Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

O Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας μας ενημερώνει υπεύθυνα για τον κορονοϊό

Στα τέλη Δεκεμβρίου 2019 εμφανίστηκε ο νέος κορονοϊός(2019-nCoV) στην πόλη Wuhan της Κίνας
Η ονομασία του κορονοϊού προέρχεται από τις λέξεις κορόνα και ιός. Οι επιστήμονες έδωσαν αυτό το όνομα λόγω της διάταξης κάποιων πρωτεϊνών αυτού του τύπου ιών που μοιάζει με κορόνα. Μέχρι σήμερα τουλάχιστον 170 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 6.500 νοσούν σε ολόκληρη την Κίνα.
Με βάση τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα, φαίνεται ότι ο νέος ιός πιθανότατα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων που αποβάλλονται από άτομο που νοσεί, μέσω βήχα ή πταρμού ή με άμεση ή έμμεση επαφή με εκκρίσεις αναπνευστικού. Ο χρόνος επώασης της νόσου, δηλαδή το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της μόλυνσης και της εκδήλωσης των συμπτωμάτων, δεν έχει ακόμη πλήρως καθοριστεί και υπολογίζεται σε 2-14 ημέρες (μέσος χρόνος επώασης περίπου 5 ημέρες Ο ιός έχει επιδημιολογική συσχέτιση με μια ψαραγορά της πόλης Wuhan που πωλούνται θαλασσινά, κοτόπουλα, τρωκτικά και άλλα άγρια ζώα. Ανήκει στην ομάδα των κορονοϊών μαζί με τον SARS και MERS, οι οποίοι όταν μεταδοθούν στον άνθρωπο προκαλούν πυρετό, βήχα, ρινική καταρροή, αρθραλγίες, καταβολή και αναπνευστική δυσχέρεια. Σε όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, υπάρχει πιθανότητα να υπάρχουν συμπτώματα από το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, που μπορεί να εκδηλωθούν με βρογχίτιδα ή πνευμονία.
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν από μόνα τους. Πρέπει να αναζητείται ιατρική συμβουλή στην περίπτωση που τα συμπτώματα εξελίσσονται χειρότερα ή ραγδαία από ένα κοινό κρυολόγημα.

Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Γεώργιου Διδασκάλου στο Δήμο Ερμιονίδας

 Τον Δήμο Ερμιονίδας επισκέφθηκε την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020 ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Γιώργος Διδασκάλου, κατόπιν πρόσκλησης του Δημάρχου κ. Ιωάννη Γεωργόπουλου.
Τον κ. Διδάσκαλου συνόδευαν συνεργάτες του, υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας κ. Άλκηστις Παπαδημητρίου μαζί με συνεργάτες της.
Στην άκρως εποικοδομητική συζήτηση που έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου, παρουσία Αντιδημάρχων και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου, ο κ. Διδασκάλου αφού αναφέρθηκε στους ιδιαίτερους δεσμούς που έχει με την περιοχή μας, τόνισε την πρόθεσή του να συμβάλλει καθοριστικά στην υλοποίηση έργων τα οποία θα αναδείξουν την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά της Ερμιονίδας.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΡΜΙΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ


Το Κοινοτικό Συμβούλιο της πόλης μας  εκπροσωπήθηκε δια του Προέδρου του κου Γανώση Ιωσήφ και του Αντιπροέδρου του κου Μέλλου Γεώργιου την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020 στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ερμιονικού Συνδέσμου και στην τιμητική εκδήλωση για τη συμπολίτισσα μας κας Άννας Ψαρούδα Μπενάκη ως πρώτης Ελληνίδας Γυναίκας Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κος Ιωάννης Γεωργόπουλος, ο οποίος  απεύθυνε χαιρετισμό , οι Αντιδήμαρχοι Ελένη Γκαμίλη, Αριστείδης Μπίμπας και Ιωάννης Τσαμαδός, ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην Δήμαρχος κος Δημήτριος Σφυρής, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κος Αναστάσιος Λάμπρου και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κος Αναστάσιος Γανώσης.
Παρέστησαν επίσης  ο πρώην Δήμαρχος Δημήτριος Καμιζής και ο τέως Δήμαρχος Ερμιόνης κος Ανάργυρος Λεμπέσης.

