Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Κίνημα Παραγωγικής Ανασυγκρότησης

Ο τίτλος από κείμενο του βουλευτή κου Κοδέλα.
Ας μας το κάνει λιανά το πώς και τι του Κινήματος.

Πάντως στην Ερμιονίδα η Παραγωγική Ανασυγκρότηση έχει αρχίσει: 

Τα παλιά ξενοδοχειακά συγκροτήματα που τα είχαμε για χαμένα αναβαθμίζονται και επανεμφανίζονται δυναμικά. Το AMANZOE και το προσεχώς Killada Hills κατάλαβαν πρώτα ότι μία ξάπλα κάτω από τον ήλιο της Ερμιονίδας, τον ίσκιο της γιαγιάς ελιάς, μέσα στη σιωπή, ατενίζοντας την Ύδρα τον Δοκό και το Μυρτώο κάνει 1500 ευρώ η βραδιά υπό προϋποθέσεις βέβαια. Είναι μέσα στο Κίνημα Παραγωγικής Ανασυγκρότησης;

Οι ανεμογεννήτριες στην ευρύτερη περιοχή σε λίγο θα φτάσουν τις 100. Αν παράγουν για μια ώρα στο μέγιστο, μας δίνουν 200 MWh. Ενέργεια αρκετή για να δουλέψουν όλες οι Χαλυβουργίες της χώρας μας! Είναι μέσα στο Κίνημα Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και μάλιστα στο Πράσινο Κίνημα;

Κατά τη γνώμη μου είναι και παρά είναι.

Φρόντισε, όσο είσαι βουλευτής, και κάνε το παν για να έρθει ο Ανάβαλος και να γίνουν τα φράγματα που πρέπει να γίνουν στην ευρύτερη περιοχή μας.
Φρόντισε, όσο είσαι βουλευτής, και κάνε το παν για την δημιουργία περιοχών αναπαραγωγής των ψαριών, να ξαναζωντανέψει η θάλασσα.

Φρόντισε να γίνουν νόμοι που να δώσουν συνεργατικά φτερά στους αγρότες μας, όχι επιδοτήσεις.

Για αυτά θα σε θυμόμαστε όλοι. Όχι για αυτά που γράφεις περί ζαχάρεως. 

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Καινούργιο τραγούδι του Νίκου Πορτοκάλογλου για την κρίση «Θα περάσει κι αυτό»


Υπογράφηκε η σύμβαση του έργου «Ολοκλήρωση αποχετευτικού δικτύου Κρανιδίου»

Υπογράφηκε η σύμβαση του έργου «Ολοκλήρωση αποχετευτικού δικτύου Κρανιδίου»

Δελτίο τύπου
Την Τρίτη 26 Μαΐου 2015 υπογράφτηκε στην Τρίπολη η σύμβαση του έργου «Ολοκλήρωση αποχετευτικού δικτύου Κρανιδίου», μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ερμιονίδας και του αναδόχου του έργου που είναι η Ε.Ε. Λατομική Α.Τ.Ε..
Το ποσό της σύμβασης ανέρχεται στα 8.143.684,90€ και το έργο αφορά  στην ολοκλήρωση του εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης στους οικισμούς Κρανίδι και Πόρτο Χέλι, στην ολοκλήρωση των αγωγών μεταφοράς Πόρτο Χέλι – Κρανιδίου και Κοιλάδας – Κρανιδίου, στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων αντλιοστασίων στο Κρανίδι, στην Κοιλάδα και στο Πορτοχέλι καθώς και στην κατασκευή μονάδας προεπεξεργασίας βοθρολυμάτων στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Κρανιδίου.
Την Περιφέρεια Πελοποννήσου εκπροσώπησαν ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης Πέτρος, και οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Χειβιδόπουλος Τάσος, Σιδέρης Βασίλης και Στεφανόπουλος Φάνης ενώ την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ερμιονίδας εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Πάλης Γιάννης και το μέλος του Δ.Σ. κ. Τσεγκής Γιώργος.
Κατά αυτόν τον τρόπο, ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο για τον Δήμο Ερμιονίδας το οποίο θα επιλύσει το ζήτημα του αποχετευτικού για το Κρανίδι, το Πορτοχέλι και την Κοιλάδα, έχει φτάσει πλέον στην τελική φάση της ολοκλήρωσης.


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

ΝΕΔΥΠΕΡ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρασκευή  29 Μαΐου 2015

ΠΡΟΣ

κ. Σφυρή  Δημήτρη

Δήμαρχο Ερμιονίδας

Κοινοποίηση:

Πρόεδροι των Νομικών Προσώπων

Του Δήμου Ερμιονίδας

ΘΕΜΑ :   Ρύθμιση οφειλών προς τους Δήμους.

Κύριε Δήμαρχε,

Όπως γνωρίζετε το Υπουργείο Εσωτερικών με κατεπείγον έγγραφο  χθες 27-5-2015, ενημέρωσε τις Διευθύνσεις Διοίκησης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ότι με απόφαση της Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών κ. Νάντιας Βαλαβάνη της  26-5-2015,  παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αίτησης υπαγωγής στην ρύθμιση του ν. 4321/2015  μέχρι και την 26η Ιουνίου 2015 για τις βεβαιωμένες μέχρι 26-5-2015  οφειλές προς ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπα αυτών.

