Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Οι άγριες τουλίπες στα Δίδυμα πιστές στο ραντεβού τους με την άνοιξη



Από τα ομορφότερα δώρα της φύσης στην Ερμιονίδα, η άγρια τουλίπα των Διδύμων.
Πιστή στο ραντεβού της με την άνοιξη, κατακόκκινη, ομορφαίνει και φέτος τον κάμπο.
Μια βόλτα εκεί τέτοιες ηλιόλουστες ημέρες και καφεδάκι στα Δίδυμα είναι τέλεια ιδέα.

Πήγαμε,  να πάτε κι εσείς αλλά πρέπει να αφήσουμε μερικές τουλίπες για τη γιορτή.
Άλλο λίγες   για το σπίτι και άλλο η λεηλασία με τις πλαστικές γεμάτες τσάντες..




















Περισσότερα για την τουλίπα  στα μέρη τους.
Πρ.Ε.Π.Ερμιόνης

Το ασυνείδητο κίνητρο της πλεονεξίας

Μόνο εργασία χωρίς χαρά μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας «απερίσκεπτης συσσώρευσης», ισχυρίζονται οι επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από μια νέα έρευνα, η οποία δείχνει ένα βαθιά ριζωμένο ένστικτο να κερδίζουμε περισσότερα από όσα είναι δυνατόν να καταναλώσουμε, ακόμα και όταν αυτή η ανισορροπία μας κάνει δυστυχισμένους.
Αν αναλογιστούμε πόσο πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται για να επιβιώσουν, ένα τέτοιο πρόβλημα μπορεί να ακουστεί τουλάχιστον επιπόλαιο. Παρ’ όλα αυτά, μια επιστημονική ομάδα Αμερικανών και Κινέζων ερευνητών ισχυρίζεται πως, δεδομένου ότι ο ρυθμός παραγωγικότητας έχει αυξηθεί, θεωρητικά αυτό επιτρέπει σε πολλούς ανθρώπους να εργάζονται λιγότερο και να απολαμβάνουν μια ζωή εξίσου άνετη με τις προηγούμενες γενιές. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες σε δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science, επιλέγουν... να μην το κάνουν.
Για να εξερευνήσουν το ισχυρό δέλεαρ της συσσώρευσης υλικών αγαθών, οι ερευνητές σχεδίασαν ένα πείραμα σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο, οι εθελοντές κάθισαν για πέντε λεπτά μπροστά από έναν υπολογιστή φορώντας ακουστικά και είχαν την επιλογή να ακούσουν είτε μια ευχάριστη μουσική είτε τον εκνευριστικό ήχο παρασίτων. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν ότι ακούγοντας τα παράσιτα για αρκετό χρόνο θα κέρδιζαν κομμάτια σοκολάτας. Ορισμένοι από αυτούς έπρεπε να ακούσουν λιγότερες φορές τον συγκεκριμένο ήχο για να κερδίσουν το κάθε κομμάτι σοκολάτας, ενώ κάποιοι άλλοι έπρεπε να τον ακούσουν περισσότερες φορές. Με άλλα λόγια, οι πρώτοι θεωρήθηκαν

Οι εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου




Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Παρασκευή  21-03-2014

Διαμαρτύρομαι έντονα για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο Τοπικό Διαμέρισμα Φούρνων, αφού μετά τους καμένους λαμπτήρες για μεγάλο χρονικό διάστημα (από τις γιορτές των Χριστουγέννων), για τρίτη συνεχόμενη ημέρα δεν υπάρχει δημοτικός φωτισμός στο μεγαλύτερο τμήμα του χωριού μας.

Επίσης μεγάλη είναι η αδιαφορία των υπευθύνων,αφού για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα δεν υπάρχει  internet  στο Κοινοτικό Κατάστημα  και έτσι δεν μπορεί  ο αγροτικός ιατρός να συνταγογραφήσει άμεσα  τα φάρμακα των ασθενών.

