Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Στο Δημοτικό Συμβούλιο χθες βράδυ για τα σκουπίδια ψηφίστηκε η απευθείας ανάθεση

Επιγραμματικά. τα σημαντικότερα κατά την κρίση μας

1) Από την πλειοψηφία ,ψήφισε κατά  ο Χρήστος Σαράντος.

( Η καταψήφιση οφείλεται στη διαφωνία  του με την επιλογή του γνωστού "πράσινου σημείου")
2) Η "απαγόρευση" παρέμβασης  στη συζήτηση των εκπροσώπων   της επιλεγμένης από τη δημοτική αρχή επιχείρηση ύστερα από έντονη αντίδραση μερίδας της αντιπολίτευσης  που έθεσε θέμα νομιμότητας της απόφασης αν αυτοί παρέμβουν στη συζήτηση .
3.Σε γενικές γραμμές ,η  πλειοψηφία δέχτηκε άμεσες και έμμεσες αιχμές σχετικά με θέματα που σχετίζονται  ως "χρηστή διοίκηση ".Η εξέλιξη των πραγμάτων ,υλοποίηση της σύμβασης  κλπ
θα δικαιώσει τη δημοτική αρχή ,ή τους υπόλοιπους .


Πάντως οι καταγγελίες που έχουν σχέση με αυτο το θέμα ,όταν αυτό αποφασίζεται να ειπωθούν δημόσια , πρέπει με ευθύνη του καταγγέλοντα να φτάνουν στη πλήρη αποσαφήνιση και σε μια υπεύθυνη ετυμηγορία.απο τα αρμόδια όργανα αν υπάρχει κάτι αξιόποινο η δεν υπάρχει (γιατι αυτό ενδιαφέρει τον δημότη που πληρώνει) .Αλλιώς δημιουργούνται μόνο εντυπώσεις ,που  υποβαθμίζουν τον θεσμό της τοπικης αυτοδιοίκησης και τον οδηγούν σε απαξίωση.
 