Στη ρύθμιση συμπεριλαμβάνονται   και οι οφειλές  προς τους δήμους από

Πρόσκληση για τον Εορτασμό της Αγίας Τριάδας στα Δίδυμα

ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ 
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΙΔΥΜΩΝ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ

Κανίβαλοι


Του Γιάννη Λακούτση 
Το 2001 ένας μοναχικός άντρας στην Βόρεια Γερμανία ανέβασε στο διαδίκτυο μια αγγελία, ζητώντας έναν καλοσχηματισμένο άντρα για ερωτικές περιπτύξεις. Ο άντρας αυτός θα έπρεπε να ήταν πρόθυμος να σκοτωθεί και να φαγωθεί. Σε λίγες ημέρες εμφανίστηκε το υποψήφιο θύμα. Λίγο καιρό αργότερα, η αστυνομία ανακάλυπτε ένα βίντεο που κατάγραφε την εθελοντική συμμετοχή του θύματος στο θανάσιμο δείπνο.
Στην Νιγηρία, συλλήφθηκαν 11 άτομα σε εστιατόριο ξενοδοχείου όταν η αστυνομία ανακάλυψε δυο ανθρώπινα κεφάλια σε σελοφάν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται τις τοπικές αρχές, αλλά και αυτόπτες μάρτυρες, το ανθρώπινο κρέας σερβιριζόταν σαν ακριβό έδεσμα  και υπήρχε ακόμα και στο μενού.
« Ο κανιβαλισμός είναι ίσως το πιο μεγάλο ταμπού της ανθρωπότητας», εξηγεί η Emilia  Musumensi, εγκληματολόγος στο Πανεπιστήμιο της Κατάνιας στην Ιταλία, η οποία μελετά τον κανιβαλισμό και τους κατά συρροή δολοφόνους.
Η Ευρώπη διαθέτει τις αρχαιότερες ενδείξεις κανιβαλισμού. Το 1999, παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν σε μια περιοχή της Γαλλίας, οστά

Γιαγιάδες κάνουν γκράφιτι στους δρόμους της Λισαβόνας!

perierga 
H τρίτη ηλικία αναλαμβάνει δράση στη Λισαβόνα και ζωγραφίζει τους τοίχους της πόλης. Γυναίκες άνω των 60 αφήνουν τις κατσαρόλες και τα τηγάνια και πιάνουν πινέλα και μπογιές, απολαβάνοντας μια διαφορετική καθημερινότητα. Η ομάδα Lata 65 διδάσκει την τέχνη του δρόμου σε ηλικιωμένους οι οποίοι με τη σειρά τους, αφού μάθουν τα μυστικά του street art αφήνουν τη φαντασία του και φτιάχνουν μικρά έργα τέχνης στο αστικό περιβάλλον.

perierga.gr - Γιαγιάδες κάνουν γκράφιτι στους δρόμους της Λισαβόνας!
perierga.gr - Γιαγιάδες κάνουν γκράφιτι στους δρόμους της Λισαβόνας!
Η ιδέα ξεκίνησε από γνωστούς καλλιτέχνες του δρόμου της Πορτογαλίας που θέλησαν να παρακινήσουν τους ηλικιωμένους να βγουν από τα σπίτια τους, κάνοντας παράλληλα κάτι όμορφο στην πόλη. Η ομάδα αριθμεί σήμερα πάνω από 100 άτομα που έχουν πάρει πολύ ζεστά το θέμα του γκράφιτι και συναγωνίζονται καθημερινά στη δημιουργικότητα παρέα με τους δασκάλους τους.

Τι έτρωγαν οι Ελληνες το 1600 π.Χ.;

Αποφλοίωση φάβας με αρχαίες μυλόπετρες
Τι έτρωγαν οι Ελληνες το 1600 π.Χ.; Ο αρχαιολόγος Χρίστος Ντούμας αφήνει για λίγο στην άκρη τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο Ακρωτήρι της Θήρας και μας μιλά για τις νοστιμιές που απολάμβαναν οι πρόγονοί μας 3.500 χρόνια πριν σε μια ομολογουμένως απολαυστική κουβέντα. 


Αγγείο με ρόβη  
«Βρήκαμε πολλά κατάλοιπα καρπών, μέσα σε δοχεία που φυλάσσονταν στα σπίτια. Καθώς έπεσε η τέφρα απανθρακώθηκαν και έτσι διατηρήθηκαν», εξηγεί ο Χρ. Ντούμας. «Οι καρποί αυτοί ήταν προϊόντα καλλιεργειών -γι' αυτό και έχουμε γνώσεις για τις καλλιέργειες εκείνης της εποχής. Βρήκαμε φάβα, φακές, κριθάρι-, σε ένα μάλιστα πιθάρι γεμάτο τέφρα βρήκαμε αποτυπώματα αμύγδαλων.Εντοπίσαμε επίσης πολλά κουκούτσια ελιών θρυμματισμένα, άρα μιλάμε για παραγωγή λαδιού. Βρήκαμε και ένα πιθάρι με σαλιγκάρια, αν και τα συγκεκριμένα ήταν εισαγωγής! Επρόκειτο για κρητικά σαλιγκάρια».
Βρήκαν όμως και πάρα πολλούς σπόρους από σύκα: «Αυτή ήταν η ζάχαρή τους. Και βέβαια, το σύκο ήταν το καθαρτικό τους!»
-

