Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Αργολίδα: Προσφυγή στην ΕΕ για την προστασία του πορτοκαλιού από αθέμιτες πρακτικές λόγω Αιγύπτου



ΠΗΓΗ https://www.ypaithros.gr

Με δεδομένη την ελεύθερη πτώση της τιμής του πορτοκαλιού και τη μείωση της ζήτησης λόγω του προβλήματος που δημιούργησε η εισαγωγή πορτοκαλιών από την Αίγυπτο, την Τρίτη 14 Μαΐου, η ΔΕΣΑ συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή βουλευτών της περιοχής, από τους οποίους και ζήτησε να «βάλουν πλάτη», καθώς το πρόβλημα με το πορτοκάλι έχει πάρει απρόβλεπτα μεγάλες διαστάσεις.

Στην έναρξη της συζήτησης, ο Στέλιος Δωροβίνης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ήρας, κατέθεσε στοιχεία από το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας, που αποδεικνύουν την τεράστια αύξηση των εισαγωγών από την Αίγυπτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, καταγράφεται αύξηση των εισαγωγών κατά 56% το έτος 2023 και κατά 125% κατά μέσο όρο τα προηγούμενα χρόνια.

Πτώση τιμών

Έπειτα, έγινε αναφορά στη θεαματική πτώση του πορτοκαλιού, με τον πρόεδρο του

Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

ΟΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη


ΟΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ 

του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη


Τελευταία πολύς λόγος γίνεται για τις δεξιότητες στις οποίες πρέπει να ασκούνται οι μαθητές στο σχολείο, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν τις σωματικές, πνευματικές, συναισθηματικές και κοινωνικές επιδόσεις τους.

Οι σωματικές δεξιότητες, όπως γνωρίζουμε, διακρίνονται σ’ αυτές της αδρής και της λεπτής κινητικότητας. Είναι, για παράδειγμα, πολύ σημαντικό ένα παιδί να καταλαβαίνει και να μπορεί να φέρνει μια γεμάτη, κοφτή, λίγη ή στη μύτη του κουταλιού ζάχαρη, όταν του ζητηθεί. 

Είναι δε εντυπωσιακό το γεγονός ότι η άσκηση αυτών των δεξιοτήτων βελτιώνει ταυτόχρονα και την πνευματική, συναισθηματική, κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών και ας μην γίνεται αυτό άμεσα αντιληπτό. 

Το ίδιο συμβαίνει και με τις δεξιότητες του τομέα της πνευματικής ανάπτυξης. Η λύση, για παράδειγμα, των γνωστών λαβυρίνθων προάγει τη μαθησιακή ικανότητα και ειδικότερα την αναγνωστική ετοιμότητα των μαθητών, όσο κι αν αυτό δεν είναι φανερό. Μέσω των παιχνιδιών, επίσης,μπορούμε να εξελίξουμε τις εκτελεστικές και τις οργανωτικές δεξιότητες των μαθητών. 

Εξάλλου με πρωτότυπες ασκήσεις βελτιώνουμε τις γνωστές γενικές πνευματικές λειτουργίες, όπως είναι η μνήμη, η προσοχή, η παρατηρητικότητα, η φαντασία κ.λπ. Στο πεδίο ανάπτυξης των κοινωνικοσυναισθηματικών δεξιοτήτων στο οποίο, θεωρώ, ότι ιδιαίτερα υστερεί η εκπαίδευσή μας, προτεραιότητα πρέπει να δίνεται από τους διδάσκοντες στην ανάπτυξη της έννοιας της ισότητας των μαθητών. Στο πώς η ισότητα μεταφέρεται στην τάξη και γενικότερα στην εκπαίδευση με βάση τον καθολικό νόμο ότι όλοι είμαστε ίσοι αλλά και ταυτόχρονα διαφορετικοί, γι’ αυτό και δεν έχουμε όλοι τις ίδιες δυνατότητες.

Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

ΕΡΜΙΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ-ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

 


ΕΡΜΙΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

 

Με αφορμή τον επίσημο εορτασμό των Μουσείων, ο Ερμιονικός Σύνδεσμος σας προσκαλεί στις 18 Μαΐου 2024, ημέρα Σάββατο και ώρα 19.00 στον προαύλιο χώρο του

Μουσείου Παιχνιδιών Ερμιόνης, προκειμένου να εορτάσουμε την ημέρα των Μουσείων.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, εκτός των άλλων, ο Σύνδεσμος θα ευχαριστήσει το διδακτικό προσωπικό των Σχολείων της περιοχής μας, για την αγαστή συνεργασία του με το Μουσείο.

Η όλη εκδήλωση θα πλαισιωθεί  με Μουσική,από μέλη της ορχήστρας του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης και τον Μαέστρο

κο Γάσπαρη Μαμμά.

 

Ο Πρόεδρος                                  Τα μέλη του ΔΣ

Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Το ΙΛΜΕ θα τιμήσει την Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

 


Η 18ηΜαΐου εκάστου έτους έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) κατ’ έτος προτείνει ένα συγκεκριμένο θέμα για υλοποίηση προγραμμάτων – δράσεων  και το τρέχον έτος πρότεινε ως θέμα «Μουσεία, Εκπαίδευση και Έρευνα».

Με βάση αυτό το θέμα το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης (ΙΛΜΕ) σχεδίασε και θα υλοποιήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού Σχολείου με τίτλο «Η κεραμική κούκλα στην Αρχαία Ελλάδα. Η εξέλιξή της. Σύγχρονη και αρχαία κούκλα (πλαγγόνα)».

Το θέμα επιλέχτηκε και για τον λόγο ότι αρχαίες κούκλες (πλαγγόνες) βρέθηκαν στον λόφο του Πρωνός κατά τις ανασκαφές που έκανε ο Αλέξανδρος Φιλαδελφέας το έτος 1908 στην Ερμιόνη.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί την Παρασκευή 17/5/2024 και την Τρίτη 21/5/2024 στον χώρο του ΙΛΜΕ με τη συμμετοχή μαθητών της Δ΄ και Ε΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης.

ΥΓ. Το ΙΛΜΕ το Σάββατο 18/5/2024, Διεθνή Ημέρα Μουσείων, θα είναι ανοικτό για το κοινό από τις  5 μ.μ.  έως τις  7 μ.μ.

Τίνα Αντωνοπούλου

Πρόεδρος του ΔΣ του ΙΛΜΕ

ημέρα μουσείων

 


Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

Διάλεξη :Ελευθέριος Βενιζέλος

 


Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας διοργανώνει το 2024, έτος κατά το οποίο συμπληρώνει 40 χρόνια παρουσίας, σειρά 11 διαδικτυακών διαλέξεων και 1 καταληκτικής διά ζώσης ημερίδας με τίτλο «Πορτρέτα πολιτικών». 

Μάιος: Ελευθέριος Βενιζέλος

Ομιλητής: Νικόλαος Παπαδάκης-Παπαδής, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής – Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»

Τετάρτη 15 Μαΐου, 7 μ.μ.

Παρακολούθηση στο Webex

https://sfargo.blogspot.com/2024/01/blog-post.html?m=1

Διάλεξε και πάρε: Πράσινο ή Κίτρινο; του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

 Διάλεξε και πάρε: Πράσινο ή Κίτρινο;

του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

Σε διάλεξη που παρακολούθησα πρόσφατα και αφορούσε την ψυχική υγεία άκουσα την παρακάτω ενδιαφέρουσα ιστορία και σας την μεταφέρω.

Κάποτε συναντήθηκαν δύο άνθρωποι γνωστοί και πάνω στη συζήτηση που άνοιξαν άρχισαν να φιλονικούν για το χρώμα που έχει το γρασίδι!

