Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Σχετικά με τη δημοσίευση ''ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ: 100 χρόνια από τη γέννησή του''

Τέτοιες σκέψεις είναι η όαση μέσα στην έρημο της παραπλάνησης του διαδικτύου σε μια εποχή που ο τόπος μας δεν έχει υπερασπιστές, μόνο πολέμιους και λιμασμένους διαμεσολαβητές. Μέσα σε όλο αυτό το ξεπούλημα, πιο επίκαιρη από ποτέ, η ποίηση του Ελύτη μας έρχεται να μας κρούσει των κώδωνα. 'Θ'αλλάξουν όλα μια μέρα κι εμείς μαζί τους θ' αλλάξουμε, αλλά η φύση μας ανεπανόρθωτα θα 'ναι χαραγμένη πάνω στη γεωμετρία που καταφρονέσαμε στον Πλάτωνα.

'Το έργο του είναι η Ελλάδα μας σε έμμετρο λόγο. Μας συγκινεί και μας αφοπλίζει με τους συμβολισμούς του, μας θυμίζει αυτό που σήμερα ξεχνάμε, την απέραντη ομορφιά αυτού του τόπου που 'χιλιάδες χρόνους περπατάμε'.

Τέτοιες εκδηλώσεις αφιερωμένες σε πνευματικούς ανθρώπους και μάλιστα στον Οδυσσέα Ελύτη, κρίνονται, χωρίς υπερβολή, επιτακτικές .

Ο τελευταίος εθνικός ποιητής με έργο και όνομα εμπνευσμένα από Ελλάδα, μας καλεί να βρούμε το 'δεύτερο και πραγματικό μας ηθικό ήλιο'.

  'Απομένει να μάθουμε: αυτό το φως, αυτές οι συστάδες των νησιών, τι είναι; Ονειρευόμαστε;' Ας κάνουμε μια προσπάθεια. Άλλωστε, του το χρωστάμε.

Παπαντωνοπούλου Στυλιανή - Ελένη

Τόπο στη νέα γενιά

Του Βασίλη Γκάτσου
Και η νέα γενιά της Ερμιονίδας είναι καλά παιδιά.
 Με συνοπτικές διαδικασίες, αποφασιστικότητα, ουσιαστικές καισύντομες διαπραγματεύσεις, λιτές ανακοινώσεις με ουσία και περιεχόμενο, η νέα γενιά της Ερμιονίδας, έστησε τη νέα ομάδα της Ερμιονίδας, τον νέο ΕΡΜΗ.
Αυτό που για τους παλιούς ήταν αδιανόητο, δηλαδή η σύμπραξηΚρανιδιωτών και Ερμιονητών με σκοπό μια κοινή ποδοσφαιρική ομάδα, έγινεπραγματικότητα από μια φούχτα νέωνπαιδιών.
Δεν με εκπλήσσει αυτό καθ’ αυτό το γεγονός, γιατί πάντα υποστήριζα κάτι ανάλογο, ότι στην Ερμιονίδα έπρεπε να είχαμε ένα Γυμνάσιο– Λύκειο συνέχεια του Παλιού 6τάξιου Γυμνασίου Κρανιδίου.
Αυτό που με ενθουσίασε είναι ότι  αυτά τα νέα παιδιά διαχειρίστηκαν την όλη υπόθεσησαν να ήσαν οι πιο αποτελεσματικοί managersεπιχειρήσεων. Αλλά και σαν αποτελεσματικοί managers οργανώνουντον νέο ΕΡΜΗ.

Από την άλλη στις Καλλικράτειες εκλογές, όπου οι συνδυασμοίήσαν μέσα στην πολιτική θολούρα, δηλαδή χωρίς κανένα πολιτικό στίγμα (το .... στίγμαθα εμπόδιζε όποιους εκλέγονταν να ..... προσφέρουν!), ένα νέο παιδί παίρνει 1500 ψήφους.