 

                                                                    Νίκος  Γεωργίου

                                                             Υποψήφιος Σύμβουλος

                                 της  Νέας Δυναμικής Πορείας Ερμιονίδας

Ασυνείδητοι ρίχνουν φόλες σε σκύλους και γάτες μέσα στα σπίτια



 Ένα αποτρόπαιο και ανατριχιαστικό θέαμα αντίκρισαν κάτοικοι της Ερμιόνης  αυτές τις μέρες .
Τα ζώα τους τα βρήκαν φωλιασμένα μέσα στις αυλές των σπιτιών τους.Κάποιοι ασυνείδητοι  πετάνε  φόλες  μέσα στις αυλές τη νύχτα και θανατώνουν  σκύλους και γάτες  .
Να σημειωθεί ότι το φαινόμενο στην πόλη μας δεν είναι νέο και δυστυχώς  οι αρμόδιοι   δεν ασχολούνται καθόλου με το θέμα. 
Προστατέψτε όσο μπορείτε τα ζώα σας από τα ζώα που κυκλοφορούν ανάμεσα μας.
Η θανάτωση των ζώων με φόλες είναι αξιόποινη πράξη, δηλαδή έγκλημα το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή, σύμφωνα με το Νόμο 3170/2003 και το Νόμο 1197/1981 και τον Νόμο 4039/2012. Το συγκεκριμένο έγκλημα μάλιστα διώκεται αυτεπάγγελτα, που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε λάβει γνώση αυτού του εγκλήματος με οποιοδήποτε τρόπο (δηλαδή ως αυτόπτης ή αυτήκοος μάρτυρας) έχει δικαίωμα να το καταγγείλει στις αρμόδιες διωκτικές αρχές.
Πρ.Ε.Π.Ερμιόνης

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΦΥΡΗ ΤΗΝ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ 2007-2010 ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η Δημοτική Συνεργασία Ερμιονίδας συνεχίζει την παρουσίαση του τεράστιου έργου που έκανε ο Δημήτρης Σφυρής ως Δήμαρχος Κρανιδίου την τετραετία 2007-2010, με την έβδομη θεματική ενότητα, η οποία αφορά την Εκπαίδευση και έχει ονομαστεί:
Εκπαίδευση – Σχολικές εγκαταστάσεις

Στον τομέα αυτό έγινε ίσως το μεγαλύτερο έργο την τετραετία 2007-2010, καθώς είχαμε την ίδρυση δύο νέων σχολείων, την μεταφορά σχολείου σε νέες εγκαταστάσεις και την επισκευή όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου Κρανιδίου.
Αναλυτικότερα έχουμε τα εξής:

1). Ίδρυση και λειτουργία Σχολείου 2ης Ευκαιρίας στο Κρανίδι
Η Δημοτική Αρχή του κ. Δημήτρη Σφυρή, σε συνεργασία με το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ναυπλίου, μετά από επίμονες προσπάθειες, πέτυχε να εγκριθεί η λειτουργία ενός τμήματος Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στο Δήμο Κρανιδίου, σύμφωνα με την απόφαση 3048 της 23/6/2008 του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Αυτό ήταν ένα αίτημα χρόνων της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Κρανιδίου. Ο λόγος είναι ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, που ορίζει ως υποχρεωτική την εννιαετή φοίτηση από το 1982 και μετά, εάν κάποιος δεν έχει απολυτήριο Γυμνασίου αποκλείεται αυτομάτως από κάθε προκήρυξη του Δημοσίου. Έτσι λοιπόν δίνεται η μεγάλη ευκαιρία στους κατοίκους του Δήμου Κρανιδίου, που δεν έχουν απολυτήριο Γυμνασίου, να το αποκτήσουν. Η φοίτηση είναι διετής και τα μαθήματα απογευματινά, το απολυτήριο δίνεται χωρίς εργασίες στο σπίτι και εξετάσεις.

Από τα εγκαίνια του Σχολείου 2ης Ευκαιρίας, Κρανίδι Οκτώβριος 2008:

2). Ίδρυση και λειτουργία με πλήρη εξοπλισμό του 3ου Νηπιαγωγείου Κρανιδίου, το οποίο διαθέτει και Τμήμα Ένταξης για παιδιά με ειδικές ανάγκες και ξεκίνησε την λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2008.