Όλη η συζήτηση διαθέσιμη ,σταδιακά το upload

Ιχνηλάτης


Τα Video εδώ

Η Βιτόρα (Βιτόριζα) και οι μεταμορφώσεις της



Η Βιτόρα (Βιτόριζα) και οι μεταμορφώσεις της

Γιάννης Σπετσιώτης – Τζένη Ντεστάκου
Ο Κ. Χριστοφορίδης1 στο αλβανοελληνικό λεξικό του αναφέρει ότι Βιτόρα είναι: α) η μοίρα, η τύχη και β) ένα μυθικό φίδι-δράκος με χρυσά κέρατα που γεννάει χρυσά φλουριά. Κατά μια τρίτη εκδοχή «Βιτόρα» θα πει θησαυρός ή τόπος με χρυσάφι.
Σύμφωνα με την πρώτη ερμηνεία η λέξη «μοίρα» είναι το πεπρωμένο του καθενός μας στη ζωή, το γραφτό (γραμμένο). Το έχουν προκαθορίσει ανώτερες δυνάμεις, οι Μοίρες και δεν είναι δυνατόν να αλλάξει. Οι Μοίρες ήταν καλοπροαίρετες θεότητες, κόρες του Δία και της Θέμιδας κατά τον Ησίοδο, που τραγουδούσαν στους γάμους και ήταν παρούσες στις γεννήσεις των ανθρώπων. Τις Μοίρες της αρχαιότητας συναντάμε και στις λαϊκές μας παραδόσεις με παρόμοιους ρόλους. Πρόκειται για τις τρεις γυναίκες που μπαίνουν στο δωμάτιο της λεχώνας νύχτα, μετά την 3η, 5η ή 7η μέρα, για να μοιράνουν το βρέφος. Να το «καλομοιράνουν» αφήνοντας στην κούνια του γλυκίσματα και χρυσάφι, για να είναι η ζωή του χαρούμενη, γλυκιά κι ευτυχισμένη.
Οι αντιλήψεις και τα έθιμα αυτά είναι διαδεδομένα σ’ ολόκληρη την Ελλάδα και φυσικά στην Ερμιόνη. Σε αρκετά μέρη, λοιπόν, η Μοίρα ταυτίζεται με τη Βιτόρα, που γράφει το πεπρωμένο του κάθε ανθρώπου «από την κούνια του». Τη «μοίρα» τη συναντάμε και στους Αλβανούς, κυρίως της Νότιας Αλβανίας. Ας μην ξεχνάμε πως υπάρχει και η συνειρμική αρβανίτικη λέξη «μι-ρ».
-  Τσι μπ-ν; (τι κάνεις;)
-  Μι-ρ(ε) (καλά)   (Ελ. Αλεξάκης).
Η «τύχη» είναι μια υποθετική δύναμη, που καθορίζει θετικά ή αρνητικά την έκβαση των γεγονότων της ζωής μας. Συνήθως, αναφερόμαστε στη θετική της σημασία με τη λέξη «τύχη», ενώ χρησιμοποιούμε τη λέξη «ατυχία ή κακοτυχία» για την αρνητική της έννοια.
Η Τύχη κατά την αρχαιότητα ήταν η θεότητα της αφθονίας, του πλούτου και της καλοτυχίας. Επηρεάζει προς το καλύτερο την εξέλιξη των πραγμάτων και εξασφαλίζει στους ανθρώπους επιτυχία, συμπληρώνοντας την εργατικότητα, την εξυπνάδα και το ταλέντο. Είναι γνωστός και ο πλέον προσφιλής χαιρετισμός των προγόνων μας «Τύχη αγαθή».
Στα ρωμαϊκά χρόνια, όπως ο Παυσανίας αναφέρει, υπήρχε στην Ερμιόνη ιερό της Θεάς Τύχης. Εκεί ήταν στημένο εντυπωσιακό άγαλμα της θεάς φτιαγμένο από παριανό μάρμαρο σε υπερφυσικό μέγεθος.
Η καλή μοίρα και καλή τύχη ανθρώπων και σπιτιών -η Βιτόρα- παρουσιάζεται στην Αργολίδα κυρίως με τη μορφή νεράιδας, που συχνάζει σε σπηλιές και μαγευτικές τοποθεσίες. Προτιμάει μέρη δροσερά, με βρύσες και τρεχούμενα νερά. Είναι πάντα καλοχτενισμένη, ντυμένη με νυφιάτικα φορέματα και στολισμένη με όμορφα κοσμήματα. Μια τέτοια νεράιδα–ξωτικό ήταν και η Βιτόρα του Κρανιδίου που βοήθησε τον διάσημο ελληνοαρβανίτη οπλαρχηγό Μανόλη Μπλέση στους αγώνες του εναντίον των Βενετών και των Τούρκων.2

Ανάλογες ευεργετικές ιδιότητες του στοιχειού παρουσιάζονται και στη Βιτόρα των Διδύμων. Παρότι «η μορφή της δεν δηλώνεται», κύριο γνώρισμά της είναι «η ευνοϊκή» επίδραση που ασκεί στους ανθρώπους, αφού πάντα θέλει το καλό τους.
Ενδιαφέρουσες είναι και οι μεταμορφώσεις της Βιτόρας σε ζώα στοιχειωμένα, πάντοτε θηλυκά. Χρειάζεται ξεχωριστή προσέγγιση για το καθένα προκειμένου να κατανοήσουμε την προτίμηση στο είδος, τη μορφή και το περιεχόμενο του συμβολισμού τους.
Η σημαντικότερη και πιο γνωστή μεταμόρφωση της Βιτόρας είναι σε φίδι, κυρίως θηλυκό. Το «φίδι του σπιτιού» που οι Αρβανίτες της Αττικής αλλά και άλλων περιοχών το σέβονται, δεν το ενοχλούν και το ονομάζουν «Βιτόρα»3 ή στοιχειό του σπιτιού.
Το φίδι αυτό για πολλούς είναι η δεντρογαλιά. Η δραγκολιά, όπως λέγεται στα τοπικά γλωσσικά ιδιώματα και στην Ερμιόνη και θα πει θηλυκός δράκος. Είναι φίδι «ακίνδυνο», χωρίς δηλητήριο, «καθαριστικό», τρώει κυρίως τα ποντίκια και του αρέσει το γάλα. Κρύβεται στις χαραμάδες του σπιτιού, φέρνει μόνο καλή τύχη και αφθονία αγαθών και γι’ αυτό οι νοικοκυραίοι δεν το σκοτώνουν. Το δέρμα του, το «πουκάμισο», όπως λέγεται, είναι τυχερό και προστατευτικό. Φτιάχνουν μ’ αυτό φυλαχτά ή το κρεμούν ολάκερο στο σπίτι, για γούρι.
Θυμάμαι, όταν είμαστε παιδιά, πάντα θέλαμε να αποκτήσουμε ένα κομματάκι από το σταχτόχρωμο «πουκάμισο του φιδιού». Αυτό θα ήταν το γούρι μας και θα μας βοηθούσε να κερδίζουμε στα παιχνίδια και κυρίως στο ρόλο, όπου «παίζαμε» χρήματα. Θυμάμαι, ακόμα, πόσο μεγάλη εντύπωση μου είχε κάνει όταν είδα για πρώτη φορά «το πουκάμισο», που είχε φέρει κάποιος συμμαθητής μου στο σχολείο…  
Ο φόνος των δυο φιδιών την ώρα του ζευγαρώματος, όπως πιστεύει ο λαός μας, δεν είναι καλός οιωνός για τον «δολοφόνο», εκτός αν σκοτώσει ταυτόχρονα και τα δυο φίδια. Αν το καταφέρει, τα δυο κεφάλια των φιδιών χρησιμοποιούνται σαν ισχυρό φυλαχτό των ανθρώπων.

