Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Αν σπείρεις εντιμότηταΑν σπείρεις εντιμότητα, θα θερίσεις εμπιστοσύνη.
 • Αν σπείρεις καλοσύνη, θα θερίσεις φίλους.
 • Αν σπείρεις ταπεινοφροσύνη, θα θερίσεις μεγαλείο.
 •  Αν σπείρεις επιμονή, θα θερίσεις νίκη.
 •  Αν σπείρεις στοχασμό, θα θερίσεις αρμονία.
 •  Αν σπείρεις σκληρή δουλειά, θα θερίσεις επιτυχία.
 •  Αν σπείρεις συγχώρηση, θα θερίσεις συμφιλίωση.
 •  Αν σπείρεις ειλικρίνεια, θα θερίσεις καλές σχέσεις.
 •  Αν σπείρεις υπομονή, θα θερίσεις βελτίωση.
 •  Αν σπείρεις πίστη, θα θερίσεις θαύματα.
 •  Αν σπείρεις ανεντιμότητα, θα θερίσεις δυσπιστία.
 •  Αν σπείρεις εγωισμό, θα θερίσεις μοναξιά.
 •  Αν σπείρεις περηφάνια, θα θερίσεις καταστροφή.
 •  Αν σπείρεις ζήλια, θα θερίσεις ταλαιπωρία.
 •  Αν σπείρεις οκνηρία, θα θερίσεις στασιμότητα.
 •  Αν σπείρεις πικρία, θα θερίσεις απομόνωση.
 •  Αν σπείρεις πλεονεξία, θα θερίσεις απώλεια.
 •  Αν σπείρεις κακολογία, θα θερίσεις εχθρούς.
 •  Αν σπείρεις στενοχώριες, θα θερίσεις ρυτίδες.
 •  Αν σπείρεις αμαρτίες, θα θερίσεις ενοχές.
Πρόσεχε, λοιπόν, τι σπέρνεις τώρα. Αυτό θα καθορίσει τι θα θερίσεις αύριο. Οι σπόροι που σπέρνεις θα κάνουν τη ζωή χειρότερη ή καλύτερη, τη δική σου ζωή ή αυτών που θα έλθουν μετά.
Να είσαι βέβαιος ότι, κάποια μέρα, θα απολαύσεις τους καρπούς της εντιμότητας και της ακεραιότητάς σου ή θα πληρώσεις για τις εγωιστικές επιλογές που έσπειρες σήμερα.

Δημήτρης Τουτουντζής

Φυσιολατρική Ομάδα Ερμιονίδας: Εκδρομή στον Πάρνωνα το τριήμερο της Πρωτομαγιάς

Άνω Δολιανά - Άγιος Πέτρος - Μονή Μαλεβής - Καστάνιτσα - Μεγάλη Τούρλα - Καταρράκτες Λεπίδας

Η Φυσιολατρική Ομάδα Ερμιονίδας διοργανώνει εκδρομή στον Πάρνωνα το τριήμερο της Πρωτομαγιάς. Όσοι έρθουν θα έχουν τη δυνατότητα:
 • να απολαύσουν την πανέμορφη διαδρομή με το αυτοκίνητο μέχρι το χωριό Άνω Δολιανά, αλλά και στα γύρω χωριά, 
 • να διανυκτερεύσουν στο υπέροχο Δασικό Χωριό Άνω Δολιανών,
 • να επισκεφτούν τα Άνω Δολιανά,
 • να περπατήσουν μέσα στο δάσος των σπάνιων και ενδημικών δενδρόκεδρων (Juniperus drupacea),
 • να επισκεφτούν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Αγίου Πέτρου,
 • να ξεναγηθούν  από ξεναγούς του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού,
 • να  περπατήσουν μέχρι τους μοναδικής ομορφιάς καταρράκτες της Λεπίδας,
 • να επισκεφτούν την εντυπωσιακή Καστάνιτσα,
 • να ανέβουν στην κορυφή του Πάρνωνα, τη Μεγάλη Τούρλα (1934μ.).
Το τριήμερο θα είναι γεμάτο από διαφορετικές δραστηριότητες χωρίς να είναι, όμως, πιεστικό και κυρίως χωρίς να είναι υποχρεωτικό για κανέναν. Μπορείτε να έρθετε είτε είστε single, είτε είστε ζευγάρι, αν έχετε ολιγομελή/πολυμελή οικογένεια ή αν έχετε μωρά εντός ή εκτός κοιλιάς. Είναι η κατάλληλη εκδρομή για πολλούς διαφορετικούς τύπους εκδρομέων!
Για του λόγου το αληθές σας παραθέτουμε τον παρακάτω πίνακα με τις δραστηριότητες:

Σήμερα η παρουσίαση του βιβλίου της Βιβής Σκούρτη «Σ΄ εκείνους που έχτισαν την Ερμιόνη»Το Σάββατο 25 Απρίλη στις 7 μ.μ. στο Σχολείο του Συγγρού στην Ερμιόνη, η Βιβή Σκούρτη θα παρουσιάσει το βιβλίο της με τίτλο «Σ΄ εκείνους που έχτισαν την Ερμιόνη», από τις εκδόσεις ΑΡΤΕΟΝ.

Πρόκειται για ένα βιβλίο σε ανάμνηση όσων έχτισαν την Ερμιόνη.

Ένα βιβλίο γλυκόπικρο, και ταυτόχρονα εξομολογητικό, ένα βιβλίο γραπτή παρακαταθήκη της ανθρώπινης γνώσης, ένα σύνολο διάσπαρτων ιχνών.

Το βιβλίο  «Σ΄ εκείνους που έχτισαν την Ερμιόνη» διηγείται τη ζωή. Ίσως μέσα από τις σελίδες του η νεότερη γενιά των αναγνωστών να γνωρίσει τη δύναμη που είχαν οι απλές ανθρώπινες αξίες, που ως πρώτες ύλες είχαν την εργατικότητα, την εντιμότητα, τη σκληρή δουλειά, την απλότητα. Οι ήρωές του είναι άνθρωποι που εμποδίστηκαν να σπουδάσουν, άνθρωποι που έζησαν σε δύσκολες εποχές, στενάχωρες από καταστάσεις, από  ανθρώπινες νοοτροπίες και κάτω από συνθήκες καταπίεσης .

Στις σελίδες του επίσης αποτυπώνονται τα εσωτερικά συναισθήματα της νοσταλγίας και της εξομολόγησης αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τον άνθρωπο και τον τεχνίτη. Γράφτηκε από όλους αυτούς τους ανθρώπους και θερμά τους ευχαριστώ που μού εμπιστεύτηκαν κομμάτια της ζωής τους, με ένα λόγο προσωπικό, ιδιαίτερο, ξεχωριστό. Εγώ αποδελτίωσα και κατέγραψα τη μνήμη. Μνήμη συλλογική, ατομική, ιστορική.

                             Σας περιμένω στην παρουσίαση τούτου του βιβλίου.

"Δον Καμμίλο" απο τον Θεατρικό Όμιλο Ερμιονίδας

Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας παρουσιάζει την σπαρταριστή κωμωδία του Σωτήρη Πατατζή "Δον Καμίλλο" στον Πολυχώρο ARTiki - "Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ".

Πρεμιέρα: Σάββατο 2 Μαΐου 2015, ώρα 21.οο.
Παραστάσεις: 3/5, 4/5, 6/5, 9/5, 10/5, 11/5
Ώρα: 21.οο
Τιμή Εισ: 7,οο€
Κρατήσεις: 698 698 2224

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σίδερης
Μουσική Επιμέλεια: Τάκης Μανιάτης
Σκηνικά: Γρηγόρης Καμπούρης
...
Διανομή:

Ψυχρή διαφθορά

Γεώργιος Δημητράκης <ge.dim41@gmail.com>

Καλησπέρα σας!
Σας στέλνω ένα νέο άρθρο για ενημέρωσή σας, δημοσίευση, ανάρτηση ή προώθηση με τον κάτωθι τίτλο:

        

                      
                                           Ψυχρή διαφθορά
         - Ο τρόμος των Γερμανών και η μοίρα των Ελλήνων-

Πολλά συμβαίνουν εις τον διεθνή χώρο. Ευτυχώς εις την σύγχρονη εποχή υπάρχει το Διαδίκτυο, το οποίο είναι πολύ διαδεδομένο εις το εξωτερικό. Εκεί ο κάθε πολίτης, παράλληλα με τον έντυπο τύπο, κάνει χρήση σε ευρύτατη μορφή και του Διαδικτύου, ενημερώνεται καθημερινώς και ανεμπόδιστα και από πολλές πηγές για κάθε τι που συμβαίνει. Το εργαλείο αυτό τον βοηθάει και να κρίνει, αλλά και για να αποφασίζει για την ζωή του, να παίρνει τις σωστές αποφάσεις. Είναι τώρα ένα επιπρόσθετο και σημαντικό «εργαλείο» της Δημοκρατίας.

