Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Η ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΠΕΤΣΙΩΤΗ

Η νέα συγγραφική παραγωγή του Γιάννη Μιχ. Σπετσιώτη που αφορά τη γλώσσα και τη ντοπιολαλιά μας


Ο Γιάννης Σπετσιώτης δημιουργός βιβλίων, πολυγραφότατος και πληθωρικός με την καρδιά και με την πένα, κάθε καλοκαίρι μάς «κερνάει» και με ένα καινούργιο συγγραφικό του πόνημα.

Λαμποκοπούν τα γραπτά του!


Το συγγραφικό εγχείρημα του Γιάννη το τρίτο της ίδιας σειράς με  έκδηλη την ευαισθησία του για τον γενέθλιο τόπο, καθώς το βιβλίο αναφέρεται στη γλώσσα, στη ντοπιολαλιά. Συλλέγει εικόνες, αποθηκεύει λέξεις, φράσεις, σόγια, τοπωνύμια, επίθετα, παρατσούκλια∙ νοιάζεται για το μέλλον. 

Κάθε κείμενο του Γιάννη ξεχειλίζει από λυρική διάθεση και αγάπη για τον γενέθλιο τόπο.


 

Για να ανακαλύψεις τα σπουδαία μυστικά και τα πλούτη που κρύβει η ντοπιολαλιά σου, η γλώσσα της γης που γεννήθηκες και πολύ περισσότερο να την γράψεις και να την παραδώσεις, πρέπει να έχεις μάθει να κουβεντιάζεις μαζί της.

Ο Γιάννης, λαμπρή προσωπικότητα της παιδείας και του πολιτισμού, με ποικίλη προσφορά διαχρονικά και στα δύο, διαθέτει γνώση και εμπειρία. Η ερευνητική δουλειά που κάνει αφορά τον εκφραστικό λόγο της πατρίδας μας, που έχει βιωματική σχέση μαζί της γιατί εδώ γεννήθηκε, μεγάλωσε, έπαιξε στις γειτονιές της, έκανε μπάνιο στη θάλασσά της.

Γιάννη μας, σου ευχόμαστε να είσαι καλά και να γράφεις, να μάς εμπνέεις, να «κεντάς» το χαλί της παράδοσής μας με τη γραφή σου! 

Οι προσωπικές σου μνήμες, οι εικόνες, τα βιώματα να συνεχίσουν να γίνονται υλικό γραφής.

                                                            Βιβή Σκούρτη

 

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Ολιγοήμερη διακοπή υπηρεσιών του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι βρέθηκε ‘’ασθενώς θετική’’ μία υπάλληλος

 Κρανίδι, 29.10.2020

Ανακοίνωση

 

Έπειτα από προγραμματισμένο προληπτικό έλεγχο που διεξήχθη στις εργαζόμενες του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» βρέθηκε ‘’ασθενώς θετική’’ μία υπάλληλος.

Αμέσως και οι υπόλοιπες υπάλληλοι, βάσει των οδηγιών που έδωσε ο ΕΟΔΥ τέθηκαν σε περιορισμό για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και έγιναν επαναληπτικά τεστ βάσει του πρωτοκόλλου, όπου η εν λόγω υπάλληλος βρέθηκε αρνητική όπως και οι υπόλοιπες εργαζόμενες.

Για την αποφυγή μετάδοσης και εξάπλωσης του κορωνοϊού και την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» αναστέλλει την λειτουργία του έως την 05.11.2020, και αφού πραγματοποιηθούν εκ νέου έλεγχοι και δεν διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα, θα λειτουργήσει ξανά στο ακέραιο το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» .

