Σάββατο 14 Αυγούστου 2021

Γιάννης Λακούτσης: Ο άσβεστος κύκλος των πυρκαγιών στο Τατόι.

Ο άσβεστος κύκλος των πυρκαγιών στο  Τατόι.

Ο πυρήνας του κτήματος, απαρτίζεται από τρία οθωμανικά τσιφλίκια, Τατόι, Μαχούνια και Λιόπεσι. Πωλήθηκε στα 1872 από τους τότε ιδιοκτήτες του, Σκαρλάτο Σούτσο, γιού του ηγεμόνα της Βλαχίας, και τη σύζυγό του Ελπίδα Κατακουζηνού, στον βασιλιά Γεώργιο Α’ που είναι ο πραγματικός δημιουργός του Τατοίου. Στην αρχική έκταση των 16 χιλιάδων στρεμμάτων θα προστεθεί το 1877 το Μπάφι. Μαζί με άλλες αγορές γης η έκταση του βασιλικού κτήματος έφθασε στα 47 χιλιάδες στρέμματα. Αποτελούμενο κυρίως από δάσος, ήταν φυσικό να ξεσπάσουν  πυρκαγιές, με μεγαλύτερες εκείνες των ετών 1916, 1931 και 1945.

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021

17-21 Αυγούστου η Έκθεση και ο Διαγωνισμός Φωτογραφίας στην Ερμιόνη

       


 Η Έκθεση και ο  Διαγωνισμός Φωτογραφίας  που είχε αναβληθεί, θα πραγματοποιηθεί 
απο 17 έως 21 Αυγούστου
στα γραφικά μας στενάκια.

Το   θέμα του διαγωνισμού Ελεύθερο.

Στο  διαγωνισμό θα λάβουν μέρος μόνο οι φωτογράφοι που δήλωσαν πέρυσι συμμετοχή, αφού λόγω  covid ματαιώθηκε η έκθεση του 2020. 

Τηρώντας όλα τα μέτρα είμαστε έτοιμοι να σας υποδεχθούμε και να χαρούμε την έκθεση με ασφάλεια. 
 Απαραίτητη η μάσκα για την είσοδο.

 

                    (εδώ στιγμιότυπα 2019).

Συμμετέχει όπως κάθε χρόνο  με τις δημιουργίες της η Φωτογραφική Ομάδα Παπάγου Χολαργού.

ΤΟΚΑΣ ΤΑΣΟΣ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ - ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ -ΠΑΓΙΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ


Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021

Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ  του Δήμου μας (11-08-2021), τα θέματα  που κυριάρχησαν στην συζήτηση ήταν  ο Κανονισμός για το Κοινωνικό Παντοπωλείο, η πάγια προκαταβολή του Δήμου και των Κοινοτήτων  και  η υποβολή πρότασης  για λειτουργία Κέντρου Κοινότητας στον Δήμο μας. Όλα τα θέματα ήταν γενικότερου ενδιαφέροντος και διαδικαστικού χαρακτήρα και ψηφίστηκαν ομόφωνα από όλες τις παρατάξεις.  Συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:

1) Έγκριση πάγιας προκαταβολής  για πληρωμή μικρών δαπανών για το 2021 στον Δήμο Ερμιονίδας ποσού 4.000,00 € , και στις Κοινότητες  22.000,00€ και ορισμός υπευθύνων κίνησης των λογαριασμών.( Άρθρο 173 του Ν. 3463/2006 Κ.Δ.Κ )

 Το ποσό της πάγιας προκαταβολής στις Κοινότητες, ανάλογα με τον πληθυσμό:

Δύο σημαντικές αποφάσεις στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας, για τον Δήμο Ερμιονίδας.


Κρανίδι, 12.08.2021

Ανακοίνωση

Δύο ιδιαίτερα σημαντικά θέματα στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας, εγκρίθηκαν ομόφωνα στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το Σώμα ενέκρινε το σχέδιο του Κανονισμού για την σύσταση και λειτουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου στην Ερμιονίδα.

