Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Θα πληρώνουμε χρυσάφι τη μεταφορά των σκουπιδιών. Ερμιονίτες και Επιδαύριοι οι μεγάλοι χαμένοι του Περιφερειακού σχεδιασμού

Πηγή:enimerosipeloponnisou 
Ο Δήμαρχος Τρίπολης και Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, κ. Γιάννης Σμυρνιώτης, αμέσως μετά τη «νέα φιέστα» που οργάνωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου για να δώσει στη δημοσιότητα (πάντοτε με το σταγονόμετρο και κατά το δοκούν) τις θέσεις που προτείνονται από την «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» για εγκατάσταση και λειτουργία των 3 εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων και των 2 χώρων όπου θα λειτουργούν Σταθμοί Μεταφόρτωσης, πολύ προνοητικά δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Πρέπει να τρέξουμε γρήγορα, να δημιουργήσουμε τις υποδομές και να μειώσουμε τα κόστη διαχείρισης που φτάνουν στον πολίτη». Οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και μάλιστα πανηγυρικά, από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη, προβλέπουν ότι τα 3 εργοστάσια επεξεργασίας των απορριμμάτων θα εγκατασταθούν στη Σκάλα του Δήμου Ευρώτα, στην Καλλιρόη του Δήμου Οιχαλίας και στο Παλαιοχούνι της Τρίπολης. Στην Αργολίδα, ο προβλεπόμενος Σταθμός Μεταφόρτωσης, θα λειτουργήσει στη Νέα Κίο, όπου και θα γίνεται οι διαδικασίες ανακύκλωσης και κομποστοποίησης. Για την Κορινθία, έχει επιλεγεί περιοχή του Σπαθοβουνίου.

Θυμίζουμε τον όρο της σύμβασης (όπως τον γνωστοποίησε παλαιότερα ο κ. Τατούλης), που προβλέπει ότι «για τη μεταφορά των δεματοποιημένων και κατ΄αρχάς με διαλογή ανακύκλωσης, δεν θα υπάρχει χρέωση μεταφοράς από τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης μέχρι το εργοστάσιο απορριμμάτων, εφ όσον η απόσταση δεν υπερβαίνει τα 50 χιλιόμετρα». Αυτό μεταφράζεται ότι «Αν οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης απέχουν πέραν των 50 χιλιομέτρων θα υπάρχει μία ακόμη σημαντική (αναλόγως της αποστάσεως) επιβάρυνση των Δήμων και κατ΄αναλογία των Δημοτών.
Προκύπτουν λοιπόν τα ερωτήματα.
-Πόσο απέχει η Νέα Κίος (όπου θα δημιουργηθεί ο Σταθμός Μεταφόρτωσης της Αργολίδας), από την Τρίπολη (περιοχή Παλιοχούνι), όπου θα λειτουργεί το εργοστάσιο επεξεργασίας;
Και ακόμα χειρότερα:
-Τι θα κοστίζει στους Δημότες του Δήμου Ερμιονίδας και του Δήμου Επιδαύρου, η μεταφορά των απορριμμάτων τους μέχρι τη Νέα Κίο και από εκεί μέχρι το Παλαιοχούνι;
Θα φιλοτιμηθεί ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας και στενός συνεργάτης και υποστηρικτής του κ. Πέτρου Τατούλη, κ. Τάσος Χειβιδόπουλος να ενημερώσει τους αδαείς (για το τι τους περιμένει) πολίτες της αντιπεριφέρειας της οποίας (υποτίθεται ότι) υπερασπίζει τα συμφέροντα, «πόσο και ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο» ή θα επαναλάβει την Τατούλειο ρήση «Πρέπει οι Δήμαρχοι να μειώσουν τα Τέλη»

Οι απόψεις γέννησης του Καραγκιόζη δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένες


Του Γιάννη Λακούτση

Θέατρο Σκιών (1) Φιγούρες από το μυστηριακό θέατρο σκιών της Ιάβας
« Είχαν ανάψει τα φώτα. Ομπρός η πάνα, ήταν φωτεινή.

Η παράγκα του Καραγκιόζη ζερβά, και δεξιά ήταν το Σαράι…

Ψυχή μου, τι χάρμα! Όλο χρωματιστά τζάμια στρόγγυλα και φρουριακούς-γύρω-εξώστες. Στον αψηλά χρυσόν, τρούλο του, εκείνο το μισοφέγγαρο του Ισλάμ, δάγκωνε (λες σα για να το χάψει) εν’ αστέρι. Όλα ήταν ήσυχα, σιωπηλά, μαγεμένα…


Τούρκος Καραγκιόζης
 Τη συνέχεια την ξέραμε:Πρώτος θα’βγαινε ο Καραγκιόζης… κάτι μεταξύ σκύλαρου η γαϊδάρου στα πισινά του ορθωμένου ( ένας να πούμε ονοκέφαλος των παραδοξολογιών των Αιγυπτίων)θα σαλτάριζε στην πάνα του, τσακίζοντας σαν ξύλινο μέτρο τη χερούκλα… Τη μύτη του κοιτώντας τα παιδιά, θα’μπηχναν κάτι γέλια σαν καρβέλια!... (περικαλώ περικαλώ) Κι αυτός θα μίλαε…θα γκάριζε σαν να’ταν ίδιος άνθρωπος, ότι είχε λυσσάξει από την πείνα
Αουουουουου!- θα σας φάω.

( Γιάννη Σκαρίμπα- Αντικαραγκιόζης).

Οι απόψεις για την προέλευση του θεάτρου σκιών είναι πολλές και όχι απόλυτα εξακριβωμένες.

Η ακαλλιέργητη Ερμιονίδα

Μια ματιά στους χάρτες της Google θα σας πείσει.

