Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

Του Αγίου Μόδεστου του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

 Του Αγίου Μόδεστου

του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

Σύμφωνα με το Αγιολόγιο της Εκκλησίας μας υπάρχουν δύο άγιοι Μόδεστοι, Αρχιεπίσκοποι και οι δύο Ιεροσολύμων. Ο πρώτος, ο ιερομάρτυρας, γιορτάζει στις 18 Δεκεμβρίου και ο δεύτερος στις 16 Δεκεμβρίου. Εν τούτοις τα όσα αναφέρονται για τον Άγιο Μόδεστο στους περισσότερους Συναξαριστές είναι συγκεχυμένα, παρότι είναι δύο διαφορετικά ιστορικά πρόσωπα.

Στη συνέχεια παραθέτουμε στοιχεία της ζωής τους, όπως τα διασώζει η παράδοση. Ο Άγιος Μόδεστος ο Α΄ έζησε τον 4ομ.Χ. αιώνα (300 -374 ή 389 μ.Χ.). Γεννήθηκε η στη Σεβάστεια του Πόντου. Οι γονείς του, Ευσέβειος και Θεοδούλη, ήσαν χριστιανοί. Όταν ο Μόδεστος ήταν πέντε μηνών ο πατέρας του κατηγορήθηκε ως εχθρός του αυτοκράτορα και συνελήφθη. Μόλις το έμαθε η Θεοδούλη πήρε το μωρό της και πήγε στη φυλακή, όπου βρισκόταν ο σύζυγός της. Εκεί και οι δύο, παρακάλεσαν τον Θεό να έχουν κοινό τέλος, όπως και έγινε περίπου το 305 μ.Χ. επί αυτοκράτορα Διοκλητιανού

Το βρέφος παραδόθηκε από τον δεσμοφύλακα σ’ έναν ειδωλολάτρη άρχοντα. Σε ηλικία δεκατριών ετών ο Μόδεστος έμαθε για τους πραγματικούς του γονείς και αποφάσισε να βαπτιστεί χριστιανός. Σ’ αυτό συνετέλεσε και κάποιος χριστιανός χρυσοχόος από την Αθήνα. 

Μετά από πολλές περιπέτειες ο Μόδεστος πουλήθηκε ως δούλος στην Αίγυπτο. Εκεί, αφού έκανε χριστιανό τον αφέντη που τον αγόρασε, εκείνος του χάρισε την ελευθερία του. Φεύγοντας από την Αίγυπτο ο Μόδεστος έφτασε στα Ιεροσόλυμα όπου ο λαός τον εξέλεξε Αρχιεπίσκοπο της εκκλησίας των Ιεροσολύμων. Πέρα όμως από τα χαρίσματάτου, ο Θεός του έδωσε και τη δύναμη της θεραπείας των κατοικίδιων ζώων, ιδιαίτερα των βοδιών και των ημίονων (μουλάρια) και της σωτήριας επίδρασής του σ’ αυτά. Γι’ αυτό ο Άγιος Μόδεστος θεωρείται προστάτης των ζώων αλλά και προστάτης των γεωργών. 

Το τέλος της ζωής του ήταν μαρτυρικό, αφού εκτός από τα φρικτά βασανιστήρια που υπέστη, ο αυτοκράτορας διέταξε τον αποκεφαλισμό του. Η μνήμη του εορτάζεται στις 18 Δεκεμβρίου. 

Ο Άγιος Μόδεστος ο Β΄ έζησε τον 7ο αιώνα (634 μ.Χ.). Ήταν μοναχός, ονομαστός για την αρετή του και τη βαθιά γνώση της αληθινής φιλοσοφίας που οδηγεί στον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος. Για τους λόγους αυτούς εξελέγη ηγούμενος της Μονής που είχε ιδρύσει ο Άγιος Θεοδόσιος ο κοινοβιάρχης τον 6ο μ.Χ. αιώνα. 