Σύμφωνα με την τοπική μας παράδοση ένα στοιχειωμένο φίδι, δραγκολιά, ζει εδώ και πολλά χρόνια στο Καταφύκι, τοποθεσία μύθων και θρύλων. Είναι τεράστιο, «με χαίτη», άκουσα κάποιους να λένε, και μοιάζει με δράκο! Μερικοί ισχυρίζονται πως το έχουν δει και άλλοι πως έχουν βρει τα ίχνη του!
Ρώτησα ηλικιωμένους συμπολίτες, που πίστευα πως κάτι περισσότερο μπορεί να

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Εθελοντική Αιμοδοσία στην Ερμιόνη


Μουσικός Σύλλογος Ερμιόνης
Υπεύθυνοι Αιμοδοσίας     Διαμαντής Πασχάλης  τηλ.6978103519
                                          Όλια  Βύνιου               τηλ. 2754031538
Αγαπητοί φίλοι  και φίλες
Σας ενημερώνουμε ότι η προσεχής Εθελοντική Αιμοδοσία θα γίνει όπως πάντα στο Ιατρείο Ερμιόνης  από το    Νοσοκομείο  Άργους  στο οποίο  ο  Σύλλογός μας  διατηρεί  Τράπεζα   Αίματος  στις   26  Νοεμβρίου 2014  Τετάρτη    5-9   απόγευμα και    27  Νοεμβρίου 2014   Πέμπτη   9-2  πρωί .
Παρακαλούμε θερμά όλους τους αιμοδότες μας αλλά και κάθε υγιή άνθρωπο 20-60 ετών που θέλει  να βοηθήσει  ασθενείς, να προσέλθουν στην αιμοδοσία
Η Αιμοληψία είναι ακίνδυνη και ανώδυνη.                                           Η Αιμοδοσία  είναι πράξη αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς. 

