Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Γιάννης Σπετσιώτης:Η ονομαστή οικογένεια των Καραγιανναίων της Ερμιόνης


Άγγελος Κ. Καραγιάννης 

Η ονομαστή οικογένεια των Καραγιανναίων της Ερμιόνης
του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη
Αρχικά το επίθετο της οικογένειας Καραγιάννη ήταν Λαζάρου. Ένα από τα μέλη της, ο Γιάννης Λαζάρου, που έζησε τις τελευταίες δεκαετίες του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα, ήταν μελαχρινός και τον φώναζαν «Καραγιάννη»! Έτσι στην επόμενη γενιά το παρατσούκλι του έγινε το νέο επίθετο της οικογένειας.1
Παιδιά του Γιάννη Καραγιάννη (πιθανόν όχι τα μοναδικά) ήταν ο Γιώργος και ο Δημήτρης.

Ο Γιώργος γεννήθηκε στο τέλος της πρώτης 10/ετίας του 19ου αιώνα. Είναι γραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους Ερμιόνης έτους 1867 με a/a αριθμό 105, ηλικία 57 ετών και επάγγελμα «κτηματίας», μολονότι είχε, τότε, το μεγαλύτερο ιστιοφόρο (λαδάδικο) του τόπου. Φαίνεται από σχετικά έγγραφα πως πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που διετέλεσε δήμαρχος Ερμιόνης τη 2/ετία 1869-1870.

Ο Δημήτρης Ιωαν. Καραγιάννης, ο αδελφός του Γιώργου, είναι γραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους Ερμιόνης έτους 1867 με α/α 197, ηλικία 51 ετών και επάγγελμα «μυλωνάς».

Τα όσα στη συνέχεια αναφέρονται αφορούν την οικογένεια του Γιώργου Ιωαν. Καραγιάννη, που το σπίτι του και η μεγάλη ακίνητη περιουσία του ήταν στο Λιμάνι.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΥΤΟΥΝΤΖΗΣ: Η ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ Πέμπτο μέρος.


Η ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ Πέμπτο μέρος.
Δημήτρης Τουτουντζής 

Οι διάδοχοι των Μπαρμπαρόσα.

Οι άμεσοι διάδοχοι των ισχυρών αδερφών ήταν οι υπαρχηγοί τους, που τους είχαν διαλέξει οι ίδιοι και διδάχτηκαν στη σχολή τους. Κανένας από αυτούς δεν έφτασε τους δασκάλους τους, κανένας δεν είχε τη φαντασία του Χαϊρεντίν, ούτε τις μεγάλες διοικητικές ικανότητές του. Η ομάδα τους όμως είχε το ίδιο θάρρος και έκαναν μεγαλύτερες ζημιές στο ευρωπαϊκό εμπόριο.

    Πρώτος ήταν ο Ντραγκούτ, γεννημένος σε χωριό απέναντι από τη Ρόδο. Ήταν ένας από τους σπάνιους ηγέτες του τουρκικού ναυτικού που είχε γεννηθεί μουσουλμάνος. Οι γονείς του ήταν χωρικοί, καθώς όμως αυτή η ταπεινή και κουραστική ζωή δεν ταίριαζε καθόλου στη ρωμαλέα και φιλόδοξη μεγαλοφυΐα του νεαρού Ντραγκούτ, τόσκασε σε ηλικία δώδεκα χρονών, έφτασε στην ακτή, μπάρκαρε σ’ ένα τούρκικο πολεμικό και σύντομα απέκτησε τη φήμη καλού πιλότου και εξαιρετικού κανονιέρη. Σε λίγο καιρό απέκτησε μια γαλιότα και μ’ αυτή έκανε στην Ανατολή επιδρομές, που κάθε μια τους ήταν και μια επιτυχία.