Όταν ο βασιλιάς των Περσών Χοσρόης Β΄ κυρίευσε τα Ιεροσόλυμα και εξόρισε τον Πατριάρχη Ζαχαρία, ο Μόδεστος ορίστηκε αντικαταστάτης του, ενώ η πόλη ήταν εντελώς κατεστραμμένη. Ο Άγιος Μόδεστος με μεγάλες θυσίες μερίμνησε να ταφούν τα δεκάδες χιλιάδες θύματα και να αναστηλωθούν οι ναοί. Θεωρείται και αυτός προστάτης των ζώων, ιδιαίτερα αυτών που σέρνουν άροτρο αλλά και των κτηνοτρόφων. Ακόμα και στην περίπτωση που χανόταν κάποιο ζώο στον Άγιο Μόδεστο έκαναν τάμα να τους τοφέρει πίσω.

Πέθανε ειρηνικά και η μνήμη του τιμάται στις 16Δεκεμβρίου. Εκείνη τη μέρα υπήρχε η παλιά συνήθεια να τελούν αγιασμό και να ραντίζουν τα ζώα.

Στους καιρούς μας η γιορτή του Αγίου Μόδεστου είναι σχεδόν ξεχασμένη. Τα ονόματα των ανθρώπων προς τιμή του Αγίου είναι λιγοστά όπως και τα οικόσιτα ζώα, από τα οποία σε χρόνους περασμένους εξαρτιόταν η επιβίωση των ανθρώπων.

Για τη ζωή και των δύο Αγίων, όπως προαναφέραμε, επικρατεί σύγχυση τόσο στα ιστορικά στοιχεία όσο και σ’ αυτά που διασώζει η παράδοση. Πέρα όμως απ’ αυτά, προσθέτω ότι ενώ η Υμνολογία των δύο Αγίων είναι ξεχωριστή, η αγιογραφική τους απεικόνιση είναι όμοια στη μορφή και στον περιβάλλοντα χώρο. 

Στον ιερό ναό της Παναγίας στην Ερμιόνη υπάρχει μεγαλόπρεπη η εικόνα του Αγίου Μόδεστου, πρόσφατα συντηρημένη, τοποθετημένη σε εξαιρετικό σκαλιστό εικονοστάσι. Η εικόνα περιμετρικά έχει σκηνές από το μαρτύριο του Αγίου, ακριβώς όπως έχει και η εικόνα του Κωνσταντίνου του Υδραίου που βρίσκεται στον Ταξιάρχη.

Καλά Χριστούγεννα | Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης

 Τα Χριστούγεννα γινόμαστε ξανά παιδιά! 


Από τα τέλη Νοεμβρίου επικρατεί χριστουγεννιάτικη φρενίτιδα στην χορευτική μας αγκαλιά! 

Σε όλα τα εξωτερικά σημεία της χορευτικής μας αίθουσας, οι μικροί & οι μεγάλοι χορευτές και χορεύτριες πρόσθεσαν την δική τους χριστουγεννιάτικη νότα, προσθέτοντας το δικό τους μοναδικό στολίδι! Έτσι κάθε ένας αλλά και μαζί, στολίσαμε την αγαπημένη μας αίθουσα! 

Στα Μανδράκια, για δεύτερη χρονιά, τοποθετήσαμε, φρεσκάραμε και στολίσαμε την βάρκα μας που χθες με την βοήθεια της Δημοτικής αρχής, φωταγωγήθηκε και στολίζει το νότιο λιμάνι του τόπου μας! 

Μέσα απο αυτές τις μικρές πινελιές αλλά μεγάλες στις καρδιές μας, σας ευχόμαστε ολόψυχα ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ! 

#χοερ

Καλά Χριστούγεννα | #χοερ





Βασίλης Γκάτσος: Αυτά είναι κυριολεκτικώς πρωτόγνωρα .... αναγνώσματα για την Ερμιονίδα και ιδιαίτερα για την Ερμιόνη.

 ...... Στο δικαστικό μέγαρο Ναυπλίου έδωσαν το παρών αρκετά μέλη και φίλοι της «Δυνατής Ερμιονίδας», οι οποίοι διατράνωσαν την πεποίθησή τους ότι η λαϊκή βούληση δεν νοθεύεται με κανένα τρόπο, δηλώνοντας την απόλυτη εμπιστοσύνη τους στην Ελληνική Δικαιοσύνη.