Στόχος της σύστασης, όπως επισήμανε ο Δήμαρχος κατά την παρουσίαση του θέματος, είναι η  εφαρμογή προγραμμάτων και δράσεων για την προώθηση της κοινωνικής συνοχής, την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, την ευαισθητοποίηση ατόμων και ομάδων πληθυσμού, καθώς και επιχειρήσεων, με στόχο τη συμμετοχή τους σε προγράμματα  στήριξης των οικονομικά αδυνάμων κατοίκων, ενώ η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου  αποσκοπεί ειδικότερα στην κάλυψη πρωτογενών αναγκών ευπαθών – κοινωνικά και οικονομικά  ατόμων και οικογενειών, με τη δωρεάν παροχή προϊόντων και ειδών πρώτης ανάγκης για τη σίτιση και την ένδυση απόρων κατοίκων του Δήμου Ερμιονίδας.

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021

Πυρκαγιές 2021: Μύθοι και αλήθειες

 

© Jurnasyanto Sukarno / Greenpeace

 greenpeace

Ο Αύγουστος του 2021 θα μείνει για πάντα χαραγμένος στη συλλογική μνήμη αυτής της χώρας. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, 950.000 στρέμματα έχουν ήδη μετατραπεί σε στάχτη και η συγκεκριμένη εκτίμηση ενδέχεται να μεταβληθεί τις επόμενες εβδομάδες, καθώς ο κίνδυνος πυρκαγιών θα παραμείνει μαζί μας εξαιτίας των ακραίων θερμοκρασιών του καλοκαιριού σε συνδυασμό με τους ανέμους. Οι φωτιές δεν έχουν σβήσει ακόμα, ενώ πολλοί συμπολίτες μας έχουν εκτοπιστεί, έχουν χάσει το σπίτι, τα χωράφια, το εισόδημά τους και χιλιάδες ζώα έχουν χάσει τη ζωή τους με τραγικό τρόπο. Πρόκειται για εθνική τραγωδία με μακροχρόνιες συνέπειες στη φύση και τους ανθρώπους. Η θλίψη και η οργή των πολιτών είναι μεγάλη και απολύτως δικαιολογημένη. Την ίδια στιγμή, διακινούνται σε συζητήσεις online και offline -ακόμη και από τα χείλη αρμοδίων- διάφορες προτάσεις ή/και “κατηγορώ” τα οποία είτε δεν ευσταθούν είτε αγγίζουν τη σφαίρα του φαντασιακού. Παρακάτω θα βρείτε πόση δόση αλήθειας εμπεριέχουν και ποιες είναι οι πραγματικές επιλογές που έχουμε.

Μύθος: Πρέπει να ξεκινήσει δενδροφύτευση αμέσως

διεθνές σήμα για να ζητάμε ΒΟΗΘΕΙΑ

Σε εκφοβισμό (ή μπούλινγκ, αγγλ. bullying) , Εμπορία Ανθρώπων (ή τράφικινγκ, αγγλ. trafficking) ενδοοικογενειακή βία, απαγωγή κλπ.
Αυτό είναι το διεθνές σήμα για να ζητάμε ΒΟΗΘΕΙΑ- HELP ME.

Παρακαλώ μοιραστείτε το για να ενημερώσετε τους ανθρώπους:

1) να αναγνωρίσουν ότι κάποια προσπαθεί να ζητήσει ΒΟΗΘΕΙΑ ή
2) μπορεί να το χρησιμοποιήσει η ίδια
ΣΤΑΣΕΙΣ με διακριτές κινήσεις:
1. η παλάμη σηκωμένη ανοιχτά ενωμένα δάχτυλα
2. φέρνουμε τον αντίχειρα εμπρός
3. κλείνουμε τα δάχτυλα πάνω στον αντίχειρα

Τρίτη 10 Αυγούστου 2021

ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

 Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α

Εκ του πρακτικού της υπ΄αριθμ. 4ης/2021

Τακτικής Συνεδρίασης του Συμβουλίου της Κοινότητας Ερμιόνης

ΘΕΜΑ  ΜΟΝΟ : “ Βραβεία Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ:  06/2021