    Η φήμη των κατορθωμάτων του δεν άργησε να φτάσει στ’ αυτιά του Χαϊρεντίν, που ικανός καθώς ήταν να κρίνει το ταλέντο με την πρώτη ματιά, κάλεσε τον Ντραγκούτ να πάει στο Αλγέρι, τον έκανε διοικητή σε δώδεκα γαλέρες και τον έστειλε να αλωνίσει τη θάλασσα για λογαριασμό του και για λογαριασμό του ίδιου. Από τότε δεν πέρασε καλοκαίρι χωρίς να λεηλατήσει τις ακτές της Νάπολης και της Σικελίας και δεν ανέχθηκε ποτέ να τολμήσουν χριστιανικά καράβια να περάσουν ανάμεσα στην Ισπανία και την Ιταλία, γιατί κάθε φορά που το επιχειρούσαν, κατόρθωνε να τα πιάνει στο δρόμο. Όταν του ξέφευγε η λεία του, αποζημιωνόταν κάνοντας επιθέσεις στις ακτές, λεηλατώντας τα χωριά και τις πόλεις και σέρνοντας πλήθη κατοίκους στη σκλαβιά.

«Όσοι περπάτησαν μαζί μου»«Όσοι περπάτησαν μαζί μου» 2 βραδιές με τον Θάνο Μικρούτσικο στο Θέατρο Βράχων
 Ιούνιος 2018
 Μια εξαιρετική συναυλία  με καλεσμένους  όλους τους αγαπημένους φίλους του που τραγούδησαν μαζί του.

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

ΥΠΟ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗΝ ΔΡΥΝ

ΥΠΟ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗΝ ΔΡΥΝ
 Συγγραφέας: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης     Όταν παιδίον διηρχόμην εκεί πλησίον, επί οναρίου οχούμενος, δια να υπάγω να απολαύσω τας αγροτικάς μας πανηγύρεις, των ημερών του Πάσχα, του Αγίου Γεωργίου και της Πρωτομαγιάς, ερρέμβαζον γλυκά μη χορταίνων να θαυμάζω περικαλλές δένδρον, μεμονωμένον, πελώριον, μίαν βασιλικήν δρυν. Οποίον μεγαλείον είχεν! Οι κλάδοι της χλωρόφαιοι, κατάμεστοι, κραταιοί· οι κλώνές της, γαμψοί ως η κατατομή του αετού, ούλοι ως η χαίτη του λέοντος, προείχον αναδεδημένοι, εις βασιλικά στέμματα. Και ήτον εκείνη άνασσα του δρυμού, δέσποινα άγριας καλλονής, βασίλισσα της δρόσου…


     Από τα φύλλα της εστάλαζε κι έρρεεν ολόγυρά της «μάννα ζωής, δρόσος γλυκασμού, μέλι το εκ πέτρας». Έθαλπον οι ζωηφόροι οποί της έρωτα θείας ακμής, κι έπνεεν η θεσπεσία φυλλάς της ίμερον τρυφής ακηράτου. Και η κορυφή της βαθύκομος ηγείρετο ως στέμμα παρθενικόν, διάδημα θείον.

     Ησθανόμην άφατον συγκίνησιν να θεωρώ το

ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΜΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ " ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ" ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Παρασκευή  8 Ιουνίου  2018

Επιστολή στον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΕΡ  με παράλληλη κοινοποίηση στον Δήμαρχο Ερμιονίδας, απέστειλε σήμερα η παράταξή μας, μετά τα έντονα προβλήματα στην ομαλή υδροδότηση του Κρανιδίου και τα έντονα παράπονα των κατοίκων.  Ακολουθεί η επιστολή:

"ΠΡΟΣ
κ. Πάλλη Ιωάννη
Πρόεδρο της ΔΕΥΑΕΡ
Κοινοποίηση:
κ. Σφυρή Δημήτριο
Δήμαρχο Ερμιονίδας ΘΕΜΑ: Προβλήματα ελλιπούς υδροδότησης  στο Κρανίδι
κ. Πρόεδρε,Εντύπωση προκαλεί η αδυναμία της ΔΕΥΑΕΡ να