Καλά μαγαζιά στην Ερμιονίδα τα έχουν στήσει νέοι.

Καιρός είναι η νέα γενιά να μπει μπροστά και στα κοινοτικά – δημοτικά πράγματα του τόπου, βάζοντας στην άκρη (δηλαδή στη φορμόλη) την ήδη αραχνιασμένη γενιά της Μεταπολίτευσης η οποία σε λίγο θα περιφέρει τη νέα σκουπιδιάρα Ερμιόνης ως το αξιοθέατον της επαρχίας Ερμιονίδας. Σαν το σιντριβάνι του Κίκιζα στην Άνω Πλατεία Κρανιδίου.

Υπάρχει βέβαια και η σοφή ρήση : Το αλεπουδάκι κατά τηναλεπού. Αλλά το αλεπουδάκι έχει

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Η βραδιά Ελύτη στην Ερμιόνη

Βραδιά Ελύτη ...

Μια αυλή καλαίσθητα διακοσμημένη, με καλό ήχο και άρτια προβολή ήταν το σκηνικό που για μια ακόμη φορά η βιβλιοθήκη μας, μας προσέφερε μια αξέχαστη βραδιά.
Το θέμα ήταν η δυνατή αξεπέραστη αιγαιοπελαγίτικη προσωπικότητα του Οδυσσέα Ελύτη που παρουσιάστηκε από τη χειμαρρώδη κυρία Ιουλίτα Ηλιοπούλου.
Ο λόγος της λιτός και σημαντικός σ' έκανε να γνωρίσεις καλύτερα τον ποιητή που έγραψε τόσο σπουδαία ποιήματα και που από συγκυρία συνεργασίας με σπουδαίους συνθέτες πολλά από αυτά έφτασαν να τραγουδιούνται από τα χείλη όλων μας.
Τώρα διαβάζοντας Ελύτη κατανοώ , βλέπω, αισθάνομαι κι άλλες όψεις των τόσο πολυεπίπεδων στίχων του.
Ευχαριστούμε και πάλι τη βιβλιοθήκη μας και είμαστε δίπλα της οτιδήποτε μπορούμε να συνεισφέρουμε.

Αγγελική Μαντζαβίνου

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Κυριακή 17 Ιουλίου στον Αγ Γεράσιμο Ερμιόνης, τραγούδια του Ελύτη

Ποιήματα που έχει γράψει ο Οδυσσέας Ελύτης αποκλειστικά για να γίνουν τραγούδια

Μελοποιημένα από μεγάλους Έλληνες συνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Ηλίας Ανδριόπουλος, ο Λίνος Κόκοτος, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Δημήτρης Λάγιος κ.α.
Συμμετέχει 12μελής Ορχήστρα Έντεχνης Μουσικής από φίλους και μέλη του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης και αφηγητές.
Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι Χορωδοί του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης.
Καλλιτεχνική επιμέλεια και διεύθυνση : Μαέστρος Τάκης Μανιάτης.
Κυριακή 17 Ιουλίου 2011 Ώρα 21:30 Αγ Γεράσιμος Ερμιόνης

