Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Καταπολέμηση Κουνουπιών από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, κάποιοι μεγάλοι δήμοι δεν συμμετέχουν


Δεν συμμετέχουν στην προγραμματική σύμβαση οι δήμοι Δημάρχων Άργους – Μυκηνών, Ναυπλιέων, Βόρειας Κυνουρίας, Γορτυνίας, Κορινθίων, Σικυωνίων και Ανατολικής Μάνης. Δεν αναφέρονται όμως οι λόγοι της άρνησης. Η Ερμιονίδα προφανώς είναι στο πρόγραμμα ψεκασμού. Να ενημερωθούμε ανάλογα. Υπάρχουν κίνδυνοι ;
 

argolidaportal 
 Υπεγράφη στις 22.3.16 από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη, τους Δημάρχους των συμβαλλόμενων Δήμων και της Πελοπόννησος ΑΕ ΟΤΑ, μετά και την έγκριση της υπ’ αρ. 53/2016 Πράξης του Ζ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η νέα Προγραμματική Σύμβαση του Προγράμματος Καταπολέμησης Κουνουπιών με πεδίο εφαρμογής επιλεγμένες περιοχές του φυσικού, περιαστικού, αγροτικού και αστικού συστήματος  Δήμων  των Περιφερειακών  Ενοτήτων  Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας για την διετία 2016-2017.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου μετά από εκτίμηση του συνόλου των στοιχείων και της  ανάγκης της  καταπολέμησης των κουνουπιών,

Συναυλία με το Νότη Μαυρουδή και τη Νένα Βενετσάνου, στο Λυγουριό

Κάθε μια νύχτα είναι μόνο μια σελίδα…

   Ο Προοδευτικός Σύλλογος Λυγουριού «Ο Καββαδίας»  έχει τη χαρά  να φιλοξενεί τρεις σημαντικούς καλλιτέχνες, τη Νένα Βενετσάνου, τον Νότη Μαυρουδή και τον Γιώργο Τοσικιάν, στη συναυλία που διοργανώνει την Κυριακή 3 Απριλίου 2016.
    Αρκετά χρόνια μετά την πρώτη και πετυχημένη τους συνεργασία, η Νένα Βενετσάνου και ο Νότης Μαυρουδής ενώνουν και πάλι τις καλλιτεχνικές τους δυνάμεις, επιστρέφοντας με συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με τα ιδιαίτερα ηχοχρώματα της φωνής και της κλασικής κιθάρας, η γνωστή τραγουδίστρια-τραγουδοποιός Νένα Βενετσάνου, ο συνθέτης-κιθαριστής  Νότης Μαυρουδής  και ο κιθαριστής Γιώργος Τοσικιάν θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα βασισμένο σε δύο κιθάρες και σε τραγούδια που ενώνουν δύο διαφορετικούς, αλλά και τόσο συναφείς, δημιουργούς, οι οποίοι δεκαετίες τώρα πάτησαν στην ποίηση, για να εκφράσουν τα όνειρα, τις ελπίδες και τους καημούς της ψυχής. Τραγούδια ερμηνευμένα

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟ ΑΠΟ ΤΟ Ι.Λ.Μ.ΕΡΜΙΟΝΗΣΕΚΔΗΛΩΣΗ  ΜΝΗΜΗΣ  
ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟ
Η φετινή επετειακή εκδήλωση του Ι.Λ.Μ.Ε. είναι αφιερωμένη στον Ρήγα Φεραίο, έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, φλογερό εμψυχωτή και μάρτυρα της Επανάστασης του ’21.
Σας προσκαλούμε το Σάββατο 26 Μαρτίου 2016 και ώρα 6:30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Ερμιόνης (Συγγρού), για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση με θέμα:


«Διανοητική προετοιμασία του Αγώνα.

Επαναστατικό σχέδιο και δράση του Ρήγα Φεραίου.»


·        Ομιλήτρια η φιλόλογος και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ι.Λ.Μ.Ε. Τίνα Αντωνοπούλου.
     Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η Χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης υπό τη Δ/νση του μαέστρου Τάκη Μανιάτη.


