Σάββατο 20 Ιουλίου 2019

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη:Η συγκίνησή μου είναι μεγάλη που για δεύτερη συνεχή χρονιά, η γενέτειρά μου η Ερμιόνη, γιόρτασε τον Πολιτισμό μας


Η συγκίνησή μου είναι μεγάλη που για δεύτερη συνεχή χρονιά, η γενέτειρά μου η Ερμιόνη, γιόρτασε τον Πολιτισμό μας πραγματοποιώντας και φέτος τα Βραβεία Πολιτισμού του Δήμου Ερμιονίδας. Πάντα πίστευα ότι μόνο μέσα από την ιστορία, τον πολιτισμό και την τέχνη μπορούμε να ονειρευόμαστε έναν καλύτερο κόσμο.
Το γεγονός ότι φέτος βραβεύσαμε τρεις ξεχωριστούς ανθρώπους: τον Πρόεδρο του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτριο Παντερμαλή, τον φιλόλογο Γιάννη Ησαΐα και την διεθνούς φήμης ερμηνεύτρια Νάνα Μούσχουρη, έχει για εμένα ξεχωριστή σημασία. Μέσα από αυτά τα Βραβεία θελήσαμε να τους εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας, όχι μόνο για το θαυμαστό έργο τους, αλλά κυρίως γιατί περνούν στις επόμενες γενιές, ο καθένας με τον τρόπο του και την ξεχωριστή προσωπικότητά του τις αξίες τού πολιτισμού. Κι αυτή η συνέχεια για μένα έχει τη μεγαλύτερη αξία.
Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί τη συνέχεια αυτή την είδα στο βλέμμα των τριών αριστούχων μαθητριών, με καταγωγή από την Αργολίδα, που εισήχθησαν στο Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνων, οι οποίες έλαβαν τις υποτροφίες του Ιδρύματος μας για πρώτη φορά. Τους εύχομαι καλή σταδιοδρομία και ελπίζω να έχουν ένα υπέροχο, φωτεινό δρόμο μπροστά τους.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμο Ερμιονίδας και κάθε έναν από τους συντοπίτες μου ξεχωριστά για την μεγάλη τιμή που μου επεφύλαξαν και φέτος. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο, ο οποίος έχει θέσει τα Βραβεία αυτά υπό την Αιγίδα του, αποδεικνύοντας ότι είναι ένας άοκνος θεματοφύλακας του εθνικού μας πολιτισμού.
Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη
19 Ιουλίου 2019










Θεσμός πλέον η απονομή των «Βραβείων Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» στην ιδιαιτέρα της πατρίδα την Ερμιόνη


Με λαμπρότητα και φέτος η τελετή από την οποία εκτάκτως δεν παραβρέθηκε η Α.Ε. ΠτΔ κ. Προκόπιος Παυλόπουλος όπως ήταν προγραμματισμένο, λόγω του ισχυρού σεισμού που έπληξε τη μεσημβρία την Αττική.  


Περισσότερα:stamdamd

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Στην Ερμιόνη ο Παυλόπουλος για τα βραβεία πολιτισμού «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αύριο Παρασκευή 19 Ιουλίου, θα
μεταβεί στο Δήμο Ερμιονίδας για να παραστεί στην τελετή απονομής των Βραβείων Πολιτισμού «ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ».

Το πρόγραμμα κινήσεων του ΠτΔ


19.00 Άφιξη στο Δημοτικό Κατάστημα της Ερμιόνης. Υποδοχή από τον Δήμαρχο Ερμιονίδας και την κα Βαρδινογιάννη. Έναρξη τελετής. Χαιρετισμοί από: Τον εκπρόσωπο του Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Πρωτοπρεσβύτερο Ιωάννη Αμπελά, τον Δήμαρχο Ερμιονίδας, κ. Δημήτριο Σφυρή, την Πρέσβη Καλής Θελήσεως της UNESCO, κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο.

Ο Παυλόπουλος θα βραβεύσει Παντερμαλή και Μούσχουρη
Επίδοση Βραβείων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Βραβείο Πολιτισμού για την προσφορά του στον πολιτισμό της Ελλάδας – Καθηγητής Δημήτριος Παντερμαλής, Πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης.