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Παγκόσμιο συναγερμό για τον κορωνοϊό κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας, σε διεθνές επίπεδο συνιστά πλέον η επιδημία του νέου κορωνοϊού στην Κίνα, όπως αποφάσισε πριν από λίγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ύστερα από συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών.
Η απόφαση των ειδικών που συμμετείχαν στο πάνελ αναγκών ήταν «σχεδόν ομόφωνη».
Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του Προέδρου του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ, η συνέντευξη Τύπου του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν ως εξής:
- Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι η πιθανότητα ο ιός να εξαπλωθεί σε χώρες με ασθενέστερα συστήματα υγείας. Δεν πρόκειται για μια ψήφο περιφρόνησης προς την Κίνα.
- Ο ΠΟΥ δεν συνιστά περιορισμό στις εμπορικές κινήσεις λόγω του ξεσπάσματος του ιού.

ΙΛΜΕ. Πρόταση οργάνωσης εκδήλωσης στην Ερμιόνη, στο πλαίσιο του επετειακού έτους «Θερμοπύλες - Σαλαμίνα 2020».

ΙΛΜΕ. Πρόταση οργάνωσης εκδήλωσης στην Ερμιόνη, στο πλαίσιο του επετειακού έτους «Θερμοπύλες - Σαλαμίνα 2020».
Εκ του γεγονότος ότι φέτος συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας ορίστηκε Τιμητική Κοσμητεία με Πρόεδρο την κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη για τη διάδοση του διαχρονικού μηνύματος των Μηδικών Πολέμων. Η Κοσμητεία οργάνωσε τις πρώτες επιστημονικές ημερίδες στην Αθήνα από 20 έως 22 Ιανουαρίου 2020.
Το ΙΛΜΕ προσκλήθηκε στις παραπάνω ημερίδες και δια της Προέδρου του παρευρέθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις 20/01, στο Μουσείο της Ακρόπολης στις 21/01 και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στις 22/01.
Επειδή η Ερμιόνη συμμετείχε στη ναυμαχία της Σαλαμίνας με τρεις τριήρεις, το ΙΛΜΕ απηύθυνε πρόταση στην κα. Βαρδινογιάννη, με  κοινοποίηση στον κ. Δήμαρχο Ερμιονίδας, να διοργανωθεί και στην Ερμιόνη ημερίδα στο πλαίσιο αυτών των επετειακών εκδηλώσεων.
Μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω ολόκληρη την επιστολή:  

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΡΜΙΟΝΗΣ
 



Ερμιόνη:  27/01/2020    Αρ. Πρωτ.: 71
ΠΡΟΣ: Κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη 
ΚΟΙΝ.: Κύριο Δήμαρχο Ερμιονίδας