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 21 Μαρτίου


"Κείνο που σου προσάπτουνε τα χελιδόνια είναι η άνοιξη που δεν έφερες"

Οδυσσέας Ελύτης

Προχωράει η άδρευση της Ερμιονίδας από τον Ανάβαλο

Εγκρίθηκαν από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου, Γιώργο Διδασκάλου οι περιβαλλοντικοί όροι ενός ιδιαίτερα σημαντικού έργου για το νομό μας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την ένταξη και χρηματοδότησή του από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο.
Μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης από δίκτυα Αναβάλου, στο δήμο Ερμιονίδος, νομού Αργολίδας, Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Το έργο αφορά την κατασκευή και λειτουργία των εγκαταστάσεων μεταφοράς νερού από τη διώρυγα του αρδευτικού δικτύου Αναβάλου, στην περιοχή της Ερμιονίδος, με σκοπό την κάλυψη τοπικών αρδευτικών αναγκών, σε συνολική έκταση περίπου 22.000 στρεμμάτων. Περιλαμβάνει, δε, αγωγούς μεταφοράς νερού άρδευσης συνολικού μήκους 45,85 χιλιομέτρων, τέσσερες δεξαμενές, συνολικής χωρητικότητας 10.500 κυβικών μέτρων και δύο αντλιοστάσια. Για το έργο, προβλέπεται, επίσης, η διάνοιξη νέας οδοποιίας, μήκους 5,31 χιλιομέτρων.
anagnostis

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

κ. Τόκα αυτά τα έργα δεν θα είχαν γίνει ποτέ εάν δεν ήταν Δήμαρχος Κρανιδίου ο Δημήτρης Σφυρής

Στο πρωτοφανές και πρωτάκουστο επιχείρημα του Υποψηφίου Δημάρχου Ερμιονίδας κ. Τάσου Τόκα, πως η Παιδική Χαρά Πορτοχελίου δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στα έργα που έκανε ο Δημήτρης Σφυρής ως Δήμαρχος Κρανιδίου, επειδή κατασκευάστηκε από δωρεά του Συλλόγου Φίλων Πορτοχελίου, απαντάμε τα εξής:
Ένας Δήμαρχος οφείλει να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση των έργων του Δήμου του από κονδύλια της Νομαρχίας (πριν το 2010), της Περιφέρειας ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορεί όμως να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση έργων μέσω δωρεάς ιδιωτών. Οι δωρεές αυτές μπορεί να είναι είτε χρηματικές, είτε σε είδος π.χ. τα όργανα μιας παιδικής χαράς, τα κουφώματα και η βαφή ενός κτιρίου, η δενδροφύτευση ενός πάρκου κ.λ.π.. Σε τέτοιες περιπτώσεις αξίζουν στον Δήμαρχο δύο φορές συγχαρητήρια, αφού κατόρθωσε και ενεργοποίησε την συνδρομή των ιδιωτών για το κοινό όφελος.
Ένας ιδιώτης όμως απαγορεύεται να εκτελέσει οποιοδήποτε έργο σε δημοτικό χώρο. Ο ιδιώτης κάνει την δωρεά του και στην συνέχεια έρχεται ο Δήμος ως φορέας υλοποίησης του έργου και κάνει την μελέτη, την επίβλεψη και την κατασκευή. Όπως ακριβώς έγινε και με την  Παιδική Χαρά Πορτοχελίου (όπου παρεμπίπτοντος δύο όργανα και η περίφραξη πληρώθηκαν από χρήματα του Δήμου Κρανιδίου). Και αντί να λέτε δύο φορές μπράβο στον Δημήτρη Σφυρή που κατόρθωσε και βρήκε τέτοιου είδους δωρεές, τον κατηγορείτε για παραχάραξη της αλήθειας!!!
Και δεν είναι το μόνο έργο για το οποίο ο κ. Σφυρής ως Δήμαρχος Κρανιδίου εξασφάλισε χρηματοδότηση από ιδιώτες, οι οποίοι δεν ήθελαν να βάλουν αντίστοιχες επιγραφές που υπενθυμίζουν τις δωρεές τους. Με την ευκαιρία που μας δώσατε όμως κ. Τόκα, θα τους αναφέρουμε.
Τα παρακάτω έργα λοιπόν, έγιναν με δωρεές ιδιωτών την τετραετία 2007-2010 της Δημαρχίας Δημήτρη Σφυρή, με μελέτη, επίβλεψη και κατασκευή από τον Δήμο Κρανιδίου:
·        Παιδική Χαρά Κοιλάδας με δωρεά Βαρδή Βαρδινογιάννη.