Βραβείο Πολιτισμού για την προσφορά του στον πολιτισμό της Αργολίδας – Γιάννης Ησαϊας Φιλόλογος –Συγγραφέας.
Ειδική Τιμητική Διάκριση για την συμβολή της στις Τέχνες διεθνώς Νάνα Μούσχουρη.
Πηγή: iefimerida.gr 

πλέον δε μπορούμε να πούμε τίποτα


Την πρώτη νύχτα πλησιάζουνε
και κλέβουν ένα λουλούδι
από τον κήπο μας
και δε λέμε τίποτα.


Τη δεύτερη νύχτα δε κρύβονται πλέον
περπατούνε στα λουλούδια,
σκοτώνουν το σκυλί μας
και δε λέμε τίποτα.


Ώσπου μια μέρα
-την πιο διάφανη απ’ όλες-
μπαίνουν άνετα στο σπίτι μας
ληστεύουν το φεγγάρι μας
γιατί ξέρουνε το φόβο μας
που πνίγει τη φωνή στο λαιμό μας.


Κι επειδή δεν είπαμε τίποτα
πλέον δε μπορούμε να πούμε τίποτα.


Vladimir Mayakovsky
Влади́мир Влади́мирович Маяко́вский
19/07/1893 - 14/04/1930 


πηγή

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Ναός Χθονίας.

Η αρχαιολογική σκαπάνη έδειξε ότι το ιερό της Δήμητρος και της Κόρης στον ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών είναι ένας πολύ μεγάλος δωρικός ναός, μεγαλύτερος από του Μπιστιού, και πλησιάζει σε διαστάσεις τον διάσημο ναό της Ήρας στο Άργος.
Λεπτομερής δημόσια ενημέρωση έγινε προ πολλού στο Σουηδικό Ινστιτούτο στην Αθήνα. (Ο γράφων την μετέφερε παραστατικά μέσω των τοπικών μπλογκ).
Ο Παυσανίας αναφέρει λεπτομερώς και τα δρώμενα στον ναό αυτό και το ότι ήταν γνωστός στο πανελλήνιο.

Παραδόξως καμιά εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας δεν ασχολήθηκε με αυτό το θέμα, αν και είναι είδηση παγκόσμιας εμβέλειας. Δηλαδή κανείς δεν νοιάστηκε από τον τόπο μας να πάρει διάσταση το γεγονός όπως του άξιζε.

Και τώρα τι;

Θα θαφτούν τα θεμέλια του ναού που αποκαλύφθηκαν στο δυτικό μέρος των Ταξιαρχών και θα θάψουμε για πάντα την ιστορία μας; Αντί αυτού θα έχουμε μια 3D απεικόνιση, χωρίς να είναι ορατό ούτε ίχνος του ναού της Χθονίας;

Πρότεινα  ο Δήμος και η Τοπική Κοινότητά μας να κάνουν ό,τι πρέπει για να συνεχιστούν οι ανασκαφές στην πλατεία δυτικά των Ταξιαρχών, όπου και βρίσκεται το κύριο σώμα του αρχαίου ναού. Μετά να αποκαταστήσουν την πλατεία, αλλά όπου τα θεμέλια του ναού είναι σημαντικά να τα κάνουν ορατά με πλάκες από ειδικό γυαλί, όπως πρέπει να κάνουν και εσωτερικά του ναού των Ταξιαρχών.
Ο πανέμορφα αποκατεστημένος ναός των Ταξιαρχών και τα θεμέλια ενός από τους σημαντικότερους ναούς της αρχαιότητας είναι τοπόσημο για την Ερμιόνη και την Ερμιονίδα.
Είναι δε η αποκάλυψη ολόκληρου του ναού υποχρέωση και καθήκον μας, πρώτα προς την ιστορία της Ερμιόνης και ακόλουθα για την τουριστική - οικονομική της ανάπτυξη.

Αν τα θάψετε θα είναι πολιτιστικό έγκλημα. Οι απερχόμενοι δεν έκαναν τίποτε. Οι επερχόμενοι έχουν να πουν τίποτε;

Βασίλης Γκάτσος

Συναυλία Αρβανιτάκη -Κότσιρα στην Ερμιόνη


Ν.Ο.ΕΡ: ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΙΟΝΥΣΙΑ 2019 OPTIMIST & LASER 4,7 27 & 28 ΙΟΥΛΙΟΥ


Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας -Παράρτημα Κρανιδίου


Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Made in Άγιον Όρος

Στην εκδήλωση του ΙΛΜΕ οι αρχαιολόγοι ξεδίπλωσαν το ιστορικό των αρχαιολογικών ερευνών στην Ερμιόνη


 Μια σπουδαία εκδήλωση – διάλεξη έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου, 13 Ιουλίου στον αύλειο χώρο του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ερμιόνης. Καλεσμένες ομιλήτριες οι διακεκριμένες αρχαιολόγοι δρ Άλκηστις Παπαδημητρίου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας και δρ Jenny Wallensten, προϊσταμένη του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Στον κατάμεστο χώρο, οι πολίτες της Ερμιονίδας παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις δύο αρχαιολόγους να ξεδιπλώνουν το ιστορικό των αρχαιολογικών ερευνών στην περιοχή.