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

«Πράσινο φως» από ΣτΕ για δημιουργία τουριστικού χωριού στην ΕρμιονίδαΠΗΓΗ: kathimerini Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο δεν εξέφρασε καμία παρατήρηση επί της ουσίας, ούτε αντιρρήσεις για το μέγεθος της σχεδιαζόμενης πολεοδόμησης (320 επαύλεις, 100 βίλες, 28 κατοικίες και ξενοδοχείο) σε σχέση με την επάρκεια των υδατικών πόρων στην περιοχή.

Το «πράσινο φως» για τη δημιουργία του μεγαλύτερου τουριστικού χωριού στην Ελλάδα, στην περιοχή της Ερμιονίδας, έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο δεν εξέφρασε καμία παρατήρηση επί της ουσίας, ούτε προέβαλε αντιρρήσεις για το μέγεθος της σχεδιαζόμενης πολεοδόμησης (320 επαύλεις, 100 βίλες, 28 κατοικίες και ξενοδοχείο) σε σχέση με την

Δ.Ε.Υ.Α. Ερμιονίδας: Οφειλές νερού τώρα μπορείτε να πληρώνετε και σε τράπεζα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΑΣ
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στα έντυπα των λογαριασμών της Δ.Ε.Υ.Α. Ερμιονίδας αναγράφονται πλέον δύο αριθμοί και συγκεκριμένα ο Κωδικός Πληρωμής σε Τράπεζα και ο Κωδικός Ανάθεσης. Με τη χρήση των κωδικών αυτών στα παρακάτω αναφερόμενα μέσα καναλιών εξυπηρέτησης μπορείτε πλέον να πληρώνεται τις οφειλές σας εύκολα και γρήγορα με μετρητά, πιστωτική κάρτα ή πάγια εντολή, ως ακολούθως:
1. Τα παρεχόμενα μέσα καναλιών εξυπηρέτησης της Τράπεζας Πειραιώς:
  • ΠΑΓΙΑ ΕΝΤΟΛΗ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ: με χρέωση λογαριασμού,
  • ΠΛΗΡΩΜΗ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ: με χρέωση λογαριασμού ή με μετρητά
  • ΠΛΗΡΩΜΗ WINBANK INTERNET BANKING: με χρέωση λογαριασμού ή με πιστωτική κάρτα του Ομίλου
  • ΠΛΗΡΩΜΗ WINBANK PHONE BANKING: με χρέωση λογαριασμού ή με πιστωτική κάρτα του Ομίλου
  • ΠΛΗΡΩΜΗ site WWW.EASYPAY.GR: με χρέωση λογαριασμού ή με πιστωτική κάρτα του Ομίλου
2. Τα παρεχόμενα μέσα καναλιών εξυπηρέτησης, που προσφέρουν οι λοιπές Συμμετέχουσες Τράπεζες στο Διατραπεζικό Σύστημα της ΔΙΑΣ αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα (σε μορφή .pdf):

ΝΕΔΥΠΕΡ:ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ

Τετάρτη  27  Μαϊου 2015

ΠΡΟΣ

κ. Κοντοβράκη Ιωάννη

Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου

ΘΕΜΑ:  ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ

Αγαπητέ Πρόεδρε,

 Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα  της πόλης του Κρανιδίου σήμερα είναι το κυκλοφοριακό το οποίο προέκυψε βασικά από το γεγονός ότι ποτέ δεν προσπάθησε κανείς ( πέρα από μερικές εξαιρέσεις όπως η εφαρμογή κυκλικής πορείας γύρω από το Α΄ Δημοτικό Σχολείο Κρανιδίου και η τοποθέτηση φωτεινού σηματοδότη ) να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα.

Το πρόβλημα όπως όλοι γνωρίζουμε  αυξάνεται συνεχώς μετά  την αύξηση του πληθυσμού, των δραστηριοτήτων των δημοτών,  του αριθμού των οχημάτων που κυκλοφορούν και του βαθμού χρησιμοποίησής τους.

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Καθυστερεί, εδώ και χρόνια, η απόδοση του ειδικού τέλους στις περιοχές εγκατάστασης ΑΠΕ Αραχναίο, Αχλαδόκαμπο και Ηλιόκαστρο στην Αργολίδα

26 Μαΐου 2015
ΘΕΜΑ: Καθυστερεί, εδώ και χρόνια, η απόδοση του ειδικού τέλους στις περιοχές εγκατάστασης ΑΠΕ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας, Ηρώ Διώτη, Ευγενία Ουζουνίδου σχετικά με τη μεγάλη καθυστέρηση στην απόδοση ειδικού τέλους στις περιοχές που λειτουργούν ΑΠΕ. Η ερώτηση αφορά και τους κατοίκους των χωριών Αραχναίο, Αχλαδόκαμπο και Ηλιόκαστρο στην Αργολίδα που περιμένουν εδώ και χρόνια την απόδοση του συγκεκριμένου τέλους.


Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

Προς τον κ. Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: Καθυστέρηση απόδοσης ειδικού τέλους στους καταναλωτές στις περιοχές που λειτουργούν ΑΠΕ


Ένα από τα μέτρα για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για να λειτουργήσει ως κίνητρο στην εξασφάλιση της συναίνεσης των τοπικών κοινωνιών στις περιοχές που εγκαθίστανται Α.Π.Ε. ήταν η θεσμοθέτηση, με το άρθρο 25 του ν.3468/2006 όπως αυτό τροποποιήθηκε με το ν.3851/2010, ειδικού τέλους που παρακρατείται από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, μέρος του οποίου αποδίδεται στους οικιακούς καταναλωτές περιοχών όπου εγκαθίστανται έργα Α.Π.Ε.

Μέχρι και σήμερα το προβλεπόμενο αυτό τέλος δεν έχει αποδοθεί στους οικιακούς καταναλωτές, οι οποίοι συνήθως είναι κάτοικοι ορεινών ή νησιωτικών περιοχών που το άμεσο περιβάλλον της κατοικίας τους έχει υποστεί επιπτώσεις από την εγκατάσταση των ΑΠΕ.

Μάλιστα, προεκλογικά αφέθηκε να εννοηθεί ότι η παροιμιώδης καθυστέρηση στην ενεργοποίηση των εν λόγω διατάξεων έλαβε τέλος με την υπογραφή στις 23/12/2014 (ΦΕΚ 3497) της κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον «Επιμερισμό ειδικού τέλους στους οικιακούς καταναλωτές, σε περιοχές όπου λειτουργούν ΑΠΕ» και τη δημοσίευση του πίνακα με τις 272 περιοχές και τον επιμερισμό που αφορά στα έτη από το 2010 έως και το 2013, και ανέρχεται σε 13.390.731 Ευρώ.

Ωστόσο, έως και σήμερα δεν έχει γίνει η απόδοση του οφέλους στους δικαιούχους καταναλωτές ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία δημοσίευσης του πρώτου πίνακα θα πρέπει να επαναληφθεί.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Έχει παρακρατηθεί το σχετικό ειδικό τέλος από τον Λ.Α.Γ.Η.Ε. και είναι διαθέσιμο το συνολικό ποσό για να αποδοθεί στους δικαιούχους;
  2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας δηλαδή έως ότου οι κάτοικοι των περιοχών που είναι δικαιούχοι να δουν τη μείωση στους λογαριασμούς;
  3. Ποια μέτρα θα ληφθούν ώστε η απόδοση του τέλους να γίνεται τακτικά και να μην υπάρχουν ανάλογες καθυστερήσεις στο μέλλον;

Από πού προήλθε η απόσταση των σιδηροδρομικών γραμμών στις ΗΠΑ.

Του Δημήτρη Τουτουντζή
  H απόσταση ανάμεσα στις δύο ράγες των σιδηροδρομικών γραμμών στις ΗΠΑ είναι 4 πόδια και 8,5 ίντσες (143,5 cm). Μάλλον παράξενος αριθμός. Γιατί άραγε έχει επιλεγεί το συγκεκριμένο διάκενο;
  Διότι ο σιδηρόδρομος στις ΗΠΑ κατασκευάστηκε με τον τρόπο που είχε κατασκευαστεί ο σιδηρόδρομος στην Αγγλία, από Άγγλους μηχανικούς που μετανάστευσαν, και οι οποίοι θεώρησαν ότι θα ήταν καλή σκέψη, επειδή θα επέτρεπε να χρησιμοποιηθούν υπάρχουσες ατμομηχανές από την Αγγλία.
  Και τότε, γιατί οι Άγγλοι κατασκεύασαν τις ατμομηχανές τους έτσι; Διότι οι πρώτες σιδηροδρομικές γραμμές κατασκευάστηκαν από τους ίδιους μηχανικούς που κατασκεύαζαν τραμ, στο οποίο χρησιμοποιούσαν ήδη το συγκεκριμένο διάκενο.
  Kαι γιατί αυτό το διάκενο στο τραμ; Διότι οι κατασκευαστές του τραμ ήταν και κατασκευαστές αμαξών, που χρησιμοποιούσαν τα ίδια εργαλεία και τις ίδιες μεθόδους.
  Και γιατί οι άμαξες έχουν αυτό το διάκενο; Διότι, παντού στην Ευρώπη, και στην Αγγλία, οι δρόμοι είχαν λούκια για τους τροχούς των αμαξών και ένα διαφορετικό διάκενο θα προκαλούσε διαρκώς βλάβες στους άξονες.
  Και γιατί τα λούκια απέχουν τόσο μεταξύ τους; Διότι οι πρώτες