 

Ο Δήμαρχος

Γιάννης Γεωργόπουλος

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Τιμή στους ΗΡΩΕΣ του 1940


Κρανίδι, 27.10.2020

Ανακοίνωση

Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 έχει ιδιαίτερη αξία για τη χώρα μας, υπενθυμίζοντας την αντίσταση της πατρίδας μας ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό, και τους αγώνες των λαών για την δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Το Υπουργείο Εσωτερικών με έγγραφό του ανακοινώνει ότι λόγω έξαρσης του κορωνοϊού covid-19 την παρούσα περίοδο, δεν θα πραγματοποιηθούν οι παρελάσεις για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Η ματαίωση των παρελάσεων ουδόλως απαξιώνει και μειώνει τις οφειλόμενες τιμές στους αγωνιστές της Εποποιίας του 1940.

Ως ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής, καλούμε όλες τις υπηρεσίες, τα δημοτικά και κοινοτικά καταστήματα και τους πολίτες να αναρτήσουν την ελληνική σημαία στις υπηρεσίες και τις οικίες αντίστοιχα. Επίσης προτρέπουμε το βράδυ να φωταγωγηθούν τα δημόσια κτίρια.

Οι δοξολογίες και οι καταθέσεις στεφάνων θα πραγματοποιηθούν υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων.

Το απόγευμα της 27ης και όλη την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου, στους κεντρικούς δρόμους του Κρανιδίου, θα ακούγονται εμβατήρια ανυψώνοντας το εθνικό φρόνημα των κατοίκων.

Τηρώντας τα ισχύοντα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του covid-19,

Τιμούμε τους Αγωνιστές του έπους 1940, τους Ήρωες της πατρίδας μας, υποκλινόμενοι με τον βαθύτερο σεβασμό, σε αυτούς που προτίμησαν την θυσία αντί της υποδούλωσης.

Ο Δήμαρχος

Γιάννης Γεωργόπουλος


Η αλήθεια για την πληρωμή της υπερωριακής απασχόλησης δημοτικών υπαλλήλων για την τήρηση των πρακτικών των Κοινοτικών Συμβουλίων


Κρανίδι, 27.10.2020

Ανακοίνωση

 

Για την αποκατάσταση της αλήθειας και με αφορμή ανακοινώσεις σχετικά με την πληρωμή της υπερωριακής απασχόλησης δημοτικών υπαλλήλων που έχουν την ευθύνη της τήρησης των πρακτικών και της σύνταξης και έκδοσης των αποφάσεων των Συμβουλίων των Κοινοτήτων του Δήμου μας και άλλων Νομικών Προσώπων κατά το 1ο εξάμηνο του 2020, επισημαίνω τα παρακάτω γεγονότα.

Η Αιρετή Διοίκηση του Δήμου Ερμιονίδας δεν αρνήθηκε ποτέ και δεν αρνείται να πληρώσει τις εν λόγω υπερωρίες.

Η Οικονομική Υπηρεσία και η Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου Ερμιονίδας δεν αποδέχονται  να τις πληρώσουν.

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Ευχαριστήρια επιστολή σχετικά με την στήριξη και αλληλεγγύη του Δήμου Ερμιονίδας

Κρανίδι, 26.10.2020

Ανακοίνωση

Ευχαριστήρια επιστολή του Δημάρχου κ. Θεοφάνη Στάθη, σχετικά με την στήριξη και αλληλεγγύη του Δήμου Ερμιονίδας, με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης προς τους πληγέντες από την καταστροφική πλημμύρα, κατοίκους του Μουζακίου Καρδίτσας.

Γραφείο ΔημάρχουΔευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

ΙΩΣΗΦ ΓΑΝΩΣΗΣ: ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940


Η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 έχει ιδιαίτερη αξία για Χώρα μας, υπενθυμίζοντας την αντίσταση της πατρίδας μας ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό και τους αγώνες των λαών για τη δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Ειδικά για το έτος 2020 έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, διότι συμπληρώνονται 80 χρόνια

Σας ενημερώνουμε ότι λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού  COVID-19, δεν θα πραγματοποιηθούν  οι μαθητικές παρελάσεις και δεν θα σταλούν ιδιαίτερες προσκλήσεις.

Η ματαίωση των παρελάσεων, ουδόλως απαξιώνει και μειώνει τις οφειλόμενες τιμές στους αγωνιστές ήρωες της Εποποιίας του 1940.