Το Διοικητικό Συμβούλιο του

Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ερμιόνης

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Βιωματικό εργαστήριο, « Πορφυρένια ταξίδια στις τέχνες και στη δράση» στο Μουσείο Παιχνιδιών Ερμιόνης

Βιωματικό εργαστήριο, 
« Πορφυρένια ταξίδια στις τέχνες και στη δράση» με τη Βασιλική Κουτραφούρη και την Παρασκευή Σκούρτη στις 27 Μαρτίου, 16.30΄ στο Μουσείο Παιχνιδιών Ερμιόνης
Αριθμός συμμετεχόντων: 15-20 άτομα (παιδιά), Διάρκεια δραστηριότητας : 2 ώρες
Περίληψη
Μέσα από τα ερμιονίτικα μάτια του συγγραφέα Γιάννη Σπετσιώτη, της Τζένης Ντεστάκου και της ζωγράφου Ανθούλας Δουρούκου-Λαζαρίδου τα παιδιά ταξιδεύουν στον κόσμο της πορφύρας παρέα με το μικρό πρωταγωνιστή! Αναζητώντας τα μυστικά της γίνονται δημοσιογράφοι, ενώ μαθαίνοντας την ιστορία της διασκεδάζουν μέσα από το ρόλο του μικρού ηθοποιού και ζωγράφου.
Η Βασιλική Κουτραφούρη είναι Πτυχιούχος του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ψυχοπαιδαγωγική της ένταξης: ένα σχολείο για όλους» με κατεύθυνση Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες, Τ.Ε.Π.Α.Ε, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Επίσης είναι Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αιγαίου, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και Παντείου Πανεπιστημίου, Τμήμα Ψυχολογίας. Είναι ψυχολόγος και δασκάλα με ειδίκευση στην ειδική αγωγή. Από το 2009 εργάζεται στη δημόσια εκπαίδευση, τέσσερα χρόνια εκ των οποίων στη γενική αγωγή και τα υπόλοιπα στην ειδική αγωγή. Ως ψυχολόγος έχει εμπειρία από δομές και προγράμματα που αφορούν τόσο στον ενήλικα όσο και στο παιδί. Είναι εκπαιδευόμενη ψυχοθεραπεύτρια στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία.
Η Παρασκευή Σκούρτη είναι Εκπαιδευτικός της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και εργάζεται στην Ερμιόνη. Έχει Πτυχίο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Τρίπολης, Πτυχίο Εξομοίωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πτυχίο της Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων, του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Έχει εργαστεί σε ετήσια Εκπαιδευτικά Προγράμματα στο Εργαστήρι Ελευθέρων Σπουδών, «Πολιτισμός και Εκπαίδευση», «Παιδική Λογοτεχνία», Προγράμματα Μουσειακής Αγωγής. Έχει πάρει μέρος στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Παιδαγωγικής   και Εκπαίδευσης (ΕΛΛ.Ι.Ε.Π.ΕΚ) με την εισήγησή της, « Ο Παλαμάς ποιητής και δάσκαλος». Οργάνωσε δράσεις στο Μουσείο Παιχνιδιών και   στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης «Απόστολος Γκάτσος» κατά τη διάρκεια της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας (2013, 2014, 2015)

ΚαλημέραΣτην Ερμιόνη.

ΔΗΜΗΤΡΗ – ΔΗΜΗΤΡΑΚΗ....ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΕΙΟ ΤΟΥ ΔΙΟΡΘΩΤΗ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΙΩΝ

Λιακάδα λαμπρή, στις δόξες τους τα πεζοδρόμια. Στο ''Καφενείο'' οι θαμώνες ζήτησαν να ανεβάσουν την τέντα γιατί ο ήλιος τούς ζεσταίνει, όπως μου λέει ο σερβιτόρος, κι εγώ μετακομίζω στον ίσκιο γιατί ο ήλιος με σκοτώνει, όπως λέει η μάνα μου. Μερακλίδικα θα γίνει κι η δουλειά μου, απλωμένες στο τραπεζάκι 375 σελίδες τυπωμένες ιδίοις αναλώμασι (κι όμως, οι παλιοί, καλοί εκδοτικοί καιροί δεν παρήλθαν εντελώς!) , με τίτλο ''Τάματα κι Αναθήματα'', κάθου γύρευε τώρα, από έναν μερακλή Γιώργο συγγραφέα, κι έναν καραμπουζουκλή Γιάννη εκδότη : '' Φρόντισε λίγο και την γλώσσα, Δημητράκη.. το βιβλίο θα γίνει ομορφότερο...'', 375 σελίδες αναμένουν το κόκκινο bic μου. Μέχρι να φάω ένα μίνι σαντουιτσάκι, να μην ρίξω μια ματιά και σ' εκείνο το ταπεινό βιβλιαράκι, τελειώνοντας την ιστοριούλα για μιαν απελπισμένη άσχημη που, σκεφτόμενη την αυτοκτονία στα νερά