Αξιότιμη κυρία Βαρδινογιάννη
Ως πρόεδρος του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ερμιόνης (ΙΛΜΕ) θα ήθελα θερμά να σας ευχαριστήσω για την τιμητική πρόσκληση, που μου αποστείλατε, να παρευρεθώ στις εκδηλώσεις, που οργάνωσε η Επιτροπή υπό την Προεδρία σας, για την επέτειο των 2500 χρόνων από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. 
Παρέστην σε τρεις εκδηλώσεις (Κ.Π.Ι.Σ.Νιάρχος, Μουσείο Ακρόπολης, Πανεπιστήμιο Αθηνών) και θα ήθελα να σας επαινέσω και συγχαρώ για το σχεδιασμό των εκδηλώσεων, την πρόσκληση των εξαιρετικών ομιλητών, την επιλογή των ιδανικών χώρων για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων και την άρτια διοργάνωσή τους. 
Παρακολουθήσαμε με πολύ ενδιαφέρον τις εξαιρετικές ομιλίες των εκλεκτών ομιλητών. Μας δόθηκε έτσι η ευκαιρία να γίνουμε και εμείς κοινωνοί και μύστες όλων αυτών των γεγονότων και μηνυμάτων, τα οποία αναδείχθηκαν μέσα από τις ομιλίες. Τα γεγονότα αυτά σηματοδότησαν την Ευρώπη από τότε μέχρι σήμερα και σε επίπεδο γεωπολιτικής και σε επίπεδο πολιτισμού και αξιών. 
Εξ αφορμής του γεγονότος ότι και η Ερμιόνη, η ιδιαίτερη πατρίδα μας, συμμετείχε στη ναυμαχία της Σαλαμίνας με τρία πλοία όπως αναφέρεται στο παρακάτω απόσπασμα του Ηροδότου  « [8.43.1]… στρατεύοντο δ οδε· κ μν Πελοποννήσου Λακεδαιμόνιοι κκαίδεκα νέας παρεχόμενοι, Κορίνθιοι δ τατ πλήρωμα παρεχόμενοι τ κα π ρτεμισί· Σικυώνιοι δ πεντεκαίδεκα παρείχοντο νέας, πιδαύριοι δδέκα, Τροιζήνιοι δ πέντε, ρμιονέες δ τρες, …» θα ήθελα να σας προτείνω να διοργανωθεί και στην Ερμιόνη ημερίδα στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων του έτους «Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020».
Θεωρώ δεδομένη τη στήριξη του Δήμου Ερμιονίδας για την προτεινόμενη εκδήλωση, ο οποίος αγκαλιάζει ποιοτικές εκδηλώσεις. 
Το ΙΛΜΕ με μεγάλη προθυμία και ευχαρίστηση θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιτυχία της εκδήλωσης. Ενδεχομένως και άλλοι πολιτιστικοί φορείς της περιοχής μας θα είχαν την ίδια επιθυμία και διάθεση. 
Με εκτίμηση
Τίνα Αντωνοπούλου
Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΛΜΕ

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Πρόσκληση στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Σωματείου και του περιοδικού "Στην Ερμιόνη άλλοτε και τώρα"


Κλειστά τρια Νηπιαγωγεία με απόφαση του Δημάρχου Ερμιονίδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 Έπειτα από ενημέρωση της Προϊσταμένης του 1ου Νηπιαγωγείου Πορτοχελίου και αφού ελήφθησαν υπόψη : α) το έγγραφο του Αναπληρωτή Διευθυντή της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας σχετικά με το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Πορτοχελίου και 2ο Νηπιαγωγείο Κρανιδίου και β) οι διατάξεις οι οποίες αναφέρονται στο αντίγραφο της απόφασης που ακολουθεί, κρίθηκε αναγκαίο να παραμείνουν κλειστά τα Νηπιαγωγεία 1οκαι 2ο Πορτοχελίου και 2ο Κρανιδίου για τρείς ημέρες, στις 30 και 31.01.2020 και 03.02.2020 λόγω έξαρσης εποχιακών ιώσεων, μεγάλου αριθμού απουσιών και προς αποφυγή περαιτέρω διασποράς ιώσεων στις εν λόγω σχολικές μονάδες.
Ακολουθεί η Απόφαση Δημάρχου.
29.01.2020