Φαίνεται όμως, ότι η Δημοκρατία εις την χώρα μας έχει άλλη σημασία και άλλους κανόνες. Βάσει της «Θεωρίας» μερικών «εμπειρογνωμόνων», η Δημοκρατία οφείλει να προστατεύει τους πολίτες αυτής της χώρας. Ναι, έτσι πρέπει να είναι. Αλλά εδώ τίθεται το ερώτημα. Ποίους πολίτες εννοούμε, ότι οφείλει να προστατεύει;  Αυτούς οι οποίοι, εκ συστήματος, ανήκουν εις την κατηγορία των

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Ζιζανιοκτόνο Roundup "πιθανώς καρκινογόνο"

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι το glyphosate, ενεργό συστατικό του ζιζανιοκτόνου Roundup της Monsanto, είναι "πιθανώς καρκινογόνο"!
Το Roundup, που κυκλοφορεί και στη χώρα μας, είναι το πιο διαδεδομένο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο και η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της Monsanto (το 2014 αποτέλεσε το 1/3 των συνολικών πωλήσεών της). Η ίδια η Monsanto μάλιστα κατασκεύασε τους μεταλλαγμένους σπόρους Roundup Ready ώστε να παρουσιάζουν ανθεκτικότητα στο glyphosate. Με αυτό τον τρόπο αύξησε τη χρήση του Roundup (και των κερδών της), παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η καλλιέργεια μεταλλαγμένων θα χρειαζόταν λιγότερα φυτοφάρμακα.
Η αυξανόμενη ανησυχία για την τοξικότητα του Roundup στους ανθρώπους τα τελευταία 20 χρόνια δεν οδήγησε σε μέτρα για τον περιορισμό του. Έτσι, εκατομμύρια στρέμματα αγρών και δημόσιων χώρων (ανάμεσά τους πάρκα, δρόμοι, πεζοδρόμια και σιδηροδρομικό δίκτυο) ψεκάζονται κάθε χρόνο με Roundup. Αυτό το πιθανώς καρκινογόνο ζιζανιοκτόνο έχει ανιχνευθεί από τους επιστήμονες στον αέρα, το νερό της βροχής, ακόμα και μέσα στο σώμα μας.
Οι κυβερνήσεις όμως λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις εκθέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και αποφασίζουν ανάλογα τα επόμενα βήματά τους. Τώρα είναι η ευκαιρία για να σταματήσουμε τη χρήση του Roundup και να χτυπήσουμε τη Monsanto εκεί που πονάει: στα κέρδη της. 
Στείλε τώρα email στον αρμόδιο υπουργό κ. Αποστόλου να απαγορευθεί η χρήση του Roundup στην Ελλάδα.  ΕΔΩ: greenpeace

ΜΑΘΗΜΑ ΖΩΗΣ

Κάποια Δυτική δημοσιογράφος έψαχνε να πάρει συνέντευξη από έναν σοφό Κινέζο γέροντα , τον εντόπισε σε κάποιο χωριό και πήγε στο σπίτι του. Όταν της άνοιξε, η δημοσιογράφος έμεινε έκπληκτη από το γεγονός ότι στην φτωχική καμαρά του είχε πάρα πολλά βιβλία, αλλά μόνο ένα τραπεζάκι και μία καρέκλα. Μοιραία (για τα δεδομένα της) τον ρώτησε και ακολούθησε η παρακάτω στιχομυθία, που πιστεύω ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ
- «Που είναι τα έπιπλά σας;»
- «Τα δικά σου κοπέλα μου που είναι;»
- «Μα εγώ είμαι περαστική»
- «Κι΄εγώ»... της απαντάει ο σοφός Κινέζος.

Πιστεύω ότι κάθε σχόλιο θα μειώσει το μέγεθος των λόγων του.....   

Δημήτρης Τουτουντζής

Δελτίο Τύπου Δήμου Ερμιονίδας - "Συμβολικό" κλείσιμο υπηρεσιών του Δήμου


ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Ν. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Ταχ. Δ/νση: Μελίνας Μερκούρη 11,   

                   τ.κ. 213 00 - Κρανίδι

Τηλ.:              2754360028, 9

Email:            kranidi1@otenet.gr
                        

Κρανίδι, 24.04.2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμος Ερμιονίδας συμμετέχει στις κινητοποιήσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος, ενόψει της ψήφισης από την Ολομέλεια της Βουλής της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία αφορά στη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων φορέων του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης.

