Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Δελτίο τύπου: Σφυρής προς Καμιζή:Να μου παραδώσετε το Δημοτικό Σφαγείο

Δελτίο τύπου
Όπως προκύπτει από το Δελτίο Τύπου της 20/9/2014 που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου Ερμιονίδας, έχει προκύψει τεράστιο ζήτημα με την μη παράδοση του Δημοτικού Σφαγείου από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Μάλιστα όπως φαίνεται από τα έγγραφα που έστειλε ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δημήτρης Σφυρής προς τον πρώην Δήμαρχο Ερμιονίδας κ. Δημήτρη Καμιζή, η νέα Δημοτική Αρχή δεν έχει παραλάβει ακόμα ούτε τα κλειδιά του Δημοτικού Σφαγείου.
Είναι γνωστό σε όλους πως η ΔΕΣΦΑΚ έκλεισε και μπήκε σε αναγκαστική εκκαθάριση από ορκωτούς λογιστές - εκκαθαριστές, μετά την επ’ αυτοφώρω σύλληψη με την κατηγορία του εκβιασμού και της παθητικής δωροδοκίας του πρώην Πρόεδρού της κ. Βάθη Λάμπη, τον Απρίλιο του 2012.
Τον Νοέμβριο του 2012, οι ορκωτοί λογιστές - εκκαθαριστές ολοκλήρωσαν την εκκαθάριση της επιχείρησης και μεταξύ άλλων εργασιών, έκαναν και πλήρη απογραφή του υλικού και του εξοπλισμού, την οποία παρέδωσαν στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Ερμιονίδας.

Σήμερα λοιπόν, ο πρώην Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Καμιζής (αλλά και κανείς υπεύθυνος από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή) δεν δέχεται να προσέλθει στον χώρο του Δημοτικού Σφαγείου, ώστε από κοινού με την επιτροπή παραλαβής που έχει συσταθεί, να ελέγξουν εάν τα υλικά και ο εξοπλισμός που βρίσκονται μέσα συμφωνούν με την απογραφή του Νοεμβρίου του 2012 που έκαναν οι ορκωτοί λογιστές - εκκαθαριστές.
Παράλληλα αυτή την στιγμή, οποιοσδήποτε επισκέπτης μπορεί να διαπιστώσει ότι η πόρτα που ασφαλίζει τον περιβάλλοντα χώρο του Δημοτικού Σφαγείου είναι ανοικτή και ο μετασχηματιστής τάσης της ΔΕΗ που έδινε ρεύμα στην επιχείρηση έχει κλαπεί.
Ακολουθούν τα έγγραφα της αλληλογραφίας της υπόθεσης:
Η 1η επιστολή του Δημάρχου Ερμιονίδας κ. Σφυρή προς τον κ. Καμιζή: 

50 μέτρα θλίψης!

του Αντώνη Παπαδόπουλου 
(με αφορμή την πορεία στο Ναύπλιο για τη δολοφονία του Π. Φύσσα) Πηγή:argolika

Άλλη μια «αντί...» συγκέντρωση - πορεία έλαβε τέλος. Για την ιστορία, η πορεία για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Δεν ξέρω γιατί, αλλά όλες αυτές οι συγκεντρώσεις των τελευταίων ειδικά χρόνων, τελειώνουν έτσι ακριβώς όπως ξεκίνησαν. Με απογοήτευση και το συναίσθημα του θλιβερού καθήκοντος.
Ώρα περίπου επτά το απόγευμα. Αργοσέρνω τα βήματά μου ασθμαίνοντας ψυχολογικά να φτάσω στην πλατεία Δημαρχείου. Όσο πλησιάζω ένας ατεκμηρίωτος φόβος με κατακλύζει. Ίσως γιατί διαισθάνομαι εκ των προτέρων ότι θα αντικρύσω τα ίδια κουρασμένα και απογοητευμένα πρόσωπα, τα ίδια πηγαδάκια, και θα ξανακούσω μέχρι και τα ίδια τραγούδια από τα επιβλητικά ηχεία.
Όλα είναι τόσο ίδια, που μυρίζουν «θάνατο». Θάνατο ιδεολογικό, πολιτικό, ψυχολογικό. Ακόμα και τα ηχεία μου δίνουν την αίσθηση ότι αρνούνται να ξαναηχήσουν τα ίδια κομμάτια. Λες και αισθάνονται, ηχούν κάπως παράξενα. Βαριεστημένα! Ψάχνω να βρω

Βιντεοσκοπούσε τον ουρανό για 7 ημέρες


Το βίντεο  δημιουργήθηκε σε ένα χρονικό διάστημα 7 ημερών, στο El Teide, το ψηλότερο βουνό της Ισπανίας.