http://www.choir.gr/MOUSIKOS_SYLLOGOS_ERMIONES/Programmatismenes_Ekdeloseis.html



5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ερμιονίδας

Δελτίο τύπου

Θέμα : « 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ερμιονίδας και 20η Χορωδιακή Συνάντηση Ερμιόνης »
Το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Παιδείας, του Δήμου Ερμιονίδας, διοργανώνει το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ερμιονίδας και την 20η Χορωδιακή συνάντηση Ερμιόνης, που θα πραγματοποιηθούν στην Ερμιόνη από 17 έως 31 Ιουλίου 2011 Εδώ και 20 χρόνια ο Μουσικός Σύλλογος Ερμιόνης διοργανώνει στην Ερμιόνη Διεθνείς Χορωδιακές Συναντήσεις στις οποίες συμμετέχουν καταξιωμένες Χορωδίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό κατά την διάρκεια των οποίων συνεργάστηκε με εξέχουσες μουσικές προσωπικότητες που έδωσαν την ευκαιρία στο πολυπληθές ακροατήριο των συναυλιών να προσεγγίσει και να απολαύσει την τέχνη τους
Από το 2007 ο Μουσικός Σύλλογος διοργανώνει Διεθνές Φεστιβάλ Θεματικού χαρακτήρα στο οποίο εκτός από τις Χορωδιακές συναντήσεις που είναι πια θεσμός, συμμετέχουν και καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας από την Ελλάδα και το εξωτερικό με παραστάσεις και συναυλίες από όλους τους μουσικούς χώρους. Το Διεθνές φεστιβάλ , πλαισιώνεται και στηρίζει και άλλες

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Η συμμετοχή, της σημετοχής, ώ συμμετοχή!

Του Βασίλη Γκάτσου
 Ο ενεργός, του ενεργού, ώ ενεργέ!, ώ ενεργοί!
Ο συνειδητοποιημένος του συνειδητοποιημένου, ω!!!!!
Ρε τι πάθαμε! Με τι γεμίσαμε! Θα τη βουλιάξουμε την Ερμιονίδα.
Αν παρίστασαι στην κοκορομαχία πλειοψηφίας – μειοψηφίας του Δήμου Ερμιόνης είσαι ενεργός, συνειδητοποιημένος, συμμετοχικός πολίτης! Αν είσαι στο κτήμα σου και σκάβεις είσαι επιεικώς ιδιώτης! Άχρηστος για όλους και χρήσιμος μόνον στον εαυτό σου.
Αν έχεις μια επιχείρηση που δεν ξέρεις τι είναι η απόδειξη, ο ΦΠΑ , το ΙΚΑ και το ΤΕΒΕ για το προσωπικό σου αλλά παρίστασαι στη κοκορομαχία, είσαι εθελοντής των πάρκων και της ανακύκλωσης, είσαι ενεργός, συνειδητοποιημένος, συμμετοχικός πολίτης! Αν ο όμοιός σου επαγγελματίας τίμιος και συνεπής δουλεύει και αγωνιά την ίδια στιγμή στην ομοειδή επιχείρησή του για να αντεπεξέλθει στον αθέμιτο και άδικο ανταγωνισμό σου είναι ιδιώτης, μπορεί και αντικοινωνικό στοιχείο.
Αν περιφέρεσαι στα στέκια του πολιτισμού, των αναβιώσεων, ανάμεσα στα πόδια επιφανών (ή και επί καλάμων) προσκεκλημένων αρχόντων πάσης φύσεως, είσαι ενεργός, συνειδητοποιημένος, συμμετοχικός πολίτης του πολιτισμού! Αν είσαι μέσα στη βάρκα σου, στον ελαιώνα και στο αμπέλι

Γυναίκα πρόεδρος στον Αρειο Πάγο

enet
Ηταν σίγουρα μια ιστορική προαγωγή. Το υπουργικό συμβούλιο επέλεξε για πρώτη φορά έπειτα από 177 χρόνια λειτουργίας του Αρείου Πάγου μια γυναίκα δικαστή για τη θέση του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.

Η 65χρονη νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ρένα Ασημακοπούλου, θα παραμείνει στη θέση αυτή τα επόμενα δύο χρόνια, οπότε και συνταξιοδοτείται. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου, που εισηγήθηκε την προαγωγή, μίλησε για δικαστή με «ακέραιο φρόνημα και βαθιά γνώση της δικαιοσύνης».
Είναι χαρακτηριστικό ότι η αθρόα είσοδος γυναικών στον παραδοσιακά ανδροκρατούμενο μέχρι τότε Αρειο Πάγο άρχισε μετά το 2003, όταν προήχθη σε αρεοπαγίτη η πρόεδρος Εφετών, Νίκη Γιαννακάκη. Η δικαστής ήταν μόλις η δεύτερη γυναίκα που περνούσε την πόρτα του Αρείου Πάγου, μετά την Αννα Αθανασιάδη, που είχε προαχθεί τη δεκαετία του '80.
Η κ. Ασημακοπούλου γεννήθηκε το 1946 στη Χατζή Πυλίας του Νομού Μεσσηνίας και εισήλθε στο δικαστικό σώμα στις

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Το ζήτημα είναι πώς ξανακάνεις έναν τόπο παραγωγικό, με πραγματικές δουλειές και πραγματικά εισοδήματα.

