως  πέθανε.  Εκείνος  ξαίρει  πως  κοιμάται  και  θα  κοιμάται  αιώνια.  Είναι  βαρύς  ο  πόνος.  Έχασα  το  φίλο  μου.  Περπατώ  και  κουβεντιάζω  μαζί  του  μα δίχως  να  τον  βλέπω.

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΤΛΗΤΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

Κρανίδι, 27-10-2016
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σας ενημερώνουμε ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αντικατάστασης του αντλητικού συγκροτήματος του αντλιοστασίου «Ιπποκράτης» της Δ.Κ. Ερμιόνης στα πλαίσια της αναβάθμισης λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης του οικισμού.
Το παλαιό αντλητικό συγκρότημα
Το αντλιοστάσιο «Ιπποκράτης» είναι πολύ σημαντικό για τη λειτουργία του δικτύου, καθώς μεταφέρει σε 24ωρη βάση το νερό των τριών γεωτρήσεων, που χρησιμοποιούνται για την ύδρευση της Ερμιόνης. Οι δύο παλαιάς τεχνολογίας αντλίες του ήταν ισχύος 50HP και 40HP αντίστοιχα με συνολική κατανάλωση ρεύματος 80 kW/h και μετά την καλοκαιρινή περίοδο διαπιστώθηκε ότι είχαν φτάσει σε οριακό λειτουργικό επίπεδο. Για το λόγο αυτό θεωρήθηκε απαραίτητη η αντικατάστασή τους με αντλίες σύγχρονης τεχνολογίας εντός της χειμερινής περιόδου.

Ανακοινώθηκαν τα βραβεία της Εταιρείας Συγγραφέων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, τα βραβεία «Διδώ Σωτηρίου» και «Δαίδαλος» της Εταιρείας Συγγραφέων θα απονεμηθούν εφέτος στον συγγραφέα, μεταφραστή και επιμελητή εκδόσεων Ζήση Σαρίκα και στον αρχιτέκτονα και ιστορικό του βιβλίου Κωσταντίνο Σπ. Στάικο.

Παράλληλα, η Εταιρεία Συγγραφέων ανακοίνωσε τις βραχείες λίστες για τα βραβεία «Γιάννη Βαρβέρη» και «Μένη Κουμανταρέα», που έχει θεσπίσει με στόχο την ανάδειξη πρωτοεμφανιζόμενων ποιητών και μυθιστοριογράφων.
Τα ονόματα των βραβευθέντων θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της μεγάλης εορταστικής εκδήλωσης που διοργανώνει η Εταιρεία Συγγραφέων για τα 35 χρόνια από την ίδρυσή της, την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου και ώρα 19:30, στο Πολιτιστικό Κέντρου του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα». Στην ίδια εκδήλωση θα γίνει και η απονομή όλων των βραβείων («Διδώ Σωτηρίου», «Δαίδαλος», «Βαρβέρη» και «Κουμανταρέα») της Εταιρείας Συγγραφέων.
Αναλυτικά τα βραβεία της Εταιρείας Συγγραφέων:
Βραβείο «Διδώ Σωτηρίου»
Στον συγγραφέα, μεταφραστή και επιμελητή εκδόσεων Ζήση Σαρίκα θα απονεμηθεί φέτος το «βραβείο Διδώ Σωτηρίου» για το σύνολο του έργου του.
Ο Ζήσης Σαρίκας γεννήθηκε το 1953 στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει

Παρουσίαση του παραμυθιού "Δράκος Καλοκάρδιος" της Ιωάννας Κυρίτση-Τζιώτη

Νέα Βιβλιοθήκη του Φουγάρου και οι εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη σας προσκαλούν στον κόσμο του παραμυθιού

ΔΡΑΚΟΣ ΚΑΛΟΚΑΡΔΙΟΣ 
της Ιωάννας Κυρίτση - Τζιώτη 

Υπάρχουν δράκοι καλλιτέχνες; Ευαίσθητοι και τρυφεροί, που ζωγραφίζουν καρδούλες; Δράκοι που χαρίζουν τη φιλία τους στα παιδιά, αφήνοντας τα να χοροπηδούν στην κοιλιά τους;
Μη βιαστείτε να απαντήσετε πριν γνωρίσετε τον μοναδικό και αγαπημένο Δράκο Καλοκάρδιο!