Δείχνουν να το έχουν κατά νουν οι υποψήφιοι

Ο Δήμος έχει αποστολή να δημιουργεί τις υποδομές και τις προϋποθέσεις, ώστε να αναπτύσσεται οικονομικά και πνευματικά η Κοινότητα ως άθροισμα παραγωγικών ατόμων και συλλογικοτήτων.
Γι' αυτό υπάρχει ο Καλλικράτης, γιατί υποτίθεται ότι λόγω μεγέθους μπορεί να ανταποκριθεί σ' αυτήν την αποστολή.
Δεν αρκεί να λειτουργούς καλώς οι ανταποδοτικές υπηρεσίες του Δήμου. Είναι το επιμέρους για την εποχή μας.
Έχω την αίσθηση ότι όλοι οι συνδυασμοί δείχνουν να αποδέχονται με την προσήκουσα σοβαρότητα αυτήν την αποστολή που φέρνει στο προσκήνιο τους παραγωγικούς ανθρώπους, τα όνειρά τους αλλά και τις ανάγκες τους.  Η Ερμιονίδα ως Δήμος όχι μόνον δεν πρέπει να χάσει παραγωγικούς ανθρώπους αλλά έχει αποστολή να τους αυξήσει.
Αντιγράφω από τους Ιχνηλάτες: "Και φυσικά να προσεχθεί η Βόρεια ορεινή Ερμιονίδα απο την Βουρλιά, μέχρι τις Αδέρες που έχει καταπονηθεί ιδιαίτερα από πολλές άναρχες δραστηριότητες και τα τοπικά διαμερίσματα παρουσιάζουν μείωση πληθυσμού."
Δεν υπάρχει χειρότερο για ένα χωριό, για ένα τόπο, για μία χώρα, τίποτα χειρότερο από την μείωση του πληθυσμού. Ο Παραγωγικός Άνθρωπος όταν δει ότι δεν έχει μέλλον σε ένα τόπο, θα φύγει για τα ξένα μαζί με τις ελπίδες του και τα όνειρά του. Και σήμερα φεύγουν οι καλύτεροι νέοι, τα καλύτερα μυαλά. Και ας λέμε ότι η Ερμιονίδα έχει γύρω στους 14000 κατοίκους. Όταν είναι κλειστά τα εξοχικά και τα ξενοδοχεία, δηλαδή κατά Φλεβάρη, μετρείστε τους κατοίκους.
Αν από παιδί συμμετείχα στην έκδοση των τοπικών εφημερίδων, αν έγραψα βιβλία, αν έγραψα με επιμονή εκατοντάδες άρθρα στο νέο μέσο επικοινωνίας ήταν για να κερδίσει ο τόπος μου τους παραγωγικούς άνθρώπους, για να κερδίσουν αυτοί με τη σειρά τους τον τόπου τους, αλλά και όλοι μας που πλέον είτε ως παλιοί κάτοικοι ανοίγουμε για λίγο τα πατρικά σπίτια, είτε  ως εξοχικάριοι τα εξοχικά, να βρεθεί τρόπος, να βρεθούν τα μέσα, ώστε να γίνουν παραγωγικοί κάτοικοι ολιγόμηνης παρανομής.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Η προσβολή των ελαιώνων της Ν. Ιταλίας από το βακτήριο Xylella fastidiosa και ο κίνδυνος εξάπλωσης του στις καλλιέργειες της Ελλάδας


                                                                                                
                                                                           