Στα Πούλιθρα μαζεύουν τα χαρούπια

Οι καρποί τινάζονται από το δέντρο..
.. και ύστερα συλλέγονται σε καλάθια.
Μικροί μεγάλοι , επιστρατεύονται για το μάζεμα..
Τα σακκιά γεμίζονται..

...και τι έχει ο ήλιος που δεν έχω να σου δώσω


Στίχοι-Μουσική: Φοίβος Δεληβοριάς
Πρώτη εκτέλεση στον δίσκο ''Χάλια''εδώ διασκευασμένο,στον δίσκο ''Οι απίθανες περιπέτειες του Φοίβου Δεληβοριά #1''


Έλλη Βασιλάκη

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Κηφισιά- Φάληρο, με ποδήλατο

Του Γιάννη Λακούτση
 


Περισσότερες από 1.800 Ευρωπαϊκές πόλεις παίρνουν μέρος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, διοργανώνοντας δράσεις προς ευαισθητοποίηση των κατοίκων, για την επιλογή βιώσιμων τρόπων μετακίνησης. Η Αθήνα συμμετέχει σε αυτή την διοργάνωση με έντονη δραστηριότητα, η οποία είναι προσανατολισμένη στο ποδήλατο. Οι δράσεις οργανώνονται στο πλαίσιο του 5ου Athens Bike Festival, από τις 19- 21 Σεπτεμβρίου. Όπως δήλωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Μανιάτης και ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ.Καμίνης, ένα μητροπολιτικό ποδηλατοδρόμιο μήκους 27 χιλιομέτρων που θα συνδέει την Κηφισιά με το Φάληρο, θα αποκτήσει το λεκανοπέδιο Αττικής:
«Επιτέλους ο μητροπολιτικός ποδηλατοδρόμος γίνεται πράξη. Πριν από δύο μήνες, υπογράψαμε τη σύμβαση με τον ανάδοχο για την υλοποίηση του νοτίου τμήματος, από το Γκάζι μέχρι το Φάληρο. Είναι έργο μήκους 11 χιλιομέτρων, προϋπολογισμού 2.200.000 εύρο, που θα παραδοθεί για χρήση στους ποδηλάτες στο τέλος του 2015.
Το βόρειο τμήμα του από το Γκάζι ως την Κηφισιά, είναι έργο με σημαντικό βαθμό ωριμότητας, καθώς έχουμε τελειώσει τις μελέτες και τη διαβούλευση με τα οχτώ δημοτικά συμβούλια των δήμων από τους οποίους διέρχεται. Έχει συνολικό μήκος
16 χιλιόμετρα κι ο προϋπολογισμός ξεπερνά τα 9.000.000ευρώ». 

Το ποδηλατοδρόμιο του Φαλήρου
και οι πρώτοι Ποδηλατικοί αγώνες.

Το πρώτο ποδηλατοδρόμιο που κατασκευάζεται στην Ελλάδα, τέλη του 19ου αιώνα, είναι αυτό στο Φάληρο, στο σημείο που είναι σήμερα το στάδιο Καραϊσκάκη.
Κατασκευάστηκε για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 1896: « Χάρις εις τους Ολυμπιακούς αγώνας, η Ελλάς αποκτά  το πρώτο ποδηλατοδρόμιον, ανεγειρόμενον με καταπληκτικήν ταχύτητα εν Φαλήρω παρά το μνημείον Καραϊσκάκη…Το έργον ανετέθη εργολαβικώς εις τον Σιδ. Α.Π. (Σιδηρόδρομο Αθηνών Πειραιώς), αντί 61.000 δρ. υπό της επιτροπής. Ο Σιδηρόδρομος προσέφερε δωρεάν το γήπεδον αξίας 28.000 δρ. εγγυήθη δε να κατασκευάση ιδία δαπάνη και τας εξωτερικάς οδούς… Το μήκος του Ποδηλατοδρομίου είνε εν όλω 333,33 μέτρα, ούτως ώστε εις 3 στροφάς να αποτελήται εν χιλιόμετρον. Το μήκος δε αυτό μετράται εις απόστασιν 0,50 από της εσωτερικής γραμμής. Το πλάτος δε είναι

To "θέλω" κάνει τον ενήλικα κι όχι το "πρέπει"


από την Ψυχολόγο Δήμητρα Σταύρου

 Η ενηλικίωση είναι μία διαδικασία που δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση. Σχετίζεται άμεσα με το κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται ο νέος άνθρωπος. Περιβάλλον που άλλοτε βοηθά κι άλλοτε διογκώνει την δυσκολία του περάσματος στην ενήλικη ψυχική φάση.

Γιατί φυσικά μιλούμε για την ψυχική ενηλικίωση κι όχι γιαυτήν που η πολιτεία αναγνωρίζει, δηλαδή την ηλικιακή στα 18.