Η δρ Άλκηστις Παπαδημητρίου παρουσίασε ένα εξαιρετικό οδοιπορικό στις αρχαιολογικές έρευνες που έλαβαν χώρα στην Ερμιόνη από το 1909 μέχρι σήμερα, έχοντας κάνει πρώτα αναφορά στις ιστορικές πηγές του Ομήρου, του Στράβωνα, αλλά κυρίως του Παυσανία. Στην ανασκόπηση των ερευνών δόθηκε έμφαση στις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στη νεκρόπολη της αρχαίας Ερμιόνης και στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών, ενώ αναγνωρίστηκε η συνεισφορά των ιδιωτών σε πολλές περιπτώσεις ανασκαφών, που ρίχνουν φως στην οριοθέτηση στο χώρο και το χρόνο της αρχαίας πόλης.

Με λόγο περιεκτικό και με προσέγγιση ρεαλιστική, η δρ Παπαδημητρίου τεκμηρίωσε τόσο την προσπάθεια των αρχαιολόγων να διασώσουν και να αναδείξουν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, όσο και τις δυσκολίες με τις οποίες αυτή η προσπάθεια βρίσκεται αντιμέτωπη. Επίσης αναφέρθηκε στην επιθυμία της κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη για την ίδρυση αρχαιολογικού μουσείου στην Ερμιόνη και επαίνεσε την πρόθεσή της να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του.

Η δρ Jenny Wallensten με τη σειρά της, σε άπταιστα ελληνικά, παρουσίασε τις έρευνες του Σουηδικού Ινστιτούτου, που από το 2015 έχουν λάβει χώρα στην Ερμιόνη σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας. Με μεθόδους μη επεμβατικές (και άρα μη καταταστροφικές), οι Σουηδοί ερευνητές χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες και παρακολουθώντας τις πληροφορίες των ιστορικών πηγών, προβαίνουν στην αποτύπωση των αρχαιολογικών θέσεων εντός και εκτός οικιστικού ιστού. Παράλληλα, η δρ Wallensten,  ανακοίνωσε την υπό διαμόρφωση ψηφιακή αναπαράσταση του ιερού της Δήμητρας Χθονίας που πιθανότατα βρισκόταν στη σημερινή θέση του Ι.Ν. των Ταξιαρχών. Αναφορά έγινε επίσης και στα σημαντικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τη μελέτη ανθρωπολογικού υλικού της νεκρόπολης, από οστεολόγο.

Η εκδήλωση έληξε με διάλογο, δίνοντας στους παρευρισκόμενους την ευκαιρία να διατυπώσουν ερωτήματα σε σχέση με το αρχαιολογικό έργο, ενώ εκφράστηκε έντονα τόσο η επιθυμία από τους  πολίτες όσο και η πρόθεση από πλευράς των αρχαιολόγων αλλά και της νέας δημοτικής αρχής για τη δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου στην Ερμιόνη που θα στεγάσει τα ευρήματα των ερευνών.
Το ΙΛΜΕ αναγνωρίζοντας την αρχαιολογική έρευνα της κ. Παπαδημητρίου στην Αργολίδα και ειδικότερα στην Ερμιόνη, η οποία έφερε στο φως σπουδαία ευρήματα της αρχαίας Ερμιόνης, τα οποία κοσμούν το Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου, της απένειμε τιμητική πλακέτα. Την πλακέτα προσέφερε ο Περ. Σύμβουλος κ. Αναστάσιος Τζανής.

Επίσης το ΙΛΜΕ προσέφερε στην κ. Wallensten τιμητική πλακέτα  εκτιμώντας το γεγονός ότι από το 2015 έχει ασχοληθεί με την έρευνα της αρχαίας πόλης της Ερμιόνης. Την πλακέτα προσέφερε ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Ιωάννης Γεωργόπουλος.


