Σάββατο 13 Μαΐου 2023

Η εξουσία τρέφεται από τα θύματά της. Του Γιάννη Λακούτση



 Η εξουσία τρέφεται από τα θύματά της

Του Γιάννη Λακούτση 

 

« Έχουμε την εξουσία που στάζει αίμα με τα εγκλήματα που διαπράττονται προς χάριν της και την ύπουλη, την φαινομενικά ήπια μορφή της. Και στις δύο εκφάνσεις της η εξουσία είναι το ίδιο εγκληματική. Το λιοντάρι ορμάει πάνω στο θύμα του να το κατασπαράξει. Η αράχνη παγιδεύει το έντομο και του πίνει αθόρυβα σιγά-σιγά τους χυμούς που του δίνουν ζωή. Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: ο εκμηδενισμός του θύματος. Έτσι ή αλλιώς η εξουσία τρέφεται από τα θύματά της». ( Θεοδόσης Πελεγρίνης).

 

Ο Λεοπόλδος Β ( 1835- 1909), βασιλιάς του Βελγίου, ένας από τους μεγαλύτερους ληστές που γέννησε ποτέ ο ιμπεριαλισμός, έχει μείνει στη μνήμη των κατοίκων της χώρας για τον αποικισμό του Κονγκό, μια χώρα με έκταση  όσο 76 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Βελγίου. Το Κονγκό αποτέλεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα προσωπικό φέουδο του « βελγικού κτήνους». Στο όνομα της «εκπολιτιστικής αποστολής» του Βελγίου στο Κονγκό, ο Λεοπόλδος εγκαθίδρυσε στην αφρικανική χώρα ένα καθεστώς που χαρακτηρίσθηκε για τη βαναυσότητά του. Τα εγκλήματά του, λέει ο συγγραφέας Ανταμ Χότσιλντ, είναι «διαστάσεων Ολοκαυτώματος». Προτού φθάσουν οι Βέλγοι ο πληθυσμός του Κονγκό υπολογιζόταν στα 25 εκατομμύρια κατοίκους. Η επίσημη απογραφή του 1911 έδειξε ότι στη χώρα είχαν απομείνει μόλις 7,5 εκατομμύρια ψυχές.Αν υπολογίσουμε και τις εκατοντάδες χιλιάδες των ακρωτηριασμένων, τότε η τραγωδία του Κονγκό δεν έχει όμοιό της στην ιστορία της αποικιοκρατίας. Η γενοκτονία που προκάλεσε το «εστεμμένο θηρίο», ανάγκασε τον Μαρκ Τουέιν να γράψει το βιβλίο:

 

Ο μονόλογος του βασιλιά Λεοπόλδου (1905). 

« Και πότε με άκουσαν να λέω  πως έχω ανάγκη από την εκτίμηση των ανθρώπων; Μήπως με θεωρούν για κανένα κοινό θνητό; Ξεχνάνε πως είμαι βασιλιάς;  Και ποιος βασιλιάς υπολογίζει την εκτίμηση των ανθρώπων; Εννοώ στα κατάβαθα της καρδιάς του. Αν καθίσουν και σκεφτούν λιγάκι θα δουν ότι είναι αδύνατο ένας βασιλιάς να υπολογίζει την εκτίμηση των ανθρώπων. Ο βασιλιάς στέκεται ψηλά και κοιτάζει κάτω τον κόσμο και βλέπει τα πλήθη από ήσυχα ανθρωπάκια που λατρεύουν πρόσωπα και υπομένουν  καταπιέσεις και αρπαγές από ένα σωρό άλλα ανθρωπάκια, που σε τίποτα δεν είναι καλύτερα ή εξυπνότερα από τους ίδιους, καμωμένα στο ίδιο καλούπι μ’ αυτούς. Όταν μιλάνε, είναι σαν ένα κοπάδι από φάλαινες, αλλά ο βασιλιάς ξέρει πως δεν είναι παρά ένα κοπάδι από βατραχάκια. Η ιστορία τους το λέει. Αν οι άνθρωποι ήταν αληθινοί άνθρωποι, πώς θα μπορούσε ένας Τσάρος να σταθεί; Πώς θα μπορούσα εγώ να σταθώ; Κι όμως στεκόμαστε. Στεκόμαστε στα σίγουρα. Και με τη βοήθεια του Θεού θα συνεχίσουμε την επιχείρηση όπως και πρωτύτερα. Θα δείτε πως οι άνθρωποι θα μας ανέχονται, με τον πανάρχαιο πειθήνιο τρόπο τους. Μπορεί να στραβομουτσουνιάζουν καμιά φορά και να δημιουργούν  μεγάλες συζητήσεις, αλλά θα μένουν πάντα γονατιστοί. Το να δημιουργούν μεγάλες συζητήσεις είναι μια από τις ειδικότητές τους. Ξεκινάει σιγά-σιγά κι όσο πάει και φουσκώνει. Και ξεχειλίζει το στόμα και πάνω που νομίζεις πως πρόκειται να εκραγεί, καταλήγει σ’ ένα ποίημα! Θεέ μου τι σόι άνθρωποι είναι αυτοί!...Τι περίεργη ράτσα που ‘ναι οι άνθρωποι! Βρίσκουν σφάλματα σε μένα και στις ασχολίες μου. Και ξεχνούν πως κανένας από μας του βασιλιάδες δεν θα μπορούσε να υπάρξει ούτε μια ώρα χωρίς τη δική τους επιδοκιμασία. Είναι οι ομόσπονδοι και ισχυροί προστάτες μας. Αυτοί είναι το προπύργιό μας, οι φίλοι μας, το φρούριό μας. Γι αυτό έχουν την ευγνωμοσύνη μας, τη βαθιά και ειλικρινή ευγνωμοσύνη μας, αλλά όχι την εκτίμησή μας. Ας τους να κλαψουρίζουν αν θέλουν. Δεν βαριέσαι, εμάς δε μας νοιάζει».