Ο Δήμος Ερμιονίδας στη βράβευση της κας Άννας Ψαρούδα – Μπενάκη και την κοπή της πίτας του Ερμιονικού Συνδέσμου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Πειραϊκού Συνδέσμου πραγματοποιήθηκε χθες από τον Ερμιονικό Σύνδεσμο η βράβευση της νέας Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών και πρώην Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, της Ερμιονίτισσας κας Άννας Ψαρούδα – Μπενάκη και η κοπή της καθιερωμένης βασιλόπιτας. Την όμορφη και σεμνή τελετή τίμησαν με την παρουσία τους η κα Μαριάννα Βαρδή Βαρδινογιάννη, μέλη και φίλοι του Ερμιονικού Συνδέσμου και πλήθος κόσμου από την Ερμιονίδα. Τον Δήμο Ερμιονίδας εκπροσώπησαν ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Γεωργόπουλος και οι Αντιδήμαρχοι κα Ε. Γκαμίλη, κ. Ι. Τσαμαδός και κ. Α. Μπίμπας. Παρόντες ήταν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και επικεφαλής των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης κ. Δ. Σφυρής και κ. Α. Λάμπρου. Κατά την τελετή βράβευσης οι

Τάσος Λάμπρου: Ενημέρωση για το έργο της Αποχέτευσης Κρανιδίου - Πορτοχελίου

Κρανίδι 29/01/2020
Προς
Την Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
κ. Α. Αντωνοπούλου
Κοινοποίηση 
-Γραφείο Δημάρχου
Δήμου Ερμιονίδας 
-Επιτροπή Παρακολούθησης 
του έργου της Αποχέτευσης 

Θέμα : Ενημέρωση για το έργο της Αποχέτευσης Κρανιδίου - Πορτοχελίου 

Κυρία Πρόεδρε του ΔΣ
Σας παρακαλώ να μεριμνήσετε σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να εντάξετε σε θέμα ημερήσιας διάταξης ενημέρωση σχετικά για το έργο της αποχέτευσης Κρανιδίου – Πορτοχελίου.
Βρισκόμαστε στην φάση της εντατικοποίησης των εργασιών κυρίως για το τμήμα του έργου που αφορά την δημοτική κοινότητα Πορτοχελίου και υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν έτσι τόσο οι δημοτικοί σύμβουλοι όσο και οι δημότες απαιτείται να ενημερωθούν.
Ζητάμε επίσημη πληροφόρηση από την επιτροπή παρακολούθησης του έργου , από την διοίκηση του δήμου και από το ΔΣ της ΔΕΥΑΕΡ στα παρακάτω κρίσιμα θέματα:
1.    Ποιο είναι το ποσοστό εκτέλεσης του έργου που έχει παραδοθεί , που έχει ολοκληρωθεί και πως αυτό το ποσοστό συμβαδίζει με την τμηματική αποπληρωμή του , που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα;