Για να είμαστε πιο σαφείς, ο δεκαοχτάχρονος Έλληνας με τον δεκαοχτάχρονο Νεπαλέζο ή Βραζιλιάνο δεν ενηλικιώνονται ψυχικά στην ίδια ηλικία, ακόμη κι αν τα έθνη-κράτη συμφωνούν ως προς την τυπική αναγνώριση βάση της ηλικίας. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Έλληνα της δεκαετίας που διανύουμε σε σύγκριση με τον Έλληνα της δεκαετίας του 90 ή της δεκαετίας του 50. Αυτό σημαίνει ότι με τους γονείς μας, τα παιδιά μας και τους παπούδες μας δεν ενηλικιωνόμαστ

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Ένα τραγούδι για τον Παύλο Φύσσα

Ένα τραγούδι σε στίχους του Σταμάτη Κραουνάκη και μουσικής της Μαρίας Πανοσιάν για τον Παύλο Φύσσα που δολοφονήθηκε απο Νεοναζί στις 18 Σεπτεμβρίου το 2013.
Στίχοι : Σταμάτης Κραουνάκης
Τραγούδι-Μουσική-Ενορχήστρωση Μαρία Πανοσιάν

demo mix by Ahilleas F.

Μπορείτε να ακούσετε το τραγούδι ΕΔΩ

Εισαι αδερφος μου
Παυλο φυσσα
Τωρα σε βλεπω απ την αφισα
Με την πληγη
Η μνημη που κραταει μαχαιρι
Οπλιζει τωρα κι άλλο χερι
Και καιει τη γη
ζωες ζηταει να αποτελειωσει
Ο φασισμος πουλαει τη δοση
Κι ο καναπες την αγοραζει
Στις γειτονιες των ηττημενων
Το τερας στεκεται στημενο
Σπιτια ρημαζει
Εις αδερφος μου Παυλο φυσσα
Αν εις αερας τωρα φυσα
Να σηκωθουμε
Με ενα ορφανο τραγουδι παυλο
Το πληρωσες εσυ το ναυλο
Χωρις επιστροφη να πουμε
Εισαι αδερφος μας Παυλο Φυσσα
Αν εισαι αερας τωρα φυσα
Να σηκωθουμε

4η Γιορτή Ροδιού Ερμιόνης 24-25-26 Οκτωβρίου

Η γιορτή ροδιού ξεκίνησε το 2011 από το Δήμο Ερμιονίδας στην προσπάθεια προώθησης και προβολής των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων με τη συνεργασία των παραγωγών των επαγγελματιών της περιοχής. Βασικός στόχος της γιορτής είναι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής να γευτούν το «Ρόδι Ερμιόνης» με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, όπου είναι η γλυκιά του γεύση και οι μαλακοί και αφράτοι σπόροι. Ακόμα έχει στόχο την προβολή του νόστιμου αυτού προϊόντος, διαφημίζοντας παράλληλα και τη μικρή μας πόλη. Συγχρόνως ο Δήμος Ερμιονίδας έχει προχωρήσει όλες τις διαδικασίες για την κατοχύρωση του Ροδιού της Ερμιόνης ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης  (ΠΟΠ).
Η γιορτή πραγματοποιείται το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου. Εκτός από τις γεύσεις ροδιού που μπορεί να δοκιμάσει ο επισκέπτης μέσα από τα γλυκίσματα, φαγητά και ποτά που έχουν ετοιμάσει οι επαγγελματίες και οι νοικοκυρές της Ερμιόνης, έχει τη δυνατότητα να απολαύσει μουσική και χορό από ντόπια και ξένα  συγκροτήματα. Επίσης μικροί και μεγάλοι μπορούν να συμμετέχουν στην ποδηλατάδα, η οποία περνάει μέσα από τα περιβόλια με τα κατακόκκινα ρόδια και καταλήγει στο πανέμορφο φαράγγι Καταφύκι. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων υπάρχουν και πολλά χάπενινγκ.

