Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Μουσείο Παιχνιδιών Ερμιόνης ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


ΕΡΜΙΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

ΕΣΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ»

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Μουσείο Παιχνιδιών Ερμιόνης 

παραμένει ανοιχτό τον μήνα Σεπτέμβριο

από Πέμπτη έως και την  Κυριακή

6:30-8:30 μ.μ.

 

The Toy Museum Ermioni

opens for September

from Thursday to Sunday 6:30-8:30 p.m.


Τηλέφωνα επικοινωνίας:

6980372107-6982385289





Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Στέγη Επιστημών

 


Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου η Στέγη Επιστημών ανοίγει ξανά για τους μεγάλους αλλά και τους μικρούς μας φίλους, στοχεύοντας στην ανάπτυξη επιστημονικών, τεχνολογικών, μηχανικών, μαθηματικών και καλλιτεχνικών δεξιοτήτων!
Οι διαφορετικές δραστηριότητες μας είναι ειδικά διαμορφωμένες για παιδιά κάθε ηλικίας!
Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν δωρεάν σεμινάρια - δοκιμαστικά εργαστήρια για να ανακαλύψουν μικροί και μεγάλοι τον κόσμο της ρομποτικής!


Για όσα παιδιά ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν καθώς και για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στα: 2754029503 και 6977504090. Οι εγγραφές ξεκίνησαν! Σας περιμένουμε!

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Η γυναικοκτονία στην ελληνική λογοτεχνία. Του Γιάννη Λακούτση

 Η γυναικοκτονία στην ελληνική λογοτεχνία

 


Του Γιάννη Λακούτση


Διαβάζοντας κείμενα από την αρχή του εικοστού αιώνα διαπιστώνουμε πόσο βαθιά ριζωμένοι στην κοινωνική αντίληψη είναι οι όροι « έγκλημα πάθους» και «έγκλημα τιμής». Εγκλήματα που στηλιτεύει από πολύ νωρίς και ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης στο διήγημά του «Ακόμα;»

« Τέτοια ώρα, αντρίκια ντυμένη, στους Έρμονες. Σκύλα πού είσουν;» Εκείνη λόγο. Τότες επήρε τη μεγάλην απόφαση. Ανατρίχιασε, εξέταζε με το μάτι όλο το σπίτι ζητώντας και του παρουσιάστη στην όψη ένας κόπιδας που τον άδραξε αμέσως. Εβρέθη σιμά της και της έλεγε φοβερίζοντας. «Πού είσουν; Πού είσουν;». Κι όσο εκείνη από τρομάρα κ’ έλεγχος δεν αποκρενότουν, τόσο η χολή του επέρσευε, τόσο την ετυραγνούσε κ’ εκατάλαβε η άτυχη πως είταν τώρα το τέλος της. «Έλεος, έλεος» είπε « αμαρτωλή είμαι μα είμαι έγκυα, δικό σου είναι το παιδί, μα το θεό!» Έμεινε ο Κούρκουπος εγίνη κίτρινος, ο λόγος της τον εξαρμάτωνε. Η στιά είχε πέσει, εκείνη έκλαιγε θερμά, όξω ξημέρωνε. Κι ο Θοδόσης που’ χε παραμονέψει εχτύπησε μ’ ορμή βαριά την πόρτα κ’είπε«Ακόμα; ακόμα;» Και σαν απάντηση ακούστηκαν φωνές από μέσα. « Έλεος, έλεος, το παιδί σου. Απάνθρωπε, με σκότωσες!» και δυνατά όσο εδυνότουν: «Βοήθεια, βοήθεια!...Α!» Κ’ ύστερα σιωπή. Τότες όμως ανοιχτήκαν τ’ άλλα σπίτια, κ’ εβγήκαν οι γειτόνοι άντυτοι, ανταριασμένοι, κ’ εσυναχτήκαν μπρος στου Κούρκουπου το σπίτι, άντρες, παιδιά, ρωτώντας τι τρέχει κι αφοκραστήκαν το πνιμένορουχαλητό που έβγαινε τώρα από μέσα. Ο Θοδόσης τους αποκρίθηκε:«Την εσκότωσε».  ( Κων. Θεοτόκη  Κορφιάτικες ιστορίες – Ακόμα; »).