Πρόκειται για μια παραμυθένια, διασκεδαστική και έξυπνη περιπέτεια.

Η συγγραφέας θα συζητήσει, θα ζωγραφίσει και θα παίξει με τους μικρούς μας φίλους!
το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016, ώρα 6μμ. 

 
Δράκος Καλοκάρδιος της Ιωάννας Κυρίτση-Τζιώτη
Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση 
Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, 2016 

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ: ΠΑΥΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ
Κρανίδι 26-10-2016  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΑΥΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

Τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) είναι μία δομή εκπαίδευσης, η οποία πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και των Δήμων και τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα μπορούν να τα παρακολουθήσουν ενήλικες κάθε ηλικίας και μόρφωσης.

Η λειτουργία των Δημοτικών ΚΔΒΜ εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του Υπουργείου Παιδείας και το έργο τους συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.
Το ΚΔΒΜ στο Δήμο Ερμιονίδας λειτούργησε από το 2011 έως τις 29-2-2016 διότι αυτήν την ημερομηνία το Υπουργείο Παιδείας σταμάτησε τη λειτουργία όλων των Δημοτικών ΚΔΒΜ.
Το γεγονός της παύσης της λειτουργίας των ΚΔΒΜ είναι λυπηρό καθώς τα εκπαιδευτικά  προγράμματά τους απευθύνονται σε όλους τους ενήλικες πολίτες, προωθούν την προσωπική τους ανάπτυξη, υποστηρίζουν τη βελτίωση της επαγγελματικής τους ζωής, ανοίγουν νέους δρόμους για συνεχή μάθηση, βελτιώνουν το επίπεδο γνώσεων και ικανοτήτων του πληθυσμού για οικονομική, τεχνολογική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη και ενισχύουν την ενεργό συμμετοχή των πολιτών σε όλες τις δραστηριότητες της ζωής.
Εάν το Υπουργείο Παιδείας εξασφαλίσει τις αναγκαίες πιστώσεις για την επαναλειτουργία των ΚΔΒΜ τότε ο Δήμος Ερμιονίδας θα ενημερώσει εγκαίρως τους ενδιαφερόμενους ενήλικες ώστε να ενταχθούν κατόπιν αιτήσεως τους στα εκπαιδευτικά αυτά προγράμματα.
O Υπεύθυνος του Δήμου Ερμιονίδας για το ΚΔΒΜ
Ιωάννης Δημαράκης

Αγρότης; ποιος αγρότης;