Του Βασίλη Γκάτσου
Το αντιλαμβάνονται οι Σπετσιώτες (και η Δημοτική τους Αρχή), το αντιλαμβάνονται πλέον και οι Ιχνηλάτες ότι μετά το μεγάλο ελληνικό πατέντο της εκτός σχεδίου δόμησης, των αγροτεμαχίων και των εξοχικών έρχεται το κράτος μέσα στην κρίση και τη δίψα για ρευστό, να αφαιρέσει «προστασίες» από τη γη μας, όπως ιστορικός τόπος κ.λ.π., ώστε να διευκολυνθεί στην αξιοποίηση δημοσίων μεγάλων εκτάσεων.
Από την άλλη γίνεται αντιληπτό, πιστεύω και από την Δημοτική Αρχή Ερμιονίδας, ότι σε λίγα χρόνια όλα τα παράλια θα είναι απρόσιτες στους ντόπιους μεγάλες ιδιοκτησίες, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της ενδοχώρας. Σήμερα με 1 δις ευρώ αγοράζει κάποιος ΟΛΑ τα εναπομείναντα κτήματα ΟΛΩΝ των κατοίκων και μη της Ερμιονίδας. Με άλλα λόγια ο κόσμος γίνεται σιγά σιγά ξένος στον τόπο του. Και η πράξη έδειξε ότι τα μεγάλα ξενοδοχεία δουλεύουν με φτηνά ξένα νόμιμα ή παράνομα χέρια, όπως φυσικά και οι μεγάλες ιδιοκτησίες.
Τώρα που το εξοχικό βρίσκεται σε κρίση μάλλον διαρκείας, η γη χωρίς νερό, η θάλασσα χωρίς ψάρια, το δημόσιο χωρίς προσλήψεις, η επαρχία χωρίς εργοστάσια, πού θα δουλέψουν οι κάτοικοι της Ερμιονίδας; Μήπως όλο αυτό που νομίσαμε ανάπτυξη του τόπου μας θα κάνει και τους οικισμούς μας εξοχικά των παλιών ντόπιων; Νομίζω ότι ήδη το 1/3 των σπιτιών του Κρανιδίου και της Ερμιόνης, είναι εξοχική κατοικία παλαιών Κρανιδιωτών και Ερμιονητών.
Με άλλα λόγια: Πώς θα ανοίξουν δουλειές στον τόπο μας, δουλειές βιώσιμες; Ουσιαστικά ο Καλλικράτειος Δήμος ανέλαβε να δημιουργήσει τις υποδομές για να αναπτυχθούν δουλειές από ντόπιους και ξένους. Τα σκουπίδια και οι βιολογικοί είναι σημαντικά αλλά είναι τα επί μέρους. Το ζήτημα είναι πώς ξανακάνεις έναν τόπο παραγωγικό, με πραγματικές δουλειές και πραγματικά εισοδήματα.