Τόποι Ζωής - Τόποi Ιδεών: Μεταδημοκρατία«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ/ΜΕΤΑΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Κρίσεις για την κρίση της δημοκρατίας»
Όλοι μιλούν σήμερα για κρίση της δημοκρατίας. Για την υποχώρηση της πολιτικής προς χάριν της οικονομίας, για την κυριαρχία των αγορών πάνω σε κάθε μορφή λαϊκής αντιπροσώπευσης και για την συνακόλουθη απαξίωση των πολιτικών θεσμών. Τα συμπτώματά της απαξίωσης αυτής είναι γνωστά: πολιτικός κυνισμός και αποξένωση, αποχή από τις πολιτικές διαδικασίες, μηδενισμός. Πολλοί σύγχρονοι πολιτικοί στοχαστές μιλούν πλέον για το πέρασμα από τη δημοκρατία στη μετα-δημοκρατία. Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης μετα-δημοκρατίας; Ποιούς κινδύνους ενέχει; Ποιές δυνατότητες υπάρχουν σήμερα, σε συνθήκες κρίσης, για την ανανέωση της πολιτικής και της δημοκρατίας; Στα ερωτήματα της Βίκης Ιακώβου και του Γιάννη Σταυρακάκη απαντούν οι Κόλιν Κράουτς (καθηγητής στο Warwick Business School και συγγραφέας του βιβλίου Μεταδημοκρατία), Σαντάλ Μουφ (καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Westminster, συγγραφέας των βιβλίων Το δημοκρατικό παράδοξο και Επί του πολιτικού), Ζακ Ρανσιέρ (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, συγγραφέας του βιβλίου Το μίσος για τη δημοκρατία) και Μιγκέλ Αμπενσούρ (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού).

Παραγωγή: ERT3
Σενάριο-Σκηνοθεσία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΕΡΑΜΙΔΙΩΤΗΣ
Διεύθυνση φωτογραφίας: Ζαν Ζακ Μρεγιέ,Γιώργος Παπανικολάου
Ηχοληψία: Φρανκ Κοράτσα
Μοντάζ: Γιάννης Ανδριάς
Διεύθυνση παραγωγής: Ηλιάνα Παυλίδου

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ: Ερώτηση στη Βουλή για τα σοβαρά προβλήματα στους αγρότες από κλοπές μεταλλικών εξαρτημάτων και καλωδίων από αγροτικές εγκαταστάσειςΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
                                
Ναύπλιο, 26 Μαΐου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY
Γ. Ανδριανός: Ερώτηση στη Βουλή για τα σοβαρά προβλήματα στους αγρότες από κλοπές μεταλλικών εξαρτημάτων και καλωδίων από αγροτικές εγκαταστάσεις. Ζητά διυπουργική σύσκεψη στα πεδία της Δημόσιας Τάξης, της Δικαιοσύνης, της Αγροτικής Ανάπτυξης, και των Οικονομικών σε ό,τι αφορά το ΣΔΟΕ για τους παραλήπτες των μετάλλων.
Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Ν. Βούτση, Δικαιοσύνης κ. Ν. Παρασκευόπουλο, και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Π. Λαφαζάνη με θέμα την πορεία της διαδικασίας αποζημίωσης των δικαιούχων παραγωγών μέσω των ΠΣΕΑ για τις ζημιές του 2011.
Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί τα περιστατικά, που πλέον παρατηρούνται σε καθημερινή βάση, κλοπής μεταλλικών

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟ ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ


Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης με αφορμή τα 50 χρόνια από το θάνατο του Μικρασιάτη λογοτέχνη, ζωγράφου – αγιογράφου Φώτη Κόντογλου διοργανώνει εκδήλωση στη μνήμη του, στις 4 Ιουλίου 2015, ημέρα Σάββατο, στο χώρο του Μουσείου.

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση θα δοθούν από το Ι.Λ.Μ.Ε. σε εύλογο χρόνο.

Η πρόεδρος του Δ.Σ.
Τίνα Αντωνοπούλου
 

Τιμητική εκδήλωση για τον Λέοναρντ Κοέν στην Ύδρα

Η Ύδρα τιμά -για πρώτη φορά- τον Λέοναρντ Κοέν
Στα πλαίσια των εορτασμών των Μιαουλείων 2015 αλλά και για να τιμηθεί ένας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως καλλιτέχνες, ο Λέοναρντ Κοέν ο οποίος έζησε και εμπνεύστηκε αλλά και αγάπησε την Ύδρα, ο Δήμος του νησιού, θα αφιερώσει ένα διήμερο, στις 13 και 14 Ιουνίου 2015 για να τιμήσει τον  λογοτέχνη, συνθέτη, τραγουδοποιό και τραγουδιστή που συνδέθηκε με την Ύδρα από τις αρχές της δεκαετίας του ’60.
Στις τιμητικές εκδηλώσεις συμπεριλαμβάνεται η ονοματοδοσία μια οδού πλησίον του σπιτιού του ως «οδός Leonard Cohen». Επιπλέον κατά την διάρκεια των τιμητικών εκδηλώσεων για τον μεγάλο καλλιτέχνη, πρόκειται να έρθουν και να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις περίπου 160 άτομα από 39 χώρες της γης! 
Ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γεώργιος Κουκουδάκης όπως και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Παναγιώτης Ράππας βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον Πρέσβη του Καναδά για την τιμητική εκδήλωση. 