Πηγη: http://www.ermion.gr/


Περισσότερα στην ιστοσελίδα της γιορτής:giortirodiouermionis.blogspot.gr/ 

Δρ. Σαμ Τσέκουας: Ο Νιγηριανός «Έλληνας», που προάγει τον Ελληνικό Πολιτισμό στην Αμερική

Στις 17 Σεπτεμβρίου, στις 20:30, ο βραβευμένος από την Ελληνική κυβέρνηση ως Πρεσβευτής του Ελληνισμού, Δρ. Σαμ Τσέκουας (Sam Tsekwas), από τη Νιγηρία, που ζει στις ΗΠΑ, εκδότης, συγγραφέας και ιδιοκτήτης του μοναδικού Ελληνικού βιβλιοπωλείου στη Νέα Υόρκη, θα βρίσκεται στη Ρόδο για να μιλήσει για "Tο θαύμα να νιώθεις Έλληνας!"
Σε αυτούς τους περίεργους καιρούς, που αμφισβητούνται όσα γνωρίζαμε, που το ηθικό της Ελληνικής κοινωνίας είναι σχεδόν στο ναδίρ, που η περηφάνια του Ελληνικού λαού έχει τσαλαπατηθεί … έρχεται ένας φιλέλληνας, που νιώθει Έλληνας, ο Νιγηριανός Σαμ Τσέκουας που ζει στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ,  να μας ξαναθυμίσει ότι  «Το μεγαλείο της Ελλάδας δεν βρίσκεται στο παρελθόν της αλλά και στο παρόν. Η Ελλάδα εξακολουθεί να δημιουργεί και να προσφέρει. Είναι σημαντικό να το διατυμπανίζουμε». 
Ο Δρ. Σαμ Τσέκουας, έχει πει ότι όσο αναπνέει θα προβάλλει την ελληνική γλώσσα και τα ελληνικά γράμματα και δεν έχει μείνει μόνο στα λόγια, έχει γράψει tovima.gr  … Άνοιξε το μοναδικό Ελληνικό

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά την συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με τον Διοικητή του Ο.Γ.Α. κ. Ξενοφών Βεργίνη, στις αρχές καλοκαιριού, συμφώνησαν στη συγκρότηση ειδικής ομάδας εργασίας με την συμμετοχή του Ο.Γ.Α., της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και της Κ.Ε.Δ.Ε. προκειμένου αφενός να βρεθεί λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ανταποκριτές του Ταμείου στους Δήμους της χώρας και αφετέρου να κατατεθούν προστάσεις για την επαναξιολόγηση του υφιστάμενου συστήματος εξυπηρέτησης των συνταξιούχων ασφαλισμένων μέσω του θεσμού των Ανταποκριτών.
Σε συνέχεια της συμφωνίας αυτής, ο κ. Βεργίνης κάλεσε την Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. (7 Αυγούστου 2014) να ορίσει τους εκπροσώπους της που θα συμμετείχαν στην επιτροπή αυτή και εν συνεχεία συγκάλεσε σύσκεψη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ανταποκριτές του Ο.Γ.Α., ειδικά με το θέμα της αποζημίωσής τους. Η σύσκεψη αυτή ορίσθηκε για τις 11 Σεπτεμβρίου 2014 και προσήλθαν κανονικά οι

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ: ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                     Τετάρτη  17 Σεπτεμβρίου 2014
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ :

 ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ
Ένα πάγιο αίτημα των τουριστικών επιχειρήσεων της Ερμιονίδας έγινε πραγματικότητα μετά την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης  των Υπουργών Εθνικής Άμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλου και του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μ. Χρυσοχοϊδη  για τη λειτουργία του  στρατιωτικού αεροδρομίου της  Τρίπολης,  το οποίο  θα χρησιμοποιείται πλέον και ως πολιτικό.
 Η όμορφη Ερμιονίδα αναμένεται να γίνει πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών οι οποίοι θα βρίσκουν πλέον πρόσβαση ευκολότερα αλλά και το πιο σημαντικό οικονομικότερα.
 Εμείς στη ΝΕΔΥΠΕΡ από την πρώτη στιγμή , κατά την συνάντηση που είχαμε με τους τουριστικούς φορείς της περιοχής μας στη διάρκεια  της προεκλογικής περιόδου,  τονίσαμε την αναγκαιότητα της πραγματοποίησης του  δίκαιου αιτήματός τους και δεσμευτήκαμε ότι  μέσα από μία κοινή προσπάθεια που θα έχει ως βάση την συνεργασία όλων των δημοτικών παρατάξεων θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να εξασφαλίσουμε την τουριστική ανάπτυξη της

Ικανοποίηση στην Πελοπόννησο για τις εξελίξεις στο αεροδρόμιο Τρίπολης- νέα εποχή για τον τουρισμό της περιφέρειας

Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του εξέφρασε ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου από το γεγονός ότι, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την αρχική εποικοδομητική συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας με αντικείμενο εισήγησης την πολιτική χρήση του Αεροδρομίου της Τρίπολης, υπεγράφη σήμερα η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), μεταξύ των υπουργών Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου και Υποδομών κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, μέσω της οποίας επιτρέπεται στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο της Τρίπολης να λειτουργεί και ως πολιτικό, ενώ παράλληλα παραχωρείται προς εμπορική εκμετάλλευση στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Στην εκδήλωση υπογραφής της εν λόγω σχετικής ΚΥΑ, παρευρέθηκαν εκ μέρους των ιδιωτικών τουριστικών φορέων ο πρόεδρος και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Τ.Ο.Π. καθώς και εκπρόσωποι των Συλλογικών Τουριστικών Φορέων Πόρτο Χελίου - Ερμιονίδας και Τολού, ενώ από την πλευρά της Πολιτείας παρευρέθη ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας &

Γιάννης Αγγελάκας «Μια χαρά Δικτατορία είμαστε! Ποδόσφαιρο, "Να η ευκαιρία" και... σιωπή!