Του Βασίλη Γκάτσου
Η έννοια του αγρότη στην περιοχή μας όπως και σε όλα τα παράλια, τα νησιά αλλά και μεσόγεια με μικρούς κλήρους είναι μια σκέτη παραπλάνηση. Είναι δημιούργημα της γραφειοκρατίας για να φορολογεί και να βασανίζει τον αγρότη. Ήδη δεν μιλάμε για αγρότες απλώς, αλλά για κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, δηλαδή γι' αυτούς που το αγροτικό εισόδημά τους είναι πάνω από το 50% του συνολικού τους εισοδήματος.
Αγρότες αποκλειστικής απασχόλησης βρίσκουμε μόνο στη Θεσσαλία, Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και Ηλεία. Εκεί υπάρχουν κάμποι και νερά, και παρ' όλα αυτά δεν είναι πολλοί. Στα μέρη μας δεν είναι σχεδόν κανένας. Οι περισσότεροι κάνουν δύο και τρεις άλλες δουλειές για να τα φέρουν βόλτα.
Και πού το αμάρτημα;
Ο τρόπος ο ελληνικός και η ελευθερία του Έλληνα είναι να έχει το κτήμα των προγόνων του, χαρά του να το καλλιεργεί και να παράγει. Ας είναι καλά ο Καποδίστριας. Αλλά και η μανία των αστών της πρωτεύουσας και των μεγάλων πόλεων για εξοχικό. Μπορεί αυτό επιδερμικά να μεταφράζεται ως επίδειξη πλούτου, νεοπλουτισμού κ.λ.π. αλλά όχι για όλους. Στη βάση του έχει βαθύτατη ρίζα: Να ξαναποκτήσουν τον τρόπο τους και την ελευθερία που η πόλη τους έκλεψε.
Αλλά έχουμε και το ευαγγελικό: Αυτός που δεν εργάζεται, δεν δικαιούται φαΐ. Και επειδή τότε το 95% των ανθρώπων ήταν αγρότες, ψαράδες και κτηνοτρόφοι, αυτό σήμαινε ότι αυτός που δεν εργάζεται, ώστε να παράγει τροφή, δεν έχει δικαίωμα στην τροφή των άλλων, αλλά εξαρτάται από την ελεημοσύνη τους.

Σταθερά αντίθετες στη ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ οι συλλογικότητες της Πελοποννήσου


Την αρχή νέων δυναμικών παρεμβάσεων σηματοδοτεί η συνάντηση συλλογικοτήτων της Πελοποννήσου, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23/10, στην Τρίπολη, στο κτήριο 
του παλιού δημαρχείου. Σκοπός της συνάντησης ήταν η αποτίμηση των εξελίξεων, στην υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων, στο διάστημα που μεσολάβησε από την 
προηγούμενη συνάντηση των συλλογικοτήτων, στις 10/4/2016.

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

Οι μαθητές του γενικού ενιαίου Λυκείου Ερμιόνης πραγματοποιούν κατάληψη του σχολικού κτιρίου σήμερα 25 Οκτωβρίου ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους , τα οποία αφορούν την έλλειψη παγίων και ουσιαστικών λειτουργικών αναγκών .
Πιο συγκεκριμένα:

 - Απουσία εκπαιδευτικού προσωπικού . 
Ύπαρξη 21 κενών διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως. Πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα δεν διδάσκεται εδώ και 2 μήνες (Αρχές Οικονομικής Θωρίας ) 

- Ελλιπής υλικοτεχνική υποδομή ( μη ύπαρξη απαραίτητου εξοπλισμού στο εργαστήριο φυσικής χημείας και υπολογιστών στο εργαστήριο πληροφορικής) . Σε μία εποχή κατά την οποία ή τεχνολογία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς δεν είναι δυνατό τα σχολεία να στερούνται τον εκσυγχρονισμό. Οι μαθητές είναι

Σπάνια πεταλούδα στο Ναύπλιο

Μια σπάνια για τις χρωματικές της αποχρώσεις πεταλούδα συνέλαβε ο φωτογραφικός φακός στο Ναύπλιο. Μια διαδικασία που προκαλεί όμορφες εκπλήξεις, κάνει την πεταλούδα που βλέπετε να λαμπυρίζει σε αποχρώσεις του μπλε, χωρίς τα φτερά της να έχουν ίχνος του κυανού χρώματος.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν το παράδοξο: δεν υπάρχει απόχρωση μπλε στα φτερά αυτής της πεταλούδας "μόρφο". Από που όμως

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Ι.Λ.Μ.Ερμιόνης ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ


Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ: "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΔΙΑΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ" ΜΕ ΕΡΓΑ ΤΗΣ Κας ΑΝΘΟΥΛΑΣ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ- ΔΟΥΡΟΥΚΟΥ