Από το 1960…
Ο Λέοναρντ Κοέν αγόρασε σπίτι στην Ύδρα στις αρχές του 1960… Το 1963 εγκαθίσταται μόνιμα στην Ύδρα, όπου συνεχίζει να γράφει. Κατά την οκταετία που έμεινε στην Ύδρα, έγραψε δύο βιβλία με ποιήματα –το γνωστό «Flowers for Hitler» ήταν ένα από αυτά– και δύο μυθιστορήματα, τα «Favorite Game» και «Beautiful Losers». Με το μυθιστόρημα «Beautiful Losers» («Θαυμάσιοι αποτυχημένοι», 1966), θα γνωρίσει την παγκόσμια επιτυχία ως συγγραφέας … Διάσημα τραγούδια του και ποιήματα του όπως τα «Bird on the Wire» και «I’m Your Man»,  ξεκίνησαν στην Ύδρα…  Η Ύδρα για τον Λέοναρντ Κοέν ήταν η πηγή της έμπνευσής του, η μυθική Ιθάκη του Οδυσσέα… 
hydraspoliteia

Συμμετοχή του Δήμου Ερμιονίδας στο Συνέδριο «Μυθική Πελοπόννησος – Γεύσεις με Ιστορία»

Δελτίο τύπου
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων της τρίτης διοργάνωσης «Ημέρες Γαστρονομίας» στις 22, 23 και 24 Μαΐου 2015  στο Μουσείο Μπενάκη, διεξήχθη  από την Περιφέρεια Πελοποννήσου το συνέδριο γαστρονομικού πολιτισμού «Μυθική Πελοπόννησος – Γεύσεις με Ιστορία» , με συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κυρίου Πέτρου Τατούλη και σημαντικών εκπροσώπων της ελληνικής γαστρονομίας και του πολιτισμού.   Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι των δημοτικών αρχών της  περιφέρειας μεταξύ των οποίων και ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ερμιονίδας  κύριος  Απόστολος Λαδάς.
Σημαντικοί ομιλητές κατά την διάρκεια του συνεδρίου εκθείασαν την πελοποννησιακή παράδοση, ποιότητα και  ευρηματικότητα στον χώρο των γεύσεων.
Ο πρόεδρος του «Μανιατακείου Ιδρύματος» κος Δημήτριος Μανιατάκης  ανέφερε ότι  ο Γαστρονομικός τουρισμός είναι καταλύτης , ατμομηχανή  ανάπτυξης, εμπλουτίζει το ήδη υπάρχον τουριστικό προϊόν μιας περιοχής και επιμηκύνει την τουριστική περίοδο.
Στόχος της κάθε περιοχής  είναι να προβάλλεται  συνεχώς η αξία της Μεσογειακής Διατροφής  η οποία αναδείχθηκε από την UNESCO στο Ναϊρόμπι,  αγαθό άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς.

ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ 2015 19 ως 21 Ιουνίου

ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ 2015
19 ως 21 Ιουνίου
Ερμιόνη, πατρίδα των κολυμβητικών και κωπηλατικών αγώνων
«Πλησίον δε αυτού Διονύσου ναός μελαναίγιδος˙ τούτω μουσικής αγώνα κατά έτος έκαστον άγουσι, και αμίλλης κολύμβου και πλοίων τιθέασιν άθλα˙»
Παυσανίας, 35.1.
Είναι σημαντικό να αγωνιστείς στην Ερμιόνη!!
Η ιδέα της αναβίωσης των αρχαίων αγώνων χαράχτηκε στα βήματα του Παυσανία όταν ο ίδιος επισκέφτηκε την Ερμιόνη και κατέγραψε την Ιστορία , τους μύθους και τους αρχαίους ναούς της, όπου σε πολλούς από αυτούς γίνονταν γιορτές προς τιμήν των θεών , στους οποίους ήταν αφιερωμένοι.
Μια σημαντική γιορτή ήταν και τα Διονύσια Ερμιόνης προς τιμήν του Διόνυσου Μελαναίγιδος κατά την οποία κάθε χρόνο διοργάνωναν κολυμβητικούς , κωπηλατικούς - ιστιοπλοϊκούς, και μουσικούς αγώνες. Αυτοί είναι και οι πρώτοι καταγεγραμμένοι στην ιστορία.
Στην σημερινή τους μορφή οι αθλητές και οι επισκέπτες θα απολαύσουν στην όμορφη Ερμιόνη ενα αθλητικό τριήμερο με αγώνες κωπηλασίας canoe – kayak, κολυμβητικούς ανοιχτής θαλάσσης, ιστιοπλοΐας ενώ παράλληλα θεσπίζονται και αγώνες δρόμου για να τιμηθεί και η μνήμη του ιστορικού Παυσανία, ως περιηγητή της περιοχής μας (περί 155 μ.Χ.). Τέλος, καθόλη τη διάρκεια του τριημέρου θα πραγματοποιηθούν πολιτιστικές – μουσικές εκδηλώσεις.
Θα μας τιμήσει η παρουσία σας, σας περιμένουμε όλους!

Πῶς οἱ Σοβιετικοὶ συνετέλεσαν στὴν Μικρασιατικὴ καταστροφήΕπιλογή και πρόταση του άρθρου 

Δημήτρης Τουτουντζής

Πῶς οἱ Σοβιετικοὶ συνετέλεσαν στὴν Μικρασιατικὴ καταστροφή.