Αν ξαφνικά νομίζουμε ότι όλα τα θέματά μας είναι ένας ωραίος τάφος, μια χαρά είμαστε! Αλλά, πραγματικά, δεν καταλαβαίνω γιατί έχει γίνει η Αμφίπολη reality! ** Κανένας δεν βρέθηκε να απαιτήσει μια καλύτερη Δημοκρατία, μια αληθινή Δημοκρατία. Γιατί αυτό που ζούμε τα τελευταία χρόνια είναι μια γελοιότητα ** Κάθε λαός έχει τους πολιτικούς -και τους καλλιτέχνες- που του αξίζουν! Ομως, δεν νομίζω ότι του ελληνικού λαού τού άξιζε όλη αυτή η ξεφτίλα 

 «Μια χαρά Δικτατορία είμαστε! Ποδόσφαιρο, "Να η ευκαιρία" και... σιωπή! λέει ο Γιάννης Αγγελάκας, που αύριο βράδυ εμφανίζεται στο θέατρο Βράχων, στο Βύρωνα, έχοντας στις αποσκευές του όχι μόνο τις ροκ μουσικές του, που ξυπνάνε νεκρό, και το ρεμπέτικο, που

Κάλεσμα του Αντιφασιστικού Αντιρατσιστικού Μετώπου Αργολίδας σε τριήμερο αντιφασιστικής δράσης στο Ναύπλιο

 Το Αντιφασιστικό Αντιρατσιστικό Μέτωπο Αργολίδας σας προσκαλεί στην συγκέντρωση και πορεία στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, που θα γίνει την Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη , στις 7 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου στο Ναύπλιο. ΄Ολοι μαζί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να φωνάξουμε ένα δυνατό ΟΧΙ στο φασισμό και στην άνοδο της ακροδεξιάς !!
Επίσης το Α.Α.Μ.Α. σας προσκαλεί στο διήμερο αντιφασιστικό αντιρατσιστικό φεστιβάλ φεστιβάλ που διοργανώνει στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου, στις 7 μ.μ. στο θεατράκι του ΟΣΕ στο Ναύπλιο.
Ελάτε να πάρετε μέρος στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ , στις συζητήσεις , στις παρεμβάσεις και στις καλλιτεχνικές του δράσεις για να οργανωθούμε και να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά και μέσα από συλλογικούς αγώνες τα ζητήματα της φασιστικής απειλής και του ρατσισμού και να θέσουμε προτάσεις και λύσεις .

Μια Δευτέρα

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

Στίχοι:Θόδωρος Ποάλας
Μουσική: Μίνωας Μάτσας
Πρώτη εκτέλεση: Γιώργος Νταλάρας


Μες τον κόσμο μια Δευτέρα άνοιξα πανιά
δε λογάριασα τη σφαίρα και τη μαχαιριά
μια ο έρως μια ο χάρος έρημο νησί
ποιος νονός και ποιος κουρσάρος κάλπικη και συ


Εικόνες κυνηγώ πρωί και βράδυ
τα ίχνη σου ζητώ το πρώτο χάδι
αιώνες κυνηγώ ένα σημάδι
πεθαίνουμε και ζούμε στο σκοτάδι


Στης αγάπης το καμίνι έπιασα βυθό
πήρα όλη την ευθύνη πριν να γεννηθώ
προχωρώ και σπάω την πέτρα πάντα ζωντανός
της ζωής τα πέντε μέτρα βράχος κι ουρανός


Εικόνες κυνηγώ πρωί και βράδυ
τα ίχνη σου ζητώ το πρώτο χάδι
αιώνες κυνηγώ ένα σημάδι
πεθαίνουμε και ζούμε στο σκοτάδι