Ακαλλιέργητη γιατί; Για 100 λόγους με εκατοστό, ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΕΡΟ.
Ακόμη και τα εξοχικά μόλις που καταφέρνουν να συντηρήσουν λίγα δέντρα. Χέρσα χωράφια με λίγες ελιές ή χαρουπιές, θερμοκήπια σχεδόν πουθενά.
Βέβαια και η Μύκονος είναι φύσει ακαλλιέργητος, πέτρα και άνεμος φοβερός παντού. Όμως έχει 10000 μόνιμους κατοίκους, αυτό το παλιό ξερονήσι της εξορίας, και μπορεί να φιλοξενήσει με υψηλές προδιαγραφές 70000 τουρίστες την ημέρα και φέτος πάει για πάνω από 1.5 δις ¤ εισπράξεις από τουρισμό. Δηλαδή 150000 ¤ ανά μόνιμο κάτοικο. Ποιοι το έκαναν αυτό το θαύμα; Οι Μυκονιάτες. Στη Σαντορίνη οι Σαντορινιοί.
Και η Ρόδος αν και εύφορο μέρος είναι ακαλλιέργητη, αφού μπορεί και είναι το κατ' εξοχήν τουριστικό νησί.
Αντίθετα η Κρήτη που δέχεται τους περισσότερους ξένους τουρίστες καλλιεργείται από άκρου εις άκρον, έχει ισχυρή κτηνοτροφία και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.
Σε αυτούς τους τόπους τα εξοχικά παίζουν δευτερεύοντα ρόλο έως πολύ πολύ μικρό, όπως συμβαίνει στην Κρήτη.
Ο κάθε τόπος βρήκε τον δρόμο του να προκόψει.
Στην Ερμιονίδα τι θέλουμε να είμαστε; Ποιο το όραμά μας;
Πρόκειται να ολοκληρωθούν δύο μεγάλες επενδύσεις στον 'τουρισμό πολυτελείας' το ΑΜΑΝΖΟΕ και το KILADA HILLS. Θεωρητικά θα απασχολήσουν γύρω στα 1100 άτομα επί 12μηνης βάσης, και έστω στην πραγματικότητα τους μισούς. Θα καταλάβουν με τις εγκαταστάσεις τους γύρω στα 2000 στρέμματα. Η Ερμιονίδα έχει ήδη 3000 εξοχικά που πρέπει να καταλαμβάνουν 15000 στρέμματα γης,  χώρια οι μεγάλες βίλες  Πιστεύετε ότι από τη λειτουργία των εξοχικών η Ερμιονίδα έχει καθαρό εισόδημα μεγαλύτερο από αυτό που έχει από τα δύο ξενοδοχειακά συγκροτήματα πολυτελείας; Πιστεύετε ότι η περιβαλλοντική επιβάρυνση από τα 3000 εξοχικά είναι μικρότερη από αυτήν των  συγκροτημάτων;
Ας διατυπωθεί ένα όραμα, ένας στόχος. Όλες οι επιχειρήσεις υλοποιούν οράματα και στόχους. Η Ερμιονίδα γιατί όχι;
Από το 1966 περίπου αρχίσαμε να πουλάμε γη και το κτίσιμο των εξοχικών υπερανέπτυξε τον κλάδο της οικοδομής. Συγχρόνως χάναμε τη θάλασσά μας, το νερό μας, τη καλλιεργήσιμη γη μας, τους παραδοσιακούς οικισμούς μας, τις παραλίες μας. Αυτό το πρότυπο ανάπτυξης που μας έτυχε και αποδεχθήκαμε, που δεν ήταν όραμα και στόχος κανενός, τώρα με την κρίση (αλλά και λίγα χρόνια πιο πριν) φανερώνει όλα του τα αρνητικά στοιχεία.
Ο Δήμος δεν πρέπει να είναι ο κύριος οραματιστής του τόπου μας μαζί με όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της Ερμιονίδας; 

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Ξενώνας φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας στο δήμο Τρίπολης

Στη διαμόρφωση ενός κτιρίου, στην Κερασίτσα Τεγέας, σε ξενώνα φιλοξενίας γυναικών που έχουν πέσει θύματα βίας, προχωρά ο δήμος Τρίπολης.

Ο ξενώνας θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει στα μέσα του επόμενου μήνα και θα υποστηρίξει τα δύο Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών θυμάτων βίας, που λειτουργούν στην Τρίπολη και την Καλαμάτα, μεριμνώντας για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν ενδοοικογενειακή βία από όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών, θα ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία της δομής, αφού έχει, ήδη, ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης μέρους του επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού και βρίσκεται στο τελικό στάδιο η διαδικασία επαναπροκήρυξης μίας θέσης ψυχολόγου.

Στον ξενώνα θα φιλοξενούνται γυναίκες μαζί με τα ανήλικα παιδιά τους, εφόσον οι Αρχές κρίνουν αναγκαίο ότι πρέπει να απομακρυνθούν από την οικογενειακή τους εστία, λόγω της βίας που υφίστανται.

Το έργο έχει ενταχθεί και συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ μέσω της πράξης «Ανάπτυξη Δομών και Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας στις 8 Περιφέρειες Σύγκλισης» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013».

Ο συνολικός προϋπολογισμός για τη δημιουργία και τη λειτουργία του ξενώνα ανέρχεται σε 700.000 ευρώ εκ των οποίων 100.000 ευρώ αφορούν τη διαμόρφωση του χώρου και την προμήθεια των επίπλων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Έλλη Βασιλάκη

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Είμαστε μόνοι μας ….

Ναι αγαπητοί συγχωριανοί!
Μόνοι μας και προδομένοι!
Είχαν δεν είχαν, από δω το έφεραν από εκεί το πήγαν, στονΣταυρό κατάληξε πάλι.
Μπορώ να γράφω σελίδες για τις συμπεριφορές ΟΛΩΝ.
Και όταν λέω ΟΛΩΝ βάζω μέσα και Διδυμιώτες.
Από χθές, αλλά και σε λίγη ώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο ΟΛΟΙ θα είναι μαζί μας.
Στα λόγια.
ΟΛΟΙ, και ιδιαίτερα ο Δήμαρχχος, δούλεψαν για να υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα!
Αυτό που μας μένει είναι αγώνας και ενότητα.
Και ίσως η συγκυρία, αν την αξιοποιήσουμε σωστά, να είναι μαζί μας.

villadidimo

Τρίτος Ημιμαραθώνιος των Σπετσών

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα  11 Οκτωβρίου η τελετή έναρξης του 3ου Spetses Mini MarathonΠρόγραμμα

Το Πρόγραμμα των Αγώνων σε pdf 
Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013
16.00: Παιδικός Κολυμβητικός Αγώνας
17:00: Τελετή Έναρξης – Αναργυρειος & Κοργιαλένεειος Σχολή Σπετσών (Α.Κ.Κ.Σ)
Τελετή Απονομής για τον Παιδικό Κολυμβητικό Αγώνα

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013
11.00: Ξενάγηση στην Α.Κ.Κ.Σ (*)
11.30: Κολυμβητικός Αγώνας Διάπλους Σπετσών (2.500μ. & 5.000μ.)
13.30: Σπετσιώτικα Κεράσματα (*)
17.00: Παιδικός Αγώνας 1.000μ. (6-12 ετών, σε 3 ηλικιακές κατηγορίες: 6-8, 9-10, 11-12)
19.00: Τελετή Απονομής για τους Παιδικούς & Κολυμβητικούς Αγώνες
20.30: MELISSA Pasta Night (*)
(*) ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ
Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013
09.30: Αγώνας Δρόμου 25χλμ.
10.00: Αγώνας Δρόμου 5χλμ.
13.30: Τελετή Απονομής για τους Αγώνες Δρόμου (25χλμ. & 5χλμ.)
 Όλες οι παραπάνω εκδηλώσεις θα διεξαχθούν στην πλατεία Ποσειδωνίου.