Η ζωγράφος κ. Ανθούλα Λαζαρίδου Δουρούκου δώρισε στις φιλοξενούμενες αρχαιολόγους το βιβλίο της, εικαστικού περιεχομένου, με τίτλο «Η Ελληνική φορεσιά μέσα στο χρόνο». 
Επαινετέα η ιδέα της κ. Αγγελικής Μαντζαβίνου, η οποία εξ αφορμής του θέματος της εκδήλωσης εμπνεύστηκε και αποτύπωσε σε κεραμική πιατέλα τις δύο όψεις νομίσματος της αρχαίας Ερμιόνης. Το κεραμικό το δώρισε στο ΙΛΜΕ.
Επιπροσθέτως το ΙΛΜΕ, διά της Προέδρου του, επαίνεσε όσους εκ των μαθητών του Φροντιστηρίου «Θετικό» διακρίθηκαν σε πανελλήνιο διαγωνισμό ρομποτικής καθώς και τους εκπαιδευτές τους.
 Ευχαριστίες αποδίδονται στις κυρίες Μυρσίνη Σαμαρά, Αντιγόνη Λασκαρίδου, στους κυρίους Γιάννη Δημαράκη, Μάκη Δημαράκη και στους μαθητές Μανόλη Σκούρτη και Παναγιώτη Παπαμιχαήλ, οι οποίοι συνέβαλαν στην καλύτερη οργάνωση της εκδήλωσης καθώς και στους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου «Βασίλης» για τη χορηγία τους.
Το ΙΛΜΕ ευχαριστεί τους παρισταμένους ιερείς, τους αιρετούς και τους πολίτες, οι οποίοι παρακολούθησαν τη διάλεξη δείχνοντας το ενεργό ενδιαφέρον τους για θέματα που άπτονται της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της τοπικής μας ιστορίας.

Ερμιόνη 16/07/2019
Για το ΔΣ του ΙΛΜΕ
Τίνα Αντωνοπούλου

κανείς δεν ενδιαφέρεται κι οι πάντες έχουν γυρίσει την πλάτη

Ένας χρόνος χωρίς τον Νικόλα 

ΠΗΓΗ: rainbowschool

Εννέα κατηγορούμενοι. Ένας αθώος, τρεις ανήλικοι με ποινή κοινωνικής εργασίας εκατόν πενήντα ωρών, πέντε ενήλικοι με ποινή φυλάκισης τριάντα έξι μηνών. Με αυτό το σκεπτικό έκλεισε η πολύκροτη υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη από την Κρήτη, δίνοντας τη σκυτάλη σε μια άλλη, σε αυτήν του δεκαπεντάχρονου Νικόλα Φιλίππου από την Αθήνα, ο οποίος τερμάτισε τη ζωή του τον Ιούλη του 2018. Άγνωστο ποιοι αριθμοί θα κλείσουν τη δική του υπόθεση. Εκατόν πενήντα ώρες κοινωνικής εργασίας, τριάντα έξι μήνες χωρίς αναστολή. Άγνωστο…

Κυριακή 14 Ιουλίου 2019

Πρώτη δράση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ερμιόνης : "Απ. Γκάτσος"


ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙΩΝ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΕΡΜΙΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ                                                                         ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 
Το Μουσείο Παιγνιδιών Ερμιόνης θα είναι ανοικτό για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, από  Τρίτη έως και Κυριακή 7.00 - 9.30 μ.μ.
The Toy Museum opens for July and August from Tuesday to Sunday 7.00 - 9.30 p.m.
 Τηλ. Επικοινωνίας: 6980372107

ΑNIMART 2019 στην Ύδρα

“Μαρία Πολυδούρη” της Βιβής Κοψιδά-Βρεττού σήμερα στο ARTίκι

Με το έργο «» της Βιβής Κοψιδά-Βρεττού συνεχίζεται το φετινό 6ο Φεστιβάλ Θεάτρου «ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ» μια παράσταση-αφιέρωμα στη μεγάλη Ελληνίδα ποιήτρια την Κυριακή 14 Ιουλίου στις 9 μ.μ. στον Πολυχώρο ARTίκι Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ (περιφερειακός δρόμος Κρανιδίου-Ερμιόνης)
 Ερμηνεύουν η Φωτεινή Φιλοσόφου και ο Νίκος Γιάννακας
Πληροφορίες-κρατήσεις εισιτηρίων: 698 698 2224. Είσοδος: 10€/ Φοιτητικό-Μαθητικό: 5€
“Μαρία Πολυδούρη” της Βιβής Κοψιδά-Βρεττού