Γιάννης Λακούτσης

Πηγή 

Επιστροφή στα σχολεία στη Γάζα. Πώς είναι το μάθημα στα χαλάσματα

Πρόταση του Γιάννη Λακούτση
Πηγή:news247 
Με καθυστέρηση δύο εβδομάδων ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά στη Λωρίδα της Γάζας και σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας της Παλαιστίνης 700.000 παιδιά πήγαν ξανά στο σχολείο έπειτα από τις παρατεταμένες θερινές διακοπές που σημάδεψε ο αιματηρός πολεμος.
"Είκοσι τέσσερα σχολεία υπέστησαν μεγάλες καταστροφές και 125 σχολεία μικρότερες καταστροφές από τις ισραηλινές βόμβες", ανέφερε το υπουργείο σε μια ανακοίνωσή του.
"Καταβάλλουμε επίσης τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες για να επιλύσουμε το πρόβλημα των εκτοπισμένων ανθρώπων που έχουν καταφύγει στα σχολεία".
Schools reopen in war torn Gaza and Damascus  
Κατά τη διάρκεια της επίθεσης χιλιάδες Παλαιστίνιοι αναζήτησαν καταφύγιο στα σχολεία, τα οποία διαχειρίζεται η υπηρεσία αρωγής στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, η UNRWA.
Σε μια δική της ανακοίνωση, η UNRWA ανέφερε ότι όλα τα σχολεία

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Σελίδες της ιστορίας μας από τους μικρασιάτες Έλληνες σε έκθεση φωτογραφίας στη Νέα Μάκρη

Της Μυρσίνης Σαμαρά


    Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα λειτουργεί, από τις 31 Αυγούστου, μια έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Νέα Μάκρη: Η ανάπτυξη ενός προσφυγικού οικισμού».
    Σ’ ένα διώροφο κτίριο, πρώην κατοικία της οικ. Τριανταφυλλόπουλου, όπου στεγάζονται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μακρηνών και Λιβισιανών (Μάκρη και Λιβίσι Μ. Ασίας, απέναντι από τη Ρόδο) και το Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο Ν. Μάκρης Αττικής, ο επισκέπτης ακολουθεί από το ισόγειο την εσωτερική σκάλα για να φτάσει στον πρώτο όροφο στην Έκθεση.

            Εκεί  μπορεί να δει εξαιρετικές φωτογραφίες και να διαβάσει, στα συνοπτικά κείμενα που τις συνοδεύουν, την ιστορία ανάπτυξης του προσφυγικού οικισμού,  διάφορες αποφάσεις και ψηφίσματα, κείμενα του Μοργκεντάου πρώτου Προέδρου της ΕΑΠ (Επιτροπής Αποκαταστάσεως Προσφύγων, 1923), αφηγήσεις και απομνημονεύματα προσφύγων και άλλες σημαντικές καταγραφές που συνοψίζουν τη ζωή και την οργάνωση των προσφύγων στη νέα τους πατρίδα, τη Νέα Μάκρη.

O επισκέπτης που περιηγείται το ιστορικό υλικό σε δύο αίθουσες, προσλαμβάνει τις καλοδιαλεγμένες και μεστές πληροφορίες και την αίσθηση της βιωμένης περιπέτειας του νεοέλληνα κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες: προσφυγιά, φτώχεια, απουσία άμεσης κρατικής μέριμνας για στέγαση και περίθαλψη. Κυρίως, αντιλαμβάνεται τον αγώνα και την πεισματική επιμονή του ανθρώπου - πρόσφυγα για την αποκατάστασή του, προσωπική και κοινοτική με σκοπό την προκοπή. Τον αγώνα να συγκροτήσει από την αρχή τη μορφή και την ουσία της προηγούμενης διαβίωσής του και ακόμη καλύτερα, ξεκινώντας από την οργάνωση του οικισμού. Έτσι εξηγείται και η στροφή των προσφύγων στο εμπόριο, στη μόρφωση, στις επιστήμες αλλά και στην ευεργεσία. (Από τον αγώνα αυτό διαλέξαμε και τις φωτογραφίες:

 1)Το εργοστάσιο πορσελάνης, (υπάρχει μέχρι σήμερα αλλά είναι αναξιοποίητο), το οποίο προμήθευε υλικό για τους στύλους της Εταιρίας Ηλεκτροδότησης, επιχείρηση του Χ. Τριανταφυλλόπουλου. 

2)Οι γυναίκες  σε υπαίθριο χώρο εκπαιδεύονται στο Κέντρο ραπτικής

Διευκρινήσεις απο την Πρόεδρο του Συλλόγου Μακρηνών-Λιβισιανών σχετικά με ανάρτησή μας


Αγαπητή Πρωτοβουλία,
Μπαίνω κατά διαστήματα στο μπλογκ σας και έχω σχηματίσει τη γνώμη ότι πρόκειται για μια αξιόλογη προσπάθεια που κάνετε για την ενημέρωση και την προβολή επίκαιρων και άλλων θεμάτων.
Γνωρίζω ότι είναι δύσκολο το έργο σας και αξίζετε επαίνους και συγχαρητήρια.