Παρέμβαση Πολιτων Ερμιονίδας Δελτίο Τύπου για τις εξελίξεις στο Σταυρό Διδύμου.

Δελτίο Τύπου
11/10/2013

Η Παρέμβαση Πολιτών Ερμιονίδας θεωρεί ότι η επιλογή του κατεστραμμένου και μη λειτουργικού χώρου της εγκατάστασης δεματοποίησης στον Σταυρό Διδύμου είναι παράλογη και απολύτως παράνομη.
-Απορούμε επειδή <δεν απαιτείται> νεα Περιβαλλοντική Μελέτη για ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλλο διαχείρησης
δεδομένου ότι Μ.Π.Ε για την μέχρι τώρα εγκατάσταση, η οποία ήταν ανεπαρκέστατη, δεν τηρήθηκε μέχρι σήμερα στο
ελάχιστο.
Πράγμα προβλεπτέο που δυστυχώς επαληθεύεται από την σημερινή τραγική πραγματικότητα.
- Το ότι προβλέπεται < προσωρινά…> δε, δεν καθησυχάζει.
Υπενθυμίζουμε ότι < προσωρινή > ήταν επίσης και η λεγόμενη < λύση > του δεματοποιητή.
Στο χώρο αυτό η μονη επέμβαση που είναι επειγόντως απαραίτητη να γίνει
  είναι η περιβαλλοντολογική αποκατάσταση.η οποία πρέπει να περιλαμβάνει και την διαχειριση των επιχωμένων απορριμμάτων που ακόμη καίγονται και μολύνουν.
Θεωρούμε ότι εκχέρσωση δασικής έκτασης για προσωρινή απόθεση των δεμάτων απορριμμάτων είναι έπίσης παράλογη , και παράνομη καθως λόγω της καταστασης των δεμάτων
η μόνη λύση είναι πλέον η άμεση μεταφορά τους σε νόμιμο χώρο απόθεσης..
Το κόστος μεταφοράς του να ενσωματωθεί στο κόστος περιβαντολλογικής αποκαταστασης του χώρου.Η αποκατάσταση πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα και να αποτέλεσμα σοβαρής και αξιόπιστης μελέτης.
Οι συνεχιζόμενες πυρκαγιές ,αναπόφευκτες λόγω της επιλογής του Δήμου Ερμιονίδας να αποθέτει χύδην απορρίμματα παρόλες τις επισημάνσεις ,  προειδοποιήσεις για τον επερχόμενο κίνδυνο πυρκαγιάς .
Οι ευθύνες για την καθυστέρηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην δημιουργία των κεντρικών υποδομών διαχείρισης στην Περιφέρεια είναι υπαρκτές και σοβαρές .
Ζητούμε την άμεση ανακληση της έγκρισης της ΑΕΠΟ και τον άμεσο ορισμό άλλου χώρου στα όρια του δήμου Ερμιονίδας για την εγκατάσταση
Επειδή πάγια θεωρούμε ότι η τοπική κοινωνία πρέπει να αποφασίζει, ζητούμε απο τον δήμο Ερμιονίδας να ολοκληρώσει την διαδικασία επιλογής του κατάλληλου χώρου για αυτό σε συννενόηση με τους δημότες του το συμφέρον των οποίων πρέπει να υπηρετεί πρωτίστως
Αφου ολοκληρωθεί η διαδικασία χωροθεσίας για την οποία επιτέλους πρέπει να εφαρμοστούν όλες οι διαδικασίες διαβούλευσης που προβλέπει ο ‘Καλλικράτης”
ώστε να επιτευχθεί η κοινωνική αποδοχή της απόφασης.
Επίσης απαιτούμε :
Tην εκπόνηση αξιόπιστης Μ.Π.Ε.απο μηδενική βάση για το νέο χώρο
Η Ερμιονίδα σαν κοινωνία πρέπει να αντικρύσει την αλήθεια και τα πραγματικά στοιχεία και να θέσει θέμα σαν πρωτεύον θέμα να
ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις απο την αλόγιστη απόρριψη και καύση των απορριμμάτων της
Στο πλαίσιο αυτό το Σωματείο μας θα καταθέσεις αίτημα στις αρμόδιες υπηρεσίες για εκκίνηση της διαδικασίας .για  κάθε πιθανό υπεύθυνο “ΦΕΚ 190.Α/2009 Περιβαλλοντική Ευθύνη για την Πρόληψη και την Αποκατάσταση των Ζημιών στο Περιβάλλον – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2004/35/ΕΚ για να διασφαλίσει όσο είναι δυνατόν την αποκατασταση του χώρου δεματοποίησης” όπως αποφασίστηκε στη τελευταία Γενική Συνέλευση των μελών .
Τέλος ζητούμε απο το Δήμο Ερμιονίδας να δημοσιοποιήσει την σχετική αλληλογραφία που αφορά τη διαδικασία έκδοσης της τροποποιημένης ΑΕΠΟ.
Το Δ.Σ

Γιορτή Ροδιού στην Ερμιόνη

Η αναφορά για τη γιορτή μας που πλησιάζει στο ΕΘΝΟΣ 

«Γιορτή Ροδιού» θα πραγματοποιηθεί για άλλη μία χρονιά στην Ερμιόνη, σε μια προσπάθεια προώθησης των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, από το Δήμο Ερμιονίδας με τη συνεργασία της Π.Ε. Αργολίδας.

Γιορτή Ροδιού στην Ερμιόνη
Η «Γιορτή Ροδιού» αποτελεί πλέον θεσμό και θεωρείται μία από τις πιο επιτυχημένες γιορτές της περιοχής, διότι προσελκύει αρκετούς επισκέπτες και προβάλει το φημισμένο σε όλους, ΡΟΔΙ ΕΡΜΙΟΝΗΣ διαφημίζοντας παράλληλα και την περιοχή.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ντόπια παιδιά, ντυμένα αγρότες, θα προσφέρουν ρόδια στους επισκέπτες, ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν παραδοσιακές νοστιμιές με βάση το ρόδι που θα παρουσιάσει ο γνωστός Σεφ κ. Θοδωρής Αγγελασόπουλος

Στην φετινή Γιορτή Ροδιού ξεχωριστή είναι και η συμμετοχή της μουσικής μπάντας του ΚΕΘΕΑ Στροφή. Το ΚΕΘΕΑ Στροφή είναι το πρώτο θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης ουσιών στην Ελλάδα από το 1988, που βοηθάει τους έφηβους και τους νεαρούς ενήλικες να επανενταχθούν στην κοινωνία.