Στην Ερμιόνη σήμερα την  9η Αυγούστου 2021, ημέρα Δευτέρα και  ώρα 12:00’, το Κοινοτικό Συμβούλιο συνήλθε σε τακτική  συνεδρίαση,  σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ. 1 της από 11/3/2020 Π.Ν.Π. και Δ1α/Γ.Π.οικ. 33506/28-05-2021 (ΦΕΚ Β΄2233) ΚΥΑ, στο πλαίσιο λήψης μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνoιού COVID -19, ύστερα από την υπ’ αριθμ. 5865/04-08-2021 πρόσκληση του προέδρου της Κοινότητας Ερμιόνης κ.  Γανώση Ιωσήφ, που επιδόθηκε σε κάθε ένα Κοινοτικό Σύμβουλο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 88 του Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 89 του Ν.4555/2018 για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεως στο ένα και μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης ο Πρόεδρος διαπίστωσε ότι υπάρχει απαρτία εφόσον σε σύνολο επτά (7) Συμβούλων  συμμετείχαν  οι  επτά (7):

 

Το ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ τιμώντας την κ. Μαρία Στρίγκου - ΚατσίναΤο ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ τιμώντας την κ. Μαρία Στρίγκου - Κατσίνα, επίτιμο μέλος του ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ  ΚΕΝΤΡΟ  ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ  και τον γιό της Δημήτρη     Κατσίνα   Θερμησιώτη,  παρευρέθηκε εις τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ήρωα του 1821 Ήλία Θερμισιώτη  (της οικογενείας της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας).  Συγγενής της κ. Μαρίας Στρίγκου-Κατσίνας
  προπάππος του γιού της  Δημήτρη.


Μία λαμπρή αλλά σεμνή εκδήλωση του Δήμου Ερμιονίδας

Η κ. Μαρία Στρίγκου-Κατσίνα εδώρησε την προτομή του Ήρωα Ηλία  Θερμησίωτη στο Δήμο Ερμιονίδας. Την τοποθέτησε ο Δήμος μας σε περίοπτη θέση στη Θερμησία Ερμιονίδος πατρίδα των προπάππων του Ήρωα μας.

Ευχαριστούμε την δωρήτρια για την πατριωτική και γενναιόδωρη προσφορά της, οι εθελόντριες  του ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ  η Θερμησία και όλη η Ερμιονίδα.

<<ΠΑΝΤΑ  ΑΞΙΑ  Κ. ΜΑΡΙΑ ΜΑΣ>>

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021

Η προτομή του Ηλία Θερμησιώτη βρήκε την αρμόζουσα θέση της στη Θερμησιώτικη γη, τον τόπο καταγωγής του.


Κρανίδι, 09/08/2021

Δελτίο Τύπου

Με μια λιτή τελετή, πνευματικής και πατριωτικής ανάτασης, αρμόζουσας στην περίσταση, έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αγωνιστή του 1821 Ηλία Θερμησιώτη, την Κυριακή 8 Αυγούστου 2021 στη Θερμησία.

Με τη συνεργασία Δήμου Ερμιονίδας, Κοινότητας Θερμησίας και Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ερμιόνης τοποθετήθηκε στον αύλειο χώρο του Κοινοτικού Καταστήματος Θερμησίας η προτομή του Ηλία Θερμησιώτη, δωρεά της κας Μαρίας Στρίγκου Κατσίνα και του γιου της κ. Δημήτρη Κατσίνα Θερμησιώτη.

Η ορειχάλκινη προτομή με την έντονη εκφραστικότητα είναι έργο της ώριμης ηλικίας του αείμνηστου γλύπτη και ιατρού Βασίλη Κάρλου, ενώ η πέτρινη βάση της προτομής σχεδιάστηκε από την αρχιτέκτονα μηχανικό κα Μαρία Παλυβού και χρηματοδοτήθηκε από το Δήμο Ερμιονίδας.

"Ο ΣΟΥΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ" Απόψε στον Πολυχώρο Artiki


Απολαύσαμε το Γιώργο Γαλίτη στα 'Ραδίκια Ανάποδα' πολλές φορές!
Απόψε θα τον απολαύσουμε στη συνάντησή του με το 'σύγχρονο Αριστοφάνη' Γιώργο Σουρή, σε σατυρικό ποιητικό αναλόγιο.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η κράτηση στο 698 698 2224.
Υποχρεωτική η μάσκα στην είσοδο και έξοδο, αλλά και στη διάρκεια της παράστασης.

Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας


Η κραυγή.Η 80χρονη γυναίκα βλέπει τις φλόγες να πλησιάζουν το σπίτι της.
Φωτ.: Konstantinos Tsakalidis, Γούβες, Εύβοια.