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Το 2ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΕΡΜΙΟΝΗΣ συμμετέχει στο 1ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το 2ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΕΡΜΙΟΝΗΣ  συμμετέχει στο 1ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ  του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Το 2ο Νηπιαγωγείο Ερμιόνης συμμετέχει στο 1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο για τους συγγραφείς της Αργολίδας με τίτλο: «Αργολίδα, ο τόπος της συν-γραφής», του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με το πρόγραμμα: «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΡΑΦΗΣ». Πιο συγκεκριμένα οι δράσεις που υλοποιούνται στο σχολείο μας είναι:
Δημιουργία εργαστηρίου γραφής : Λαμβάνοντας υπόψη  τη φαντασία των  παιδιών και μέσα από κατάλληλα ερεθίσματα, τα παιδιά εξοικειώνονται με το γραπτό λόγο και παράγουν γραπτά κείμενα. Δύο φορές την εβδομάδα τα νήπια συμμετέχουν στο δημιουργικό εργαστήρι γραφής υλοποιώντας διάφορες γλωσσικές ασκήσεις και γλωσσικά παιχνίδια.
Δημιουργία βιβλιόδεντρου: Τα νήπια ζωγράφισαν ένα μεγάλο δέντρο σε χαρτί του μέτρου, έγραψαν στα κλαδιά του τον τίτλο του αγαπημένου τους βιβλίου και ζωγράφισαν τους ήρωες του παραμυθιού.
Δημιουργία βιβλίου: «Το βιβλίο των αινιγμάτων». Τα παιδιά συμμετέχουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους και δημιουργούν το δικό τους βιβλίο με τα αινίγματα. Η δραστηριότητα αυτή προέκυψε από την αγαπημένη μας συνήθεια να λέμε κάθε μέρα κάποια αινίγματα και τα παιδιά να προσπαθούν να τα μαντέψουν.                         

Η Προϊσταμένη του 2ου Νηπιαγωγείου Ερμιόνης
Ελένη Βλάσση-Δημαράκη                         

ωραία

Τιμές γης

Πωλείται Αγροτεμάχιο 500 στρεμμάτων ποτιστικό με πομόνες προς  2000 ευρώ το στρέμμα.

Πωλείται Αγροτεμάχιο 55 στρεμμάτων ποτιστικό με πομόνες προς  3000 ευρώ το στρέμμα.

Πωλείται Αγροτεμάχιο 10 στρεμμάτων  προς  1000 ευρώ το στρέμμα.

Όλα σχεδόν τα αγροτεμάχια (για καλλιέργεια φυσικά) από 1000 έως 3000 ευρώ το στρέμμα, ανάλογα με τη γονιμότητα, το έδαφος, το νερό, τον εξοπλισμό, την απόσταση από το χωριό ή την πόλη.

Όχι βέβαια στην Ερμιονίδα, αλλά στη γύρω από τη Λάρισα περιοχή.

Δηλαδή ο Λαρισαίος αγρότης σκέπτεται ότι με την καλλιέργεια που έχει στο νου του, θα το αγοράσει και θα κάνει απόσβεση σε 7 περίπου χρόνια που είναι λογικό.
Αυτό γινόταν και στην Ερμιονίδα πριν το 1960 από τους αγρότες προγόνους μας. Η ίδια λογική σκέψη. Τα πιο φτηνά ήταν τα κακοτράχαλα που ούτε για κριθάρι δεν κάνανε, και τα πιο ακριβά οι καλοί καμπίσιοι ελαιώνες και τα περιβόλια με μαγκανοπήγαδο.

Σήμερα 10 στρέμματα στα τουριστικά εδάφη του Πορτοχελίου κάνουν 50000 ευρώ το στρέμμα.

Προφανώς ζούμε πολύ καλύτερα από τους Λαρισαίους και τους Καρδιτσιώτες.