                                                                                                                                                      
            ΔΕΛΤΙΟ    ΤΥΠΟΥ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Το βακτήριο Xylella fastidiosa είναι ένας επιβλαβής οργανισμός καραντίνας που εντοπίστηκε τον Οκτώβριο του 2013, στην Νότια Ιταλία σε δύο διαφορετικές περιοχές της επαρχίας Λέτσε(Lecce), στην Περιφέρεια της Απουλίας(Apulia).Η παρουσία του είναι εντυπωσιακή αφού βρέθηκαν να έχουν μολυνθεί περίπου 80.000 στρέμματα ελαιοδέντρων. Επίσης επιβεβαιώθηκε η εμφάνισή του στην αμυγδαλιά, σε φυτά πικροδάφνης και δένδρα βελανιδιάς. Τα συμπτώματα χαρακτηρίζονται από «καψίματα» στα φύλλα και ταχύτατη αποπληξία(ξήρανση) των δένδρων. Πρόκειται για την πρώτη αναφορά επιβεβαιωμένης παρουσίας του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε παγκόσμιο επίπεδο ο επιβλαβής αυτός οργανισμός έχει αναφερθεί ότι προσβάλλει περισσότερα

1ος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ - ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ κ. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ ΣΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ

“NENIKHKAMEN”
 
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 1ου Μαραθωνίου Ναυπλίου, η Οργανωτική Επιτροπή σας καλεί στην ομιλία της κ. Αθανασάκη, το Σάββατο 22, Μαρτίου 2014 , ώρα 19:00, στην αίθουσα Βουλευτικό στο Ναύπλιο.
 
Θέμα: «Νενικήκαμεν: Ιστορίες, παρωδίες και μύθοι γύρω από τον θρυλικό δρομέα Φειδιππίδη».
 
Η κ. Λουκία Αθανασάκη, είναι Καθηγήτρια Κλασικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
  
Στην ομιλία της θα εστιάσει στο πρότυπο του μαραθωνίου, δηλαδή την απόσταση που κάλυψε ένας Αθηναίος νέος που, σύμφωνα με κάποιες αρχαίες παραδόσεις, ανήγγειλε στους άρχοντες τη νίκη των Αθηναίων στον Μαραθώνα και ξεψύχησε. Πρόκειται για ιστορικό περιστατικό; Ποιος ήταν αυτός ο νέος; Μέσα από μια περιδιάβαση σε σύγχρονες και αρχαίες παραδόσεις θα αναδειχθεί πως δομήθηκε σιγά-σιγά και πως διαδόθηκε η ιστορία του θρυλικού δρομέα Φειδιππίδη.
 
 
Ενημέρωση απο την Έλλη Βασιλάκη

ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ :ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ

ΠΕΜΠΤΗ  20-03-2014
ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ Σε συνέχεια του χτεσινού μας άρθρου, δημοσιεύουμε σήμερα δύο ακόμα περιπτώσεις για τις οποίες η δημοτική παράταξη Δημοτική Συνεργασία Ερμιονίδας στις ανακοινώσεις της ισχυρίζεται ότι τα  συγκεκριμμένα έργα είναι δικά της: Την  Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014 σε άρθρο της με τίτλο ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΦΥΡΗ ΤΗΝ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ 2007-2010 ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ “ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ – ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ – ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ” αναφέρει: « Α) Ξεκινώντας από τις Παιδικές Χαρές έχουμε τις εξής:
   Παιδική Χαρά Πορτοχελίου Tokas01
Όμως  η πινακίδα δίπλα στην είσοδο είναι ιδιαίτερα κατατοπιστική και καλαίσθητη:
  Tokas02 Επίσης σε άρθρο την Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014 με θέμα τα έργα που αφορούν σε Αθλητικές Εγκαταστάσεις – Αθλητικές Διοργανώσεις αναφέρει:       5.     Επισκευή Κλειστού Γυμναστηρίου στο Γυμνάσιο Κρανιδίου

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Τοποθέτηση του επικεφαλής της Ρι.Κ.Ερ. Συμμετοχή κ. Κώστα Π. Λυμπερόπουλου στην πρόταση της Πρωτοβουλίας πολιτών και φορέων Ερμιονίδας για το νερό.