Επιπροσθέτως, λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, σας  γνωρίζουμε ότι οι φετινές εκδηλώσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την 28η Οκτωβρίου 2020, ήμερα Τετάρτη, περιλαμβάνουν τέλεση δοξολογιών, οι οποίες θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και καταθέσεις στεφάνων οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με περιορισμένο αριθμό ατόμων για λόγους δημόσιας υγείας και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων.

Ως ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής, καλούμε τους πολίτες της πόλης μας να αναρτήσουν  την Ελληνική Σημαία στις οικίες τους.

Ο σημαιοστολισμός σύμφωνα με  την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών  ορίζεται γενικός και τριήμερος από την 8η πρωινή ώρα της 26ης Οκτωβρίου μέχρι τη δύση του ήλιου της 28ης Οκτωβρίου.

Παρακαλούνται οι υπεύθυνοι των Δημοσίων κτιρίων της πόλης μας (Πνευματικό Κέντρο –  Δημοτική Βιβλιοθήκη)  όπως σημαιοστολίσουν και φωταγωγήσουν τα κτίρια τους.

Επίσης παρακαλούνται οι υπεύθυνοι του ΙΛΜΕ και του Μουσείου Παιχνιδιών όπως σημαιοστολίσουν και φωταγωγήσουν τα κτίρια τους

Η Κοινότητα μας θα φροντίσει για τον ευπρεπισμό  του μνημείου Ηρώων και του σημαιοστολισμού  και την αυστηρή τέλεση του προγράμματος.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

ΙΩΣΗΦ ΓΑΝΩΣΗΣ

Πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων της εθνικής επετείου “28ης Οκτωβρίου 1940”


Κρανίδι, 26.10.2020

     Εξαιτίας της έξαρσης του κορωνοϊού covid-19 κατά την τρέχουσα περίοδο και λόγω των εκτάκτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του, η Δοξολογία και οι λοιπές επετειακές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και η κατάθεση στεφάνων με περιορισμένο αριθμό ατόμων, υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων.

28η Οκτωβρίου στο Φουγάρο


10:00-11:30
  «Το περιστέρι της ειρήνης», εργαστήρι με κατασκευή για παιδιά για παιδιά 4+ ετών

 

11:30-13:00 Υφαίνουμε γαλανόλευκα…. με οδηγό την ελληνική σημαία δημιουργούμε το δικό μας υφαντό! για παιδιά 7+ ετών

 

12:00-13:30 Ο παραλληλισμός του έπους του ΄40 με την άνιση μάχη του Δαβίδ και του Γολιάθ μας εμπνέει για την κατασκευή μιας χάρτινης σφεντόνας που εκτοξεύει… ΟΧΙ!   για παιδιά 6+ ετών

 

5-6μμ “Η ιστορία γίνεται παιχνίδι στα χέρια μας” στη ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Με μοναδικό αντίπαλο την κλεψύδρα του χρόνου, θα προσπαθήσουμε να λύσουμε γρίφους, αναγραμματισμούς  και να γνωρίσουμε πίνακες σπουδαίων Ελλήνων ζωγράφων που απεικόνισαν την ιστορική περίοδο 1940-1945. για παιδιά 8+ ετών 

 

Κρατήσεις θέσεων στα τηλ. 2752047370, 2752047380, 6944411041

και στο mail  info@fougaro-workshops.gr


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

ΔΕΝ ΕΙΧΑΤΕ ΚΑΜΙΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΝΑ «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΤΕ»ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΓΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥΣ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

 

Αγαπητοί συνδημότες, -ισσες,

δε μπορώ να μην σχολιάσω την πρόσφατη παρέμβαση της κ. Αντιδημάρχου Ελένης Γκαμίλη.

Η αντίδρασή και η αρχική μου παρέμβαση προέκυψε από την επιστολή της προς τους Προέδρους των Κοινοτήτων του Δήμου Ερμιονίδας.

Δεν είχε κανένα δικαίωμα «να συμβουλέψει» τους Προέδρους των Κοινοτήτων.