Τέλος στις πλαστικές σακούλες – Ιστορική συμφωνία στην ΕΕ

Με καλάθια, ειδικές τσάντες ή χάρτινες συσκευασίες θα κάνουν οι Ευρωπαίοι τα ψώνια τους, μετά από την ιστορική συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο τον περιορισμό, μέχρι το 2025, κατά περισσότερο από τρία τέταρτα τη χρήση της πλαστικής σακούλας μίας χρήσης που δηλητηριάζει υδάτινες επιφάνειες και εδάφη.
Οι εκπρόσωποι των 28 κυβερνήσεων υπέγραψαν τη συμφωνία αυτή, την οποία είχε προετοιμάσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τις αρχές της εβδομάδας.
Η συμφωνία προβλέπει ότι τα κράτη που δεν το έχουν πράξει ακόμη, θα πρέπει να επιβάλουν χρέωση της πλαστικής σακούλας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019, με στόχο να μειωθεί η κατανάλωση σε 90 σακούλες ανά άτομο ετησίως.
Το 2025, η ετήσια κατανάλωση δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 40 σακούλες ανά άτομο, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανερχόταν το 2010 σε 178 σακούλες ανά κάτοικο ετησίως.
Στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών μέτρων θα βρίσκονται οι "ελαφρές" σακούλες, πάχους κάτω των 50 microns, οι οποίες διανέμονται δωρεάν από πολλά ευρωπαϊκά σουπερμάρκετ...
Περισσότερο από το 90% των 100 δισεκατομμυρίων πλαστικών σακουλών που κυκλοφορούν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης περιλαμβάνονται στην κατηγορία αυτήν.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια τέτοιες σακούλες καταλήγουν στα σκουπίδια και διασκορπίζονται στο έδαφος, στις θάλασσες, τις λίμνες και του ποταμούς, προκαλώντας ασφυξία σε πουλιά, ψάρια και θαλάσσια θηλαστικά, μετατρεπόμενα σε "θανάσιμη σούπα" στις υδάτινες επιφάνειες.
Για "ιστορική επιτυχία" έκανε λόγο η δανέζα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μαργκρέτε Αουκεν , μιλώντας για την πρώτη ευρωπαϊκή συμφωνία αναγκαστικού χαρακτήρα για τον περιορισμό των απορριμμάτων.
  topontiki

Ένα φιλί, η ζωή δανεική και μικρή..



 Νέο τραγούδι της Χάρις Αλεξίου, που έχει την υπογραφή του Rous στη μουσική και του Νίκου Μωραϊτη στους στίχους:

Ποιος σκότωσε τα όνειρα πες
Ποιος έκοψε τόσες στιγμές
Τις μικρές ανθισμένες χαρές
Δείξε μου ποιος


Ποιος χρόνος περνώντας και αυτός
Με ένα δρεπάνι σκυφτός
Μου στέρησε όλο το φως
 

Αχ ένα φιλί
Στην πόλη οδηγώντας αργά
Τα σπίτια μπαλκόνια γυρτά
Ζωές που θα κρύβουν και αυτά
 

ΟΔΗΓΙΑ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΡΑ

ΟΔΗΓΙΑ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΡΑ
 Η Ευρωπαϊκή Ένωση, κατανοώντας τη σημασία της προστασίας και διατήρησης του υδάτινου περιβάλλοντος στην Κοινότητα προχώρησε στη διαμόρφωση μιας Οδηγίας Πλαισίου που θα θεσπίζει τις βασικές αρχές μιας βιώσιμης πολιτικής των υδάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 
 
Η Οδηγία 2000/60/ΕΚ για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων ή αλλιώς Οδηγία-Πλαίσιο για τα Νερά, μετά από μια μακρόχρονη περίοδο συζητήσεων και διαπραγματεύσεων μεταξύ των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τέθηκε σε ισχύ στις 22 Δεκεμβρίου 2000. Η Οδηγία 2000/60/ΕΚ συνδυάζει ποιοτικούς, οικολογικούς και ποσοτικούς στόχους για την προστασία υδάτινων οικοσυστημάτων και την καλή κατάσταση όλων των υδατικών πόρων και θέτει ως κεντρική ιδέα την ολοκληρωμένη διαχείριση τους στη γεωγραφική κλίμακα των Λεκανών Απορροής Ποταμών. Επιπλέον, επαναπροσδιορίζει την έννοια της Λεκάνης Απορροής, η οποία περιλαμβάνει τα εσωτερικά επιφανειακά (ποταμοί, λίμνες), τα υπόγεια ύδατα, τα μεταβατικά (δέλτα, εκβολές ποταμών) και τα παράκτια οικοσυστήματα.
Για κάθε περιοχή Λεκάνης Απορροής Ποταμού καθορίζει, μια σειρά από απαραίτητες ενέργειες που θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός των καθορισμένων προθεσμιών, ώστε ο βασικός στόχος της Οδηγίας που είναι η αποτροπή της περαιτέρω υποβάθμισης όλων των υδάτων και η επίτευξη ‘‘καλής κατάστασης’’ να επιτευχθεί μέχρι το 2015. Η επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της Οδηγίας στηρίζεται σε οικονομικές αρχές και εργαλεία καθώς και στην εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων μέτρων.