Πράσινο, έλεγε ο ένας, κίτρινο έλεγε ο άλλος και άκρη δεν έβγαζαν. Αποφάσισαν, λοιπόν, να πάνε στον δικαστή για να βρουν το δίκιο τους! Συμφώνησαν εκ των προτέρων ότι όποιος είχε άδικο θα πλήρωνε στον άλλο ένα συμβολικό χρηματικό ποσό. Έτσι κι έγινε. 

Ο δικαστής άκουσε με προσοχή τους αντίδικους και «δικαίωσε» αυτόν που υποστήριζε ότι το γρασίδι είναι κίτρινο. Έτσι κέρδισε και το χρηματικό ποσό, όπως είχαν συμφωνήσει. Μετά από λίγες ώρες «ο χαμένος» επέστρεψε και ρώτησε τον δικαστή.

− Αλήθεια κύριε, πιστεύετε πως το γρασίδι είναι κίτρινο;
− Όχι, πράσινο είναι, απαντάει εκείνος.
− Τότε γιατί δικαιώσατε τον άλλον κι όχι εμένα

Ο δικαστής σκέφτηκε για λίγο και του απάντησε.

− Γιατί έπρεπε να καταλάβεις ότι ο άνθρωπος αυτός είναι ισχυρογνώμων, ξεροκέφαλος, πεισματάρης και ξερόλας.Βγήκες χαμένος, γιατί θέλησες να συναναστραφείς, να κουβεντιάσεις και να αναμετρηθείς με το πείσμα και τη βλακεία του. Πιστεύω, λοιπόν, πως πήρες το μάθημά σου και θα κατάλαβες ότι με τέτοιες «συναναστροφές» χαμένος θα βγαίνεις πάντα εσύ. Το μόνο σου κέρδος είναι ότι αυτές οι μικρές «αποτυχίες» σε βοηθούν να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά, για να αποκτάς χρήσιμες εμπειρίες στη ζωή σου. 

 

Κυριακή 12 Μαΐου 2024

Ενημερωτική διάλεξη στα Ίρια για την Ξυλέλλα

 


Ενημερωτική διάλεξη το φυτικό βακτήριo Xylella fastidiosa (Ξυλέλλα) θα γίνει στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Ιρίων την Πέμπτη 16 Μαίου, στις 7μμ.

Ομιλητής θα είναι ο Δημήτρης Δήμου, γεωπόνος-ιολόγος Φυτών (MSc), τ. διευθυντής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Αργολίδας και Πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Αργολίδας.

Η εκδήλωση οργανώνεται με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Κέντρου Ιρίων σε συνεργασία με το Σύλλογο Γεωπόνων Αργολίδας.

Όπως αναφέρει το Πολιτιστικό Κέντρο Ίρίων:

Το φυτικό βακτήριo Xylella fastidiosa  (Ξυλέλλα) ήταν γνωστό πολλά χρόνια πριν, αφού από το  1880 είχε  εντοπιστεί να προξενεί μεγάλες ζημιές στην αμερικάνικη ήπειρο σε αμπέλια (Φλόριδα, Καλιφόρνια)  καθώς επίσης και σε δαμασκηνιές (1935) αλλά και σε εσπεριδοειδή και σε φυτείες καφέ  στη Βραζιλία και Αργεντινή.

Έτσι, η ανακοίνωση από ερευνητές -Γεωπόνους του Μεσογειακού Αγρονομικού  Ινστιτούτου του Μπάρι (Ιταλία) το 2013, ότι το βακτήριο αυτό προξενεί τεράστιες ζημιές σε ελαιώνες (Eικ. 1,2),   δημιούργησε  τεράστια εντύπωση τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και σε φορείς αλλά και χώρες όπου η καλλιέργεια της ελιάς έχει καθοριστικό ρόλο στο περιβάλλον και στην οικονομία τους.