Η εκδήλωση του Ερμιονικού Συνδέσμου «Ελληνική Παραδοσιακή Ενδυμασία διαμέσου των αιώνων» που πραγματοποιήθηκε στην Ερμιόνη με ομιλήτριες τις κυρίες Μιρέλλα Ζωγράφου και Μαρίκα Κανέλη- Τουτουντζή,  παρουσιάσθηκε από το Λαογραφικό Κέντρο Κρανιδίου στο Κρανίδι στις 22-10-2016.
Η εκδήλωση ήταν βασισμένη στους πίνακες με θέμα τις ελληνικές φορεσιές, της Ερμιονίτισσας  ναΐφ ζωγράφου κας Ανθούλας Λαζαρίδου-Δουρούκου.
Οι κυρίες του Λαογραφικού Κρανιδίου   φρόντισαν   με μεθοδικότητα και  ζεστασιά,  να πραγματοποιηθεί με επιτυχία η εκδήλωση.
Η εκδήλωση που παρουσιάζει  σημαντικά ιστορικά στοιχεία είναι στη διάθεση όσων ενδιαφέρονται,  σε αυτό το video.

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

4ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΥΡΙΩΝ & ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
Βραβεία Διαγωνισμού Τυριών

Διαγωνισμός Ελληνικών Τυριών 

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Γάλακτος & Τυριού πραγματοποιειται κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία ο Διαγωνισμός Ελληνικών Τυριών. Παραγωγοί από όλοι την Ελλάδα μας παρουσιάζουν τα γεμάτα ξεχωριστή γεύση τυριά τους και η επιτροπή μας διαλέγει και βραβεύει τα καλύτερα της χρονιάς. 
Κάντε κλικ στα παρακάτω και δείτε τους βραβευμένους.Βραβεία 4ου Διαγωνισμού Τυριών
Βραβεία 3ου Διαγωνισμού Τυριών
Βραβεία 2ου Διαγωνισμού Τυριών
Βραβεία 1ου Διαγωνισμού Τυριών

O Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ύδρας κκ.Εφραίμ επισκέφτηκε την Ιερά Μονή Αυγού

Τον συνόδεψαν στη επίσκεψη στη  μονή ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ.Σφυρής.ο Πρόεδρος του Τ.Δ
Διδύμων κ.Σπανός,ο πανταχού παρόν Πάνος Αποστόλου που εχει διαθέσει πολύ χρόνο για το μοναστήρι,και ο κ.Λεμπέσης  επι πολλά έτη δήμαρχος του Δήμου Ερμιόνης. και ο πολιτικός μηχανικός κ Θέοδωρος .Προσίλης .Υπαρχει εντονο ενδιαφέρον της Ιερής μας Μητρόπολης και του Δήμου Ερμιονίδας με έμπρακτο αποτέλεσμα να είναι θέμα χρόνου να γεμίσει πάλι μοναχούς η ιστορική μονή και μετά απο πολλές δεκαετίες...
Φωτογραφίες .Θ.Π
 'Ι"orangespotters

Οι τελευταίες εξελίξεις που απασχολούν την Ιατρική επικαιρότητα 28-30 Οκτωβρίου στο Ναύπλιο

Αγαπητοί συνάδελφοι το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας και εγώ προσωπικά, με ιδιαίτερη χαρά και τιμή σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στο πολυθεματικό Σεμινάριο που διοργανώνεται στο Ναύπλιο από 28 έως 30 Οκτωβρίου 2016 στο ξενοδοχείο Αμαλία.

Οι τελευταίες εξελίξεις που απασχολούν την Ιατρική επικαιρότητα και ενδιαφέρουν τις περισσότερες ειδικότητες της ιατρικής θα αποτελέσουν το αντικείμενο του Συνεδρίου.