Παράλληλα, αντιμετωπίζονται συνολικά όλες οι χρήσεις και υπηρεσίες νερού, συνυπολογίζοντας την αξία του νερού για το περιβάλλον, την υγεία, την ανθρώπινη κατανάλωση και την κατανάλωση σε παραγωγικούς τομείς.
Η Οδηγία ενισχύει και διασφαλίζει τη συμμετοχή του κοινού με τη δημιουργία συστηματικών και ουσιαστικών διαδικασιών διαβούλευσης. Παράλληλα, προωθεί την αειφόρο και ολοκληρωμένη διαχείριση των διασυνοριακών λεκανών απορροής ποταμών. Στο ίδιο πλαίσιο, η Οδηγία 2000/60/ΕΚ δημιουργεί και εισάγει νέες προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση κινδύνων από τις πλημμύρες και την ξηρασία

Οι επιπτώσεις από την εφαρμογή της Οδηγίας στη χώρα μας αναμένεται να είναι ιδιαίτερα θετικές. Η αποτελεσματική εφαρμογή της Οδηγίας θα δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες για τη στήριξη μιας πολιτικής που θα οδηγήσει στην ικανοποιητική και αποτελεσματική προστασία καθώς και στην ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση των πολύτιμων υδατικών μας πόρων.
Δηλαδή ο Δήμος δεν θα ψάχνει εδώ και κει για το τι γίνεται με την ποιότητα όλων των νερών. Προβλέπεται ολόκληρη δομή που θα κάνει αυτό συστηματικά. Αυτή για παράδειγμα, αν διαπιστώσει ότι τα υπόγεια νερά είναι επιβαρυμένα, θα πάει να εξετάσει τι γίνεται στον Σταυρό ή όπου αλλού.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Τα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου που θα συζητηθούν σήμερα


Μαστίχα Χίου

Ο Γιάννης Μανδάλας, διευθύνων σύμβουλος της Mediterra Mastiha Shops, μιλά στο timetv για τη βιομηχανία της μαστίχας που αργά αλλά σταθερά δημιουργείται στη χώρα.
Στο νησί της Χίου έχει τη βάση της η παραγωγή της μαστίχας, γύρω από την οποία δημιουργείται ένας τζίρος της τάξης των 30 εκατ. ευρώ

Και εις ανώτερα!


Του Γιάννη Λακούτση

Φυσική Ε` Δημοτικού.

«Τα περισσότερα υλικά γύρω μας είναι μίγματα. Οι τροφές, τα ρούχα, τα οικοδομικά υλικά, τα περισσότερα μεταλλικά αντικείμενα που χρησιμοποιούμε είναι μίγματα.
Τα μίγματα αποτελούνται από δύο η περισσότερες καθαρές ουσίες. Οι ουσίες αυτές είναι τα συστατικά του μίγματος. Ένα μίγμα διατηρεί τις ιδιότητες που έχουν και τα συστατικά του. Για παράδειγμα, το αλάτι είναι αλμυρό. Το μίγμα που φτιάχνουμε, αναμειγνύοντας αλάτι με νερό, το αλατόνερο, είναι κι αυτό αλμυρό. Η ζάχαρη είναι γλυκιά. Ο καφές έχει σκούρο χρώμα. Το μίγμα που φτιάχνουμε, όταν αναμιγνύουμε νερό με καφέ και ζάχαρη έχει τις ιδιότητες των συστατικών του, έχει σκούρο χρώμα και γλυκιά γεύση. Στην κουζίνα του σπιτιού μας φτιάχνουμε συχνά μίγματα με τα χέρια μας η με ειδικές συσκευές. Η σαλάτα, το λαδόξιδο, ο χυμός πορτοκαλιού, η μαγιονέζα, το τσάι είναι τέτοια μίγματα. Αναμειγνύοντας δύο η περισσότερες ουσίες φτιάχνουμε ένα μίγμα…». Για να γίνει κατανοητό στο μαθητή το κείμενο που διάβασε πιο πάνω, υπάρχει μια εικόνα που απεικονίζει ένα μπλέντερ μέσα στο οποίο αλέθονται, όχι φρούτα, η άλλες τροφές, αλλά νεαρές γυναίκες. Η εικόνα είναι από
το έργο του εκκεντρικού Ιάπωνα καλλιτέχνη, γνωστός για τα προκλητικά του έργα,  Αϊντα Μακότο.  Περισσότερες λεπτομέρειες για το έργο του δίνει ο ίδιος, στο 8,5 λεπτό στο παρακάτω video.  Και εις ανώτερα!
( φωτο: greekteachers.gr)



Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Τι πλούσιος τι πένης

Τι ακροδεξιός τι σοσιαλιστής. Όλοι εν εσμέν μπροστά στην κουτάλα την αφύλακτη.