Ως εκ τούτου, σήμερα, Παρασκευή 24 Απριλίου, οι υπηρεσίες του Δήμου μας, με εξαίρεση τις Κοινωνικές Υπηρεσίες (Βοήθεια στο Σπίτι, παιδικούς σταθμούς), θα κλείσουν «συμβολικά» από τις 12:00 έως τις 15:00.

Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟ Ι.Λ.Μ.Ε.

Α. ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ.
Στις 31-3-2015 το Ι.Λ.Μ.Ε υποδέχθηκε μαθητές του Γυμνασίου Ερμιόνης, οι οποίοι στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Διαδρομές περιήγησης στην Ερμιόνη» επισκέφθηκαν και ιστορικά κτήρια της Ερμιόνης συνοδευόμενοι από τις υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος κ. Μίνα Οικονομοπούλου και κ. Σπυριδούλα Μπερτζελέτου.
Οι μαθητές ενημερώθηκαν από τη φιλόλογο κ. Ήρα Φραγκούλη για την αρχιτεκτονική του ιστορικού κτηρίου της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης ,στο οποίο στεγάζεται το Ι.Λ.Μ.Ε., για τις διαδικασίες ς και τους φορείς, οι οποίοι συμμετείχαν στη σταδιακή αποκατάσταση του κτηρίου στην αρχική του μορφή. Επίσης αναδείχθηκαν στοιχεία της εξωτερικής και εσωτερικής του κατασκευής, που καταδεικνύουν την ταυτότητα του κτηρίου ως παλαιού Ερμιονίτικου αρχοντικού, κτισμένου στο τέλος του 18ου αιώνα.
Στη συνέχεια οι μαθητές του Γυμνασίου ενημερώθηκαν από την Πρόεδρο του Ι.Λ.Μ.Ε. κ. Τίνα Αντωνοπούλου για το έργο και τις διαδικασίες  της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων, οι οποίες έλαβαν χώρα στο ιστορικό κτήριο από 18 Ιανουαρίου έως 18 Μαρτίου 1827.  
Β. ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΤΑΡΙ ΣΤΟ ΨΩΜΙ
Την Τετάρτη 22-4-2015 οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης επισκέφθηκαν το Ι.Λ.Μ.Ε. και παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Από το σιτάρι στο ψωμί».
Η αφόρμηση δόθηκε από το λαϊκό παραμύθι «Το πιο γλυκό ψωμί» που διδάσκεται στους μαθητές της Γ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου.
Οι μικροί μαθητές με τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού παρακολούθησαν τη διαδικασία παραγωγής του ψωμιού ακολουθώντας την εξελικτική του πορεία από το όργωμα του αγρού, τη σπορά, το θερισμό, το αλώνισμα, το λίχνισμα, το άλεσμα και το ψήσιμο σε παραδοσιακό φούρνο. Στη συνέχεια παρακολούθησαν ζύμωμα ψωμιού με προζύμι εντός του Μουσείου και παρασκεύασαν ατομικά ψωμένια κουλουράκια.
Αξιοποιήθηκαν όλα τα παραδοσιακά αντικείμενα που διέθετε το Μουσείο, τα σχετικά με την παρουσιαζόμενη θεματική ενότητα ενώ με την παράλληλη παρουσίαση σχετικού παραμυθιού και το άκουσμα τραγουδιού δόθηκε στους μαθητές η δυνατότητα με τη διαδικασία κίνησης και μιμητικού παιχνιδιού να αντιληφθούν όλο τον «κύκλο του σιταριού».
Επίσης έγιναν αναφορές σε σχετικές με το ψωμί παροιμίες και συνδέθηκε το ψωμί με τα λαογραφικά και χριστιανικά έθιμά μας.
Το πρόγραμμα επιμελήθηκαν και παρουσίασαν η νηπιαγωγός κ. Κατερίνα Χατζηζήση-Σκούρτη και η Πρόεδρος του Ι.Λ.Μ.Ε. Συμμετείχαν οι δασκάλες κ. Κική Μέλλου, κ. Παρασκευή Σκούρτη-Δαγρέ και κ. Εβίτα Παπανίκου.
Ευχαριστούμε θερμά την κ. Βούλα Καλογιάννη, που ζύμωσε ψωμί με παραδοσιακό τρόπο χάριν των παιδιών. Επίσης την κ. Μαντίκα Καισαρέα ,που έψησε μαζί με την κ. Βούλα τα κουλουράκια, που τα παιδιά παρασκεύασαν.
Τίνα Αντωνοπούλου
Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ι.Λ.Μ.Ε.