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Βασίλης Γκάτσος: Πρόταση


Εορτάζουμε φέτος τα 2500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Θα γίνουν εκδηλώσεις και εορτασμοί κάθε είδους. Αν προσέξουμε στον παρακάτω πίνακα που είναι παρμένος από σχετικό άρθρο της ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ: η Αθήνα είναι η κύρια ναυτική δύναμη, ακολουθούν 6 σημαντικές πόλεις με μέτρια ναυτική δύναμη και στη συνέχεια μικρές με ολίγα πλοία, όμως η προσφορά των τελευταίων είναι, αναλογικά με το μέγεθός τους, σπουδαιότερη. Είθισται οι Επιτροπές που συγκροτούνται για τέτοια θέματα να αφήνουν πίσω τους και ένα έργο - σύμβολο μνήμης. Εδώ, για τη ναυμαχία της Σαλαμίνας σύμβολο που να σημαίνει προς πάσα κατεύθυνση,  την αξία της ομόνοιας, της σύμπραξης, της συμπαράταξης, της ομοψυχίας, του φρονήματος των μικρών αυτοδιοικούμενων πόλεων, των αθλούμενων στη δημοκρατία κατά του δεσποτισμού.
Θα έπρεπε σε κάθε λιμάνι των πόλεων που έστειλαν πλοία να τοποθετηθεί μαρμάρινη πλάκα με παράσταση τριήρους, σαν αυτή στη φωτογραφία ή ανάλογη, να βλέπει προς τη Σαλαμίνα, και στη βάση της να αναγράφεται το σχετικό εδάφιο του Ηροδότου (στην περίπτωσή μας για τη συμμετοχή της Ερμιόνης) και από κάτω ένα απλό σχόλιο. Για ένα μικρό μνημείο μιλάμε.
Αν κάτι τέτοιο δεν έχει κατά νου η Επιτροπή, τίποτα δεν εμποδίζει την Κοινότητά μας και τον Δήμο μας να στήσουν ένα τέτοιο μνημείο στο Λιμάνι, που συμβαίνει να ταυτίζεται με το αρχαίο λιμάνι της πόλης των Ερμιονέων, απ' όπου ξεκίνησαν οι 3 τριήρεις. Ήταν μεγάλο τόλμημα των προγόνων μας και μεγάλη υπόθεση για την πόλη τους.
Η κάθε τριήρης είχε συνολικά περί τα 200 άτομα, κωπηλάτες, οπλίτες και αξιωματούχους του πλοίου. Απέπλευσαν λοιπόν με παιάνες 600 επίλεκτοι Ερμονίτες άριστα εκπαιδευμένοι. Η τριήρης ήταν ένα δύσκολο πλοίο.
Η πόλις των Ερμιονέων το 480 π.Χ. είχε ως επικράτεια περίπου τη σημερινή επαρχία Ερμιονίδας. Ήταν ουσιαστικά η πόλις στη σημερινή της θέση και μικρά πολίσματα  στα Δίδυμα, Ηλιόκαστρο, Κοιλάδα. Η πόλις των Αλιέων δεν υπάρχει ακόμη, αφού αρχίζει να συγκροτείται από φυγάδες το 468 π.Χ. Ο πληθυσμός της Ερμιόνης είναι περί τις 10000. Άνδρες περίπου οι μισοί και οι δυνάμενοι να φέρουν όπλα, από 18 έως 40 ετών, το 1/3 αυτών. Άρα το αξιόμαχο μέγιστο στράτευμα της πόλης ήταν περί τους 1600 άνδρες. Είναι άλλο να ακούμε για αποστολή τριών πλοίων και άλλο ότι με τα πλοία αυτά "σάλπαραν" 600 επίλεκτοι από μια μικρή πόλη. Τις μάνες και τις γυναίκες μόνο σκεφτείτε να αποχαιρετούν τους άντρες και τα παιδιά τους.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, η πρόταση είναι το στήσιμο μικρού μνημείου στο Λιμάνι της Ερμιόνης που να θυμίζει σε όλους τη συμβολή της μικρής μας αρχαίας πόλης στην καθοριστική αυτή ναυμαχία. Είναι μνήμη καθημερινά παρούσα και σημαίνουσα.

Σημείωση: Κατά τους εορτασμούς της Εκατονταετηρίδος για την Ανεξαρτησία το 1930, η Επιτροπή που όρισε η Κοινότητα Ερμιόνης, οργάνωσε όλες τις εκδηλώσεις, φιλοξένησε αποστολές και επισήμους, αλλά άφησε πίσω της τρεις αναμνηστικές πλάκες (στον ναό Ταξιαρχών, οικία Οικονόμου, οικία Μητσαίων) και το ΗΡΩΟΝ. Μνήμη σημαίνουσα και διδάσκουσα. Η μνήμη και τα σύμβολα δε φωνάζουν, λειτουργούν και σημαίνουν σιωπηλά.