Λίγο χάρηκαν, όσοι μπορούν να χαίρονται με αυτά, με την υπόθεση Τσαχατζόπουλου. Τώρα ανοίγονται υποθέσεις Καρατζαφέρη.
Φαίνεται ότι έγινε στον πολιτικό βίο κατάσταση: Όποιος εκλέγεται (εμείς τον εκλέγουμε και όχι μόνος του) κατά κανόνα θεωρεί τον εαυτό του κάτι το ξεχωριστό, δηλαδή από ον μετασχηματίζεται σε πολιτικό ον που με οποιοδήποτε τρόπο νόμιμο ή παράνομο δικαιούται να εξασφαλίσει κάποια εκατομμύρια .... για να μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία, όχι τα εκατομμύρια αλλά τις υπηρεσίες του.
Άμα αποτύχει θεωρεί τον εαυτό του ως αποτυχημένο πολιτικό ον που δικαιούται μια θέση διοικητού σε κάποιον οργανισμό....... μέχρι να ξαναπροσπαθήσει. Από και πέρα ....αρχίζει ο πολιτικός του λόγος και η πολιτική του δράση, δηλαδή μετά τα... αυτονόητα. 
Η μεγαλύτερη τιμωρία τους είναι να τους υποχρεώσει η πολιτεία να αποστηθίσουν την Ζωή και τη Δράση του Αγίου* Ιωάννη Καποδίστρια, και αντί φυλακής, να γυρίζουν στα σχολεία όλης της χώρας και να την διηγούνται στα ελληνόπουλα. Μα θα προλάβουν;
Άμα η πολιτεία κάνει για πρώτη φορά το καθήκον της, που δεν θα το κάνει βέβαια, εκατοντάδες πολιτικά όντα αποτυχημένα ή μη θα προλάβαιναν να διδάξουν σε όλα τα σχολεία. Αν βάλουμε δε και τους διαπλεκόμενους του ιδιωτικού τομέα, τότε θα είχαμε συνωστισμό.

Περίεργο, αλλά όλα αυτά έγιναν κανόνας με τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις.
Περίεργο επίσης που όλα αποκαλύπτονται (δηλαδή τα εξόφθαλμα, γιατί για τα άλλα .....) τώρα που συγκυβερνούν 2 κόμματα και λίγο πριν τρία με το τρίτο μάλιστα ....να ντρέπεται που συγκυβέρνησε. Ο ένας πρόσεχε τον άλλον, όπως φαίνεται, και αυτό είναι καλό.
Γιατί από δω και πέρα το εκλογικό σώμα μάλλον θα διδάξει όλους ...Ρίτσο. "Και να που μάθαμε να κουβεντιάζουμε ήσυχα κι απλά. Καταλαβαινόμαστε τώρα, δεν χρειάζονται περισσότερα".
Νομίζω ότι και στον δήμο μας έχουν οι παρατάξεις αρχίσει να διαβάζουν Ρίτσο.
Μετά από χρόνια μάλλον θα χρωστάμε ευγνωμοσύνη στον ...ξένο δάκτυλο, την επονομαζόμενη Τρόικα, δηλαδή στο ΔΝΤ και στην ΕΕ, που μας υποχρέωσαν να καθαρίσουμε τον κόπρο του Αυγεία.... χωρίς Ηρακλή.

Άγιος είναι αυτός που στη συνείδηση του λαού, γενεών επί γενεών είναι Άγιος. Καιρός και η εκκλησία μας να ανακηρύξει Άγιο τον πατέρα του έθνους των Νεοελλήνων και η ζωή του και το έργο του να διδάσκεται συστηματικά στα σχολεία, ως πρότυπο βίου.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Η αξία της καλλιεργήσιμης γης

Ή αλλιώς, τα του ελαιώνα σε έναν απλό υπολογισμό.