Έρρωσθε,

Βασίλης Γκάτσος

ΕΛΥΤΗΣ

Της Τίνας Αντωνοπούλου – Δημαράκη

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ:
100 χρόνια από τη γέννησή του
«Ο νικήσαντας τον Άδη και τον Έρωτα σώσαντας,
αυτός ο Πρίγκιπας των Κρίνων είναι.
Κι από κείνες πάλι τις πνοές της Κρήτης,
μια στιγμή ζωγραφιζόμουν»
               Απόσπασμα από το «Άξιον Εστί»

     Ο λόγος για τον Οδυσσέα Ελύτη, τον ποιητή του Αιγαίου, που εξέφρασε την ψυχή ενός λαού και άγγιξε τη σκέψη κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου.
    Η γέννησή του, στο Ηράκλειο, δυο βήματα από το σπίτι του Θεοτοκόπουλου, υπήρξε, όπως ο ίδιος έλεγε, μια συμβολική χειρονομία της Μοίρας.
   «Και μόνο το γεγονός ότι μου δόθηκε να θηλάσω γάλα κρητικό, αποκτά ξεχωριστή σημασία στα μάτια μου» και παρακάτω «οι στίχοι του Ερωτόκριτου με φωτίσανε, καθοδηγήσανε τα βήματά μου».
               «Ήταν γερό παιδί
                Τις νύχτες αγκαλιά με τα νερατζοκόριτσα
               Λέρωνε τις μεγάλες φορεσιές των άστρων».
    Μοναχικός και ποιητής από παιδί. Η θάλασσα, το καράβι, «το χρυσάφι του καλοκαιριού», το «άρωμα των υακίνθων», πότιζε με βαθύ μπλε και ξανθό την ψυχή του από τις μέρες της σχόλης που περνούσε στην Κρήτη, στη Μυτιλήνη και τα καλοκαίρια του στις Σπέτσες.
     Στα δεκάξι του έχει διαβάσει τα ποιήματα του Ελυάρ και του Λόρκα, του Καβάφη και του Καρυωτάκη. Λίγο αργότερα μυήθηκε στον υπερρεαλισμό από τον Εμπειρίκο.
    Το πρόσωπο της ποίησής του ελληνοκεντρικό, ολόφωτο και γαλανό. Το έχει μπολιάσει η γνωριμία του με το Θεόφιλο στη Μυτιλήνη, η συνάντησή του με τη λαϊκή ζωγραφική.
    Η ποίησή του ευφρόσυνη, σε μια τρελή ροή λόγου, γεμάτη τολμηρές εικόνες, γεμάτη καταστάσεις

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ - ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΦΑΣΟΥΛΗΣ "ΣΚΗΝΟΒΑΤΕΣ" στην Επίδαυρο

Μετάφραση - Δραματουργία - Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής

Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Στίχοι τραγουδιών: Αφροδίτη Μάνου
Χορογραφία: Φωκάς Ευαγγελινός
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Ερμηνεύουν: Νένα Μεντή, Σοφία Φιλιππίδου, Νίκος Κουρής, Τάνια Τρύπη, Ελένη Κοκκίδου, Μάκης Παπαδημητρίου, Λαέρτης Μαλκότσης, Ευαγγελία Μουμούρη, Θανάσης Αλευράς, Σωκράτης Πατσίκας, Άλκηστις Πουλοπούλου, Φοίβος Ριμένας, Μαργαρίτα Λουμάκη, Αγορίτσα Οικονόμου, Γιώργος Δεπάστας, Δημήτρης Τσέλιος, Δήμητρα Σιγάλα, Χρήστος Σπανός, Τζένη Διαγούπη, Ελένη Βεργέτη, Κλειώ - Δανάη Οθωναίου, Μίνως Θεοχάρης, Νάντια Κοντογεώργη, Ηρώ Μπέζου, Σπύρος Ανδρεόπουλος, Άγγελος Τριανταφύλλου, Σπύρος Κυριαζόπουλος, Αντώνης Πασβάντης, Δημήτρης Καπετανάκης, Νεφέλη Κουρή
Σε μια ετερόκλητη σκηνική σύνθεση που πηγαίνει στο βάθος του χρόνου και στις απαρχές της αρχαίας ελληνικής Γραμματείας για να φτάσει στη Pωμαϊκή περίοδο, η ιστορία του θεάτρου ζωντανεύει επί σκηνής. Αποσπάσματα από τραγωδίες και κωμωδίες Ελλήνων και Ρωμαίων ποιητών,