''Φιλολογικά καφενεία'' Σήμερα στις 5 το απόγευμα από την ΕΡΤ1

Σήμερα στις 5 το απόγευμα από την ΕΡΤ1 επανάληψη του επεισοδίου ''Φιλολογικά καφενεία'' της σειράς ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ του Νίκου Τριανταφυλλίδη. ΄Ενα ενδιαφέρον οδοιπορικό στην ιστορία της Αθήνας ενός αιώνα, μες από τα φιλολογικά της καφενεία. Στη Δεξαμενή, στην Ομόνοια, στο Κολωνάκι, στη Σταδίου,τα Εξάρχεια... Μιλάει - ανάμεσα σε πολλούς- και ο Τάκης Σπετσιώτης για το ''Μπάγκειον'' της δεκαετίας του '20, Αθηνάς και Πλατεία Ομονοίας γωνία. Στον ίδιο το χώρο- όπως είναι σήμερα-, όπου σύχναζαν οι μποέμ, νεορομαντικοί και παρεκκλίνοντες της ορθής οδού Αθηναίοι ποιητές, σε εποχές ανήσυχες που γυρίζονταν ταινίες όπως η ''Δάφνις και Χλόη'' του Ορέστη Λάσκου, και που τις αναπολήσαμε κι οι μετέπειτα με ταινίες όπως το ''Μετέωρο και Σκιά'' για τον θαμώνα του''Μπαγκείου'' Ναπολέοντα Λαπαθιώτη - κι απ' τις δυο υπάρχουν αποσπάσματα στο επεισόδιο αυτό, ανάμικτα με πλούσιο αρχειακό υλικό. Για όσους θα βρίσκονται στις 5 το απόγευμα στο σπίτι και, πιθανόν, ενδιαφέρονται.

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Ο Αργύρης Παλούκας ήταν ο Κάπτεν Νέμο και η οικογένεια του το πλήρωμα

Και είχε εμμονή με τον Σαχτούρη για τουλάχιστον δέκα χρόνια.


Ποιο ήταν το αγαπημένο σας βιβλίο όταν μεγαλώνατε; Ξεκίνησα με τις 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα του Ιούλιου Βερν, σε μια παλιά έκδοση που υπήρχε στη βιβλιοθήκη του αδερφού μου. Επειδή μεγάλωσα στην Ερμιόνη, δίπλα στη θάλασσα, μπορούσα με την εφηβική μου φαντασία να συνδέσω πανεύκολα όσα διάβαζα σε αυτό το βιβλίο με το περιβάλλον μου. Σχεδόν ήμουν ο πλοίαρχος Νέμο και το σπίτι μου αυτό το απόκοσμο πλοίο με τη μαγική ιδιότητα να αρμενίζει σε απροσμέτρητα βάθη. Γονείς, αδέρφια –περιττό να το πω– ήταν το πλήρωμα του καραβιού, τους είχα όλους στη δούλεψή μου.   
Ποιο βιβλίο διαβάσατε και ξαναδιαβάσατε; Τον πρώτο συγκεντρωτικό τόμο με τα ποιήματα του Μίλτου Σαχτούρη. Η μάνα μου, όταν εγώ ήμουν γύρω στα δεκαεπτά, εξυπηρετούσε μια κυρία στη γειτονιά φροντίζοντας αραιά και που το σπίτι της μια κι εκείνη ζούσε στην Αθήνα. Μια μέρα η μάνα μου μού έφερε κάποια περιοδικά από το σπίτι της κυρίας Σοφίας. Ο Ταχυδρόμος ήταν ένα από αυτά και είχε μια συνέντευξη του Σαχτούρη. Αυτή η εμμονή κράτησε τουλάχιστον για δέκα χρόνια.      
Σας ώθησε ποτέ βιβλίο να κάνετε κάτι ανόητο; Δυστυχώς όχι ακόμα.
Σας ενέπνευσε κάποιο βιβλίο να γίνετε κάτι άλλο εκτός από συγγραφέας; Δεν θα έλεγα ότι είμαι συγγραφέας. Προσπαθώ με μανία να είμαι πιο καθημερινός κι από τους καθημερινούς. Το ότι έχω γράψει τρία βιβλία με ποιήματα είναι μόνο ένα κομμάτι της ζωής μου, πολύ σημαντικό βέβαια.  
Ποιο βιβλίο εύχεστε να είχατε γράψει; Το Μυθιστόρημα του Γιώργου Χειμωνά, αυτό το πυρετώδες «ποίημα» για την αγάπη, το μίσος και την ησυχία της ψυχής του ανθρώπου. Επίσης, τα Τρία κρυφά ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη. Και τα δύο εγκόλπια για καλύτερη ζωή. Αποτέλεσμα αυτού του πάθους, το βιβλίο Αγάπη σαν ακολασία με αποσπάσματα από το πεζογραφικό έργο του Γ. Χειμωνά (εκδόσεις Κριτική, 2016).
 