Ας υποθέσουμε ότι ένας έχει 300 καμπίσιες, μεγάλες, αραιές ελιές παντελώς ξερικές σε 30 στρέμματα μακριά από τη θάλασσα σε θέσεις που σήμερα η αξία είναι το πολύ 3000 ευρώ το στρέμμα. Και ας πάρουμε τη χειρότερη περίπτωση: Ο ιδιοκτήτης είναι τοπικός υπάλληλος, οπότε χρόνο για εργασίες στον ελαιώνα έχει τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα. Μπορεί να καλλιεργεί άνετα το κτήμα μόνος του με μικρή συνδρομή της οικογένειας κυρίως κατά το μάζεμα. Μόνο για όργωμα κάθε δύο χρόνια πληρώνει, όχι παραπάνω από τα ξύλα που του αποδίδει ο ελαιώνας. Λιπάσματα και τέτοια μηδέν. Φυσικά ο ιδιοκτήτης ρίχνει αρκετή δουλειά και πρέπει να την αγαπάει, όχι να του είναι αγγαρεία.
Με αυτές τις συνθήκες, οι ελιές φορτώνονται τη μια χρονιά, τη δεύτερη κάτι στο ενδιάμεσο και τη τρίτη το λάδι για το σπίτι. Ανάλογος και ο κόπος για τη συλλογή.
Παίρνουμε την πρώτη περίπτωση:
300 ελιές Χ 50 κιλά ελιές /δέντρο = 15000. Με απόδοση 1 κιλό λάδι ανά 5.5 κιλά ελιές = 2725 κιλά λάδι. Καθαρό περί τα 2400 κιλά, που θα φέρει στην οικογένεια με την φετινή τιμή λιτριβιού 2400Χ3 = 7200 και καθαρά 7000 ευρώ  + κάπου 1000 ευρώ αν ένα μεγάλο μέρος το πουλήσει με τον τενεκέ σε σπίτια. Αν οι ανάγκες της ευρύτερης οικογενείας του (παντρεμμένα παιδιά κ.λ.π.) είναι 10 τενεκέδες, εδώ το κιλό πάει με 6 ευρώ, γιατί τόσο θα πλήρωνε αν το αγόραζε από σούπερ μαρκετ.
Δηλαδή από έναν ελαιώνα 30 στρεμμάτων ξεχρέωτο που αν πουληθεί αποφέρει 30 στρεμ. Χ 3000 / στρεμ. = 90000 ευρώ, την χρονιά αυτή έχει καθαρή απόδοση 7000Χ100/90000 = 7.77% όταν ο καθαρός τόκος δεν υπερβαίνει το 2%.
Αν είχε δώσει 90000 για αγορά διαμερίσματος δεν θα έβγαζε επί των ημερών μας πάνω καθαρά πάνω από 2500 το χρόνο, αν του πληρώνανε τα νοίκια. Και μακροπρόθεσμα η του κτήματος αυξάνει, όχι όμως του διαμερίσματος που παλιώνει.

Η διαφορά είναι ότι όταν καλλιεργείς τον ελαιώνα, κουράζεσαι. Και είναι γεγονός ότι αν τα κάνεις όλα με ξένα χέρια, 10 τενεκέδες λάδι θα σου μείνει την καλή χρονιά.
Οι γονείς μας, ως συντηρητικοί αγρότες θα απαντούσαν: κουράζομαι αλλά και γυμνάζομαι, στη δική μου δουλειά, μέσα στα δέντρα μου με το ρυθμό που θέλω. Δεν κινδυνεύω από τον πληθωρισμό, δεν ψάχνω για ενοικιαστές, δεν ψάχνω για το νοίκι. Μια φορά να σπάνε οι ελιές, ταΐζουν και τις άλλες δύο. Και Κατοχή νάρθει, δεν θα πεινάσω! Και αν κάποιο καιρό φαίνεται ασύμφορος ο ελαιώνας και πολύς ο κόπος, έχει ο καιρός γυρίσματα! Και αν ήσαν υπάλληλοι τοπικοί θα έλεγαν: Τι θες να γίνω χασομέρης τα απογεύματα στα καφενεία;

Μήπως γύρισε ο καιρός για αρκετά χρόνια ακόμη και για αυτήν την, ας την πούμε, καλλιέργεια ελαιώνα από μη αγρότες; πόσο μάλλον από κανονικούς αγρότες που έχουν και τα μέσα και τη δύναμη να κάνουν το λάδι τους brand name;

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

20 Νοεμβρίου 1989. Υπογραφή της Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού.