Τον  Νοέμβριο 2013 μια συγκέντρωση της κίνησης μας στο Λύκειο Κρανιδίου την απασχόλησε κατά κύριο λόγο το μεγάλο θέμα του νερού στην Ερμιονίδα. Σ’ εκείνη την συγκέντρωση, στην ομιλία μου ανέφερα:

«Ας υποθέσουμε ότι έρχεται  νερό από τον Ανάβαλο στην Ερμιονίδα, με την υλοποίηση του στοιχειωμένου αυτού έργου. Τι θα γίνει από κει και πέρα; Θα μένει σε μια δεξαμενή δίπλα στο παλιό νταμάρι της Κοιλάδας; Ποια μελέτη υπάρχει από τον Δήμο μας για την μεταφορά του στη γη, στις διάφορες περιοχές της Ερμιονίδας; Στον κάμπο Κρανιδίου και Ερμιόνης, στο Π. Χέλι, σε Φλάμπουρα - Πετροθάλασσα - Δορούφι και τις άλλες περιοχές; Στο Θερμήσι, Μετόχι, Ηλιόκαστρο και Φούρνους – Δίδυμα;

Ή μήπως χρειαστούν άλλα 5-10 χρόνια γι’ αυτές τις μελέτες και άλλα τόσα για να γίνει το έργο!! Εμείς η ΡΙ.Κ.ΕΡ. Συμμετοχή ως νέα Δημοτική αρχή θα ξεκινήσουμε αμέσως μετά τον Μάιο, όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να υπάρχει έτοιμη υλοποιήσιμη πρόταση για το σύνθετο αυτό έργο».


Χαίρομαι ιδιαίτερα, που σήμερα, Μάρτιο 2014, μια ομάδα φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών, παρουσιάζει πρόταση γι’ αυτό το θέμα. Αυτό δείχνει ότι συλλογικότητες και πολίτες έχουν τις ίδιες ανησυχίες και προτεραιότητες με μας, δραστηριοποιούνται γι’αυτές. Είναι πραγματικά θετικό μήνυμα. Εξετάζουμε την πρόταση αυτή. Θα συνεργαστούμε όσο απαιτείται, με καλή πίστη και πρόθεση για την προώθηση αυτού του σημαντικού για την περιοχή μας ζητήματος.

Κώστας Π. Λυμπερόπουλος
Επικεφαλης  Ριζοσπαστικης Κινησης Ερμιονιδας - Συμμετοχή  
Υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Ερμιονίδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΜΒΟΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΚΡΑΝΙΔΟΥ: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ κ. ΤΑΣΟ ΤΟΚΑ