 

 

                                                            #

Στους «Δεσμώτες» του Άγγελου Τερζάκη ο Γαλάνης σκοτώνει τη γυναίκα που αγαπάει, όταν διαπιστώνει πως εκείνη έχει μόλις συνευρεθεί σεξουαλικά με άλλον άντρα: «Η σκιά του δειλινού είχε πυκνώσει. Το κρεβάτι είταν ανάστατο, στον αέρα έκλωθε ακόμα η ζεστή μυρωδιά της ξαναμμένης σάρκας. Έβγαλε το περίστροφο. Η Εύα άνοιξε τα χέρια της άφωνη. Δεν τη σημάδεψε, την κοίταξε μόνο για λίγο, αφαιρεμένα. Ύστερα τράβηξε. Μια, δυό φορές. Είχε στο νού του μονάχα, έντονη, τη σκέψη της κοιλιάς της, της γυναίκειας, θερμής κοιλιάς που τόσο έχει λαχταρίσει ο βασανισμένος του αντρισμός να γονιμοποιήση(Άγγελου Τερζάκη « ΔΕΣΜΩΤΕΣ»).

                                                                 #

Παρόμοια περίπτωση είναι και εκείνη του Συνταγματάρχη Λιάπκιν. Ο Ρώσος εμιγκρές, ο οποίος είχε σκοτώσει και την πρώτη του γυναίκα στη Ρωσία και το απέκρυψε,  στην ερώτηση της ταραγμένης συνείδησής του«γιατί;», ο Λιάπκιν απαντά: «Γιατί με απάτησε».

« Γιατί σκότωσες τη γυναίκα σου, Νταβίντ Μπορίσιτς;» « Γιατί είχε αγαπητικό, γιατί με απάτησε. Κι εγώ την αγαπούσα… Εκείνο το βράδυ βρήκα τα γράμματα του αγαπητικού της, κρυμμένα σε μια κόχη του κελαριού. Τα βρήκα τυχαία, δεν υποψιαζόμουν τίποτα. Σκοτείνιασαν τα μάτια μου, το μυαλό μου, και την σκότωσα.» ( Μ. Καραγάτση « Ο Συνταγματάρχης Λιάπκιν»).

 

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022

Ωδή στην ερμιονίτικη παράδοση | Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης


Μέχρι να έρθει η #γέννα …

Από την περσινή μας παράσταση, δεν τα έφερε η τύχη έτσι, ούτως ώστε να μοιραστούμε μαζί σας το υλικό που πρόκυψε…

Η «ωδή στην ερμιονίτικη παράδοση», που πραγματοποιήθηκε πέρυσι τον Αύγουστο, είναι όμως εδώ και θα είναι εδώ να στέκεται αγέρωχη, να υπενθυμίζει, να αφυπνίζει, να φέρνει τον θεατή σε επαφή με την ερμιονίτικη παράδοσή!

Σε μια πρωτότυπη σύμπραξη, η Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης παρουσίασε το διπλό CD με τα ερμιονίτικα τραγούδια με τίτλο: «Η Ερμιόνη του χθες, τραγουδισμένη σήμερα», παράλληλα με το βιβλίο της Βιβής Δημ. Σκούρτη με τίτλο: «Η μουσικοχορευτική παράδοση της Ερμιόνης».

Μοιραζόμαστε μαζί σας δύο βίντεο από αυτήν την σύμπραξη, το ένα από την προετοιμασία της παράστασης (πατήστε εδώ) και το άλλο αναδεικνύει μερικές στιγμές από την παράσταση μας (πατήστε εδώ). Παράλληλα, σας καλούμε τη Δευτέρα 12/09 και ώρα 20:30, να συντονιστείτε στο κανάλι της ομάδας μας, στο YouTube, για να δούμε παρέα στον παρακάτω σύνδεσμο (πατήστε εδώ) την ωδή που μας ταξίδεψε, την ωδή που δεν θα αφήσουμε να σβήσει, την «ωδή στην ερμιονίτικη παράδοση»…

Σπουδαίοι βοηθοί, σε όλο το εγχείρημα, το σχήμα παραδοσιακής μουσικής «ΠΕΝΤΑΗΧΟΝ».
Ο Πάνος, η Αγγελική, ο Κώστας, ο Παναγιώτης κι ο Χάρης <3

Όλοι οι συντελεστές αναφέρονται στις περιγραφές των βίντεο!

Σας ευχαριστούμε πολύ!
#χοερ #ermioni

Εκ μέρους της Χορευτικής Ομάδας Ερμιόνης,

Σκούρτης Κωστής