Του Γιάννη Λακούτση
 

Ήδη στα τέλη του 19ου αιώνα αρχές 20ου, ήταν σε εξέλιξη συζητήσεις για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, παράλληλα με εκείνες των δικαιωμάτων του παιδιού.
Το 1924 υιοθετείται από την Κοινωνία των Εθνών η πρώτη διεθνής Διακήρυξη
για τα δικαιώματα του παιδιού (Διακήρυξη  της  Γενεύης). Το 1942  υπογράφεται στο Λονδίνο ο Παιδικός Χάρτης  για τον Μεταπολεμικό Κόσμο. Στις 11 Δεκεμβρίου 1946 ιδρύθηκε η UNICEF, η οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά που αποσκοπούσε στο να βοηθήσει τα παιδιά σε όλο τον κόσμο μετά τον Πόλεμο.

Η  ίδια ημέρα καθιερώθηκε  ως η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού. Από το 1946 επιδιώκεται η αναγνώριση της Διακήρυξης της Γενεύης από τα Ηνωμένα Έθνη και η συζήτηση αυτή καταλήγει 20 Νοεμβρίου 1959 στη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του παιδιού, χωρίς δεσμευτικό χαρακτήρα πάλι. Το 1978 ανακινείται και πάλι το θέμα από τις χώρες που απαρτίζουν τα Ηνωμένα Έθνη, με αφορμή το Διεθνές Έτος Παιδιού, το 1979, για μια διεθνή συμφωνία που θα αποτελέσει διεθνές δίκαιο. Στις 20 Νοεμβρίου 1989, μετά από αρκετές αντιπαραθέσεις υιοθετείται η Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, και υπογράφεται στις 26 Ιανουαρίου 1990, από τα περισσότερα κράτη του κόσμου.

Στην Ελλάδα κυρώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1992 με τον Ν.2101.
(Στο εξώφυλλο του TIME η  14 χρονη Αφγανή Bibi Aisha. Όταν επιχείρησε να δραπετεύσει από τον σύζυγο της, εκείνος της έκοψε με μαχαίρι τη μύτη και τα αυτιά).

theguardian.com
 
Ένας ποιητής προσεύχεται για τα παιδιά

Δεν βλέπουν το γιατί,
μα πολύ το χρειάζονται.
Ίσως πιότερο κι απ’ το ψωμί.
Την ψυχή τους άδεια δε θα πρεπε να χουν.
Οι άνθρωποι γύρω τους θα πρεπε να τ’ αγαπάν.

Θα πρεπε να ναι σε χώρο απαλό,
όπως στη μήτρα της μαμάς.
Όταν κάτι τα πειράζει, δίχως να ξέρουν τι,
κάθε παιδί,
σαν ελάφι τρομάζει,
Κάποιος πρέπει να κρατήσει το κεφαλάκι του
με τη ζεστή του παλάμη.

Θεέ,
δως του Εσύ
αυτή τη ζεστή παλάμη, σε παρακαλεί,
αλλά είναι μικρό ακόμα,
και δε ξέρει Ποιος είσαι.

Έφτασαν άραγε οι φωνές αυτών των παιδιών ως εσένα;
Τις βρήκες. Τα γιάτρεψες.
Κι αυτό Εσύ τα’ ονόμασες α γ ά π η.


                                           Μίλαν Ρούφους

                (Ίσως, ο μεγαλύτερος σλοβάκος ποιητής εν ζωή).


Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΟ ΦΟΥΓΑΡΟ



Την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου από τις 9μμ στο Cafe ο Άρης Ραγκαβάς στα decks επιλέγει για μας αγαπημένες μουσικές από όλο τον κόσμο!
Σάββατο βράδυ από τις 9μμ LIVE στο Cafe: ο Hλίας Δημόπουλος με πιάνο και γνωστά τραγούδια από την ελληνική και ξένη δισκογραφία
Και όπως πάντα την Κυριακή από τις 12 το μεσημέρι πιάνο στο Cafe..