ΑΞΙΟΛΟΓΟΙ...ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΙ...

ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΡΥΣΙΝΗΣ - ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΜΑΕΣΤΡΟΣ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΣ

Του Κώστα Μπαλαχούτη

Αρκετές είναι οι περιπτώσεις καλλιτεχνών, όπου κάποια φυσική ατέλειά τους τους, στάθηκε αφορμή και αιτία, να κερδίσουν την συμπάθεια του κοινού και να διαγράψουν λαμπρή πορεία, χωρίς να παραγνωρίζουμε το ταλέντο και τις ικανότητές τους. Η Μαριάννα Χατζοπούλου μεσουράνησε στα τέλη του '50 και στις αρχές του '60 ως «τυφλό αηδόνι» ενώ ο Σπύρος Ζαγοραίος, εδώ και δεκαετίες, έχει για σήμα κατατεθέν του το ψεύτικο-συμπληρωματικό χέρι που δίνει άλλη διάσταση στα «μάγκικα» και «αλέγκρα» τραγούδια του. Ο ίδιος έκανε σουξέ με τη σύνθεσή του Είμαι ανάπηρος και έχω ανάγκη απ' την αγάπη σου. Ελάχιστες όμως είναι οι φορές όπου ένας δημιουργός και μαέστρος ξεπερνά ταεμπόδια της φύσης και σηματοδοτεί σαν φάρος φωτεινός τις εξελίξεις στο αντικείμενό του, ανακαλύπτοντας νέα ταλέντα και δίνοντάς τους βήμα να εκφραστούν και παράλληλα «συμμαζεύοντας» και βελτιώνοντας τις καταθέσεις των ομότεχνών του. Ακόμη και σε διεθνές επίπεδο, οι Ray Charles, Stevie Wonder, Sammy Davis Jr., Αndrea Boccelli, που λειτουργούν -ειδικά οι δύο πρώτοι- σαν συνθέτες και στιχουργοί, ήταν και είναι πάνω απ' όλα ερμηνευτές των πονημάτων τους ενώ ο Μπαγιαντέρας πρώτα καθιερώθηκε ως μουσικοσυνθέτης και στη συνέχεια στερήθηκε την όρασή του. Εδώ ακριβώς έγκειται και η πρωτοτυπία και πρωτοπορία του Στέλιου Χρυσίνη, που αν και έχασε το φως του από τα πρώτες μόλις στιγμές του στη ζωή κατάφερε για μεγάλο διάστημα, μέχρι και τον πρόωρο θάνατό του, να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο «δασκάλου» στη δισκογραφία και γενικότερα στο λαϊκό μας τραγούδι. 

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1916. Ήταν το τέταρτο παιδί -μετά την Μαρία, τον Βασίλη και τον Παναγιώτη, μιας μεσοαστικής οικογένειας. Οι γονείς του, αρβανίτικης καταγωγής, είχαν μεταναστεύσει από το Κρανίδι Αργολίδας στο μεγάλο λιμάνι. Ο

Καλημέρα!Έλλη Βασιλάκη