Και αυτοί που με γελοία επιχειρήματα προσπαθούν να αλλοιώσουν την ξεκάθαρη ετυμηγορία του λαού της Ερμιονίδας, αρνούμενοι να αποδεχτούν την ήττα τους, διχάζοντας την τοπική μας κοινωνία, σήμερα πήραν το μήνυμα πως τα ψέματα σύντομα τελειώνουν και είναι θέμα χρόνου να λάβουν μια αποστομωτική απάντηση από την Ελληνική Δικαιοσύνη......
(Από Ανακοίνωση της Δυνατής Ερμιονίδας). 

Μα αγαπητέ Δήμαρχε και αγαπητέ συμπατριώτη εκ Κοιλάδος δεν έχετε δηλώσει, προεκλογικά και μετεκλογικά ότι πολιτικά είσαστε με τη Νέα Δημοκρατία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Ανεξάρτητοι μεν, αλλά προς τα κει τουλάχιστον προσβλέποντες, και δεν είναι αυτό καθόλου κακό.
Ως εκ τούτου δεν είστε πολιτικά και κοινωνικά υπερήφανοι που πετύχατε δύο άθλους; Το 92% και κάτι των ψηφοφόρων ψήφισε δεξιά ή αν θέλετε κεντροδεξιά. Το επίσης σημαντικότατο, καταφέρατε να έχουμε σχεδόν καθολική ψηφοφορία με 68% των εγγεγραμμένων να ψηφίζουν. Αρνείται να παραδεχτεί η παράταξη "Βήμα στο Αύριο" την ήττα της; Ποια ήττα της; Και οι δύο παρατάξεις είσαστε νικήτριες, όπως και η δεξιά ή η κεντροδεξιά αν θέλετε. Πολιτική ήττα, που μπορείτε να ονομάσετε και συντριπτική, υπέστη το υπόλοιπο 8%.

Τώρα για 54 ψήφους έχουμε τον νυν Δήμαρχο και τη Δυνατή Ερμιονίδα για 5 χρόνια στη Διοίκηση του Δήμου. Αν 28 ψήφοι δεν είχαν πάει στη "Δυνατή Ερμιονίδα", αλλά στο "Βήμα στο Αύριο", για 5 χρόνια θα ήταν ο εκ Κοιλάδος συμπατριώτης μας και η παράταξή του στη Διοίκηση του Δήμου.
Και στη μία περίπτωση και στην άλλη ποια η διαφορά; Φορείς ιδίων ιδεών και πρακτικών εκπορευομένων από τη Νέα Δημοκρατία, δηλαδή την δεξιά ή κεντροδεξία είσαστε. Πώς είναι δυνατόν να ηττάτε το "έτερον ήμισυ", μάλιστα να αρνείται να αποδεχτεί την ήττα του, και ως εκ τούτου να διχάζει την τοπική μας κοινωνία;
Γιατί αν πραγματικά διχάζει, κάτι το οποίο είναι ανησυχητικό και πολύ πολύ κακό, τότε η Δυνατή Ερμιονίδα πρέπει να εξηγήσει σε τι πραγματικά διαφέρει σε ιδεολογικό - πρακτικό επίπεδο από το "Βήμα στο Αύριο" ώστε να του απευθύνει αυτή την τουλάχιστον προσβλητική κατηγορία, και το "Βήμα στο Αύριο" να εξηγήσει γιατί δεν την αποδέχεται.

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Ευχετήρια κάρτα του ΙΛΜΕ

 


στολιστήκαμε..


                      

 όμορφα.

Καλά Χριστούγεννα!

Βασίλης Γκάτσος : "Μαγαζί κάτω, σπίτι πάνω". Μια φορά κι έναν καιρό......

 


Αυτό ήταν το "σύνθημα"  αρχές δεκαετίας 1960, τότε που άρχισαν να γκρεμίζονται τα παραδοσιακά μας πετρόκτιστα και τη θέση τους έπαιρναν τα τσιμεντένια σπιρτόκουτα.