Η μουσική στο ΚΕΘΕΑ στροφή, διαχρονικά, διατηρεί έναν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της θεραπείας και της απεξάρτησης με την συμμετοχή της μουσικής μπάντας σε εκδηλώσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης του κοινού, γιατί η τέχνη γενικότερα λειτουργεί θεραπευτικά, καθώς αποτελεί εμπειρία μάθησης, αυτογνωσίας και ένα μέσο επικοινωνίας με την κοινωνία.
Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί στις 25-27 Οκτωβρίου

ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                     Κρανίδι, 10/10/2013
ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ                                                                Αρ. Πρωτοκ.: 12922
                                                                               
                                                                                             25η Συνεδρίαση
 
ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
ΠΡΟΣ                                                                                                    
Τ…ν   κ.  ……………………………………
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ  ΔΗΜΟΥ  ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
Παρακαλούμε να προσέλθετε σε αίθουσα του Γενικού Λυκείου Κρανιδίου του Δήμου Ερμιονίδας, για κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων  τουΝ. 3852/10  στις  11/10/2013 ημέρα  Παρασκευή και ώρα 19:00 για συζήτηση και λήψη απόφασης στο παρακάτω αποκλειστικό  θέμα της ημερήσιας διάταξης:
1ο:  Συζήτηση και λήψη απόφασης για   την άσκηση προσφυγής ενώπιον του Υπουργού ΥΠΕΚΑ επί της απόφασης , έγκρισης  των περιβαντολλογικών όρων της απόφασης με αριθμ. πρωτοκ. . 2239/1258.23/9/2013  της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου  Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου για το έργο: «Διαχείριση αστικών  αποβλήτων Δήμου Ερμιονίδας Ν. Αργολίδας»
Η συνεδρίαση έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα
                                              
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ
ΛΑΜΠΡΟΥ   ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

Πάνε ΟΛΑ στον Σταυρό Διδύμων: Τα Σκουπίδια, η Ανακύκλωση, η Δεματοποίηση και η Κομποστοποίηση

Η «Ενημέρωση Πελοποννήσου» είχε αποκαλύψει, με αποκλειστικό της ρεπορτάζ -πριν από τέσσερις μήνες-, την δημιουργία ΚΔΑΥ και χώρου Κομποστοποίησης Οργανικών Αποβλήτων εντός του χώρου του Δεματοποιητή στον «Σταυρό» των Διδύμων! Σήμερα, τα γεγονότα μας επαλήθευσαν και ανέδειξαν «την μακαριότητα» της συμπεριφοράς των αρμοδίων. ΤΩΡΑ, τρέχουν και δεν φτάνουν, όσοι ΤΟΤΕ μας αμφισβητούσαν!

Ρεπορτάζ: Κώστας Πρώιμος
 Η αιτία και αφορμή για την κατεπείγουσα, σύγκληση (με σημερινή πρόσκληση) του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ερμιονίδας, που  θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Κρανίδι, στάθηκε η μεθόδευση, από τους καθ’ ύλιν αρμοδίους, ώστε τελικά ο πολύπαθος «Σταυρός» των Διδύμων,  να λειτουργήσει ως «σταθμός επεξεργασίας των απορριμμάτων» στο νέο πλάνο της Παμπελοποννησιακής διαχείρισης.
Το γεγονός αυτό, δεν θα έπρεπε να προκαλεί  την παραμικρή έκπληξη και αναστάτωση, στους κύκλους των αυτοδιοικητικών του Δήμου, δεδομένου ότι τα «κακά μαντάτα», είχαν έρθει ήδη στην Ερμιονίδα, τέσσερις μήνες πριν, (8 Ιουνίου 2013) μέσω της «Ενημέρωσης Πελοποννήσου»
δια στόματος, του πρώην προϊσταμένου, των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, κ. Γιώργου Παπαηλιού, ο οποίος είχε δηλώσει σχετικά με το όλο ζήτημα, αποκλειστικά στην εφημερίδα μας, τα εξής: «Ο αδειοδοτημένος από το Δασαρχείο χώρος στο «Σταυρό» των Διδύμων, έχει επιλεγεί για το τρίπτυχο που λέμε, δηλαδή διαλογή, κομποστοποίηση και rdf! Πριν από μια εβδομάδα, εγώ προσωπικά έκανα μια πρόταση στον κ. Τατούλη, προς την οποία υπήρξε θετικός, ώστε να αποσυμφορήσουμε λίγο,  την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον χώρο του Δεματοποιητή, των Διδύμων, απομακρύνοντας μέρος των δεμάτων αλλά και χύδην σκουπιδιών, που έχει ρίξει ο Δήμος εκεί. Εκτιμώ πως την ερχόμενη  εβδομάδα, θα είναι έτοιμος ο σχετικός προϋπολογισμός, για να εξομαλύνουμε λίγο την κατάσταση, που επικρατεί στον χώρο, ο οποίος έχει καταντήσει χωματερή! Ταυτόχρονα επαναλαμβάνω, ότι έχουμε υποβάλει μελέτη στο ΠΕΧΩ στην αποκεντρωμένη διοίκηση, για να λειτουργήσει το ΚΔΑΥ, η κομποστοποίηση και η δεματοποίηση του RDF, εκεί στο χώρο του «Σταυρού», των Διδύμων…»


 Σ.Σ. Το Αφιερώνουμε στην Δημοτική Αρχή, στην αντιπολίτευση του Δήμου Ερμιονίδας, αλλά και σε όσους αυτοαποκαλούμενους αγωνιστές μας αμφισβητούσαν… πρώιμα, εξαπολύοντας άδικες και ανυπόστατες επιθέσεις σε βάρος μας, μέσα από τοπικά ιστολόγια… περί δήθεν …μεροληψίας, στο θέμα της δημοσιογραφικής κάλυψης, στον ευαίσθητο τομέα,  της διαχείρισης των απορριμμάτων…


Διαβάστε και την σχετική απόφαση τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων προκειμένου να γίνει η δημοπράτηση των σχετικών έργων.