Ο μονόλογος του βασιλιά Λεοπόλδου, είναι ένα σπάνιο έργο που γράφτηκε το 1905 από τον Μαρκ Τουέιν. Σπάνιο γιατί το βιβλίο αυτό δεν βρίσκεται σε καμία συλλογή από τα έργα του που ξέρουμε. Τα αντίτυπά του είναι λιγοστά λόγω της πολεμικής που δέχθηκε  από τους Βασιλικούς κύκλους του Βελγίου και όχι μόνο. Το έργο αποτελεί μια εξιστόρηση των εγκλημάτων στο Κονγκό που συγκλόνισε πολλούς συγγραφείς, δημοσιογράφους και πνευματικούς ανθρώπους της εποχής. Το βιβλίο ο μονόλογος του βασιλιά Λεοπόλδου μεταφέρθηκε στη θεατρική σκηνή Ίδρυμα Μιχ. Κακογιάννης, με πρωταγωνιστή το Θεοδόση Πελεγρίνη ( πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην  υφ. Παιδείας).

η Ένωση Ασθενών Ελλάδας καταθέτει :

 


Ανοιχτή Επιστολή προς τους Αρχηγούς των Κομμάτων της Βουλής

Αθήνα, 11 Μαΐου 2023


Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας επικροτεί τον δημοκρατικό διάλογο μεταξύ των παρατάξεων και παρακολούθησε τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών που διεξήχθη στις 10 Μαΐου 2023.

Αναγνωρίζοντας το δύσκολο έργο των δημοσιογράφων, και ενώ κάθε ερώτηση που τέθηκε ήταν σημαντική, μας εξέπληξε ότι στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος», δεν ετέθησαν ερωτήματα για το όραμα και τις δεσμεύσεις σας αναφορικά με την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ζήτημα καθοριστικής σημασίας για τους πολίτες αλλά και την οικονομία εν γένει.

Η πανδημία της COVID-19, η μεγαλύτερη υγειονομική πρόκληση της τελευταίας 100ετίας, ανέδειξε αφενός την τεράστια σημασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, την ποιότητα, την προσφορά και την αυταπάρνηση του υγειονομικού προσωπικού και αφετέρου τις δομικές αδυναμίες ενός Συστήματος Υγείας που, 40 χρόνια μετά τη σύσταση του, απαιτεί άμεση ανασυγκρότηση για να μην καταρρεύσει.

Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

Βράβευση Γυμνασίου Λυγουριού

 





Κοινοποίηση Έλλη Βασιλάκη

Δρ. Μάνος Δανέζης "Αυτό είναι το Σύμπαν της Σύγχρονης Επιστημονικής Γνώσης" 05052023


 

Συναισθηματική πόλωση (Affective polarisation)