π τν/τν Φιλονόη κ Πόντου
 
να ρθρον το Φιλίστορος πο μς δίδει περισσότερες λεπτομέρειες γι τν δράσι κα τν στήριξι τν ώσσων στν στρατ το Κεμάλ. να κομμάτι τς στορίας πο μς, τος πογόνους τν σφαγέντων κα κδιωχθέντων, μς πον λίγο περισσότερο. Ξυπν μνμες κα ξύνει πληγές…
Πάντως,  δν μπορομε ν κατηγορομε μόνον τν Κεμάλ. λοι ταν συνεργοί του. λοι τν στήριξαν, τν νίσχυσαν κα λοι καναν τ στραβ μάτια στς σφαγές του. Γι μένα λοι τους εναι συνεργο κα συνυπεύθυνοι.

O Ρωσσικός κομμουνισμός ως ένας από τους βασικούς υπαίτιους της Μικρασιατικής καταστροφής

Ένας από τους βασικότερους συντελεστές της τελικής ήττας του Ελληνικού στρατού και της συνεπακόλουθης Μικρασιατικής Καταστροφής υπήρξε η σημαντική μπολσεβικική υλικοστρατιωτική βοήθεια που παρείχαν οι Ρώσσοι κομμουνιστές στον Κεμάλ. Ήδη από τις αρχές του 1919 χάρις την γεωμετρική αριθμητική αύξηση του Κόκκινου στρατού και την επιτυχημένη στιβαρή ηγεσία του Τρότσκι, η αντεπανάσταση των «Λευκών» είχε ουσιαστικά αποτύχει όπως και η συμμαχική εκστρατεία στην Ουκρανία. στην οποία η Ελλάδα

Περί προγονολατρείας... Από τον Ψυχάρη στον Ραφαηλίδη

Χαρακτηριστική γελοιογραφία του 1915, απεικονίζοντας τα εθνικιστικά μίση ανάμεσα στους λαούς - ο κάθε ένας με την "παραδοσιακή του" φορεσιά, κατά τη διάρκεια του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Picture source
 
Επιλογή και πρόταση του άρθρου Γιώργος Μπόλμπος

Το φαινόμενο της παρελθοντολαγνείας και η συχνά απεγνωσμένη προσπάθεια αναζήτησης ριζών σε «ένδοξους προγόνους», συνιστούν στην εποχή μας όχι μόνο ένδειξη μιας βαθιάς σύγχυσης ταυτότητας, απόρροια λαών που βρίσκονται σε κρίση και επιζητούν μια κάποια ψυχολογική ανάταση μέσω της σύνδεσης τους με ένα υποτιθέμενο «χρυσό παρελθόν»... Μα, στην περίπτωση της έξαρσης του εθνικισμού, το φαινόμενο αυτό αγγίζει όρια επικίνδυνης βλακείας. 

Να το πω απλούστερα: Είμαστε «μεγάλοι» και «περήφανοι», επειδή κάποιοι, κάποτε, πριν 2500 χρόνια (πολύ, πολύ καιρό πριν), δημιούργησαν έναν σπουδαίο πολιτισμό. Μάλιστα. Για την ακρίβεια, δεν είμαστε απλά «μεγάλοι» για τον πολιτισμό που εκείνοι είχαν τη μαγκιά να δημιουργήσουν και να μας τον παραχωρήσουν απλόχερα, για να του αλλάξουμε τον αδόξαστο… Μα θεωρούμε τους εαυτούς μας «μεγαλύτερους» και από τους άλλους! Τέτοιο θράσος. Τόση ύβρις – για να χρησιμοποιήσω την αρχαιοελληνική αυτή λέξη, που τόση σημασία είχε για τους αρχαίους Έλληνες.

Το τραγικό είναι πως η εθνικιστική αυτή εκδοχή της μωρίας επηρεάζει μια μερίδα, απαίδευτου και συγχυσμένου, πλην «περήφανου», κοινού. Και αυτό δεν ισχύει μόνο με την εγχώρια εκδοχή του εθνικισμού, μα με τον εθνικισμό σαν ιδεολογία, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Οι Αμερικάνοι «πατριώτες» καυχιόνται για τις αξίες του «παλιού καλού καιρού» και των λευκών προτεσταντών που μετοίκισαν από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Οι Γάλλοι σοβινιστές περιφρονούν βαθύτατα όσους δεν είναι σαν αυτούς και δε μοιράζονται τη μοναδική, γαλλική κουλτούρα. Οι Γερμανοί, στα χρόνια του Χίτλερ, μιλούσαν

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: 7ο Αριστείον 2015 βραβείων έξτρα παρθένου ελαιολάδου

7ο ΑΡΙΣΤΕΙΟΝ 2015 (7th ARISTION 2015)
Διαγωνισμός ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία ο 7ος Διαγωνισμός ποιότητας ελαιολάδου. Έλαβαν μέρος 74 δείγματα-προϊόντα.
ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Πρόεδρος της 8μελής επιτροπής αξιολόγησης του διαγωνισμού ποιότητας ο Κος Μανώλης Σαλιβαράς με εξειδικευμένη επιστημονική κατάρτιση και μακρόχρονη εμπειρία στη γευσιγνωσία, τις συμβουλές και τον ποιοτικό έλεγχο του ελαιολάδου και αντιπρόεδρος η Κα Αλίκη Γαλή επικεφαλής γευσιγνώστης της ομάδας του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ των
7ο Αριστείον 2015, Βραβείων έξτρα παρθένου ελαιολάδου
ΕΔΩ