Τους έστησε η ελευθερίαΈνα άρθρο που πρότεινε η Τζένη Ντεστάκου

Τους έστησε η ελευθερία

της Χριστίνας Παυλίδου
Πού να πάρουμε είδηση τι έγινε στη Λαμπεντούζα, τις μέρες που είχαμε όλοι καρφωθεί στις τηλεοράσεις και στην επικαιρότητα της «Χρυσής Αυγής»… Καθυστερημένα, αλλά νομίζω επιβεβλημένα, επιστρέφω στο θέμα - και για εισαγωγή δείτε τα νούμερα: 16.000 νεκροί βρέθηκαν στη Μεσόγειο τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επιζώντων, ενώ κατά τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, στην ταραγμένη περίοδο των αραβικών εξεγέρσεων - στους πρώτους 5 μήνες του 2011 - πνίγηκαν στα μεσογειακά νερά 1.500 άνθρωποι….
Σε δημοσίευμα της «Monde» που αναφέρεται στο ναυάγιο της Λαμπεντούζα – με 130 νεκρούς και 200 αγνοούμενους, δυστυχισμένοι όλοι φυγάδες απ΄ τη Σομαλία και την Ερυθραία – υπογραμμίζεται ότι πρόκειται για «θανάτους αθόρυβους», που επαναλαμβάνονται σε τακτά διαστήματα και που όμως δεν ανακόπτουν την επιθυμία όσων αναζητούν στο ρίσκο μια «λύση επιβίωσης».
Στην Ιταλία, όπου διαπιστώθηκε ότι τρία αλιευτικά πέρασαν (χωρίς να σταματήσουν) δίπλα απ΄ το σκάφος που βυθίστηκε καιγόμενο και όπου κηρύχθηκε μέρα εθνικού πένθους, περισσεύει η οργή για την αδιαφορία της ΕΕ. «Η συνεχιζόμενη σφαγή αθώων ανθρώπων» υπογράμμισε ο Πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο «πρέπει να σταματήσει και οι Βρυξέλλες είναι απόλυτα αναγκαίο να αναλάβουν δράση».
Δεκάδες ανώνυμα κορμιά τυλιγμένα στο νάιλον ήταν η κατάληξη ενός ονείρου 300 ανθρώπων που διέσχισαν την έρημο της Λιβύης και αγόρασαν με χρυσάφι (1.100 ευρώ ήταν η ταρίφα) τη δυνατότητα να ταξιδέψουν με το σαπιοκάραβο στη Σικελία. «Όσο λιγότερα δίνεις, τόσο περισσότερο κινδυνεύεις να πνιγείς» λέει ο Τέκλε που το 2006 έφτασε στη Σικελία απ΄ την Ερυθραία, με έναν σάκο στο χέρι έπειτα από 2,5 μέρες ταξίδι. Ο συμπατριώτης του Αμίρ έφτασε στην Ιταλία το 2008 στη δεύτερη προσπάθεια. Στην πρώτη τον συνέλαβε η Αστυνομία την ώρα που ήταν έτοιμος να μπαρκάρει, μπήκε 3 μήνες στη φυλακή κι έχασε τα 1.200 δολάρια που είχε προκαταβάλει στον βαρκάρη. «Έπρεπε να φύγω, η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική απ΄ την εφηβεία ως τα 40. Για μένα ήταν επιλογή ζωής» λέει σήμερα.
Στη Λαμπεντούζα τα χαράματα της περασμένης Πέμπτης έγινε ο θρήνος - «μη στέλνετε ασθενοφόρα, νεκροφόρες στείλτε» ήταν το πικρό μήνυμα των γιατρών στις δημοτικές αρχές.

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Θεμελιώδη προβλήματα του τόπου μας

Εννοώ ότι χωρίς πρόοδο στην λύση τους, δεν έχουμε θεμέλια για να αναπτύξουμε τον τόπο μας. Κοινώς κτίζουμε, με λόγια, στην άμμο.

Πρώτο: Το πρόβλημα της καλλιεργήσιμης γης και της μετατροπής της σε αγροτεμάχιο που παράγει συνέχεια εξοχικά εκτός οικισμών.

Δεύτερο: Το πρόβλημα του νερού, πόσιμου και αρδευτικού.

Τρίτο: Το πρόβλημα της μόλυνσης των υπογείων υδάτων στις πεδινές περιοχές της Ερμιονίδας, προσεχώς και στις ημιορεινές.

Τέταρτο: Το πρόβλημα των θαλασσών μας που είναι ζήτημα ολίγων ετών να φτάσουν την κατάσταση: νεκρές θάλασσες.

Πέμπτο: Το πρόβλημα των απορριμμάτων, και γενικά ό,τι αφήνει πίσω της η χρήση προϊόντων και υπηρεσιών. Και το πρόβλημα των αστικών απορριμάτων είναι μέρος του γενικού προβλήματος.

Και ανάποδα να διαβαστούν, πάλι ίδια προβλήματα παραμένουν. Τι ποιο είναι πρώτο, ποιο δεύτερο;
Γνώμη μου είναι ότι η, σε λίγους μήνες, απερχομένη διοίκηση του Δήμου δεν  πρόσφερε τι το ανιχνεύσιμο.
Για το Πρώτο δεν έβγαλε μιλιά, λες και είναι αυτονόητο ότι όλη η καλλιεργήσιμη γη πρέπει να γίνει εξοχικά για να αναπτυχθεί η Ερμιονίδα. Εννοείται, μιλιά και η αντιπολίτευση. Πουθενά όμως δεν διάβασα έστω και μια πρόταση πολίτη και δημότη που να εκφράζει ανησυχία για την τύχη της καλλιεργήσιμης γης. Περίεργη ομοφωνία και ομοψυχία ασχέτως ιδεολογιών και πολιτικών θέσεων: Το θεμέλιο της ανάπτυξης της Ερμιονίδας είναι η πώληση της καλλιεργήσιμης γης σε αγροτεμάχια, αφού η επιστήμη έχει δείξει ότι το μόνο που φύεται και αναπτύσσεται επιτυχώς στη γη μας είναι το εξοχικό. Αφού έτσι είναι, γράφτε το με πράσινα οικολογικά γράμματα στην είσοδο του Δημαρχείου, των Σχολείων και φυσικά στην είσοδο της Ερμιονίδας, αφού όλα είναι ζήτημα παιδείας.
Για το Δεύτερο είπε πάρα πολλά περί φραγμάτων, περί Ανάβαλου, περί αφαλατώσεων και μάλιστα τριών. Απλά είπε.
Για το Τρίτο, όρισε ορισμένα σημεία και έκανε αναλύσεις, όμως μόλις διαπίστωσε προβλήματα, οχυρώθηκε πίσω από νόμους και μέγιστα επιτρεπτά όρια, και αγνόησε τον κίνδυνο από τις χωματερές αλλά και από άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες. Κανένα μέτρο δεν πήρε.
Για το Τέταρτο, δεν έβγαλε μιλιά, ούτε η αντιπολίτευση.
Για το Πέμπτο, είτε έβγαζε μιλιά είτε όχι, την κατάσταση την βλέπει όλος ο κόσμος. Χάλια.