Να μη κλείσει η Δ.Ο.Υ. στο Κρανίδι

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός, κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο με θέμα την ανάγκη αναθεώρησης του σχεδιασμού για ενδεχόμενη κατάργηση της Δ.Ο.Υ Κρανιδίου από τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
«Επανέρχομαι με νέα Ερώτησή μου σχετικά με τα σημαντικά προβλήματα που θα προκύψουν στην εξυπηρέτηση των πολιτών από την ενδεχόμενη κατάργηση της ΔΟΥ Κρανιδίου μετά την από 14/6/2011 αρ. πρωτ. Δ6Α 1085009 ΕΞ 2011 γραπτή απάντηση του Υφυπουργού κ. Κουσελά στην αρχική μου Ερώτηση, όπου αναφέρει, μεταξύ άλλων ότι προβλέπεται να διατηρηθεί μία ΔΟΥ στην πρωτεύουσα κάθε νομού αλλά χωρίς να έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις για την αναδιαμόρφωση των ΔΟΥ.
Με αυτό το δεδομένο, καθώς και το γεγονός ότι η ΔΟΥ Κρανιδίου, η οποία τα τελευταία τρία χρόνια έχει έσοδα 18 εκ. ευρώ κατ' έτος κατά μέσο όρο, εξυπηρετεί σήμερα τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις του καλλικρατικού πλέον Δήμου Ερμιονίδας, με έντονη τουριστική και οικονομική

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΚΑΦΕ ΤΗΝ 13Η ΙΟΥΛΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΙ ΩΡΑ 7:30 ΣΤΗΝ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ ΜΑΝΩΛΗ ΣΤΑΠΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ.

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ 7,00€
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.

Συνεδρίαση στο Δημοτικό Κατάστημα Ερμιόνης σήμερα στις 19,30

Θα συζητηθούν τα θέματα:

Καθαριότητα
Κυκλοφοριακό.

Σημαντικά και τα δυο θέματα και πρέπει να είμαστε εκεί.

Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Καθαρές κουβέντες

Του Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη, Κατερίνη Για να απαντήσω σε διάφορα δημοσιεύματα που καθημερινά διαβάζω κι επειδή βαρέθηκα στη χώρα αυτή να μιλάνε συνεχώς εκδότες με 3 σπίτια και πολιτικές αξιώσεις, δημοσιογράφοι πολιτικών γραφείων με προσωπικούς αστυνομικούς φρουρούς, καναλάρχες τοπικής αυτοδιοίκησης επίσης με πολιτικές αξιώσεις και τα φερέφωνα αυτών παπαγαλάκια, ή επίσης κάθε είδους κρατικοδίαιτοι με επιχορηγήσεις και λεφτά της Ευρωπαικής Ένωσης, δανείζομαι τα λόγια του κυρίου Τατούλη :
«Ας έχουμε το θάρρος να το πούμε ευθέως. Είναι μια μεγάλη μας επιτυχία, ημών των πολιτικών. Ατιμωρησία. Οι νόμοι δεν ισχύουν για εμάς. Ηθική και κανόνες δεν έχουν καμία θέση στα έδρανα της βουλής. Και βέβαια, επειδή το παιχνίδι δεν θα μπορούσαμε να το παίξουμε μόνοι, βάλαμε σε αυτό και τους λεγόμενους νταβατζήδες. Ατιμωρησία για τους καναλάρχες, για τους μεγαλοεκδότες, για τους κουμπάρους και τους φίλους μας. Ατιμωρησία για τους εθνικούς εργολάβους και τους προμηθευτές. Και βέβαια σε όλους αυτούς γερά μπαχτσίσια. Γερά μπαχτσίσια στους οσφυοκάμπτες, σε εκείνους που προσκυνούν την εξουσία μας.»