Ανοίγουν 20.385 θέσεις σε υπουργεία, περιφέρειες και εποπτευόμενους φορείς – Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια κατάταξης

Καθορίστηκε ο τελικός αριθμός των θέσεων για το δευτερο πακέτο της κοινωφελούς εργασίας. Συνολικά απομένουν 20.385 θέσεις σε υπουργεία, περιφέρειες και εποπτευόμενους φορείς. Οι νέες προκηρύξεις θα αρχίσουν να βγαίνουν αφού πρώτα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του πρώτου πακέτου της κοινωφελούς εργασίας που αφορούσε 32.433 θέσεις σε δήμους.

Η πρώτη προκήρυξη που θα ανακοινωθεί θα αφορά θέσεις στο υπουργείο Πολιτισμού και θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες, με τις αιτήσεις να υποβάλλονται στον ΟΑΕΔ.

Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας το επόμενο διάστημα, θα «τρέξουν» 16.145 θέσεις σε υπουργεία, 3.500 στην περιφέρεια και 470 σε εποπτευόμενους φορείς.

Σε αυτην την πρόσκληση δικαιωμα υποβολής αιτησεων έχουν οσοι απορρίφθηκαν στην πρωτη προσκληση του ΟΑΕΔ και αυτοί που δεν εκαναν καθόλου αιτηση. Οι επιτυχόντες της πρωτης πρόσκλησης δεν εχουν δικαιωμα να συμμετεχουν και στην περίπτωση που κανουν αιτηση θα απορριφθούν.

Διάλυση της Ευρωζώνης λόγω πολιτικής ανεπάρκειας

Καλημέρα σας!
Σας στέλνω ένα άρθρο για ενημέρωσή σας, δημοσίευση, ανάρτηση η προώθηση με τον κάτωθι τίτλο:
Διάλυση της Ευρωζώνης λόγω πολιτικής ανεπάρκειας

Στόχος της Συνθήκης της Ρώμης που υπογράφτηκε το 1957 (ΕΟΚ) από τις ιδρυτικές χώρες Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία ήταν ή ιδέα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η συμβολή αυτών στην λειτουργική δόμηση της πολιτικής Ευρώπης ως καθοριστικό βήμα για  την πληρέστερη ενοποίηση της Ευρώπης, με κοινή δράση την οικονομική και κοινωνική πρόοδο των λαών, των όρων διαβίωσης και απασχόλησης των λαών με συντονισμένες δράσεις για την εμπέδωση των αξιών, της ισότητας, της αλληλεγγύης, της εμπιστοσύνης, την εξασφάλιση της σταθερότητας, την επέκταση της οικονομίας, της ισορροπίας στις συναλλαγές και συνθήκες θεμιτού ανταγωνισμού. Και όλα αυτά προς αποτροπή νέων πολεμικών συρράξεων μετά τις τραυματικές εμπειρίες των 2 Παγκοσμίων Πολέμων που ξεκίνησαν από ευρωπαϊκό έδαφος και αιματοκύλησαν των ανθρωπότητα.
Η επέτειος των 50 χρόνων από την υπογραφή της ίδρυσης της ΕΟΚ/ΕΕ εορτάστηκε το έτος 2007 με λαμπρές εκδηλώσεις  από τα Κράτη-μέλη (27) εις την ειδική Σύνοδο Κορυφής εις το Βερολίνο υπό την προεδρία της Ανγκελα Μερκελ   με υπογραφή

Χαιρετισμός Γ. Ανδριανού σε εκδήλωση μνήμηςΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
                                
Ναύπλιο, 24 Μαΐου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY
Χαιρετισμός Γ. Ανδριανού στην εκδήλωση μνήμης για τους εκτελεσθέντες πατριώτες από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής το 1944 στις Λίμνες.
Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός παρευρέθηκε στην εκδήλωση μνήμης για τους εκτελεσθέντες πατριώτες από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής το 1944 στις Λίμνες και κατέθεσε στεφάνι.
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε, επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Τιμούμε σήμερα την μνήμη των εκτελεσθέντων πατριωτών από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής το 1944 εδώ στις Λίμνες.
Είναι χρέος μας να κρατάμε ζωντανή την ιστορική μνήμη της θηριωδίας του ολοκληρωτισμού. Αυτό το νόημα έχει και το αίτημα που διατύπωσα εκ νέου στον νυν Υπουργό Εσωτερικών για την συμπερίληψη των Λιμνών, του Αραχναίου, της Μιδέας και της Ανδρίτσας στον κατάλογο μαρτυρικών χωριών και πόλεων της Ελλάδας Και ταυτόχρονα, είναι χρέος μας να κρατούμε άσβεστη την μνήμη των ανθρώπων εκείνων, που έχασαν τη ζωή τους – όχι ως αριθμούς σε μια στατιστική, αλλά κρατώντας κατά νου, όσο γίνεται