Αυτά τα προβλήματα μεταφέρονται άλυτα στους νέους υποψήφιους για τον Δήμο. Αλίμονο αν προεκλογικά αναλωθούν στο τι έκανε ή δεν έκανε ο κύριος Καμιζής και ο κύριος Σφυρής, για να μη πάμε πιο μακρυά στο τι έκανε ή δεν έκανε ο κύριος Λεμπέσης.

Για τον γράφοντα η λύση αυτών των προβλημάτων είναι το θεμέλιο της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης του τόπου μας. Το Πρώτο πρόβλημα η Ευρωπαϊκή Κοινότητα το αφήνει στα χέρια μας. Όμως για τα άλλα τέσσερα εφαρμόζει πολιτικές μέσω Ευρωπαϊκών Οδηγιών (πολιτικές όχι πάντα πετυχημένες), στην εφαρμογή των οποίων η χώρα μας είναι πολύ πολύ πίσω (τελέσχατη) η δε Ερμιονίδα, ούτε που έχει πάρει χαμπάρι.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Πατέντα για μάζεμα ελιάς

Ξεκίνησε το μάζεμα της ελιάς, μια πατέντα χρήσιμη από τα Κύθηρα.


Ελληνικές Θάλασσες: έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Μπενάκη


Ελληνικές Θάλασσες: έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Μπενάκη


Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει την έκθεση Ελληνικές Θάλασσες, ένα φωτογραφικό ταξίδι μέσα στο χρόνο...

Στο πέρασμα των αιώνων η ελληνική θάλασσα άρρηκτα δεμένη με την ιστορία του τόπου και με τη ζωή των κατοίκων του δεν έπαψε να εμπνέει ποιητές και καλλιτέχνες . Μετά την εφεύρεση της φωτογραφίας στα μισά περίπου του 19ου αιώνα και ως σήμερα, στις ζωγραφικές αναπαραστάσεις του ελληνικού θαλασσινού τοπίου προστέθηκαν αναρίθμητες φωτογραφικές εικόνες του ίδιου θέματος. Λιμάνια, νησιά, παράκτιες περιοχές, θαλασσογραφίες και σκηνές από τη ζωή των ναυτικών και των ψαράδων απαθανατίστηκαν μέσα από το φακό άλλοτε με στόχους καταγραφικούς και άλλοτε με αξιώσεις καλλιτεχνικές.

Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση σταχυολογήθηκαν μετά από συστηματική αναδίφηση σε αρχεία και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Χωρισμένες σε πέντε χρονολογικές ενότητες μελετούν τον τρόπο με τον οποίο οι έλληνες φωτογράφοι και οι ξένοι συνάδελφοί τους που επισκέφθηκαν ή έζησαν μεγάλα διαστήματα στη χώρα, προσέγγισαν και ερμήνευσαν τις ελληνικές θάλασσες από τον 19ο αιώνα έως σήμερα. Κριτήριο αξιολόγησης κάθε επιλεγμένου θέματος υπήρξε αφενός το καθαρά φωτογραφικό του ενδιαφέρον σε σχέση με την εξέλιξη του μέσου και τη διαδοχή των καλλιτεχνικών ρευμάτων στην πορεία της φωτογραφίας, αφετέρου η αντιπροσωπευτική του θέση μέσα στο ιστορικό, ιδεολογικό και αισθητικό πνεύμα της εποχής του. Αν και η θεματογραφία των εικόνων δεν καθόρισε από μόνη της την επιλογή τους, εντούτοις μέσα από το πλούσιο οπτικό θησαυρό που συγκεντρώθηκε γίνονται αναφορές στη σχέση των ανθρώπων με τη θάλασσα, στον τρόπο ζωής στις παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές, στην ανάπτυξη της ναυσιπλοΐας καθώς και στον περίπλου των ελληνικών νησιών από τους πρώτους περιηγητές έως τον μαζικό τουρισμό.

Την επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβαν η Αλίκη Τσίργιαλου (Υπεύθυνη του Φωτογραφικού Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη) η Φανή Κωνσταντίνου (τέως Υπεύθυνη του Φωτογραφικού Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη) και ο Κωστής Αντωνιάδης (καθηγητής στο T.E.I. Aθήνας).

Περισσότερα:culturenow

Ο θείος Νώντας έβαλε τα πράγματα στη θέση τους

Ναι,
σ υ μ ψ υ χ ι σ μ ό ς ,
το αίτημα των ανθρώπων σήμερα


Οι «διανοούμενοι», πλην ελαχίστων, τηρούν σιγήν ιχθύος! Ντροπή!
Πουλικάκος
Το τηλεοπτικό βράδυ της περασμένης Δευτέρας πολλοί θα το θυμούνται για καιρό. Οι τηλεθεατές, κατ' αρχήν, που έκπληκτοι παρακολουθούσαν έναν καλλιτέχνη να ανατρέπει με απίστευτη ηρεμία και χωρίς πολλά λόγια, όσα με μόχθο ετών οικοδόμησε ο κατευθυνόμενος μιντιακός λόγος και μάλιστα μέσα στο άντρο του.
Αλλά και ο παρουσιαστής με τους περισσότερους από τους συμμετέχοντες στο πάνελ της εκπομπής του, παρ' ότι θα ήθελαν πολύ να το ξεχάσουν, θα θυμούνται για καιρό ότι ένας αειθαλής "ροκάς" έβαλε τα πράγματα στη θέση τους με συνοπτικές διαδικασίες.
Συνέντευξη στην Πόλυ Κρημνιώτη.
"Είδαμε το φως μας ξαφνικά. Έχω μείνει άναυδος" τον ακούσαμε να λέει.
"Εσείς ο ίδιος, κ. Πρετεντέρη, από το '95 - '96 τους καλούσατε, περνάγανε από τις εκπομπές σας και τους μιλάγατε κανονικά. Ο κ. Βορίδης αντικατέστησε στην αρχηγία της ΕΠΕΝ τον κ. Μιχαλολιάκο χωρίς να μας έχει πει ότι αποκηρύσσει μετά βδελυγμίας το

μπλα, μπλα, μπλα, μπλα, μπλα, μπλα ...

Πρόταση της Έλλης Βασιλάκη 

Ένα είδος εγχειριδίου για ρήτορες ή πολιτικούς.
Τα μυστικά της 'ξύλινης' γλώσσας.

από την εφημερίδα 'ΝΕΑ', 5/3/1991 :
«Λόγος άλογος, αλλά…βαθύς»


Βαρσοβία, 8 Απριλίου 1987

Οι δέκα φράσεις που δημοσιεύονται στον παρακάτω πίνακα ήταν η χθεσινή προσφορά της επιθεώρησης «Πολιτίκα» στους αναγνώστες της, που θέλουν να εξοικειωθούν με τα μυστικά της λεγόμενης ξύλινης γλώσσας.