Μάλιστα το κάτω, το μαγαζί, είχε ύψος περί τα 5 μέτρα ενώ το πάνω περί τα 3.20, μια αναλογία αντιαισθητική που έβγαζε και βγάζει μάτι.
Σκοπός η εκμετάλλευση των μαγαζιών. Τότε το εμπόριο, η εστίαση κ.λ.π., ακόμη και στην Πρωτεύουσα, γινόταν από μικρά μαγαζιά. Η Ερμιόνη, περί το 1980 - 1985 θα έπρεπε να είχε πάνω από 100 μαγαζιά. Ήταν και ένα είδος αποταμίευσης - εισοδήματος για τα γεράματα.
Ήταν τόση η βεβαιότητα ότι πάντα τα μαγαζιά, και ιδιαίτερα αυτά στην πιάτσα, θα ήσαν περιζήτητα για νοίκιασμα.
Με παρόμοιο τρόπο γινόταν η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Ο καθένας το χωράφι του, το περιβόλι του, το πηγάδι ή τη γεώτρησή του, τη στάνη του και το κοπάδι του. Πάντα κάποιος έμπορας θα ενδιαφερόταν για την παραγωγή του καθενός.

Ο κόσμος άλλαξε αλλάξαν οι καιροί ...: Σήμερα έχουμε τα πολυκαταστήματα, τα σούπερ μάρκετ, τις αλυσίδες, και τα e-shops. Σε λίγο drones θα σου φέρνουν τα ψώνια στο σπίτι.
Σήμερα στην Ερμιόνη εκτός από την πιάτσα του Λιμανιού και δευτερευόντως των Μαντρακίων, τα μαγαζιά μένουν έρημα, αφήνοντας τους ιδιοκτήτες αυτών χωρίς εισόδημα, αλλά και με έξοδα ΕΜΦΙΑ, Δημοτικά Τέλη, Συντήρηση, κ.λ.π. (Φυσικά πανελλήνιο το φαινόμενο, αλλά και με εξαιρέσεις).

Δεν διαφαίνεται κάτι στον ορίζοντα εκτός και αν την Ερμιόνη, "τη Νυφούλα του Αργοσαρωνικού", " το παραλίγο νησί"... που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει(!) από Πόρο,Ύδρα και Σπέτσες, καταφέρει η "Δεξαμενή Τουριστικής Σκέψης Ερμιονιτών", η Δ.Τ.Σ.Ε., να την κάνει κάτι σαν το Ναύπλιο, τη Σαντορίνη ή τη Μύκονο, και οι τουρίστες πλημμυρίζουν καθημερινά τα σοκάκια της μέχρι πάνω στους Μύλους. Ζήσε Μάη μου δηλαδή.... ή πού ξέρεις καμιά φορά.

Η συγκέντρωση του εμπορίου, της εστίασης κ.λ.π. απαιτεί και τη συγκέντρωση της αγροτικής και μεταποιητικής παραγωγής. Κανείς

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

Οι Αρβανίτες η ιστορία τους και η σχέση τους με την περιοχή μας, μεταξύ άλλων, απο την κα Μαρία Ευθυμίου

 




Βασιλης Γκάτσος: Διορθωτικό σημείωμα.

 Μετά από διορθωτική ευκρινή φωτογραφία που έλαβα από το Εικονοσκόπιο, δεν είναι ένα σεντ (Cent) ανά 33 μπουκάλια, αλλά ένα ΕΥΡΩ ανά 33 μπουκάλια, δηλαδή ό,τι περίπου ισχύει και στην Πρωτεύουσα. Διόρθωση λοιπόν και συγνώμη. 

Αλλά οι υπόλοιπες παρατηρήσεις για το τι συμβαίνει στην Πρωτεύουσα ισχύουν στο ακέραιο.
Επί τη ευκαιρία και μία άλλη:
Ενώ όταν πρωτοξεκίνησε η ανακύκλωση τα καταστήματα στην πρωτεύουσα συσκεύαζαν συμπιεσμένες τις χαρτόκουτες και δεμένες (μερικά τις πουλούσαν σε εργοστάσια ανακύκλωσης), σήμερα κατά κανόνα εναποθέτουν τις κούτες άλλες συμπιεσμένες άλλες ως έχουν κοντά ή μέσα στους κάδους ανακύκλωσης και σε λίγα λεπτά περνάνε με τρίκυκλα χαρτο-συλλέκτες που τις καναλιάζουν ωραία και τις παίρνουν για εμπόριο, και μετά περνούν άλλοι που μαζεύουν κουτάκια και σιδηρικά από τους κάδους. Όταν περνάει το όχημα που αδειάζει τους κάδους ανακύκλωσης, ουσιαστικά παίρνει όσα έχουν απομείνει μέσα.
Αυτές είναι πραγματικότητες.