Όσον αφορά τον Κόμβο Εισόδου Κρανιδίου, ο κ. Τόκας παραδέχεται ότι η κατασκευή του ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε το 2010. Του θυμίζουμε καταρχήν πως το 2010 Δήμαρχος Κρανιδίου ήταν ο κ. Δημήτρης Σφυρής. Άρα το έργο έγινε επί δημαρχίας Σφυρή.
Τον ενημερώνουμε στην συνέχεια για τα εξής:
Μπορεί χρηματοδότης και εκτελεστής του έργου να ήταν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αργολίδας (εξάλλου είναι γνωστό σε όλους πως τα έργα σε Επαρχιακές Οδούς εκτελούνται από την Νομαρχία), αλλά ενώ το έργο ήταν να γίνει στο Κουτσοπόδι Αργολίδας, ήρθε στο Κρανίδι κατόπιν ενεργειών του Δημάρχου  κ. Σφυρή, ο οποίος εκπόνησε ο ίδιος την μελέτη του έργου (η οποία πήρε έγκριση από την ΤΥΔΚ Αργολίδας) και εξασφάλισε με υπογραφές τις γραπτές παραχωρήσεις γης από τους ιδιοκτήτες των όμορων οικοπέδων.
Έτσι η Νομαρχία Αργολίδας, έχοντας έτοιμη την μελέτη αλλά και την συγκατάθεση των όμορων ιδιοκτησιών, γνώριζε πλέον ότι δεν ήταν ανάγκη να προβεί σε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις γης και στην συνέχεια να αντιμετωπίσει τις προσφυγές των ιδιοκτητών στα δικαστήρια και να εμπλακεί σε χρόνιες δικαστικές διαμάχες που καθυστερούν το έργο με κίνδυνο να χαθεί η χρηματοδότησή του. Οπότε μετέφερε άμεσα το έργο από το Κουτσοπόδι στο Κρανίδι.
Επίσης πρέπει να αναφέρουμε πως από τον κ. Σφυρή έγιναν ακριβώς οι ίδιες ενέργειες και στον νότιο Κόμβο Κρανιδίου προς Πορτοχέλι, δηλαδή μελέτη κατασκευής και γραπτές παραχωρήσεις γης από τους ιδιοκτήτες. Ένας όμως ιδιοκτήτης την τελευταία στιγμή υπαναχώρησε και δεν υπέγραψε την παραχώρηση γης. Και θα θυμούνται όλοι πολύ καλά πως τα μηχανήματα της Νομαρχίας Αργολίδας, πήγαν και ξεκίνησαν τις εργασίες πρώτα σε αυτόν  τον κόμβο, αλλά λόγω της υπαναχώρησης του ιδιοκτήτη σταμάτησαν και προχώρησαν στην συνέχεια στην κατασκευή του Κόμβου της Εισόδου Κρανιδίου. Και είναι προφανές πως από το 2010 δεν έχει ενδιαφερθεί κανείς για τον νότιο Κόμβο Κρανιδίου προς Πορτοχέλι. Δεσμευόμαστε όμως προς τους Δημότες της Ερμιονίδας πως αυτό θα είναι ένα από τα πρώτα έργα του κ. Δημήτρη Σφυρή ως Δημάρχου Ερμιονίδας.
  
Κόμβος Εισόδου Κρανιδίου:

Παραγωγή

Όλες οι κοινωνίες στηρίζονται στην παραγωγή. Δεν μπορεί να εξαιρεθεί η χώρα μας ούτε ο Δήμος μας. Μάλιστα Δήμοι που ξεφεύγουν από τον μέσο όρο πέτυχαν, γιατί ένωσαν τους δημότες τους στην παραγωγή.
Τα προγράμματα των υποψηφίων πρέπει να μιλάνε για παραγωγή και για συγκεκριμένα μέτρα. Η αγροτική κοινωνία στηριζόταν στην παραγωγή κυρίως της γης. Η αστική κυρίως στην βιομηχανική. Εμείς προφανώς στην αγροτική και στον τουρισμό.
Δεν μπορεί στον Καρατζά, ένα μικρό χωριό να φτιάχνουν υδατοδεξαμενή 400 000 κ.μ. και η Ερμιονίδα να μην έχει ούτε μια ξερολιθιά να συγκρατεί λίγο νερό.
Τουλάχιστον ας ζηλέψουμε.

Δεν εννοώ να επιστρέψει η Ερμιονίδα στην αγροτική παραγωγή μόνον, αλλά να εκμεταλλευτεί όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και στον τουρισμό, και στο εξοχικό και στην οικοδομή, και στην παραγωγή ενέργειας και ό,τι άλλο. Αυτό κάνουν και στη Μεσσηνία και σε άλλα μέρη. Με σεβασμό στο περιβάλλον και στην αειφορία των βασικών πόρων. Φυσικά πολλά τα προβλήματα και οι δυσκολίες. Αλλά χωρίς ανόρθωση της παραγωγής μπορεί να υπάρξει απασχόληση; Μπορεί να αυξηθεί ο μόνιμος πληθυσμός; Μπορεί να μείνουν οι νέοι στον τόπο τους;
Αυτό κάνουν πλέον και τα μεγάλα αστικά κέντρα. Η Αθήνα προσπαθεί να ανασυγκροτήσει τον τουρισμό της, όπου έχει μεγάλο πλεονέκτημα. Ο Πειραιάς να ενεργοποιήσει τα λιμάνια του, να γίνει το πρώτο λιμάνι της Μεσογείου στις μεταφορές αλλά και στην συναρμολόγηση προϊόντων. Συγχρόνως με κατάλληλα έργα υποδομών και πολιτισμού να γίνει το πρώτο λιμάνι κρουαζιέρας. Το Ναύπλιο βαθαίνει το λιμάνι του να δεχθεί μέγα μέρος της κρουαζιέρας, αφού η μισή ιστορία της χώρας μας κείται στον Αργολικό Κάμπο.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

"μαχ-πεν-λάι" !