Αρχίζετε από οποιοδήποτε σημείο της πρώτης στήλης και συνεχίζετε προχωρώντας σε οποιαδήποτε φράση της δεύτερης, έπειτα της τρίτης και τέλος της τέταρτης.


"Θα έχετε έτσι μυριάδες συνδυασμούς" γράφει η εφημερίδα,
«που θα σας επιτρέψουν να μιλάτε μέχρι και σαράντα ώρες χωρίς διακοπή".


Με τον τρόπο αυτό, ο ανώνυμος συντάκτης του πίνακα,

αποκαλύπτει πολλά για τον τρόπο ομιλίας των κομματικών παραγόντων.


Η «ξύλινη γλώσσα» έχει δύο χαρίσματα:

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Δυνατότητα μείωσης του συντελεστή τελών φωτισμού και καθαριότητας σε επαγγελματικούς χώρους στο Δήμο Ερμιονίδας

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΘΕΜΑ: « Ενημέρωση  σχετικά με δυνατότητα μείωσης του συντελεστή τελών φωτισμού και καθαριότητας σε επαγγελματικούς χώρους»
Σχετ.: Απόφαση α.α 250/2013 ΑΔΑ: Β Λ9ΓΩΡΡ-45Ε

Με αφορμή την αίτηση της εταιρείας Αφοι Γ. Γαλανόπουλου και Σία Ε.Ε και τη λήψη ομόφωνης απόφασης από το Δ.Σ θα θέλαμε να ενημερώσουμε και άλλους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες που μπορούν να ενταχθούν στη μείωση των τελών καθαριότητας και φωτισμού, οι οποίοι πρέπει να πληρούν τις διατάξεις του άρθρου 5 της παραγράφου 1 του Ν.10810/80 και αφορά στεγασμένους χώρους χρήσης (για καταστήματα, γραφεία, βιομηχανίες, βιοτεχνίες κ.λ.π. ) και το εμβαδόν τους να είναι άνω των 1.000 τ.μ. και μέχρι 6.000 τ.μ μπορεί να ορισθεί μειωμένος συντελεστής για τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού λαμβανομένου υπόψη των πράγματι παρεχόμενων υπηρεσιών καθαριότητας , σ΄ αυτή την περίπτωση μπορεί να μειωθούν μέχρι και 50 % τα τ.μ. τους επαγγελματικού τους χώρου σύμφωνα με τις διατάξεις του παραπάνω νόμου.
Όποιοι έχουν τις ανάλογες  προϋποθέσεις μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους στην οικονομική υπηρεσία του Δήμου και αυτή να διαβιβαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου προς έγκριση.
Η παρούσα ανακοίνωση θα δημοσιευθεί στην ηλεκτρονική σελίδα του Δήμου καθώς και θα δημοσιευθεί  σε δύο (2) τοπικές εφημερίδες σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου.


Με εκτίμηση
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ

Περίπτερα:

"Η ιστορία τους"

Όταν το Μινιόν ήταν περίπτερο

Τα περίπτερα στη χώρα μας είναι κομμάτι της κοινωνίας μας εδώ και πολλά χρόνια.
Η μορφή τους όπως την ξέρουμε, είναι Ελληνική ιδιαιτερότητα και πρωτοτυπία, η οποία όμως παρέχει ευκολία και πρακτικότητα στην καθημερινότητα, και τη δικιά μας και των τουριστών.

Πως όμως ξεκίνησαν και πότε ξεκίνησαν;

Στην αρχή λοιπόν, ήταν μικρά καπνοπωλεία, τα οποία εμφανίστηκαν αμέσως μετά την πρώτη ίδρυση του Ελληνικού κράτους στο Ναύπλιο και λίγο μετά ήρθαν και στην Αθήνα.

Σιγά-σιγά τα προϊόντα που πωλούσαν πλήθαιναν και έτσι έφτασε στις προθήκες τους το πρώτο φιλολογικό περιοδικό, το «Ίρις» το οποίο πωλούνταν προς 25 λεπτά.

Από το 1889 ξεκίνησε η χορήγηση αδειών σε τραυματίες πολέμου και έτσι ξαφνικά ο αριθμός τους μεγάλωσε κατά πολύ.

Την εποχή εκείνη, μόνος τρόπος ενημέρωσης ήταν οι εφημερίδες, οι οποίες πολύ γρήγορα έγιναν μέρος της γκάμας των περιπτέρων, βοηθώντας στην ανάπτυξή τους.
Από το 1940 στα περίπτερα άρχισαν να πωλούνται «ζαχαρώδη» και αναψυκτικά – πορτοκαλάδες και γκαζόζες ΗΒΗ, φυλλαράκια τσίχλας με γεύση δυόσμου και κανέλας και αργότερα οι σοκολάτες.

Αργότερα αλλάζει η σχετική νομοθεσία, αλλάζει έτσι και η όψη τους, γίνονται όλα ομοιόμορφα και ομοιόχρωμα και με ίδιες διαστάσεις για όλη την Ελλάδα (1.30 Χ 1.50 μ.) με ρολά και ψυγείο για τα αναψυκτικά.

Τοποθετούνται στα πεζοδρόμια, στις πλατείες, στα πάρκα, στις στάσεις των λεωφορείων, στα ΚΤΕΛ.

Η έλευση των τηλεφώνων στην Ελλάδα δίνει μεγάλη ώθηση στα περίπτερα, τα κάνει πολύ σημαντικά όπου βρίσκονται.
Η δεκαετία του ’50 και του 60 είναι οι δεκαετίες της μεγάλης εσωτερικής μετανάστευσης και πλήθος ανθρώπων από την επαρχία συρρέουν στην Αθήνα κατά κύριο λόγο. Για τηλέφωνο στο σπίτι ούτε κουβέντα, έτσι τα περίπτερα με τις τηλεφωνικές τους συσκευές και τα τηλέφωνα με μετρητές και αργότερα με κερματοδέκτες(τα κόκκινα τηλέφωνα, τα θυμάστε;;;;) είναι βασικά για την επικοινωνία με συγγενείς και φίλους στους τόπους καταγωγής.
Οι περιπτεράδες ξέρουν περισσότερα για τη γειτονιά από τους πάντες, ακούν τα πάντα βλέπετε!

Με τα χρόνια όλο και περισσότερα προϊόντα βρίσκονται κάτω από τη σκεπή τους, στα ράφια ή στα ψυγεία τους και το περίπτερο εδραιώνεται στις συνήθειές μας.