Βασίλης Γκάτσος

Το δηµοτικό συµβούλιο Πάρου, συµπαραστέκεται στον Τηνιακό λαό που αρνείται την εγκατάσταση αιολικών πάρκων


Τα Άγραφα, η Σαµοθράκη, η Ικαρία, η Τήνος, η Άνδρος, η Λέσβος, η Ροδόπη, η Βασιλίτσα, η νότια Πίνδος, το Βέρµιο, τα Πιέρια Όρη, ο Κίσαβος, το νότιο Πήλιο, η Οίτη, η Αιτωλοακαρνανία και Ναυπακτία, η Ζήρεια, το Λύρκειο, ο Πάρνωνας, ο βόρειος Ταΰγετος, η Κρήτη, ο Καβοµαλιας, η Μάνη, το Άσκιο, τα Κύθηρα, η Κάρπαθος, η Εύβοια, η Πάρος και δεκάδες άλλα αγέρωχα βουνά, προστατευόµενες νησίδες και µοναδικά νησιά κινδυνεύουν να καταστραφούν  στον βωµό της «µπίζνας», της εξυπηρέτησης µεγάλων οικονοµικών συµφερόντων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αιολικής ενέργειας και ενθαρρύνονται από τις πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων διαχρονικά. 
Παντού, σε όλη τη χώρα, οι κάτοικοι δεκάδων περιοχών έχουν ξεσηκωθεί µπροστά στο τεράστιο οικολογικό έγκληµα που πάει να συντελεστεί. Δεκάδες οργανώσεις σχεδόν καθηµερινά διαδηλώνουν. Οι πολίτες συνειδητοποιούν ότι µόνο ο ανυποχώρητος αγώνας µας, χωρίς «συµψηφισµούς» θα σταµατήσει αυτά τα καταστροφικά σχέδια κόντρα στην αστυνοµοκρατία και τον εφησυχασµό που καλλιεργείται.
Η «προσπάθεια» των γιορτών στην Τήνο
Περισσότερα: http://fileleutheros.net

Ναύπλιο: «Γεώργιος Ιακωβίδης (1853-1932), ο ζωγράφος της παιδικής ηλικίας»



Η Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (Παράρτημα Ναυπλίου) και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας διοργανώνουν θεματική σειρά ομιλιών με θέμα: «Η Νεοελληνική Τέχνη τον 19ο αιώνα». Θα παρουσιαστούν Έλληνες ζωγράφοι, έργα των οποίων εκτίθενται στην περιοδική έκθεση του παραρτήματος με θέμα «Άρωμα Γυναίκας».

Στο πλαίσιο των ομιλιών θα εξεταστεί μεταξύ των άλλων γιατί ο Νικηφόρος Λύτρας (1832-1904) θεωρείται «Γενάρχης» της νεοελληνικής ζωγραφικής και θα προσεγγιστούν μορφές τέχνης του Νικολάου Γύζη (1842-1901), οι οποίες τον κατατάσσουν στους πρωτοπόρους των καλλιτεχνικών κινημάτων, στο τέλος του 19ου αιώνα.

Θα αποσαφηνιστεί γιατί η ζωγραφική του Γεώργιου Ιακωβίδη (1853-1932) διαφέρει από το κοινωνικό κήρυγμα των ρεαλιστών ή από τη ζωγραφική των ρομαντικών και των συμβολιστών και πώς στο έργο του Θεόδωρου Ράλλη (1852-1909) εμφανίζεται η νοσταλγία της Ανατολής και η λατρεία του εξωτικού και του παράδοξου.

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

Πορτοχελιώτικο Καρναβάλι

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης – Χειροτονία διακόνου στο Κρανίδι


Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης και με την παρουσία του Γ.Α.Ε της Ιεράς Μητροπόλεως, πολλών κληρικών, του κ. Δημάρχου Ερμιονίδας, των αρχών της περιοχής και πλήθους πιστών, τελέσθηκε το Σάββατο 25 Ιανουαρίου έ.έ, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου Κρανιδίου η εις Διάκονον Χειροτονία του Ευαγγέλου Μάρκελλου απο τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ..ΕΦΡΑΙΜ .

Η απάντηση της κυρίας Άννας Μπενάκη, Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, στη συγχαρητήρια επιστολή του ΙΛΜΕ