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Μήνυμα του Δημάρχου Ερμιονίδας Δημήτρη Σφυρή για τις πανελλήνιες εξετάσεις

Αγαπητά μας παιδιά
Σήμερα, αφήνετε   τη σχολική ζωή και ξεκινάτε ένα νέο ταξίδι με πίστη και αποφασιστικότητα για μια νέα διαδρομή. Βάζετε νέους στόχους για να πετύχετε στη ζωή.
Μέχρι σήμερα είχατε στο πλευρό σας τους γονείς σας και τους καθηγητές σας που και αυτοί έδωσαν το δικό τους αγώνα.
Οι δικές σας επιτυχίες στις Πανελλήνιες εξετάσεις είναι για όλους εμάς η μεγαλύτερη ικανοποίηση.
Γνωρίζω την ανυπομονησία σας και το άγχος σας για το καινούργιο.
Εύχομαι όμως να πετύχετε τους στόχους σας με πάθος και όχι από ανάγκη
Να αναζητάτε στις σπουδές σας και στη ζωή σας την γνώση και τη μόρφωση.
Να γίνετε οι φορείς του νέου και του διαφορετικού.
Να ζήσετε με τόλμη και να φτιάξετε τον κόσμο όπως τον θέλετε.
Σας εύχομαι κάθε επιτυχία
Δημήτρης Σφυρής
Δήμαρχος Ερμιονίδας

2ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Αγγελική Λούμη - Γιαννικοπούλου:Η Προσπάθειά σας μας δίδαξε πολλά

Πριν ένα χρόνο κάποιος μου είπε πως μας περιμένει δύσκολη χρονιά.

Και όταν λέω ''μας'', εννοώ όλη την οικογένεια.

Θεώρησα πως τα λόγια του έκρυβαν μία υπερβολή. Τώρα καταλαβαίνω πόσο δίκιο είχε.

Μια ημέρα πριν από τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, βλέπω εσένα Χρήστο μου και τους συμμαθητές σου στα μάτια και διακρίνω την αγωνία και το άγχος για το πώς θα γράψετε.

Νιώθω την ανάγκη να σας πω τόσα πολλά, τώρα που αυτή την διαδικασία δεν την ζω σαν υποψήφια αλλά σαν γονιός υποψηφίου.

Θέλω να ξέρετε πως σας θαυμάζω. Σας θαυμάζω γιατί φτάσατε εδώ, μία ανάσα πριν, χωρίς να τα παρατήσετε. Σας θαυμάζω για τις ατελείωτες ώρες διαβάσματος.

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

ΠΟΡΦΥΡΑ ΜΙΑ "Βασιλική " ΒΑΦΗ Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Ερμιόνη

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 2018
ΕΦΟΡΕΙΑ ΕΝΑΕΛΙΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ - ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
.


Στο πλαίσιο του εορτασμού των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών, η Εφορεία Εναελίων Αρχαιοτήτων και ο Δήμος Ερμιονίδας πραγματοποιούν από κοινού στις 8-9 Ιουνίου 2018 εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά και ενήλικες με τίτλο:
ΠΟΡΦΥΡΑ ΜΙΑ "Βασιλική " ΒΑΦΗ
Πως παράγεται η πορφυρή βαφή από ένα μικρό κοχύλι ;
Ποιοί την παρήγαγαν και ποιοί την εμπορεύονταν ;
Πόσο σημαντική ήταν η παραγωγή πορφύρας για την Ερμιόνη των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων ;
Γιατί βρέθηκαν εκατοντάδες κοχύλια πορφύρας στον προϊστορικό οικισμό Λαμπαγιανά Αργολίδας ;
Τι χρειάζεται να κάνουμε για να συνεχίσει να ζει το κοχύλι και σήμερα στη θαλασσα της Ερμιόνης;

ΕΡΜΙΟΝΗ ΚΤΙΡΙΟ ΣΥΓΓΡΟΥ
8-9 Ιουνίου 2018
Παρασκευή 8 Ιουνίου 9.30 π.μ για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης.
Σάββατο 9 Ιουνίου 10.00 π.μ ανοιχτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το κοινό.

Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Η Σαρωνίς Βατικιώτη Γκάτσου στην ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ


ΔΗΜΟΤΙΚΗ  ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ  ΠΕΙΡΑΙΑ
ΕΚΘΕΣΗ
ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ  ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

Με τα μάτια της ψυχής

11 – 17 Ιουνίου 2018

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

από τη  Σαρωνίδα Βατικιώτη Γκάτσου 

 
Αγαπημένοι φίλοι

Έχω τη χαρά να σας προσκαλέσω στην έκθεση Πειραιωτών Καλλιτεχνών, στην οποία μετέχω, με έργα ακουαρέλας και ένα μέρος εγκατάστασης που έχω ετοιμάσει για το εικαστικό μου έργο «Ζωή - Θάνατος», με φαγιούμ (εγκαυστική), γλυπτά, κατασκευές.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 11 Ιουνίου 2018, ώρα 8 το βράδυ, στον χώρο της Πινακοθήκης και η εκδήλωση των εγκαινίων πλαισιώνεται με επίλεκτο πρόγραμμα για φωνή και πιάνο από την Κα. Έλενα Σολωμού.


Η παρουσία σας θα είναι τιμή και χαρά για μένα.
   

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης

10:00 – 14:00
19:00 – 22:00

Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
Παλαιό Ταχυδρομείο

Φίλωνος 29, Πειραιάς

Τηλ. : 210 4101402


Βιογραφικό

Σαρωνίς Βατικιώτη Γκάτσου

Έκθεση ζωγραφικής του Ανάργυρου Πασχάλη στη Σύρο

Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης  έχει εξασφαλίσει ένα πλούσιο και ποιοτικό πολιτιστικό πρόγραμμα το ΣΥΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2018 
Σ αυτό το πρόγραμμα συμμετέχει με τα έργα του ΤΟΠΙΑ ΜΕ ΜΟΡΦΕΣ ο καταξιωμένος  ερμιονίτης καλλιτέχνης Ανάργυρος Πασχάλης. 
Καλή επιτυχία Ανάργυρε!

Ο χαιρετισμός του Δημάρχου Σύρου:

τότε σε σκέφτομαι και σε θυμάμαι πιο πολύ

Όταν βροχή αδειάζει το στερέωμα, τότε σε σκέφτομαι και σε θυμάμαι πιο πολύ. Περνάει ταξί, τινάζονται λασπόνερα, κουρνιάζεις κι άλλο δίπλα μου κάτω από την ομπρέλα. Σταγόνες πέφτουν από το ταβάνι στο πολύφωτο – τα αποθηκευμένα στη σοφίτα θα σαπίσουν. Γυμνοί αδειάζουμε νερά με κουβαδάκια. Μια αστραπή σκίζει στη μέση τη φωτογραφία μας. Με εγκαύματα στη μνήμη και οι δύο.
Όταν στο δρόμο συναντάω ένα αδέσποτο, τότε σε σκέφτομαι και σε θυμάμαι πιο πολύ. Είναι που είδαμε λαγωνικά κλεισμένα σε κλουβιά, να θέλουν αίμα το φθινόπωρο στη θήρα. Μα, περισσότερο, είναι που είδαμε τον άλλο σκύλο στα υψόμετρα. Ήθελε τόσο να ζυγώσει, να τριφτεί, μα δεν το τόλμησε. Τον άλλο χρόνο – τα τυφλά κουτάβια του εκεί. Σε μια σακούλα πλαστική. Σε κάδο σκουπιδιών, να κλαψουρίζουν. Έτσι και η αγάπη.
Όταν η μάνα μου βάζει το σίδερο στην πρίζα, τότε σε σκέφτομαι