Πηγή: to-paliatzidiko
Το πρότεινε η Έλλη Βασιλάκη

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

ΕΛΒΕΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ

Από τις 7 έως τις 14 Οκτωβρίου επισκέπτεται την Ερμιόνη ομάδα 47 ατόμων, χορωδών και φιλότεχνων Ελβετών, για να πραγματοποιήσει σεμινάριο μελέτης της Ελληνικής μουσικής και εικαστική προσέγγιση των Ελληνικών τοπίων.  Tην έμπνευση και οργάνωση του ταξιδιού και της διαμονής, έχει ο Ελβετός Φιλοερμιονίτης ζωγράφος και νυν κάτοικος Ερμιόνης Umberto Bezzola.  Το πρόγραμμα εργαστηρίων και εκδηλώσεων καταρτίστηκε σε συνεργασία με το Δήμο Ερμιονίδας και το Μουσικό Σύλλογο Ερμιόνης.
 Θα πραγματοποιηθούν 4 τρίωρα σεμινάρια χορωδιακής μουσικής 42 ατόμων, στο πνευματικό κέντρο Ερμιόνης (σχολείο Συγγρού) και αντίστοιχα σεμινάρια ζωγραφικής 5 ατόμων, στο ατελιέ του κ. Bezzola. 
Παράλληλα θα γίνουν επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους της Αργολίδας, στο σπήλαιο Φράγχθι καθώς και ταξίδι αναψυχής στην Ύδρα.  Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί κοινή πρόβα με το Χορωδιακό Εργαστήρι του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης και θα παρατεθεί δείπνο φιλοξενίας, προσφορά των μελών του Μουσικού Συλλόγου.  Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου και από τις 10.00' έως τις 12.00΄, η Ελβετική χορωδία, θα περιέλθει τραγουδώντας στους δρόμους της Ερμιόνης.  Το βράδυ της ίδιας μέρας και ώρα 19.00', θα παρουσιαστούν τα έργα ζωγραφικής και θα πραγματοποιηθεί χορωδιακή βραδυά στο εστιατόριο "Γανώσης", προσφορά της Ελβετικής χορωδίας προς το Δήμαρχο Ερμιονίδας Δημήτρη Καμιζή, τον πρόεδρο της Δημοτικής κοινότητας Ερμιόνης Γιάννη Κριτσωτάκη και τα μέλη του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης.   
  http://mousikossullogosermionis.blogspot.gr

3η ΓΙΟΡΤΗ ΡΟΔΙΟΥ 2013 ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ
Ο Δήμος Ερμιονίδας στην προσπάθεια προώθησης των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων του και με την συνεργασία της Π.Ε. Αργολίδας, των φορέων και των συλλόγων της περιοχής διοργανώνει για συνεχή χρονιά την “Γιορτή Ροδιού” που θα πραγματοποιηθεί στην Ερμιόνη.
Η “Γιορτή Ροδιού” αποτελεί πλέον θεσμό και θεωρείται μία από τις πιο επιτυχημένες γιορτές της περιοχής μας, διότι προσελκύει αρκετούς επισκέπτες και προβάλει το φημισμένο σε όλους μας, ΡΟΔΙ ΕΡΜΙΟΝΗΣ διαφημίζοντας παράλληλα και την όμορφη Ερμιόνη μας.
Στην φετινή Γιορτή Ροδιού ξεχωριστή είναι και η συμμετοχή της μουσικής μπάντας του ΚΕΘΕΑ Στροφή. Το ΚΕΘΕΑ Στροφή είναι το πρώτο θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης ουσιών στην Ελλάδα από το 1988, που βοηθάει τους έφηβους και τους νεαρούς ενήλικες να επανενταχθούν στην κοινωνία.
Η μουσική στο ΚΕΘΕΑ στροφή, διαχρονικά, διατηρεί έναν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της θεραπείας και της απεξάρτησης με την συμμετοχή της μουσικής μπάντας σε εκδηλώσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης του κοινού, γιατί η τέχνη γενικότερα λειτουργεί θεραπευτικά, καθώς αποτελεί εμπειρία μάθησης, αυτογνωσίας και ένα μέσο επικοινωνίας με την κοινωνία.

Η αρχή της γιορτής θα γίνει στις 25/10/2013 ημέρα Παρασκευή και ώρα 19:00 μμ στο Πνευματικό Κέντρο Ερμιόνης Παλαιό Σχολείο Συγγρού με το “Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα Ερμιονίτικα Ρόδια από το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης (Ι.Λ.Μ.Ε.)”.
Επίσης, την ίδια μέρα θα γίνει η παρουσίαση της Μελέτης με τίτλο “Φάκελος Αιτήματος Καταχώρησης με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) για το ΡΟΔΙ ΕΡΜΙΟΝΗΣ από τον γεωπόνο Κο Ηλία Ρούμπο.”

Η Γιορτή συνεχίζεται το Σάββατο 26/10/2013 στις 16:00 μμ θα ξεκινήσουμε με τα ποδήλατα  από το λιμάνι της Ερμιόνης, για μία όμορφη και συναρπαστική βόλτα περνώντας από τον κάμπο  με τα κατακόκκινα ρόδια και φτάνοντας στο φαράγκι του καταφυκιού για έναν ήσυχο περίπατο.
Το βραδάκι στις 20:00 μμ.,θα μας περιμένουν τα παιδιά, όπου θα ξεκινήσουν από το λιμάνι της Ερμιόνης, ντυμένα αγρότες πάνω στην στολισμένη άμαξα και θα προσφέρουν ρόδια στους επισκέπτες.
Στα μανδράκια Ερμιόνης θα μας περιμένουν ντόπιοι καλλιτέχνες να μας χαρίσουν μια μαγική και αξέχαστη βραδιά.


Την Κυριακή 27/10/2013 στις 11:00 πμ. σας περιμένουμε όλους στο λιμάνι της Ερμιόνης όπου θα πραγματοποιηθεί το εορταστικό κομμάτι με τους παραγωγούς μας
Να προσφέρουν ρόδια και τον κατακόκκινο χυμό που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.
Να δοκιμάσετε τις παραδοσιακές νοστιμιές με βάση το ρόδι που θα παρουσιάσει ο γνωστός Σεφ κ. Θοδωρής Αγγελασόπουλος και θα προσφέρουν οι επαγγελματίες της Ερμιόνης
Να χορέψουμε και να διασκεδάσουμε με την χορευτική ομάδα του Δήμου Ερμιονίδας και τη μουσική μπάντα του ΚΕΘΕΑ στροφή.
Φιλική συμμετοχή – παρουσίαση της γιορτής θα κάνει ο Γιώργος Αμυράς.
Θα έχουμε και πολλές άλλες εκπλήξεις!