Ø  Πότε θα συνεδριάζουν τα Συμβούλια των Κοινοτήτων τους

Ø  Κάθε πότε θα συγκαλείται το θεσμικό όργανο της Κοινότητας, αυτό το κύτταρο της Αυτοδιοίκησης, το κύτταρο της δημοκρατίας

Ø  Πόσο θα διαρκεί η Συνεδρίαση του Συμβουλίου της κάθε Κοινότητας

Ø  Πώς θα ελέγχει «το χρονοδιακόπτη» της Συνεδρίασης για να ταιριάζει με την κατά εντολή «επιθυμητή πραγματικότητα»

Ø  Πόσο θα δουλέψουν οι Γραμματείς των Συμβουλίων για την τήρηση των πρακτικών, για την έκδοση των αποφάσεων και τη διαβίβαση αυτών στα όργανα διοίκησης του Δήμου και στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Επισήμανα ότι η επιστολή αυτή της Αντιδημάρχου ρίχνει λάδι στη φωτιά και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των Κοινοτήτων. 

Επαναλάμβάνω ότι η Αντιδήμαρχος των Οικονομικών δεν είχε καμία αρμοδιότητα για την σύνταξη αυτής της επιστολής στους Προέδρους των Κοινοτήτων – αιρετούς που έχουν εκλεγεί απευθείας από τον κυρίαρχο λαό των Κοινοτήτων τους. 

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

Ναυταθλητικός Όμιλος Ερμιόνης: 12η Σχολή Ιστιοπλοΐας ανοιχτής θαλάσσης

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για την 12ης Σχολής Ιστιοπλοΐας ανοιχτής θαλάσσης από τον Ναυταθλητικό Όμιλο Ερμιόνης.
Η 12η Σχολή Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης «ανοίγει πανιά»,
Η σχολή περιλαμβάνει όλα τα επίπεδα μάθησης, εκπαίδευσης και εξάσκησης, που διδάσκονται από τον έμπειρο και καταξιωμένο εκπαιδευτή, κύριο Βασιλη Τριαντάφυλλη.
Τα θεωρητικά μαθήματα διεξάγονται στις εγκαταστάσεις του Ν.Ο.ΕΡ. κάθε Παρασκευή και Σάββατο απόγευμα. Η πρακτική εξάσκηση με το σκάφος γίνεται , κάθε Σάββατο και Κυριακή .
Οι εκπαιδευόμενοι εξοικειώνονται με την ιστιοπλοΐα και τις αρχές της, γνωρίζουν τα σκάφη ανοιχτής θάλασσας, τις αρχές χειρισμού και αγκυροβολίας εντός και εκτός λιμανιών, τη χρήση των πανιών, βασικές γνώσεις μετεωρολογίας, βασικές γνώσεις μηχανικής, ώστε να μπορούν αποκτώντας και την κατάλληλη εμπειρία, να μανουβράρουν ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος ανοιχτής θάλασσας.
Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων χορηγείται στους απόφοιτους δίπλωμα Ιστιοπλοΐας Ανοικτής θάλασσας .
Το δίπλωμα που παίρνουν όσοι παρακολουθήσουν με επιτυχία τη σειρά μαθημάτων και προπονήσεων δίνει το δικαίωμα πλόων και κυβέρνησης ιστιοφόρων ανοιχτής θάλασσας, καθώς και ενοικίασης, σε περίπτωση που κάποιος το επιθυμεί.
Τα θεωρητικά μαθήματα μπορούν να τα παρακολουθήσουν δωρεάν και οι απόφοιτοι των προηγουμένων σχολών της ιστιοπλοΐας του Ν.Ο.ΕΡ., που θέλουν να φρεσκάρουν και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους γύρω από την Ανοιχτή Θάλασσα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν πληροφορίες από την Γραμματεία του Ομίλου στο τηλέφωνο 6977092121 ή στο e-mail: noermionis@gmail.com
Περιμένουμε για τις εγγραφές σας.