Το ρίσκο

 
Πρόταση της Έλλης Βασιλάκη


Ας μιλήσουμε λίγο για το ρίσκο, είναι τόσο ωραίο!

Μόλις μάθεις να ρισκάρεις, ολόκληρη η ζωή σου αλλάζει.
Όμως η αλλαγή και η ανάπτυξη θα συμβούν μόνο αν είσαι πρόθυμος να ρισκάρεις και να πειραματιστείς με τη δική σου ζωή.
Ποτέ δεν είναι κανείς σίγουρος για τίποτε. Όλα είναι ρίσκο.

Θυμάμαι πως πριν από πολλά χρόνια πήρα την απόφαση και πούλησα όλα μου τα υπάρχοντα – κόντρα στη γνώμη όλων.
Ήθελα να γυρίσω τον κόσμο.
Ήθελα να ακούσω τον κρυστάλλινο ήχο της καμπάνας ενός ναού στο Νεπάλ.
Ήθελα να καθήσω σε  ένα ρυζοχώραφο της Ταϊλάνδης και να μιλήσω με τους ανθρώπους, ή τουλάχιστον να τους αγκαλιάσω.

Έτσι και έκανα.
Πούλησα το σπίτι μου, το αυτοκίνητό μου, την ασφάλειά μου, ό,τι είχα και δεν είχα. Και ξεκίνησα. Ο κόσμος έλεγε: «Τι πράγματα είναι αυτά! Παράτησες μια στρωμένη δουλειά. Πού θα βρεις άλλη; Θα πεινάσεις όταν γυρίσεις».

Γύρισα με δέκα σεντς στην τσέπη. Δεν πείνασα, διδάχτηκα.
Τα πράγματα που έμαθα ήταν απείρως σημαντικότερα. Έμαθα για τις συμπεριφορές.


Στην Μπανγκόγκ λένε μαχ-πεν-λάι. Άκουγα τον κόσμο να λέει μαχ-πεν-λάι κι αναρωτιόμουνα: «Τι σημαίνει αυτό το μαχ-πεν-λάι;». Τελικά, όταν γνώρισα μερικούς Ταϊλανδούς, τους ρώτησα: «Υπάρχει μια φράση που την ακούω παντού, στην αγορά, στο αεροδρόμιο, στα μουσεία, στα κανάλια, στους ποταμούς: μαχ-πεν-λάι, τι σημαίνει αυτό;». Χαμογέλασαν ελαφρά και μου είπαν: «Σημαίνει: εντάξει, δεν πειράζει».

Και ξαφνικά κατάλαβα τα πάντα.
Ε, βέβαια, δεν είναι περίεργο που την ονομάζουν χώρα του χαμόγελου όταν ο κόσμος γυρίζει και λέει,«Εντάξει, δεν πειράζει».
Και μετά σκέφτηκα το δικό μας πολιτισμό όπου όλα πειράζουν. «Τι σημαίνει δεν πειράζει; Νομίζεις ότι δεν πειράζει γιατί είσαι επιπόλαιος!»

Κι όμως πραγματικά δεν πειράζει. Ο κόσμος θα συνεχίσει να γυρίζει και χωρίς εμάς.
Το ενενήντα τοις εκατό των πραγμάτων που φοβόμαστε ότι θα συμβούν, ποτέ δε συμβαίνουν.
Κι εμείς συνεχίζουμε να φοβόμαστε και να ανησυχούμε.
Και μετά ανησυχούμε που ανησυχούμε!


Leo Buscaglia