Σας γράφω σχετικά με το κείμενο που αναρτήσατε με θέμα "Στο σφυρί ελληνικό χωριό στην Τουρκία", θέλοντας να κάνω κάποιες διορθώσεις όσον αφορά κάποια βασικά στοιχεία,  που δικαιολογημένα ίσως ο συγγραφέας του σημειώματος δεν γνωρίζει.

Το βιβλίο του Λουί ντε Μπερνιέ «Πουλιά χωρίς φτερά» φαίνεται ότι αναφέρεται στο Λιβίσι, όπως και ο ίδιος έχει δηλώσει. Ωστόσο δεν είναι ένα ιστορικό αλλά ένα λογοτεχνικό κείμενο, στο οποίο υπάρχουν πολλές ανακρίβειες και κάποια λάθη –λογοτεχνική αδεία;-  όσον αφορά τη ζωή και τον πολιτισμό σ’ αυτό το χωριό της ΝΔ Μ Ασίας, που μπορεί να δημιουργήσουν εσφαλμένες εντυπώσεις.
Πχ στο Λιβίσι δεν συγκατοικούσαν Έλληνες, Τούρκοι, Εβραίοι και Αρμένιοι. Στο Λιβίσι, αυτό το χωριό που ήλθε με τέτοιο τρόπο στην επικαιρότητα, έμεναν μόνο ελληνικής καταγωγής Χριστιανοί ορθόδοξοι. Οι Τούρκοι έμεναν σε μικρά χωριά κοντά στο Λιβίσι αλλά σαφώς διακριτά.
Η σύνθεση αυτή του πληθυσμού που αναφέρει ο ντε Μπερνιέ υπήρχε στη Μάκρη, όπου κι εκεί το ελληνικο-χριστιανικό στοιχείο υπερτερούσε.

Όσον αφορά το κείμενο για το Λιβίσι, ο ελληνικός πληθυσμός της Μάκρης και του Λιβισιού  προφανώς δεν εγκατέλειψε την περιοχή το 1932! Πώς ήταν δυνατόν εφ’ όσον η υποχρεωτική μετακίνηση των ελληνικών πληθυσμών της Μ Ασίας, του Πόντου και της Καππαδοκίας ολοκληρώθηκε το 1924, όπως προέβλεπε το σχετικό Σύμφωνο και η Συνθήκη της Λωζάνης. Οι Έλληνες της Μάκρης και του Λιβισιού αναγκάστηκαν να φύγουν τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο για τη Ρόδο, Ικαρία κ.α. ως πρώτο σταθμό και μετά από περιπλανήσεις στην Ελλάδα να εγκατασταθούν πιο μαζικά στη Νέα Μάκρη αλλά και στην Ιεράπετρα, την Άμφισσα, Ιτέα, Μακεδονία, Δραπετσώνα, Αιγάλεω κλπ. Από τότε το χωριό κατοικήθηκε για λίγο από ανταλλαγέντες Μουσουλμάνους της Μακεδονίας, μετά λεηλατήθηκε και εγκαταλείφθηκε.
Τα σπίτια του Λιβισιού είναι περίπου 600 και οι Χριστιανοί κάτοικοι ήταν στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα περίπου 6.500. Η ευημερία του χωριού αντικατοπτρίζεται στις δύο μεγάλες εκκλησίες του Ταξιάρχη και της Κάτω Παναγιάς (των Εισοδίων), τις 20 περίπου μικρότερες και τα στιβαρά σπίτια που μετά από 100, τουλάχιστον, χρόνια αντιστέκονται στο χρόνο.
Είναι λάθος επίσης η πληροφορία ότι ο χώρος του χωριού χρησιμοποιείται ως παρκινγκ των επισκεπτών της Μάκρης κλπ διότι η Μάκρη απέχει 6-7 χιλιόμετρα από το Λιβίσι.
Αυτά τα λίγα για ένα θέμα που θα έπαιρνε πολύ χώρο για να το παρουσιάσουμε σε μεγαλύτερη έκταση. Για όποιον θέλει να μάθει περισσότερα ας δει στο www.mikrasiatis.gr , Λιβίσι.
Φωτογραφίες από τη Μάκρη και το Λιβίσι Μ. Ασίας αλλά και την εγκατάσταση των προσφύγων στην Ν.Μάκρη μπορεί να δει κάποιος στο Μουσείο μας στη Νέα Μάκρη.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Με φιλικούς χαιρετισμούς
Δέσποινα Δαμιανού
Πρόεδρος του Συλλόγου Μακρηνών-Λιβισιανών

4.000 επισκέπτες υποδέχθηκε η "Νεράιδα" στο Ναύπλιο

Με μια λιτή εκδήλωση για τις Αρχές της πόλης την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου το απόγευμα, το Πλωτό Μουσείο αποχαιρέτησε το Ναύπλιο έχοντας παραμείνει συνολικά 17 ημέρες δεμένο στο λιμάνι. Η κυρία Εριέττα Λάτση υποδέχθηκε στο Μουσείο τον Δήμαρχο Ναυπλιέων Δ. Κωστούρο, τον Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκτάριο, τον Λιμενάρχη Σ. Μαρίνο και εκπρόσωπους της δημοτικής αρχής, μουσείων και πολιτιστικών φορέων της πόλης.


Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου κ. Βαγγέλης Χρόνης, στη διάρκεια του

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Παραιτήθηκε και ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης από τη ΝΕΡΙΤ

Με μια επιστολή στην οποία καταγγέλλει ευθέως κυβερνητική παρέμβαση στη ΝΕΡΙΤ παραιτήθηκε από το ΔΣ του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης.    

«Προς τον Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, Καθηγητή Θεόδωρο Φορτσάκη
Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2014
Αγαπητέ κύριε πρόεδρε,
μετά τα πρόσφατα γεγονότα, αναγκάζομαι να υποβάλω την παραίτηση μου από τη θέση του μέλους του Εποπτικού Συμβουλίου. Δεν πρόκειται για το εάν η ομιλία ή και η συνέντευξη τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης έπρεπε να μεταδοθούν απευθείας από την ΝΕΡΙΤ. Πρόκειται για την ευθεία κυβερνητική παρέμβαση, η οποία αμφισβήτησε στον πρόεδρο και

Στην παράσταση του 1ου Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα»Ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της θεατρικής σκηνής , η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, μας τίμησε  με την παρουσία της  στο 1ο Φεστιβάλ  Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα». 
Συγκλονιστικά  διάβασε το ποιητικό/θεατρικό κείμενο της Σόνιας Ζαχαράτου «Madre Dolorosa –Ο  Έρωτας», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καντιώτη. 

Συμμετείχαν: Τραγούδι  ο Andrè Maia,  τσέλο ο Γιώργος Ταμιωλάκης.

Παρακολουθήσαμε την παράσταση σε ένα κατάμεστο θέατρο.

Είμαστε τυχεροί που ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας  μας έδωσε αυτή την ευκαιρία.
Είμαστε  τυχεροί που διοργανώνει αυτό το Φεστιβάλ και  ανεβάζει τον πήχυ στα πολιτιστικά δρώμενα  της περιοχής.
 

 Οι επόμενες παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσουμε:
 
9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014
Διονυσίου Σολωμού : “Η Γυναίκα της Ζάκυνθος” Σκηνοθεσία : Δήμος Αβδελιώδης Ερμηνεία : Όλια Λαζαρίδου
21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014 Γιώργου Παπάζογλου: “Αγγέλα Παπάζογλου” Σκηνoθεσία : Λάμπρος Λιάβας Ερμηνεία : Άννα Βαγενά
26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΔΗΠΕΘΕ ΡΟΥΜΕΛΗΣ Κώστα Βάρναλη : “Η Αληθινή Απολογία του Σωκράτη” Σκηνoθεσία : Χρίστου Σιοπαχά Ερμηνεία: Χρίστος Καλαβρούζος
28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014 Σώτης Τριανταφύλλου : “Πιτσιμούργκο” Σκηνoθεσία : Μπάμπης Κλαλιώτης Ερμηνεία: Μόνικα Κολοκοτρώνη - Πανάγος Ιωακείμ.
1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014 ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ Έντουαρντ Άλμπη : “ Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γούλφ;” Σκηνoθεσία : Μόνικα Κολοκοτρώνη Ερμηνεία: Δημήτρης Σίδερης - Βίκυ Παπάζογλου Γιώργος Πέλας – Μαρία Παπαϊωάννου
 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014
Φιόντορ Ντοστογιέφσκι : “ Ο Μέγας Ιεροεξεταστής” Σκηνoθεσία : Κ. Κωνσταντόπουλος Ερμηνεία: Κ. Κωνσταντόπουλος
5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014 Γιάννη Ρίτσου : “ Η επιστροφή της Ιφιγένειας” Σκηνoθεσία : Μανόλης Ιωνάς Ερμηνεία: Τατού Δέδε


ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ : 21.00 ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ : 10 € ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ : ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ : ΙΑΝΟΣ
Καλλιτεχνική Εποπτεία : ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ  
Μεγάλη Χορηγός : ΜΑΡΑΪΚΕ ΗΛΙΟΥ ΝΤΕ ΚΟΝΙΝΓΚ

Για την Πρ.Ε.Π.Ερμιόνης
Ρίνα Λουμουσιώτη

Φωτογράφηση: Σωτήρης Γεωργιάδης