Β.Γκάτσος

Σωματείο Εργαζομένων Τοπικής Αυτοδιοίκης Αργολίδας Δελτίο τύπου


Ο Ανάργυρος Πασχάλης στην Έκθεση Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης στη Σαγκάη

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΕΕΤΕ με την Ένωση Εικαστικών Καλλιτεχνών της Σαγκάης και την Shanghai Federation of Literary and Art Circles, το ΕΕΤΕ ο συλλογικός φορέας των εικαστικών καλλιτεχνών, το ΕΕΤΕ, διοργανώνει Έκθεση Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης στη Σαγκάη (Κίνα). Από τους διοργανωτές ζητήθηκαν 8 καλλιτέχνες με 8 έργα ο καθένας. Η επιλογή των καλλιτεχνών έγινε μετά από ανοιχτή πρόσκληση στα μέλη του ΕΕΤΕ και επιλογή, από την αιρετή Επιτροπή Κατάταξης και Κρίσης του ΕΕΤΕ.
Στην Έκθεση επιλέχθηκαν και συμμετέχουν οι  καλλιτέχνες :

 Πασχάλης Ανάργυρος
       Πετροπούλου-Δημητράκη Δήμητρα
         Πανουκλιά Ελένη        
 Μπονάτσου Τίτα
       Στούκας Σπύρος του Χρήστου
        Στούκας Σπύρος του Παναγιώτη
        Κολιός Ιωάννης
        Ζαχαρίας Αρβανίτης
    

       Καλή επιτυχία Ανάργυρε!   
 

Η «ΚΑΡΔΙΑ» ΤΟΥ ΚΑΝΑΡΗ

Του Γιώργου Φασιλή

«ΥΜΝΟΣ   ΣΤΗΝ  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»
« Μια νύχτα  πώτρεμε  η γή  κι ο κόσμος εχαλούσε
τ’ αστρο του Άρη ολόφωτο και χωριστό  απ΄ τα ’αλλα,
χαμήλωνε, χαμήλωνε, τη  θάλασσα  ζητούσε…
κι εκείνη ανέβαινε  ψηλά  στα σύννεφα  καβάλα.
Και τη στιγμή  που  φίλησε τα κύματα ο Άρης,
μ΄ ένα  της  θάλασσας  σπασμό,  γεννήθηκε ο Κανάρης »

Ο θρυλικός αγωνιστής, ο μεγαλύτερος πυρπολητής του 1821, ο Κωνσταντίνος Κανάρης ο «Μπουρλοτιέρης», γιός Ψαριανού δημογέροντα, πολύ μικρός εντάχθηκε στο στόλο των Ψαριανών. Έγινε ο φόβος και ο τρόμος του τουρκικού  στόλου και αναδείχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες  μορφές του ναυτικού  αγώνα  της  επανάστασης, ο σπουδαιότερος ήρωας των θαλασσών. Στο ενεργητικό του μεγαλειώδη επιτεύγματα, με  πυρπολισμούς  εχθρικών  πλοίων, με κυριότερο την ανατίναξη  της  Τουρκικής  ναυαρχίδας, στη  Χίο, τον Ιούνιο 1822, με 2886 νεκρούς. 
Η μορφή του ξεπέρασε τα όρια της Ελλάδας, το όνομά του αντήχησε στα πέρατα της οικουμένης και έγινε συνώνυμο της φιλοπατρίας και της λεβεντιάς. Έγραψαν γι’ αυτόν ο Λόρδος Βύρων και ο Βίκτωρ Ουγκώ, μουσουργοί έψαλλαν τους θριάμβους του, γλύπτες και ζωγράφοι παρέδωσαν το ομοίωμά του στους αιώνες.  Ο Άγγλος ιστορικός  Γκόρντον  αναφέρει: «Είναι ο πιο έξοχος εκπρόσωπος του ηρωισμού, που η  Ελλάδα όλων των εποχών μπορεί να υπερηφανεύεται».                                                     
Σε ηλικία μόλις 34 ετών, ως πληρεξούσιος των Ψαρών (η πρώτη συμμετοχή του ως πληρεξούσιος), πάτησε στα χώματα της Ερμιόνης,  συμμετέχοντας  στην Γ’ Εθνοσυνέλευση το 1827, που  ως  γνωστό έγινε στην  οικία  Οικονόμου, που σήμερα στεγάζεται το ΙΛΜΕ. Με άλλους 140 πληρεξούσιους, μεταξύ των οποίων και οι μεγάλοι αγωνιστές  Κολοκοτρώνης  και