 Δημοκρατία ...του Πόλου | Yiannis Sarakatsanis


Δημοκρατία ...του Πόλου | Yiannis Sarakatsanis


Η πόλωση είναι το μικρόβιο της δημοκρατίας.
Το αναβολικό που μας κάνει να έχουμε πάντα δίκιο και το δηλητήριο που μας κάνει να βλέπουμε μόνο εχθρούς.
Θα σας πω ποιος φταίει και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε. 🐻‍❄️ Συναισθηματική πόλωση (Affective polarisation) Το μίσος για τον πολιτικό αντίπαλο έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα. Αλήθεια, έχουμε τόσα να χωρίσουμε; Εσείς, έχετε χάσει φίλους για πολιτικά θέματα; Έχετε ξεκόψει με παρέες επειδή ήταν …από τους άλλους; Και μιας και τους ανέφερα… οι άλλοι… Πώς σας φαίνονται; Παράλογοι; Τρελοί; Χαζοί; Επικίνδυνοι; Τι συμβαίνει; Ε, λοιπόν, συμβαίνει πόλωση! Και - δεν θα το πιστέψετε - συμβαίνει σε εσάς! Κάποιοι πολιτικοί βρήκαν τον τέλειο τρόπο για να μας κάνουν να τους ψηφίσουμε και να τους πούμε και ευχαριστώ! Το μόνο πρόβλημα είναι ότι στην πορεία καταστρέφεται και η κοινωνία. — 👩‍🔬 Έρευνα Northwestern Το Northwestern University είναι ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια στην Αμερική, με ιδιαίτερη έφεση στις κοινωνικές επιστήμες. Το παρακάτω έγγραφο είναι ότι πιο συμπυκνωμένο και ολοκληρωμένο βρήκα στο affective polarisation. Μια συγκεντρωτική έρευνα στο θέμα με αναφορά και σε δεκάδες άλλες έρευνες. https://www.ipr.northwestern.edu/docu... — 🚨 Ελληνικό affective polarisation Στο βίντεο που θα βρείτε στο link, ο Geroge Karyotis (από το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης) παρουσιάζει έρευνα για το affective polarisation, στην Ελλάδα, στις εκλογές του 2019. Έχει λεπτομέρειες, έχει πίνακες και το συμπέρασμα είναι ότι… spoiler alert… η πόλωση υπάρχει και είναι καθοριστική. https://www.bsa.ac.uk/videos/culture-... — 📘 Τι φοβάσαι να χάσεις - Nassim Nicholas Taleb Μιας και το αναφέραμε… Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον και πολύ ξεχωριστό βιβλίο. Το θέμα είναι το “προσωπικό διακύβευμα”. Πίσω από κάθε σχέση, εμπορική, οικονομική, πολιτική, εργασιακή κλπ υπάρχει και ένα προσωπικό κόστος που δεν είναι πάντα ίσο για όλα τα μέρη. Και όταν μάλιστα υπάρχει μεγάλη διαφορά σε αυτό το προσωπικό κόστος τότε τα πράγματα είναι επικίνδυνα. Ιδιαίτερα ανατρεπτικός ο συγγραφέας, τα βάζει με όλους και με όλα αλλά… είναι πειστικός! https://www.klidarithmos.gr/ti-fovasa... 

Έλλη Βασιλάκη 

Τρίτη 9 Μαΐου 2023

Διάλεξη «Ο πολιτικός Κοραής» του Περικλή Σ. Βαλλιάνου

 


Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard (ΚΕΣ) πραγματοποιούν εκδήλωση με τίτλο «Ο πολιτικός Κοραής» αφιερωμένη στα 275 χρόνια από τη γέννηση και τα 190 χρόνια από τον θάνατο του Αδαμάντιου Κοραή.

Ομιλητής θα είναι ο κ. Περικλής Σ. Βαλλιάνος, Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Ο Περικλής Σ. Βαλλιάνος γεννήθηκε το 1950. Σπούδασε κοινωνιολογία και ιστορία των ιδεών στα πανεπιστήμια Wesleyan και Brandeis των Ηνωμένων Πολιτειών. Ειδικεύθηκε στην φιλοσοφία του 19ου αιώνα με ιδιαίτερη έμφαση στην πολιτική και την κοινωνική σκέψη του Γερμανικού Ιδεαλισμού. Είναι συγγραφέας πολλών μελετών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και το βιβλίο «Η αλληλογραφία Κοραή-Τζέφερσον και ο αμερικανικός φιλελληνισμός».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Διαλέξεων του ΚΕΣ στο Ναύπλιο την Παρασκευή 12 Μαΐου 2023 και ώρα 6 μ.μ. 

Εκφράζουμε τη βεβαιότητα πως το κοινό θα μας τιμήσει με την παρουσία του.

Δευτέρα 8 Μαΐου 2023

Καλό ταξίδι Λάζαρε.

 Συλλυπητήρια

 

Με αγωνία παρακολουθήσαμε την εξέλιξη του 

τραυματισμού του αγαπητού γείτονα Λάζαρου 

Λασκαρίδη δημοσιογράφου από την Ερμιόνη μας. 

Σήμερα με απέραντη θλίψη πληροφορηθήκαμε

τον αδόκητο θάνατό του. Εκφράζουμε τα θερμά 

συλλυπητήρια στους οικείους του και στον 

αγαπημένο γιό του Τάσο. 

 

Καλό ταξίδι Λάζαρε.

 

Δημήτρης και Μαρίκα Τουτουντζή

Έχασε τη μάχη ο Λάζαρος Λασκαρίδης

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Γεννηματάς» νοσηλεύοταν ο Λάζαρος Λασκαρίδης, δυστυχώς έχασε τη μάχη και υπέκυψε στα τραύματά του.

Καλό του ταξίδι..