Βασίλης Γκάτσος

Βασίλης Γκάτσος : Το νέο μηχάνημα Ανακύκλωσης μπουκαλιών. Γράφει σωστά;;;;

 



Οπως βλέπουμε στις φωτογραφίες (που είναι λεπτομέρειες από φωτό του Εικονοσκοπίου) για κάθε 33 μπουκάλια κερδίζεις 1 σέντ (1/100 ευρώ). Πρέπει να ανακυκλώσεις 3300 μπουκάλια για να κερδίσεις 1 ευρώ! Δεδομένου ότι κάθε μπουκάλι θέλει περίπου 10 δευτερόλεπτα για να το πάρει και να το καταγράψει το μηχάνημα, θα πρέπει να έχεις μαζέψει όλα τα μπουκάλια νερού της Ερμιόνης σε μια καλοκαιρινή μέρα, να τα μεταφέρεις σε τσάντες και να δουλέψεις στο μηχάνημα 3300 Χ 10 = 33000 δευτερόλεπτα  = 9 ώρες για να κερδίσεις 1 Ευρώ!

Προφανώς πρόκειται περί λάθους.

Τα αντίστοιχα μηχανήματα στην πρωτεύουσα δίνουν για κάθε μπουκάλι 3,3 σεντς = 0.033 ευρώ, δηλαδή στα 1000 μπουκάλια κερδίζεις 33 ευρώ και στα 3300 κερδίζεις 109 ευρώ.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την τιμή και την εμπειρία που έχουμε εδώ και χρόνια στην Πρωτεύουσα γι'  αυτά τα μηχανήματα, συμβαίνουν τα εξής:

Γρήγορα ο χώρος γύρω γίνεται βρώμικος. Προσπαθούν να βρουν διάφοροι, διάφορους τρόπους να ξεγελούν το μηχάνημα. Το μηχάνημα χαλάει πολύ συχνά και όποιος το βρίσκει χαλασμένο αφήνει δίπλα τα μπουκάλια  του να τα βάλει κάποιος..... φτωχότερος μέσα. Φυσικά κανένας δεν ενδιαφέρεται να τηλεφωνήσει κάπου για την επισκευή του.
Γρήγορα όλοι μας εγκαταλείψαμε την προσπάθεια. Μαζεύεις ας πούμε 30 μπουκάλια, και αν όλα πάνε καλά, θα πάρεις ένα χαρτάκι που σου δίνει  0.033 Χ 30 = 1 ευρώ. Αν όλα πάνε καλά, γιατί το μηχάνημα συνήθως είναι εκτός λειτουργίας αλλα το κυριότερο έχεις μπροστά σου έναν "μπουκαλο-συλλέκτη" που έχει σάκους με μπουκάλια. Τελικά πετάς τα δικά σου ή του τα δίνεις.
Πρακτικά κανένας πλέον δεν τα χρησιμοποιεί αυτά τα μηχανήματα παρά μόνο οι μπουκαλο-συλλέκτες. Ψάχνουν στους κάδους, βρίσκουν μπουκάλια και κουτάκια και τα πάνε στο μηχάνημα. Έτσι βγάζουν ένα κοπιαστικό, απλό μεροκάματο. Είναι οι μόνοι που ενδιαφέρονται να τηλεφωνήσουν όταν το μηχάνημα έχει βλάβη.
Είναι και κοινωνικοί οι λόγοι. Κανείς δεν θέλει να πηγαίνει στο ταμείο του Σούπερ Μάρκετ και να πληρώνει με μια δέσμη χαρτάκια σύνολο 2-3 ευρώ μια μπουγάτσα ή ένα παγωτό.

Ελπίζω το νέο εν Ερμιόνη μηχάνημα που είναι και του ΦΟΔΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ να με διαψεύσει.

Βασίλης Γκάτσος